Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
- braca
#1 Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Imam ovdje u kvartu jednu ekipu mladica, koju "pratim" jos dok su bili djeca, to je ona nesretna generacija koja se je provlacila kroz zivot, kada su bili djeca nisu imali novaca, nemaju ni sada, podvlacim, nisu nikakvi probisvijeti ili kriminalci, samo nekako na marigini drustva. Cijeli zivot od kada su bili djeca, pa do sada kada imaju oko 20-25 godina, uvijek sam im davao novaca kada naidjem, nekada 5 KM, nekada 10 KM, ne uvijek, ali pocesto i sada kada su momci znaju doci na vrata i zamoliti 5 KM da izvedu djevojku na kafu, moze, ali naglasim da "ne finansiram" cigarete i alkohol, piva moze. I tako to, godinama, meni drago sto mogu da barem malo - majušno - pripomognem, nije to nista, ali eto, nekome i jeste.
Danas ih zasretnem, sjede na zidicu i pitam "pa zar se niste uhvatili lopate za novac da nekome izlopatate auto ili garazu?", kazu "niko nece da lopata", ja pitam "pa meni bi trebalo izlopatati dio ulice gdje je garaza, dogovoricemo se za lovu"....
Mislite da su poletili da se dogovorimo? Sto su izgovora pronasli, ali NIJEDAN nije izrazio volju da malo zalopata za novac, eskivaža 100%.
I sta sad? Treba li ih slijedeci put nabiti nogom u dupe kada zakukajku da nemaju za kafe sa djevojkom?
Danas ih zasretnem, sjede na zidicu i pitam "pa zar se niste uhvatili lopate za novac da nekome izlopatate auto ili garazu?", kazu "niko nece da lopata", ja pitam "pa meni bi trebalo izlopatati dio ulice gdje je garaza, dogovoricemo se za lovu"....
Mislite da su poletili da se dogovorimo? Sto su izgovora pronasli, ali NIJEDAN nije izrazio volju da malo zalopata za novac, eskivaža 100%.
I sta sad? Treba li ih slijedeci put nabiti nogom u dupe kada zakukajku da nemaju za kafe sa djevojkom?
-
casanova123
#2 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
trebas im reci da ti polizu cicpele za 5 KM... ako ti treba lopatat eto mene za 15KM izlopatam ti auto ako ima vise snijega, ako ima manje, onda 10 i jos ti ga guram dok ga ne izguramo..
- Abu FEED el-Castro
#3 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
To je zato sto ne valja drzava. Svi su lopovi i ne valja nista. I onda, usljed toga svega, momcima se ne radi. Opravdanje.
Nadam se barem da ces se ti opametit nakon toga, mada ni ranije nije mi jasno sta si mislio kad si guro momke u vrhuncu snage sa dzeparcima. Hajd kad su bili djece, svaka cast.
Nadam se barem da ces se ti opametit nakon toga, mada ni ranije nije mi jasno sta si mislio kad si guro momke u vrhuncu snage sa dzeparcima. Hajd kad su bili djece, svaka cast.
- Cholina_Lokica
#4 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Da su htjeli bilo sta sa svojim zivotom, do 25. godine bi poceli bilo sta radit, i pokusali se spasiti bijede. Obicni lezihljebovici, koji ne zele da takvo stanje promjene jer im odgovara
- Čudna sorta
#5 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Ne poredim te momke sa prosjacima, ali je slična situacijama sa ženama koje dođu na vrata i prose, a kad je pitaš ako želi da zaradi neki dinar, ništa teško niti ponižavajuće za uraditi, samo se okrene i preko vrata... ne pada joj na pamet. 
Na kraju krajeva, momci u najboljim godinama, ako sebi ne mogu zaraditi 5 KM za kafu sa djevojkom, ili bar da vidiš da se trude da zarade, onda i jesu za nabit nogom u dupe...
