encian wrote:svojevremeno trazih po internetu bilo kakvu studiju koja potvrdjuje kancerogena svojstva limunske kiseline, ali neuspjesno. neko je cak prokomentirao i to da bi raka bilo mnooooogo vise da je to istina jer nje ima skoro u svemu. ako neko nadje nesto novo, molim da stavi ovdje.
Evo, ovdje E330-Limunska kiselina ako nije GM, bezopasno, a ako jeste GM, ne zna se da li je opasna:
http://e-brojevi.udd.hr/
@Pharma,
Za šta nam služi, onda država, nego da nas spasi od napasti zvane zdravstveno neispravna hrana?
Samo država može te stvari urediti jer ima laboratorije i obučene ljude. Propisi se malo teže usvajaju, ali moraće jednoga dana i to biti. Da barem hoće označiti šta je GM, a šta NON-GM.
Nema više ničega što nije GM na našim tezgama, golim okom se vidi koji proizvod ima čudnu strukturu. GM krastavci, paradajz, salata,...se poznaju po tome ako nemilice otpuštaju ''vodu'' u spravljenoj salati. Udvostručenost luka u glavici je znak da je luk GM, često unutar glavice luka se može vidjeti da je dvostruko započeto formiranje smeđe ovojnice ''unutrašnje'' glavice.
Čak i proizvodi koji na sebi nose oznake ORGANIC, EKO ili ZDRAVA HRANA su sa GMO. Goraždanske jabuke su GMO zahvaljujući tipovima sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo. Za, Bt. GM krompir (Otporan na kr. zlaticu) je naučno dokazano da je opasan, a svakodnevo ga jedemo.
Ne može meni niko prodati čavče pod golupče kada ja znam kako je izgledala blitva ranije, a kako sada izgleda ova GM blitva.
Lafo nije opasna GM hrana, ne zna se da li je opasna, a tolike bolestine vladaju, od udarničkog rada zubara do alergija kojekakvih, pa sve do povećanja broja stomačnih problema i opakih boleština.