BH. IDENTITET

eltroxin

#376 Re: BH. IDENTITET

Post by eltroxin »

BiBi911 wrote: 10/10/2024 00:07
sehohari wrote: 09/10/2024 23:48
tramvajtrojka wrote: 09/10/2024 23:45

u njemačkoj u poslu samo bjezati od jugosa,arapa i turaka i mirna Bosna te tri grupacije sto ce te zavaliti nece nijedne druga
Zavisi.

Ne znam, meni su svi ok osim Turaka. Bukvalno vazda ispadam donji kada radim sa njima.

Arapi su rođeni trgovci, gledat će da te zavali ali da opet imaš razlog da mu dođeš ponovo.

Najbolji u Njemačkoj su Poljaci, definitivno.

Ja zivim/radim u Poljskoj/Njemackoj i u ovih 3 godine Poljaci su mi se pokazali ko najbolji. Slice nama haos zeza, šala fazoni. Jest da imaju mnogo kao i mi ovih religijskih ludjaka(ovi fazon palestinci, hamas, fatah, arapi) ali mnogo vise normalnih koji zive. Mada i oni imaju problem kao i mi sa sisadzijama(ovima na budzetu) sto ne rade nista.
Al normlala narod i isti su orema svima.

U DE arapi, turci i ta mraka sa te strane Drine ja da se pitam to bi sve poslao nazad em kradu, em nake klanove prave, u firmi gdje sam (ja sam nakav qs) to do vrhovnog sefa se ide da oni dokazu da nisu krivi a zasrali i sefa i stanicu( prije par dana u fabrici u turskoj se popucali jer je neko rekao ergovan los i kada smo pokusali ovdje da sa njima pricamo to kolje odmah)

A nasi eh to su posebna govna. Jos nisam upoznao nekog naseg a da mi za par mjeseci nije trazio da mu posudima para. I kada kazem nemam(nedam) sutradan ja Semir nazi, cetnik, ustasa, vaki naki.... al nasi hoce ukrast slagat to im je draze no höjeba se najest..
i svi su bili neki direktori, sefovi dosli nako u DE i sace nazad
Previse se tebi tolerise na ovom forumu. Lik hladno proglasi sve arape ludjacima :run:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#377 Re: BH. IDENTITET

Post by PreWiBa »

tramvajtrojka wrote: 09/10/2024 23:45

u njemačkoj u poslu samo bjezati od jugosa,arapa i turaka i mirna Bosna te tri grupacije sto ce te zavaliti nece nijedne druga
Zavisi.

Ne znam, meni su svi ok osim Turaka. Bukvalno vazda ispadam donji kada radim sa njima.

Arapi su rođeni trgovci, gledat će da te zavali ali da opet imaš razlog da mu dođeš ponovo.

Ja zivim/radim u Poljskoj/Njemackoj i u ovih 3 godine Poljaci su mi se pokazali ko najbolji. Slice nama haos zeza, šala fazoni. Jest da imaju mnogo kao i mi ovih religijskih ludjaka(ovi fazon palestinci, hamas, fatah, arapi) ali mnogo vise normalnih koji zive. Mada i oni imaju problem kao i mi sa sisadzijama(ovima na budzetu) sto ne rade nista.

U DE arapi, turci i ta mraka sa te strane Drine ja da se pitam to bi sve poslao nazad em kradu, em nake klanove prave, u firmi gdje sam (ja sam nakav qs) to do vrhovnog sefa se ide da oni dokazu da nisu krivi a zasrali i sefa i stanicu( prije par dana u fabrici u turskoj se popucali jer je neko rekao ergovan los i kada smo pokusali ovdje da sa njima pricamo to kolje odmah)

A nasi eh to su posebna govna. Jos nisam upoznao nekog naseg a da mi za par mjeseci nije trazio da mu posudima para. I kada kazem nemam(nedam) sutradan ja Semir nazi, cetnik, ustasa, vaki naki.... al nasi hoce ukrast slagat to im je draze no höjeba se najest..
Uz dužno poštovanje, ali ako živiš uz njemačko-poljsku granicu, sumnjam da si uživo vidio više od 5 Arapa i Turaka zajedno do sada tamo.

Još ako si pokupio tamošnje mišljenje većine...

