Bezobrazluk u JU Dom zdravlja Omer Maslić
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#26 Re: Bezobrazluk u JU Dom zdravlja Omer Maslić

Last edited by topcam on 30/12/2011 09:47, edited 1 time in total.
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#27 Re: Bezobrazluk u JU Dom zdravlja Omer Maslić
topcam, mi nismo sami- prepucavanje ostavite za pp. hvala.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#28 Re: Bezobrazluk u JU Dom zdravlja Omer Maslić
pozdravio bih brisanje pomenutih postova, hvala.anjusha wrote:topcam, mi nismo sami- prepucavanje ostavite za pp. hvala.
-
in33sa
#29 Re: Bezobrazluk u JU Dom zdravlja Omer Maslić
Mali savjet, ako idete privatno, nemojte se navlaciti na jeftinu ponudu, privatne poliklinike koje su jeftine obicno nisu "kvalitetne" odnosno ljekari su lijevi.
Gledajte ime ljekara, na zalost ali svakakvih dundjera ima i u privatnoj praksi. Ako hoces kod interniste zbog visokog pritiska, ides kod Bukse, jer je covjek najbolji. Nekada je bio dobar Kovacevic iz Vrazove (radio i privatno) ali on je nazalost vec godinu dana pokojni.
Dobar je i Dedic iz Sanase.
Hoces plasticnu hirurgiju, ides privatno, idi kod Karabega. Jeste da dere, ali dobar posao uradi.
Zalosno da svi ovi rade ljekari rade i po javnim ustanovama, ali ne mozes prismrditi bez stele.
Gledajte ime ljekara, na zalost ali svakakvih dundjera ima i u privatnoj praksi. Ako hoces kod interniste zbog visokog pritiska, ides kod Bukse, jer je covjek najbolji. Nekada je bio dobar Kovacevic iz Vrazove (radio i privatno) ali on je nazalost vec godinu dana pokojni.
Dobar je i Dedic iz Sanase.
Hoces plasticnu hirurgiju, ides privatno, idi kod Karabega. Jeste da dere, ali dobar posao uradi.
Zalosno da svi ovi rade ljekari rade i po javnim ustanovama, ali ne mozes prismrditi bez stele.
- Haris.ba
#30 Re: Bezobrazluk u JU Dom zdravlja Omer Maslić
Potpuno razumijem pokretaca teme. Jedini nacin koji sam ja uspio skontat da se izbjegne da babe oko karoteke znaju moju intimnost jeste da se izabere "porodicni ljekar". Onda dobijes telefonski broj kartoteke i broj svoga kartona na kartici. I fino nazoves na telfon, kazes ima l' moga doce, pitaju te broj kartona i sta te muci, kazes fino bez ikakvih ustezanja - i dobro obrazlozis, dobijes termin prema hitnosti tvog slucaja(zato dobro obrazlozenje). Ako ti je nesta hitno - uvijek ides u hitnu. Oni su mnogo fleksibilniji, i laksi je i brzi postupak za uputnicu ako ti treba za nesta ozbiljnije.
-
sigicalo
#31 Re: Bezobrazluk u JU Dom zdravlja Omer Maslić
Ja u petak ujutro zvala pomenuti DZ i objasnim teti da me uzasno uho boli, da nisam spavala, da povracam od bolova i da mi se vrti.Moja doktorica porodicne medicine na godisnjem...kaze teta dodjite pa kad vas dezurna doktorica primi (samo su 2 dezurne). Pitam mogu li zbog upale uha kao hitan slucaj brze zavrsiti, kaze fina teta da su svi u hodniku hitni slucajevi i spusti slusalicu. Dodjem tamo gdje sam cekala skoro 3 sata sa upalom uha. Kada sam od silnih bolova, povratila na izlazu iz DZ (nisam stigla pitati gdje je wc, a dobro sam i stigla izletjeti iz hodnika), dodjem konacno do doktorice koja me uputi specijalisti, medjutim specijalista davno otisao tj. nije se vratio s pauze. Sidjem da pitam sta sad, one galame sto sam povratila, kako se nisam mogla suzdrzati, nisam pobogu dijete, mogla sam se makar odmaknuti od ulaznih vrata i sl.E tu podivljam bukvalno. Sjetim im se i zakletve i skole koju su zavrsili i njihove humanosti i bezobrazluka i radnog vremena i bahatosti (familiju nisam spominjala i bi mi krivo sto nisam). Nema mi druge nego docekam 8 sati i u hitnu. Tamo obavim pregled za 10 minuta.
