bf goodrich zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dr. sci

#1 bf goodrich zimske gume

Post by dr. sci »

Eh vrijeme je (doduse malo sam i zakasnio :D ) za uzimanje zimskih guma, i gledam neke ponude, goodrich mi se cine najpovoljnije (ako izuzmemo neke kineske wanna be proizvodjace :D ), pa me zanima kakva su iskustva generalno sa ovim proizvodjacem, znaci za uslove na putu u BiH, znate kako bude, snijega, malo leda, malo niceg itd :D hvala unaprijed svima
chuchumbamayumbe

#2 Re: bf goodrich zimske gume

Post by chuchumbamayumbe »

dr. sci wrote:Eh vrijeme je (doduse malo sam i zakasnio :D ) za uzimanje zimskih guma, i gledam neke ponude, goodrich mi se cine najpovoljnije (ako izuzmemo neke kineske wanna be proizvodjace :D ), pa me zanima kakva su iskustva generalno sa ovim proizvodjacem, znaci za uslove na putu u BiH, znate kako bude, snijega, malo leda, malo niceg itd :D hvala unaprijed svima
Znam da su prije nekoliko godina po karakteristikama bile uvijek pri dnu, ako ne i zadnje. E sada, sa svim ovim kinecima i chunga-lunga markama, ne vjerujem da su zadnje, ali ti toplo savjetujem da pogledas neke druge gume.
dottore

#3 Re: bf goodrich zimske gume

Post by dottore »

chuchumbamayumbe wrote:
dr. sci wrote:Eh vrijeme je (doduse malo sam i zakasnio :D ) za uzimanje zimskih guma, i gledam neke ponude, goodrich mi se cine najpovoljnije (ako izuzmemo neke kineske wanna be proizvodjace :D ), pa me zanima kakva su iskustva generalno sa ovim proizvodjacem, znaci za uslove na putu u BiH, znate kako bude, snijega, malo leda, malo niceg itd :D hvala unaprijed svima
Znam da su prije nekoliko godina po karakteristikama bile uvijek pri dnu, ako ne i zadnje. E sada, sa svim ovim kinecima i chunga-lunga markama, ne vjerujem da su zadnje, ali ti toplo savjetujem da pogledas neke druge gume.
bf goodrich su oficijelne gume za reli, i nekada bili u vlasnistvu michelina
chuchumbamayumbe

#4 Re: bf goodrich zimske gume

dottore wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
bf goodrich su oficijelne gume za reli, i nekada bili u vlasnistvu michelina
I Bridgestone su za F1, pa nisu najbolje.
mišmaš

#5 Re: bf goodrich zimske gume

Post by mišmaš »

za terenska vozila :thumbup: :thumbup: a sa putnickim nemam bas nekog iskustva
ado-šampion

#6 Re: bf goodrich zimske gume

Post by ado-šampion »

dottore wrote: bf goodrich su oficijelne gume za reli, i nekada bili u vlasnistvu michelina
To su ustvari Michelin gume, sa BF Goodrich oznakom. Marketing. :-)
mayab

#7 Re: bf goodrich zimske gume

Post by mayab »

Onda je i Tigar Michelin :D
estonija

#8 Re: bf goodrich zimske gume

Post by estonija »

mayab wrote:Onda je i Tigar Michelin :D
Tigar je iz Bihaca a tebi se placa!Joj Smiljka setro picku prodaj mjesto! :mrgreen:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#9 Re: bf goodrich zimske gume

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Ja koristim BFG Winter slalom i nakon nekoliko godina evo nekih subjektivnih ocjena (1-5 školski)

Suh asfalt: 5
Mokar safalt: 4
Utaban snijeg: 5
Led: 3 (drži dobro uz naravno prilagođenu vožnju)
Trava: 4
Makadam: ne preporučuje se voziti po makadamu jer je ipak premekana
Blato (humus/zemlja): 3
Blato (glina): 1 (lijepo vitlo)
Buka: 3
Trošenje: 4

Naravno, sve se odnosi na zimske uslove. Ljeti je nisam probao.
chuchumbamayumbe

#10 Re: bf goodrich zimske gume

ADAC test za zimske gume, dimenzije 205/55/16, godina 2009
http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/W ... eID=268552

ADAC test za zimske gume, dimenzije 185/60/14, godina 2009
http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/W ... 4T/tab.asp?

