BH (dugometrazhni) filmovi
Moderator: _BataZiv_0809
-
The_Fluid
#1 BH (dugometrazhni) filmovi
Hajde da vidimo koliko je filmova bosanskohercegovachkih snimljeno od Drugog svjetskog rata, dugometrazhnih? Uzmimo da reditelj mora biti iz BiH, kao osnovni kriterij, shto se i podrazumijeva.
Ja tju krenuti unazad, odnosno od 2003.godine (uzagradi obavezno navesti reditelja):
1. Ljeto u zlatnoj dolini (2003, Srdjan Vuletitj)
2. Gori vatra (2003, Pjer Zhalica)
3. Remake (2002, Dino Mustafitj)
4. Nichija zemlja (2001, Danis Tanovitj)
5. Savrsheni krug (Ademir Kenovitj)
6. Dom za vjeshanje (Emir Kustiurica)
7. Otac na sluzhbenom putu (Emir Kusturica)
8. Sjetjash li se Doly Bel? (Emir Kusturica)
9. Praznik u Sarajevu (Benjamin Filipovitj)
10. Zhena s Krajolikom (Ivica Matitj)
11. Hanka (..)
...
Da li je Hanka prvi bh. film poslije 1945.godine?
Da ne bih ja sve sam, pozivam vas da se pridruzhite pravljenju ove liste..
Ja tju krenuti unazad, odnosno od 2003.godine (uzagradi obavezno navesti reditelja):
1. Ljeto u zlatnoj dolini (2003, Srdjan Vuletitj)
2. Gori vatra (2003, Pjer Zhalica)
3. Remake (2002, Dino Mustafitj)
4. Nichija zemlja (2001, Danis Tanovitj)
5. Savrsheni krug (Ademir Kenovitj)
6. Dom za vjeshanje (Emir Kustiurica)
7. Otac na sluzhbenom putu (Emir Kusturica)
8. Sjetjash li se Doly Bel? (Emir Kusturica)
9. Praznik u Sarajevu (Benjamin Filipovitj)
10. Zhena s Krajolikom (Ivica Matitj)
11. Hanka (..)
...
Da li je Hanka prvi bh. film poslije 1945.godine?
Da ne bih ja sve sam, pozivam vas da se pridruzhite pravljenju ove liste..
-
dariosa
Ram za Sliku Moje Drage (1968, Mirza Idrizovic)
Zivot je Masovna Pojava (1970, Mirza Idrizovic)
Pjegava Djevojka (1973, Mirza Idrizovic)
Miris Dunja (1982, Mirza Idrizovic)
Azra (1988, Mirza Idrizovic)
Zena Sa Krajolikom (1975, Ivica Matic)
Mali Vojnici (1967, Bato Cengic)
Most (1969, Hajrudin Krvavac)
Slike iz Zivota Udardnika (1972, Bato Cengic)
Crni Biseri (1958, Tomo Janic)
Horoskop (1969, Boro Draskovic)
Ovo Malo Duse (____ Ademir Kenovic)
Diverzanti (_____, Hajrudin Krvavac)
Uloga Moje Porodice u Svjetskoj Revoluciji (1971, Bato Cengic)
Valter Brani Sarajevo (_____, Hajrudin Krvavac)
Zivot je Masovna Pojava (1970, Mirza Idrizovic)
Pjegava Djevojka (1973, Mirza Idrizovic)
Miris Dunja (1982, Mirza Idrizovic)
Azra (1988, Mirza Idrizovic)
Zena Sa Krajolikom (1975, Ivica Matic)
Mali Vojnici (1967, Bato Cengic)
Most (1969, Hajrudin Krvavac)
Slike iz Zivota Udardnika (1972, Bato Cengic)
Crni Biseri (1958, Tomo Janic)
Horoskop (1969, Boro Draskovic)
Ovo Malo Duse (____ Ademir Kenovic)
Diverzanti (_____, Hajrudin Krvavac)
Uloga Moje Porodice u Svjetskoj Revoluciji (1971, Bato Cengic)
Valter Brani Sarajevo (_____, Hajrudin Krvavac)
-
dariosa
Mlijecni Put (2000, Faruk Sokolovic)
Tunel (____, Faruk Sokolovic)
Strategija Svrake (__Zlatko Lavanic)
Prkosna Delta
Ovcar
Vrtlog
Kozara
Sex, Partijski Neprijatelj br. 1
Srescemo se Veceras
Draga Irena
Moja Strana Svijeta
Gazija
Hop Jana
Hanka (Vorkapic) mislim da se prezivao Vorkapic
Ne znam ko je rezirao sve ove filmove, ali su sigurno BH filmovi.
