BH ministar policije napustio Kongres u Berlinu

Brisbane

Post by Brisbane »

Ovu reakciju naseg predstavnika podrzavam.
Ja sam uvijek za EU standarde ali recimo iz Svedske. Kad vidim da fasisticka Slovenija je dio Eu, bude mi zlo. MIslim ljudi, pokrali novac, izbrisali 40000 ljudi iz popisa stanovnistava, protjeruju cigane i to policija zajedno sa lokalnim stanovnistvo, konacno zajebavaju nas na granici :D .
Poserem se ja na takvu Europu !
trlica

#52 Re: BH ministar policije napustio Kongres u Berlinu

Post by trlica »

Vodenjak wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
sebilj wrote:Organizatori 11. evropskog policijskog kongresa u Berlinu nisu dozvolili ministru sigurnosti BiH Tariku Sadoviću da danas govori u okviru panela "Evropska strategija u borbi protiv terorizma", saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.
U saopštenju se navodi da je Sadoviću bilo ponudjeno da se nakon izlaganja svih učesnika panela javi za riječ iz publike i obrati prisutnima, uz prijetnju da će mu, ukoliko odstupi od teme panela, biti isključen mikrofon.
Sadović je ovakvu ponudu odbio i zajedno s delegacijom BiH napustio kongres.

(slobodnaevropa)
Pa u cemu je problem? Da li je Sadovic bio na rasporedu da govori u okviru "panela"? Nije. Da li mu je bilo dozvoljeno da se obrati prisutnima nakon izlaganja svih ucesnika? Jeste?
Da li je unaprijed znao da nece moci biti onako kako on hoce, nego da ce ici po planu organizatora? Naravno da jeste. I u cemu je problem?
Sto se mene tice, ako je tako postupio, onda nije trebao ni dolaziti. Naravno, osim da pokupi dnevnice i da mu guzica vidi puta.
Vijest nije vrijedna spominjanja, osim upravo Sadoviceve blamaze.
Sve razumijem sto hoces reci, ali, ako ni zbog cega a ono zbog ovoga: "uz prijetnju da će mu, ukoliko odstupi od teme panela, biti isključen mikrofon" postupio je upravo onako kako je i trebao da postupi!

Nadam se samo da na tome nece i ostati i da ce neko morati da te rijeci (ako su bas tako i recene) malo i pojasni!

Tarika se moze voljeti ili ne voljeti ali on je tamo bio predstavnik policije jedne drzave i kao takvog ga se imalo uvazavati!
jebiga,krivo im sto nisu imali materijala koje im je D.Trivun pripremio protiv Bosnjaka i Bosne.
gradjani svijeta

Post by gradjani svijeta »

[quote="chuchumbamayumbe"][quote="IZVANZEMALJAC"][quote="chuchumbamayumbe"][quote="IZVANZEMALJAC"]Pa mogo je reči da svak ima svoju policiju pa da rade šta hoče.
Mogo je reči da se četnici slobodno šetkaju uz sve parole i naci znakovlje, slike draže i drugih zločinaca.
Mogo je reči da jedan dio policiji traži ratne zločince al u kurcu.
Eto to je sitnica ništa važno za evropu pa ko nas jebe i pita koji kurac.
To su ti u glavnom ne važne stvari stvarno neznam zašto bi iko želijo da priča o tome.[/quote]
Sta je ba, ne radi "ć"?![/quote]

neradi ni p,đ,š niti a ter brojevi od 1 do 5. Zatim znakovi +, /, ) i veliko početno veliko slovo.

zbog ti komplikacija mi izgleda, da neki ne razumiju šta pišem. samo reci šta nisi skonto pa da prevedem.[/quote]
Ma skont'o sam ba sve sto si napisao.
A da je mogao reci, mogao je, samo je trebao malo da saceka da dodje na red, zar bar to nije jasno?
Kako ne kontate, nije covjek bio na rasporedu da govori, mogao je kasnije govoriti, ali nije.
Ko je kriv, on ili neko drugi?[/quote]

Ma drugi si krivi, drugi, vidi sta nam rede Nedime...jel ono bi nedime...
Ja ministra,ja policije, ja sta bi imo rec...kad bi on nesto reko, svi bi pali u nesvijest...Ne znam ni stoi se pojavio tamo uopste, ni ko ga pozva i dovede.
zlatan01

#54 Re: BH ministar policije napustio Kongres u Berlinu

Post by zlatan01 »

sebilj wrote:Organizatori 11. evropskog policijskog kongresa u Berlinu nisu dozvolili ministru sigurnosti BiH Tariku Sadoviću da danas govori u okviru panela "Evropska strategija u borbi protiv terorizma", saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.
U saopštenju se navodi da je Sadoviću bilo ponudjeno da se nakon izlaganja svih učesnika panela javi za riječ iz publike i obrati prisutnima, uz prijetnju da će mu, ukoliko odstupi od teme panela, biti isključen mikrofon.

