Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post Reply
wolf07

#301 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by wolf07 »

Platformas wrote:
wolf07 wrote:
Vala ti ga sa jos par pojedinaca branis k'o da ti je rod rodjeni, al' neka! Legendo, ako vec hoces da znas kad je neko zlonamjeran u politici onda se i ne sluzi samo lazima vec ih pakuje u oblandu od istine. To sto profesor ispali 5-6 stvari koje su tacne pa onda lupi glupost bas o Srebrenici, e to ga diskredituje 100% kao profesora. Sto se mene tice stvar je jasna, covjek je zlonamjeran i tacka. Bas me briga koji su njegovi razlozi ali treba imati u vidu da je sve sto je pomenuo kad je govorio o Srebrenici bilo u pravcu Alija kriv - Mladic nevin k'o francuska sobarica, jel' ti treba neki bolji razlog da informacije od ovog covjeka primis s rezervom???? A sto se tice price slicni smo ovoliko, razliciti onoliko to me cisto zaboli dupe. Pa naravno da smo slicni kad zivimo jedni pored drugih i isti nam je korijen ali nije razlika ni izmedju nas i crnaca iz srca Afrike tolika koliko mislis, geni su cudna stvar medjutim ima vas kojima je bezveze pricati price o tome da se narodi ne razlikuju samo po genima i u ozbiljnoj nauci je ta prica davno prevazidjena.
P.S
Kad smo vec kod genetike, ni majmuni nisu toliko daleko koliko bi neko pomislio, a izgledaju i ponasaju se tako razlicito od nas!

Nema smisla vise da pisem, ti bi isti takav stav imao o Cedi da si sa one strane.
Eto, kao dobar je Ceda al zbog price da smo u Srebrenici pobili desetak hiljada ljudi - treba ga uzeti sa rezervom.
Joj logike, znaci ti sad kontas da ja tvrdim kako ono sto se dogodilo na Kazanima ja podrzavam, pravdam i sl. Ako to mislis onda si ga debelo zabrlj'o!
BHF_Manijak

#302 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by BHF_Manijak »

Besim je samo jos jedan u nizu onih romanticara, da ne kazem budala, koje su jos uvijek ubjedjeni da Srbi nisu razjebali Jugoslaviju svojim bolesnim nacionalizmom vec da su to strani uradili... :oops: Ali ne krivim ga, ima hrpa takvih naivnih Bosnja, koji i danas pale na bratstvo jedinstvo a bice haman opet nasamareni! :roll: Meni je zao lika jer je pre naivan sa tom pricom, i onda da bi je prodavao pokusava da na sve mgouce nacine izjadnaci sve tri strane. Ne kazem, donekle smo svi govna, ali to izjednacavanje u ratu je nemoguce, a to upravo Besim pokusava upakovati, i na jedan nacin se dodvoriti drugim dvjema stranama sa onom pricom od koje se jezim "ma svi smo pomalo krivi, jeb ga"! :oops:
Nek i dalje svoj romanticarski san zivi, niko mu ne brani, ali neka ne blati sve one zrtve srebrenice braneci cetnicku gamad! :x Jok eto moj caca je projektovo Srebrenicu a ne jedan Mladic i ostala cetnickoagresorska gamad!
Fuj ba, mene bi bilo stid poslije toga izaci na ulicu i ljudim pogledati u oci, a ne opet srati na sve strane jednu te istu pricu.

Ali sto je najzalosnije, vjerujte mi da ce upravo ova prica furati se za 10-20 godina, jer ovo odlicno srbima ide na ruku, prebacivanjem krivice i odlicno im se to sve uklapa, a Besim i jos mali milion Besima pogoduju toj prici jer ona dolazi sa one mrske, "balijske" strane, pa ce za 10-20 godina biti normalno reci "ma nisu to bili srbi i mladic, to su rski AMeri sve isprojektovali"...E moj Besima, poceo si ti haman ozbiljno prokisnjavati! :( :roll:
arzuhal

#303 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by arzuhal »

