BH. IDENTITET

Post Reply
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#51 Re: BH. IDENTITET

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Ta profesorica engleskom mi je kazala upravo tako nesto (boldirano i podvuceno), ali s obzirom da sam insistirao na tumacenju recenice takve kakva stoji u ustavu ona mi je dala predhodno tumacenje.
Jedno od njenih misljenja je i da je ''along with Others" ubaceno naknadno, ali toliko nespretno(ja vjerujem da je neko zelio upravo tako) zbog cega se prvi dio recenice i moze tumaciti na razlicite nacine.

S obzirom da znam kojom brzinom je ovaj ustav pisan i ko je sve ucestvovao u njegovu kreiranju ni malo me ne cude njegove nepreciznosi koje daju mogucnost razlicitih tumacenja (sto se sada obilato koristi).

Humane wrote:Evo da se i ja malo uključim u raspravu, kako nisam mogla a da ne primjetim dilemu.

Da očigledno je ova rečenica postavljena tako da daje prostora različitim interpretacijama, ali sve i da ne isključuje "ostale" (građane BiH) iz konstitutivnosti, potpuno se slažem sa vama da je NOTORNA glupost uopšte pominjati nekakvu "konstitutivnost". To automatski daje prednost nacionalnosti ( u stvari "narodnosti" jer po svjetskim standardima "nationality" u stvari znači državljanstvo, pa zato u jednom zapadnom pasošu, npr. Australskom, kji posjeduje osoba kineskog porijekla pod "nationality" stoji "Australian" a ne "Chinese" .

Građanin BiH kao takav je tu totalno diskriminasan. Što se mene tiče ovaj dio : ""[i]Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), .." može se komotno izbrisati iz ustava i rečenica može početi od ovog dijela:[/u] "citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows[/i]:" jer "citizens of Bosnia and Herzegovina" podrazumijeva Bošnjake, Srbe i Hrvate a najbitnije NE DISKRIMINIŠE sve "ostale" i ostale i ostale...
Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
sarajevonekad wrote:Drago mi je da je neko pokrenuo temu sa konkretno ovim naslovom jer odavno očekujem da će se neke evidentne nelogičnosti staviti na dnevni red, a jedna od najevidentnijih, barem u onom jezičko-koneptualnom smislu je sljedeča nelogičnost:

BiH JE JEDNA OD RIJETKIH DRŽAVA U SVIJETU U KOJOJ SE NJENI GRAĐANI NE MOGU ZVANIČNO IZJASŠNJAVATI PO IMENU DRŽAVE TJ. BOSANCI I HERCEGOVCI!

Popularno se smatra da navedena nelogičnost slijedi iz paradoksa utvrđenom u Ustavu BiH ( tj. Dejtonskom mirovnom sporazumu) koji je dao primat etničkim vrijednostima u odnosu na građanske.

Ipak, ovdje malo moram zastati jer sam prije par godina primijetio nešto što me je uzbunilo, ako ništa onao barem jezički. naime radi se o sljedečoj rečenici iz Ustava BiH:

"Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows:"

Obzirom da prilično poznajem engleski jezik, više puta sam došao do zaključka da navedena rečenica znači da su i tzv. "Ostali" konstitutivan narod,

I ja sam imao dilemu oko znacenja ove recenice, pa sam zbog toga i konsultovao profesora engleskog jezika na jednom od koledza u USA (gdje zivim i radim 12 godina). Objasnjenje koje sam dobio od ove profesorice izgleda da, na moju i tvoju zalost, iskljucuje "ostale" kao konstituente u znacenju ove recenice iz dva razloga:
1. konstrukcija u recenici "along with Others" postevljena IZA konstrukcije u recenici "as constituent peoples", NASLUCUJE ali jos ne ISKLJUCUJE, dakle nije primarno.
2. postavljanje konstrucije "along with Others" u zagradu zajedno sa razlogom pod broj 1 definitivno ih iskljucuje "as constituent peoples" jer u takvom rasporedu konstrukcija "along with Others" nema "tezinu" jednaku onoj" Bosniacs, Croats, and Serbs,...", ispred "as constituent peoples", dakle nisu ravnopravni.
Doduse, ona smatra da je zagrada mogla biti ubacena grskom, ali i zlonamjerno, od strane nekog lica tokom kucanja iste recenice prije stampanja. Za nju je neshvatljivo da neko ko je rodjen i ima drzavljanstvo BiH moze biti "minority" ili "Others" u vlastitoj drzavi.
Volio bih da njeno objasnjenje nije ispravno (engleski je cudan jezik), ili da sam je ja pogresno razumio, pa da neko sve ovo demantuje.

:bih:
xyz2007

#52 Re: BH. IDENTITET

Post by xyz2007 »

blackepeace wrote: Ti si u svojoj glavi stvorio i BH narod i BH naciju, samo je šteta što će ostati isključivo u tvojoj glavi ali i za to ima lijeka. Psihijatrija.

Prije toga otiđi Ceriću pa mu reci da ne postoji Bošnjački narod tj. nacija i da su Bošnjaci u Sandžaku ustvari Srbi (ili su Srbijanci :lol:

to ćeš morati prvo objasniti Tadiću da on nije Srbin nego Srbijanac, imaš dosta posla) pa možda ti ne bude trebao psihijatar, možda ti te bubice izbaci iz glave.

Elem, kad se pojavi političar sa tvojom teorijom nastavićemo a do tad ćeš izvan svoje glave gledati Bošnjačku, Srpsku i Hrvatsku naciju u višenacinolanoj državi Bosni i Hercegovini.
Ja nisam Bosnjak tj Musliman ja sam Bosanac ( islamske vjeroispovjesti ) jer ja sam rodjen u Sarajevu, BIH.

Moja nacionalnost je bosanska, moja narodnost je bosanska.

Sta su drugi u tim drzavama, pa to im odredjuje pripadnost naciji i narodu te drzave. Tako je i Ceric Bosanac a Tadic Srbijanac.

Ime drzave ti odredjuje nacionalni i narodni identitet bez obzira kako se ti licno osjecao.

Kad je u pitanju Srbijanac, svi drzavljani Srbije svih etnickih grupa su Srbijanci u Srbiji, krace Srbi. I nacionalno i narodno. Ok sad kontam u cemu je frka. Da nisi Sandzaklija?

Pa sta ti pise na (u) pasosu? Pise li BIH, ili pise Srbija? Ako imas dvojno, onda si Srbijanac u Srbiji ( nacionalno i narodno ) a u Bosni si Bosanac ( nacionalno i narodno ).

Etnicku pripadnost mozes najbolje saznati ( porijeklo ) ako uradis genetski test i tu ce ti pokazati u procentima koliko si ciji.

Etnika je nepromjenljiva a pripadnost naciji i narodu je promjenljiva. Tako da Tadic ako se opredjeli za drzavu BIH postaje Bosanac u BIH a i Ceric ako se opredjeli za Srbiju onda Srbijanac u Srbiji. Njihova etnicka pripadnost stoji ali nacionalnost i narodnost im se mijenja.

