Besplatne kese vrecice
Moderator: anex
-
Dobrinja80
#1 Besplatne kese vrecice
U kojim marketima ili prodavnicama se ne plaćaju kese?
Svaki malo veći market npr konzumov dnevno proda 1000 kesa a to je 1000 x 365 dana x 0.1 KM
jednako 36500 KM godišnje, znači zarada samo na kesama.
Zašto da im poklanjamo toliki novac?
Svaki malo veći market npr konzumov dnevno proda 1000 kesa a to je 1000 x 365 dana x 0.1 KM
- sema911s
#2 Re: Besplatne kese vrecice
i piljare su pocele naplacivat kese,.
al imas kesa na heco-pijaci 100kom 5KM, ili ako kupujes vise cijena je manja,
jbga vidjeli ljudi da mogu i na tome zaradit
-
__Phoenix__
#3 Re: Besplatne kese vrecice
Koliko tih kesa završi na deponijama, nelegalnim, u rijekama, šumarcima...
-
Sinalco_1
#4 Re: Besplatne kese vrecice
u skladu sam "UREDBOM O NAKNADAMA ZA PLASTIČNE KESE TREGERICE" članom 4 pomenute odredbe koji glasi
"Visina naknade za stavljanje u promet plastične kese iznosi 0,05 KM po komadu, odnosno 50,00 KM po jednom pakovanju od 1000 komada plastičnih kesa.
Naknadu iz stava 1. ovog člana obveznik plaćanja obračunava na osnovu podataka o količini plastičnih kesa stavljenih u promet prema Izvještaju iz člana 5. stav 2. Uredbe.
Naknada za stavljanje u promet plastičnih kesa, koje nisu obuhvaćene Izvještajem iz člana 6. stav 3. Uredbe, iznosi 0,08 KM po komadu, odnosno 80,00 KM po jednom pakovanju od 1000 komada plastičnih kesa.
Obaveza plaćanja naknade iz stava 3. ovog člana utvrđuje se rješenjem nadležnog inspekcijskog organa, obračunata na osnovu razlike stvarnih u etnosu na zalihe iskazane u izvještajima obveznika"
Ovo praktično znaci da svako ko da kesu u T-Centru, malim piljarama ili prodavnicama mora na nju da plati 0,05 naknade, e da ne bi oni taj teret (čitaj trošak) sami snosili oni su odlučili da ga prebace na krajnjeg potrošača tj. kupca. Ti kao kupac kupi ceker pa nosaj ili plačaj 0,05 po kesi. Znaći to njima nije zarada kako ti kažeš nego samo naknada koju oni naplačuju od nas kupaca i plačaju Državi. Složit ćeš se da su se kese prije ove uredbe djelile besplatno.
A koga interesuje čitava uredba može da je nađe na ovom linku:
http://www.feb.ba/uredba-o-naknadama-za ... tregerice/
"Visina naknade za stavljanje u promet plastične kese iznosi 0,05 KM po komadu, odnosno 50,00 KM po jednom pakovanju od 1000 komada plastičnih kesa.
Naknadu iz stava 1. ovog člana obveznik plaćanja obračunava na osnovu podataka o količini plastičnih kesa stavljenih u promet prema Izvještaju iz člana 5. stav 2. Uredbe.
Naknada za stavljanje u promet plastičnih kesa, koje nisu obuhvaćene Izvještajem iz člana 6. stav 3. Uredbe, iznosi 0,08 KM po komadu, odnosno 80,00 KM po jednom pakovanju od 1000 komada plastičnih kesa.
Obaveza plaćanja naknade iz stava 3. ovog člana utvrđuje se rješenjem nadležnog inspekcijskog organa, obračunata na osnovu razlike stvarnih u etnosu na zalihe iskazane u izvještajima obveznika"
Ovo praktično znaci da svako ko da kesu u T-Centru, malim piljarama ili prodavnicama mora na nju da plati 0,05 naknade, e da ne bi oni taj teret (čitaj trošak) sami snosili oni su odlučili da ga prebace na krajnjeg potrošača tj. kupca. Ti kao kupac kupi ceker pa nosaj ili plačaj 0,05 po kesi. Znaći to njima nije zarada kako ti kažeš nego samo naknada koju oni naplačuju od nas kupaca i plačaju Državi. Složit ćeš se da su se kese prije ove uredbe djelile besplatno.
-
razonoda
#5 Re: Besplatne kese vrecice
Zbog toga moraju uvesti placanje kesa. Na zapadu recikliraju, narod ih sam donosi na odredjena mjesta u samim supermarketima.__Phoenix__ wrote:Koliko tih kesa završi na deponijama, nelegalnim, u rijekama, šumarcima...
-
Dobrinja80
#6 Re: Besplatne kese vrecice
Sinalco_1 wrote:u skladu sam "UREDBOM O NAKNADAMA ZA PLASTIČNE KESE TREGERICE" članom 4 pomenute odredbe koji glasi
Važi li ta uredba za plastične biorazgradive kese ili za papirne?
