BH Dijaspora - da li je ona potrebna BiH?

Post Reply

Da li je Dijaspora potrebna danasnjoj BH politickoj i ekonomskoj eliti?

Da
40
67%
Ne
20
33%

Total votes: 60

BAHadzic

Post by BAHadzic »

Eh ovako kad ja krenem sa Autom iz Ciriha u Bosnu i Hercegovinu / Kalesiju onda sam kao prvo najsretni covijek na svijetu svaka druga pjesma me najzei na autoputu pijem colu, redbull, pusim cigare jedem i mislim samo na trenutak kad parkiram kola i zagrlima Nenu, a ona vec na kapji stoji i drzi maramicu u rukama....

Kad ulazim u Bosnu uvijek slikam Zastavu Bosne i Hercegovinu i onu Tablicu Welcome tu Bosnia and Herzegovina u Orasju. Eh onda produzim sve do Faruka na Benziskoj posto je to prva Bosanska/Bosnjacka Benziska Pumpa tu sipam gorivo jedem popijem nesto itd itd ostavim jedno 150 maraka.

Onda produzim do tuzle i tu se opet najezim neznam zasto ali uvijek odkad idem sam u tuzlu skolima ili sa zenom uvijek mi suze u ocima.

pa stignem ja do Nene, pa znate kako se Nene jesi gladan sine jesil zedan kako si proso na putu pa dodju dajdze, amdize , rodjaci itd itd itd a tebi je samo do spavanje.. navece obavezno moras sa rodjacima u Kalesiju / Kosta ili do Zivinica ili u Tuzlu.

Nakon paar dana provedenih u Kalesiji, Zivinicama, Zvorniku idem sa svojom zenom citav dan u tuzlu obidjemo cijeli grad kupimo manje vise sve sto nas sjeti na bosnu Findzane sa drzavnim Grbom, Knjige o Bosni i Bosnjacima , Sat koji ima Grb ili Oblik Bosne , Majcu: jebes zemlju koja bosne nema itd itd jednostavno sve sto ima bosanski grb, oblik ili nesto sto je povezano sa islamom ko fesic :) .Obidjem i skoro sve dzamije ne zato sto sam vjernik neznam klanjat nego zato sto me dusa vuce u dzamiju i sto sam 100 puta sretni kad izadjem iz nje.

Onda naravno ide se 3 - 4 dana obic sarajevo mostar neum i piramide i onda opet nazad u svicu, radis od ponedeljka do petka 06:00 do 17:00 Petak navece u Kafice gdje ima narodna muzika Subotom u Nase diskoteke Nedeljom u kino i et sparamo opet za sljedeci odmor u BiH

Sorry na Gramatiku zurio sam a kao drugo nemam ni pojma u Bosanskoj Gramatici
alek

Post by alek »

Emina1 wrote:
BAHadzic wrote:Sorry na Gramatiku zurio sam a kao drugo nemam ni pojma u Bosanskoj Gramatici
Svaka ti cast :thumbup: :D Pravi dijasporac :D :bih: :D
:D :D
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

moze li mi neko iz dijaspore reci,s'cim da obucem bjelu maicu..jel ide to sa crnom jaknicom ili?? :?
mislim,sa pijace je sve ,a ja sam samo bosanka,,,mislim..nisam svabica :? pa ako neko moze da me prosvjetli i edukuje, sa zadnjim svjetskim trendovima :roll:
unaprijed zahvalna :D :D
PS:jel jos IN kvarcanje ko da su me zatvorili u pecnici, i bjeli zubi tipa,Ne MrEs BilIViT...NESTO OVAKO,RECIMO :D :D :D
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Dijaspora je i tekako potrebna BiH. Kao prvo pare, onda narucito sjeverno-americka je aktivna politikom pa na dalje...

