Bežični internet u Tuzli do kraja iduće godine
-
Shoba
#1 Bežični internet u Tuzli do kraja iduće godine
bravo majstore...
----------------------------
Načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović najavljuje da bi do kraja sljedeće godine Tuzla trebala imati bežični internet.
"Za sve građane na ovaj način omogućit ćemo korištenje besplatnih internet usluga", navodi načelnik Imamović.
Ovaj vrijedan i važan projekat trebao bi se realizirati u saradnji Univerziteta u Tuzli, ove općine, norveške vlade i norveških firmi Siva i Sintes.
"Svaki građanin će se moći priključiti na internet bilo gdje, i u parku, i u svom domu, a za početak ovim signalom bit će pokriveno područje užeg gradskog jezgra, odnosno oko Biznis inovacionog centra, preko kojeg se projekt i ostvaruje", kazao je načelnik Tuzle Jasmin Imamović.
Više detalja oko ovog važnoj projekta za grad načelnik Imamović trenutno ne može objelodaniti.
(FENA)
Načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović najavljuje da bi do kraja sljedeće godine Tuzla trebala imati bežični internet.
"Za sve građane na ovaj način omogućit ćemo korištenje besplatnih internet usluga", navodi načelnik Imamović.
Ovaj vrijedan i važan projekat trebao bi se realizirati u saradnji Univerziteta u Tuzli, ove općine, norveške vlade i norveških firmi Siva i Sintes.
"Svaki građanin će se moći priključiti na internet bilo gdje, i u parku, i u svom domu, a za početak ovim signalom bit će pokriveno područje užeg gradskog jezgra, odnosno oko Biznis inovacionog centra, preko kojeg se projekt i ostvaruje", kazao je načelnik Tuzle Jasmin Imamović.
Više detalja oko ovog važnoj projekta za grad načelnik Imamović trenutno ne može objelodaniti.
(FENA)
-
_BosanaC
S tehnicke strane - univerzitet i te firme, skupa s gradskom upravom, moraju imati nekakav backbone za tu uslugu, a znajuci da u Tuzli tako nesto moze pruziti samo i iskljucivo BHT (ne znam koliko je LOL jak sa svojom infrastrukturom tamo) mislim da zaista trljaju ruke od srece.karanana wrote:Citao sam ovo ranije, bila je tema na podforumu o Tuzli. Da ponovim moje pitanje otamo: Sta BH Telecom ima da kaze na ovo?
Ne treba sada ocekivati neke aman zaman brzine, isto tako kao sto ne treba ocekivati ni ful pokrivenost komplet Tuzle, jer tu zaista ima posla, s obzirom da poznajem tu konfiguraciju terena, tako da sumnjam da je ovo neki veliki samar za bilo kojeg komercijalnog provajdera.
Ruzno bi samo bilo da jedan ovakav projekat propadne u startu ili da bude srozan zbog necijih sitnih licnih interesa.
-
jefferson
#7 Re: Bežični internet u Tuzli do kraja iduće godine
Joj ovaj mrski SDP, za sve je on kriv sto nam se desava.Shoba wrote:bravo majstore...
(FENA)
Cuj bezicni internet? Halo ba gdje tu bosnjacki nacionalni interes? Jel se tim ukida RS? Ako ne, onda nevidim poentu investicije. Cuj prikljucit se u parku, pa da se nasa djeca mogu informisati i iz drugih izvora osim avaza, gluho bilo!
- karanana
A vidis ja konto da ce se BH Telecom buniti jer obezbjedjivanje besplatnog interneta znaci gubitak musterija._BosanaC wrote:S tehnicke strane - univerzitet i te firme, skupa s gradskom upravom, moraju imati nekakav backbone za tu uslugu, a znajuci da u Tuzli tako nesto moze pruziti samo i iskljucivo BHT (ne znam koliko je LOL jak sa svojom infrastrukturom tamo) mislim da zaista trljaju ruke od srece.karanana wrote:Citao sam ovo ranije, bila je tema na podforumu o Tuzli. Da ponovim moje pitanje otamo: Sta BH Telecom ima da kaze na ovo?
Ne treba sada ocekivati neke aman zaman brzine, isto tako kao sto ne treba ocekivati ni ful pokrivenost komplet Tuzle, jer tu zaista ima posla, s obzirom da poznajem tu konfiguraciju terena, tako da sumnjam da je ovo neki veliki samar za bilo kojeg komercijalnog provajdera.
Ruzno bi samo bilo da jedan ovakav projekat propadne u startu ili da bude srozan zbog necijih sitnih licnih interesa.
-
_BosanaC
Ma ne moze ni pod razno...karanana wrote:A vidis ja konto da ce se BH Telecom buniti jer obezbjedjivanje besplatnog interneta znaci gubitak musterija._BosanaC wrote:S tehnicke strane - univerzitet i te firme, skupa s gradskom upravom, moraju imati nekakav backbone za tu uslugu, a znajuci da u Tuzli tako nesto moze pruziti samo i iskljucivo BHT (ne znam koliko je LOL jak sa svojom infrastrukturom tamo) mislim da zaista trljaju ruke od srece.karanana wrote:Citao sam ovo ranije, bila je tema na podforumu o Tuzli. Da ponovim moje pitanje otamo: Sta BH Telecom ima da kaze na ovo?
