malakh wrote:[
i koliko god da ćeš ti mene sada optužiti, moram reći da bošnjaci u tom smislu doista jesu najliberalniji i nije im problem svoj glas dati hrvatu ili srbinu. u republici srpskoj, od deset stranaka koje su izašle na izbore, niti jedna nije ponudila ni hrvata, ni bošnjaka. što ti to govori?
To mi govori da bi se ista situacija desila recimo i s HDZ-om.
Recimo kada bi HDZ u nekoj većinski hrvatskoj sredini (u stvari bilo kojoj sredini) stavio na izbornu listu Srbina, Bošnjaka, Kineza...bilo koga, opet bi taj kandidat osvojio jednak broj glasova kao i svaki drugi ''standardni'' HDZ-ov kandidat na listi. Nije bitno tko je na listi, već je bitno čiju će politiku sprovoditi. Tako da ta priča o nečijoj većoj liberalnosti nema mjesta.
Što se tiče RS, kako objašnjavaš činjenicu da BH blok čak i ne iskazuje bilo kakve ozbiljnije namjere da privuče određen broj glasova na svoju stranu. Dapače, ne pokazuju doslovce ni najmanji interes.
To ima svoje uzroke, što bi rekli - ne možeš i pare i jare. Objektivno, glavnina predizborne ali i postizborne retorike se svodi na obračun s imaginarnim ustašama i četnicima, ustaljena matrica koja nosi određeni broj bodova u stvaranju imidža državotvornosti i patriotizma bez kojeg nema ozbiljnije kampanje, i normalno pridonosi boljem izbornom rezultatu.... u ovom slučaju u većinski bošnjačkim sredinama kao što je i rekao Karamatić, ne otkrivši pri tom toplu vodu.
Normalno takav program i retorika obrnuto su proporcionalni uspjehu u većinski nebošnjačkim sredinama.
Tako da nazivati sebe BH blokom a djelovati u nekih 4-5 županija u FBiH ipak je apsurd.
Ja ne vidim neke velike razlike između svih stranaka u BiH. Hoću reći sve su podjednakoi loše i nesposobne, doduše prije svega zahvaljujući ovakvom karikaturalnom državnom uređenju.