BH i HR Turisticka sezona 2007. Ponuda i cijene????

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
Post Reply
Porsche
Posts: 36
Joined: 01/10/2003 00:00

BH i HR Turisticka sezona 2007. Ponuda i cijene????

Post by Porsche » 23/06/2007 22:04

Dnevni boravak na moru 20, a na jezeru već od pet KM

Elma Duvnjak, Gorana Golub

23.06.2007 20:14

Sezona godišnjih odmora je na pragu, a Bosna i Hercegovina zbog svog geografskog položaja, kulturno-historijskih vrijednosti i povoljnih klimatskih uslova ima izvanredne, ali nedovoljno iskorištene uslove za turizam.


Solidna izletišta, atraktivne planine, jezera, rijeke i more mogu biti dobre destinacije za ljetovanje. Nažalost, mali je broj građana BiH koji će provesti godišnji odmor u nekoj od destinacija u svojoj državi, s obzirom na to da je za to potrebno gotovo isto novca kao i za odmor na destinacijama u drugim državama.

"Problem je što su cijene previsoke, a ponuda je prilično siromašna jer u većini tih mjesta nema dovoljno pratećih sadržaja", kaže Aleksa Filipović iz Banjaluke.

Mile Milekić, direktor Turističke organizacije RS, slaže se da su u većini hotela u BiH cijene previsoke, navodeći da je to jedan od najčešćih razloga zbog kojih potencijalni domaći i strani turisti radije biraju neku drugu destinaciju.

"Turistička organizacija RS će pokrenuti inicijativu da ljeti, u vrijeme godišnjih odmora, naši hoteli snize cijene. Cijene moramo prilagoditi onome što zaista možemo pokazati i kvaliteti smještajnih kapaciteta", rekao je Milekić.

U Turističkoj zajednici FBiH tvrde da u BiH što se tiče turističke ponude tokom cijele godine ima za "svakoga po nešto".

"U Sarajevu kao bh. prijestonici ima mnogo toga vidjeti. Tu su kulturno-historijski spomenici, vjerski objekti, ali i atraktivna izletišta, vodni resursi, ljekovita sumporna voda. Nezaobilazan je boravak na planinama Bjelašnica, Igman, Trebević, Jahorina, ali i atrakcije poput raftinga Rakitnicom, boravak u selu Lukomir", kaže Arna Ugljen-Kopić iz Turističke zajednice FBiH.

Govoreći o ostatku zemlje spomenula je vožnju "vodenim ćirom" Drinskim jezerom, Nacionalni park "Sutjeska" sa prašumom Perućicom.

"Naravno, dio bogate ponude su i Mostar i Stari most, te sve atraktivnije Vinske ceste u Hercegovini. U Unsko-sanskom kantonu aktuelna je Una regata od 25. do 28. jula", navodi Ugljen-Kopićeva.

Odmor u Neumu
Ukoliko se odlučite za ljetovanje na moru u Neumu, cijena noćenja u privatnom smještaju je uglavnom 20 KM. Apartmane sa tri ležaja po danu iznajmljuju za 65 KM, dok apartman sa četiri ležaja košta 85 KM.

"Imate sav komfor, upotreba kuhinje, zaseban WC, televizor, na korištenje peglu i fen. Napominjem da se posebno plaća boravišna taksa koja je po danu za odraslu osobu tri KM, koje idu zapravo državi", objasnila nam je jedna od vlasnica apartmana u Neumu.

"Ove godine ću ljetovati na moru sa mužem. Međutim, to sebi ne bih mogla priuštiti da nam naša firma ne omogućava ljetovanje na kredit. Boravak na moru je uvijek bio luksuz", kazala je Sarajka Senada Frelih.

Uživanje u planinskom vazduhu
Oni koji više vole uživati u planinskom zraku trebaju računati na nešto više cijene noćenja u hotelima na bh. planinama.

Na Vlašiću u hotelu "Pahuljica", primjera radi, za dvije osobe pojedinačna cijena noćenja sa doručkom je 62 KM, polupansion 78 KM, a pun pansion košta 93 KM. Ako boravite četiri dana, kažu, da tri plaćate, a da je četvrti gratis. Tokom boravka u ovom hotelu besplatno je korištenje bazena i fitnesa.

Što se tiče godišnjeg odmora u vikend kućama na Vlašiću, kuća za četveročlanu porodicu može se iznajmiti i za 50 KM.

