Utakmica SCG-BiH, ustvari sve osim utakmice :-/
12.10. je odigrana odlucujca tekma za odlazak na svijetsko prvenstvo u Njemackoj izmedju SiCG i BiH (u Beogradu na stadionu Crvene Zvezde "Marakana"), rezultat je bio 1:0 i reprezentacija SCG se tako zasluzeno plasirala na SP 2006, no rezultat i nije bitan....
Iz Beca sam sa Baketom(BHF) krenuo busem u ponedeljak tako da smo u utorak bili u Sarajevu, gdje nas je doceko Amer sa Grbavice kod kojeg smo spavalai (hvala buraz), nismo nikako spavali vec smo odma krenuli u setnju kroz carsiju, i naravno na neizbjezne cevape, burek itd..Navece nam se pridruzio Semir, takodje iz Beca, koji je dosao autom jer je u zadnjem momentu dobio vizu..
Noc prije polazka sam se stalno budio, iako sam bio mrtav umoran, zivci i adrenalin su radili, vec mjesec dana mi je samo ta tekma bila u mislima al ja sam MORO ic u Beograd, druge mi nema, da nisam isao pojeo bi sam sebe..
oko 6 krecemo prema mjestu okupljana (Vrbanja Most u SA) gdje se okupilo vec dosta raje, polako se dize atmosfera, pjevaju se pjesme, zeza se okolo, TV je tu snimaju najvjernije bh navijace.. pale se baklje pocinje ludilo.. ulazimo u autobuse, u svaki autobus par BHFovca, sto je bio pun pogodak jer smo se tako svi bolje upoznali i zblizili. Bio sam u busu sa Baketom, Nizom, Dzenom, Amerom, Semirom itd, skroz nazad je sjedio legendarni "Sudija" koji je cijeli put bacao nezaboravne fazone tako da nam nije bilo dosadno ni sekunde..U busu atmosfera na nivou ekipa samo takva!! Svaka cast momci!
Stizemo na odmaraliste blizu Tuzle gdje cekamo Robijase iz Zenice, Fukare iz Tuzle i BH Legion iz Austrije .. Pauza je trajala oko sat vremena i tu smo se svi jos bolje upoznali, najeli bureka i pljeskavica, ovo ono. Tu smo uvjezbali i novu pjesmu koju su nam poklonili momci iz Red Armya iz Mostara, jaka pjesma nema sta!! Nakon pauze polako krecemo dalje.. Prolazimo 12 km kroz "RS podrucje" gdje vidimo vec prve sa srednjim i tri prsta u zraku..
Poslje toga krecemo lagano prema Zupanji i HR granici gdje ceka bus Belaj Boysa iz Beca i tu je konvoj kompletan. Hrvatski granicari nas ono reda radi pretresaju gledaju par ruksaka, savjetuju nam ako imamo pirotehnike da sve sad bacimo jer cemo dobit problema sa srpskom murijom i to je to.. zele nam puno srece i da pobjedimo do granice Srbije i Crne Gore prati nas HR murija, iako za to i nije bilo potrebe, na autoputu nas radnici pozdravljaju i bodre nas.. Blizimo se srbijanskoj granici, a i nervoza je sve jaca i jaca..
Na srpsko-crnogorskoj granici nije bio tako strasan pretres kao sto su najavljivali, lafo i patike ce se skidat, alko narko test ovo ono.. nista od toga..uspostavlja se da je nas bus rikno i da mora na opravku, tako da se dijelmo na ostale buseve.. nas par ide kod belaj boysa u bundavica bus vozaca Rese Fisichelle

.. docekuju nas pjesmom i dobrim druzenjem (hvala momci)..granicari nas pregledaju, i preuzimaju nas njihovi specijaci i zandarmerija.. put je odradjen zaista profesionalno (valjda zbog novinara Reutersa i CNN-a koji su nas pratili!??) nas konvoj je isao lijevom trakom a policijska vozila desnom i jos po jedno vozilo je bilo izmedju svakog autobusa, te je iznad nas izvidjao helikopter.. sve "ceke" su sprijecene i zaustavljen je saobracaj gdje je trebalo..