Ja sam etnicki Bosanac bilo gdje da odem cija mi drzava povjeri svoje drzavljanstvo, ali sam Bosanac nacionalno i narodno u BIH jer to je identitet moje drzave. Opredjeljenjem drzavi automatski to dobijas.
blackepeace

#53 Re: BH. IDENTITET

Post by blackepeace »

U Ustavu piše Bošnjac, Hrvati, Srbi. A ti još samo mi pokaži dokument gdje piše da si Bosanac. A da, ti to već jesi, ne treba dokument odnosno nisi Bosanac već Bosancohercegovac. I Jevrej u Njemačkoj je hm Njemac ili Njemacovac. Dobro si ti nešto pobrkao ali ako te to čini srećnim misli da si u pravu. To ti niko ne može oduzeti. ;-)
xyz2007

#54 Re: BH. IDENTITET

Post by xyz2007 »

blackepeace wrote:U Ustavu piše Bošnjac, Hrvati, Srbi. A ti još samo mi pokaži dokument gdje piše da si Bosanac. A da, ti to već jesi, ne treba dokument odnosno nisi Bosanac već Bosancohercegovac. I Jevrej u Njemačkoj je hm Njemac ili Njemacovac. Dobro si ti nešto pobrkao ali ako te to čini srećnim misli da si u pravu. To ti niko ne može oduzeti. ;-)
Sta mislis da li bi Bosanci sami sebi oduzeli pravo glasa i konstutivnost u sopstvenoj drzavi?

Na mom pasosu pise BIH. I na tvom pasosu pretpotavljam pise BIH. Znaci Bosanac.

A pokazi ti meni pasos na kome pise drzava Bosnjakistan.
blackepeace

#55 Re: BH. IDENTITET

Post by blackepeace »

xyz2007 wrote:Na mom pasosu pise BIH. I na tvom pasosu pretpotavljam pise BIH. Znaci Bosanac.
"Na mom pasosu pise BIH. I na tvom pasosu pretpotavljam pise BIH." Znaci BiH pasos.
Mada pošto nemaš Š pitanje je šta ti piše na pasošu. ;-)

I Karadžiću na pasošu piše BiH a bogami i u državljanstvu. Eno ti ga, tvoj čovjek u Hagu, identifikuj se sa njim. :-)
Nekome je identitet nešto što mu padne na pamet kao eto ispravna teorija a narod i nacija se izmisli za minut.
letacina

#56 Re: BH. IDENTITET

Post by letacina »

stari grad Visegrad wrote:dosadili su mi i bh hrvati, i bh srbi, i bh bosbjaci.
Uvijek sam bio bosanac i u tom uvjerenju cu umrijeti.
Koji misli da su neki dugi imaju prolema sto im je mozak opran, ali ne njihovom krivnjom.
Kad neko zn au cemu je problem, tj. kad je neko svjestan da mu je mozak ispran kroz medije i bozje propovjednike, onda mu je lako sam sebe vratiti.

Problem je u bh srbima i bh hrvatima koji se preobukose. kad se oni prozovu bosancima/hercegovcima onda ce ovo biti najsretnija drzava. A ako se ne prozovu onda ce njih 50% iscuriti u druge drzvave.

Ma nego šta. Još samo da Srbi i Hrvati prestanu biti Srbi i Hrvati, zaborave na svoje nacionalne identitete, u ovoj državi bi iste sekunde počeli teći med i mlijeko. :roll:
letacina

#57 Re: BH. IDENTITET

Post by letacina »

xyz2007 wrote:
blackepeace wrote:U Ustavu piše Bošnjac, Hrvati, Srbi. A ti još samo mi pokaži dokument gdje piše da si Bosanac. A da, ti to već jesi, ne treba dokument odnosno nisi Bosanac već Bosancohercegovac. I Jevrej u Njemačkoj je hm Njemac ili Njemacovac. Dobro si ti nešto pobrkao ali ako te to čini srećnim misli da si u pravu. To ti niko ne može oduzeti. ;-)
Sta mislis da li bi Bosanci sami sebi oduzeli pravo glasa i konstutivnost u sopstvenoj drzavi?

Na mom pasosu pise BIH. I na tvom pasosu pretpotavljam pise BIH. Znaci Bosanac.

A pokazi ti meni pasos na kome pise drzava Bosnjakistan.

A mom pradedi na pasošu je pisalo Austro-Ugarska. Znači bio je Austrijanac? Ili je pak Ugar? A možda je i Austro-Ugar? :?
letacina

#58 Re: BH. IDENTITET

Post by letacina »

sarajevonekad wrote:Drago mi je da je neko pokrenuo temu sa konkretno ovim naslovom jer odavno očekujem da će se neke evidentne nelogičnosti staviti na dnevni red, a jedna od najevidentnijih, barem u onom jezičko-koneptualnom smislu je sljedeča nelogičnost:

BiH JE JEDNA OD RIJETKIH DRŽAVA U SVIJETU U KOJOJ SE NJENI GRAĐANI NE MOGU ZVANIČNO IZJASŠNJAVATI PO IMENU DRŽAVE TJ. BOSANCI I HERCEGOVCI!Popularno se smatra da navedena nelogičnost slijedi iz paradoksa utvrđenom u Ustavu BiH ( tj. Dejtonskom mirovnom sporazumu) koji je dao primat etničkim vrijednostima u odnosu na građanske.

Ipak, ovdje malo moram zastati jer sam prije par godina primijetio nešto što me je uzbunilo, ako ništa onao barem jezički. naime radi se o sljedečoj rečenici iz Ustava BiH:

"Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows:"

Obzirom da prilično poznajem engleski jezik, više puta sam došao do zaključka da navedena rečenica znači da su i tzv. "Ostali" konstitutivan narod,

pa ovom prilikom pozivam sve one koji poznaju engleski (koji je izvorni jezik našeg ustava) da i sami obrate pažnju na navedeno.

O mojoj opaski sam obavijestio i uvaženog Prof. Marka Josepha iz Austrije, inače doktora pravnih nauka koji takodjer smatra da se ova rečenica može protumačiti i onako kako sam je ja shvatio.

Naravno, postavlja se pitanje: "KAKO TO DA OVO PTIANJE NIKO DO SADA NIJE PRIMIJETIO ILI POTEGAO?", ali obzirom na brojčanu dominaciju konstitutivnih u BiH i njihovm prezauzetošću bavljenja sobom umjesto državom, te agonijom "Ostalih" ( tj. "nacionalinih manjina" i "mješanih brakova") sasvim je moguće da niko nije obratio pažnju na ovo ( slučajno ili namjerno)...

a zašto je to važno?

važno je iz sljedečih razloga:

1. POSTOJI PRILIČAN BROJ GRAĐANA BiH KOJI NE PRIPADAJU KONSTITUTIVNIM NARODIMA (osobe turskog, romskog, jevrejskog, albanskog, arapskog, iranskog,češkog, slovačkog, mađarskog itd. porijekla) KOJI SU U BiH GENERACIJAMA I KOJI SE PRIMARNO OSJEĆAJU BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA, ŠTO JE SASVIM LOGIČNO OBZIROM DA SU NA LOGIČAN NAČIN VEZANI ZA OVU ZEMLJU ( RODJENI SU I ODRASLI OVDJE). TAKVE OSOBE SE U OVOJ POSLIJERATNOJ, DEJTNOSNKOJ BiH OSJEĆAJU ZANEMARENIM OBZIROM DA BiH NIJE ZEMLJA U KOJOJ SE KULTIVIŠU BOSANSKOHERCEGOVAČKE VRIJEDNOSTI ( OSIM NA TV I RADIJU) NEGO VRIJEDNOSTI KONSTITUTIVNIH NARODA, SVAKOG NA SVOJOJ TERITORIJI. NAROČITO IH VIJREĐA DA SE SAD, NAKON TRI, ČETIRI, PET, DESET I VIŠE GENERACIJA UI BIH KATEGORIŠU KAO NACIONALNE "MANJINE" U SOPSTVENOJ DRŽAVI! ( PAŽNJA: NE GOVORIM O ONIM NEKONSTITUTIVNIM NARODIMA KOJI ŽIVE U SVOJIM POSEBNIM ZAJEDNICAMA, ODVOJENO OD OSTATKA SRUŠTVA, GDJE KULTIVIŠU I DALJE KULTURU SVOJIH PREDAKA KOJA JE EVIDENTNO DRUGAČIJA OD KULTURE BiH. TAKVE ZAJDNICE SU SU VEĆ ZAKONSKI ZBRINUTE I MNOGIM NJIHOVIM ČLANOVIMA NE SMETA DA SE KATEGORIŠU KAO "NACIONALNE MANJINE". IMAJU SVA SVOJA ETNIČKA PRAVA I TO NIJE PROBLEM. JA GOVORIM O ONIMA KOJI SU "DRUGO, TREĆE, ITD. KOLJENO" TURAKA, ALBANACA, ARAPA, ROMA, JEVREJA, NIJEMACA, TALIJANA ITD. KOJI SE OSJEĆAJU PRVENSTVENO BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA I KOJI SUOSJEĆAJU SA SVOJOM ZEMLJOM. NJIMA JE UVREDA I NELOGIČNO NAZIVATI IH NEKAKVIM "MANJINAMA" ILI "OSTALIMA" U SOPSTVENOJ ZEMLJI. DRUGO, TAKVE OSOBE SU PO DEFAULTU UGLAVNOM NAJISKRENIJE PATRIOTE I VOLE SVOJU BiH, ŠTO SU I DOKAZALI BEZBROJ PUTA I STALNO DOKAZUJU.