(slobodnaevropa)
Cini se da Sadovic nije bio na listi ucesnika. Sa druge strane sve ovo nam kazuje kakav rejting, na zalost, ima nasa zemlja i njeni ministri koji misle da ce im se zbog njihove titule sva vrata otvoriti. Tako je i Dodik mislio sve do emisije na HTV. Ljudi su naviknuti na povlasten polozaj pa kad im nesto ne ide kako zele onda glume uvrijedjene zvijezde...
gradjani svijeta

[quote="pipliček"]Da li je ministar znao unaprijed protokol događaja. Možda, naprosto nije bilo predviđeno da bilo ko govori u tom trenutku. Sumnjam da bi Nijemci napravili takav protokolarni previd prema predstavnku vlade jedne druge države. U svakom slučaju, za pravu ocjenu treba više infrmacija.[/quote]

Normalno da je znao. Gdje to ima da Nijemci organizuju nesto a da protokol i agenda nije poznata i poslata bar 7 dana unaprijed. No mozda ministar ne zna njemacki...pa nije znao....hi-hi-hi...
karanana

Post by karanana »

Mjesto sto je konto palamuditi tamo nekim zapadnjackim glavesinama, bolje da kaze rijec-dvije nama kao gradjanima. ovdje ga nigdje nema i nista ne radi a tamo se htio mangupisati.
ulpinian

Post by ulpinian »

Bravo majsotre, pravi si SDA-ovac. Svaka čast! Hebeš kršćanske fašiste...
:-D 8-)
Cijenim ovog Sadovića još od onih dana kada je bio u narodnoj skupštini republike šumske... onako... sam protiv svih :) :-D
arbosan

Post by arbosan »

Brisbane wrote:Ovu reakciju naseg predstavnika podrzavam.
Ja sam uvijek za EU standarde ali recimo iz Svedske. Kad vidim da fasisticka Slovenija je dio Eu, bude mi zlo. MIslim ljudi, pokrali novac, izbrisali 40000 ljudi iz popisa stanovnistava, protjeruju cigane i to policija zajedno sa lokalnim stanovnistvo, konacno zajebavaju nas na granici :D .
100% U pravu si. mogao si jos pridodati i Austriju i Madjarsku. Pravi nacionalisti.
popajic

Post by popajic »

Mislim da ne znamo sve podatke,pa ne mozemo ni prave zakljucke donositi.
U svakom slucaju puno govori o statusu i ugledu BH u toj istoj Evropi.Ko je zato kriv - pa oni sto bi je trebali Evropi prezentirati na pravi nacin.Ali se najprije u BH moraju dogovoriti koji je to jedinstveni stav...cuj jedinstveni stav...to nema,ne postoji...pisi propalo!
Tarikov govor,da su mu dopustili da ga procita,bi dobro zvucao.Ipak recenice kao:
" Ta neman se hrani propagandom, siromaštvom, nepravdom, mržnjom, predrasudama... Ljudska prava i slobode ne smiju biti privilegija za jedne, a fikcija za druge." zvuci ok,ali u nasoj praksi...hmm
Vodenjak

Post by Vodenjak »

ulpinian wrote:Bravo majsotre, pravi si SDA-ovac. Svaka čast! Hebeš kršćanske fašiste...
:-D 8-)
Cijenim ovog Sadovića još od onih dana kada je bio u narodnoj skupštini republike šumske... onako... sam protiv svih :) :-D
Jes vala i to sto kazes...
Njima je naprosto u genima da se odupru svakom pokusaju nametanja bilo cega sa strane...
Ako uzmemo primjer Dejtona, za pocetak samo.... :zzzz: :roll:
gradjani svijeta

arbosan wrote:
100% U pravu si. mogao si jos pridodati i Austriju i Madjarsku. Pravi nacionalisti.
Jasta, sve fasisti i nacionalisti, samo mi krasni, multinacionalni, miroljubivi, demokrate...
Maraschino

Post by Maraschino »

Stvarno i nije imao sta da kaze. Terorizam ne stanuje ovdje?

Ovo su drasticni primjeri terorizma a ako malo progooglate nacicete ovoga koliko hocete.
Objavljeno 30.01.2008. u 11:27
Pale: Dvoje poginulih, istraga je u toku
Na Palama se jutros oko 9 sati desila eksplozija ispred objekta "Omerta“ koji je u vlasništvu Vladimira Mačara. Nepoznati izvršilac je aktivirao eksplozivnu napravu koja je bila postavljena u putničko motorno vozilo “Golf 2“, potvrdila je za Sarajevo-x.com Danka Tešić, portparol Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

"Tom prilikom poginula su dva lica dok je jedno lice teško povrijeđeno i na nalazi se u Kliničkom centru Kasindol. Po ovlaštenju dežurnog tužioca radnici Kriminalističke policije vrše uviđaj. Istraga je dakle u toku“, rekla je za naš portal portparol Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić.

Prema nezvaničnim informacijama poginuo je vlasnik kafića Vlatko Mačar.Mačar je navodno bio pripadnik kriminalnog miljea i u sukobu sa Đorđem Ždralom, koji se dovodi u vezu s više ubistava, koja su se posljednjih godina desila na području Istočnog Sarajeva.

Također se navodi da se Mačar prošle godine sklonio u Srbiju, ali da je uhapšen u Beogradu, gdje je određeno vrijeme proveo u zatvoru, izvijestila je FENA.
Kome je smetao Milan Vukelić
V. JANJIĆ | 07.11.2007 18:29

Milan Vukelić (47) zvani Vučko iz Banje Luke poginuo je u utorak naveče, u svom automobilu ford fijesta, u podmetnutoj eksploziji, u banjolučkom naselju Starčevica.

