Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
- NightSkyWalker
#1 Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
Kada se ljudi okupe oko zapaljene vatrice, dok pahuljice snijega veju, kada im nista drugo ne preostane ali mnogo toga postane jasnije, valja se zapitati kako dalje...
Zivimo u svijetu punom haosa, gdje je novac postao Bog, a ljudi/zivotinje/priroda predmet za iskoristavanje na najbrutalniji nacin. Zivimo u svijetu gdje vlada ljudska vrsta, ista ona vrsta koja nikada nista nije naucila iz proslosti i koja svakim danom sve jace i vise ponavlja greske svojih predaka. Zivimo u svijetu zavijenom u ljudskoj gluposti, boli, nepravdi, fizickoj i duhovnoj bijedi. Biti covjekom je dano prestalo znaciti nesto dobro.
Ljudi su pokazali da mogu biti veoma brutalni i veoma suosjecajni. Pokazali su da je ljudska glupost beskonacna, ali su isto tako pokazali da medju ljudima ima istinski pametnih i naprednuh umova koji su na zalost u tisini i zapecku. Ako zelimo da opstanemo, valja nam ih izvuci na svjetlost dana!
Na ovome svijetu ima mnogo pametnih, naprednih, brilijantnih, hrabrih, humanih, obrazovanih ljudi. To su oni ljudi koji shvataju da su religijska pripadnost i boja koze nebitni u odmjeravanju karaktera covjeka, da je vjera privatna stvar, da su kultura i tradicija nesto sto treba da u miru upraznjavamo i dijelimo sa drugima, da smo svi mi dio prirode koja je nasa majka i da su zovotinje nasi susjedi koji imaju jednako pravo i zelju da zive, da smo svi jednaki i ujedinjeni! To su oni ljudi koji koriste svoj intelekt kako bi se obrazovali korisnim naukama a sve u cilju boljeg sutra za sve nas zemljane! To su oni ljudi, momci, i djeca, koji su jedina nada ove planete!
Sanjam dan kada cemo svi skupa da se uhvatimo za ruke i slavimo zivot i ovu nasu prelijepu planetu i prirodu!
Jedan od onih koji se suprotstavljaju opresiji i nepravdi, a samo mu je 15 godina.
Toliko je pametnih i dobrih ljudi na ovome svijetu, zasto sute/sutimo?
Zivimo u svijetu punom haosa, gdje je novac postao Bog, a ljudi/zivotinje/priroda predmet za iskoristavanje na najbrutalniji nacin. Zivimo u svijetu gdje vlada ljudska vrsta, ista ona vrsta koja nikada nista nije naucila iz proslosti i koja svakim danom sve jace i vise ponavlja greske svojih predaka. Zivimo u svijetu zavijenom u ljudskoj gluposti, boli, nepravdi, fizickoj i duhovnoj bijedi. Biti covjekom je dano prestalo znaciti nesto dobro.
Ljudi su pokazali da mogu biti veoma brutalni i veoma suosjecajni. Pokazali su da je ljudska glupost beskonacna, ali su isto tako pokazali da medju ljudima ima istinski pametnih i naprednuh umova koji su na zalost u tisini i zapecku. Ako zelimo da opstanemo, valja nam ih izvuci na svjetlost dana!
Na ovome svijetu ima mnogo pametnih, naprednih, brilijantnih, hrabrih, humanih, obrazovanih ljudi. To su oni ljudi koji shvataju da su religijska pripadnost i boja koze nebitni u odmjeravanju karaktera covjeka, da je vjera privatna stvar, da su kultura i tradicija nesto sto treba da u miru upraznjavamo i dijelimo sa drugima, da smo svi mi dio prirode koja je nasa majka i da su zovotinje nasi susjedi koji imaju jednako pravo i zelju da zive, da smo svi jednaki i ujedinjeni! To su oni ljudi koji koriste svoj intelekt kako bi se obrazovali korisnim naukama a sve u cilju boljeg sutra za sve nas zemljane! To su oni ljudi, momci, i djeca, koji su jedina nada ove planete!