Turci su u poslu meni dosta odbojni, ali rade. Nevezano za profesiju, svugdje ćeš ih naći i vrijedan su dio zajednice.

Arape, iako ih smatram u nekim odnosima boljim, su dosta lošiji po tom pitanju. Kod njih imaš ili one koji razvaljuju u medicini, pravu, ili one koji ne rade ništa. Nema između.
PreWiBa

#378 Re: BH. IDENTITET

Post by PreWiBa »

eltroxin wrote: 10/10/2024 00:21

Zavisi.

Previse se tebi tolerise na ovom forumu. Lik hladno proglasi sve arape ludjacima :run:
Čovjek pokupio mišljenje iz Istočne Njemačke.

Tek sada razumijem zašto je takav.
On je više Arapa vidio tokom obilaska Sarajeva nego sve dosad koliko je bio u Njemačkoj, a živi u regiji koja je ekvivalent Srba u Podrinju po nacionalizmu.
BiBi911

#379 Re: BH. IDENTITET

Post by BiBi911 »

Stutgart varsava tu zivim radim... rodjen u švrakinom 28 godina uzivao u mome brdu.

Jel se to ne smije reci misljenje ili moramo svi bit isti?

Hoces da kazes da su Poljaci četnici?

To sto par politicara na tv govori uopste ne prenosi stanje na terenu. Po toj logici Sarajevo je radikalno muslimanski grad. A koliko vidim nije.

Svacije iskustvo je drugacije.
PreWiBa

#380 Re: BH. IDENTITET

Post by PreWiBa »

BiBi911 wrote: 10/10/2024 00:39 Stutgart varsava tu zivim radim... rodjen u švrakinom 28 godina uzivao u mome brdu.

To sto par politicara na tv govori uopste ne prenosi stanje na terenu. Po toj logici Sarajevo je radikalno muslimanski grad. A koliko vidim nije.

Onda ok.

Nisu Poljaci četnici, to je se više odnosilo na Istočnu Njemačku.

Mada Poljaci jesu islamofobi, ali to je druga diskusija...
BiBi911

#381 Re: BH. IDENTITET

Post by BiBi911 »

sehohari wrote: 10/10/2024 00:41
BiBi911 wrote: 10/10/2024 00:39 Stutgart varsava tu zivim radim... rodjen u švrakinom 28 godina uzivao u mome brdu.

Onda ok.

Nisu Poljaci četnici, to je se više odnosilo na Istočnu Njemačku.

Iskreno prvi koji mi cestitaju bajram su Poljaci, Poljaci su haos vole svoju drzavu i ovo sa imigrantima kada su rekli nula ulazaka za ove bez dokumenata tada ih je svijet obojio tim bojama.

Ne moras mi vjerovat ali u DE u centrali gdje radi 2000muslimana skupili su za gazu jedva 10.000€ u Poljskoj preko 50.000. Kada su saznali da ovaj ALi sto radi isti posao kao ja da je iz Sirije i sta je prozivio da dodje do DE(brat mu je ispao iz broda) kralju kada deset ljudi koji te ne znaju placu dok ga slusaju.

Jbga ima nas svakakvih
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#382 Re: BH. IDENTITET

Post by _BataZiv_0809 »

BiBi911 wrote: 10/10/2024 00:56 Iskreno prvi koji mi cestitaju bajram su Poljaci, Poljaci su haos vole svoju drzavu i ovo sa imigrantima kada su rekli nula ulazaka za ove bez dokumenata tada ih je svijet obojio tim bojama.

Ne moras mi vjerovat ali u DE u centrali gdje radi 2000muslimana skupili su za gazu jedva 10.000€ u Poljskoj preko 50.000. Kada su saznali da ovaj ALi sto radi isti posao kao ja da je iz Sirije i sta je prozivio da dodje do DE(brat mu je ispao iz broda) kralju kada deset ljudi koji te ne znaju placu dok ga slusaju.

Jbga ima nas svakakvih
dječak sa šibicama

#383 Re: BH. IDENTITET

Post by dječak sa šibicama »

Neces da ti migranti okolo divljaju sa sabljama u rukama - islamofob.

Inace, identitet, kad bijah u Torontu neko vrijeme, kome god sam se predstavio i pitaju odakle sam, kazem odakle sam, na kraju svi oni misle da sam iz Sovjetskog Saveza. Ne Rusije, Sovjetskog Saveza. Mislim da je jedan znao gdje je BiH i cuo je za Sarajevo.

