BH Dani strucnjaci

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
ulicar

#1 BH Dani strucnjaci

Post by ulicar »

Zasto BiH novinari pisu o stvarima o kojima ama bas nemaju pojma? Opet ja sa BiH Danima :P Citam clanak Došlo vrijeme za ukidanje žiranata i vidim lupaju k'o maxim po diviziji.
BHDani wrote:Tako to radi svijet: U većini zemalja institucija žiranta uopšte ne postoji, a banke usprkos tome posluju jako dobro. U Sjedinjenim Američkim Državama, u najrazvijenijoj tržišnoj ekonomiji na svijetu, banke će odmah, samo na osnovu uvida u primanja klijenata i njihove založene imovine, odnosno hipoteke, odobriti ili odbiti bilo koji iznos kredita

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=b ... ekst_rb=13
(potrebna pretplata)
Gornji citat nije tacan koliko je crno pod noktom.

Zivim i radim na truhlom zapadu :) Radio sam duze vremena u finansijskom sektoru na razvoju software-a za lenders, originators & aggregators (u prijevodu na Bosansku terminologiju banke) koji se bave izdavanjem kredita za kupovinu kuca. Ta moja pozicija me je natjerala da naucim vrlo dobro kako radi trziste kredita na zapadu i mogu vam reci da svuda u svijetu imate instituciju ziranta, samo sto se to na zapadu zove guarantor. Samo ukucajte u google "loan guarantor" i sve ce vam se samo kazati. Cak sta vise, neke banke ce vas prisiliti da budete co-borrower a ne guarantor, jer je co-borrower direktno odgovoran za kredit, dok je guarantor indirektno odgovoran za kredit.

Ukoliko uzimate kredit koji je dovoljno mali, onda vi sami mozete da ga pokrijete, ali za sve sto je iole vece (recimo vasih jedna-dvije godisnje plate je jedan od okidaca co-borrower/guarantor pravila) morate imati ziranta, a ponekad i co-posudjivaca

Ukoliko kompanija posudjuje novac od banaka, vjerovali, ili ne, direktori tih kompanija su guarantors. Zato ce kompanije radije posudjivati na fol prodaje dionica (udjela u kompanijama)nego na fol kredita u banci. Na prodaju dionica u glavnom radi ono Ltd, dok na posudbu u banci ne.

Ovakvo pisanje je fakat smece. Pa makar zagooglaj ako ti nije jasno odmas s vrha glave kako to radi.
Post Reply