Sanjam dan kada cemo svi skupa da se uhvatimo za ruke i slavimo zivot i ovu nasu prelijepu planetu i prirodu!
Jedan od onih koji se suprotstavljaju opresiji i nepravdi, a samo mu je 15 godina.
Toliko je pametnih i dobrih ljudi na ovome svijetu, zasto sute/sutimo?
- ljubav_aha
#2 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
oni uopste ne sute,samo ih jako malo osoba cujeNightSkyWalker wrote:Na ovome svijetu ima mnogo pametnih, naprednih, brilijantnih, hrabrih, humanih, obrazovanih ljudi. To su oni ljudi koji shvataju da su religijska pripadnost i boja koze nebitni u odmjeravanju karaktera covjeka, da je vjera privatna stvar, da su kultura i tradicija nesto sto treba da u miru upraznjavamo i dijelimo sa drugima, da smo svi mi dio prirode koja je nasa majka i da su zovotinje nasi susjedi koji imaju jednako pravo i zelju da zive, da smo svi jednaki i ujedinjeni! To su oni ljudi koji koriste svoj intelekt kako bi se obrazovali korisnim naukama a sve u cilju boljeg sutra za sve nas zemljane! To su oni ljudi, momci, i djeca, koji su jedina nada ove planete!...
...Toliko je pametnih i dobrih ljudi na ovome svijetu, zasto sute/sutimo?
- NightSkyWalker
#3 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
Lijepo receno!ljubav_aha wrote: oni uopste ne sute,samo ih jako malo osoba cuje
- uvjek dobar gost
#4 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
Nije istina, šutimo li šutimo jer nas je strah, jer imamo druge prioritete, jer ne želimo se zamjeriti lokalnom kabadahiji , šutimo jer tako su nas naučili, šutimo jer to jesmo mi, to je naš mentalitet,,, šutnja nam je srednje ime... kao smo stado kao krdo koji je u stanju stampeda i luđački trčimo ka litici sa koje ćemo se baciti a sve samo jer su nas naučili da šutnja je zlato, svi samo mučemo u sebi , a niko da mukne na glas i kaže pa ljudi vidite li gdje jurimo... ?!??!
Nije šutnja zlato, ona je saučesništvo, šutnja je izdaja, šutnja je sranje.... jeste mogli smo drugačije, moglo je i bolje, moglo je ljepše i dostojanstvenije.., ali nije.. okrenimo se oko sebe... tragovi šutnje su svuda oko nas... u Sarajevu recimo ogledaju se u odsustvu trga,u staklenim mimikrijama, u GRAS-u , u lopovluku na Bjelašnici koji je u konačnici rezultirao akutnim odsustvom ponude i cijenom masnih uštipaka od mislim 8KM, rezultirao je poplavom divlje gradnje koja će nas za deceniju koštati pitke vode, koja će odnijeti živote i koja će u svakom pogledu ugroziti normalan život u sarajevskoj kotlini, da ne nabrajam više mislim da me se razumije...
Da ima par budala koje galame i koje upozoravaju, no budale ostaju u manjini i ostaju budale jer ostali šute, da manjina može promijeniti društvenu klimu ali samo uz pomoć većine... da mi možemo živjeti normalno i možemo , ali navikli smo se na nepravdu, saživili smo se sa sitnim lopovlucima i što je najtragičniji prinosimo vlastitu djecu pod noge totemima koji su sve već sjebali... Arzija Mahmutović je slika i prilika našeg kukavičluka, kao i svi premijeri koji nam se smiju u facu dok sami živimo sve teže, na neki čudan način i gore... dok voda svako malo dolazi nam do grla...
Da ne serem više mislim da sam rekao što sam ima na umu, prihvatanje odgovornosti i priznanje greške... to je osnova ako želimo da riješimo problem koji imamo..., a imamo ga evidentno ...