Platformas wrote: Covjek je iznio toliko istorijiskih il ti ga historijiskih cinjenica da je to nevjerovatno, ali to kod nas spada u baljezganje.
Mene je, recimo, posebno zainteresirala jedna h/istorijska činjenica koju je profesor iznio i baš naglasio: Olivera Herebljenović, najmlađa kćerka cara Lazara i carice Milice, udata je za Bajazida Drugog i rodila je Mehmeda Drugog El-Fatiha. Profesor veli da je, valjda, neke sramota reći (misleći, valjda, i na Srbe i na Bošnjake podjednako) da je jedan nemanjić donio islam u Bosnu. Naglasio je da je to ''Al-Fatih''.
Musliman sam, vjernik. Ni sekunde mi ne bi bila mrska ova ''činjenica'', ako bi bila istinita. Naprotiv, bila bi mi, u najmanju ruku, veoma zanimljiva :mrgreen:
Međutim, h/istorija kaže kako Oliveru jesu dali Bajezidu Drugom, ali da je otac Mehmeda Fatiha Murat Drugi, a ne Bajazid Drugi.
Profesor je lijepo na predavanju rekao - imate to u knjigama, pogledajte (baš za taj podatak je govorio). Ja pogledao i nisam našao njegov podatak. Odakle njemu ta informacija? Iskreno me zanima.
nellington

#304 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by nellington »

Pa dobro, Mehmedova majka je od Brankovića, a Brankovići su Nemanjići od Vukana kao i Hrebeljanovići. U pet deka :)
Challenger__

#305 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by Challenger__ »

Profesor je lijepo na predavanju rekao - imate to u knjigama, pogledajte (baš za taj podatak je govorio). Ja pogledao i nisam našao njegov podatak. Odakle njemu ta informacija? Iskreno me zanima.
Profesor, ili novinar je pogriješio samo oko roditelja. Naime, njegova majka je bila iz loze Brankovića, Mara Branković, poznata u osmanskim izvorima kao Huma Hatun Mara. (http://en.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCma_Hatun. Dakle, majka el-Fatiha je čistokrvna Srpkinja, a sam el-Fatih je perfektno govorio srpski jezik ("Anali" Orijentalnog instituta) i bio je vrstan govornik, što je doprinjelo brzom padu Bosne.
Challenger__

#306 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by Challenger__ »

nellington wrote:Pa dobro, Mehmedova majka je od Brankovića, a Brankovići su Nemanjići od Vukana kao i Hrebeljanovići. U pet deka :)
Upravo, pet deka. Srbin je, po ocu i Gazi-Husreg beg, prezimenom Pavlović, bratić trebinjskog kneza Radoslava Pavlovića koji je devširom (dankom u krvi) uzet u Stambol.
Last edited by Challenger__ on 26/03/2012 21:07, edited 1 time in total.
Challenger__

#307 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by Challenger__ »

Ova dvojica su samo vrh lednog brijega, te kada se ima na umu da je Sulejman Veličanstvani nemuslimane u Bosni štitio sa zakonom (kanunom) Srb-millet kanun (odnosio se i na pravoslavne i na katolike), onda je sasvim jasno da je u pravu kada govori da je kod nas riječ o narcizmu malih razlika koje se potenciraju do apsurda, kako iznutra, tako s vana.

Za prenaglašavanje tih razlika, najveću odgovornost snose vjerske zajednice i u tom dijelu je teško ne složiti se sa profesorom.
poznanik

#308 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by poznanik »

Besim Spahić, profesor Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva tvrdi
SPREMILI NAM NOVI GRAĐANSKI RAT, NEMA NAM SPASA

Petak, 23. Mart, 2012.| Autor: ? ? ?

http://www.kurir-info.rs/vesti/spremili ... 194974.php

Volio bih vidjeti Spahićevu autorizaciju ovog intervjua...
dudlov

#309 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by dudlov »