Inace krenem lijepo avionom, stignem na aeorodrom kasno, odem kod nane, nema pet kanala pa brzo zaspem, onda slijede rodjaci, tetke, daidze........ i onda obidjes piramidu, skoknes do Sarajeva, prohodas svukuda a najvise po Bascarsiji. Onda s rodjacima ides navece u kafane, klubove i vratis se pred sabah, naravno turbo-folk, odem do Krajine i tamosnjih rodjaka, obidjem njih i nhove kafane :D , hodas i mislis "jebote sto je Krajina ravna :D ", vidis se po mogucnosti sa jaranima iz Svedske, i dok trepnes letis kuci u Svedsku... :D I naravno u medju vremenu sam potrosio masu para na one najobicnije stvari te na sahata u formi Bosne, bajrak i sve ostalo moguce... ako Bog da opet sljedece godine valja kupovat... I eto tako a sada trebam jos i kupit stan u Sarajevu jarani mi kupili takodje il´ u Sarajevu il´ u Ilijasu il´ u Tuzli il´ u Bugojnu i Donjem Vakufu. A ako Bog da kad nabavim auto dolazim sa turbo-folk na maxu :D :D
tempora

Post by tempora »

Tematika bi mogla biti i zanimljiva, da se raspravlja o posljedicama migracija, globalizacije, postmodernizma i svim pojavama koje se oslanjaju na isto.
Ovako, sve dok se rasprava vodi o nacinu odjevanja, ishrani i novcaniku, ostaje mahalska kakofonija. :shock:
Bumerang

Post by Bumerang »

Tema se odnosi na:
Da li je Dijaspora potrebna danasnjoj BH politickoj i ekonomskoj eliti? :roll: :oops: :)
Miki1

Post by Miki1 »

PITARKA_SA wrote: PS:jel jos IN kvarcanje ko da su me zatvorili u pecnici, i bjeli zubi tipa,Ne MrEs BilIViT...NESTO OVAKO,RECIMO :D :D :D

To su Njemci, nestavljaj sve na istu kamaru

PS: zaboravila si bjele cipelice
:-)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Bumerang wrote:Tema se odnosi na:
Da li je Dijaspora potrebna danasnjoj BH politickoj i ekonomskoj eliti? :roll: :oops: :)
JESTE!

I tekako! Dovoljno je spomenut Kongres Bosnjaka Sjeverne Amerike... :)
bihac-x

Post by bihac-x »

meni ne trebaju , daleko im kuca od moje ... samo prave guzvu po gradu .. valjda tamo nikad ne voze aute pa kad dodju ovdje kao da su pali s marsa .. o prekvarcavanju i demode bijeloj i zlatnoj odjeci sa sljokicama, izblajhanim glavama, dugim vraticima heheh, necu ni govoriti ....
bihac-x

Post by bihac-x »

.. e da, jos se jedino njima moze prodati fora o piramidama u visokom ...
VMG

Post by VMG »

.............a Park princeva!!! 8-) 8-) 8-)
adka

Post by adka »

Ovo je jako slozena tema i zaist bi se knjiga mogla napisati o ovome.
Treba li Bosni dijaspora?
Vjerovatno treba, ali BiH institucije nista ne rade da priblize domovinu sa njenom dijasporom.
Ma znaju glavonje da ce dijaspora dolaziti ma sta oni radili odnosno ne radilli.