Bio sam na Perućcu i tada smo pokazali da možemo zajedno biti humani i raditi nešto što je u zajedničkom interesu, dolazi nam proljeće i ljeto... mislim da se samo konkretnim radom možemo zatalasati i krenuti u željenom pravcu... mogli smo prenijeti na rukama opremu za porodilište, možemo odabrati jedno ili tri povratnička sela i tim ljudima pomoći konkretno, možemo krenuti u akciju obnove trebevičke žičare... krenimo samo konkretno i bez šuplje....jer se fakat može...
Nije šutnja zlato, ona je saučesništvo, šutnja je izdaja, šutnja je sranje.... jeste mogli smo drugačije, moglo je i bolje, moglo je ljepše i dostojanstvenije.., ali nije.. okrenimo se oko sebe... tragovi šutnje su svuda oko nas... u Sarajevu recimo ogledaju se u odsustvu trga,u staklenim mimikrijama, u GRAS-u , u lopovluku na Bjelašnici koji je u konačnici rezultirao akutnim odsustvom ponude i cijenom masnih uštipaka od mislim 8KM, rezultirao je poplavom divlje gradnje koja će nas za deceniju koštati pitke vode, koja će odnijeti živote i koja će u svakom pogledu ugroziti normalan život u sarajevskoj kotlini, da ne nabrajam više mislim da me se razumije...
Da ima par budala koje galame i koje upozoravaju, no budale ostaju u manjini i ostaju budale jer ostali šute, da manjina može promijeniti društvenu klimu ali samo uz pomoć većine... da mi možemo živjeti normalno i možemo , ali navikli smo se na nepravdu, saživili smo se sa sitnim lopovlucima i što je najtragičniji prinosimo vlastitu djecu pod noge totemima koji su sve već sjebali... Arzija Mahmutović je slika i prilika našeg kukavičluka, kao i svi premijeri koji nam se smiju u facu dok sami živimo sve teže, na neki čudan način i gore... dok voda svako malo dolazi nam do grla...
Da ne serem više mislim da sam rekao što sam ima na umu, prihvatanje odgovornosti i priznanje greške... to je osnova ako želimo da riješimo problem koji imamo..., a imamo ga evidentno ...
Bio sam na Perućcu i tada smo pokazali da možemo zajedno biti humani i raditi nešto što je u zajedničkom interesu, dolazi nam proljeće i ljeto... mislim da se samo konkretnim radom možemo zatalasati i krenuti u željenom pravcu... mogli smo prenijeti na rukama opremu za porodilište, možemo odabrati jedno ili tri povratnička sela i tim ljudima pomoći konkretno, možemo krenuti u akciju obnove trebevičke žičare... krenimo samo konkretno i bez šuplje....jer se fakat može...
- NightSkyWalker
#5 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
Zanimljivo je primijetiti da se na ovakvim temama vrlo mali broj forumasa javlja, dok na drugim tracarskim vise po cijeli dan. To samo potvrdjuje dijelove napisane gore u postu. 
- jedna tamo
- madtv
#7 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
"Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno..."
odgovor: tesko
lakse nam je da sve razvalimo i unistimo nego da se borimo za bolje sutra svih nas i da nesto napravimo
jednostavno, to je tako...
Konkretno, mi Bosanci vise volimo drugom nego sebi tj. lakse nam je pocistit tudju avliju i brinuti se o njoj nego svoju.
Ispravite me ako grijesim.
odgovor: tesko
lakse nam je da sve razvalimo i unistimo nego da se borimo za bolje sutra svih nas i da nesto napravimo
jednostavno, to je tako...
Konkretno, mi Bosanci vise volimo drugom nego sebi tj. lakse nam je pocistit tudju avliju i brinuti se o njoj nego svoju.
Ispravite me ako grijesim.
- Zlata M.
#8 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
... u pravu si.NightSkyWalker wrote:Zanimljivo je primijetiti da se na ovakvim temama vrlo mali broj forumasa javlja, dok na drugim tracarskim vise po cijeli dan. To samo potvrdjuje dijelove napisane gore u postu.
No, sta reci na ovo ?
pa da !