ADAC test za zimske gube, dimenzije 195/65/15, godina 2008
http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/W ... eID=229332

Neko ce reci, shvabe, nisu objektivni, ovo-ono.
Ovo je referencni test koji se u svijetu gleda, i to je to.
citroen

#11 Re: bf goodrich zimske gume

Post by citroen »

[quote="chuchumbamayumbe"]ADAC test za zimske gume, dimenzije 205/55/16, godina 2009
http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/W ... eID=268552

ADAC test za zimske gume, dimenzije 185/60/14, godina 2009
http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/W ... 4T/tab.asp?

ADAC test za zimske gube, dimenzije 195/65/15, godina 2008
http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/W ... eID=229332

Neko ce reci, shvabe,

Pa sta hoces da kazes sa ovim,covjek trazi misljenje o Bf goodrich gumama,a svabe ko i uvijek:svabo na prvom mjestu.U Americi good year najbolji,u engleskoj Dunlop,u Bosni Sava,u Srbiji Tigar.....
chuchumbamayumbe

#12 Re: bf goodrich zimske gume

Hocu da kazem da nema potrebe da se okrece nekakvim, za nase krajeve, egzoticnim gumama.
BF-a svakako i nema na ovim testovima (koliko letimicno vidjeh), a Sava je tradicionalno "medju posljednjima".
Ne vidim zasto izmisljati vrucu vodu.
Imas brate tablicu, ravnas se prema njoj i to je to.
A sto se tice Good Yeara, nije samo u Americi pri vrhu, i kod svaba je, ocito ne bez razloga.
Po mom licnom misljenju, nece se zajebati da uzme bilo kakvu zimsku gomu od bilo kojeg od poznatih proizvadjaca (da, tu je i Tigar i Sava, odlicne gume za nase uslove na cesti i novcanike), samo neka zaobilazi kojekakve kineze i slicne.
Uostalom, koja je vozilica u pitanju!?
dr. sci

#13 Re: bf goodrich zimske gume

Post by dr. sci »

Hyundai Galloper, znaci terenac, trebam velicinu 225 65 R17... Ovo po utabanom snijegu me i zanima, pustite buku, potrosnju, zanima me kako se ponasaju na cesti :)
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#14 Re: bf goodrich zimske gume

Post by corolla02 »

Uvijek sam navijo za Bridgestone! Meni licno najbolje su njihove gume dok Michelline, Goodyear i ostali nazad!
:D
jefferson

#15 Re: bf goodrich zimske gume

Post by jefferson »

dr. sci wrote:Hyundai Galloper, znaci terenac, trebam velicinu 225 65 R17... Ovo po utabanom snijegu me i zanima, pustite buku, potrosnju, zanima me kako se ponasaju na cesti :)
Uzmi! To su americke gume i oni imaju itekako iskustva u pravljenju guma za terenska i SUV vozila. Ja sam dosta SUV vozila vozao i moj izbor bi bile Pirelli Scorpion, Continental ili Michelin, medjutim BF Goodrich ce odlicno obaviti posao na tom vozilu!
Bridgestome ima Blizzak u ponudi u evropi za terenska vozila, ali se Bridgestone pokazao kao srednja zalost kada su u pitanju zimske gume. Konstantno mjenjaju dizajn i mjesavinu guma ne bil nasli pravu formulu.
Ako ces ici sa nekim zvucnijim imenima idi sa Good Year, Michelin, Continental ili Pirelli.
Bakir1