Ali ipak ima jedna stvar koja je veoma znacajna, a nazalost niko ne vodi racuna o tom.
BiH je u zadnjem ratu izvezla nagadam ali hajmo reci 1 milion bosanaca, pretezno bosnjaka.
E sad ti bosanci ulazu novac u domovinu. Mada se sve veci broj pocinje i kolebati. Zasto?
Cekaj malo pa mi smo na putu da izgubimo bosansko drzavljanstvo, malte ne svi osim ovih iz svedske.
Zlobnici ce naravno reci, a jesu poletili uzeti strane pasose. Ali to su zlobnici i oni koji nisu nikad probali putovati izvan Bosne sa bosanskim pasosom. Sto je u relanosti gotovo nemoguce i sto je glavni razlog posezanja za stranim pasosem. Ima vjerovatno i drugih beneficija koje su razlog, ali ovo je primarni.
Sad pred izbore po koji politicar lovi glasove i spomene ovu problematilku, a poslje izbora vise niko ne spominje ovu cinjenicu.
Ovi Karadicevi sljedbenici iz RS-a zadovoljno trljaju ruke i kontaju: "Neka jos par godina i rjesicemo se mi balija".
E desi li se ova stvar, vjerovatno ce i onim bosancima u dijaspori koji se smatraju najvecim patriotama puci film, i onda bi moglo doci do onog.
Ne trebam ja njima, ne trebaju ni oni nama. A to bi bila katastrofa i za Bosnu. Da katastrofa i to iz vise razloga. To je definitivna pobjeda Karadica koji je uspio u svojoj nakani. Zatim ekonomska kao i demografska katastrofa.

Druga stvar sto me je pomalo iritirala je ova prica kako se prepoznaju svi iz dijaspore po oblacenju. Gospodine to ti mislis zato sto okreces glavu za onim koji su drukcije obuceni, a nisi svjestan koliki broj nas prode pored tebe, a da i ne znas da smo iz dijaspore.

Treca stvar je kao ne citaju i ne kupuju knjige jer su nepismeni. Ha hahah. Ocito da je gospodin zaostaje 20 godina. Danas postoji internet i web butici i sve te njegove knjige ja mogu naruciti preko interneta.
Osim toga to su iskljucivo bosanske knjige koje su interesantne za kupovinu jer mi knjige stranih pisaca citamo na orginalnim jezicime: engleskom, njemackom, francuskom itd.
A bih dijaspora je jedna od najskolovanjijih vjerovali ili ne. Jer kao sto pise ovaj jedan mi smo presjek stanovnistva BiH. Bili 1993. Sad smo jos skolovanji jer su nam pruzene ekonomske mogucnosti za to. I dok se veliki broj bosanaca kuburi sa ekonomskim problemima, te mnogi koji bi zeljeli ne mogu studirati mi tih problema uglavnom nemamo.
I to se vidi. Otidite danas na bilo koji fakultet u nekoj od zemalja Americi, Engleskoj, Njemackoj, Svedskoj, Danskoj, Norveskoj, Holandiji, Austriji itd. naci cete veliko broj studenata, a slicno je i na radnim mjestima koja zahtjevaju visokoskolsko obrazovanje.
I zato odgovorno tvrtim da je BiH dijaspora trenutno skolovanija nego bosanci u domovini.
E sad ce ovo mnogima smetati sto sam napisao. A vi ako ce vam lakse biti nastavite ljeciti komplekse i tjesite se kako mi cistimo tude wc-e.

I jos samo da zavrsim. Da mi smo ta blesave skolovane generacije koja je napustila zemlju, a bila je recimo starija od 10 godina, koji volimo domovinu iako smo svjesni da nas ta domovina ne voli nazad. Da nas guli na svakom koraku i konta kako smo mi blesavi i ne vidimo to.
Vidimo al' halalimo jer je volimo bez obzira na sve.
A kako ce biti sa nasom djecom, to ne znam. Vjerovatno ce je voliti onoliko koliko ona bude voljela nas, jer nece imati ovo sentimentalno breme da nose na ramenima.
I zavrsio bih ovaj post citatom Mese Selimovica koji najbolje opisuje moje osjecaje prema BiH, a pretpostavljam i mnogih drugih bosanaca koji su bili "PRISILJENI" da napuste domovinu.