Ucini svakodnevno sam ono sto mislis da mozes uciniti ... isto vazi i za mene i svakog drugog ... puno malih, lijepih koracica u tom smjeru, bez da se sad moramo nesto hvatati za ruke i slaviti zivot i planetu i prirodu i ...
- Mjesanac
#9 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
Svaka cast za temu
Sve je lijepo receno.
Imam osjecaj da su ljudi utonuli u neki polusan. Totalno iskljucili mozak. Dozvoljavaju da im se namece misljenje. Mi smo ovdje i super, kako je u zapadnom svijetu. Zivimo sa nekim misljenjima koji su nam na defaultu. Mislimo da je Amerika najpostenija zemlja na svijetu, da se brinu za ostatak svijeta. Opet svako protiv koga ide Amerika je terorista, revolucionar koji zeli unistiti svijet. Zivimo u uvjerenju da je demokratija super stvar, a komunizam neprijateljski sistem. Citav nam je zivot prepun predrasuda nametnutih od ljudi kojima je u interesu da vlada takvo misljenje. A ko to nama garantuje da je Amerika nas prijatelj, da je S. Koreja neprijateljska zemlja. Ljudi jednostavno ne zele ukljuciti svoj mozak i da donesu svoje zakljucke nego dozvoljavaju da im neko drugi kreira misljenje. Upravo zbog toga danasnja snaga medija je nevjerovatna. Ne kazem da neka nasa uvjerenja nisu tacna. Ne bih zelio iznosti svoja misljenja sto se tice postojecih predrasuda, jer imam osjacaj da bih malo otisao preko offtopica.
Sto se tice nase nam domovine. Htjeli mi priznati ili ne veliki je broj neobrazovanih, zatucanih ljudi. Tako da je nasa zemlja bila plodno tlo za ovo sve sto se izdesavalo. Kad god pisem na forumu na politici, zastupam teze da je podjela na Hrvate, Srbe i Bosnjake najprimitivniji oblik ljudskog ponasanja. Pa svi smo mi ljudi. Imamo slicna razmisljanja, svima nam je zivotni cilj postici nesto cime cemo se ponositi. Svi mi zelimo ekonomsku i politicku stabilnost. Svi mi zelimo da se ne sekiramo hocemo li imati sutra za hljeba. Gledam kazu Hrvati kako su u BiH ugrozeni, kako ne mogu zastupati svoje vitalne nacionalne interese. A koji su to interesi da Hrvati mogu imati a da ostali nemaju. Moj interes je da ojaca nasa ekonomija, da stopa nezaposlenosti padne i to sa velikim postotkom, da sutra mogu raditi svoj posao u svojoj zemlji znajuci da ona stoji iza mene. Pa zar jedan Hrvat moze da ima drugacije interese od ovih.
Organski ne mogu podjelu na Bosnjake, Srbe i Hrvate. Iako sam Musliman, ne smatran se Bosnjakom, jer smatram da je to sve smisljeno da bi se podjelili ljudi u BiH i da vladajuca elita, bilo koje "narodne" pripadnosti, hapa pare kako stigne. Kradu pare 4 godine, pa onda malo bacaju "bombe" medju ljude koji iz straha opet glasaju za njih i pruze im jos 4 godine vremena da pokradu sto vise. Zastupam tezu da je postojanje "Narodnosti" u BiH totalno ne potrebno. Imamo naciju: Bosanskohercegovacku, a pripadnos religiji je apsolutno privatna stvar, ono u sta neko vjeruje ne treba da interesuje bilo koga.
Moramo se trznuti i pruziti ruke jedni prema drugima i da zajednickim snagama izgradimo drzavu u kojoj ce svima biti dobro i svi ce biti zadovoljni jer ce imati stabilno zaposlenje, stabilna primanja i moci ce se posvetiti i drugim stvarima u zivotu.