Tako da, dzaba se vi identitate, ti si za njih tamo neki sovjetski sazanin.
mishic

#384 Re: BH. IDENTITET

Post by mishic »

Uvijek i svugdje svaki identitet je višeslojan i gotovo svaka osoba unutar tih slojeva vlastitog identiteta ima neki svoj raspored i daje specifičnu težinu svakome od tih slojeva. Slikovito identitet je poput bar koda u kome debljina svake crte i svaki razmak između tih crta čine cjelinu unutar koje se da ustanoviti poruka toga koda na temelju kojeg se razaznaje i prepoznaje poruka koju taj kod šalje. I kako god postoje principi i zakonitosti kreiranja tih kodova postoje i izuzeci koji nekada ovlaš i blago narušavaju te principe i zakonitosti ali postoje i oni drastični slučajevi po kojima je neki kod neprepoznatljiv.

U tom kontekstu BH identitet je do te mjere deformisan da je skoro pa doveden u pitanje. Brojne okolnosti su dovele do toga a jedna od ključnih je historijski razvojni put Bosne i Hercegovine kao države. Velika i moćna carstva koja su gospodarila njome, njen položaj na granici koja dijeli raskolom rascijepljenu religiju, dolazak i širenje drugih religijskih tradicija (Islama i Judaizma) i čitav niz drugih utjecaja i konfrontacija učinili su ovaj prostor specifičnim.

A ta specifičnost pored već spomenutih antagonizama dovela je i do kašnjenja nekih procesa kao što je proces buđenja nacionalne svijesti i formiranja nacionalnih država zbog čega su neki slojevi nacionalnog identiteta postali potpuno atipični i znatno drugačiji od onoga što je bilo uobičajeno. Tako je umjesto etničkog porijekla koje je jedan od presudnih slojeva nacionalnog identiteta većine zemalja naročito u Evropi ovdje to postala religija. A onda je međureligijski antagonizam pored toga što je rascijepio jedno etničko tkivo išao dalje i zadirao u jezik, tradiciju, kulturu, običaje i dr.

I pored svih tih procesa na ovoj ovdje balkanskoj vjetrometini onda se posegnulo i za vještačkim nametanjima i zabranama koje su još više zakomplikovale situaciju, usporile i odgodile neke i onako zakašnjele procese i dobili smo specifikum kakvog nije bilo nigdje u svijetu sem ovdje. Ta vještačka i silom nametana rješenja umjesto da stišaju samo su produbila antagonizme, dodatno zakomplikovala situaciju pa su i ona (ta rješenja!) dodatno usporila i onako zakašnjele procese.

No svejedno, koliko god sve to otežavalo historijski put BiH i koliko god je činilo specifičnom mora se priznati da se malo radilo (i uradilo) na formiranju BH identiteta. A taj identitet je postao egzistencijalno bitan za opstanak BiH.

Posezati za bilo kakvim opravdanjima ne vrijedi. Ovdje su se sudarile brojne centrifugalne i centripetalne sile i one će i dalje djelovati ali građani BiH moraju biti svjesni da bitan preduvjet njihove sreće i napretka jeste upravo oživljavanje i učvršćivanje BH identiteta. Bez njega nema i ne može biti sigurnog i sretnog okruženja.

I ono što je iznad svega najbitnije jeste da građani BiH moraju shvatiti da BH IDENTITET ni na koji način ne ugrožava, ne slabi i ne umanjuje bilo koji drugi sloj njihova već prigrljenog identiteta. Dakle mogu se zadržati svi postojeći slojevi, mogu biti slični ili različiti ali pridodavanjem još jednog samo obogaćujemo i nikako ne narušavamo i ne skrnavimo ni jedan od onih slojeva koje smo već prihvatili i sa kojima se identificiramo. Treba raditi na obogaćivanju a ne na siromašenju svoga JA.

I posebno treba shvatiti da to identitetsko JA bez onoga individualnog ljudskog, građanskog, principijelnog, moralnog i dr. malo znači. Ono prvo JA tek sa ovim drugim JA dobija svoj puni smisao i značenje. A oba zajedno su ipak jako bitni!
ElRe

#385 Re: BH. IDENTITET

Post by ElRe »

sehohari wrote: 10/10/2024 00:41 Nisu Poljaci četnici, to je se više odnosilo na Istočnu Njemačku.

