Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
- zizithestrasni
#1 Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
Htjeo bih da obavjestim javnost o jos jednom bezobrazluku i fakinazi drzave i ministara prema gradzanima i roditeljima...naime kao sto ste vjerovatno upoznati prosle godine su pravo dobri ispali ovi ministri kada su obezbjedili djeci besplatne udzbenike od 1-4 razreda http://www.sarajevo-x.com/clanak/080826060... medijski je ta vjest ne normalno upracena i propracena http://www.google.ba/search?hl=bs&q=bes ... DcountryBA
Na pocetku prvog razreda sinu su mi date knjige i receno je da ih pazi i da ce ih vratiti kad zavrsi prvi razred... Jutros je zavrsio prvi razred i dosao sa ceduljicom na kojoj pise da treba kupiti nove knjige i donjeti ih u skolu sto prije. Razlog je sto su knjige koje je dobio koristene. Navodno se i uciteljica frapirala kada je stigao dopis iz ministarstva. Dok dodzem do kuce pa cu postaviti sliku ceduljice sa uputama o nabavci knjiga... Ne znam sta da radim. Nije toliko u pitanju 50KM koliko je u pitanju princip (a koliko je onih kojima je u pitanju 50 KM)... Kad su trebali glasove biraca uzeti dali su djeci knjige a ovo sad sto se desava je fuj... svi sute i niko nista...Uciteljici neam sta reci jer nije ona to izmislila... a kome da kazem...Da ovo kazem na dodjeli knjizica vjerovatno je nebi ni dobio a uciteljica bi rekla da se slaze sa mojim navodima...mnogo sam ljut...
Ima ona stara "najbolje je dugovat drzavi, nemoze te niko na ulici presrest"... a opet ima i kontra od te koga ces ti presrest u ovakvim situacijama
Na pocetku prvog razreda sinu su mi date knjige i receno je da ih pazi i da ce ih vratiti kad zavrsi prvi razred... Jutros je zavrsio prvi razred i dosao sa ceduljicom na kojoj pise da treba kupiti nove knjige i donjeti ih u skolu sto prije. Razlog je sto su knjige koje je dobio koristene. Navodno se i uciteljica frapirala kada je stigao dopis iz ministarstva. Dok dodzem do kuce pa cu postaviti sliku ceduljice sa uputama o nabavci knjiga... Ne znam sta da radim. Nije toliko u pitanju 50KM koliko je u pitanju princip (a koliko je onih kojima je u pitanju 50 KM)... Kad su trebali glasove biraca uzeti dali su djeci knjige a ovo sad sto se desava je fuj... svi sute i niko nista...Uciteljici neam sta reci jer nije ona to izmislila... a kome da kazem...Da ovo kazem na dodjeli knjizica vjerovatno je nebi ni dobio a uciteljica bi rekla da se slaze sa mojim navodima...mnogo sam ljut...
Ima ona stara "najbolje je dugovat drzavi, nemoze te niko na ulici presrest"... a opet ima i kontra od te koga ces ti presrest u ovakvim situacijama
Last edited by zizithestrasni on 02/06/2009 15:48, edited 1 time in total.
- chuchumbamayumbe
#2 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca
Fino izignorisati to sto vam traze.
Sta vam mogu, da nece slucajno oboriti dijete na godinu?!

Sta vam mogu, da nece slucajno oboriti dijete na godinu?!
- Pasiflora
#3 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
Ma pravo na resorno ministarstvo i ministra - fino srocis dopis, iskopiras ta dva papira i pitas ga "koga vi pravite budalama"
Ovo sto se dogadja u nasem obrazovanju (od obdanista do faxa) nema ni u Kongu!!!!!!!!!!!!!!!!
Ovo sto se dogadja u nasem obrazovanju (od obdanista do faxa) nema ni u Kongu!!!!!!!!!!!!!!!!
- ofr
- amrica
#5 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
Novac za besplatne udzbenike je dalo federalno ministrastvo, a sad kantonalno trazi da se kupe nove knjige? 