Imam osjecaj da su ljudi utonuli u neki polusan. Totalno iskljucili mozak. Dozvoljavaju da im se namece misljenje. Mi smo ovdje i super, kako je u zapadnom svijetu. Zivimo sa nekim misljenjima koji su nam na defaultu. Mislimo da je Amerika najpostenija zemlja na svijetu, da se brinu za ostatak svijeta. Opet svako protiv koga ide Amerika je terorista, revolucionar koji zeli unistiti svijet. Zivimo u uvjerenju da je demokratija super stvar, a komunizam neprijateljski sistem. Citav nam je zivot prepun predrasuda nametnutih od ljudi kojima je u interesu da vlada takvo misljenje. A ko to nama garantuje da je Amerika nas prijatelj, da je S. Koreja neprijateljska zemlja. Ljudi jednostavno ne zele ukljuciti svoj mozak i da donesu svoje zakljucke nego dozvoljavaju da im neko drugi kreira misljenje. Upravo zbog toga danasnja snaga medija je nevjerovatna. Ne kazem da neka nasa uvjerenja nisu tacna. Ne bih zelio iznosti svoja misljenja sto se tice postojecih predrasuda, jer imam osjacaj da bih malo otisao preko offtopica.
Sto se tice nase nam domovine. Htjeli mi priznati ili ne veliki je broj neobrazovanih, zatucanih ljudi. Tako da je nasa zemlja bila plodno tlo za ovo sve sto se izdesavalo. Kad god pisem na forumu na politici, zastupam teze da je podjela na Hrvate, Srbe i Bosnjake najprimitivniji oblik ljudskog ponasanja. Pa svi smo mi ljudi. Imamo slicna razmisljanja, svima nam je zivotni cilj postici nesto cime cemo se ponositi. Svi mi zelimo ekonomsku i politicku stabilnost. Svi mi zelimo da se ne sekiramo hocemo li imati sutra za hljeba. Gledam kazu Hrvati kako su u BiH ugrozeni, kako ne mogu zastupati svoje vitalne nacionalne interese. A koji su to interesi da Hrvati mogu imati a da ostali nemaju. Moj interes je da ojaca nasa ekonomija, da stopa nezaposlenosti padne i to sa velikim postotkom, da sutra mogu raditi svoj posao u svojoj zemlji znajuci da ona stoji iza mene. Pa zar jedan Hrvat moze da ima drugacije interese od ovih.
Organski ne mogu podjelu na Bosnjake, Srbe i Hrvate. Iako sam Musliman, ne smatran se Bosnjakom, jer smatram da je to sve smisljeno da bi se podjelili ljudi u BiH i da vladajuca elita, bilo koje "narodne" pripadnosti, hapa pare kako stigne. Kradu pare 4 godine, pa onda malo bacaju "bombe" medju ljude koji iz straha opet glasaju za njih i pruze im jos 4 godine vremena da pokradu sto vise. Zastupam tezu da je postojanje "Narodnosti" u BiH totalno ne potrebno. Imamo naciju: Bosanskohercegovacku, a pripadnos religiji je apsolutno privatna stvar, ono u sta neko vjeruje ne treba da interesuje bilo koga.
Moramo se trznuti i pruziti ruke jedni prema drugima i da zajednickim snagama izgradimo drzavu u kojoj ce svima biti dobro i svi ce biti zadovoljni jer ce imati stabilno zaposlenje, stabilna primanja i moci ce se posvetiti i drugim stvarima u zivotu.
- ljubav_aha
#10 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
uh,pisi u jednini,jer ja se tako ne osjecamMjesanac wrote:Svaka cast za temuSve je lijepo receno.
- Zlata M.
#11 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
+1ljubav_aha wrote:uh,pisi u jednini,jer ja se tako ne osjecamMjesanac wrote:Svaka cast za temuSve je lijepo receno.
... ni ja.
Previse uopsteno i zacrnjeno do bola. Na ovom svijetu ima jos uvijek divnih ljudi i ima radosti, iskrenog prijateljstva, dobrote koja je sama sebi svrha ... koja ne trazi da bude uzvracena.
Dakle, ne generalizirati ...
- Mjesanac
#12 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
Zlata M. wrote: +1
... ni ja.