Kompletan centralna Evropa nije prijateljski nastrojena prema muslimanima imigrantima. I pravoslavce su počeli da prihvataju u zadnjih 20ak godina. Srbe gotive, jer su vrlo slični (hrana, piće, brak...) imaju zajedničku patnju tokom komunističkog režima. Npr centralna i istočna Slovačka je proruski nastrojena za razliku od Poljske i većim dijelom Češke. Omladina je generalno nezainteresovana za rad, kao i kod nas (ovi do cca 25 godina). Dok sam radio u prošloj firmi često sam bio u Poljskoj, a sestra radi u Accenture u Krakow. Krakow je zatvoreniji, a Warsaw je već metropola. Došao je tu veliki broj Arapa, Tatara, Kazaka, Uzbeka, Kurda...pun je grad oriental i otoman fast food trafika. Nisu ni malo integrisani. U Martinu u SK je VW fabrika mjenjača i tamo sam bio često, u gradu koji je bio jedan od centara ZTSa, sada ima par turskih kebab trafika. Stanovnici Martina za njih kažu to su oni što smrde. Kad sam ih pitao kako to, kažu da su 80ih u ZTSu dolazili radnici iz Libije, grupe po više stotina, na obukama u fabrici oružija i naravno bili su smješteni u nekim barakama bez adekvatne higijene. Sada i ove ostale "tamne" muslimane posmatraju kroz taj period. U Slovačkoj kada bi neko čuo da sam musliman, bilo bi mu čudno, kako to iste smo boje, zar postoje bijeli muslimani...Danas za nas koji konzumiramo crveno meso, ali ne svinjetinu, teško je živjeti u tim zemljama. Čak i kada vide da osoba ne konzumira alkohol, moraš im objašnjavati razloge...Tokom devedesetih kada sam jedan period živio u Slovačkoj, nije bilo baš tako, ali su vremenom otišli desno. Dijelom i zbog toga što su počeli da vraćaju svoj identitet nakon što su im privredu, medije...preuzeli Poljaci, Česi, Njemci pa su sada puno tvrdji.

Opet Poljaci koji odu van Poljske fino prihvataju različitosti. Daidža moje supruge je u Malmeu, iz Foče pobjegao u maju 1992. i oženio Poljakinju iz Szczecina iz Poljske. Ona pojma nije imala o muslimanima, upoznali su se u kampu 1992, ali je naše običaje prihvatila, isto kao i njena rodbina. Da se razumijemo, ni njen muž mimo 2 Bajrama, ne zna puno o islamu, ali žena ih obilježava kao svoje praznike. Djeca o današnjoj BiH ne znaju puno, dodju par puta u par godina po nekoliko dana. U Zavait nikada nistu bili. Rade u velikim SWE firmama (Alfa Laval, Kjell i Avfall) na solidnim pozicijama. Znaju ratnu istinu, ko je agresor, a ko žrtva, ali koliko sam primijetio to ih puno ne dotiče.

U Freudenstadtu u jednoj fabrici bilo je i Bošnjaka i Srba, Hrvata, Bugara, Rusa. Naravno, većina poslova je automatizirana, CNC strojevi i sl pa imaju vremena i da pričaju tokom posla. Imigranti se grupišu i obično Bošnjaci mogu sa svima, ali Srbi ne mogu sa Hrvatima i obrnuto. Nakon nemira na teritoriji Ukrajine i Rusije, Ruse njih par su domaći radnici počeli da izbjegavaju, ali ostali nisu. Jedan od inžinjera u toj fabrici je Heljic, Bošnjak iz okoline Rogatice, koji je 100% integrisan u njemačko društvo. Minimalno se druži sa exYU ljudima, žena mu je Bošnjakinja iz Peći, grafičar, takodje ne mari puno za exYU. Djeca imaju neutralna imena, Denis i Ema. Obični radnici koji su u Njemačkoj 15ak+ godina, jednako dobro znaju situaciju u BiH kao i mi. Gledaju se samo domaći TV kanali, portali, prepričavaju dogodovštine sa odmora, od prije rata...Dakle dvije krajnosti.
Point.

