BH-a film - kandidat za " Oskara " - ?
Moderator: _BataZiv_0809
-
Odisej
#1 BH-a film - kandidat za " Oskara " - ?
Izbor BH-a filma – kandidata za nagradu « Oskar»
Citat : sarajevo-x.com
«Članovi Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine izabrat će 26. augusta u Sarajevu bh. film koji će biti kandidiran za Američku akademiju i prestižnu svjetsku nagradu "Oscar".
Članovi Udruženja će u festivalskom centru SFF-a u 11.30 sati, glasanjem u skladu s pravilima Američke akademije, izabrati bh. kandidata između tri filma koji su ispunili sve uvjete za kandidaturu.
U utrci su "Grbavica" Jasmile Žbanić, "Nafaka" Jasmina Durakovića te "Nebo iznad krajolika" Nenada Đurića.
Sva tri ostvarenja prikazuju se u okviru programa 12. Sarajevo film festivala, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.»
Za koji ste vi film? Ja glasam za « Grbavicu» iako je naš film sa ratnom tematikom već osvojio Oskara…Ako ne « Grbavica « onda « Nebo iznad krajolika»…
Citat : sarajevo-x.com
«Članovi Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine izabrat će 26. augusta u Sarajevu bh. film koji će biti kandidiran za Američku akademiju i prestižnu svjetsku nagradu "Oscar".
Članovi Udruženja će u festivalskom centru SFF-a u 11.30 sati, glasanjem u skladu s pravilima Američke akademije, izabrati bh. kandidata između tri filma koji su ispunili sve uvjete za kandidaturu.
U utrci su "Grbavica" Jasmile Žbanić, "Nafaka" Jasmina Durakovića te "Nebo iznad krajolika" Nenada Đurića.
Sva tri ostvarenja prikazuju se u okviru programa 12. Sarajevo film festivala, saopćeno je iz Udruženja filmskih radnika BiH.»
Za koji ste vi film? Ja glasam za « Grbavicu» iako je naš film sa ratnom tematikom već osvojio Oskara…Ako ne « Grbavica « onda « Nebo iznad krajolika»…
-
sarlo
Grbavica. Film je skromno uradjen, pogotovo su lose uradjeni kadrovi na otvorenom. No, scenarij je apsolutno originalan i jako pazljivo uradjen. Sto je najbitnije Zbaniceva uspjeva da prenese emociju. To Amerikanci jako cijene. Nema patetike, sto je rijetkost kod ovakvih filomova i to moze ovaj film izdvojiti od ostalih. Curica je odlicno odigrala svoju rolu, ima i interesantno, upecatljivo lice, sto takodje "pali" kod Amerikanaca.
Bosna je jednom dobila oskara i to je bilo cudo, sad se vec zna za Bosnu i vece su sanse da se ponovi taj uspijeh. Ljudski je nadati se.
Bosna je jednom dobila oskara i to je bilo cudo, sad se vec zna za Bosnu i vece su sanse da se ponovi taj uspijeh. Ljudski je nadati se.
-
to_the_roots
hm.. iskreno... mala je mogucnost da bih ponovo dobije oskara...
- pentesileja
a uzas. ni jedan! grbavica jest najbolji ali je i on, vala, precijenjen. mene se nije dojmio. jedna scena ga drzi.
- pentesileja
to za 'nebo iznad krajolika' je zajebancija? stvarno se nadam da jest. film je smece. cisto smece. mene su kokice drzale u kinu. rekla sam sebi da moram sve pojest.
-
BiH
ne vidim zasto je izbor jadan,mislim da je dobar za razliku u kakvoj zemlji zivimo.Pa zemlje regiona u kojem zivimo nemaju gotovo nista da ponude,a mi imamo tri dobra filma.Glasam za Grbavicu jer prije svega sto je dobio Medu,jer to Amerikancima znaci da bi uopste ih nesto privuklo da pregledaju film.A osim toga film je dobar,jednostavan (sto se cijeni)i ima emocijuZasto ne dobiti jos jednog Oscara?Ja mislim da mozemo,pa obicno iste zemlje dobijaju,ili su nominovane (Italija,Spanija,Njemacka..).
-
Liv4
Nisu Zbanicka i Tanovic u svadji sa svima nego hoce da se zna red. Ako je Grbavica dobila zlatnog medvjeda, onda se zna ko treba da ide. Ali nekim ljubomornim rediteljima ovo ne odgovara jer onda njihove nagrade gube na vrijednosti, pa su htjeli da naprave puch. Naime, dogovorili su da svi glasaju za "Nafaku" i da zaustave "Grbavicu". Tanovic je za to saznao i napravio skandal prije nego sto su uspjeli da to sprovedu u djelo.harač wrote:Grbavica naravno, nema govora. Iako imam neki čudan osječaj da ću biti šokiran, pogotovo jer je Jasmila (kao i Tanović) u nekoj svađi sa svima, postala je član tek prije 2 dana. Nadam se da se varam.
Toliko o bosanskim filmadjijama (smradovima) koji sjede u klubu filmskih radnika.
A clan BIH kluba filmskih radnika moze postati svaka shusha koja plati 50 maraka i dokaze da je prosla pored zgrade televizije.
-
armin00
Grbavica nominovana za oskara!!
Screen International i The Hollywood Film Festival su odabrali 10 nominacija za ovogodišnju dodjelu Oscar.
Godišnja dodjela Oskara će se održati na Beverli Hilsu, a Međunarodni žiri je za tu prigodu izglasao sljedeće nominacije za strane filmove:
- A Fost Sau N-a Fost? (12:08 East Of Bucharest) Romania Corneliu Porumboiu
- Cronica De Una Fuga (Buenos Aires 1977) Argentina Israel Adrian Caetano
- Grbavica, Bosnia i Herzegovina / Jasmila Zbanic
- Iklimler (Climates) Turkey Nuri Bilge Ceylan
- El Laberinto Del Fauno (Pan's Labyrinth) Spain Guillermo Del Toro
- Das Leben Der Anderen (The Lives Of Others) Germany Florian Henckel von Donnersmarck
- The Queen UK Stephen Frears
- Red Road UK/Denmark Andrea Arnold
- Volver Spain Pedro Almodovar
- The Wind That Shakes The Barley UK/Ireland Ken Loach
Screen International i The Hollywood Film Festival su odabrali 10 nominacija za ovogodišnju dodjelu Oscar.
Godišnja dodjela Oskara će se održati na Beverli Hilsu, a Međunarodni žiri je za tu prigodu izglasao sljedeće nominacije za strane filmove:
- A Fost Sau N-a Fost? (12:08 East Of Bucharest) Romania Corneliu Porumboiu
- Cronica De Una Fuga (Buenos Aires 1977) Argentina Israel Adrian Caetano
- Grbavica, Bosnia i Herzegovina / Jasmila Zbanic
- Iklimler (Climates) Turkey Nuri Bilge Ceylan
- El Laberinto Del Fauno (Pan's Labyrinth) Spain Guillermo Del Toro
- Das Leben Der Anderen (The Lives Of Others) Germany Florian Henckel von Donnersmarck
- The Queen UK Stephen Frears
- Red Road UK/Denmark Andrea Arnold
- Volver Spain Pedro Almodovar
- The Wind That Shakes The Barley UK/Ireland Ken Loach