- A-R-N-I
#32 Re: Bezobrazluk u JU Dom zdravlja Omer Maslić
Kakva ba politika?? nije bitno ko je iz koje stranke. doticna je iznijela toliko krivicnih dokaza ( a bio je i jedan pacijent) da joj je Tuzilastvo moralo odmah sutra uzeti izjavu i istraziti i ako ima i trunke istine u tome sjeci glave korumpiranij bagri na KCUS!!! tad bi i ovi po ambulantama iz straha radili svoj posao, a do tad.....Her Flick wrote:znam da se zove Amila ... ma dobro to su vec politicka prepucavanjain33sa wrote:Ma tjeraju te iz bolnice, sto flick kaze, da im ides privatno.
Primjer najtrazenijih kardiologa/internista u gradu, dr. Lozo i dr. Buksa, oboje rade na 3. internoj i nema sanse da dodjes kod njih na pregled, ali zato oboje rade i u Eurofarmu na Ilidzi, tresni 100 km i imas pregled, jos te sa osmijehom doceka.
Odes mu/joj na kliniku, samo sto te ne izbaci sa klinike, ono "daj sta je ljudi, sta dolazite, dodjite kad budete pred infarkt, pa ja".
Ili neku noc slusam na hajatu, primjer sa ocne klinike, sada vec bivsa direktorica (kazu da je bivsa) ona sto se ne gasi u skupstini (inace je poslanik), kratko osisana ne mogu se imena sad sjetiti, svjedoci da je Gavrankapetanovicu prijavila primjer korupcije dvoje ljekara sa klinike (prije toga pred kamerama svjedocio pacijent koji je morao potplatiti ljekare) i sta uradi direktor Faris? nogira direktoricu klinike i na njeno mjesto postavi istog tog lopova od ljekara sto uzima mito. Drugi prijavljeni ljekar, odnosno doktorica, hladno i mirno pred kamerama kaze "pa svi pacijenti imaju mogucnost priloziti kritike na nas rad u posebno izradjenim sanducicima na svakoj klinici"
faris sda, ona szbih
to sa korupcijom moramo mi sami sa sobom rijesiti ne dati i m pare i gotovo, ali kad sosje 5 do 12 ne pitas koliko treba
samo cekam kada ce koji (doktor) glavu izgubiti pa da se onda zapitaju
- Mjesanac
#33 Re: Bezobrazluk u JU Dom zdravlja Omer Maslić
Ima neko iznad nas ko to sve gleda. Bice njima nekad zao u zivotu. Ali to nije nista sta americki doktori rade. Proljetos me alergija uhvatila i otiso sam u bolnicu. Ko fol Emergency room. Prvo sto sam ceko sat i po. I na kraju je ispalo da sam proveo 5 sati u bolnici od toga su me pregledali pola sata a 4,5 sam ceko ko budala. I za sve to su mi lijepo napisali racun od tacno 715,50 dollara plus lijekove sam platio 199,00 dollara.
- A-R-N-I
#34 Re: Bezobrazluk u JU Dom zdravlja Omer Maslić
Mjesanac wrote:Ima neko iznad nas ko to sve gleda. Bice njima nekad zao u zivotu. Ali to nije nista sta americki doktori rade. Proljetos me alergija uhvatila i otiso sam u bolnicu. Ko fol Emergency room. Prvo sto sam ceko sat i po. I na kraju je ispalo da sam proveo 5 sati u bolnici od toga su me pregledali pola sata a 4,5 sam ceko ko budala. I za sve to su mi lijepo napisali racun od tacno 715,50 dollara plus lijekove sam platio 199,00 dollara.
nadam se da si naucio lekciju i osigurao se, koliko jos juce, mi ovdije smo prisiljeni da placamo zdravstveno, gurkamo kojekakve koverte u bijele djepove!! a sto je najgore "malo macku teleca glave" nego bi ti korumpurana bagra u bijelo izbila zadnjih 10 maraka iz djepa za ono sto smo masno platili i jos samo da moze nabila bi nas nogom u guzicu. zato nadajmo se i molimo Boga da nas nista vise od prehlade ne zdrma jer smo u suprotnom hebali jeza u ledja!!!