2. DALJE, U "OSTALE" SPADAJU I TZV. "DJECA MIJEŠANIH BRAKOVA", KOJI SU TAKOĐER "JETIMI" BiH, TJ. NAPUŠTENI, OBZIROM DA NISU NI BOŠNJACI NI SRBI NI HRVATI, A VEČINA NJIH KOJE JA POZNAJEM U SVOM RODNOM GRADU ŽELE BITI PRVENSTVENO BOSANCI I HERCEGOVCI.

3. SVAKAKO, NEMOŽE BITI GOVORA O NEKOJ DISKRIMINACIJI "OSTALIH" U FEDERACIJI JER BOŠNJACIMA DISKRIMINISANJE TRADICIONALNO NIJE U "OPISU KARAKTERA" ( OBZIROM DA SU I SAMI DUGO GENERACIJA BILI DISKRIMINISANI NA OVOM PODRUČJU UZ ROME, ALBANCE I NIJEMCE) ALI SE PRIMJETI IZVJESNA DISTANCIRANOST, KOJA JE PO MENI VIŠE STVAR INERCIJE ( SADA SU U MODI NEO-ORIJENTALNI MODULI PONAŠANJA U FEDERACIJI TIPA POVEĆANA UPOTREBA TURCIZAMA I ARABIZAMA, MASOVNA POPULARNOST VJERSKIH RITUALA-KOJA PARADOKSALNO IDE RUKU POD RUKU SA PRILIČNO PRISUTNOM DRUŠTVENOM KORPUCIJOM NA SVIM NIVOIMA, UMJESTO DA BUDU OBRNUTO PROPORCIONALNI, ITD ITD.).
DRUGIM RIJEČIMA, PRAKSE U KONSTITUTIVNIM NARODIMA, PROTIV KOJIH NEMAM APSOLUTNO NIŠTA, SU INERCIJOM PRILIKA RELIGIJSKE PRIRODE I KAO TAKVE NE PREDSTAVAJU ZAJEDNIČKI ELEMENT SA SVIM ONIM GRADJANIMA BiH SEKULARNE ORIJENTACIJE, KOJI SE OSJEĆAJU BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA UOSTALOM I ZBOG TOG RAZLOGA ALI SVAKAKO I ZBOG TOGA ŠTO ZAISTA SMATRAJU IDENTIFIKOVANJE SA DRŽAVOM SVOJIM NAJLOGIČNIJIM PRIMARNIM IDENTITETOM.

I POSLJEDNJA NELOGIČNOST GLEDE TRENUTNOG STANJA U VEZI SA BiH IDENTITETOM SE NAJJASNIJE VIDI MALOM ANALOGIJOM SA RAZVIJENIM/NAPREDNIM ZEMLJAMA SVIJETA.

JOŠ NIKADA NISAM UPOZNAO STANOVNIKA ŠVICARSKE KOJI SEBE IDENTIFIKUJE KAO NIJEMCA FRANCUZA ILI TALIJANA (ŠTO SU TRI DOMINANTNE ETNIČKE SKUPINE U TOJ DRŽAVI). SVE IJEDNA OSOBA IZ TE ZEMLJE KOJU SAM UPOZNAO SEBE IDENTIFIKUJE KAO "SWISS"- TO NARAVNO NE ZNAČI DA TREBA OVDJE NEKOG TJERATI ILI SILITI DA SE OSJEĆA ILI IZJAŠNJAVA KAO BOSANAC I HERCEGOVAC AKO TO NE ŽELI, ALI APSOLUTNO JE NELOGIČNO LIŠITI NEKOG PRAVA DA SE IZJAŠNJAVA PRIMARNO ILI ISKLJUČIVO KAO BOSANAC I HERCEGOVAC.

DALJE, ZAMISLITE DA SU U AMERICI "PROTESTANTI ENGLESKOG PORIJEKLA" ( W.A.S.P.), IRCI, TALIJANI I AFRO-AMERIKANCI KONSTITUTIVNI NARODI (JER SU NAJBROJNIJI), A SVI OSTALI "MINORITIES" ("MANJINE") ILI "OTHERS"(OSTALI). INFORMACIJE RADI (OBZIROM DA SAM PRIMIJETIO DA JE DOSTA NAŠEG SVIJETA NEINFORMISANO PO TOM PITANJU) IZRAZ "MINORITY" NAPREDNA DRUŠTVA KORISTE SAMO ZA ZAJEDNICE KOJE SE SAME TAKO OSJEĆAJU, ZAJEDNICE KOJE VIŠE KULTIVIŠU SVJE OBIČAJE JEZIK I KULTURU NEGO DOMINANTNU KULTURU MJESTA U KOJEM ŽIVE. TAKVIH ZAJEDNICA JASNO IMA I KOD NAS, ALI KOD NAS POSTOJE I NEKONSTITUTIVNI KOJI SE EVIDENNTO PO SVEMO VIŠE BOSANCI I HERCEGOVCI NEGO TRUCI, ROMI, ALBANCI, IRANCI, ČESI, SLOVACI AUSTRIJANCI ITD. ITD. ITD. OVI POTONJI NE ŽELE EPITET "MANJINE" NITI "OSTALI", JER GA TAKVIM ISTIM KATEGORIJAMA STANOVNIŠTVA NA ZAPADU NE NADJEVAJU NI VLASTI U TIM ZEMLJAMA.
NADALJE, POSTOJE ZEMLJE U KOJIMA UOPŠTE I NE POSTOJI zakonska kategorija "MANJINA", KAO NPR. ŠVEDSKA, AUSTRALIJA, NOVI ZELAND,AMERIKA itd itd.

danas postoje mnoge debate o tome šta je zapravo nacionalna manjina, ali NITI JEDNA NAPREDNA MODERNA DRŽAVA DANAS U SVIJETU NE NAMEĆE OVAJ IZRAZ ONIMA KOJI GA NE ŽELE, IAKO SU ETNIČKI DRUGAČIJI OD DOMINANTNOG NARODA ZEMLJE U KOJOJ ŽIVE.NA ZAPADU JE OVAJ IZRAZ NA RASPOLAGANJU ONIMA KOJI ISPUNJAVAJU GORE NAVEDENE USLOVE ( OSOBE KOJE SU JEZIČKI I KULTUROLOŠKI DRUGAČIJI OD DOMINANTNE KULTURE ZEMLJE U KOJOJ ŽIVE I KOJE ŽELE ZADRŽATI SVOJA OBILJEŽJA ŽIVEĆI U SVOJIM ZAJEDNICAMA). KOLIKO JE U BiH JEDAN BURHAN, IŠTVAN, PAVEL,JOHAN, ARBEN ITD. RODJEN U SARAJEVU U DRUGOJ GENERACIJI IMIGRANATA DRUGAČIJI OD JEDNOG MUHAMEDA, JOVANA ILI ZVONIMIRA RODJENIH I ODRASLIH U SARAJEVU? UGLAVNOM SAMO PO IMENU I EVENTUALNIM RELIGIJSKIM RITUALIMA U SLUČAJU DA IH PRATE...NJIHOV ŽIVOTNI STIL ( A SAMIM TIM I MENTALNI SKLOP) JE PRIBLIŽNO ISTI I LAKo SE SVI MOGU PREPOZNATI PO VEČINI ZAJEDNIČKIH OSOBINA.