Ima onaj od Bate Cengica sto je radio prije rata o cetnicima na Bjelasnici, ne mogu se sjetiti kako se zove.
Tunel (____, Faruk Sokolovic)
Strategija Svrake (__Zlatko Lavanic)
Prkosna Delta
Ovcar
Vrtlog
Kozara
Sex, Partijski Neprijatelj br. 1
Srescemo se Veceras
Draga Irena
Moja Strana Svijeta
Gazija
Hop Jana
Hanka (Vorkapic) mislim da se prezivao Vorkapic
Ne znam ko je rezirao sve ove filmove, ali su sigurno BH filmovi.
Ima onaj od Bate Cengica sto je radio prije rata o cetnicima na Bjelasnici, ne mogu se sjetiti kako se zove.
Last edited by dariosa on 28/03/2004 18:57, edited 1 time in total.
-
dariosa
Sta cemo sa ovim Kustinim filmovima od poslije Oca, ili od ovih sto bi reko Miljenko, "od kako je Emir otišao tamo odakle povratka nema ako se čovjek baš jako ne želi vratiti kući." Gdje svrstati Underground, Crna Macka Bijeli Macor, Arizonu?
Arizonu je poklonio Sarajevu.
Arizonu je poklonio Sarajevu.
Last edited by dariosa on 28/03/2004 18:55, edited 1 time in total.
-
winetou
Beutiful People je stvarno kvalitetan film. Bio je skoro ovdje u finskoj na TV....Nekako kao da nije nas film, nema puno psovanja 
Po meni daleko bolji od Nicije zemlje koji je vise nego dosadan, ali o tome nije lijepo pricati
Po meni daleko bolji od Nicije zemlje koji je vise nego dosadan, ali o tome nije lijepo pricati
-
mrmot
Nedostaju vam neki od najskupljih:
1 Neretva (V.Bulajic)
2. Sutjeska (S. Delic)
3. Kozara (V. Bulajic)
Filmovi se nigdje ne gledaju po nacionalnosti reditelja, vec po: "zemlji proizvodnje". Tako da nekoliko Kustinih filmova npr. kao i Nicija zemlja nisu BiH filmovi. (To bi bilo jednako kao reci da su Let iznad kukavicijeg gnijezda, ili Amadaus, ceski filmovi, ili da su Robocap, ili Showgirls, holandski filmovi.) Film pripada onome ko ga proizvede, za razliku od knjige koja ne pripada izdavacu vec jeziku na kojem je napisana.
1 Neretva (V.Bulajic)
2. Sutjeska (S. Delic)
3. Kozara (V. Bulajic)
Filmovi se nigdje ne gledaju po nacionalnosti reditelja, vec po: "zemlji proizvodnje". Tako da nekoliko Kustinih filmova npr. kao i Nicija zemlja nisu BiH filmovi. (To bi bilo jednako kao reci da su Let iznad kukavicijeg gnijezda, ili Amadaus, ceski filmovi, ili da su Robocap, ili Showgirls, holandski filmovi.) Film pripada onome ko ga proizvede, za razliku od knjige koja ne pripada izdavacu vec jeziku na kojem je napisana.
-
mrmot
Nedostaju vam neki od najskupljih:
1 Neretva (V.Bulajic)
2. Sutjeska (S. Delic)
3. Kozara (V. Bulajic)
1 Neretva (V.Bulajic)
2. Sutjeska (S. Delic)
3. Kozara (V. Bulajic)
-
The_Fluid
mrmot,
Kozara je spomenuta, a i nisu spomenuti svi, jer se ovako i tema i diskusija mozhe razviti, a naravno da nas zanima i rezhiser, jer kao shto ti fino reche i napravi greshku, za Nichiju zemlju, jer Oskar ode u Bih, tamo nije pisala SLovenija, koliko se sjetjam ili?
