Bežični internet

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Alma_96

#1 Bežični internet

Post by Alma_96 »

Imam jedno pitanje za sve one osobe koje se razumiju u bežični internet i rutere.Naime,želim kupiti sebi laptop pa mi je potreban internet u stanu,pa me sad interesuje ovo: Kad "uvodim" bežični internet u stan,mogu li ja kupiti ruter u nekoj prodavnici internet opreme i tako to,pa mi taj ruter sam "proizvodi" Wi Fi signal,ili moram imati ruter nekog internet provajdera (M:Tel, BhTelecom,Telemach...)? I da li je uz taj ruter iz prodavnice potrebna neka mrežna kartica koja bi se stavila u kompjuter,pošto imam i kompjuter u stanu?
Ako neko zna odgovor,molim vas pomozite mi :)

Hvala
Mate Simmons

#2 Re: AW: Bežični internet

Post by Mate Simmons »

Uzmeš neki internet paket iz tih navedenih operatera, možeš kod njih kupiti router ali je skuplje.
I neka ti neko brzo priključi,nije toliko teško :) A laptop treba imati wifi u sebi da primi signal, router šalje signale,et nadam se da sam ti pomogao :)

Edit:
Ja mislim da za kompjutere ima poseban stick, ako nije ugrađen wifi!
Jeftinije ti je kupiti router u nekoj prodavnici nego kod njih :)
Ne vjerujem da ti treba mrežna kartica za router, fino spojiš modem sa routerom i on šalje signal na laptop/kompjuter.
Alma_96

#3 Re: AW: Bežični internet

Post by Alma_96 »

Mate Simmons wrote:Uzmeš neki internet paket iz tih navedenih operatera, možeš kod njih kupiti router ali je skuplje.
I neka ti neko brzo priključi,nije toliko teško :) A laptop treba imati wifi u sebi da primi signal, router šalje signale,et nadam se da sam ti pomogao :)

Edit:
Ja mislim da za kompjutere ima poseban stick, ako nije ugrađen wifi!
Jeftinije ti je kupiti router u nekoj prodavnici nego kod njih :)
Ne vjerujem da ti treba mrežna kartica za router, fino spojiš modem sa routerom i on šalje signal na laptop/kompjuter.
A da li,ako kupim u nekoj prodavnici ruter,on proizvodi sam svoj signal? Hoće li biti signala na laptopu,Wifi-a? I ne treba više ništa osim tog rutera?
avalanche168

#4 Re: Bežični internet

Post by avalanche168 »

Pretpostavljam da već imaš neki internet paket od nekog providera (kako bi nam drugačije pisala ovdje!? :D). Pored toga, treba ti wireless router. Modem ti mora ostati, i kabl iz modema ide u router.

Prilikom kupovine wireless routera moraš znati koliko prostora želiš pokriti signalom. Za neki prosječan stan, ili kuću od recimo 2 sprata, trebao bi svaki raditi zadovoljavajuće. Ali, u svakom slučaju ti je najbolje tražiti neki sa eksternom antenom (tj. neki na kojem vidiš antenu, a ne neki "šminkerski" sa unutrašnjom antenom).

Ako nemaš neko znanje oko svega toga, preporučio bih ti da angažuješ nekoga ko se razumije u to, da ti podesi to. Često ljudi misle "ma lako ću ja to", a onda zapnu na nekoj sitnici (nije to samo "uštekaj u struju i kači se na net :D), ali sitnice život znače (male tajne velikih majstora :P).

Što se tiče vezivanja uređaja na mrežu, logično, sve uređaje koji imaju wireless prijemnik, kačit ćeš preko wifi (laptop, mobitel, tablet...), a računar možeš povezati preko LAN kabla (standardni (jeftiniji) routeri imaju 2 ili 4 LAN porta na sebi). Jedina prepreka za vezivanje računara i routera kablom bi ti mogla biti eventualna velika udaljenost između njih.

Ako odlučiš da i računar povezuješ preko wifi, onda kupi USB stick/antenu (naći ćeš je na istom mjestu kao i router :D), i opet ti preporučujem, ako nemaš puno znanja oko svega toga, da angažuješ nekog da ti i to podesi (vjerovatno osoba koja bi ti štimala router zna naštimati i wifi antenu na računaru :)).