-
Sinalco_1
#7 Re: Besplatne kese vrecice
Plastična kesa tregerica (u daljem tekstu: plastična kesa) je vrsta polietilenske kese, sa ili bez aditiva za razgradnju, čija debljina stijenke ne prelazi 20 mikrona i koja nema posebno izrađene ručke, nego su one sastavni dio plastične kese.
-
Dobrinja80
#8 Re: Besplatne kese vrecice
Pa nek daju neke druge besplatno?Sinalco_1 wrote:Plastična kesa tregerica (u daljem tekstu: plastična kesa) je vrsta polietilenske kese, sa ili bez aditiva za razgradnju, čija debljina stijenke ne prelazi 20 mikrona i koja nema posebno izrađene ručke, nego su one sastavni dio plastične kese.
-
Dobrinja80
#9 Re: Besplatne kese vrecice
Sinalco_1 wrote:u skladu sam "UREDBOM O NAKNADAMA ZA PLASTIČNE KESE TREGERICE" članom 4 pomenute odredbe koji glasi
Nemoraju ih stavljati u promet, mogu ih dijeliti kao reklamni materijal smatrati poklonom kupcima.
- Tvrtko II Kotromanić
#10 Re: Besplatne kese vrecice
zapravo i ne trebaju da budu besplatne
na ovaj nacin ce se barem malo smanjiti kolicina istih koje zagadjuju prirodu
vidim, otkako su se kese pocele naplacivati, ljudi vise koriste cekere
na ovaj nacin ce se barem malo smanjiti kolicina istih koje zagadjuju prirodu
vidim, otkako su se kese pocele naplacivati, ljudi vise koriste cekere
-
Sinalco_1
#11 Re: Besplatne kese vrecice
Buraz takav je zakon. Hoće li oni djelit kao reklamni ili ne njihova stvar. Realno stavi se u poziciju vlasnika TC, bi li ti davao kad ti je omogućene da ovu naknadu prevališ na kupca........ Možda da neki TC pokuša da dijeli besplatno pa da vidi hoće li mu se promet povećat ili ne, al suština je u tome hoće li ili ne njihova stvar.
- drndalo
#12 Re: Besplatne kese vrecice
Treba svaku kesu 50 pf. naplacivati, ne bismo li ih vise 1x koristili... Uvijek mi je bilo zao prljanja prirode kesama, ali sam i ja inercijom lakoce uzimao kese dok su bile dzabe... Sada bogami nosim ceker sa sobom, umjesto da im 4 kese platim... Kad ga zaboravim, ko me *ebe, i treba da platim bar 50 pf kom. ne bi li naucio da ne zaboravljam ceker...
-
razonoda
#13 Re: Besplatne kese vrecice
drndalo wrote:Treba svaku kesu 50 pf. naplacivati, ne bismo li ih vise 1x koristili... Uvijek mi je bilo zao prljanja prirode kesama, ali sam i ja inercijom lakoce uzimao kese dok su bile dzabe... Sada bogami nosim ceker sa sobom, umjesto da im 4 kese platim... Kad ga zaboravim, ko me *ebe, i treba da platim bar 50 pf kom. ne bi li naucio da ne zaboravljam ceker...
- OldMayor
#14 Re: Besplatne kese vrecice
Ja ne pamtim kad sam je kupio zadnji put.Dobrinja80 wrote:U kojim marketima ili prodavnicama se ne plaćaju kese?
Ne kontam nase ljude, jel toliki problem ponijeti ceker? Inace i ja primjetim da ljudi i dalje trpaju u kese, neka trpaju. I nemaju uopste razloga da se bune, zakon je donesen, ako ti se ne svidja ponavljam ceker u ruku. Ako ti je mrsko nositi ceker, onda fino placaj. Pa jbg 10-20feninga, nakupi se za godinu dana.
U svim normalnim drzavama plasticne kese se placaju ili imaju uredjen sistem reciklaze. Mi to nemamo, i jedini nacin da se smanji koristenje istih jeste da se naplacuju. Inace odlican potez.
- saiks
#15 Re: Besplatne kese vrecice
Nema tu nikakve zarade,sve ode drzavisema911s wrote:i piljare su pocele naplacivat kese,.
-
VjecitiStudent
#16 Re: Besplatne kese vrecice
Kome je mrsko da ceker nosa, nek' poklanja.Dobrinja80 wrote:U kojim marketima ili prodavnicama se ne plaćaju kese?
- ODB
#17 Re: Besplatne kese vrecice
Ja sam za naplaćivanje plastičnih kesa.Samim tim smanjiće se nepotrebno prekomjerno korišćenje istih i pomoći zaštiti životne sredine.
Kao što gospodin iznad reče - ceker jarane.
Šta radimo sa kesama iz jedne kupovine kada dođemo kući? Većina nas ih baci zar ne,a to je glupo da gluplje ne može biti.
Kao što gospodin iznad reče - ceker jarane.
Šta radimo sa kesama iz jedne kupovine kada dođemo kući? Većina nas ih baci zar ne,a to je glupo da gluplje ne može biti.
