bh dionice danas
Moderator: anex
-
zemo_online
#1 bh dionice danas
bh dionice su danas na najnizoj cijeni i da li se isplati danas uloziti i kada bi to moglo da krene ??
koje dionice preferirate u fbih i rs?
koje dionice preferirate u fbih i rs?
-
sa obzirom na...
#2 Re: bh dionice danas
Da znam odgovor na to pitanje, iskoristio bi ga za sebe, ne bi sirio po internetu
Salim se, kriza traje vec tri godine, svi govore ,jos samo malo, ali to malo se proteglo....
Ako imas para bolje ulozi u nekretnine, berza se nece pomjeriti dok se Slovenci ne vrate....
Salim se, kriza traje vec tri godine, svi govore ,jos samo malo, ali to malo se proteglo....
Ako imas para bolje ulozi u nekretnine, berza se nece pomjeriti dok se Slovenci ne vrate....
-
zemo_online
#3 Re: bh dionice danas
evo primjer energopetrol koji je prije nekoliko godina bio 120km,sada je oko 8km ili enegoinvest koji je sada 4km.
u rs preferiram telekom i rafineriju nafte koju su kupili rusi i koji imaju za cilj da preuzmu inu. telekom 1,35km, rafinerija 8 pfeninga.
u rs preferiram telekom i rafineriju nafte koju su kupili rusi i koji imaju za cilj da preuzmu inu. telekom 1,35km, rafinerija 8 pfeninga.
-
sa obzirom na...
#4 Re: bh dionice danas
Hajd'mo redom...evo primjer energopetrol koji je prije nekoliko godina bio 120km,sada je oko 8km ili enegoinvest koji je sada 4km.
Energopetrol, jos se nista ne zna sta ce biti s njom, Madjari nisu ispunili ulaganja koje su po priv. kupnji preuzeli, moze se cak desiti da se prodaja ponisti...
Energoinvest, oni fabrike nemaju, cisti inzenjering, oni nesto projektuju pa kupe elemente iz raznih fabrika u svijetu (neklad su to nase fabrike radile), cifra od 800 zaposlenih prevelika, realno jedno 300 radnika.
Ne vidim nesto spektakularno po tom pitanju, cijena od 4KM jeste premala, ali....
Za Rafineriju ce samo reci da u nekim 50-60 miliona u gubitku, vece su im obaveze od imovine, tu o nekoj dividendi pricati....
Telecom je standardno dobro ulaganje, nisu velike oscilacije cijena, ali mopzes racunati na dividendu ( na SASE jedino dionicari BH telecoma su imali razloga da budu zadovoljni, ostali su ispusili, FDS nesto malo, Bosnalijek nimalo...)
-
zemo_online
#5 Re: bh dionice danas
prvo i najvaznije, nijedna od navedenih firmi ne mogu da propadnu tako da ako si spreman da cekas duze vrijeme sigurno ces biti u dobitku. samo sto je oporavak u bih puno sporiji nego u okruzenju.
gdje je to jos naftni bizns propao ili telekom. ako banka ima problema drzava intervenise.
-dividenda je ok ali je vaznija kapitalna dobit, a bh telekom ,koliko znam, je u minusu.
gdje je to jos naftni bizns propao ili telekom. ako banka ima problema drzava intervenise.
-dividenda je ok ali je vaznija kapitalna dobit, a bh telekom ,koliko znam, je u minusu.
- drndalo
#6 Re: bh dionice danas
Kako bolan u minusu ??? 
-
zemo_online
#7 Re: bh dionice danas
pa koliko danas vrijedi na berzi,a koliko je vrijedio prije 3 godine?drndalo wrote:Kako bolan u minusu ???
- drndalo
#8 Re: bh dionice danas
A koliko vrijedi po nominali ? Malo je to prekomplikovano za tek po trenutnoj cijeni dionice ocjenjivati vrijednost...