Lagano ulazimo u Beograd, osjeti se nervoza i neizvjesnost u zraku. Prvo s ljeve strane veoma lijepa i impresivna nova Beogradska Arena a potom s desne strane pun kurac smeca icigansko naselje.. U autobusu se ori pjesma vecina nas i ne moze vise sjedit na mjestima.. vidimo reflektore i stadion zvezde.. blizu marakane stajemo i izlazimo, na drugoj strani ulice srpski navijaci gledaju i cude se valjda nas nisu ocekivali u tolikom broju.. ori se beogradom VOLIM TE BOSNO i BICE GUSTO BICE 0:2, skacemo, pjevamo osjecamo se premocni u tom momentu. Ispred stadiona malo cekamo onda otvaraju 2 ulaza koja vode prema nasoj tribini..
Prolazimo 3 ili 4 kontrole ne znam ni ja, kod redara prolazim bez frke uz segu i dobacivanje.. kod zadnjeg nekog "glavnog" veoma neprijatnog na samom ulazu moram ispraznit sve dzepove oduzima mi cak ZVAKE i zastavu sa ljiljanima jer po njemu moze se unjet samo ova nova plava.. kad vadim maramice iz dzepa pita: Sta ce ti to?? na sta mu odgovoram da se kod nas s tim obicno brise nos ne znam sta on radi..
gledam usput kako nedaju da unesemo trans Sergej Barbarez Bosnian Hero, kojeg poslje daju srpskim navijacima.. Transparent i zastava (ne samo jedna) su kasnije spaljeni. Transprent i zastava koje su nam uzeli i ako nikog ne vrijedjaju, uglavnom da su oni unjeli miroljubljive transparente "Noz Zica Srebrenca" (takvih 15ak!!), "Hvala Ratko" itd.. BEZ KOMENTARA!!
Ulazim na stadion, trazim taj najavljeni kavez u kojem smo kao trebali bit smjesteni i sigurni, a vidim samo po 2 ograde koje bi mozda korisne bile u necijoj basti al ne i u stadionu, i uz to vidim tu par specijalaca, no ni blizu ne slutim kako ce bit.. stadion prazan samo nas dio pun, pocinje pjesma i skandiranje.. nakon par minuta pocinje se punit istok, a i jug, skoro iskljucivo domaci srbi iz BiH, tu su transparenti Doboj, Pale, "Srpsko Sarajevo", BL, Trebinje, Bijeljina srbija nikad BiH, kao vec pomenuti "Hvala Ratko" i "noz zica Srebrenica" sa 2 nacrtana skorpiona sa strane (Dali bi napr. utakmica izmedju Izraela i Njemacke pocela da njemci okace transparent "Knife, Wire, Auschwitz i "Danke Adolf".. sigurno nebi!! a svodi se na isto zar ne?).. istog momenta pocinje gadjanje nas, bh navijaca.. Lete flase prema nama, leti kamenje, cigle, stijene, komadi lavaboa, komadi metala, sipke... gadjaju nas cak kovanicama kao i bakljama, stolicama pa i nozevima.. pred ocima mi se stvaraju slike iz rata, slike sa tv-a u izraelu/palestini, po neki kamen me pogadja u tijelo i noge gledam oko sebe i ponosan sam.. ohraburje me nase zajednistvo.. vidim tu stoje, rame uz rame, BHF, Robijasi, Fukare, Manijaci, Pitari, Belaj boys, Legion, Torcida Sandzak, ma tu su svi navijaci BiH, disu i ponasaju se kao jedan.. Kao vecina na nasem dijelu tribine lomim stolicu da bi je drzo iznad glave i tako sacuvo vlastiti zivot..
Prvi momci padaju pogodjeni necim u glavu ali se nedamo, vraca im se sve..ne ostajemo im duzni jer necemo valjda pustit da nas i ubiju? (jel usanovicu smradu jedan!?!?)..Iz pocetka, dakle prije tekme kad je bilo vec 10ak povrijedjenih momaka nije ni bilo prve pomoci, tek na nasu inicijativu i prepiranje sa raznim odgovornim ljudima dolazi par ljekara koji povrijedjenim pruzaju kakvu takvu prvu pomoc.Negdje sredinom prvog poluvremena njih ja mislim oko 30ak kroz kanal koji odvaja teren od tribina pokusava da se probije do nase tribine, neki su imali i noz i metalne sipke.. Tad stupa na snagu vec sad legendarna odbrana kanala, oni uglavnom izvlace deblji kraj, neke od njih ni rodjena majka vise nece prepoznat.. trazio si dobio si!! Svaka cast pogotvo Robijasima i Torcidi iz Sandzaka koji su nonstop bili u prvim redovima!!