-
modem33
#18 Re: Besplatne kese vrecice
Dobrinja80 wrote:U kojim marketima ili prodavnicama se ne plaćaju kese?
Zahvali se SDP-ovcima .... na zakonu da sebi prigrabe profit o naplacivanju kesa .... "a kao brinu se o ekologiji a ja imam najprljaviji zrak u Tuzli" i jos se oni vesele sto nam je super stetan zrak u Tuzli da dobiju nekih pislijivih 20 miliona KM na osnovu zagadjenja.
Ne placam namjerno kese ... otkako su uveli zakon i poceli naplacivati kese .... ja poceo slabije trositi u trgovinama .... Taman se nabrijem da nesto kupim vise .... zapravo se desi kontra efekat da kupim manje .... jer mi u mislima zakoci .. "e jebiga nemam u cemu ponijeti" ...
Sve je bilo lijepo dok nije bilo SDP-ovaca .... besplatne kese .... cist zrak , imao sam gdje parkirati auto ispred vlastite zgrade cije je vlasnistvo zgrade ... a sada parkiram po livadama .... zahvaljujuci upravo toj stranci i takvim mozgovima u toj stranci.
- dustaban
#19 Re: Besplatne kese vrecice
Fakat glupost. Neki dan kupih neke stvari, okruglo 20 KM. Dajte mi, rekoh, kesu... ona veli 20 KM i 10 feninga. Ja nemadoh sitno, gledam ja nju, gleda ona mene, veli rasitnice mi! Ja sve onako ostavih na kasi!
-
broj dva
#20 Re: Besplatne kese vrecice
Povecat cjenu plasticnim kesama na 1-2 km po komadu. Predstavljaju veliki ekoloski problem i neke drzave su ih krenule zabranjivat.Sta fali dobrom starom cekeru...
-
modem33
#21 Re: Besplatne kese vrecice
broj dva wrote:Povecat cjenu plasticnim kesama na 1-2 km po komadu. Predstavljaju veliki ekoloski problem i neke drzave su ih krenule zabranjivat.Sta fali dobrom starom cekeru...
Cita je laz to sto pricas ... ja neki dan dobio besplatnu kesu u Austriji ...
- Dr Kova
#22 Re: Besplatne kese vrecice
Nisi pravi bosanac ako u kući nemaš kesu punu drugih kesa
-
broj dva
#23 Re: Besplatne kese vrecice
modem33 wrote:broj dva wrote:Povecat cjenu plasticnim kesama na 1-2 km po komadu. Predstavljaju veliki ekoloski problem i neke drzave su ih krenule zabranjivat.Sta fali dobrom starom cekeru...
-------
Sta je laz, da su ekoloski problem ili da su zabranjene u nekim drzavama ?
Kad vec imas komp i net nije ti tesko samom provjeriti. I primjeti kako te ne zovem lazovom...
http://en.wikipedia.org/wiki/Phase-out_ ... astic_bags
-
modem33
#24 Re: Besplatne kese vrecice
broj dva wrote:modem33 wrote:broj dva wrote:Povecat cjenu plasticnim kesama na 1-2 km po komadu. Predstavljaju veliki ekoloski problem i neke drzave su ih krenule zabranjivat.Sta fali dobrom starom cekeru...
-------
Kad vec imas komp i net nije ti tesko samom provjeriti. I primjeti kako te ne zovem lazovom...
http://en.wikipedia.org/wiki/Phase-out_ ... astic_bags
Ja znam da lazes .... besplatne kese sam dobio neki da u Austriji u trgovini .... a ti meni saljes wikipediu .... u kojoj svaka budala moze nesto napisati. Isti si mi kao i oni novokomponovani muslici koji ne slave novu godinu .... od 2010 godine ....
-
broj dva
#25 Re: Besplatne kese vrecice
[q
-------
http://en.wikipedia.org/wiki/Phase-out_ ... astic_bags[/quote]
Ja znam da lazes .... besplatne kese sam dobio neki da u Austriji u trgovini .... a ti meni saljes wikipediu .... u kojoj svaka budala moze nesto napisati. Isti si mi kao i oni novokomponovani muslici koji ne slave novu godinu .... od 2010 godine ....
[/quote]
--------
Pa stvarno
Niko ne spominje jebenu Autstriju (osim tebe), napisao sam da smatram da treba povecati cjenu plasticni kesa da bi se smanjila upotreba isti jer predstavljaju veliki ekoloski problem i da su ih neke drzave i gradovi vec zabranili.
Ne znam sta ti je ko dao ali vidim sta bi bog nije dao...
-------
http://en.wikipedia.org/wiki/Phase-out_ ... astic_bags[/quote]
--------
Pa stvarno
Niko ne spominje jebenu Autstriju (osim tebe), napisao sam da smatram da treba povecati cjenu plasticni kesa da bi se smanjila upotreba isti jer predstavljaju veliki ekoloski problem i da su ih neke drzave i gradovi vec zabranili.
Ne znam sta ti je ko dao ali vidim sta bi bog nije dao...