To koliko je vrijedio prije krize je bila posljedica izmedju ostalog i "prenapuhanih" ocekivanih cijena, jer su svi poletili da se "ogrebu" o kapitalnu dobit...
To koliko je vrijedio prije krize je bila posljedica izmedju ostalog i "prenapuhanih" ocekivanih cijena, jer su svi poletili da se "ogrebu" o kapitalnu dobit...
-
zemo_online
#9 Re: bh dionice danas
zemo ,ulozi danas ako imas i para i strpljenja i zaradit ces najmanje 5 puta,samo je pitanje dali ce proci godina ili 7 godina ali opet mnogo vise od svake kamate na stednju. ako nije sada trenutak ,kada je onda??
znam de ljudi nemaju za kruh ali oni koji imaju zastekanih para,crnih fondova itd i mogu da cekaju sigurno nece fulat.
bh telekom,fabrika duvana,en invest,en petrol,tel srpske,rafinerija nafte, ce na ulozenih 10.000 km da ti donesu barem puta pet za max. 7 godina.
ps. ove informacije se placaju ali za nasu raju evo djaba od mene. NIJE SALA.
znam de ljudi nemaju za kruh ali oni koji imaju zastekanih para,crnih fondova itd i mogu da cekaju sigurno nece fulat.
bh telekom,fabrika duvana,en invest,en petrol,tel srpske,rafinerija nafte, ce na ulozenih 10.000 km da ti donesu barem puta pet za max. 7 godina.
ps. ove informacije se placaju ali za nasu raju evo djaba od mene. NIJE SALA.
-
mina22sa
#10 Re: bh dionice danas
A valja li sta Energoinvest? Jeftina je dionica pravo, ali evo neko gore rece da nemaju fabrika... samo inzinjering... pa ne znam koliko je to sigurno.
-
zemo_online
#11 Re: bh dionice danas
mina22sa wrote:A valja li sta Energoinvest? Jeftina je dionica pravo, ali evo neko gore rece da nemaju fabrika... samo inzinjering... pa ne znam koliko je to sigurno.
dobra firma treba je kupit. nece propast garant. zato nemas brige.
- drndalo
#12 Re: bh dionice danas
Ma tu si u pravu, nisam sporio da su sada cijene povoljne/povoljnije za kupiti nego prije 2 godine kada su bile prenapuhane, jer su svi ocekivali da kad god ih kupe, u roku od godine dana, imaju barem 100% kapitalne dobiti...
Zato sam reagovao s pitanjem kako u minusu? Kad imaju veliki godisnji profit i isplacuju pristojnu dividendu...
Cinjenica jeste da se dionice kupuju kad su "jeftine", i prodaju kad su skupe, ukoliko neko hoce da se opari... Ni drzanje dionica firme tipa Telekom nije glupo jer isplacuju pristojnu dividendu u odnosu na orocenje u bankama... Jedini problem ? Moras imati para za ulaganje...
Uglavnom, mislim da si strateski OK nabrojao firme s kojima se ne bi trebalo "pasti" dugorocno...
Zato sam reagovao s pitanjem kako u minusu? Kad imaju veliki godisnji profit i isplacuju pristojnu dividendu...
Cinjenica jeste da se dionice kupuju kad su "jeftine", i prodaju kad su skupe, ukoliko neko hoce da se opari... Ni drzanje dionica firme tipa Telekom nije glupo jer isplacuju pristojnu dividendu u odnosu na orocenje u bankama... Jedini problem ? Moras imati para za ulaganje...
Uglavnom, mislim da si strateski OK nabrojao firme s kojima se ne bi trebalo "pasti" dugorocno...
