Bh. fudbal na putu ka bezdanu

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
kilam

Post by kilam »

slazem se sa svim gore napisanim, ali sta uraditi? sta mozemo mi uradit? samo nemojte spominjat demonstacije i slicne gluposti, jer to ne pije vode. ima li neko konkretan prijedlog? zakon o sportu? - opet nije u nasoj nadleznosti. jedino neki pritisak kroz medije, (@stochar) al vodeci sportski novinari (iako mrzim priznati to baho jest) ili su potplaceni ili im bas odgovara ovako ko sto jest. samo kad se sjetim bahinih preseravanja o njegovoj objektivnosti i poseradi drugih na sportskim izvjestajima (gdje onaj smajli sto povraca??) u startu prije par godina.
da skratim nemam konkretan prijedlog, niti blizu
jos da cestitam sarajevu na tituli
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Stocaru, prvo pocni ici na utakmice, jer kako si rekao davno si prestao ici. Tipkanjem po saxu sigurno neces nista potaknuti, a i inace raja koja dolazi ovdje je manje vise svjesna u kakvoj je stanju nas fudbal.
Licno smatram da ce i u fudbalu biti bolje kada u ostalim drustvenim sferama pocne stanje da se mjenja u pozitivnom pravcu, u principu nemamo se cemu nadati da ce se dostici neki kvalitet u fudbalu dok god u cijeloj BiH prosjecna plata ne bude barem 1000 maraka.
kilam

Post by kilam »

Celicna_saka wrote:Stocaru, prvo pocni ici na utakmice, jer kako si rekao davno si prestao ici. Tipkanjem po saxu sigurno neces nista potaknuti, a i inace raja koja dolazi ovdje je manje vise svjesna u kakvoj je stanju nas fudbal.
Licno smatram da ce i u fudbalu biti bolje kada u ostalim drustvenim sferama pocne stanje da se mjenja u pozitivnom pravcu, u principu nemamo se cemu nadati da ce se dostici neki kvalitet u fudbalu dok god u cijeloj BiH prosjecna plata ne bude barem 1000 maraka.
ima dosta istine u ovome, ali kako onda objasniti da se bolji fudbal igrao neposredno nakon rata (pa negdje do 2001-02) nego danas...
ne zelim da u startu sasjecem ideju al ova stocareva se doima kao SF. u situaciji kad imamo velike tenzije unutar samih grupa (posebno unutar "masovnijih"), kako ocekivati da se grupe sloze (jos kad znamo da se jedino RA i HZ vise-manje medjusobno postuju).
po mom misljenju udruga premijerligasa bi bila jak iskorak naprijed, pod uslovom da celni ljudi klubova zele napredak sportu
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

stochar wrote:
Celicna_saka wrote:Stocaru, prvo pocni ici na utakmice, jer kako si rekao davno si prestao ici. Tipkanjem po saxu sigurno neces nista potaknuti, a i inace raja koja dolazi ovdje je manje vise svjesna u kakvoj je stanju nas fudbal.
to za tipkanje si u pravu, tako se malo mozhe postici sa ovako inertnim i nezainteresiranim forumashima. to da kad bude bolje stanje u drzhavi da ce biti bolje i u fudbalu se takodjer slazhem.

a zashto ne idem na utakmice? zato shto kad sam ja is'o, im'o sam kapu, shal, namazano lice i bio u sredishnjem dijelu tribine i navij'o, a nisam is'o na rub juzhne tribine da ljudima s djecom i dedama koji su gledali Zelju dok je Osim igr'o psujem majku i familiju i vichem: navijajte pichke! mislim da smo nekoliko godina poslije rata ishli svi puni elana na tekme i pozitivnom energijom uticali na loshe stanje na terenu. nazhalost, sranja s terena i losha organizacija fudbala odrazila se i na navijachku scenu koja takodjer nikad nije bila razjedinjenija.

ipak, mislim da se neshto mozhe i mora uraditi. ja sam ne mogu ponuditi odgovor i rjeshenje, ali valjda vishe ljudi mozhe neshto skontat' jebemmu? :)
Licno smatram, da najvise mozes kao pojedinac doprinjeti da svojim redovnim dolaskom na utakmice kluba za kojeg navijas, punis kasu kao cvrcak i da animiras jos raje koje znas da idu na tekme, jer jedino ce tako klubovi steci neku moc i mogucnosti da se bore sa ostalim negativnostima u fudbalu. Malo idealisticno i previse "fanaticno" izgleda ali posle svih dosad isprobanih recepta za rijesavanje matrixa u bh fudbalu ja ne vidim svrsishodnije varijante.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

kilam wrote:
ima dosta istine u ovome, ali kako onda objasniti da se bolji fudbal igrao neposredno nakon rata (pa negdje do 2001-02) nego danas...
ne zelim da u startu sasjecem ideju al ova stocareva se doima kao SF. u situaciji kad imamo velike tenzije unutar samih grupa (posebno unutar "masovnijih"), kako ocekivati da se grupe sloze (jos kad znamo da se jedino RA i HZ vise-manje medjusobno postuju).
po mom misljenju udruga premijerligasa bi bila jak iskorak naprijed, pod uslovom da celni ljudi klubova zele napredak sportu