Eto, nadam se da sam bar malo pomogao :)
irac300

#5 Re: Bežični internet

Post by irac300 »

Alma_96 wrote:Imam jedno pitanje za sve one osobe koje se razumiju u bežični internet i rutere.Naime,želim kupiti sebi laptop pa mi je potreban internet u stanu,pa me sad interesuje ovo: Kad "uvodim" bežični internet u stan,mogu li ja kupiti ruter u nekoj prodavnici internet opreme i tako to,pa mi taj ruter sam "proizvodi" Wi Fi signal,ili moram imati ruter nekog internet provajdera (M:Tel, BhTelecom,Telemach...)? I da li je uz taj ruter iz prodavnice potrebna neka mrežna kartica koja bi se stavila u kompjuter,pošto imam i kompjuter u stanu?
Ako neko zna odgovor,molim vas pomozite mi :)

Hvala
Izvini, je l' ti imaš uveden internet? Ako imaš, možeš zatražiti WiFi modem/router od operatera koji ti pruža usluge (malo duža opcija). Ako ne, možeš kupiti router bilo gdje. Sve ovisi od veličine stana i gdje će ti se router nalaziti, spram toga gledaj kakav želiš. Ovo ostalo što si pitala ti ništa ne treba. Moj ti je savjet, da nađeš nekog od prijatelja, familije ko se razumije u te stvari, da ti da savjet i da ti to sredi. Ovako će ti biti teško, s obzirom kako si postavila pitanje, dala si na znanje da ti je to špansko selo. (bez uvrede) :D
Alma_96

#6 Re: Bežični internet

Post by Alma_96 »

Hvala vam svima na pomoći.Dobila sam odg. koji sam tražila . I da potražit ću nečiju pomoć :-D
Djubre_

#7 Re: Bežični internet

Post by Djubre_ »

Telecom ti dadne modem + router u njemu. Kada ti puste internet, nastima ti i bezicni internet. Djaba ces kupovati router. Ja imam modem i 2 routera. Skopcao sam 2 racunara i laptop i mobilne.. tako da imam na 2 sprata i u dvoristu internet.. router ti razdvaja konekciju na vise racunara.. prosjek na 4. A bezicni baca na koliko hoces uredjaja. Za komp taj moras uzeti mreznu karticu uz koju dodje antena mala.. i ona se ubaci nazad u racunar i ona hvata signal sa routera. Gledao sam to po radnjama, oko 20 km.. a routeri od 30 pa... moj je bio 42 km. Ja sam htio na svom spratu da imam..

Image
avalanche168

#8 Re: Bežični internet

Post by avalanche168 »

andr0id wrote:Za komp taj moras uzeti mreznu karticu uz koju dodje antena mala.. i ona se ubaci nazad u racunar i ona hvata signal sa routera. Gledao sam to po radnjama, oko 20 km..
Ne mora uzimati karticu, može samo USB antenu, ušteka je u port i to je to. A cijenom su tu negdje :)
Djubre_

#9 Re: Bežični internet

Post by Djubre_ »

Pa isti ti djavo. I taj usb u sebi ima mreznu. Kako bi hvatao drugacije.. ma da po meni mrezna sa antenom je jaca..

Image
avalanche168

#10 Re: Bežični internet

Post by avalanche168 »

andr0id wrote:Pa isti ti djavo. I taj usb u sebi ima mreznu. Kako bi hvatao drugacije.. ma da po meni mrezna sa antenom je jaca..
Nije isti đavo nekom ko ima malo znanja o računarima, nije isto hoće li morati otvarati računar, ubadati karticu na matičnu... ili će to samo uštekati u USB :D
Djubre_

#11 Re: Bežični internet

Post by Djubre_ »

Pa vjeruj da je bolje otvoriti i ubosti karticu, 2 min posla. Nego usb ustekati. Usb nikad nece hvatati kao wireless kartica. To se jednom stavi i haj zdravo :wink:

Sent from my GT-i9001
avalanche168

#12 Re: Bežični internet

Post by avalanche168 »

andr0id wrote:Pa vjeruj da je bolje otvoriti i ubosti karticu, 2 min posla. Nego usb ustekati. Usb nikad nece hvatati kao wireless kartica. To se jednom stavi i haj zdravo :wink:

Sent from my GT-i9001
Da je ovo Facebook, samo bih ti kliknuo "like" haha :D Ma meni nije problem ni otvoriti, ni rasparčati, rastaviti, sastaviti... al' neki ljudi sebi ne znaju ni prašinu pokupiti iz CPJ :D

Helem neise, izgleda da je alma96 našla nekog ko joj je riješio sve to :D
Djubre_

#13 Re: Bežični internet

Post by Djubre_ »

Alma koga si nasla govori! :grin:

Sent from my GT-i9001
chockad

#14 Re: Bežični internet

Post by chockad »

Tema je stara, ali pitanje je vezano za nju. Imam Mtel-ov internet u kuci, sva oprema je njihova. E sad, imam jos jedan objekat uz kucu, u kojem je poslab wifi signal sa mtelovog rutera. Probao sam preko svog dodatno rutera napraviti nesto kao bridge, medjutim problem je sto radi 5-10 minuta, i prekine se veza izmedju mog i njihovog rutera. Uradim ponovo podesavanja, i opet isto, radi par minuta i prekine. Jedino sto mi pada na pamet jeste da na njihovom ruteru ima nesto sto resetuje protokol, i izbacuje moj ruter sa wifi veze. Pa me interesuje, mogu li ja podesiti svoj ruter da izbjegne to prekidanje?
Post Reply