-
zemo_online
#13 Re: bh dionice danas
Za Rafineriju ce samo reci da u nekim 50-60 miliona u gubitku, vece su im obaveze od imovine, tu o nekoj dividendi pricati....
to je naftni biznis,to ne propada......
danas su dole sutra gore.
znas li ti koliko su rusi ulozili u rafineriju.znas li da mol strahuje da ih ti isti rusi ne preuzmu,a samim time i inu.
cijena je trenutno oko 8 pfeninga s tim da ponude ima vrlo malo,a potraznja je dosta vece. znaci sada ti nude dionice prakticki dzaba. dionica ima nominalu 1km,a max cijena je bila 2,5 km prije nekoliko godina.
-ja jedino vidim problem sto je dionica slabo likvidna,ali sam siguran da na danasnjih 10.000 km ulozenih ces na kontu imati vrlo brzo puta 10.
to je naftni biznis,to ne propada......
danas su dole sutra gore.
znas li ti koliko su rusi ulozili u rafineriju.znas li da mol strahuje da ih ti isti rusi ne preuzmu,a samim time i inu.
cijena je trenutno oko 8 pfeninga s tim da ponude ima vrlo malo,a potraznja je dosta vece. znaci sada ti nude dionice prakticki dzaba. dionica ima nominalu 1km,a max cijena je bila 2,5 km prije nekoliko godina.
-ja jedino vidim problem sto je dionica slabo likvidna,ali sam siguran da na danasnjih 10.000 km ulozenih ces na kontu imati vrlo brzo puta 10.
-
mina22sa
#14 Re: bh dionice danas
Jel sramota kupiti dionica Energoinvesta za 100 maraka?
Ako je dionica 4 marke, eto... mogu kupit 25 dionica. 
- drndalo
#15 Re: bh dionice danas
Sto je sramota, svaki pocetak je tezak...
-
BiH_mladi
#16 Re: bh dionice danas
MUJEZINOVIĆ TRAŽI REALIZIRANJE ODLUKE O PRIVATIZACIJI "BOSNALIJEKA"
14:10 / 04.11.2010.
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović uputio je pismo direktoru Agencije za privatizaciju u BiH Enesu Ganiću u kojem traži da se realizira Odluka Federalne vlade o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u preduzeću „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo, ...
... saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
Premijer Mujezinović u pismu podsjeća da je Odlukom o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u preduzeću „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo, od 14. aprila 2010. godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zadužila Agenciju za privatizaciju u Federaciji BiH da provede postupak prodaje državnog kapitala u preduzeću „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo javnom licitacijom putem berze i utvrdi početnu prodajnu cijenu jedne dionice preduzeća „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo u skladu s Pravilnikom o postupku prodaje državnog kapitala na berzi.
- Podsjetit ću Vas da ste na 139. sjednici Vlade Federacije BiH bili predlagač i izvjestilac Prijedloga odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u preduzeću „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo te da ste tom prilikom članovima Vlade Federacije BiH obrazložili, citiram „...na preporuku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, s budućim kupcem, ko bude pobijedio, znači s kim budemo sklapali ugovor da uslovimo da buduća kompanija, dakle, potpiše ugovor s resornim ministarstvom da razvija djelatnost, zadrži djelatnost i da ne radi na ukidanju bez prethodne saglasnosti resornog ministarstva i Vlade, znači, možemo s dodatnim zahtjevima, dodatnim ugovorima tražiti ovo....“, kaže se u premijerovom pismu.
Mujezinović podsjeća Ganića da je kazao „da će se s kupcem koji prođe, ko kupi, potpisati ugovor o ovim uvjetima kojim se obavezuje da mora zadržati djelatnost, da mora razvijati kompaniju, da mora imati osnovni biznis.
- Prema onome što ste tada prezentirali Vladi Federacije BiH, proizilazi da će nakon kupovine dionica na berzi, budući kupac biti u obavezi da potpiše ugovor s resonim ministarstvom o ispunjenju obaveza iz tačke VI Odluke, a što, kao jedan od uvjeta, treba biti objavljeno i u javnom pozivu za prodaju državnih dionica. Odluka Vlade Federacije BiH, V.broj: 273/2010 je na snazi i spremna je za realizaciju već sedam mjeseci. S tim u vezi, očekujem da ćete poduzeti potrebne aktivnosti i realizirati je u najboljem interesu Federacije Bosne i Hercegovine”, kaže se u pismu federalnog premijera upućenog direktoru Agencije za privatizaciju u FBiH Enesu Ganiću.