Na kraju krajeva, momci u najboljim godinama, ako sebi ne mogu zaraditi 5 KM za kafu sa djevojkom, ili bar da vidiš da se trude da zarade, onda i jesu za nabit nogom u dupe...
- braca
#6 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Hvala care na dobroj volji i ponudi, neovisno od snijega, ako bude posla u firmi u kojoj radim, prvi si na listi.casanova123 wrote:trebas im reci da ti polizu cicpele za 5 KM... ako ti treba lopatat eto mene za 15KM izlopatam ti auto ako ima vise snijega, ako ima manje, onda 10 i jos ti ga guram dok ga ne izguramo..
Sto se tice lopatanja, rijesili smo to i bez ovih koji su tema ovoga pisanja.
@Abu FEED el-Castro : jbga, moj otac je uvijek govorio "postupi po svojoj savjesti" i smatram da nije bas svako te srece da dobije posao, ustvari velika vecina ili ne zna da sebi pomogne ili nije u mogucnosti, i ako je meni Bog dao da imam to nesto malo sitno da mogu da nekoga poguram sa makar malo novcica za kafu, ja nemam problema sa tim....no danas sam dobio dobar udarac direktno u nos, ni kroše, ni aperkat, nego - direkt....ali nema veze, ja cu opet po svome i po svojoj glupoj savjesti......
-
donja_crtica
#7 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Veliko je cudo da je vijest o momku iz Kaknja uopste bila vijest. Nesto za ibreta.
Hoce covjek da zaradi. To je nazalost vijest kod nas
Zar ne bi trebalo biti vise ljudi na cesti koje bi za lovu cistili?
Ocistio sam dosta toga ovih dana, da je bilo ko dosao i pitao, platio bih mu. Odera lopata ruke. Samo me je jedan mali rom, nema ni 10 godina, lopater dignut ne moze, pitao treba li mi pomoc?
Dao sam mu neku sicu - reko hvala ti sto si pitao.
Zar ne bi trebalo biti vise ljudi na cesti koje bi za lovu cistili?
Ocistio sam dosta toga ovih dana, da je bilo ko dosao i pitao, platio bih mu. Odera lopata ruke. Samo me je jedan mali rom, nema ni 10 godina, lopater dignut ne moze, pitao treba li mi pomoc?
Dao sam mu neku sicu - reko hvala ti sto si pitao.
- terra_incognita
#8 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
trebabraca wrote: Treba li ih slijedeci put nabiti nogom u dupe kada zakukajku da nemaju za kafe sa djevojkom?
- O'zone
- Globalni moderator
#9 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Nikad nisam dao novac nekome ko može sam zaraditi i to je moj lični stav koji nikad neću promjeniti mogu te častiti ručkom,pićem ali ti dati pare to ne.braca wrote:Hvala care na dobroj volji i ponudi, neovisno od snijega, ako bude posla u firmi u kojoj radim, prvi si na listi.casanova123 wrote:trebas im reci da ti polizu cicpele za 5 KM... ako ti treba lopatat eto mene za 15KM izlopatam ti auto ako ima vise snijega, ako ima manje, onda 10 i jos ti ga guram dok ga ne izguramo..
Sto se tice lopatanja, rijesili smo to i bez ovih koji su tema ovoga pisanja.
@Abu FEED el-Castro : jbga, moj otac je uvijek govorio "postupi po svojoj savjesti" i smatram da nije bas svako te srece da dobije posao, ustvari velika vecina ili ne zna da sebi pomogne ili nije u mogucnosti, i ako je meni Bog dao da imam to nesto malo sitno da mogu da nekoga poguram sa makar malo novcica za kafu, ja nemam problema sa tim....no danas sam dobio dobar udarac direktno u nos, ni kroše, ni aperkat, nego - direkt....ali nema veze, ja cu opet po svome i po svojoj glupoj savjesti......
@braca to se tako desi dobrim ljudima nažalost kad ti trebaš drugima uvjek si tu ali kad tebi nešto zatreba nigdje nikoga, ima ta neka generacija koja jednostavno ne konta da postoji život iza sutra.