Objasnjenje je krajnje logicno i jednostavno, djelomicno nasljedje uredjene prijeratne fudbalske infrastrukture, reci cu samo da je jedan od najboljih igraca lige u to vrijeme bio Muharemovic koji nije mogao igrati u drugom timu zelje.
Dosta je uticalo i to da su raja generalno bila puna i optimizma i elana u tim godinama posle rata, sto je se sigurno odrazavalo i na sam fudbal. Dalje, prvenstva su bila mononacionalna i automatski je bilo manje talova, kompromisa i ostalih mutnih radnji koje prate premijer ligu od njenog osnivanja, dakle bilo je vise sportskog rivalstva sto takodje automatski daje kvalitet vise takmicenju.
kilam

Post by kilam »

na kraju se moze zakljuciti da nije do saveza nego iskljucivo do celnih ljudi klubova koji preuzimanjem funkcije gledaju svoje interese (neko je rekao vec da je nijaz gracic mozda najsposobniji za vodstvo jednog kluba, ja bih se slozio stim da gracic nije bitan nego njega navodim kao primjer ekonomski situiranog covjeka koji je dosao na celo kluba iskljucivo radi ljubavi prema klubu - ispravite me ako grijesim)
treba puniti stadione? ok slazem se, ali uzmimo primjer celika. celikov stadion, renta od poslovnih prostora u sklopu stadiona ide klubu (AFAIK) jedan grad jedan klub, godinama solidna posjeta (siguran sam da bi bila jos bolja da iz sezone u sezonu ne tabori na dnu) i odani navijaci, dosta prijatelj kluba poput bekima pasalica koji je doveo marsijana i koji moze dovesti slicne igrace itd itd koji je rezultat svega toga? 39 bodova ukupno, 1 bod i 5 golova u gostima, polufinale kupa
oduzih ja - poenta je u upravama klubova
van Basten

Post by van Basten »

Iako sam još u euforiji zbog titule ne dopuštam da mi ona zamaže oči i ne pada mi na pamet da sada pričam kako je u našem fudbalu sve odjednom sjajno jer smo mi prvaci. Da je sve sjajno u našem savezu mi bismo do sada imali bar još 1-2 titule više, a ovu bismo ovjerili u 23. kolu, reprezentacija bi igrala pred punim Koševom i ravnopravno se borila za odlazak na neko veliko takmičenje...
Naš fudbal je truo, savez je truo, klubovi tavore i lagano tonu u živo blato, neko brže neko sporije... KJKP RAD bi trebao raditi u tri smjene bar 6 mjeseci da počisti svo smeće iz našeg fudbala... borba za napredak jeste teška, ponekad se čini i don Kihotovska (kao meni sad), ali ipak... letargija je još gore stanje, a mi smo takvi prema našem fudbalu barem zadnje 3 godine. Ako želimo napredovati nešto/ dosta toga podhitno mora se mjenjati
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Tema ociscena, Majstorihno radi rasizma 3 dana na hladjenju.
Majstorinho

#9 Re: Bh. fudbal na putu ka bezdanu

Post by Majstorinho »

stochar wrote:eh, haj'mo sad ispochetka: :D
stochar wrote:vidim, imamo vise tema sa ovim 'na putu ka' pa rekoh da stavim i ovu.

dno smo vec odavno dotakli, ne znam ima li dalje, valjda je taj bezdan gori od dna... gledam na sa-x objavili tekst o najvecim bandama u svijetu, samo im je jos NS BiH falio.

utakmice se prodaju, kupuju, svako ima svog sudiju, navijac uleti na teren udari fudbalera sakom (navijac borca u BL udario igraca saraj'va), na tribinama se uzvikuju nacionalistichke parole i donose fashistichki transparenti, hrachu sudije...

stadioni postaju mjesta na koja za koju godinu niko normalan nece smjeti povest' dijete, sve je manje publike i igra se pred polupraznim stadionima (kad vidim izvjestaj sa sredine prvenstva na Kosevu 1500 ljudi tuga me spopa'ne), klubovi u dugovima, fudbaleri se na bonove hrane u VF-u...