Istovremeno, teško je povrijeđeno dvoje Banjolučana, koji su bili s njim u vozilu, Tomislav Dobrinjac (59) i Slava Pepinović (48).

- Dobrinjac je primljen na Kliniku za anesteziju i intenzivno liječenje u stanju šoka zbog iskrvarenja nastalog kao posljedica traumatske amputacije obje potkoljenice. Pepinovićeva je primljena na istu Kliniku zbog eksplozivne povrede natkoljenice - rečeno je u banjolučkom Kliničkom centru.

Nakon hirurške obrade, povrijeđeni su smješteni na Kliniku za ortopediju i traumatologiju. Prema riječima starijeg dežurnog ljekara, dr Nikole Bojića, oba pacijenta su trenutno stabilna, ali su sve dalje prognoze neizvjesne.

Strahovita detonacija odjeknula je 6. novembra oko 20.30 časova u Ulici Jug Bogdana, kod stanice za autobus, između zgrade MUP-a RS i Samačkog hotela, a u blizini je i Osnovna škola "Branko Radičević".

Koliko je do sada utvrđeno, eksplozivna naprava je podmetnuta pod Vukelićevo vozilo i to ispod sjedišta vozača gdje se on i nalazio. Dobrinjac je sjedio na mjestu suvozača, dok je Pepinovićeva bila na zadnjem sjedištu.

Vukelić, Dobrinjac i Pepinovićeva, saznaje "Fokus", prije eksplozije bili su u objektu, u Ulici Josifa Plančića. Tu je donedavno Vukelić iznajmljivao lokal, ali poslije smrti zakupca namjeravao je da za nedjelju dana on otvori kafanu. Dobrinjac je trebalo da bude čuvar, a Pepinovićeva konobarica u tom lokalu koji su sređivali. Vukelićev auto je bio parkiran ispred lokala to veče i niko ništa nije primijetio. Od komšija saznajemo da nisu bili dugo tu.

Kako "Fokus" saznaje, Pepinovićeva je ranije krenula iz lokala namjeravajući da autobusom ode na Lauš gdje živi. Usput je srela poznanika i zastala, tako da se vratila i sjela u ford fijestu i s Vukelićem i Dobrinjcem krenuli kućama.

Međutim, samo stitinak metara od kafane, čim su skrenuli u Ulicu Jug Bogdana, odjeknula je detonacija. Očevici tvrde da je "grunulo" dok su prolazili pokraj kontejnera. Samo se vidio crni oblak oko vozila koje je nastavilo kretanje bez kontrole, pa je udarilo u mercedes "Patrol taksija" i odbilo ga oko metar i po. Tu su bila još dva automobila, ali nisu oštećena. Na sreću, nije bilo ni pješaka.

Vozač taksija kaže da je jedino u retrovizoru vidio crni oblak prašine, a potom čuo jauk, te ugledao povrijeđnu ženu kako izlazi. Odmah je zvao policiju i hitnu. Povrijeđni su ubrzo prebačen u bolnicu, a policija je blokirala šire područje oko mjesta eksplozije.

Detonacija je uznemirila građene Starčevice, ali i Banje Luke. Oni koji su stigli do mjesta nesreće, mogli su vidjeti totalno uništenu ford fijestu, dijelove tijela i auta rasute po asfaltu.

Uviđajem je rukovodio dežurni tužilac, Aleksandar Simonović, koji je potvrdio identitet poginulog i povrijeđnih, ističući da je prerano govoriti o motivu i izvršiocima, jer je u toku opsežna istraga.

O tome nije mogao ništa da kaže ni načelnik Uprave kriminalističke policije u MUP, Gojko Vasić, napominjući da CJB Banja Luka radi na istrazi i privodi lica na saslušanje. On nije mogao reći ko je sve do sada privođen, obrađivan, poligrafisan.

- Policija je odmah pristupila provjerama određenih lica s kojima je Vukelić imao sukoba, problema ili neraščišćenih računa, ali prije konačne obrade ne možemo govoriti o stvarnom motivu. Zasigurno je da ovo nije mogao napraviti amater i da oni s kojima je Vukelić bio u nekakvim duelima ne bi trebalo da su izvršioci, ali da su mogući naručioci. Zbog toga ćemo istragu usmjeriti na sve ono što je on pisao policiji, tužilaštvima, SIPA. Stavićemo na jedno mjesto, proanalizirati i na osnovu toga idemo u akciju da se to raščisti - izjavio je Vasić.

Dodao je da se ne može unaprijed znati hoće li se iza ovoga možda otkriti neke krupne stvari ili neka mafija iz sjene.

Vasić kaže da je teško ocijeniti da li se Vukeliću mogla dati zaštita, ali policija može reagovati tek poslije posljedice. On je potvrdio da je bilo osnova u Vukelićevim prijavama, za privredni kriminalitet, pa i korupciju, ali je to jedna strana medalje.

- Druga strana medalje jeste nečija namjera da usmrti čovjeka na jedan surov i beskrupulozan način, da na javnom mjestu postavi eksploziv pod vozilo i pored njega ugrozi još dva lica koja su se nalazila u vozilu, da se to desi na autobuskoj stanici, gdje na sreću u tom trenutku nije bilo ljudi, a moglo ih je biti. Ovo možemo smatrati terorističkim aktom što obavezuje MUP RS i druge bezbjednosne agencije da daju sve kako bi se ovaj organizovani i profesionalni zločin rasvijetlio - poručio je Vasić.