#386 Re: BH. IDENTITET

Post by Point. »

Otkud ti u pola tri....
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#387 Re: BH. IDENTITET

Post by sime_cipol »

Ovaj narod (Bošnjaci kojem i sam pripadam) kad bi se kutarisao "balijskog" mentaliteta pravio bi korake od 7 milja naprijed.
Za Baliju ne vazi ni dogovor, ni ugovor, ni rijec, ni zakon, ni obecanje, prevariti, izraditi, uvaliti, slagati, zavrsiti, sakriti, ukrasti, kupiti, potplatiti, sfuseriti, otaljavati, nazvati rodjaka da nesto zavrsi, ima li mene tu, koliki je moj dio, pravit se lud, ici preko reda i razne ostale discipline koje ti padnu na pamet.
Jedino smo dobri u nevolji, kad zagusti, kad je dur guzici, ostalo da Bog sacuva.
Cast izuzecima.
HelaS

#388 Re: BH. IDENTITET

Post by HelaS »

ElRe wrote: 19/10/2024 11:26
sehohari wrote: 10/10/2024 00:41 Nisu Poljaci četnici, to je se više odnosilo na Istočnu Njemačku.

Kompletan centralna Evropa nije prijateljski nastrojena prema muslimanima imigrantima.
Spoiler
Show
I pravoslavce su počeli da prihvataju u zadnjih 20ak godina. Srbe gotive, jer su vrlo slični (hrana, piće, brak...) imaju zajedničku patnju tokom komunističkog režima. Npr centralna i istočna Slovačka je proruski nastrojena za razliku od Poljske i većim dijelom Češke. Omladina je generalno nezainteresovana za rad, kao i kod nas (ovi do cca 25 godina). Dok sam radio u prošloj firmi često sam bio u Poljskoj, a sestra radi u Accenture u Krakow. Krakow je zatvoreniji, a Warsaw je već metropola. Došao je tu veliki broj Arapa, Tatara, Kazaka, Uzbeka, Kurda...pun je grad oriental i otoman fast food trafika. Nisu ni malo integrisani. U Martinu u SK je VW fabrika mjenjača i tamo sam bio često, u gradu koji je bio jedan od centara ZTSa, sada ima par turskih kebab trafika. Stanovnici Martina za njih kažu to su oni što smrde. Kad sam ih pitao kako to, kažu da su 80ih u ZTSu dolazili radnici iz Libije, grupe po više stotina, na obukama u fabrici oružija i naravno bili su smješteni u nekim barakama bez adekvatne higijene. Sada i ove ostale "tamne" muslimane posmatraju kroz taj period. U Slovačkoj kada bi neko čuo da sam musliman, bilo bi mu čudno, kako to iste smo boje, zar postoje bijeli muslimani...Danas za nas koji konzumiramo crveno meso, ali ne svinjetinu, teško je živjeti u tim zemljama. Čak i kada vide da osoba ne konzumira alkohol, moraš im objašnjavati razloge...Tokom devedesetih kada sam jedan period živio u Slovačkoj, nije bilo baš tako, ali su vremenom otišli desno. Dijelom i zbog toga što su počeli da vraćaju svoj identitet nakon što su im privredu, medije...preuzeli Poljaci, Česi, Njemci pa su sada puno tvrdji.

Opet Poljaci koji odu van Poljske fino prihvataju različitosti. Daidža moje supruge je u Malmeu, iz Foče pobjegao u maju 1992. i oženio Poljakinju iz Szczecina iz Poljske. Ona pojma nije imala o muslimanima, upoznali su se u kampu 1992, ali je naše običaje prihvatila, isto kao i njena rodbina. Da se razumijemo, ni njen muž mimo 2 Bajrama, ne zna puno o islamu, ali žena ih obilježava kao svoje praznike. Djeca o današnjoj BiH ne znaju puno, dodju par puta u par godina po nekoliko dana. U Zavait nikada nistu bili. Rade u velikim SWE firmama (Alfa Laval, Kjell i Avfall) na solidnim pozicijama. Znaju ratnu istinu, ko je agresor, a ko žrtva, ali koliko sam primijetio to ih puno ne dotiče.