ZBOG SVEGA NAVEDENOG NE VIDIM KOME U FEDERACIJI I ZBOG ČEGA BiH IDENTITET MOŽE PREDSTAVLJATI BILO KAKVU PRIJETNJU.

POJEDINCI GOVORE DA JE PRIJETNJA U TOME ŠTO BI SE NUDJENJEM OPCIJE "BOSANAC I HERCEGOVAC" "RAZVODNIO" BOŠNJAČKI ETNIČKI KORPUS. BOŠNJACI SU NESUMNJIVO NAJVEĆI STRADALNICI U VLASTITOJ ZEMLJI, ZBOG TOGA ILI PORED TOGA ŠTO SU MUSLIMANI, ALI NE MISLIM DA BI IM POJAVLJIVANJE ZVANIČNE OPCIJE "BOSANAC I HERCEGOVAC" UGROZILO BROJČANO STANJE. U NAJGOREM SLUČAJU SVE I DA SE TAJ BROJ SMANJI, POVEČAO BI SE ZVANIČNO BROJ ONIH KOJI SU OTVORENO ZA BiH A KOJIH IMA ( KOLIKO-TOLIKO) I U PREOSTALA DVA KONSTITUTIVNA NARODA. DAKLE BIRATI IZMEDJU DVA ZLA, BIRATI MANJE PO MENI ZNAČI POVEČATI BROJ PRO-BOSANACA, TJ. JAČATI IDENTITET BiH. ŽALOSNA JE I SAMA ČINJENICA DA SMO DOŽIVJELI DA MORAMO IZGOVORITI REČINICU " MORAMO JAČATI IDENTITET BiH" U ZEMLJI BOSNI I HERCEGOVINI ALI OBZIROM NA POLITIKU KOJU VODE POJEDINCI, I INERTNOST SVIH ONIH KOJIMA JE LOGIČAN BOSANSKOHERCEGOVAČKI IDENTITET, TO JA NAŠA REALNOST DANAS.

Na šta se odnosi pojam Bošnjak historijski gledano, i kad uopšte nastaje pojam Bosanac? Molim eksperta da mi da odgovor. :D

Velika slova ti neće pojačati snagu argumenata. I bh. identitet sasvim sigurno neće očajati ako se tamo neko bude izjašnjavao kao bosanskohercegovac ili kako već, nego kroz privredu, kulturu, umjetnost, sport, simbole. itd.
letacina

#59 Re: BH. IDENTITET

Post by letacina »

Ja nisam Bosnjak tj Musliman ja sam Bosanac ( islamske vjeroispovjesti ) jer ja sam rodjen u Sarajevu, BIH.

Sta su drugi u tim drzavama, pa to im odredjuje pripadnost naciji i narodu te drzave. Tako je i Ceric Bosanac a Tadic Srbijanac.

Ime drzave ti odredjuje nacionalni i narodni identitet bez obzira kako se ti licno osjecao.

[/quote]

Ejh, ma nek si nam ti objasnio neke stvari, rodila majka. :D
bijelo_dugme

#60 Re: BH. IDENTITET

Post by bijelo_dugme »

seldzuk wrote:Meni je začuđujuće da još uvijek ima ljudi koji ne znaju pravilno postaviti državnu zastavu. Kao što sam neki dan vidio blizu OMV pumpe prekoputa Bara.

Jel ko gledo utakmicu Slavija-Aalborg na Kosevu? Zastava BiH vjesila naopacke :skoljka:
Agic Nurija

#61 Re: BH. IDENTITET

Post by Agic Nurija »

xyz2007 wrote:
blackepeace wrote: Ti si u svojoj glavi stvorio i BH narod i BH naciju, samo je šteta što će ostati isključivo u tvojoj glavi ali i za to ima lijeka. Psihijatrija.

Prije toga otiđi Ceriću pa mu reci da ne postoji Bošnjački narod tj. nacija i da su Bošnjaci u Sandžaku ustvari Srbi (ili su Srbijanci :lol:

to ćeš morati prvo objasniti Tadiću da on nije Srbin nego Srbijanac, imaš dosta posla) pa možda ti ne bude trebao psihijatar, možda ti te bubice izbaci iz glave.

Elem, kad se pojavi političar sa tvojom teorijom nastavićemo a do tad ćeš izvan svoje glave gledati Bošnjačku, Srpsku i Hrvatsku naciju u višenacinolanoj državi Bosni i Hercegovini.

Kad je u pitanju Srbijanac, svi drzavljani Srbije svih etnickih grupa su Srbijanci u Srbiji, krace Srbi. I nacionalno i narodno. Ok sad kontam u cemu je frka. Da nisi Sandzaklija?

Pa sta ti pise na (u) pasosu? Pise li BIH, ili pise Srbija? Ako imas dvojno, onda si Srbijanac u Srbiji ( nacionalno i narodno ) a u Bosni si Bosanac ( nacionalno i narodno ).

Etnicku pripadnost mozes najbolje saznati ( porijeklo ) ako uradis genetski test i tu ce ti pokazati u procentima koliko si ciji.

Etnika je nepromjenljiva a pripadnost naciji i narodu je promjenljiva. Tako da Tadic ako se opredjeli za drzavu BIH postaje Bosanac u BIH a i Ceric ako se opredjeli za Srbiju onda Srbijanac u Srbiji. Njihova etnicka pripadnost stoji ali nacionalnost i narodnost im se mijenja.

Ja sam etnicki Bosanac bilo gdje da odem cija mi drzava povjeri svoje drzavljanstvo, ali sam Bosanac nacionalno i narodno u BIH jer to je identitet moje drzave. Opredjeljenjem drzavi automatski to dobijas.
Upamti moje ime, iduće godine, akobogda, izlazim ponovo u bosansku javnost na velika politička vrata - takvi Bosanci koji razmišljaju kao ti, dobro su došli u BOSANSKU DEMOKRATSKU UNIJU, stranku bosanskog naroda!
Agic Nurija

#62 Re: BH. IDENTITET

Post by Agic Nurija »

xyz2007 wrote:

Upamti moje ime, iduće godine, akobogda, izlazim ponovo u bosansku javnost na velika politička vrata - takvi Bosanci koji razmišljaju kao ti, dobro su došli u BOSANSKU DEMOKRATSKU UNIJU, stranku bosanskog naroda!
Agic Nurija

#63 Re: BH. IDENTITET

Post by Agic Nurija »

Agic Nurija wrote:
xyz2007 wrote:

Svaka čast! :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
letacina

#64 Re: BH. IDENTITET

Post by letacina »

Agic Nurija wrote:
xyz2007 wrote:
blackepeace wrote:

:lol:
Njegoš

#65 Re: BH. IDENTITET

Post by Njegoš »

Njegoš wrote: Čuvajmo, njegujmo, gradimo identitet ove zemlje kao zemlje miroljubivih ljudi, dobrih domaćina, prelijepih prirodnih ljepota.
Citiram sam sebe, jer želim da ova rečenica bude prizma iz kojih idu moja ostala razmišljanja.
Dakle, xyz, sve je ok.
Što kaže Vini Džons u Sneču "You can call me Susan if it makes you happy..."
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#66 Re: BH. IDENTITET

letacina wrote:
Na šta se odnosi pojam Bošnjak historijski gledano, i kad uopšte nastaje pojam Bosanac? Molim eksperta da mi da odgovor. :D

Na dio pitanja sto je boldiran znam odgovor, ali i ja bi volio da znam odgovor na drugi dio pitanja (podvuceno) kao i to da li je rijec Bosanac jezicki uopste ispravno?