- neprilagodjena
#6 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
A jesu kreteni boze sacuvaj

-
Bandierra Rossa
#7 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
Hoćete li uz udžbenike morati kupiti i onaj cd koji promoviše marihuanu???
-
T8
#8 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
Besplatni udzbenici su jedna od vecih gluposti
Ko je zavirio u te udzbenike vidio je da su oni koncipirani tako da ucenik u njima pise, rjesava raznorazne zadatke
To je se predstavljalo kao neki napredak u obrazovnom sistemu
S besplatnim udzbenicima dobili smo situaciju da je na pocetku godine receno da ucenici nesmiju nista pisati po udzbenicima
Zadatke moraju prepisivati u sveske
U par skola za koje ja znam rekli su da im je stigla takva instrukcija iz Ministarstva
Dakle bez pisanja, i staviti omot na udzbenike kako se ne bi ostetili, tako da se cudim da su kod vas uopste dozvolili da djeca pisu
Ja bi rado bio za tu opciju ali nismo imali izbora, uciteljica se pridrzavala pravila
Mogli su samo gledati u sarenu lazu
Mi smo trazili da kupimo udzbenike ali uciteljica nije dozvilila
Akcija ko fol pokrenuta da se pomogne roditeljima,djeci a s druge strane svako malo ministarstvo i direktori skola odobre raznoraznim hostaplerima da prodaju CD-ove i raznorazne knjizice
Dolaziti u prvi ili drugi razred i nudit svoje knjige djecici od 7 ili 8 godina je vrhunac nemorala
Isto tako ministarstvo odobrava novogodisnje priredbe koje ucenici moraju platiti - uciteljica vrsi pritisak na djecu da svi ucestvuju
Ok nisu velike pare ali ako svi imaju pare za CD, paketice, i slicne proizvode zar ne bi korisnije bilo da te pare se uloze u udzbenike pa da bar nastava ne budu na nivou od prije 50 godina
Ako se vec pomaze trebalo bi socijalno ugrozenim podjeliti besplatne udzbenike, vidjeti ko ih stvarno ne moze kupiti
Ili da roditelji plate npr 50% cijene ali da djeca pisu po njima
Ko je zavirio u te udzbenike vidio je da su oni koncipirani tako da ucenik u njima pise, rjesava raznorazne zadatke
To je se predstavljalo kao neki napredak u obrazovnom sistemu
S besplatnim udzbenicima dobili smo situaciju da je na pocetku godine receno da ucenici nesmiju nista pisati po udzbenicima
Zadatke moraju prepisivati u sveske
U par skola za koje ja znam rekli su da im je stigla takva instrukcija iz Ministarstva
Dakle bez pisanja, i staviti omot na udzbenike kako se ne bi ostetili, tako da se cudim da su kod vas uopste dozvolili da djeca pisu
Ja bi rado bio za tu opciju ali nismo imali izbora, uciteljica se pridrzavala pravila
Mogli su samo gledati u sarenu lazu
Mi smo trazili da kupimo udzbenike ali uciteljica nije dozvilila
Akcija ko fol pokrenuta da se pomogne roditeljima,djeci a s druge strane svako malo ministarstvo i direktori skola odobre raznoraznim hostaplerima da prodaju CD-ove i raznorazne knjizice
Dolaziti u prvi ili drugi razred i nudit svoje knjige djecici od 7 ili 8 godina je vrhunac nemorala
Isto tako ministarstvo odobrava novogodisnje priredbe koje ucenici moraju platiti - uciteljica vrsi pritisak na djecu da svi ucestvuju
Ok nisu velike pare ali ako svi imaju pare za CD, paketice, i slicne proizvode zar ne bi korisnije bilo da te pare se uloze u udzbenike pa da bar nastava ne budu na nivou od prije 50 godina
Ako se vec pomaze trebalo bi socijalno ugrozenim podjeliti besplatne udzbenike, vidjeti ko ih stvarno ne moze kupiti
Ili da roditelji plate npr 50% cijene ali da djeca pisu po njima
Last edited by T8 on 04/06/2009 02:18, edited 1 time in total.