"Bosna je moja velika ljubav i moja povremena bolna mrznja. Bezbroj puta sam pokusavao da pobjegnem od nje i uvijek ostajao,
iako nije vazno gdje covjek fizicki zivi. Bosna je u meni kao krvotok.
Nije to samo neobjasnjiva veza izmedju nas i zavicaja, vec i koloplet naslijedja, historije,
cjelokupnog zivotnog iskustva mog i tudjeg, dalekog, koje je postalo moje. Vidjena izvana i bez ljubavi,
Bosna je gruba i teska, vidjena iznutra i sa ljubavlju, koju zasluzuje, ona je ljudski bogata iako u sebi nesaznana potpuno.
Rijetko je ko bolnije i dramaticnije odredjen historijom kao Bosanac.
Sta se sve kroz stoljeca nakupilo u tim ljudima! Osjecanje vlastite neodredjenosti, tudje krivice, teske historije,
neizvjesne buducnosti, straha od promjene, zelje za dobrotom i humanoscu koja bi se odnosila na sve ljude bez ikakvih
ogranicenja, i cestih razocarenja koja su radjala mrznju. To su veoma slozeni i zamrseni ljudi i tesko ih je razrjesavati
po prvom vidjenju i po spoljasnjim utiscima."
Mesa Selimovic
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Bravo @adka!
Napokon jedan razlozan komentar na ovu temu.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Zlobnici ce naravno reci, a jesu poletili uzeti strane pasose. Ali to su zlobnici i oni koji nisu nikad probali putovati izvan Bosne sa bosanskim pasosom. Sto je u relanosti gotovo nemoguce i sto je glavni razlog posezanja za stranim pasosem. Ima vjerovatno i drugih beneficija koje su razlog, ali ovo je primarni.
Ja sam pasos Americki uzeo ne sto mi je prijeko potreban. Nije mi prijeko potreban. Mogao sam sa Bosanskim Pasosom i Green Card-om putovati - ali ja odbijam svaku suradnju sa vladom Bosne i Hercegovine. Ja odbijam da me ta vlada predstavlja. Ja odbijam poslusnost predsjednistvu, da se sluzi vojska - to bih odbio, da moram platiti kakav porez koji npr. ne placaju drugi ljudi koji u BiH zive - to bih odbio. Odbijam da placam vladi BiH za pasos i licnu kartu jer oni odbijaju da se brinu o nama, emigrantima, koje posjecuju samo - u pateticnom pokusaju da nas podsjete odakle smo i zasto smo ovdje dospjeli - samo ne bi li - iskoristili potencijal koji lezi u samoj Americi npr. od 300.000 ljudi glasalo je 3.000 na zadnjih izborima znaci 1%. Toliki je procent i onih - koji vladi u Sarajevu prisezu lojalnost.

Stoga - ja sam uzeo Americki pasos - jer ja nisam otisao iz Bosne da izigravam Bosanca u svijetu, vec sam otisao iz Bosne jer je Bosna u kojoj sam zivjeo umrla, a ova nova, "Mlada Bosna" koja je nastala - mene ne moze adekvatno da predstavlja kao covjeka, nimalo bolje od Amerike. Amerika ne uslovljava da se drzavljanstvo BiH - vrati, tj. pasivno je dozvoljeno imati dvojno drzavljanstvo - ali moje dijete vec nece imati tu - mogucnost ukoliko je rodjeno u Americi - mora da bira izmedju Americkog i bosanskog drzavljanstva.

Ja cu uvijek u svijetu - dokle sam god ziv izjasniti se kao gradjanin Bosne i Hercegovine ali drzavnjanin jedne druge zemlje - dokle god su fasisticke, nazionalisticke i sovinisticke tvorevine SDA, HDZ i SDS - legitimne u Bosni i Hercegovini i dokle god je nazionalizam - najjaca nasa institucija, najace sredstvo za mobilisanje mase i za unazadjivanje po svim mjeriteljima drustvenog napredka.