Bosna >Bosnak >Bosnjak
Bosna >Bosnanac >Bosanac
letacina

#67 Re: BH. IDENTITET

Post by letacina »

letacina wrote:

Na dio pitanja sto je boldiran znam odgovor, ali i ja bi volio da znam odgovor na drugi dio pitanja (podvuceno) kao i to da li je rijec Bosanac jezicki uopste ispravno?

Bosna >Bosnak >Bosnjak
Bosna >Bosnanac >Bosanac

Naziv Bošnjak pojavljuje se u 15. stoljeću i zamjenjuje dotadašnji naziv Bošnjanin. Sa stabilizacijom osmanlijske vlasti, riječ Bošnjak upotpunosti zamjenjuje srednjovjekovno Bošnjanin. Za vrijeme Austro-Ugarske Benjamin Kalaj pokušava stvoriti bošnjačku naciju, međutim taj pokušaj ne nailazi na podršku domaćeg stanovništva. Treba napomenuti da je pojam Bošnjak označavao prije svega stanovnike Bosne i Hercegovine, bez obzira na religijsku pripadnost.

U kraljevini Jugoslaviji se počinje koristiti izraz Bosanac i koristi se naizmjenično sa izrazom Bošnjak, sve do SFRJ kada se naziv Bošnjak potpuno potiskuje i relativno zaboravlja. Prilikom ustavnih reformi 1974. Hamdija Pozderac je pokušao vratiti historijsko ime Bošnjak za 6. konstitutivni narod u okviru Jugoslavije, međutim, to nije odobreno jer se smatralo da i bosanski Srbi i bosanski Hrvati imaju pravo na to ime, pa se umjeto toga u ustav uvodi odrednica Musliman.
Ima Bosne_Bice Bosne

#68 Re: BH. IDENTITET

letacina wrote:
letacina wrote:

Bosna >Bosnak >Bosnjak
Bosna >Bosnanac >Bosanac

Naziv Bošnjak pojavljuje se u 15. stoljeću i zamjenjuje dotadašnji naziv Bošnjanin. Sa stabilizacijom osmanlijske vlasti, riječ Bošnjak upotpunosti zamjenjuje srednjovjekovno Bošnjanin. Za vrijeme Austro-Ugarske Benjamin Kalaj pokušava stvoriti bošnjačku naciju, međutim taj pokušaj ne nailazi na podršku domaćeg stanovništva. Treba napomenuti da je pojam Bošnjak označavao prije svega stanovnike Bosne i Hercegovine, bez obzira na religijsku pripadnost.

U kraljevini Jugoslaviji se počinje koristiti izraz Bosanac i koristi se naizmjenično sa izrazom Bošnjak, sve do SFRJ kada se naziv Bošnjak potpuno potiskuje i relativno zaboravlja. Prilikom ustavnih reformi 1974. Hamdija Pozderac je pokušao vratiti historijsko ime Bošnjak za 6. konstitutivni narod u okviru Jugoslavije, međutim, to nije odobreno jer se smatralo da i bosanski Srbi i bosanski Hrvati imaju pravo na to ime, pa se umjeto toga u ustav uvodi odrednica Musliman.
Hvala @letacina.

E, jesu nam ga Jugoslavije, da prostis.... :x
Agic Nurija

#69 Re: BH. IDENTITET

Post by Agic Nurija »

letacina wrote:
letacina wrote:

Bosna >Bosnak >Bosnjak
Bosna >Bosnanac >Bosanac

Mislio si valjda bosanski pravoslavci i bosanski katolici imaju pravo na bosansku nacionalnost, koje su se oni uostalom davno i svjesno odrekli u ime imaginarnih "velikih matičnih država", tako da danas nemaju nikakve svoje države, a bosanskim muslimanima i dalje osporavaju pravo na vlastitu zemlju i državu Bosnu, koju bosanski muslimani nikada nisu ni pomislili da izdaju, ne za tako glupe historijske manipulacije "narodima", kao što su razna "načertanija" i "tisućljećni snovi".....
Humane

#70 Re: BH. IDENTITET

Post by Humane »

Očigledno je da je sarajevonekad malo isfrustriran ( i potpuno ga/je razumijem) ali apsolutno se ne mogu složiti sa ovom konstatacijom koju je iznio/la letacina:
" I bh. identitet sasvim sigurno neće očajati ako se tamo neko bude izjašnjavao kao bosanskohercegovac ili kako već, nego kroz privredu, kulturu, umjetnost, sport, simbole. itd."

Tačno je da se ništa neće promijeniti ako se tamo neko izjašnjava kao Bosanac i Hercegovac, ali ako bi ta kategorija postala zaknska, stvari bi vec izgledale mnogo drugacije. I oni najnaivniji znaju da je temelj države zakon, zbog toga se ne može govoriti o bilo kakvom jačanju BiH identiteta bez odgovorajućih promjena u Ustavu. Potrebno je promijeniti ustav tako da se izbaci ekskluzivna superiornost kategorija "Bošnjaka, Srba i Hrvata" ( tj. etno kategorije) u odnosu na kategoriju gradjanin BiH, koji je opštepoznato temljni kriterij ustavnosti zapadnih zemalja. Samim tim svi oni kvalifikovani mladi ljudi koji su sada "nekonstitutivni" manje bi napuštali svoju zemlju i vrednovalo bi ih se po etičkim a ne etničkim kvalitetama. Pored toga time bi se otvorila vrata povratka svih onih tzv. mješanih brakova u svoju zemlju i tek tada možemo početi govoriti o počecima razvoja ekonomije.

Da se razumijemo, ekonomija se može razvijati i ovako kako je sada, ali u tom slučaju nema govora o nekom modernom demokratskom društvu baziranom na vladavini prava i demokratiji.

Ne znam zaista zašto je ovo nekima tako teško shvatiti.

a glede jačanja BiH identiteta kroz "kulturu, umjetnost, sport, simbole", mislim da i sam zanš da to ide jako teško od po slijerata. Neko je sigurno pokušao jačati "kulturu, umjetnost, sport, simbole", ali nije išlo. Šta misliš zašto ne ide?

srpski i hrvatski ( a nažalost i veliko razočarenje u izvjesnoj mjeri i bošnjački) nacionalizam ne idu ruku pod ruku sa bosnaskohercegovačkim identitetom. Oni su mu oprečni, prvenstveno ona prva dva. Prema tome drugi zadatak je smanjiti nacionalizam, a kako ga smanjiti, to bih voljela ćuti od tebe ;)

letacina wrote:

BiH JE JEDNA OD RIJETKIH DRŽAVA U SVIJETU U KOJOJ SE NJENI GRAĐANI NE MOGU ZVANIČNO IZJASŠNJAVATI PO IMENU DRŽAVE TJ. BOSANCI I HERCEGOVCI!Popularno se smatra da navedena nelogičnost slijedi iz paradoksa utvrđenom u Ustavu BiH ( tj. Dejtonskom mirovnom sporazumu) koji je dao primat etničkim vrijednostima u odnosu na građanske.

pa ovom prilikom pozivam sve one koji poznaju engleski (koji je izvorni jezik našeg ustava) da i sami obrate pažnju na navedeno.