Ode ovo predaleko. Sad se mi treba da handrimo jel Spahaga u pravu ili nije. Ja imam svoje mišljenje koje nema veze sa Spahićevim intervjuima i predavanjima, jer meni ne trebaju Spahići i kontra Spahići govoriti šta da vidim, a to sada više nije ni važno. Tu smo gdje jesmo a vremena imamo na pretek da tonemo sve dublje i dublje. Ne postoji čovjek koji može Bosnu izvaditi iz govana. Nebitan je Spahić u svemu ovome.
Hemel

#310 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by Hemel »

Ne ulazim na temu sta je neki (za neke uvazeni profesor) izjavio ali crv ne da mira. Bolje da sam u wc-u sjedio nego sto sam citao ove bljuvotine. :shock: :shock:
Izjavljivati ovako meze samo onaj ko zeli nekome da se dodvori i iz toga izvuce korist ili onaj ko ovako nesto direktno unovci.
Covjek je oprao velikosrbstvo i cetnistvo od otomanskog carstava do danasnjih dana bolje nego Vanish.

I sta kazu studenti, dobar profesor...
poznanik

#311 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by poznanik »

Hemel wrote:Ne ulazim na temu sta je neki (za neke uvazeni profesor) izjavio ali crv ne da mira. Bolje da sam u wc-u sjedio nego sto sam citao ove bljuvotine. :shock: :shock:
Izjavljivati ovako meze samo onaj ko zeli nekome da se dodvori i iz toga izvuce korist ili onaj ko ovako nesto direktno unovci.
Covjek je oprao velikosrbstvo i cetnistvo od otomanskog carstava do danasnjih dana bolje nego Vanish..

Dakle - vjeruješ "Kuriru" 100% ? :?

Hemel

#312 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by Hemel »

poznanik wrote:
Hemel wrote:Ne ulazim na temu sta je neki (za neke uvazeni profesor) izjavio ali crv ne da mira. Bolje da sam u wc-u sjedio nego sto sam citao ove bljuvotine. :shock: :shock:
Covjek je oprao velikosrbstvo i cetnistvo od otomanskog carstava do danasnjih dana bolje nego Vanish..

Dakle - vjerujemo "Kuriru" 100% ? :?

Ne vjerujem ja niti jednim novinama kada objavljuju neke svoje analize, komentare, desavanja...ali ovdje se radi o predavanju koje je snimljeno a ne preneseno slobodnom interpretacijom.

http://banjalukain.com/mediji/imam-srec ... inu-vlasic
poznanik

#313 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by poznanik »

Hemel wrote:
poznanik wrote:
Dakle - vjerujemo "Kuriru" 100% ? :?

Ne vjerujem ja niti jednim novinama kada objavljuju neke svoje analize, komentare, desavanja...ali ovdje se radi o predavanju koje je snimljeno a ne preneseno slobodnom interpretacijom.

http://banjalukain.com/mediji/imam-srec ... inu-vlasic
Pa oba linka vode na isti intervju - na tekst istog propagandnog sadržaja, s očitim ciljem diskreditacije prof. Spahića.

Volio bih vidjeti autorizaciju prof. Spahića na ovaj intervju... :-)
arzuhal

#314 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by arzuhal »

Challenger__ wrote:
Profesor, ili novinar je pogriješio samo oko roditelja. Naime, njegova majka je bila iz loze Brankovića, Mara Branković, poznata u osmanskim izvorima kao Huma Hatun Mara. (http://en.wikipedia.org/wiki/H%C3%BCma_Hatun. Dakle, majka el-Fatiha je čistokrvna Srpkinja, a sam el-Fatih je perfektno govorio srpski jezik ("Anali" Orijentalnog instituta) i bio je vrstan govornik, što je doprinjelo brzom padu Bosne.
Hvala :thumbup:
arzuhal

#315 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by arzuhal »

arzuhal wrote:
Challenger__ wrote:
Hvala :thumbup:
Evo, čačkam za kojom informacijom više i čitam kako Mara Branković nije bila majka sultana Mehmeda, nego druga žena sultana Murata II, te kako se veoma zbližila (kao pomajka) sa Mehmedom II, a on je nju volio i to kasnije, na razne načine i ukazivanjem počasti njoj, i pokazivao.
bijela