Da taj neki provajder koji ce davati tu uslugu zakupi link od 10Mb od BHTelecoma (naravno, internet link) Telekom ce zaraditi vise i lakse nego sto bi, recimo, zaradio od N korisnika ADSL-a...
Oni dobri kako god okrenes... JEDINO da Tuzlaci nemaju neki drugi put do interneta... Zato spomenuh LOL... Ciji je nadprovajder opet s jedne strane Telekom Srpske a s druge BHTelekom...
- Alfons Kauders
sta se koji kurac lozite
stavice ljudi wireless u bit centar
uz malo srece dobacice do baste u slobodi
i radit jedno 2-3 sata dnevno brzinom od cirka 1kbps... 
uostalom vec ima besplatno.ba
godinama
samo sto to nisu nasi vrli dusebriznici napravili
vec amerikanac koji je nako doso u tuzlu
a tuzlanski strucnjaci s "fakulteta" elektrotehnike nisu u stanju napraviti zeleni val u gradu vec 15 godina...
sto je nivo malo jaceg seminarskog 
@ bosanac
ima lol
ali im je i usluga
lol 
uostalom vec ima besplatno.ba
@ bosanac
ima lol
- Simply_Red
cuj besplatan internet.. jel to igdje u svijetu ima il ja nisam upucen??
- burekodsira
shiljak?Simply_Red wrote:cuj besplatan internet.. jel to igdje u svijetu ima il ja nisam upucen??
- jeza u ledja
Svaki veci americki, zapadnoevropski ili japansko-korejski grad ima ovo vec godinama.Simply_Red wrote:cuj besplatan internet.. jel to igdje u svijetu ima il ja nisam upucen??
Ne zelim da uvrijedim, ali ovo pitanje je najbolji primjer nase informacijske izolovanosti.
-
united bosnae
Grad Philadelphia ima besplatan bezicni internet jos od 2005 godine (ili uz minimalnu naknadu od cini mi se nekih $10.00 sto je oko 13.00KM) a koliko se sjecam u planu je da Oakland County u Michigenu koji je velicine jednog Ze-De kantona takodjer bude potpuno pokriven bezicnim internetom, besplatno ili opet uz neku simbolicnu nadoknadu.jeza u ledja wrote:Svaki veci americki, zapadnoevropski ili japansko-korejski grad ima ovo vec godinama.Simply_Red wrote:cuj besplatan internet.. jel to igdje u svijetu ima il ja nisam upucen??Poneses laptop, sjednes na kafu, i ozezi.
Ne zelim da uvrijedim, ali ovo pitanje je najbolji primjer nase informacijske izolovanosti.
-
Fibra
To je OK stvar, samo sto je sve dio predizborne kampanje nacelnika Imamovica!!! Infrasrtruktura za bezicni internet je vec u Tuzli, ali se ceka sa instaliranjem i pustanjem u rad iduca godina, jer su tada lokalno izbori!! Isto tako je i sa otvaranjem novog slanog jezera i slanih sapova!!! Bilo kako bilo dobro je, pa makar i tada!!!
- Miki123
Ako Tuzla za Filadelfijom kasni 2 godine, to je odlično.united bosnae wrote:Grad Philadelphia ima besplatan bezicni internet jos od 2005 godine (ili uz minimalnu naknadu od cini mi se nekih $10.00 sto je oko 13.00KM) a koliko se sjecam u planu je da Oakland County u Michigenu koji je velicine jednog Ze-De kantona takodjer bude potpuno pokriven bezicnim internetom, besplatno ili opet uz neku simbolicnu nadoknadu.jeza u ledja wrote:Svaki veci americki, zapadnoevropski ili japansko-korejski grad ima ovo vec godinama.Simply_Red wrote:cuj besplatan internet.. jel to igdje u svijetu ima il ja nisam upucen??Poneses laptop, sjednes na kafu, i ozezi.
- Alfons Kauders
levatjefferson wrote:Evo ja pijem espresso i javljam se preko besplatnog pristupa bezicnom internetu. To je sasvim normalna stvar u svijetu, samo sto su nasi ljudi toliko izolovani da nemaju pojma sta se desava.
- burekodsira
nesta koliko se sjecam makedonija je od prije godinu dvije jedina zemlja u svijetu koja na cijeloj teritoriji nudi besplatan bezicni (wifi) internet....
- Alfons Kauders
ne lupetaj matere tiFibra wrote:To je OK stvar, samo sto je sve dio predizborne kampanje nacelnika Imamovica!!! Infrasrtruktura za bezicni internet je vec u Tuzli, ali se ceka sa instaliranjem i pustanjem u rad iduca godina, jer su tada lokalno izbori!! Isto tako je i sa otvaranjem novog slanog jezera i slanih sapova!!! Bilo kako bilo dobro je, pa makar i tada!!!
jezero su poceli su ih raditi na kraju sezone... pa nece valjda kopat bagerima dok se raja kupa...
infrastruktura za bezicni internet je u tuzli ?! jest, logosoft i besplatno.ba, ali ova nije... sumnjam da ce je ikad i napravit kako treba, al nejse..
i koji ce kurac imamovicu predizborna kampanja... ne znam sta da uradi opet ce ga tuzlaci izabrat, samo da ne biraju sda/sbih stoku...