Eksploziv
U toku je utvrđivanje vrste eksploziva, način postavljanja, iniciranja na čemu rade naši vještaci, a ako bude trebalo slaćemo uzorke u Zagreb ili Beograd u cilju rasvjetljavanja slučaja i da dođemo do onoga ko je u ovom gradu spreman da na tako jedan zločinački način pravi obračun, rekao je Gojko Vasić, načelnik Uprave kriminalističke policije.

Kako "Fokus" nezvanično saznaje, vjerovatno se radi o napravi sa oko pola kilograma plastičnog eksploziva koji je bio postavljen ispod Vukelićevog sjedišta tako da nije bilo teoretske šanse da on preživi.

To upućuje na zaključak da su ovaj zločin počinile osobe koje dobro poznaju "paklene mašine" i način detonacije. Ali, još nije poznato radi li se o napravi sa satnim mehanizmom, daljinskim uređajem, mobilnim telefonom ili nekim drugim načinom aktiviranja.

ITD , ITD , ITD...
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

to ti je prava evropa, samo drugima pričaju o demokratiji, toleranciji i ostalim karafekama

1bold
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080128072
još su i presjedavajući

2bold (rusija je u pitanju ali nema veze) :D
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080129163
venera888

Post by venera888 »

Sadoviću zabranili reći: Islam nije vjera terorizma

Priča o ''bijeloj Al-Qaidi'' je rasistička. Sintagma ''islamski terorizam'', iako formalno utemeljena na izvoru motivacije, optužujuća je i naglašava osjećaj kolektivne krivice za sve pripadnike islama. Zato je ovo pravo mjesto da kažem: terorizam nema uporište u Svetoj knjizi

SARAJEVO - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović zajedno s izaslanstvom Bosne i Hercegovine napustio je danas 11. evropski policijski kongres u Berlinu, nakon što mu organizatori Kongresa nisu dozvolili da govori u okviru panela

''Europska strategija u borbi protiv terorizma'', iako je imao tretman VIP gosta Kongresa i njegovo sudjelovao na panelu bilo blagovremeno najavljeno, priopćeno je iz Sadovićevog ureda.

Sadoviću je bilo ponuđeno da se nakon izlaganja svih panelista iz publike javi za riječ i obrati prisutnima, a zaprijećeno je da će mu, ukoliko odstupi od teme panela, biti isključen mikrofon. On je to odbio i napustio Kongres.

U povodu ovog događaja Fena prenosi u cijelosti govor koji je ministar Sadović trebalo danas u Berlinu da održi na panelu o ''Europskoj strategiji u borbi protiv terorizma'', a koji, prema priopćenju iz Sadovićevog ureda ''europski policajci nisu smjeli da čuju''.

''Europska strategija u borbi protiv terorizma za nas je važna tema, jer se BiH opredijelila da postane članica velike europske obitelji. BiH u cijelosti podržava Strategiju za borbu protiv terorizma Europske unije i stupove na kojima ona počiva. Nema opravdanja za terorizam. Nijedan cilj ne može biti toliko vrijedan da bi opravdao ubijanje nedužnih ljudi. Bog je stvorio ljude različitima da bi se bolje upoznali, a ne da bi međusobno krv prolijevali. Sve strukture vlasti u BiH su jedinstvene u ocjeni da je terorizam zlo protiv koga se moramo boriti. To dokazujemo konkretnom suradnjom s Amerikom i zemljama Europe. Bosna i Hercegovina je višenacionalna i multikonfesionalna država u kojoj stoljećima zajedno žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci, kršćani, Židovi, muslimani. Islam je u BiH prisutan gotovo 600 godina.

Bosanskohercegovački muslimani su bili iznimno tolerantni kroz burna povijesna razdoblja, mada su mnogo puta bili žrtve masovnih zločina i stradanja. Zato vrlo teško prihvaćaju zlonamjerne optužbe, lansirane iz određenih krugova da su zbog svoje vjere potencijalna teroristička prijetnja. Podsjećam vas da je tijekom rata 1992.- 1995. srušeno više od 1.000 džamija i vjerskih objekata kao rezultat projektirane etničke i vjerske mržnje, a ne iz vojnih razloga, da su tisuće muslimanki silovane kao dio zločinačkog plana, a da je u Srebrenici počinjen genocid nad muslimanima. Svoju zločinačku politiku Slobodan Milošević je predstavljao Europi kao zaštitu od ''islamskih fundamentalista i terorista''.

Europa tada nije imala snage da to spriječi. Zato sada ima obavezu da nam pomogne da zaliječimo rane. Nažalost, dešava se povremeno da nam se otvaraju nove rane zbog predrasuda i stereotipa koje stvaraju neki politički krugovi. Priča o ''bijeloj Al-Qaidi'' je rasistička. Sintagma ''islamski terorizam'', iako formalno utemeljena na izvoru motivacije, optužujuća je i naglašava osjećaj kolektivne krivice za sve pripadnike islama. Zato je ovo pravo mjesto da kažem: terorizam nema uporište u Svetoj knjizi Kur'anu. Islam nije vjera terorizma.