Hvala Bogu sad imam dobar posao ali da nemam sigurno bih hodao sa lopatom naokolo i čistio snijeg sa 14 godina sam radio na adapaciji kuća u mom komšiluku farbao ograde,nosio crijep,cigle i blokove po čitav dan za 5KM ili 10 KM i to je bilo WOW.
-
betametazon
#10 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
braca wrote:...ali naglasim da "ne finansiram" cigarete i alkohol, piva moze.
TREBA! sta sam se posla naradio i para zaradio lopatom...ukljucujuci i snijeg i led...nije mi niko davao onako, na lijepe ocibraca wrote:I sta sad? Treba li ih slijedeci put nabiti nogom u dupe kada zakukajku da nemaju za kafe sa djevojkom?
- shuma.ispod.pazuha
#11 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
osnovna greska tih momaka je sto oni djevojkama placaju kafe, a ti majstore sto sam sebi ne izlopatas i ustedis koju marku. kao recimo ja sto oslobodih svoje auto za sat vremena
-
xDenisx
#12 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Ne mogu da vjerujem da si im ikada dao/la novaca da izvedu djevojku na kafu
Mislim halo

- Loulou
#13 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
shuma.ispod.pazuha wrote:osnovna greskamomaka je sto oni djevojkama placaju kafe
(morala sam)
- citadela
#14 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Sta ces, nas narod ... Svi valjaju, ali samo politicari ne valjaju i samo su oni krivi za ovo kako nam je; sjedi, besposlicari, kukaj i pljuj one na "vrhu". Sto bi se reklo, ne moze se los kajmak "uhvatiti" na dobrom miljeku ni obratno.
- poznanik
#15 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Stidljivo se pomaljaju na banderamadonja_crtica wrote:Veliko je cudo da je vijest o momku iz Kaknja uopste bila vijest. Nesto za ibreta.
Zar ne bi trebalo biti vise ljudi na cesti koje bi za lovu cistili?.

- braca
#16 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Znao sam da ce neko ovo prije ili kasnije napisati, pa imam i spreman odgovor: prvo, ne znas da li sam bolesnik sa jednim bubregom, ili sam starac ili nesto slicno, mozda invalid, no hvala Bogu u dobroj sam fizickoj kondiciji, pa puno toga sam sebi odradim i inace u zivotu, no u ovoj konkretnoj situaciji ne radi o autu, nego o jednom dijelu ulice koji nekako nema komsija ili susjeda, sve je nekako razbacano, pa se nema niko ni sa kim dogovoriti o zajednickoj akciji, vlasnici garaza ne poznaju jedni druge i tako to i malo je bez veze, a realno ne bih ni mogao jer nisam James Bond da ja sam izlopatam cijelu ulicu.shuma.ispod.pazuha wrote:osnovna greska tih momaka je sto oni djevojkama placaju kafe, a ti majstore sto sam sebi ne izlopatas i ustedis koju marku. kao recimo ja sto oslobodih svoje auto za sat vremena
No, ja jesam to rijesio sam samcat, nisam lopatao, ali sam nasao shemu kako da to odradim, morao sam malo ici "okolo" i "ganjati" stvari, a bilo je lakse nekoliko mladica da su se zalopatali sat-dva, mozda i tri i zaradili nesto love.
No, dobro, nije tema ta ulica, nego to sto ima ljudi koji mozda nemaju fizicke snage da lopataju, ali bi mozda platili da to neko drugi - mladji - uradi za njih, samo ne znaju kako da nadju onoga koji bi to htio (lopatati).
Evo, ovdje se je javio jedan odvazan momak, svaka mu cast, mozda se jos neko javi, pa mozda neko ovo i procita kome traba ova vrsta usluge.