Ni na poluvremenu se ne smiruje situacija, oni macolom odvaljaju tribine da bi nas mogli gadjat, te im cak redari donose kamenje..Svi ulazi marakane, osim naseg naravno, su otvoreni tako da unose sta hoce..rokaju topovske udare, sto je nevidjeno na fudbalskim stadiona i samo zbog toga je MORALA bit prekinuta tekma a kamoli zbog ostalih desavanja, da su mogli napravili bi pravi maskar.. od tih eksploziva jedan momak gubi prste, vec je dosta povrijedjenih sa zavojima na glavama, rukama, jednom se momku jos uvijek u bolnici bore da mu sacuvaju oko (sve najbolje!) j.. iako je pravi rat na tribinama nasa pjesma ne staje, inat je proradio..ulaze specijalci koji nas guraju ka gornjem dijelu tribine tako da postaje tijesno.. Pojedini igraci reprezentacije Srbije i Crne gore takodje provociraju na najprimitvniji nacin, naime poslje utakmice nasoj tribini prilaze Mateja Kezman, Ognjen Koroman i Albert Nadj (jel ovaj zidov?:) i neki funkcioner sa klupe i dizu nam tri prsta, te potom sa ta tri prsta prelaze preko vrata sibolizirajuci klanje (pravi profesionalci nema sta).. taj funkcioner pokusava navratit i Zigica da im se pridruzi i to isto radi na sta ga ovaj drsko odgurne i nastavi svojim putem (bravo momak)
Sve se to tako odvija do pola sata poslje tekme kad se marakana lagano prazni.. pjesma se i dalje cuje.. nasa naravno
Negdje oko 12 - pola1 izlazimo sa stadiona, ipak ponosni na nase igrace i ponosni na nas jer smo im pokazali ko smo i sta samo, jer smo im pokazali ogromna muda na sred marakane,..
Sjedamo lagano u autobuse (mi opet kod belaja) i krecemo opet sa istim mjerama sigurnosti nazad.. u prvoj krivini gdje nije bilo murije leti kamenje i razbija par prozora kao i zadnji prozor naseg busa, na neke ja cak i PUCANO iz VATRENOG ORUZJA, takodje su na jedan bus ispalili vatrometnu raketu .. par stotina metara poslje stajemo i ulazi murija.. policajac tvrdi da smo SAMI razbili prozor i da provociramo i prvi gadjamo!!! (glupane glupi kako ce neko gadjat iz autobusa kad se ne moze otvorit prozor).. momak mu pokazuje kamen kao dokaz a policajac mu isti otima i odlazi.. (ovo me podsjeca na 92.-95.) Ostatak puta je proteko bez problema, zaspo sam onako iscrpljen da se vise ne sjecam ni granica nit ista.. znam da smo oko pola9 ujutru tek stigli nazad u Sarajevo (gdje opet nisam spavo do kasno navece)..
Uglavnom je to bilo gostovanje koje nikom nebi pozelio, al da treba sad u ovom momentu opet ic gore odma bi se spakovo i krenuo i ne samo ja mislim da mogu slobodno rec da bi isli svi momci koji su bili gore!! Dok je ove raje, ovih momaka i ovakve omladine bice i Bosne!! Ne mogu je oni mrzit, kolko je mi volimo!!!!
Hvala jos jednom svima, nadam se da nas je ovo jos vise ujedinilo i da ce konacno prestat neka medjusobna prepucavanja.. i molim vas ne serite sa pricama ovi su bili gore ovi tamo ovi u wc-u itd.. od svake ekipe su neki bili aktivini na prvoj liniji, neki su bili u sredini a neki gore na sigurnom (ne moze se nikom zamjerit sto je zelio spasit zivu glavu)..uostalom nije ni bitno, vazno je da smo svi zivi ostali (da smo kojim slucajem pobjedili ko zna.. vjerovatno bi i sad bio na marakani..)
jos mala informacija, tesko povrijedjenih bh navijaca 7, lakse povrijedjenih 27 i jos dosta njih koji su se sami snalazili bez doktora.
Zivili
(ps: mrsko mi trazit greske sad razumije se uglavnom)
posjetite
http://www.bhfanaticos.com mala reklamica