Previse uopsteno i zacrnjeno do bola. Na ovom svijetu ima jos uvijek divnih ljudi i ima radosti, iskrenog prijateljstva, dobrote koja je sama sebi svrha ... koja ne trazi da bude uzvracena.
To sto si napisala uopste nema veze sa mojim postom. Ja ni u jednom trenutku nisam rekao da su ljudi postali asocijalni i pokvareni.
- Zlata M.
#13 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
Mjesanac wrote:Zlata M. wrote: +1
... ni ja.
To sto si napisala uopste nema veze sa mojim postom. Ja ni u jednom trenutku nisam rekao da su ljudi postali asocijalni i pokvareni.
veliki je broj neobrazovanih, zatucanih ljudi
Ljudi jednostavno ne zele ukljuciti svoj mozak
Kradu pare 4 godine, pa onda malo bacaju "bombe"
Joj, u pravu si. Izvini. Sve kompliment do komplimenta.najprimitivniji oblik ljudskog ponasanja
Ma, ne bi to ni bio problem, da nije zavrsnice
Prema kome pruziti ruke, glede gornjih navoda ?Moramo se trznuti i pruziti ruke jedni prema drugima
- zonna
#14 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
tema je odlicna a javljanje na istu pokazuje kako ce zavrsiti. komentari na ovoj temi oslikavaju nasu svakodnevnicu. svi smo mi svjesni problema, svi mi znamo kako bi trebalo ali joooj nek' neko drugi o tome razmislja...
neko rece da u nasoj zemlji ima puno neobrazovanih ali ne treba zaboraviti i kako se obrazuju ovi drugi. dok nesto ne uradimo povodom kvalitetnog obrazovanja d ovoj zemlji stanje ce biti ovako kakvo jeste. zgrazavamo se na masu stvari koje se desavaju, svjesni da posotoji masa koja ne vidi problem u tome.
covjek u svom stanu u sred grada nema slobodu koja bi mu trebala biti zagarantovana - dodju pa kazu a sto je ne trazi

bolesnu djevojcicu u zivinicama siluju idioti - javljaju se sa osudama te djevojcice
u skoli ti djecu uce polupismeni ljudi i pocesto bolesni - ne pada nikom na pamet da trazi smjenu istih
policija zaustavlja nebjesna auta da bi levate izlevatila - nikom ne sine da se buni
sluzbe koje rade ZBOG gradjana najcesce radi protiv istih - vecini je to kao normalno
u prodavnicama vec odavno ne trazimo kvalitetnu robu vec manje losu i tako zivimo "normalnim" zivotom.
treba poceti u osnovnim skolama uciti djecu da mogu promjeniti ono sto nam se ne svidja, uciti ih da ono sto im se kaze ne mora biti jedino ispravno. uvesto to i u srednje i na fakultete da makar slijedeca generacija razmislja svojim mozgom.
neko rece da u nasoj zemlji ima puno neobrazovanih ali ne treba zaboraviti i kako se obrazuju ovi drugi. dok nesto ne uradimo povodom kvalitetnog obrazovanja d ovoj zemlji stanje ce biti ovako kakvo jeste. zgrazavamo se na masu stvari koje se desavaju, svjesni da posotoji masa koja ne vidi problem u tome.
covjek u svom stanu u sred grada nema slobodu koja bi mu trebala biti zagarantovana - dodju pa kazu a sto je ne trazi
bolesnu djevojcicu u zivinicama siluju idioti - javljaju se sa osudama te djevojcice
u skoli ti djecu uce polupismeni ljudi i pocesto bolesni - ne pada nikom na pamet da trazi smjenu istih
policija zaustavlja nebjesna auta da bi levate izlevatila - nikom ne sine da se buni
sluzbe koje rade ZBOG gradjana najcesce radi protiv istih - vecini je to kao normalno
u prodavnicama vec odavno ne trazimo kvalitetnu robu vec manje losu i tako zivimo "normalnim" zivotom.
treba poceti u osnovnim skolama uciti djecu da mogu promjeniti ono sto nam se ne svidja, uciti ih da ono sto im se kaze ne mora biti jedino ispravno. uvesto to i u srednje i na fakultete da makar slijedeca generacija razmislja svojim mozgom.