a mi se prepucavamo ko je gori... ne omalovazhavam titulu, ali vec odavno u ovoj zemlji titule ne osvajaju najbolji, vec najmanje losi timovi i zato pusimo fore od kojekakvih litexa i rapida... sto kazhe Husref u jednom intervjuu: 'prije smo se radovali kad nas u evro-kupovima zadese rumuni ili bugari a sad strepimo od njih'

pa, dokle vise 'vako???
Stochar ja se ipak slazem sa tobom,fudbal nam je u kurcu,ali jarane ja kad vidi ovaj video,meni je osmijeh od uha,do uha.

http://www.nastavislipostiratiovakvelin ... cniban.com
Loud

Post by Loud »

Ma ovdje je izgleda svima ravno do mora i drzavi i omladini.
Rottweiler

Post by Rottweiler »

Za pocetak treba u svakmo slucaju BOJKOTOVATI reprezentaciju a isto tako i klubove, pa zamislite repka nam igra na Kosevu pred praznim tribinama (30.000 x 15KM = 450.000KM) to njih boli nece imati otkud da kradu. Isto tako treba i klubove bojkotovati bez obira koliko ih volimo. Ako ih to nepokrene da nesto mjenjaju (mislim na klubove) onda imaju i druge metode kojima se moze mjenjati stanje u nasem nogometu. Sve dok budemo pasivni i stanje ce biti ovako.

poz

<--
manijak1

Post by manijak1 »

:D Znam ja njih , sjebaće nas :D .
Ja bih da se ova protekla sezona poništi , jer svima je jasno da je bila neregularna...... :D :D ......kad vidiš ko će u pretkolo Lige prvaka sve je jasno kao dan......i crno kao noć..... :D :D .
Edin H.

Post by Edin H. »

manijak1 wrote::D Znam ja njih , sjebaće nas :D .
Ja bih da se ova protekla sezona poništi , jer svima je jasno da je bila neregularna...... :D :D ......kad vidiš ko će u pretkolo Lige prvaka sve je jasno kao dan......i crno kao noć..... :D :D .

U potpunosti podrzavam ovaj vise nego razuman prijedlog :oops:

Siguran sam da ce ovo izazvati snazan odjek diljem BiH :D
zzzzz

Post by zzzzz »

• Elvir Bolić: Pašalić uzima novac od igrača

Prevela Dragana Raduški

03.06.2007 20:31

Sve dok je Ahmet Pašalić na čelu reprezentacije BiH, ona ne može da funkcioniše bez korupcije, izjavio je Elvir Bolić, legendarni golgeter Fenerbahčea i bh. reprezentacije, u intervjuu za turski "Zaman".

Bolić, najbolji strijelac reprezentacije u njenoj istoriji dugoj 12 godina, je istakao da neki igrači iz reprezentacije plaćaju rukovodiocima reprezentacije da budu pozvani u državni tim!

Koji su to problemi s kojima se suočava Fudbalski savez BiH?

Postoje ljudi koji su postali neizbježni u organizaciji. Oni se drže svog položaja posljednjih 13-14 godina. I uprkos što su imali velikih neuspjeha, oni odbijaju da se povuku. Tu prije svega mislim na Ahmeda Pašalića, direktora svih reprezentacija, koji gura svoje "prste u sve". Znamo da Pašalić prima mito kako bi neke igrače pozvao u repezentaciju.

Da li Pašalić traži novac od igrača?

Da. On kontaktira igrače koji nisu baš toliko poznati, nekad preko njihovih menadžera, nekad direktno, pozivajući ih u reprezentaciju za određenu sumu novca. Godinama smo svjedoci ove krajnje neprihvatljive prakse.

Kako Muzurović može da trpi nešto tako?

Niko ne može da zaustavi Pašalića. On kontroliše sve; on čak bira i trenere reprezentacije. Da skratim, Pašalić je taj koji je prouzrokovao da bh. tim ide unazad, umjesto naprijed. U Bosni i Hercegovini ga sigurno više ne žele. Jedna grupa igrača, uključujući i mene, Hasan Salihamidžić, Zlatan Bajramović, Emir Spahić, Kenan Hasagić i Elvir Baljić... potpisala je peticiju gdje kažemo da ne želimo da igramo za reprezentaciju dok se on nalazi tu gdje jeste. Zaista, niko od nas nije želio da dođe do ovoga. Ono što smo trebalo da uradimo jeste da nastavimo da igramo i sistematski da radimo da ga se otarasimo. Čak smo i Vladu obavijestili o našim problemima, ali nije bilo pomoći. Zato smo se odlučili za ovaj način - bojkot!