O mojoj opaski sam obavijestio i uvaženog Prof. Marka Josepha iz Austrije, inače doktora pravnih nauka koji takodjer smatra da se ova rečenica može protumačiti i onako kako sam je ja shvatio.

Naravno, postavlja se pitanje: "KAKO TO DA OVO PTIANJE NIKO DO SADA NIJE PRIMIJETIO ILI POTEGAO?", ali obzirom na brojčanu dominaciju konstitutivnih u BiH i njihovm prezauzetošću bavljenja sobom umjesto državom, te agonijom "Ostalih" ( tj. "nacionalinih manjina" i "mješanih brakova") sasvim je moguće da niko nije obratio pažnju na ovo ( slučajno ili namjerno)...

a zašto je to važno?

1. POSTOJI PRILIČAN BROJ GRAĐANA BiH KOJI NE PRIPADAJU KONSTITUTIVNIM NARODIMA (osobe turskog, romskog, jevrejskog, albanskog, arapskog, iranskog,češkog, slovačkog, mađarskog itd. porijekla) KOJI SU U BiH GENERACIJAMA I KOJI SE PRIMARNO OSJEĆAJU BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA, ŠTO JE SASVIM LOGIČNO OBZIROM DA SU NA LOGIČAN NAČIN VEZANI ZA OVU ZEMLJU ( RODJENI SU I ODRASLI OVDJE). TAKVE OSOBE SE U OVOJ POSLIJERATNOJ, DEJTNOSNKOJ BiH OSJEĆAJU ZANEMARENIM OBZIROM DA BiH NIJE ZEMLJA U KOJOJ SE KULTIVIŠU BOSANSKOHERCEGOVAČKE VRIJEDNOSTI ( OSIM NA TV I RADIJU) NEGO VRIJEDNOSTI KONSTITUTIVNIH NARODA, SVAKOG NA SVOJOJ TERITORIJI. NAROČITO IH VIJREĐA DA SE SAD, NAKON TRI, ČETIRI, PET, DESET I VIŠE GENERACIJA UI BIH KATEGORIŠU KAO NACIONALNE "MANJINE" U SOPSTVENOJ DRŽAVI! ( PAŽNJA: NE GOVORIM O ONIM NEKONSTITUTIVNIM NARODIMA KOJI ŽIVE U SVOJIM POSEBNIM ZAJEDNICAMA, ODVOJENO OD OSTATKA SRUŠTVA, GDJE KULTIVIŠU I DALJE KULTURU SVOJIH PREDAKA KOJA JE EVIDENTNO DRUGAČIJA OD KULTURE BiH. TAKVE ZAJDNICE SU SU VEĆ ZAKONSKI ZBRINUTE I MNOGIM NJIHOVIM ČLANOVIMA NE SMETA DA SE KATEGORIŠU KAO "NACIONALNE MANJINE". IMAJU SVA SVOJA ETNIČKA PRAVA I TO NIJE PROBLEM. JA GOVORIM O ONIMA KOJI SU "DRUGO, TREĆE, ITD. KOLJENO" TURAKA, ALBANACA, ARAPA, ROMA, JEVREJA, NIJEMACA, TALIJANA ITD. KOJI SE OSJEĆAJU PRVENSTVENO BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA I KOJI SUOSJEĆAJU SA SVOJOM ZEMLJOM. NJIMA JE UVREDA I NELOGIČNO NAZIVATI IH NEKAKVIM "MANJINAMA" ILI "OSTALIMA" U SOPSTVENOJ ZEMLJI. DRUGO, TAKVE OSOBE SU PO DEFAULTU UGLAVNOM NAJISKRENIJE PATRIOTE I VOLE SVOJU BiH, ŠTO SU I DOKAZALI BEZBROJ PUTA I STALNO DOKAZUJU.

2. DALJE, U "OSTALE" SPADAJU I TZV. "DJECA MIJEŠANIH BRAKOVA", KOJI SU TAKOĐER "JETIMI" BiH, TJ. NAPUŠTENI, OBZIROM DA NISU NI BOŠNJACI NI SRBI NI HRVATI, A VEČINA NJIH KOJE JA POZNAJEM U SVOM RODNOM GRADU ŽELE BITI PRVENSTVENO BOSANCI I HERCEGOVCI.

3. SVAKAKO, NEMOŽE BITI GOVORA O NEKOJ DISKRIMINACIJI "OSTALIH" U FEDERACIJI JER BOŠNJACIMA DISKRIMINISANJE TRADICIONALNO NIJE U "OPISU KARAKTERA" ( OBZIROM DA SU I SAMI DUGO GENERACIJA BILI DISKRIMINISANI NA OVOM PODRUČJU UZ ROME, ALBANCE I NIJEMCE) ALI SE PRIMJETI IZVJESNA DISTANCIRANOST, KOJA JE PO MENI VIŠE STVAR INERCIJE ( SADA SU U MODI NEO-ORIJENTALNI MODULI PONAŠANJA U FEDERACIJI TIPA POVEĆANA UPOTREBA TURCIZAMA I ARABIZAMA, MASOVNA POPULARNOST VJERSKIH RITUALA-KOJA PARADOKSALNO IDE RUKU POD RUKU SA PRILIČNO PRISUTNOM DRUŠTVENOM KORPUCIJOM NA SVIM NIVOIMA, UMJESTO DA BUDU OBRNUTO PROPORCIONALNI, ITD ITD.).
DRUGIM RIJEČIMA, PRAKSE U KONSTITUTIVNIM NARODIMA, PROTIV KOJIH NEMAM APSOLUTNO NIŠTA, SU INERCIJOM PRILIKA RELIGIJSKE PRIRODE I KAO TAKVE NE PREDSTAVAJU ZAJEDNIČKI ELEMENT SA SVIM ONIM GRADJANIMA BiH SEKULARNE ORIJENTACIJE, KOJI SE OSJEĆAJU BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA UOSTALOM I ZBOG TOG RAZLOGA ALI SVAKAKO I ZBOG TOGA ŠTO ZAISTA SMATRAJU IDENTIFIKOVANJE SA DRŽAVOM SVOJIM NAJLOGIČNIJIM PRIMARNIM IDENTITETOM.

I POSLJEDNJA NELOGIČNOST GLEDE TRENUTNOG STANJA U VEZI SA BiH IDENTITETOM SE NAJJASNIJE VIDI MALOM ANALOGIJOM SA RAZVIJENIM/NAPREDNIM ZEMLJAMA SVIJETA.

JOŠ NIKADA NISAM UPOZNAO STANOVNIKA ŠVICARSKE KOJI SEBE IDENTIFIKUJE KAO NIJEMCA FRANCUZA ILI TALIJANA (ŠTO SU TRI DOMINANTNE ETNIČKE SKUPINE U TOJ DRŽAVI). SVE IJEDNA OSOBA IZ TE ZEMLJE KOJU SAM UPOZNAO SEBE IDENTIFIKUJE KAO "SWISS"- TO NARAVNO NE ZNAČI DA TREBA OVDJE NEKOG TJERATI ILI SILITI DA SE OSJEĆA ILI IZJAŠNJAVA KAO BOSANAC I HERCEGOVAC AKO TO NE ŽELI, ALI APSOLUTNO JE NELOGIČNO LIŠITI NEKOG PRAVA DA SE IZJAŠNJAVA PRIMARNO ILI ISKLJUČIVO KAO BOSANAC I HERCEGOVAC.