U Freudenstadtu u jednoj fabrici bilo je i Bošnjaka i Srba, Hrvata, Bugara, Rusa. Naravno, većina poslova je automatizirana, CNC strojevi i sl pa imaju vremena i da pričaju tokom posla. Imigranti se grupišu i obično Bošnjaci mogu sa svima, ali Srbi ne mogu sa Hrvatima i obrnuto. Nakon nemira na teritoriji Ukrajine i Rusije, Ruse njih par su domaći radnici počeli da izbjegavaju, ali ostali nisu. Jedan od inžinjera u toj fabrici je Heljic, Bošnjak iz okoline Rogatice, koji je 100% integrisan u njemačko društvo. Minimalno se druži sa exYU ljudima, žena mu je Bošnjakinja iz Peći, grafičar, takodje ne mari puno za exYU. Djeca imaju neutralna imena, Denis i Ema. Obični radnici koji su u Njemačkoj 15ak+ godina, jednako dobro znaju situaciju u BiH kao i mi. Gledaju se samo domaći TV kanali, portali, prepričavaju dogodovštine sa odmora, od prije rata...Dakle dvije krajnosti.
Post napisan u stilu onog forumaša iz Danske koji je ovdje nekad pisao... oprosti, meni tipičan za polusvijet izašao među ljude iz balkanskih vukojebina, pa ljude procjenjuje upravo prema karakteristikama koje si naveo iznad :-)
ElRe

#389 Re: BH. IDENTITET

Post by ElRe »

Koje karakteristike?

Ako posmatraš zemlje centralne Evrope sa početka 90ih i sredine devedesetih, i onakva SRJ je bila naprednija od njih sve do negdje 98/99 kada je novac iz evropskih fondova počeo da daje rezultate. Sve te zemlje su bile maksimalno zatvorene u komunističkom režimu, samo mali broj ljudi je mogao da izadje iz države uz dozvolu i naravno da nisi znali za Bošnjake, Albance...Svi smo za njih tada bili Jugosloveni.

Ja poštujem druge nacije, religije, kulturu, običaje...baš iz razloga jer sam kao Bošnjak do 2000ih uvijek bio manjina. A naveo sam samo primjere sa kojima sam se susretao. I u poslu me nikada nije zanimalo ko je ko, već kako ko radi.
Vjecita_zavrzlama

#390 Re: BH. IDENTITET

Post by Vjecita_zavrzlama »

ElRe wrote: 19/10/2024 11:26

Kompletan centralna Evropa nije prijateljski nastrojena prema muslimanima imigrantima. I pravoslavce su počeli da prihvataju u zadnjih 20ak godina. Srbe gotive, jer su vrlo slični (hrana, piće, brak...) imaju zajedničku patnju tokom komunističkog režima. Npr centralna i istočna Slovačka je proruski nastrojena za razliku od Poljske i većim dijelom Češke. Omladina je generalno nezainteresovana za rad, kao i kod nas (ovi do cca 25 godina). Dok sam radio u prošloj firmi često sam bio u Poljskoj, a sestra radi u Accenture u Krakow. Krakow je zatvoreniji, a Warsaw je već metropola. Došao je tu veliki broj Arapa, Tatara, Kazaka, Uzbeka, Kurda...pun je grad oriental i otoman fast food trafika. Nisu ni malo integrisani. U Martinu u SK je VW fabrika mjenjača i tamo sam bio često, u gradu koji je bio jedan od centara ZTSa, sada ima par turskih kebab trafika. Stanovnici Martina za njih kažu to su oni što smrde. Kad sam ih pitao kako to, kažu da su 80ih u ZTSu dolazili radnici iz Libije, grupe po više stotina, na obukama u fabrici oružija i naravno bili su smješteni u nekim barakama bez adekvatne higijene. Sada i ove ostale "tamne" muslimane posmatraju kroz taj period. U Slovačkoj kada bi neko čuo da sam musliman, bilo bi mu čudno, kako to iste smo boje, zar postoje bijeli muslimani...Danas za nas koji konzumiramo crveno meso, ali ne svinjetinu, teško je živjeti u tim zemljama. Čak i kada vide da osoba ne konzumira alkohol, moraš im objašnjavati razloge...Tokom devedesetih kada sam jedan period živio u Slovačkoj, nije bilo baš tako, ali su vremenom otišli desno. Dijelom i zbog toga što su počeli da vraćaju svoj identitet nakon što su im privredu, medije...preuzeli Poljaci, Česi, Njemci pa su sada puno tvrdji.