Zbog netočnih i proizvoljnih tumačenja religioznih fanatika ne smiju se optuživati svi, jer se onda gubi osnova za dijalog i razumijevanje razlika kao pretpostavka za suradnju i zajednički napor za iskorjenjivanje globalnog zla.

Globalni dijalog islama i Zapada danas je potrebniji nego ikad. U BiH postoje grupe ekstremista, iz raznih naroda i konfesija, kao što postoje i u drugim državama gdje se deklariraju kao neonacisti, anarhisti, ultraljevičari i ultradesničari, etnonacionalistički separatisti, religiozni fanatici itd. One su u fokusu agencija za provođenje zakona i obavještajne službe. Ne podcjenjujemo ih, ali nema razloga da njihovu snagu precjenjujemo.

Općepoznata je činjenica da je 11. rujna 2001. godine bio prekretnica u tretiranju fenomena terorizma. Prijetnja svjetskom miru i sigurnosti progresivno je porasla. Bosna i Hercegovina s ustavnom arhitekturom iz Dejtona bila je država sa slabom centralnom vlašću. I pored toga zatvorene su sve humanitarne organizacije čije se djelovanje moglo povezati s financiranjem ili pomaganjem terorizma.

Uspostavljeni su državno ministarstvo sigurnosti, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), osnovani su Sud i Tužiteljstvo BiH, a svi u svom djelokrugu imaju i borbu protiv terorizma. Donesena je strategija za borbu protiv terorizma koja predviđa jačanje državnih kapaciteta, uklanjanje slabosti u zakonodavnoj i institucionalnoj sferi, suzbijanje poticanja, regrutacije, obuke i podrške svim vidovima terorizma.

Nedavno smo predložili izmjene Krivičnog zakona koje su potpuno usklađene s konvencijom Vijeća Evrope o sprječavanju terorizma i drugim važnim međunarodnim dokumentima. Iz godine u godinu povećava se granična sigurnost BiH. Planiramo uvođenje biometrijskih pasoša početkom 2009. Već dvije godine u našoj zemlji radi Komisija za reviziju državljanstava naturaliziranih državljana BiH koja je oduzela 660 državljanstava. Ogromna većina tih osoba već godinama nije u BiH što se vidi po činjenici da je samo 40 osoba pokrenulo tužbe pred Sudom BiH.

U 2007. godini u BiH nije bilo izvršeno nijedno krivično djelo unutarnjeg ili međunarodnog terorizma, a u prethodne dvije godine bila su dva takva djela. Naglašavam da je u BiH od rata pa do danas bilo prisutno tisuće vojnika, policajaca, diplomata iz mnogih zemalja u svijetu, a da nikada nisu bili meta terorističkih napada.

Bosna i Hercegovina želi da bude partner Americi i Europi u borbi protiv svjetskog zla. Istovremeno želimo da se poštuju ljudska prava i slobode, a posebno sloboda vjere. Između slobode vjere i zla koje se čini u ime vjere postoji jasna razlika. Ne smijemo dozvoliti da bilo koja politika pobriše tu razliku.

Bosna i Hercegovina će davati svoj doprinos borbi protiv terorizma u skladu sa svojim mogućnostima. Mi smatramo da je neophodno daleko više raditi na razumijevanju i otklanjanju uzroka i korijena terorizma. Ta neman se hrani propagandom, siromaštvom, nepravdom, mržnjom, predrasudama... Ljudska prava i slobode ne smiju biti privilegija za jedne, a fikcija za druge. Fena
trlica

Post by trlica »

u utrobi smrdljive stare gospodje evrope su se zametale najmracnije ideologije koje su natopile ovu planetu krvlju nevinih i neduznih naroda,da pocenemo od krizarskih ratova i nacizmom koji je zavio svijet u crno.treba jednostavno pojedine narode i predjele svijeta ostaviti na miru,prestati pljackati njihova prirodna bogatstva i mir ce sam po sebi zavladati.neko ocito pod krinkom terorizma krije svoja necasna djela koja cini po svijetu.
napad je najbolja saoodbrana.
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

trlica wrote:u utrobi smrdljive stare gospodje evrope su se zametale najmracnije ideologije koje su natopile ovu planetu krvlju nevinih i neduznih naroda,da pocenemo od krizarskih ratova i nacizmom koji je zavio svijet u crno.treba jednostavno pojedine narode i predjele svijeta ostaviti na miru,prestati pljackati njihova prirodna bogatstva i mir ce sam po sebi zavladati.neko ocito pod krinkom terorizma krije svoja necasna djela koja cini po svijetu.
zapad je izmislio rasizam i sad kažu hajmo se boriti protiv njega
isto i za ostele pošasti
trlica

Post by trlica »

Umjetnik a wrote:
trlica wrote:u utrobi smrdljive stare gospodje evrope su se zametale najmracnije ideologije koje su natopile ovu planetu krvlju nevinih i neduznih naroda,da pocenemo od krizarskih ratova i nacizmom koji je zavio svijet u crno.treba jednostavno pojedine narode i predjele svijeta ostaviti na miru,prestati pljackati njihova prirodna bogatstva i mir ce sam po sebi zavladati.neko ocito pod krinkom terorizma krije svoja necasna djela koja cini po svijetu.
zapad je izmislio rasizam i sad kažu hajmo se boriti protiv njega
isto i za ostele pošasti
znam prijatelju,sve mi je jasno ali dosla su vremena kad covjek ocito nesmije kazati istinu, jer istina se kosi sa principima borbe protiv "terorizma"