Ja nisam patriota na baterije - i - nisam onaj koji voli Bosnu po svaku cijenu. Meni Bosna bez Bosanaca i Hercegovaca ne znaci nista. Ja volim svoj narod. A ne zemlju. Jer u Americi sam stekao za 8 godina standard visi od onog kojeg sam u BiH imao prije rata - a ovdje ne pocivaju moji pradjedovi niti mi je familija - vec 500 godina iz jednog Americkog grada, nije, iz jednog je Bosanskog grada - i moji roditelji nisu - 50 godina staza ugradili u Ameriku - ugradili su i ostavili ga u Bosni i Hercegovini - tu ljudima kojima danas smeta - dijasporac kad se obuce u bijelo, ali mu ne smeta kad iz pipe naspe vode, kad prodje putem napravljenim, kad u stanu Titinom zivi, ili ga kupi za 40.000 km. To su moji roditelji i jos 1.000.000 ljudi - je pravio - i ostavili su sve - iza nas. Sve sto hoce - je kad dodju - da se sudi o covjeku (kad mahala vec mora - da sudi) - ponaosob a ne da se prica o "sterotipu" dijasporaca-baustelasa - koji nije nikad do 1992-ge imao priliku da igdje kroci van svoje opstine, da ne kazem sela, i koji je po prvi put otisao u svijet i to nasilu, ispred bajoneta i tenkovskih cjevi a drukcije nikad - ne bi i koji je u tom svijetu - stranac - vjecni jer ne moze da nadje tamo a svaki mu je dan podsjetnik - da je nasilu postao to sto jeste - te da vise nije ni Bosanac - kojim je bio, a niti je postao nesto drugo.

Ja sam iz familije - koja je krenula ici na Zapad 1950-tih, mog su i dida i oca hapsili - kad su ilegalno preko grane - bjezali da bi se sa sakom - Schilinga i Deutchmaraka - vratili, pa opet - dizali gromade po tri sprata ili se skolovali - o svom a ne drzavnom trosku. Moj did koji je zaradio Njemacku penziju - lezi u grobu u NYC-ju blizi Davidu Crockettu nego Rahmetliji s Kovaca. Meni je pola familije vani bilo i prije ovog rata. Ja nisam - ali jesu mnogi. I ja sam otisao 1998 - promjenio sam dosta sredina, sreo svakakvih ljudi, dan danas - ja se osjecam komforno ovdje gdje sam koliko sam se osjecao u BiH za svojih 18 godina koliko sam zivjeo tu. I jos da napomenem. Ja sam u Americi 8 godina. Bio sam u Bosni i Hercegovini 1 put za tih 8 godina. Toliko o "dijasporcima".
bleka

Post by bleka »

Nosferatu jel ti to ozbiljno ?
Ne znam, ja shvatam ljude da uzmu drugi pasos, ali da je mom srcu bliza neka druga zemlja od Bosne to nikada.
adka

Post by adka »

Nosferatu tebi je ocito vec puko film, a ti si emigrant iz prve generacije.
Potpuno te razumijem, mada mislim da bi trebo pokazati malo razumjevanja za stanje kakvo jest.
Ipak mi imamo dvije strane koje aktivno rade sve da razgrade Bosnu i Hercegovinu, a i nasa bosnjacka stana nije jedinstvena i cesto stavlja male lincne interese ispred nacionalnih interesa.
Ali hvala Bogu nismo svi takvi i mislim da ce dobro ipak na kraju pobjediti. Jest da ce trebati vremena i da stvari koje bi u normalnim uslovima bile rijesene za godinu dana nama trebaju pet.
Ali bitno je da istinski patrioti koji se nebi prodali ne za male pare nego za sve pare ovog svijeta ne posustaju. A vjeruj mi ima i takvih. Ne mnogo ali ima.
Santos

Post by Santos »