Kozara je spomenuta, a i nisu spomenuti svi, jer se ovako i tema i diskusija mozhe razviti, a naravno da nas zanima i rezhiser, jer kao shto ti fino reche i napravi greshku, za Nichiju zemlju, jer Oskar ode u Bih, tamo nije pisala SLovenija, koliko se sjetjam ili?
-
mrmot
Oskar je pokonjen Bosni jer je francuki producent, zajedno sa Danisom, predlozio da film nominira Udruzunje filmskih radnika BiH. Ali "zemlja proizvodnje nije BiH". Kislovski je svoju triologiju na neki slican nacin, pred smrt posvetio poljacima, ali nije dobio Oskara. Treba se drzati istine, da neko ne bi slucajno pomislio da je Danisu neko ovdje producirao ili koproducirao film. Nije mogao zakazati ni sastanak sa nekim ko bi eventualno nestu tu mogao uciniti. (Da naglasim - Kenovic nije imao tih problema, ali on sigurno nece nikad dobiti Oskara)
-
Tisina
Film je snimljen sa tako niskim budžetom da je Tanović bio prinuđen da snima ratne akcije sa samo jednim helikopterom i jednim tenkom. Njegov komentar je: "Ja to nazivam bosanskim minimalizmom."
Ono sto je publika shvatila jeste da je film u cjelini metafora, savrsena metafora Bosne i u ratu i poslije Dejtonskog sporazuma, do dana danasnjeg.
Covjek koji ostaje sam u zavrsnom kadru lezi na takozvanoj odskocnoj mini, na koju su ga polozili dok je, tesko ranjen, bio u nesvjesti. Ako ustane, mina ce odskociti i eksplodirati
Ono sto je publika shvatila jeste da je film u cjelini metafora, savrsena metafora Bosne i u ratu i poslije Dejtonskog sporazuma, do dana danasnjeg.
Covjek koji ostaje sam u zavrsnom kadru lezi na takozvanoj odskocnoj mini, na koju su ga polozili dok je, tesko ranjen, bio u nesvjesti. Ako ustane, mina ce odskociti i eksplodirati
-
mrmot
Lijepo preprican zadnji kadar. Ono zbog cega je bitna "zemlja prozvodnje", je to da je, u ovoj zemlji, na preporuku visokog predstavnika, i uz podrsku veoma jakih politickih krugova, fond za kinematografiju, kao i kultura uopce,trebala biti izostavljena sa liste stvari koje drzavna ministarstva na ovaj ili onaj nacin sufinansiraju. Kakve veze ima Oskar sa tim? Ima jer isti ti koji se bave mrakom, povremeno proročki izajvljuju po novinama, džamijama, parlamentu i sl. kako su tog Oskara predvidjeli, samo sto eto nisu ucestvovali u tome. Sudbina kulturnog identiteta ove zemlje nikad nije bila na klimavijim nogama. (Ako i Oskari za Gospodara prstenova budu posveceni ovoj zemlji, njoj to bas nece pomoci. Cak i gore moze biti.
-
Tisina
Pade mi na pamet izlaganje jednog Slovenackog profesora na zadnjem No Limit Festu u Uniticu..
Rekao je da je Ljubljana uvijke imala kompleks Sarajeva..
ETo np.r oni su se furali da imaju planine i skijase kad puf Olimpijada pripadne Sarajevu i jos je organizuju najbolje do tada..
Dodje BiH glumac u Ljubljanu da zivi, Brako Djuric za par mjeseci postane najbolji glumac i najgledaniji tamo, ozenise najljepsom Slovenkom
i snimi film koji je eto u BiH po gledanosti tkaoreci bio "onako" dok je to u istoriji Slovenacke kinematografije najgledaniji film tamo do sada..
I dodje Bosanac, Danis Tanovic, uzme slovenacke pare snimi film i pokupi oskara..I mozemo se mi slovenci trpati koliko hocemo da je to Slovenacki film,po duhu , po svemu, za publiku ce to uvijek biti bosanski film
rijeci uglednog Slovenca
Rekao je da je Ljubljana uvijke imala kompleks Sarajeva..
ETo np.r oni su se furali da imaju planine i skijase kad puf Olimpijada pripadne Sarajevu i jos je organizuju najbolje do tada..