- semmy
#9 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
posalji avazu ceduljicu....zanima me hoce li i moj sin donijeti istu ceduljicu kuci...samo sto to nece vise biti 50km nego vise a treba ga spremiti i za 5 razred...
ovo je preslo svaku granicu jer skole traze i previse novaca za kojekakve gluposti
ovo je preslo svaku granicu jer skole traze i previse novaca za kojekakve gluposti
- x0z0y0
#10 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
dokle vise...
- zizithestrasni
#11 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
Pa stvarno prestrasno....to su djeca koja su dobila svoje knjige prvi put u zivotu,i svaka obojena slikica,i svako napisano slovo im je dozivljaj koji trebaju da pamte citav zivot....to su uspomene koje treba da ostanu kod njih i da ih podsjecaju na prve napisane rijec,prve petice .....pa uzas ,stvarno sta nam se desava,kako ih vise nije sramota???? nisu nam dozvolili da kupimo knjige na pocetku skolske godine i ako je vecina roditelja bila za to......nego su urucili papire zadnji dan skole,i to djeci...niko se nije udostojio da izadze pred nas i kaze sta je u stvari u pitanju...doveli su nas pred svrsen cin...... knjiga vjeronauke,muzickog i likovnog mora da se vratiti i sve sto je u njoj napisano mora da se izbrise gumicom,sto je naprosto nemoguce,pa makar da imate i najbolju gumicu na svijetu 
- melbaa
#12 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
Idiotizam
Koliko se sjecam, govorili su da se samo knjige koje budu ostecene moraju nadoknaditi.
S druge strane, nemaju nikakvog pravnog osnova da traze da se nabave nove knjige. Njihov zahtjev treba samo ignorisati, a prizavti ih javno za ovaj bezobrazluk.
Koliko se sjecam, govorili su da se samo knjige koje budu ostecene moraju nadoknaditi.
S druge strane, nemaju nikakvog pravnog osnova da traze da se nabave nove knjige. Njihov zahtjev treba samo ignorisati, a prizavti ih javno za ovaj bezobrazluk.
- zizithestrasni
- Erzsebet
#14 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
Vrlo čudno, pogotovo ovaj dio gdje se kaže da "knjige treba kupiti u knjižaru u Kovačićima"?! Zašto ne može u nekoj drugoj knjižari? Ovo je vjerovatno dio tala s pomenutom knjižarom.
- zizithestrasni
#15 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
mudro zboris ... i meni je to na pamet palo..mnogo sam ljut...Erzsebet wrote:Vrlo čudno, pogotovo ovaj dio gdje se kaže da "knjige treba kupiti u knjižaru u Kovačićima"?! Zašto ne može u nekoj drugoj knjižari? Ovo je vjerovatno dio tala s pomenutom knjižarom.
-
zijancer
#16 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
jedno pitanjce
ocu rec dva
da li su knjige bile sa dijelovima u koloru? i koliko kostaju novi udzbenici koje treba naruciti?
ocu rec dva
da li su knjige bile sa dijelovima u koloru? i koliko kostaju novi udzbenici koje treba naruciti?
- zizithestrasni
#17 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
Pravis kalikulaciju.. to volim... ima nakog kolora u knjigama a knjige kostaju oko 50 KMzijancer wrote:jedno pitanjce
ocu rec dva![]()
-
zijancer
#18 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
mozete li kupiti jednu novu knjigu..ili korektorom srediti staru
pa skenirati i na print
najjeftinija kopirnica u gradu se nalazi u garazama izmedju medicine i arhitekture A4 =o.o5KM , ustvari sada su preselili 10 metara dalje
znaci knjiga sa 1oo strana dode 5 KM
, jedino taj glupi kolor i korice
ne znam, ali muka mi je slusati kako i roditelji i djeca svake godine prolaze kroz isti pakao
odbijte da platite
a svaku slijedecu besplatnu knjigu bih kopirala i koristila kopiju, original neka ceka na ovakve situacije
najjeftinija kopirnica u gradu se nalazi u garazama izmedju medicine i arhitekture A4 =o.o5KM , ustvari sada su preselili 10 metara dalje
znaci knjiga sa 1oo strana dode 5 KM
ne znam, ali muka mi je slusati kako i roditelji i djeca svake godine prolaze kroz isti pakao
odbijte da platite
a svaku slijedecu besplatnu knjigu bih kopirala i koristila kopiju, original neka ceka na ovakve situacije
- zizithestrasni
#19 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
za sljedecu godinu ok... al za ovu da to radimo... ma jooook... niti govora... ove su naplatili debeloooo... to je fol... nista vise...