Evo i moja misljenja.Ja zivim evo 9 godina u Holandiji i vec se osjecam da je to napokon moja kuca nakon svih onih nostalgija skonto sam ipak da mi je ovo kuca .Zasto zato sto mi se naprimjer sin upiso u najacu skolu ovdje na osnovu ocjena a ne na osnovu imena rodjaka i ostalo.Ima buducnost.Dole sam ostavljen bio nakon rata osto sam bez icega niko mi nije pomogo a ovdje dobi i stan i poso i skolovanje sigurnost.Evo sad dobijam i kucu pa to nema u picki materinoj.Dole su roditelji tj.jedan od roditelja i dok je on ziv ja cu dolazit a sto se licno Bosne tice ja ionako samo budem u Sarajevu mene ostalo ne interesuje.E sad je ovaj godisnji obiso pola evrope iso na Italiju pa preko Grcke u Makedoniju odusevio sam se Bitolom i Ohridom nazad preko Albanije Crne Gore i Hrvatske u Rajevosa i nakon tolkog puta bez problema braca sa Alipasinog razvalise auto i maznuse Cd.Ali mazijaju oni svakom pa nemogu rec maznuse meni zato sto zivim vani.Dobro je jedino sjedenje sa starom ekipom udaranje po pivcagi dok ti mjehur ne podivlja.
rashid

Post by rashid »

Bosanac ima svoj temparament koji nemoze i NECE nikad zapustit njega. Da nema BH dijaspore nema ni BIH! to je moje misljenje pa ko ga prihvata nek prihvati ako ga ne ... znam da nema pojma. Prica je bila da dijaspora lijeci svoje komplekse po bosni ... ali ja mislim da je to bas kontra. Da gradzani BiH lijece svoje na dijasporu.

Svaka jim cast ... neka dolaze ... neka ostavljaju pare u BiH ... neka kazu dalje o piramidama i cevapima na bascarsiji ... nek kazu kako je sve jeftino ovdje. To je dobar "advertajzing"!

Bujrum svima u nasu LJEPU .... :bih:
klif

Post by klif »

BH dijaspora moze imati utjecaja na politicke prilike u BiH, samo ukoliko se aktivno ukljuci u njihovo kreiranje. Medjutim, ona je podijeljena po nacionalnim savovima, jednako kao i BH drustvo u cjelini.

Samo ukoliko bi se u BH dijaspori uspjele pravladati nacionalne podjele, te stvorilo nesto sto bi se moglo nazvati "svebosanskim pokretom" koji bi putem aktivnog podrzavanja istih takvih politickih grupacija u zemlji stekao politicki kredibilitet, bilo bi moguce govoriti o konstruktivnom prilogu BH dijaspore BH politici.
rashid

Post by rashid »

klif wrote:BH dijaspora moze imati utjecaja na politicke prilike u BiH, samo ukoliko se aktivno ukljuci u njihovo kreiranje. Medjutim, ona je podijeljena po nacionalnim savovima, jednako kao i BH drustvo u cjelini.

Samo ukoliko bi se u BH dijaspori uspjele pravladati nacionalne podjele, te stvorilo nesto sto bi se moglo nazvati "svebosanskim pokretom" koji bi putem aktivnog podrzavanja istih takvih politickih grupacija u zemlji stekao politicki kredibilitet, bilo bi moguce govoriti o konstruktivnom prilogu BH dijaspore BH politici.
NIJE ISTINA! (moje iskustvo)
VMG

Post by VMG »

Santos wrote:Evo i moja misljenja.Ja zivim evo 9 godina u Holandiji i vec se osjecam da je to napokon moja kuca nakon svih onih nostalgija skonto sam ipak da mi je ovo kuca .Zasto zato sto mi se naprimjer sin upiso u najacu skolu ovdje na osnovu ocjena a ne na osnovu imena rodjaka i ostalo.Ima buducnost.Dole sam ostavljen bio nakon rata osto sam bez icega niko mi nije pomogo a ovdje dobi i stan i poso i skolovanje sigurnost.Evo sad dobijam i kucu pa to nema u picki materinoj.Dole su roditelji tj.jedan od roditelja i dok je on ziv ja cu dolazit a sto se licno Bosne tice ja ionako samo budem u Sarajevu mene ostalo ne interesuje.E sad je ovaj godisnji obiso pola evrope iso na Italiju pa preko Grcke u Makedoniju odusevio sam se Bitolom i Ohridom nazad preko Albanije Crne Gore i Hrvatske u Rajevosa i nakon tolkog puta bez problema braca sa Alipasinog razvalise auto i maznuse Cd.Ali mazijaju oni svakom pa nemogu rec maznuse meni zato sto zivim vani.Dobro je jedino sjedenje sa starom ekipom udaranje po pivcagi dok ti mjehur ne podivlja.
I ja sam tek ovoga ljeta shvatio da se trebam pobrinuti da se kupam u mom kupatilu u Austriji a ne da pravim trece u Sarajevu.