(Biznis.ba/Fena)
14:10 / 04.11.2010.
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović uputio je pismo direktoru Agencije za privatizaciju u BiH Enesu Ganiću u kojem traži da se realizira Odluka Federalne vlade o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u preduzeću „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo, ...
... saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
Premijer Mujezinović u pismu podsjeća da je Odlukom o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u preduzeću „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo, od 14. aprila 2010. godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zadužila Agenciju za privatizaciju u Federaciji BiH da provede postupak prodaje državnog kapitala u preduzeću „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo javnom licitacijom putem berze i utvrdi početnu prodajnu cijenu jedne dionice preduzeća „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo u skladu s Pravilnikom o postupku prodaje državnog kapitala na berzi.
- Podsjetit ću Vas da ste na 139. sjednici Vlade Federacije BiH bili predlagač i izvjestilac Prijedloga odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u preduzeću „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo te da ste tom prilikom članovima Vlade Federacije BiH obrazložili, citiram „...na preporuku Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, s budućim kupcem, ko bude pobijedio, znači s kim budemo sklapali ugovor da uslovimo da buduća kompanija, dakle, potpiše ugovor s resornim ministarstvom da razvija djelatnost, zadrži djelatnost i da ne radi na ukidanju bez prethodne saglasnosti resornog ministarstva i Vlade, znači, možemo s dodatnim zahtjevima, dodatnim ugovorima tražiti ovo....“, kaže se u premijerovom pismu.
Mujezinović podsjeća Ganića da je kazao „da će se s kupcem koji prođe, ko kupi, potpisati ugovor o ovim uvjetima kojim se obavezuje da mora zadržati djelatnost, da mora razvijati kompaniju, da mora imati osnovni biznis.
- Prema onome što ste tada prezentirali Vladi Federacije BiH, proizilazi da će nakon kupovine dionica na berzi, budući kupac biti u obavezi da potpiše ugovor s resonim ministarstvom o ispunjenju obaveza iz tačke VI Odluke, a što, kao jedan od uvjeta, treba biti objavljeno i u javnom pozivu za prodaju državnih dionica. Odluka Vlade Federacije BiH, V.broj: 273/2010 je na snazi i spremna je za realizaciju već sedam mjeseci. S tim u vezi, očekujem da ćete poduzeti potrebne aktivnosti i realizirati je u najboljem interesu Federacije Bosne i Hercegovine”, kaže se u pismu federalnog premijera upućenog direktoru Agencije za privatizaciju u FBiH Enesu Ganiću.
(Biznis.ba/Fena)
-
mina22sa
#17 Re: bh dionice danas
Hehe, slazem se. A kako ide procedura oko kupovine? Evo recimo ja sad hocu da kupim te dionice, sta radim? Idem u Eurohaus? Da li oni uzimaju neku proviziju i slicno?drndalo wrote:Sto je sramota, svaki pocetak je tezak...
- respo
#18 Re: bh dionice danas
ne razumijem se u ekonomiju ali mislim da ce cijena ove mine22sa rasti u buducnosti 
- drndalo
#19 Re: bh dionice danas
Odes kod bilo kojeg brokera, ovlastenog za trgovinu na berzi, ja Eurohaus ne ulazim iz privatnih razloga... Ali i oni to rade... Potpises ugovor, raspitas se za cijene tog dana, uplatis lovu koju planiras potrositi, oni za tebe kupe toliko dionica koliko moze za te pare, minus njihova i berzanska provizija... Uglavnom na 100 KM bi % provizije bio povelik u odnosu na ulozenu lovu...