Bosna je bila uzor civilizacije,tolerancije i suzivota razlicitih naroda i religija,ali to je ocito nekom smetalo jer da nije smetalo nebi pokvarena i smrdljiva evropa to posmatrala tri godine i uzivala u umiranju jedne civilizacije koja je mogla posluziti cijelom svijetu kao uzor.trebalo je taj uzor unistiti da bi se mogla sprovoditi danasnja politika.
trlica

Post by trlica »

gospodine Sadovicu svaka Vam cast za ovaj postupak.

ta evropa nam salje nizerazredne sluzbenike koji ovdje glume vrhunske bogove kao da smo mi Bosnjaci neko pleme dotjerano iz Afrike pa se prvi put suocavamo sa civilizacijom.imali smo mi i kulture i znanja i civilizacije prije vas,pokvarenjaci.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

venera888 wrote:Sadoviću zabranili reći: Islam nije vjera terorizma

Priča o ''bijeloj Al-Qaidi'' je rasistička. Sintagma ''islamski terorizam'', iako formalno utemeljena na izvoru motivacije, optužujuća je i naglašava osjećaj kolektivne krivice za sve pripadnike islama. Zato je ovo pravo mjesto da kažem: terorizam nema uporište u Svetoj knjizi

SARAJEVO - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović zajedno s izaslanstvom Bosne i Hercegovine napustio je danas 11. evropski policijski kongres u Berlinu, nakon što mu organizatori Kongresa nisu dozvolili da govori u okviru panela

''Europska strategija u borbi protiv terorizma'', iako je imao tretman VIP gosta Kongresa i njegovo sudjelovao na panelu bilo blagovremeno najavljeno, priopćeno je iz Sadovićevog ureda.

Sadoviću je bilo ponuđeno da se nakon izlaganja svih panelista iz publike javi za riječ i obrati prisutnima, a zaprijećeno je da će mu, ukoliko odstupi od teme panela, biti isključen mikrofon. On je to odbio i napustio Kongres.

U povodu ovog događaja Fena prenosi u cijelosti govor koji je ministar Sadović trebalo danas u Berlinu da održi na panelu o ''Europskoj strategiji u borbi protiv terorizma'', a koji, prema priopćenju iz Sadovićevog ureda ''europski policajci nisu smjeli da čuju''.

''Europska strategija u borbi protiv terorizma za nas je važna tema, jer se BiH opredijelila da postane članica velike europske obitelji. BiH u cijelosti podržava Strategiju za borbu protiv terorizma Europske unije i stupove na kojima ona počiva. Nema opravdanja za terorizam. Nijedan cilj ne može biti toliko vrijedan da bi opravdao ubijanje nedužnih ljudi. Bog je stvorio ljude različitima da bi se bolje upoznali, a ne da bi međusobno krv prolijevali. Sve strukture vlasti u BiH su jedinstvene u ocjeni da je terorizam zlo protiv koga se moramo boriti. To dokazujemo konkretnom suradnjom s Amerikom i zemljama Europe. Bosna i Hercegovina je višenacionalna i multikonfesionalna država u kojoj stoljećima zajedno žive Srbi, Hrvati, Bošnjaci, kršćani, Židovi, muslimani. Islam je u BiH prisutan gotovo 600 godina.

Bosanskohercegovački muslimani su bili iznimno tolerantni kroz burna povijesna razdoblja, mada su mnogo puta bili žrtve masovnih zločina i stradanja. Zato vrlo teško prihvaćaju zlonamjerne optužbe, lansirane iz određenih krugova da su zbog svoje vjere potencijalna teroristička prijetnja. Podsjećam vas da je tijekom rata 1992.- 1995. srušeno više od 1.000 džamija i vjerskih objekata kao rezultat projektirane etničke i vjerske mržnje, a ne iz vojnih razloga, da su tisuće muslimanki silovane kao dio zločinačkog plana, a da je u Srebrenici počinjen genocid nad muslimanima. Svoju zločinačku politiku Slobodan Milošević je predstavljao Europi kao zaštitu od ''islamskih fundamentalista i terorista''.

Europa tada nije imala snage da to spriječi. Zato sada ima obavezu da nam pomogne da zaliječimo rane. Nažalost, dešava se povremeno da nam se otvaraju nove rane zbog predrasuda i stereotipa koje stvaraju neki politički krugovi. Priča o ''bijeloj Al-Qaidi'' je rasistička. Sintagma ''islamski terorizam'', iako formalno utemeljena na izvoru motivacije, optužujuća je i naglašava osjećaj kolektivne krivice za sve pripadnike islama. Zato je ovo pravo mjesto da kažem: terorizam nema uporište u Svetoj knjizi Kur'anu. Islam nije vjera terorizma.

Zbog netočnih i proizvoljnih tumačenja religioznih fanatika ne smiju se optuživati svi, jer se onda gubi osnova za dijalog i razumijevanje razlika kao pretpostavka za suradnju i zajednički napor za iskorjenjivanje globalnog zla.