- black
#15 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
Priča po kojoj je stari Diogen fenjerom tražio čovjeka ne mora uopće biti primjerena metafori. Jer ništa u ljudskoj povijesti nije rjeđe od čovjeka. Bivalo je u njoj mudrih učenjaka, sjajanih graditelja i uznositih pjesnika, bivalo je vještih vojskovođa, neustrašivih tribuna i nezaboravnih junaka, bivalo je dobrotvoraca, mirotvoraca i čudotvoraca, bivalo je mesija, svetaca i mučenika, ali pravih ljudi ponajamanje. Pravim je ljudskim sjemenom zemlja najrjeđe zasijana i oduvijek se na njoj najteže odgajao čovjek. Čak je i danas, kada je zemaljska kugla obasjana blještavom svjetlošću moćnih reflektora i kada je sjaj električne struje prodro u naše mozgove i u najskrovitije kutke naših duša, potrebno je po svijetu fenjerom tražiti čovjeka. Ko, uostalom, više uopće zna šta je čovjek? Ova istrošena, izlizana i otrcana riječ danas označava svašta, a ne znači ništa. Nijedna riječ u povijesti od se nije češće izgovarala i nijedna kao ona nije toliko izrelativizirana i isprofanirana, da bi već odavno postala praznom floskulom koja se, poput bezvrijedne novčanice, mijenja za sve, a ne važi nigdje i kojom se kao šaljivom poštašalicom služimo kada želimo nekoga uvrijediti ili se lažno zakleti. Riječ "čovjek" niti više šta znači, niti na nešto obavezuje, niti više "gordo zvuči", niti više uopće zvuči. Nepoznato je da li je li čovjek, Božijom milošću darovan sposobnošću imenovanja stvari, samome sebi najprije dao ime, ali je izvjesno da je svojim imenom nakanio označiti svoju suštinu, jer u stanju iskonskog razaznavanja posebnosti i osobenosti svijeta, stvari redovito izražavaju same sebe, one same o sebi i za sebe govore šta su, a uloga je čovjeka kao njihovog imenodavca da, osluškujući nagovor samih stvari, bilježi njihov "govor", koji je eo ipso njihovo ime.
dz.o.
dz.o.
- ljubav_aha
#16 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
to si dobro napisao,vasi postovi iz BiH su defitivno depresivnijizonna wrote:tema je odlicna a javljanje na istu pokazuje kako ce zavrsiti. komentari na ovoj temi oslikavaju nasu svakodnevnicu. svi smo mi svjesni problema, svi mi znamo kako bi trebalo ali joooj nek' neko drugi o tome razmislja...
- amrica
#17 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
@uvijek dobari goste
mozda si budala, ali si mi zato drag
Danas je "budalesanje" postalo luksuz i Sizifov posao
samo ljudi sa ogromnom vizijom imaju jos snage da se bore. Mnogi su odustali, mnogi ce tek odustati, najvise ih nikad nece ni pokusati nista... Sve vec receno.
mozda si budala, ali si mi zato drag
Danas je "budalesanje" postalo luksuz i Sizifov posao
- vazi
#18 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
znas, stvar je u tome sto to ne moraju biti budale koje se deru , galame i upozoravajuuvjek dobar gost wrote:Da ima par budala koje galame i koje upozoravaju, no budale ostaju u manjini i ostaju budale jer ostali šute, da manjina može promijeniti društvenu klimu ali samo uz pomoć većine... da mi možemo živjeti normalno i možemo , ali navikli smo se na nepravdu, saživili smo se sa sitnim lopovlucima i što je najtragičniji prinosimo vlastitu djecu pod noge totemima koji su sve već sjebali...
moze se to i mirno. prvo korak po korak u svom mikrokosmosu...pa kad grudva dovoljno naraste onda se postigne kriticna masa koja nesto moze uciniti.