- Mjesanac
#35 Re: Bezobrazluk u JU Dom zdravlja Omer Maslić
A-R-N-I wrote:Mjesanac wrote:Ima neko iznad nas ko to sve gleda. Bice njima nekad zao u zivotu. Ali to nije nista sta americki doktori rade. Proljetos me alergija uhvatila i otiso sam u bolnicu. Ko fol Emergency room. Prvo sto sam ceko sat i po. I na kraju je ispalo da sam proveo 5 sati u bolnici od toga su me pregledali pola sata a 4,5 sam ceko ko budala. I za sve to su mi lijepo napisali racun od tacno 715,50 dollara plus lijekove sam platio 199,00 dollara.
nadam se da si naucio lekciju i osigurao se, koliko jos juce, mi ovdije smo prisiljeni da placamo zdravstveno, gurkamo kojekakve koverte u bijele djepove!! a sto je najgore "malo macku teleca glave" nego bi ti korumpurana bagra u bijelo izbila zadnjih 10 maraka iz djepa za ono sto smo masno platili i jos samo da moze nabila bi nas nogom u guzicu. zato nadajmo se i molimo Boga da nas nista vise od prehlade ne zdrma jer smo u suprotnom hebali jeza u ledja!!!
Imo sam insurance tada. Ali ne vrijedi kad su mi bezrazlozno odbili zahtjev. Sad ih ganjam okolo. Znam ja vrlo dobro kako je u BiH. Nisam vise u Americi. Otiso, zivio, vidio i vratio se. Isto ti dodje. Tamo te oderu zakonski, a ovdje protiv zakonski
-
Šuma striborova
#36 Re: Bezobrazluk u JU Dom zdravlja Omer Maslić
Najlakše je reći "Otiđi privatno". Ama neću iz principa da odem privatno, naročito ne za uputnicu za laboratorij. Zašto da plaćam nekoga da mi ispiše uputnicu ako takvu jednu primarnu vrstu usluge mogu dobiti i od doma zdravlja. Za alergiju, stomačne probleme ili ine probleme koje rješavaju specijalisti, u redu, otići ću privatno, ali za vađenje krvi vala neću da idem.
Inače, bio sam danas da se žalim. Otišao sam kod doktorice - Šefa odjeljenja. Sve sam joj ispričao, da bi me zaista ugodno iznenadila - bila je već upoznata sa slučajem. I zatim mi pokazala tri lista papira koje je jutros dobila od direktora doma zdravlja. Na papirima je bila ova prepiska s foruma. On je izgleda to vidio, isprintao joj i naložio da danas okupi sve sestre i pročita im ovo. Zaista je imala razumijevanja za sve što sam naveo i apsolutno se slaže da sestra koja je taj dan bila u smjeni, nije smjela onako reagirati. Što se privatnosti tiče, zbog preplavljenosti pacijentima, oni navodno moraju već na pultu izvršiti trijažu, ali NE SMIJU nikako zalaziti u detalje, kao što je to onaj dan učinila dotična sestra.
Čitajući vaše postove, naišao sam na nekoga ko je napisao da je pult dovoljno udaljen od ostatka čekaonice i da ostali pacijenti ne mogu čuti šta onaj na pultu govori sestri. To naprosto nije istina, jer svi koji su se zatekli u tom domu zdravlja, u situaciji kada je čekaonica polu - prazna, znaju da se čuje svaka riječ, a da ne govorim da pacijent često ne stoji sam za pultom već u društvu drugih pacijenata, koji također mogu čuti šta vi govorite sestri. A takav je slučaj bio i sa mnom.
Inače, bio sam danas da se žalim. Otišao sam kod doktorice - Šefa odjeljenja. Sve sam joj ispričao, da bi me zaista ugodno iznenadila - bila je već upoznata sa slučajem. I zatim mi pokazala tri lista papira koje je jutros dobila od direktora doma zdravlja. Na papirima je bila ova prepiska s foruma. On je izgleda to vidio, isprintao joj i naložio da danas okupi sve sestre i pročita im ovo. Zaista je imala razumijevanja za sve što sam naveo i apsolutno se slaže da sestra koja je taj dan bila u smjeni, nije smjela onako reagirati. Što se privatnosti tiče, zbog preplavljenosti pacijentima, oni navodno moraju već na pultu izvršiti trijažu, ali NE SMIJU nikako zalaziti u detalje, kao što je to onaj dan učinila dotična sestra.