Globalni dijalog islama i Zapada danas je potrebniji nego ikad. U BiH postoje grupe ekstremista, iz raznih naroda i konfesija, kao što postoje i u drugim državama gdje se deklariraju kao neonacisti, anarhisti, ultraljevičari i ultradesničari, etnonacionalistički separatisti, religiozni fanatici itd. One su u fokusu agencija za provođenje zakona i obavještajne službe. Ne podcjenjujemo ih, ali nema razloga da njihovu snagu precjenjujemo.

Općepoznata je činjenica da je 11. rujna 2001. godine bio prekretnica u tretiranju fenomena terorizma. Prijetnja svjetskom miru i sigurnosti progresivno je porasla. Bosna i Hercegovina s ustavnom arhitekturom iz Dejtona bila je država sa slabom centralnom vlašću. I pored toga zatvorene su sve humanitarne organizacije čije se djelovanje moglo povezati s financiranjem ili pomaganjem terorizma.

Uspostavljeni su državno ministarstvo sigurnosti, Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA), Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), osnovani su Sud i Tužiteljstvo BiH, a svi u svom djelokrugu imaju i borbu protiv terorizma. Donesena je strategija za borbu protiv terorizma koja predviđa jačanje državnih kapaciteta, uklanjanje slabosti u zakonodavnoj i institucionalnoj sferi, suzbijanje poticanja, regrutacije, obuke i podrške svim vidovima terorizma.

Nedavno smo predložili izmjene Krivičnog zakona koje su potpuno usklađene s konvencijom Vijeća Evrope o sprječavanju terorizma i drugim važnim međunarodnim dokumentima. Iz godine u godinu povećava se granična sigurnost BiH. Planiramo uvođenje biometrijskih pasoša početkom 2009. Već dvije godine u našoj zemlji radi Komisija za reviziju državljanstava naturaliziranih državljana BiH koja je oduzela 660 državljanstava. Ogromna većina tih osoba već godinama nije u BiH što se vidi po činjenici da je samo 40 osoba pokrenulo tužbe pred Sudom BiH.

U 2007. godini u BiH nije bilo izvršeno nijedno krivično djelo unutarnjeg ili međunarodnog terorizma, a u prethodne dvije godine bila su dva takva djela. Naglašavam da je u BiH od rata pa do danas bilo prisutno tisuće vojnika, policajaca, diplomata iz mnogih zemalja u svijetu, a da nikada nisu bili meta terorističkih napada.

Bosna i Hercegovina želi da bude partner Americi i Europi u borbi protiv svjetskog zla. Istovremeno želimo da se poštuju ljudska prava i slobode, a posebno sloboda vjere. Između slobode vjere i zla koje se čini u ime vjere postoji jasna razlika. Ne smijemo dozvoliti da bilo koja politika pobriše tu razliku.

Bosna i Hercegovina će davati svoj doprinos borbi protiv terorizma u skladu sa svojim mogućnostima. Mi smatramo da je neophodno daleko više raditi na razumijevanju i otklanjanju uzroka i korijena terorizma. Ta neman se hrani propagandom, siromaštvom, nepravdom, mržnjom, predrasudama... Ljudska prava i slobode ne smiju biti privilegija za jedne, a fikcija za druge. Fena
Nemoj govoriti neistine!
Nije mu niko zabranio da kaze da "Islam nije vjera terorizma" nego je lik otisao ne izgovorivsi nista od ovoga sto je trebao.
Da je prihvatio savjet organizatora i obratio se ucesnicima kada je bilo njegovo vrijeme, siguran sam da mu niko ne bi prekinuo ovakav govor i tacka.
A vi sada mislite sta hocete.
Ne vidim stvarni razlog zasto je napustio kongres, osim mozda njegove sujete.
chuchumbamayumbe

#70 Re: BH ministar policije napustio Kongres u Berlinu

Vodenjak wrote:
chuchumbamayumbe wrote:

(slobodnaevropa)
Pa u cemu je problem? Da li je Sadovic bio na rasporedu da govori u okviru "panela"? Nije. Da li mu je bilo dozvoljeno da se obrati prisutnima nakon izlaganja svih ucesnika? Jeste?
Da li je unaprijed znao da nece moci biti onako kako on hoce, nego da ce ici po planu organizatora? Naravno da jeste. I u cemu je problem?
Sto se mene tice, ako je tako postupio, onda nije trebao ni dolaziti. Naravno, osim da pokupi dnevnice i da mu guzica vidi puta.
Sve razumijem sto hoces reci, ali, ako ni zbog cega a ono zbog ovoga: "uz prijetnju da će mu, ukoliko odstupi od teme panela, biti isključen mikrofon" postupio je upravo onako kako je i trebao da postupi!

Nadam se samo da na tome nece i ostati i da ce neko morati da te rijeci (ako su bas tako i recene) malo i pojasni!