Dodje BiH glumac u Ljubljanu da zivi, Brako Djuric za par mjeseci postane najbolji glumac i najgledaniji tamo, ozenise najljepsom Slovenkom
I dodje Bosanac, Danis Tanovic, uzme slovenacke pare snimi film i pokupi oskara..I mozemo se mi slovenci trpati koliko hocemo da je to Slovenacki film,po duhu , po svemu, za publiku ce to uvijek biti bosanski film
rijeci uglednog Slovenca
-
Engram
predlazem da se ukinu dzamije??mrmot wrote:Lijepo preprican zadnji kadar. Ono zbog cega je bitna "zemlja prozvodnje", je to da je, u ovoj zemlji, na preporuku visokog predstavnika, i uz podrsku veoma jakih politickih krugova, fond za kinematografiju, kao i kultura uopce,trebala biti izostavljena sa liste stvari koje drzavna ministarstva na ovaj ili onaj nacin sufinansiraju. Kakve veze ima Oskar sa tim? Ima jer isti ti koji se bave mrakom, povremeno proročki izajvljuju po novinama, džamijama, parlamentu i sl. kako su tog Oskara predvidjeli, samo sto eto nisu ucestvovali u tome. Sudbina kulturnog identiteta ove zemlje nikad nije bila na klimavijim nogama. (Ako i Oskari za Gospodara prstenova budu posveceni ovoj zemlji, njoj to bas nece pomoci. Cak i gore moze biti.
-
CuraDrugogSistema
sta je Tanovic ustvari htio reci zadnjom scenom? da li je to da muskarac na mini, simbol BH je BH na Dejtonu. on umire pomako se ili ostao mirovat, isto kao sto BH trenutno odumire. sta mislite?Tisina wrote: Covjek koji ostaje sam u zavrsnom kadru lezi na takozvanoj odskocnoj mini, na koju su ga polozili dok je, tesko ranjen, bio u nesvjesti. Ako ustane, mina ce odskociti i eksplodirati
-
mrmot
[quote="CuraDrugogSistema
sta je Tanovic ustvari htio reci zadnjom scenom? da li je to da muskarac na mini, simbol BH je BH na Dejtonu. on umire pomako se ili ostao mirovat, isto kao sto BH trenutno odumire. sta mislite?[/quote]
Ja mislim da su ti dvije od tri recenice cudne. Da ovo nije naka poezija? (da li je to da muskarac na mini, (STA BOLAN?), simbol BH je BH na Dejtonu, (CEGA BA? I NA CEMU BA?) I na kraju: JEL UMIRE IL ODUMIRE?
sta je Tanovic ustvari htio reci zadnjom scenom? da li je to da muskarac na mini, simbol BH je BH na Dejtonu. on umire pomako se ili ostao mirovat, isto kao sto BH trenutno odumire. sta mislite?[/quote]
Ja mislim da su ti dvije od tri recenice cudne. Da ovo nije naka poezija? (da li je to da muskarac na mini, (STA BOLAN?), simbol BH je BH na Dejtonu, (CEGA BA? I NA CEMU BA?) I na kraju: JEL UMIRE IL ODUMIRE?
-
CuraDrugogSistema
pisi - brisi...
ono je bilo do brzine...
sta je Tanovic ustvari htio reci zadnjom scenom? da li je muskarac na mini, simbol BH na Dejtonu. on umire pomako se ili ne. da li BH tako lagano odumire na "mini"?
bolje sad?
sta je Tanovic ustvari htio reci zadnjom scenom? da li je muskarac na mini, simbol BH na Dejtonu. on umire pomako se ili ne. da li BH tako lagano odumire na "mini"?
bolje sad?
-
DonDavudes
a Partizanska eskadrila
Šiba je legenda
mozda bi se trebala pokrenuti tema za izbor najbolje rečenice iz bh. filmova
mislim da bi "das ist Walter" i "ko je počeo rat" vodili zastoku borbu za prvo mjesto
Šiba je legenda
mozda bi se trebala pokrenuti tema za izbor najbolje rečenice iz bh. filmova
mislim da bi "das ist Walter" i "ko je počeo rat" vodili zastoku borbu za prvo mjesto