Čitajući vaše postove, naišao sam na nekoga ko je napisao da je pult dovoljno udaljen od ostatka čekaonice i da ostali pacijenti ne mogu čuti šta onaj na pultu govori sestri. To naprosto nije istina, jer svi koji su se zatekli u tom domu zdravlja, u situaciji kada je čekaonica polu - prazna, znaju da se čuje svaka riječ, a da ne govorim da pacijent često ne stoji sam za pultom već u društvu drugih pacijenata, koji također mogu čuti šta vi govorite sestri. A takav je slučaj bio i sa mnom.
-
mojesarajevo
#37 Re: Bezobrazluk u JU Dom zdravlja Omer Maslić
Pozdrav !30 god sam pacijent pomenutog doma,i naravnoo moram se oglasiti na ovu temu.Zelim da skrenem paznju doktorima opce praksee da puste mlade ljekare da obavljaju posao,ovi su dole bukvalno svi pred penziju,isto tako njihovo naredjenje je da sestre ispituju na onom odvratnom velikom pultu gdje samo cekas kad ce ukljuciti ozvucenje da cuje citava zgrada zasto ste dosli.Licno sam bio u ordinaciji kad je sestra usla kod jedne od dr.i to sa strahom i rekla da je primila zenuu sa jako visokim pritiskom,na sto je doticna doktorka uzela karton i rekla vristecim glasom izlazi napolje i ti je sad pregledaj meni ne pada na pamet .Iskreno to je mobing na radnom mjestuu.One su stare,i njima je vise dozlogrdilo da nas gledajuu i pitaju jel te boli ovo ili ono.Zelim samo da skrenem paznjuu da stavrno sestre nisuu krive,pogledajte samo kod doktorke kod koje sjedi po 5 ljudi u ordinaciji,a svi znamo ko je ona radi u ordinaciji 20 tzv.sef sluzbe,nema vise privatnosti kod ljekara,puna ordinacija slusa sta mene boli i gleda kako me ona pregleda.Ljudi sve smo mi to krivi,pa dopustamoo ovakvo ponasanje pomenutih.A oni su takvi jer imaju podrsku nadredjenih,od glavne sestre doma do direktora,koji gledaju samo sebe i ne obavljaju duznost onako kako pise u hipokratovoj zakletvi.Dok ovo pisem vec sam se uzrujao,tak da ne mogu visee pisati a imao bi toliko toga za reci!Pozdrav jos jedanput od sarajevskog penzionera!
-
Bellica
#38 Re: Bezobrazluk u JU Dom zdravlja Omer Maslić
Nazalost, ovakve situacije su sve cesce u nasem gradu.Šuma striborova wrote:U petak sam, zbog činjenice da se ne osjećam baš najbolje već neko vrijeme (užasna pospanost u sred bijela dana, stalne glavobolje... i još nekoliko drugih zdravstvenih problema - alergija i sl.), konačno se natjerao da odem doktoru. Kartom imam otvoren u gore navedenom domu zdravlja. Nije bilo neke gužve, ali to ipak nije spriječilo sestru na pultu da me ne pusti da uđem nekom od doktora u smjeni, jer " s obzirom na to da mi je pritisak normalan (izmjerili su ga), NEMAM DOVOLJNO SIMPTOMA DA BI ME PUSTILI DOKTORU" (WTF???). I sve to nakon što me je detaljno ispreskakala pitanjima o mojem zdravstvenom stanju, dok su drugi pacijenti, koji su također čekali za pultom, trebali da slušaju šta joj ja o sebi pričam. Naposljetku mi je puk'o film pa sam je pitao hoću li se ja konzultirati sa njom ili će me konačno pustiti nekom od doktora, na šta je ona rekla da mi vjerovatno ne valja krvna slika, ali da to nije dovoljno da me pusti. NIsam mogao vjerovati svojim ušima, pa sam naposljetku samo pokupio knjižicu i rekao da ću obaviti sve privatno, jer od njih očito nema vajde. Ali se pitam, kakva je to glupa praksa, gdje pacijent mora da se ispovijeda sestri u kartoteci, o svojim zdravstvenim problemima, koji su krajnje intimna stvar. Mislim, gdje je tu radna etika o čuvanju privatnosti pacijenta, kad svako može da čuje šta muči mene ili neku desetu osobu. Da ne govorim: " Hello, ko si ti i odakle ti prava da po mojoj pojavi sudiš "imam li dovoljno simptoma" ili ne???"
Btw. sutra idem maksuz da je prijavim, iako ne polažem neke nade u to da će dotična snositi ikakve posljedice svog neprofesionalnog i neetičnog ponašanja, al eto, da smirim svoju savjest znajući da sam bar nešto pokušao.