-
mina22sa
#20 Re: bh dionice danas
A koji je to %? Evo ja hocu 25 dionica ENISR, sto kosta 100KM. Koliko na to moram dodati provizije za brokera i berzu?drndalo wrote:Odes kod bilo kojeg brokera, ovlastenog za trgovinu na berzi, ja Eurohaus ne ulazim iz privatnih razloga... Ali i oni to rade... Potpises ugovor, raspitas se za cijene tog dana, uplatis lovu koju planiras potrositi, oni za tebe kupe toliko dionica koliko moze za te pare, minus njihova i berzanska provizija... Uglavnom na 100 KM bi % provizije bio povelik u odnosu na ulozenu lovu...
Kojeg mi brokera preporucujes? I ja sam cula neke lose stvari o Eurohausu.
-
talić
#21 Re: bh dionice danas
kao prvo dionice se kupuju zbog dividende pa bi po toj logici bilo najbolje kupiti BH telecom jer je godišnja dividenda u odnosu na trenutnu vrijednost oko 8% uz to se može očekivati rast vrijednosti dionice ( za par godina) do 30 ili 35 KM, (one vrijednosti od 80 KM mislim da nikad više neće biti dostignute jer su nerealne) dalje Cementara Kakanj, investirali su oko 140 miliona u proizvodnju i zaštitu okoliša, dividenda u odnosu trenutnu cijenu dionice također 8%, ukoliko imaš novca koji ti ne treba narednih desetak godina onda su zanimljive dionice elektroprivrede jer će sigurno rasti bar do kapitalne vrijednost što je 3X više nego trenutno. Itd. Ako nisi siguran da možeš bez investiranog novca bar par godina onda se bolje ne zezati sa dionicama.
Loša je računica kupovati za 100 KM jer je provizija brokera 1,5% (minimalno 30 KM) pa onda još imaš tu troškove berze, registra, poštarine i koštat će te 40 do 45 maraka ako investiraš 100 maraka a npr. na 1000 bi troškovi bili par maraka više.
-
mina22sa
#22 Re: bh dionice danas
Hvala talic.
Evo vidim da je BHTSR 19 maraka. To je puno skuplje od ENISR-a.
Ali eto, ima dividenda. To je onda nekih 1,6KM po dionici? Solidno...
Ako bih kupila neke dionice, da li bih dobijala neke koverte na kucnu adresu?
Evo vidim da je BHTSR 19 maraka. To je puno skuplje od ENISR-a.
Ako bih kupila neke dionice, da li bih dobijala neke koverte na kucnu adresu?
-
talić
#23 Re: bh dionice danas
ne znam Mino za kretanja u firmama tipa ENISR treba imati informacije koje nama nisu dostupne a za Telekom je dovoljno pogledati godišnje izvještaje. Budućnost imaju struja, farmacija, voda, itd.
- mousstapha
#24 Re: bh dionice danas
Meni ja to fora sa dionicama uvijek bila interesantna. Pogotovo kad se pogleda neki film u kojem se dio radnje odvija na Wall Streetu. Sad mi dodje sve kao nesto virtualno, totalno nepoznat svijet.
Na koji se nacin, konkretno obavi ta kupovina dionica. Jel' idemo na berzu, trazimo da kupimo dionice... Govorim o fizickoj adresi.
Na koja vrata da pokucamo.
Na koji se nacin, konkretno obavi ta kupovina dionica. Jel' idemo na berzu, trazimo da kupimo dionice... Govorim o fizickoj adresi.
-
zemo_online
#25 Re: bh dionice danas
mousstapha wrote:Meni ja to fora sa dionicama uvijek bila interesantna. Pogotovo kad se pogleda neki film u kojem se dio radnje odvija na Wall Streetu. Sad mi dodje sve kao nesto virtualno, totalno nepoznat svijet.
pise ti sve u prethodnim postovima,a mozes sve obavit i iz svoje sobe,preko interneta,samo nisam siguran da li to postoji u bih??