Noćenje sa doručkom u hotelu "Maršal" na Bjelašnici u jednokrevetnoj sobi je 70 KM, polupansion 80 KM, a puni pansion košta 90 KM. Noćenje sa doručkom u dvokrevetnoj sobi po osobi je 50 KM, polupansion 60 KM i 70 KM pun pansion.

U hotelu "Bistrica" na Jahorini navode da noćenje u dvokrevetnoj sobi sa doručkom po osobi košta 49 KM.

"Polupansion je 55 KM, a pansion 65 KM, plus taksa od dvije i po KM po danu. U jednokrevetnoj sobi noćenje sa doručkom je 59 KM, polupansion 65 KM, a pansion 75 KM. Interesa svakako ima", kazali su u hotelu "Bistrica".

Ukoliko ne želite prenoćiti u jednom od hotela, svakako nije loše tokom dana posjetiti jednu od ovih planina i uživati u čistom planinskom zraku.

"Na planinama i u banjama postoje hotelski kapaciteti koji pružaju dobre preduslove za smještaj, s tim da su noćni život i sve vanpansionske usluge na niskom nivou, što je i jedan od osnovnih problema turizma u ovom periodu godine", rekao je Milekić. Dodao je da građani BiH i dalje nemaju naviku da ljeti odmaraju na planini.

Ponude na jezerima
Ne treba zaboraviti ni bh. jezera. Na Boračkom jezeru kod Konjica nudi se mogućnost ljetovanja u bungalovima.

"Već sada je veliko interesovanje, pa bismo posavjetovali sve koji se žele ovdje odmoriti da se najave, odnosno rezervišu. Pun pansion po osobi je 27 KM, polupansion je 20 KM, spavanje sa doručkom je 15 KM, a samo noćenje košta 12 KM", kazali su u Turističkoj zajednici Konjic i napomenuli da se plaća i taksa od 2,5 KM po danu.

Na Jablaničkom jezeru jedna od opcija je ljetovanje u auto-kampu "Oaza", gdje još nisu odredili cijene boravka po danu.

"Što se tiče jednodnevnog boravka, cijena je od pet do deset KM. Postoje zabavni sadržaji, ljuljaške, klackalice i tobogan. Uvest ćemo još novina u naš auto-kamp", kazao je vlasnik "Oaze" Ismet Makan.

Na Balkani kod Mrkonjić Grada postoji 15 ležaja u bungalovima i 11 u sobama, a noćenje sa doručkom u bungalovima košta 74 KM za dvije osobe, u sobama je cijena 50 KM za dvije osobe, a doplata za polupansion iznosi 10 KM, a za pun pansion 20 KM.

Velnes program treba u banjama
Banje su jedan od najvećih turističkih potencijala BiH, ali problem je što je funkcija banja i dalje zdravstvena.

"Kako bismo zadovoljili potrebe naših posjetilaca kojima nije potrebno liječenje, razmišljamo da od iduće godine započnemo sa velnes programima koji su na primjer u Sloveniji imali veliki uspjeh", kaže Goran Gojić iz Službe marketinga i prodaje banje "Vrućica" kod Teslića.

Prema njegovim riječima, nijedna od banja u BiH nema pravi velnes program, iako postoje gosti koji ne dolaze u banje isključivo zbog liječenja.

"Za velnes program nisu dovoljni domaći gosti, nego je potrebno privući i strane turiste, tako da takvi programi, kao i sam izgled smještajnih kapaciteta, restorana i svega ostalog mora zadovoljavati i najzahtjevnije turiste", kaže Gojić.

U banji "Vrućica" pansion košta 39 KM, dok je pansion sa korištenjem bazena skuplji za dvije KM.

Banje, pošto se obično nalaze u blizini gradova, na primjer "Vilina Vlas" kod Višegrada, banja "Kulaši" u Prnjavoru, banja "Dvorovi" kod Bijeljine pružaju dobre uslove za godišnje odmore jer je i smještajna i vanpansionska ponuda kompletna.

U BiH postoje turistički projekti koji iako su veoma interesantni nisu dovoljno uvezani s ostalom ponudom kako bi činili potpun program. Jedan od takvih projekata je "vodeni ćiro" na rijeci Drini, za koji je problem što nema smještajnih kapaciteta u blizini, a najbliža je banja "Vilina Vlas".