Poslije Blaža Sliškovića, na mjesto selektora došao je Fuad Muzurović. Da li mislite da je to bio dobar izbor?

Muzurović je bio prisutan i prvih godina, kada je stvarana reprezentacija. On je čovjek koji posjeduje znanje i veoma je pristojna osoba. I pored svega toga, bh. fudbalski savez ima svoj udio u postojećim problemima. Muzurović je izabran iz jednog razloga; on je neko koga vole i njegovo dovođenje je na neki način smanjilo bijes i pritisak medija i štampe, koji imaju prilično negativno mišljenje o N/FS BiH.

Kakav je osjećaj biti najbolji golgeter reprezentacije BiH?

Prvi meč na međunarodnoj sceni BiH je odigrala 1995. godine u Tirani protiv Albanije. Međutim, kako je naša zemlja tek izašla iz rata, okolnosti su bile zaista teške. Djelimično, problem je činjenica što našu zemlju čine Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Prvih pet-šest godina uopšte nismo imali igrače srpske nacionalnosti, tako da je sveukupni duh nacionalizma bio dominantan, a i bili smo u veoma teškoj finansijskoj situaciji. Uprkos svim ovim preprekama, dobro smo prolazili. Uvjeren sam da sam za jedno kratko vrijeme učinio sve što sam mogao za moju zemlju i ponosan sam.

Nisu Jelic i Dominikovic najveci problemi za reprezentaciju, mada to neki zele tako predstaviti. Najveci problem je jedan nazovi Bosnjak i dok je njega u savezu mi necemo ni imati reprezentaciju
van Basten

Post by van Basten »

Da, Bolić je jedan od onih koji su javno progovorili o radu pojedinaca iz saveza, Doduše, tek na zalasku karijere ali za takve stvari nikad nije kasno. Rahimić je još jedan... njegova izjava kako je za njegov dolazak bio "dovoljan samo jedan pošten poziv" prošla je nezapaženo, što opet pokazuje kako nam je kratko pamćenje... jer je prije par godina rekao da mu ne pada na pamet davati 10.000€ za nastup u reprezentaciji koliko mu je tražio Pašalić. To je bilo u vrijeme kada je sa CSKA harao Evropom i osvojio kup uefa, a naš tadašnji stručnjak izjavio kako eto "Rahimić i nije neki igrač i da mi imamo i boljih na njegovoj poziciji".
A to je samo reprezentativni fudbal... kad bismo se još dotakli klupskog... tu svako kolo bude pritužbi, zalopojki, optuživanja, premlaćivanja... jedan tim se kao bori protiv štimanja i korupcije a na utakmici tog tima nekoliko kola ranije domaćini se s klupe deru " što nas filujete kad smo se dogovorili da pobijedite" :-) , protiv Borca se izmišlja penal na Grbavici i oni dižu hampu kako ih se izbacuje iz lige, a par kola prije toga za njih se izmišlja penal u 93 minuti... Gledalaca na 8 utakmica ne bude ni 10000...
Predsjednik neće da uruči pehar jer "njegov tim" nije pobijedio, neka svako svom uručuje, generalni sekretar medalje dijeli sa pripaljenom cigaretom na ćošku usana :-) :lol: , inače radi na poziciji koja je najčešće u kontaktu sa FIFA i UEFA a da ne zna riječi engleskog, ali se zato zna napiti u Bazenima o trošku saveza i po Bosni hvatati maloljetnice, opet o trošku saveza...
Mogao bih ovako do ujutro... ali mi smo opet kratkog pamćenja... dovoljno nam je da se svake 2-3 godine desi nekakva Danska, Turska i da smo opet puni hvale za naš fudbal. Bolje od ovih spodoba nismo ni zaslužili.
saki

Post by saki »

Bolic :lol: On je zadnji od kojeg zelim cuti bilo sta, pa taman 100% istinu. Ako ista njega vise ne moram gledati.
zzzzz

Post by zzzzz »

saki wrote:Bolic :lol: On je zadnji od kojeg zelim cuti bilo sta, pa taman 100% istinu. Ako ista njega vise ne moram gledati.
Sta ces kad i kreteni imaju pristup internetu
Barbarez

Post by Barbarez »

Ne vjerujem da je Bolic u pravu. Mene niko ne moze ubijediti da je Pasalic uzimao pare od ovih fudbalskih zvijezda koje su igrale za repku BiH.

Jakirovic,
Bosnjak,
Kerkez,
Mulina
Silic
Bayano
Crnogorac
Dodig
Miskovic
itd.
itd.
Post Reply