#316 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by bijela »

arzuhal wrote: Evo, čačkam za kojom informacijom više i čitam kako Mara Branković nije bila majka sultana Mehmeda, nego druga žena sultana Murata II, te kako se veoma zbližila (kao pomajka) sa Mehmedom II, a on je nju volio i to kasnije, na razne načine i ukazivanjem počasti njoj, i pokazivao.
http://www.preporod.com/index.php/teme/ ... stije.html
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#317 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by japin_mutapi »

Onako, narodski rečeno, Besim Spahić je jedan obični šupak.

big.muzzy

#318 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by big.muzzy »

Gos'n profesor je malo izgubio kompas. Treb'o je 92-95 malo prošetati do Višegrada, Foče, Zvornika, Prijedora ..... ili barem do Grbavice sa pričom o 'Vlašiću i Vlasima koje voli više od Vlašića', pa da vidi kako "Vlasi" vole njega, a da onako priča o SFRJ i JNA neko ko je pao s Marsa, možda bi i razumio. A možda profa i jeste pao s Marsa :D
matt9

#319 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by matt9 »

Prof. Spahić :thumbup:

zambaklija

#321 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by zambaklija »

vi mene skrooozzz zbunjujete,ev neznam jesam li kud pošo jal sam neđe došo :run:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#322 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by japin_mutapi »

POLEMIKA - Predavanje Besima Spahića koje je oduševilo online zajednicu skup je besmislica i blentavog nacionalizma.

Prije svega, Spahić se predstavlja kao kritičar postojećeg društvenog i političkog poretka u BiH. Kritikuje političku elitu, vjerske poglavare, historičare, medije, kao i običan, po njemu zaglupljen i izmanipulisan, svijet. Ukratko, kritikuje etnonacionalizam kao društvenu i političku praksu koja je, po njegovom mišljenju, ključni krivac za trenutno loše stanje bh. društva.
Pretpostavljam da je upravo ovakav stav bio ključan za identifikaciju osoba koje su kritičke spram postojeće političke i vjerske elite s profesorovim stavovima.
Thecoldfear

#324 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by Thecoldfear »

big.muzzy wrote:Gos'n profesor je malo izgubio kompas. Treb'o je 92-95 malo prošetati do Višegrada, Foče, Zvornika, Prijedora ..... ili barem do Grbavice sa pričom o 'Vlašiću i Vlasima koje voli više od Vlašića', pa da vidi kako "Vlasi" vole njega, a da onako priča o SFRJ i JNA neko ko je pao s Marsa, možda bi i razumio. A možda profa i jeste pao s Marsa :D
Vlasi nisu Srbi. Vlasi su skupina etnickih skupina koji su nastanjili istocnu Srbiju, BiH i nesto u Hrvatskoj. Srbima je bilo zabranjeno da se mjesaju sa Vlasima jer su ih smatrali nizom klasom. Vlasi imaju sopstveni jezik koji se moze cuti u ruralnim dijelovima BIH a i u Srbiji jer se bave poljoprivredom.
Challenger__

#325 Re: Besim Spahic - Direktno u mozak, "isprani" na cekanju!

Post by Challenger__ »

Thecoldfear wrote: Vlasi nisu Srbi. Vlasi su skupina etnickih skupina koji su nastanjili istocnu Srbiju, BiH i nesto u Hrvatskoj. Srbima je bilo zabranjeno da se mjesaju sa Vlasima jer su ih smatrali nizom klasom. Vlasi imaju sopstveni jezik koji se moze cuti u ruralnim dijelovima BIH a i u Srbiji jer se bave poljoprivredom.
Imenica "Vlah" ima tri značenja. Ako misliš na etničke (protorumunske, romanizovane) Vlahe (koji se od Slovena razlikuju posebnim, protorumunskim jezikom), takvih nema u BiH.
Post Reply