DALJE, ZAMISLITE DA SU U AMERICI "PROTESTANTI ENGLESKOG PORIJEKLA" ( W.A.S.P.), IRCI, TALIJANI I AFRO-AMERIKANCI KONSTITUTIVNI NARODI (JER SU NAJBROJNIJI), A SVI OSTALI "MINORITIES" ("MANJINE") ILI "OTHERS"(OSTALI). INFORMACIJE RADI (OBZIROM DA SAM PRIMIJETIO DA JE DOSTA NAŠEG SVIJETA NEINFORMISANO PO TOM PITANJU) IZRAZ "MINORITY" NAPREDNA DRUŠTVA KORISTE SAMO ZA ZAJEDNICE KOJE SE SAME TAKO OSJEĆAJU, ZAJEDNICE KOJE VIŠE KULTIVIŠU SVJE OBIČAJE JEZIK I KULTURU NEGO DOMINANTNU KULTURU MJESTA U KOJEM ŽIVE. TAKVIH ZAJEDNICA JASNO IMA I KOD NAS, ALI KOD NAS POSTOJE I NEKONSTITUTIVNI KOJI SE EVIDENNTO PO SVEMO VIŠE BOSANCI I HERCEGOVCI NEGO TRUCI, ROMI, ALBANCI, IRANCI, ČESI, SLOVACI AUSTRIJANCI ITD. ITD. ITD. OVI POTONJI NE ŽELE EPITET "MANJINE" NITI "OSTALI", JER GA TAKVIM ISTIM KATEGORIJAMA STANOVNIŠTVA NA ZAPADU NE NADJEVAJU NI VLASTI U TIM ZEMLJAMA.
NADALJE, POSTOJE ZEMLJE U KOJIMA UOPŠTE I NE POSTOJI zakonska kategorija "MANJINA", KAO NPR. ŠVEDSKA, AUSTRALIJA, NOVI ZELAND,AMERIKA itd itd.

danas postoje mnoge debate o tome šta je zapravo nacionalna manjina, ali NITI JEDNA NAPREDNA MODERNA DRŽAVA DANAS U SVIJETU NE NAMEĆE OVAJ IZRAZ ONIMA KOJI GA NE ŽELE, IAKO SU ETNIČKI DRUGAČIJI OD DOMINANTNOG NARODA ZEMLJE U KOJOJ ŽIVE.NA ZAPADU JE OVAJ IZRAZ NA RASPOLAGANJU ONIMA KOJI ISPUNJAVAJU GORE NAVEDENE USLOVE ( OSOBE KOJE SU JEZIČKI I KULTUROLOŠKI DRUGAČIJI OD DOMINANTNE KULTURE ZEMLJE U KOJOJ ŽIVE I KOJE ŽELE ZADRŽATI SVOJA OBILJEŽJA ŽIVEĆI U SVOJIM ZAJEDNICAMA). KOLIKO JE U BiH JEDAN BURHAN, IŠTVAN, PAVEL,JOHAN, ARBEN ITD. RODJEN U SARAJEVU U DRUGOJ GENERACIJI IMIGRANATA DRUGAČIJI OD JEDNOG MUHAMEDA, JOVANA ILI ZVONIMIRA RODJENIH I ODRASLIH U SARAJEVU? UGLAVNOM SAMO PO IMENU I EVENTUALNIM RELIGIJSKIM RITUALIMA U SLUČAJU DA IH PRATE...NJIHOV ŽIVOTNI STIL ( A SAMIM TIM I MENTALNI SKLOP) JE PRIBLIŽNO ISTI I LAKo SE SVI MOGU PREPOZNATI PO VEČINI ZAJEDNIČKIH OSOBINA.

ZBOG SVEGA NAVEDENOG NE VIDIM KOME U FEDERACIJI I ZBOG ČEGA BiH IDENTITET MOŽE PREDSTAVLJATI BILO KAKVU PRIJETNJU.

POJEDINCI GOVORE DA JE PRIJETNJA U TOME ŠTO BI SE NUDJENJEM OPCIJE "BOSANAC I HERCEGOVAC" "RAZVODNIO" BOŠNJAČKI ETNIČKI KORPUS. BOŠNJACI SU NESUMNJIVO NAJVEĆI STRADALNICI U VLASTITOJ ZEMLJI, ZBOG TOGA ILI PORED TOGA ŠTO SU MUSLIMANI, ALI NE MISLIM DA BI IM POJAVLJIVANJE ZVANIČNE OPCIJE "BOSANAC I HERCEGOVAC" UGROZILO BROJČANO STANJE. U NAJGOREM SLUČAJU SVE I DA SE TAJ BROJ SMANJI, POVEČAO BI SE ZVANIČNO BROJ ONIH KOJI SU OTVORENO ZA BiH A KOJIH IMA ( KOLIKO-TOLIKO) I U PREOSTALA DVA KONSTITUTIVNA NARODA. DAKLE BIRATI IZMEDJU DVA ZLA, BIRATI MANJE PO MENI ZNAČI POVEČATI BROJ PRO-BOSANACA, TJ. JAČATI IDENTITET BiH. ŽALOSNA JE I SAMA ČINJENICA DA SMO DOŽIVJELI DA MORAMO IZGOVORITI REČINICU " MORAMO JAČATI IDENTITET BiH" U ZEMLJI BOSNI I HERCEGOVINI ALI OBZIROM NA POLITIKU KOJU VODE POJEDINCI, I INERTNOST SVIH ONIH KOJIMA JE LOGIČAN BOSANSKOHERCEGOVAČKI IDENTITET, TO JA NAŠA REALNOST DANAS.

Velika slova ti neće pojačati snagu argumenata. I bh. identitet sasvim sigurno neće očajati ako se tamo neko bude izjašnjavao kao bosanskohercegovac ili kako već, nego kroz privredu, kulturu, umjetnost, sport, simbole. itd.
Last edited by Humane on 12/08/2009 16:50, edited 1 time in total.
sarajevonekad

#71 Re: BH. IDENTITET

Post by sarajevonekad »

Izvinjavam se na velikim slovima, to sam primijetio tek na pola teksta, tako da nije iz nekih namjera naglašavanja ili sl...

Što se tiče tvoje molbe: "Na šta se odnosi pojam Bošnjak historijski gledano, i kad uopšte nastaje pojam Bosanac? Molim eksperta da mi da odgovor."

Na žalost nisam ekspert ( bar ne kvalifikovani u toj oblasti).

Mogu samo pretpostaviti da se pojam Bošnjak odnosi na stanovnika države Bosne i Hercegovine u prošlosti i da pojam Bosanc nastaje kasnije, tj. mlađi je od pojma Bošnjak (a pogotovo od pojma Bošnjanin) a označava u narodu i regionalni identitet (stanovnik regije Bosne, za razliku od Hercegovine)...

ali to je samo moje, neprofesionalno mišljenje nastalo na osnovu nekog opšteg znanja o mojoj domovini...predložio bih da se obratiš Prf. Enveru Imamoviću...ili Prof. Mustafi Imamoviću na temu istorija...

A sad da se vratim na ono što je daleko važnije sa tačke gledišta modernih/naprednih društava od istorije - Zakon, što neko reče maloprije.

Dakle da bi neka država zadovoljila neke osnovne kriterije naprednog ( demkratskog) društva, ona neće davati jednima povlaštenost u odnosu na druge svoje gradjane, a naš ustav u svojoj preambuli upravo to čini svojom rečenicom: "

" Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows" (osim ako je sve pogrešno shvaćeno, namjerno ili slučajno).

Upravo ovo je ono što mnogi pravnici zamjeraju, kako strani tako i naši.

Sve bi se zabune i zablude otklonile kada bi se potpuni skinuo ovaj dio: "Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others)".