Tarika se moze voljeti ili ne voljeti ali on je tamo bio predstavnik policije jedne drzave i kao takvog ga se imalo uvazavati!
Pa naravno, zasto da mu ne iskljuce mikrofon ako odstupi od teme i pocne govornicu koristiti za neke druge svrhe, kakve god te svrhe bile, svidjale se nama ili ne.
Neces valjda izaci za govornicu i pocet palamuditi o onome sto ti padne na pamet, nevezano za temu.
Ja mislim da je trebao da saceka svoj red i da kaze sto je imao da kaze, ponavljam, ne bi mu niko uskratio pravo govora.
Ovako se ponio kao uvrijedjeno dijete.
suncokret13

Post by suncokret13 »

ministar policije,

koliko je vec ministar ?
sta je kao ministar ucionio za ovu zemlju ?

kriminala nikad vise u ovoj zemlji,pljacka se i legalno i ilegalno,ljude spaljivaju na ulicama,otimaju,kradu narkomaji - jucer dvojca izgubise zivot zbog droga,banditi i kriminalci slobodno hodaju,reketi

sta njegovi podredjeni rade ?a sta on ?
ili je vazno da se prima ministraska plata,zadovolje stranacki zahtjevi.

( o terorizmu da li ga ima ili nema u BiH,dovljno su vec ostali rekli)

a zar se ono gore nabrojano, ne zove TERORIZAM ??

lokalni banditi i kriminalci bili na vlasti ili u ''sivoj eminenciji'' terorisu ovaj narod ( narode ).

ministri van BiH za 100 -dio,nabrojanog daju OTKAZ,OSTAVKU,DEMISIJU.
trlica

#72 Re: BH ministar policije napustio Kongres u Berlinu

Post by trlica »

chuchumbamayumbe wrote:
Vodenjak wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Pa u cemu je problem? Da li je Sadovic bio na rasporedu da govori u okviru "panela"? Nije. Da li mu je bilo dozvoljeno da se obrati prisutnima nakon izlaganja svih ucesnika? Jeste?

Pa naravno, zasto da mu ne iskljuce mikrofon ako odstupi od teme i pocne govornicu koristiti za neke druge svrhe, kakve god te svrhe bile, svidjale se nama ili ne.
Neces valjda izaci za govornicu i pocet palamuditi o onome sto ti padne na pamet, nevezano za temu.
Ja mislim da je trebao da saceka svoj red i da kaze sto je imao da kaze, ponavljam, ne bi mu niko uskratio pravo govora.
vjerujem da Darka Trifunovica nebi upozorili da ce mu iskljuciti mikrfon kad bude govorio o bijeloj al-qaidi u Bosni.
jefferson

#73 Re: BH ministar policije napustio Kongres u Berlinu

Post by jefferson »

trlica wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Vodenjak wrote: Sve razumijem sto hoces reci, ali, ako ni zbog cega a ono zbog ovoga: "uz prijetnju da će mu, ukoliko odstupi od teme panela, biti isključen mikrofon" postupio je upravo onako kako je i trebao da postupi!

vjerujem da Darka Trifunovica nebi upozorili da ce mu iskljuciti mikrfon kad bude govorio o bijeloj al-qaidi u Bosni.
Darka su iskljucili, njega nisu. Znajuci demagogiju ministara SDA i SBiH vjerovatno su ga upozorili da ostavi medjustranacke probleme kod kuce a da govori ono sto interesuje i zanima SVE ucesnike.
Ti SVI ucesnici su zivo zainteresirani da ima Tarik Sadovic objasni zasto BiH misli da moze imati bezvizni rezim, pa su vjerovatno ocekivali od Tarika da objasni "par sitnica" kao kako je mogao neko usetati u aerodrom i ukrasti 2.5 miliona eura, pa ce onda neko pitatii sto on misli da tako neko nemoze postaviti bombu u Lufthansin avion ili prosvercovati drogu.
Tarik Sadovic je najobicniji provincijalac, a sama cinjenica da se Michael Hyden nije s njim htio sastati nego se sastao sa Zlatkom Mileticem pokazuje koliko ga oni koji su bitni za BiH uopce sljive i sta misle o njegovom profesionalizmu.
Tarik nije napravio nista za BiH sada, samo je sad vjerovatno doveo ostale u poziciju da se zapitaju jel bila dobra odluka da zabrane pristup D. Trifunovicu!
chuchumbamayumbe

#74 Re: BH ministar policije napustio Kongres u Berlinu

trlica wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Vodenjak wrote: Sve razumijem sto hoces reci, ali, ako ni zbog cega a ono zbog ovoga: "uz prijetnju da će mu, ukoliko odstupi od teme panela, biti isključen mikrofon" postupio je upravo onako kako je i trebao da postupi!

Tvoje je da vjerujes sta bi bilo da je Trifunovic bio tamo, ali ti je poznato da Trifunovic nije ni dosao na skup, poznati su ti razlozi.
Ovdje je prica sta je uradio Sadovic.
Nije nista uradio. Izblamirao se.
Pustite shuplju, patriotizam, ovo-ono...Vi zapeli za svoju verziju, a stvar je prosta, samo sto je ovdje jedino sopstvena istina - prava istina.
E bas se vala izblamir'o, ja mislim da ga vise niko nikada i nigdje nece pozvati.
Umjetnik a

Post by Umjetnik a »

trlica wrote:gospodine Sadovicu svaka Vam cast za ovaj postupak.

ta evropa nam salje nizerazredne sluzbenike koji ovdje glume vrhunske bogove kao da smo mi Bosnjaci neko pleme dotjerano iz Afrike pa se prvi put suocavamo sa civilizacijom.imali smo mi i kulture i znanja i civilizacije prije vas,pokvarenjaci.
naravno mi smo za njih izmislili toleranciju i suživot :bih:
Post Reply