Nedžad Fazlija - naš najiskusniji olimpijac, ima 44 godine, a ovo mu je 5. učešće na OI... Ovaj strijelac je ujedno i vlasnik našeg najvećeg olimpijskog uspjeha u historiji... 2000. godine je osvojio 6. mjesto u disciplini vazdušna puška... Ipak, ostali rezultati su mu mnogo skromniji... Nastupa u tri discipline streljaštva... Nisam neki ekspert, ali mislim da bi plasman među 30 najboljih u bilo kojoj disciplini mogao smatrati uspjehom... Svoje nastupe će imati 30. jula, te 3. i 6. avgusta...
Ensar Hajder - ovaj slabo poznati mladi plivač (21 godina) iz Tuzle plasman na OI je ostvario zahvaljujući ispunjavanju B norme... Plivaće u disciplini 200 metara mješovito... Obzirom da nastupa u prvoj, inače najslabijoj kvalifikacijskoj utrci, mislim da bi za njega bio uspjeh ako ostavi bar 3-4 konkurenta iza sebe na konačnoj listi... Nastupa 1. avgusta...
Ivana Ninković - naša najbolja plivačica, ima samo 16 godina i dolazi iz Trebinja... Nastupaće u disciplini 100 metara prsno, u kojoj je i rekorderka naše države... Opet ponavljam, nisam ekspert, ali mislim da ako iza sebe ostavi nekih 7-8 plivačica, to bi se trebalo smatrati za uspjeh... Ona nastupa prva od naših predstavnika, već 29. jula...
Lucia Kimani - iako je rođena u Keniji, danas živi u Banja Luci i nastupa za Bosnu i Hercegovinu... Ima 31 godinu, a njena disciplina je naravno maraton... Za nas je nastupala na prethodnim OI, na kojima je ostvarila solidno 42. mjesto, među 80-tak konkurentica... Pretpostavljam da bi se ponavljanje sličnog rezultata mogao smatrati za uspjeh, a vjerujem da je moguće i njegovo popravljanje... Ženski maraton se trči 5. avgusta...
Kemal Mešić - 27-godišnji bacač kugle, koji trenutno boravi u SAD-ama, gdje studira, naš je možda i najveći adut... Na OI je došao sa ostvarenom A olimpijskom normom, tj. bačenom kuglom na 20,71 m... Kako on kaže, postoje realne šanse da se plasira u finale, što bi svakako bio veliki uspjeh za naš sport... Navodno postoji i neka šansa za medalju, ali to je već vrlo upitno... Kemal će svoj nastup ubilježiti 3. avgusta...
Amel Mekić - 30-godišnji džudista, nosio našu zastavu na otvaranju igara... Od njega se također očekuje neki dobar rezultat... Učestvovao je i na prethodne dvije Olimpijade... Na prošloj je pobijedio jednog protivnika u normalnom žrijebu, te još jednog u repasažu, ali to nije bilo dovoljno za medalje, iako je to bio naš najzapaženiji nastup na tim igrama... Ove godine ga u prvom krugu očekuje Koreanac Hwang Hee Tae, koji se meni čini kao težak protivnik... Ipak, nadaćemo se da će Amel dogurati što dalje, možda i do medalje... Kategorija do 100 kg, u kojoj se naš predstavnik takmiči, na rasporedu je 2. avgusta...
Uglavnom, sretno svima...