Nema adekvatnih kampova
Iako ne zahtijevaju prevelika ulaganja, u BiH nema adekvatnih kampova za boravak gostiju. Postoje samo lokacije na kojima gosti mogu postaviti svoje šatore ili parkirati svoje kamp-kućice.

Jedno od takvih mjesta su i Eko-centar "Ljekarice" koji se nalazi kod Prijedora, te Bardača kod Srpca.

"Kada je u pitanju kampovanje, cijena za objekat bez obzira na veličinu iznosi pet KM po danu, dok cjelodnevno korištenje bazena košta tri KM po osobi", navodi Dragomir Lončar, vlasnik Eko-centra "Ljekarice".

Prema njegovim riječima, na ovom mjestu gostima je na raspolaganju restoran sa nacionalnom kuhinjom, trim-staza, ribnjaci, a do iduće ljetne sezone biće izgrađeni smještajni kapaciteti.

Za ljubitelje prirode, naročito ribolova, idealno je područje oko Šipova i Ribnika na rijekama Pliva, Janj i Ribnik, gdje noćenje sa doručkom košta oko 30 KM. Rafting je atraktivan Unom, Neretvom, Tarom i Vrbasom.

Spas od vrućina na bazenima
Spas od ljetnih vrućina i malo odmora Sarajlije već sada traže na bazenima poput "Termalne rivijere" Ilidža, gdje postoji kompleks otvorenih i zatvorenih bazena sa nizom sadržaja.

Cjelodnevna ulaznica za boravak na "Termalnoj rivijeri" Ilidža je po osobi 11 KM radnim danom, a vikendima i praznicima 13 KM. Popodnevna ulaznica od 15 sati košta devet KM, a praznicima i vikendom 11 KM. Karta za djecu od četiri do 12 godina je osam KM, vikendom 10 KM, popodnevna šest KM.

Neki od bazena u RS su kompleks "Džungla" kod Doboja, bazeni u Gradišci, Srpcu, Trebinju, Bijeljini, Ugljeviku...

Ulaz u "Akvanu" u Banjaluci, novootvoreni akva park, košta sedam KM, dok ulaznica poslije 16 časova košta 4,5 KM, ali centar je otvoren samo do 19 časova.

Petodnevni boravak na moru 700 KM
Izračunali smo koliko je otprilike četveročlanoj porodici neophodno za boravak na moru od pet dana, ukoliko ide vlastitim automobilom, što je svakako jeftinija varijanta od recimo autobuskog prevoza.

Za noćenje je neophodno 400 KM, ukoliko je krevet 20 KM. Što se tiče hrane, ako sami kuvate, potrebno je izdvojiti od 150 do 200 KM, ukoliko na jelovniku svaki dan želite imati meso. Ne treba zaboraviti svakodnevnu kupovinu hljeba u mjestu boravka, a sigurno će se nešto novca izdvojiti za ribu, sladoled i voće. Za gorivo treba najviše 100 KM. Ukupno 700 konvertibilnih maraka.


BiH i HR preskupe u odnosu na internacionalne destinacije.
Ja recimo mogu da uzmem paket putovanje za Spaniju, Grcku, Tunis, Bugarsku itd za 1000 KM. Za tih 1000 KM imam tur - retur avionsku kartu i 15 dana punog pansiona. Dok recimo kao primjer samo let avionom iz Svedske za BiH kosta minimalno 1000 KM??? Gdje tu zdrava logika turistickih sefova koji su na celu tzv BH turizma???

Vasi konstruktivni komentari na ovu temu :) ?


nineac
Posts: 3613
Joined: 03/03/2004 00:00
Location: preko bare

Post by nineac » 24/06/2007 00:07

Mnogo toga kod ans nestima.
Karta za BiH iz svedske je toliko zbog nemogucnosti leta manjih aviona koji bi bili popunjeni. Ovako, iz SWE mora letiti B737 ili A319 koji su sa preko 100 sjedecih mjesta i ogromnim troskovima goriva.
Drugo, BiH nema prakticno unutrasnji avio saobracaj, iako ga nije tesko organizovati sa nekoliko Cessni caravan koje su izuzetno efikasne sa 14 putnika i jednim motorm. Let Sarajevo -medjugorje i sl. To bi se isplatilo, ali valja klikere upalit!
Mi stalno kukamo,a dobiti dozvolu za let prema Bih je teze nego za ameriku!

Post Reply