mozda se svi lako obeshrabrimo jer ovo stanje koje imamo dugo traje i svjesni smo da neke promjene zahtijevaju bar duplo vise vremena do pojave nekih prvih pozitivnih, ohrabrujucih rezultata. Naravno, moze tu biti rezultata ali ne trajnijih...tj najcesce to bude korak naprijed, korak na zad (da ne kazem dva
znaci na mladima svijet ostaje, a ako mladi nesto pokrenu uvijek ce se naci dovoljno nas "starih" da se pridruzimo i poguramo ev nasim iskustvima ili cime vec mozemo
na vama je, ali ne zaboravite, dug je to put i onaj ko ga zapocne neka zna u startu da je to proces koji se nikada ne zavrsava, proces koji traje...i koji treba biti spreman, kad za to dodje trenutak, prepustiti u ruke nekoim novim generacijama...
Razmisljajte, ako trazite soluciju naci cete je
- Mjesanac
#19 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
Znas sta, ja bi vrlo rado diskutovao sa tobom, ali je ocito da ne mozes shvatiti sta zelim reci. Izvini ali ti je post opet niĐe veze.Zlata M. wrote:Mjesanac wrote:Zlata M. wrote: +1
... ni ja.
To sto si napisala uopste nema veze sa mojim postom. Ja ni u jednom trenutku nisam rekao da su ljudi postali asocijalni i pokvareni.veliki je broj neobrazovanih, zatucanih ljudiLjudi jednostavno ne zele ukljuciti svoj mozakKradu pare 4 godine, pa onda malo bacaju "bombe"Joj, u pravu si. Izvini. Sve kompliment do komplimenta.najprimitivniji oblik ljudskog ponasanja![]()
Ma, ne bi to ni bio problem, da nije zavrsnicePrema kome pruziti ruke, glede gornjih navoda ?Moramo se trznuti i pruziti ruke jedni prema drugima
- ljubav_aha
#20 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
Mjeasanc,dobor je tebi ZlataM rekla,volio il ne volio,tako je 
- Mjesanac
#21 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
Ne kazem ja da se ne slazem sa Zlatom, ali ona meni spocitava nesto sto nisam ni rekao ni mislioljubav_aha wrote:Mjeasanc,dobor je tebi ZlataM rekla,volio il ne volio,tako je
- Boom71
#22 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
Ja samo da pozdravim !
Nemam sad vremena da pisem,a vidim fina raja....

Nemam sad vremena da pisem,a vidim fina raja....
- ljubav_aha
#23 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
u redu ,bio si dobro_namjeran,to cijenim,ali si pogresno postavio svoje misli,desava seMjesanac wrote:Ne kazem ja da se ne slazem sa Zlatom, ali ona meni spocitava nesto sto nisam ni rekao ni mislioljubav_aha wrote:Mjeasanc,dobor je tebi ZlataM rekla,volio il ne volio,tako je
- vazi
#24 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
zato imamo onu temu o komunikacijiMjesanac wrote:Ne kazem ja da se ne slazem sa Zlatom, ali ona meni spocitava nesto sto nisam ni rekao ni mislioljubav_aha wrote:Mjeasanc,dobor je tebi ZlataM rekla,volio il ne volio,tako je
kako adekvatno reci i pretociti u rijeci ono sto zelimo? razumijem da se ovo sto se moze zakljuciti iz ovoga sto si napisao ne podudara sa onim sto si htio reci. pokusaj preformulisati
- Zlata M.
#25 Re: Bez predrasuda, pametno, napredno, zajedno...
Mjesanac wrote: Znas sta, ja bi vrlo rado diskutovao sa tobom, ali je ocito da ne mozes shvatiti sta zelim reci. Izvini ali ti je post opet niĐe veze.
da skratimo :
Jednostavno, tvoj post ... kao ni vecina drugih na ovoj temi, ne govori u prilog pateticnoj zelji o pruzanju ruku, slavljenju zivota i planete ... blalblakamen spoticanja je napisao/la:
"Ne vidimo stvari kakve jesu, vidimo stvari kakvi jesmo."
Eto.