I kod mene je jos jedan od roditelja ziv i ne mogu da nedodjem par puta godisnje a ako bog da da bude po redu,pozeljece mene "moja kuca".
mrgud@

Post by mrgud@ »

:roll: Dok se foteljasi u vladi naprdjuju oko toga ko ce potrositi vise toalet papira i koji je vise naparfemisan, koji im MI placamo, i dijaspora takodje jer trose pare dok su tu, (i "Violeta" ce otici!! kazu dok se ne popravi stanje u BiH?!), vi se tu svadjate i ne podnosite ljude koji samo zive zivot koji im je Bogomdan... nama niko nije kriv sto smo mahniti... hvala Bogu pa ne pripadam onom procentu nezaposlenih u BiH, upitajte njih ali i mnoge zaposlene kojima su plate male i neredovne, a za taj isti posao na zapadu ili bilo kojoj razvijenoj evropskoj zemlji dobijali bi platu od koje bi mogli skolovati i djecu i unuke na prestiznim fakultetima i zivjeti zivot dostojan covjeka, cak bi mogli prijaviti komsiju koji glasno podriguje u susjednom stanu jer mu remeti mir, itd itd...

Ljudi, PDV-om su dokusurili bosance... ko ce im placati mirisni toalet papir?!?!?!

Ma ljudi ne brecajte se na opaske smrtnika koji se ne znaju snaci u zivotu, koji sjede ispred racunara jedva cekajuci ovakve teme da imaju po kome pljuvati jer im je mrsko traziti posao makar i neplacen dovoljno, makar i kao cistac WC-a...
:P 8-)

Potrebni ste vi BiH itekako... vecina u Bosni trenutno zivucih su dosli pameti pa nece glasati za nacionalne stranke... nemojte dozvoliti da vas ponese patriotizam, nostalgija, vjerska pripadnost i slicno pa da nedobog glasate za SDA, SDS, HDZ... u tom slucaju nam ne trebate... neka glasa i onih preostalih 297.000 bosanaca u dijaspori ali za nekog drugog, jer ima bosna jos nade... bitan je i pokusaj da se nesto promijeni... ja cu nakon dvije godine pauze glasati, jer dosad NISAM IMALA ZA KOGA...

'Ajd uzdravlje (nemoj da se ko sta uvrijedi!)
taxi_driver

Post by taxi_driver »

VMG wrote:
Santos wrote:Evo i moja misljenja.Ja zivim evo 9 godina u Holandiji i vec se osjecam da je to napokon moja kuca nakon svih onih nostalgija skonto sam ipak da mi je ovo kuca .Zasto zato sto mi se naprimjer sin upiso u najacu skolu ovdje na osnovu ocjena a ne na osnovu imena rodjaka i ostalo.Ima buducnost.Dole sam ostavljen bio nakon rata osto sam bez icega niko mi nije pomogo a ovdje dobi i stan i poso i skolovanje sigurnost.Evo sad dobijam i kucu pa to nema u picki materinoj.Dole su roditelji tj.jedan od roditelja i dok je on ziv ja cu dolazit a sto se licno Bosne tice ja ionako samo budem u Sarajevu mene ostalo ne interesuje.E sad je ovaj godisnji obiso pola evrope iso na Italiju pa preko Grcke u Makedoniju odusevio sam se Bitolom i Ohridom nazad preko Albanije Crne Gore i Hrvatske u Rajevosa i nakon tolkog puta bez problema braca sa Alipasinog razvalise auto i maznuse Cd.Ali mazijaju oni svakom pa nemogu rec maznuse meni zato sto zivim vani.Dobro je jedino sjedenje sa starom ekipom udaranje po pivcagi dok ti mjehur ne podivlja.
I ja sam tek ovoga ljeta shvatio da se trebam pobrinuti da se kupam u mom kupatilu u Austriji a ne da pravim trece u Sarajevu.