-
F.G.R.
#20 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
Nemoj da si ovo platio ni slucajno!!!zizithestrasni wrote:za sljedecu godinu ok... al za ovu da to radimo... ma jooook... niti govora... ove su naplatili debeloooo... to je fol... nista vise...
zali se, peglaj ali nedaj!!!
Pogotovo ne u tu navedenu knjizaru jer je to tal 100%!!!!
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#21 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ

Fino sam govorila da djeca pišu graffitnom olovkom po besplatnim udžbenicima!
-
cagi
#22 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
Ma upravu si, nek ti se djeca skoluju kad si ti nepismen
samo nemoj maloj/malom pisati zadace 
Htjeo bih da obavjestim javnost o jos jednom bezobrazluku i fakinazi drzave i ministara prema gradzanima i roditeljima...naime kao sto ste vjerovatno upoznati prosle godine su pravo dobri ispali ovi ministri kada su obezbjedili djeci besplatne udzbenike od 1-4 razreda http://www.sarajevo-x.com/clanak/080826060... medijski je ta vjest ne normalno upracena i propracena http://www.google.ba/search?hl=bs&q=bes ... DcountryBA
- zizithestrasni
#23 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
Ma bravo upravu si... to mi je i bio cilj da mi podebljas "pravopisne" greske... e naso si pogresnog covjeka da mu ispravljas greske... Jesi li raspolozen za upoznavanje uzivo i druzenje da ti prepricam Dozivljaji macka Tose i Orlovi rano lete... kad ti pase ja sam sloodan i stalno ne zaposlen (rjecica NE ide ono odvojeno)... a atributi su dodatci uz imenice koje stoje uz imenice i blize ih odredzuju po nekoj osobini...
- zizithestrasni
#24 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
pa i pisali su grafitnom sve se moze gumicom obrisati nije u tom fol...PipiDugaDevetka wrote:
Fino sam govorila da djeca pišu graffitnom olovkom po besplatnim udžbenicima!
- chuchumbamayumbe
#25 Re: Besplatni udžbenici za 130.000 osnovaca - FUUUUJ
Samo ako nemate nimalo mozga poslušćete što vam kažu i kupiti knjige, otići u spomenutu knjižaru i šta sve ne.
Ovo treba razriješiti jer je očito u pitanju velika mućka i prevara, pljačkanje kao i obično.
Treba održati roditeljski sastanak sa direktorom škole, pozvati resorno ministarstvo i razriješiti ovo.
Niko vam ne može tražiti da kupujete knjige, niti da vam govori gdje da ih kupite.
TO JE JEDNA PREVARA I PLJAČKA I KRAJ PRIČE, a vi ako popustite i platite što vam traže, onda ste stvarno, izvini na izrazu, BEKANI!
Ovo treba razriješiti jer je očito u pitanju velika mućka i prevara, pljačkanje kao i obično.
Treba održati roditeljski sastanak sa direktorom škole, pozvati resorno ministarstvo i razriješiti ovo.
Niko vam ne može tražiti da kupujete knjige, niti da vam govori gdje da ih kupite.
TO JE JEDNA PREVARA I PLJAČKA I KRAJ PRIČE, a vi ako popustite i platite što vam traže, onda ste stvarno, izvini na izrazu, BEKANI!