Sto se tice Bosnjaka zaista postoji razlika i dijele se na to kad su dosli , ovi sto su 90ih manje vise su integrisani totalno svi.A ovi 2000ih jos nisu, i takvi su mahom i manje obrazovani od onih sto su dosli 90ih
elcaliente

#391 Re: BH. IDENTITET

Post by elcaliente »

Arapi su legende, iskreni. Oni nikada nisu ni rekli da su dosli za Evropu da rade i drze se toga.

BH identitet jedva da postoji, jos kod pokojeg romanticara.

Imam interviju za poso, drzavljanstvo Hr.

Odakle si djevojko, iz Hrvatske, super, koji grad.
Mostar.

Aha, hajde dobro.
PreWiBa

#392 Re: BH. IDENTITET

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 20/10/2024 15:40 Arapi su legende, iskreni. Oni nikada nisu ni rekli da su dosli za Evropu da rade i drze se toga.

Mostar.

Aha, hajde dobro.
Ne, nije istina.

Kod njih je ili ću imati visoku platu ili neću raditi ništa.

Na faksu sam i dosad sam obišao sve veće bolnice ovdje, nekih 10.
Ne postoji klinika gdje neki Sirijac, Palestinac, ili drugi Arap nije na nekoj visokoj poziciji.

Kod mene na kardiologiji gdje radim pored faksa, od 10 doktora pola arapi.
Slobodno mogu reći da ih u višim strukturama bolnica ima više nego pripadnika svih istočno-evropskih naroda zajedno.

Među nama studentima su isto preporcionalno zastupljeni.

Oni koji su rekli da će biti doktori, inžinjeri (ne znam za taj sektor doduše), nisu lagali, samo su izostavili da oni žele SAMO da budu to.

Da li se taj primjer "Hrvatice" odnosi na nekoga rođenog u BiH ili je dijaspora u pitanju?
Vjecita_zavrzlama

#393 Re: BH. IDENTITET

elcaliente wrote: 20/10/2024 15:40 Arapi su legende, iskreni. Oni nikada nisu ni rekli da su dosli za Evropu da rade i drze se toga.

Mostar.

Aha, hajde dobro.
To prvi put cujem😃😅
PreWiBa

#394 Re: BH. IDENTITET

Post by PreWiBa »

To je česta pojava, ali većinom samo među onima koji su rođeni vani.
elcaliente

#395 Re: BH. IDENTITET

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 20/10/2024 15:55

Mostar.

Aha, hajde dobro.
Ne, nije istina.

Ne postoji klinika gdje neki Sirijac, Palestinac, ili drugi Arap nije na nekoj visokoj poziciji.

Slobodno mogu reći da ih u višim strukturama bolnica ima više nego pripadnika svih istočno-evropskih naroda zajedno.

Oni koji su rekli da će biti doktori, inžinjeri (ne znam za taj sektor doduše), nisu lagali, samo su izostavili da oni žele SAMO da budu to.

Da li se taj primjer "Hrvatice" odnosi na nekoga rođenog u BiH ili je dijaspora u pitanju?

Pa na isto ti ga izadje, i nasi ljudi zele biti direktori al kada ne ide zavrse u DHLu.

Al da izostavimo doktore, ovi kod ovi ostalih se vecina cvrsto drzi da nece da radi.
Imas Donere i Frizere izvan toga Arap skoro ni nema.

Rodjena je ovdje mlada dama.
Vjecita_zavrzlama

#396 Re: BH. IDENTITET

Mostar.

Aha, hajde dobro.
Ne, nije istina.

A koliko ih ima u odnosu na te druge grupe? I procentualno koliko je to u odnosu na ostatak naroda tog? Mogu reci da arapi spadaju medju nize obrazovane.A nisu ni Bosnjaci puno bolji posebno muskarci ali je razlika sto mi bar radimo onda te teze poslove, zaista smo uredan narod tu

I mogu reci kvalitet doktora iz tog dijela svijeta nije nesto Bog zna, cak me jednom arapski dr poslao na jedan rentgen , kad ulazi drugi dr prije pregleda i kaze da li taj dr slabo prica svedski? Rekoh da , kaze pa vidim 😅

Bog zna kako to ide kod njih tamo, korupcija i Bog zna kako dodje do diplome
PreWiBa

#397 Re: BH. IDENTITET

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 20/10/2024 16:05

Mostar.