Sestra nema pravo da pita bolesnike sta im je i zbog cega se javljaju doktoru. Ovo je pravilo i svaka sestra koja ne radi po njemu je losa sestra. Prvo- osnovna kultura je reci "Dobar dan"(ali to je rijetkost kod nas, uglavnom kaze "sta ti treba?", onda treba da uzme zdravstvenu knjizicu, da proveri je li ovjerena, da nadje karton, unese ga kod doktora i to je sve. Ostalo radi kako joj doktor kaze (izmjeri pritisak, temperaturu i sl.), a nakon sto izadjete iz ambulante, treba da se opet javite sestri koja ce Vam popuniti recepte, opravdanje(ako je dijete u pitanju), vrati Vam knjizicu i popunjene recepte i kaze "Dovidjenja". Sve sto se radi izvan ovog pravila je nedopustivo i imate pravo da se zalite. Kakvo objasnjavanje na kartoteci, od toga nema nista, to se ne smije raditi, da se smije raditi, onda bi se skinula vrata s ordinacija pa neka svako cuje sta kome treba. Uz sve ovo, sestra treba da pravi trijazu, tj. da procijeni koga ce prozvati, jer npr. ne moze neko biti tezi slucaj ako ima hunjavicu, od nekoga ko je dobio infarkt ili nesto sl. Nerijetko se desava po nasim ambulantama da sestre prvo prozivaju one mlade, zgodne momke preko reda sto se kosi sa svim moralnim i etickim principima. Uz to, niko nije dosao doktoru jer ga je pozelio nego sto ga je bolset natjerala i medicinsko osoblje to treba da postuje. Ne zelim govoriti o prljavim uniformama, dugim, nalakiranim noktima, pustenoj kosi, pretjeranoj sminki...To se ne bi smjelo desavati, ali... Sve ovo provjereno znam jer sam i sama medicinska sestra i nimalo se ne ponosim time. Jer kad kazem da sam sestra, svi predoce sliku, jedne gore navedene raskopuse koja gleda ko ce joj donijeti cokaladu, parfem i sl. Ali posto ja nisam ovakva sestra, na birou sam, dok ove gore navedene lose postupaju s pacijentima. Sramim se sto imam zvanje medicinske sestre, zalim sto sam zavrsila tu skolu, ali posto se greska ne moze ispraviti, jedino mogu da se zakunem da nikada necu raditi u nekoj zdravstvenoj ustanovi. Radila sam na porodilustu, a svoje iskustvo sam vec pisala na drugom postu pa ne bih da se ponavljam. U svakom slucaju, kompletan zdravstveni sistem je u krizi i samo mogu reci "Ne daj Boze bolesti!". A Vama zelim da brzo ozdravite i da bar malo zadovoljite pravdu i tu sestru posaljete bar na razgovor kod glavne sestre (to je nesto sto jednostavno ne podnose)
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#39 Re: Bezobrazluk u JU Dom zdravlja Omer Maslić
Da vam odgovori neko iz struke:
Praksa je da sestra na kartoteci pita pacijenta zbog čega se obraća ljekaru, kako bi se odredili prioriteti za prijem kod ljekara. To je ono što se u medicinskom žargonu zove trijaža. To se radi da se ne bi desilo da neko ko se javlja sa bolom u prsima ili zato što ga je prije pet minuta ujeo stršljen a zna da je alergičan ili se javlja sa gušenjem, ne bi morao da čeka da bude primljen poslije nekoga ko je došao zbog prehlade ili samo da podigne svoju redovnu terapiju.
Naravno, nema prava ni potrebe zalaziti u detalje, niti biti nepristojna prema pacijentu (čak i onda kada on sam jeste).
Praksa je da sestra na kartoteci pita pacijenta zbog čega se obraća ljekaru, kako bi se odredili prioriteti za prijem kod ljekara. To je ono što se u medicinskom žargonu zove trijaža. To se radi da se ne bi desilo da neko ko se javlja sa bolom u prsima ili zato što ga je prije pet minuta ujeo stršljen a zna da je alergičan ili se javlja sa gušenjem, ne bi morao da čeka da bude primljen poslije nekoga ko je došao zbog prehlade ili samo da podigne svoju redovnu terapiju.
Naravno, nema prava ni potrebe zalaziti u detalje, niti biti nepristojna prema pacijentu (čak i onda kada on sam jeste).