Samo neko ko ne poznaje civilizacijeske vrijednsoti može negodovati i buniti se ako bi ova rečenica glasila ovako: "citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows".

Zamislite da u preambuli jedne Amerike stoji ovo: "

"Anglo-Sasi, Italijani i Irci, kao konstitutivni narodi ( uz ostale), i gradjani Amerike ovim određuju Ustav amerike kako slijedi:"

Samo pomenite ovo bilo kojem Amerikancu.

Ili u Ustavu Švicarske:

" Nijemci, Francuzi i Talijani, kao konstitutivni narod ( uz ostale)...".

Ustav koji je nametnut BiH od strane svjetkih sila u Dejtonu dakle krši ljudska prava (degradira i diskriminiše SVE ostale gradjane BiH), a s druge strane daje primat ljudskim pravima nad svim ostalim zakonima.

Nije mi jasno da uopsše postoje iole obrazovani gradjani kojima nije jasan apsurd naseg ustava :roll:

A sad da li je ova podjela zemlje na tri tora, koja se takmiče ko je veći Bošnjak, Srbin Ili Hrvat, a jako malo ko je veći Bosanac i Hercegovac ( djelima i identitetom ), posljedica tog ustava ili nije, to je već posebno pitanje, ali Ustav je temelj države.

Pa sama praksa čuvanja "vitalnog nacionalnog interesa" bi trebalo da podrazumijeva čuvanje BiH, ali...

ili recimo ona glupost "zapošljavanje po nacionalnom ključu" i "podjednaka zastupljenost sva tri naroda" je samo po sebi nešto ćemu će se sve ijadna civilizovano osoba nasmijati tragikomično, a da ne govorim civilzovani pravnici.

NITI JEDNA NAPREDNA ZEMLJA DANAS NE DAJE PRIMAT DRŽAVOTVORNOSTI NEKOG NARODA U ODNOSU NA DRŽAVLJANSTVO (GRAĐANINA)!
DRUGIM RJEČIMA, NI U JEDNOJ NAPREDNOJ ZEMLJI ETNICITET NIJE IZNAD GRADJANSTVA!

letacina wrote:

a zašto je to važno?

Last edited by sarajevonekad on 20/08/2009 11:46, edited 3 times in total.
Humane

#72 Re: BH. IDENTITET

Post by Humane »

Pitam kako su mogli dozvoliti takve nepreciznosti u Ustavu ( ako se uopštre i radi o nepreciznostima).

Još me više čudi kako je brzo u sistemu vrijednosti mnogih Bošnjaka definitivni i skoro isključivi primat uzelo to pseudo-religijsko i orijentalno, neiskreno pomodarstvo tipa moderno je biti viđen u u džamiji (a to što petljam, lažem, ogovaram i što sam arogantan/a nema veze) i distanciranje od muslimana koji ne idu u džamiju, netolerantnost prema muslimanima sekularne orijentacije, veličanje arapske kulture, korištenje što više turcizama i arabizama, građenje džamija tamo gdje se ni vizuelno ni konceptuelno ne uklapaju (npr. u blizini birtije "kod Tetke" na koševskom brdu/ciglanama u kojoj borave i oni "mumini" koji obilaze i džamije, pa se malo druže sa "tetkama" "atraktivnog" izgleda i još atraktivnijih usluga, a obavezni su "gosti" i stražari SIPA-e koji tu u blizini čuvaju kinesku ambasadu, u tom naselju u kojem su zatvorili knjižaru a otvorili "Lutriju BiH"), promovisanje trbušnog plesa i raznih paganskih pred-Islamskih elemenata koji veze nemaju sa Islamom na koji se ovo pomodarstvo toliko poziva, promovisanje knjiga Khalila Gibrana na štandovima Islamskog religijskog sadržaja, ali ne zato što su štandodržci "pluralisti" i otvorenih pogleda, nego zato što ne znaju da je on Arap Krčšćanin...
ili to ide po principu "ma nema veze, samo nek je orijentalno i drugačije od "onih"",
mjenjanje stare Sarajevske hebrejske melodije pjesme "kad ja podjoh na bembašu" u ilahiju,
masovna promocija slikovnica o drevnoj istoriji arabije a nijedna o drevnoj istoriji i kulturi BiH,
i upšte pretjerano potenciranje religijske kulture, a nipodaštavnja sekularne, itd.itd.itd.).

Sve to je gotovo potpuno potisnulo onu Bosnu legendarnog Batona i njegove herojske odbrane Bosne od rimske hegemonije, Bosnu Daorsona, neretljanskih pomoraca, stećke, Bosanske kraljeve i srednjovjekovnu Bosnu, Bosanske prominentne patriote ( ljude koji su veličali i promovisali svoju BiH gdje god su stigli)...i možda najvažnije - Bosansku pjesmu, Bosansko kavaljerstvo i Bosansku duhovitost...
a i onaj još uvijek prepoznatljivi i specigfčni govor se jako tiho ali sigurno i polako mijenja ( najbolji dokaz: spikerice na "Radio M", i Radiu "Stari grad" govore ijekavski ali im je intonacija ko da su sad stigle iz predgrađa beograda ili šumadije, a da ne govorim o mnogima u medijima koji misle da su kulturniji ako insistiraju na izrazu "općina" , "priopćiti", "suglasno" , "osobno" , "sugovornik" itd. a ne moraju, jer nisu Hrvati...
i takav govor večina danas koristi a nije bio dominantan u mom gradu do poslije rata....do poslije rata rijetko koji Sarajlija bi rekao "reagirati", nego "reagovati"...
ne smeta mi apsolutno, ali indicira itekako prisustvo izvjesnih kulturnih pretenzija komšiluka lijevo i komšiluka desno i nekompaktnosti među mnogim Bošnjacima... ne svima, na moju radost i zadovoljstvo :bih: ).

Pomodarstva ona dva druga "konstitutivna" su me razočarala totalno još 1991 godine da budem iskrena,tako da me danas tu ništa ne čudi , ali mi nije jasna isključiva orijentisanost mnogih Bošnjaka prema religijskom identitetu, koji dodatno cijepa Bosance i Hercegovce ( na one koji prate religijske rituale i one koji su više sekularne orijentacije),umjesto da se jača sve ono što je zajedničko, bosansko-hercegovačko . Neka religije, ona je potrebna, ali ne kao zaštitni znak Bosne i Hercegovine i isključivi sistem vrijednosti, jer to nije prirodno. Takvom isključivosti sve one isključive inatdžije poriču svoje pretke koji nisu bili Muslimani, a jesu bili Bosanci i Hercegovci.

Na kraju...izvinjavam se, "na koncu", Evropljani su odvojili Religiju od države još prije 500 godina.

Humane

#73 Re: BH. IDENTITET

Post by Humane »

Vrlo "sočno" i logično sročeno "xyz2007" :thumbup:
xyz2007 wrote:

bihpatriot

#74 Re: BH. IDENTITET

Post by bihpatriot »

Bosanci = Bosnjaci + Hrvati + Srbi + Romi + Albanci + Kinezi + ...

...i tako je najboljSHe... ...bashKo u USA

Amerikanci = Englezi + Irci + Italijani + Svabe + Bosnjaci + Hrvati + Kinezi + ...

...ha ja, indukcija... :D
lopta

#75 Re: BH. IDENTITET

Post by lopta »

Bosnjaci=Bosanci

Jedino Bosnjaci kao vecinski narod u BiH imaju drzavotvorni identitet i bosanski patriotizam, pa su u vecini vezani za bosanstvo, dok sigurno 99% i Srba i Hrvata nazalost ne misli tako, no i to je njihovo pravo, sve dok placaju porez i postuju zakon drzave u kojoj zive. :wink:
Post Reply