#16 Re: bf goodrich zimske gume

Post by Bakir1 »

imao,vozio,odlicna guma za laku kategoriju terenaca u sta spada i galoper,prvu godinu ce biti odlicne a drugu ces ih moci baciti,ukoliko je budes vozio cijelu godinu.
Prijedlog,ako trazis iskljucivo zimsku gumu moj savjet ti je,a galoper nije brzinac kao ni pajero,kupi Phoenix zimske gime i 4 celicne felge od pajera,neces se pokajati ni sekunde,posebno sto im je sara kopija scorpia,znaci duboki snijeg,utabani,blato,sve moguce prepreke guma ide kao luda,na regularnoj cesti su malo bucnije posebno zbog dubine profila,prednost im je sto su protekt pa su jos mekse od normalne gume,znaci za neki van cestovnu voznju odlicne gume.
ako kupis bf obavezno bijelu cizu okreni unutra :D
otporan na ban

#17 Re: bf goodrich zimske gume

Post by otporan na ban »

joj vi mene "isprepadaste", kod mene goodrich :lol:
Kiberluskoni

#18 Re: bf goodrich zimske gume

Post by Kiberluskoni »

Kao sto Bakir rece i ja cu ponoviti, Phenix :thumbup: Strasno mekana guma ( a sare su im kopija poznatih brendova), za tu namjenu kod nas su best buy. Cijena: 100-150 KM komad

A BF AT/KO je vjerovatno najpopularnija 4x4 all terain guma u USA.
citroen

#19 Re: bf goodrich zimske gume

Post by citroen »

Kiberluskoni wrote:Kao sto Bakir rece i ja cu ponoviti, Phenix :thumbup: Strasno mekana guma ( a sare su im kopija poznatih brendova), za tu namjenu kod nas su best buy. Cijena: 100-150 KM komad

A BF AT/KO je vjerovatno najpopularnija 4x4 all terain guma u USA.

Ima li tih phenix guma za obicna putnicka vozila,dali je neko koristio takve gume u dimenzijama 205/55 r16,kakve su na snijegu,ledu,na mokroj podlozi,na suhom......jesu li skupe..:):) :zzzz:
Kiberluskoni

#20 Re: bf goodrich zimske gume

Post by Kiberluskoni »

Ima li tih phenix guma za obicna putnicka vozila,dali je neko koristio takve gume u dimenzijama 205/55 r16,kakve su na snijegu,ledu,na mokroj podlozi,na suhom......jesu li skupe..:):) :zzzz:
Ima, ali ja ih ne bih na svoje putnicko auto. Mozda na nesto staro 20 godina sto inace ne ide preko 80 km/h. Ipak su to protekt gume, znaci deblje (odnosno vise) od originala, sto na nizem profilu remeti dimenziju. Brzinski index :-) . Za terensko vozilo su odlicne, jer se vozi sporije i ne obracas paznju na buku. Ako ti inace trebaju 3 seta po 4 gume, lijepo ulete kao jedan set da ti pripaze budzet.
Bakir1

#21 Re: bf goodrich zimske gume

Post by Bakir1 »

ja planiram ako Bog da dok poderem ove normalne dimenzije kupiti onaj agresivni profil kako ga oni zovu :lol: a u stvari sara je kopija Malateste Kobra koja je i sama protekt i to u dimenziji 31x10,5 R15 i eto jos par cm za napadne uglove :evil:
za_sada_bez_dobrog_nicka

#22 Re: bf goodrich zimske gume

E sad budi dobar i reci gdje!?

Meni bi trebala neka MT varijanta...
Bakir1

#23 Re: bf goodrich zimske gume

Post by Bakir1 »

najbolje ti je direktno u fabrici,SINTEX doboj jug matuzići
http://www.sintex.com.ba/
Mobitel :+387 61 472 228 :thumbup:
svuda je oko 180 KM komad u fabrici je 153 KM,180-153=27x4=108 KM,neces toliko goriva potrositi do matuzica i nazad sigurno a jos plus uzmes ko sebi frisku gumu ;-)
za_sada_bez_dobrog_nicka

#24 Re: bf goodrich zimske gume

Svaka čast!!! :thumbup: :bih: Hvala!!!
Bakir1

#25 Re: bf goodrich zimske gume

Post by Bakir1 »

nema na cemu,mogao si doletiti sa svojim mezimcem (ne znam koji je) pa da bacimo jedan tour :D
Post Reply