Aha, hajde dobro.
Ne, nije istina.

Pa na isto ti ga izadje, i nasi ljudi zele biti direktori al kada ne ide zavrse u DHLu.

Al da izostavimo doktore, ovi kod ovi ostalih se vecina cvrsto drzi da nece da radi.

Pa, nije isto. Naši baš i nemaju taj mentalitet većinom.
Mi velikom većinom ne šaljemo djecu na fakultete, već ostajemo OFR.

Kod 360 studenata u mojoj generaciji, samo je 4 sa Ex-Yu porijeklom, a ja jedini sa bh./bošnjačkim backgroundom.
Dosad sam u svim bolnicama sreo samo jednog našeg doktora, i to samo zato što je bio ispred mene u redu u kafeteriji.

Mi smo većinom među njegovateljima, nižim osobljem i tkd. - i to mi nije baš drago.
Vjecita_zavrzlama

#398 Re: BH. IDENTITET

sehohari wrote: 20/10/2024 16:12

Ne, nije istina.

Kod 360 studenata u mojoj generaciji, samo je 4 sa Ex-Yu porijeklom, a ja jedini sa bh./bošnjačkim backgroundom.
Dosad sam u svim bolnicama sreo samo jednog našeg doktora, i to samo zato što je bio ispred mene u redu u kafeteriji.

Mi smo većinom među njegovateljima, nižim osobljem i tkd. - i to mi nije baš drago.
To si u pravu nazalost, mislim da smo mi i albanci najnizi u Eveopi po tom pitanju

Ali je razlika sto onda oni rade teze fizicke poslove a arapi u kriminal ili na crno
PreWiBa

#399 Re: BH. IDENTITET

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 20/10/2024 16:06

Mostar.

Aha, hajde dobro.
Ne, nije istina.

A koliko ih ima u odnosu na te druge grupe? I procentualno koliko je to u odnosu na ostatak naroda tog? Mogu reci da arapi spadaju medju nize obrazovane.A nisu ni Bosnjaci puno bolji posebno muskarci ali je razlika sto mi bar radimo onda te teze poslove, zaista smo uredan narod tu

I mogu reci kvalitet doktora iz tog dijela svijeta nije nesto Bog zna, cak me jednom arapski dr poslao na jedan rentgen , kad ulazi drugi dr prije pregleda i kaze da li taj dr slabo prica svedski? Rekoh da , kaze pa vidim 😅

Bog zna kako to ide kod njih tamo, korupcija i Bog zna kako dodje do diplome
Više od nas iz Ex-Yu naravno, ali sigurno manje kada uzmeš sve sa Poljacima, Rumunima i našima u obzir.

Arapi možda spadaju među nize obrazovane ako uzmeš u obzir da li će ili završiti faks ili ne-raditi ništa, odnosno ići u neki šverc i slično.

Ne volim ni naš pristup da smo uglavnom OFR i da i svoju djecu usmjeravamo u taj smjer, umjesto da ih tjeramo da idu na fakultete.

Ja mogu reći da si ti dosad dokazao da si rasista prema BI narodima, s toga uzimam tvoja iskustva sa dozom rezerve.
Većina tih ljudi je ovdje studiralo.
Last edited by PreWiBa on 20/10/2024 16:20, edited 1 time in total.
PreWiBa

#400 Re: BH. IDENTITET

Post by PreWiBa »

Vjecita_zavrzlama wrote: 20/10/2024 16:15
sehohari wrote: 20/10/2024 16:12

To si u pravu nazalost, mislim da smo mi i albanci najnizi u Eveopi po tom pitanju

Ali je razlika sto onda oni rade teze fizicke poslove a arapi u kriminal ili na crno
Ma to je inače kod istočnih evropljana slučaj.

Da, radimo poslove, ali većinom i ostajemo u njima. Mislim da je razlog tome što i dalje imamo usađeno da smo "bijelo roblje" i niži rang naspram drugih evropskih naroda, jer smo svi dosad ili bili pod Nijemcima (Poljaci, Česi), Austrijancima (Hrvati i mi), Turcima (Srbi, Crnogorci, Bugrai, mi i tkd.).
Post Reply