I kod mene je jos jedan od roditelja ziv i ne mogu da nedodjem par puta godisnje a ako bog da da bude po redu,pozeljece mene "moja kuca".

Ma da nije dijaspore,bih bi davno bankrotirala.
nista se ne proizvodi ,a sve se kupuje.vise benzinskih i trgovackih centara nema ni u holandiji.
putnik

Post by putnik »

Upravo tako.
Pola moga komšiluka se hrani konto dijaspore.
Merkator pun, Interex pun, Robot pun raje, a niko ne radi, niko ne proizvodi, i sumnjam da su svi budžetski korisnici.
milton

Post by milton »

Prvo, thema je u jednu ruku glupa i nepotrebna, a u drugu ruku cak i provokantna.... al' hajde de... Evo, samo nekoliko primjera iz "obecane zemlje bosancerosa", tj. Svedske.

Jasenko Selimovic - uspjesan dramski reziser. 2004.e imao vodio talkshow "Ärligt talat" (na bosanskom: Iskreno govoreci). Dobitnik vise pozorsnih nagrada "Svenska Dagbladets Thaliapris 2000" i "Expressens teaterpris 1998". Imenovan gradjaninom grada Geteborga "Årets Göteborgare 1999", te ovogdisnji evropljanin "Årets Europé 2006".

Zlatan Ibrahimovic - Svijetska zvijezda prve klase!! Treba li jos sta kazat'? Osim sto: "nazalost ne igra niti za B niti za H"

Zoran Lukic - Trener. Igrao u klubovima: FC Sarajevo, Favorit FC, Admira Wacker. Trenirao Djurgårdens IF (1999-2004; osvojio zlato 2002 i 2003), Örgryte IS (2005-2006), Qviding FIF (2006-).

Sladjan Osmanagic - novinar koji zna kombinirati teme kao nogomet, humor i muzika. Poceo karijeru kao cijenjen reporter/voditelj programa na svedskom radiju. Jedini je skandinavski novinar sto je ikad intevjuisao bivseg predjenika madridskog Reala, Florentino Peréz. Pise hronike na stranicama http://www.fotbolldirekt.com i tokom proljeca radi na prvom svedskom fudbal-talkshowu na webb-u Väggspel, http://www.fantv.se.

Nebojsa Novakovic - Trener. Klubovi: Bratstvo Voskovici (-1984). Famos Sarajevo (1984-88), Dinamo Vinkovici (1988-91). Vasalunds IF (1991-93), Djurgårdens IF (1993-96), AIK (1997-2001), Väsby IK (2002). Postigao dosad najzapazeniji gol AIK-a (protiv FC Barcelona u Champions League 1999).

Zlatan Muslimovic - nogometas. Od 2001.e odigrao devet meceva za juniorsku ekipu BiH. Klubovi: Habo IF, Husqvarna FF, IFK Göteborg, Udines calcio, Perugia Ac, Rimini, Messina, Parma.

Emir Osmanbegovic - Sportski reporter radi na svedskom TV4 i za sportski dnevnik "Sportbladet".

Suvad Mrkonjic - Fotograf. Radi za vecenje novine "Expressen"

Zlatan Azinovic - golman. Tek mu je 17 godina. Nedavno izabran za svedsku M18-ekipu.

.... i ima nas koliko god hoces (Sto nas ima, mashallah!). A bili bi uspjesni(-ji) i u Bosni kad bi stvari drukcije stojale...

PS.
Ima li ko jos ovakvih pozitivnih primjera (naravno, ne samo iz Svedske)
Thanx // Peace 'n' out
Post Reply