- amidzazeher
#17 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Pa ne placaju im oni nego vidis da od drugog traze pa im onda plateshuma.ispod.pazuha wrote:osnovna greska tih momaka je sto oni djevojkama placaju kafe, a ti majstore sto sam sebi ne izlopatas i ustedis koju marku. kao recimo ja sto oslobodih svoje auto za sat vremena
Btw evo jos jedan broj pa ako kome zatreba

A takvih "momaka" ce uvijek biti, mada ne treba generalizovati onako na prvu. Tuga sa ovim covjekom iz Kaknja sto njemu to ciscenje ne rjesava dugorocnu egzistenciju a to je slabo ko napomenuo. Svi ti poslovi tipa preko nekadasnjeg Valtera, namjenjeni su studentima i mladim ljudima bez porodice kojima je lova trenutno potreba, a covjek ima familiju, pa bi mozda i neki kredit uzeo, osigurao se nekako, a da ne govorim za penziju, ako je i dozivi!!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#18 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Za one koji su besposleni kaže se da ''nemaju pametnog posla''.braca wrote:Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
- Jara
#19 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
PipiDugaDevetka wrote:Za one koji su besposleni kaže se da ''nemaju pametnog posla''.braca wrote:Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#20 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
on bi da jede i jebe
a to košta
fataj se lopate

a to košta
fataj se lopate
- Dupli_skalp
#21 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
pa očigledno im NE FALI toliko love, jer da im fali prihvatili bi oni tvoju ponudu objeručke.
svaki dan imaš upravo suprotnih primjera, ljudi traže bilo šta da urade jer NEMAJU, a valja dijete prehraniti.
a možda su ih cure ostavile, pa nemaju više na šta trošiti.
svaki dan imaš upravo suprotnih primjera, ljudi traže bilo šta da urade jer NEMAJU, a valja dijete prehraniti.
a možda su ih cure ostavile, pa nemaju više na šta trošiti.
-
convict
#22 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Ja podržavam da se nekome daje džeparac do završetka srednje škole. Nakon toga džeparac treba da se zaradi - lopatanje, nosanje namještaja, prevođenje, instukcije, konobarenje...
-
Mustafapasa
#23 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Tema odlicna, ista stvar je sa sportom. Ponudis sve uslove i sve omogucis, cak i besplatno da trenira, jok, mrsko mu...
- Henry Chinaski
#24 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Ovo je odlična situacija da se vidi ko je kakav. Ima puno slatkorječivih i spremnih na sve, kad ne treba. U ovoj situaciji se vidi ko je smrad, a ko nije. Poslije znaš kako ćeš s kim. Baš dobar ispit.
- madnessa
#25 Re: Besposleni momci i ciscenje snijega za novac
Čim neko pređe granicu srama i počne tražiti novac treba se zapitati koliko će puta još doći. Dok ima ljudi koji će olako dati pare takvoj osobi neće pasti napamet da se uhvati posla i novac zaradi.
Brine me i sve veća rasprostranjenost takvog razmišljanja kod mladih ljudi. Sve više gledaju kako da dobiju laku paru, da dobiju na kladionici/lutriji, da uzmu od nekog umjesto da zarade. Roditelji valjda previše olako daju i zadnji dinar razmaženoj djeci, ne ulijevaju naviku da se čak i kod roditelja mora na neki način zaslužiti da im se nešto kupi, da nauče baratati novcem. Možda gledam na to previše crno, ali imam osjećaj da će nas kroz koju godinu novije generacije na ulici presretati i zahtijevati da im damo novac...
Brine me i sve veća rasprostranjenost takvog razmišljanja kod mladih ljudi. Sve više gledaju kako da dobiju laku paru, da dobiju na kladionici/lutriji, da uzmu od nekog umjesto da zarade. Roditelji valjda previše olako daju i zadnji dinar razmaženoj djeci, ne ulijevaju naviku da se čak i kod roditelja mora na neki način zaslužiti da im se nešto kupi, da nauče baratati novcem. Možda gledam na to previše crno, ali imam osjećaj da će nas kroz koju godinu novije generacije na ulici presretati i zahtijevati da im damo novac...