berza-sase

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mesihtrko

#1 berza-sase

Post by mesihtrko »

Svjetska finansijska kriza unijela neku nestabilnost za ulaganje kapitala pogotovo u zemljama koje su usko povezane saSAD-eom i zemljama koje imaju veliki izvoz . Dakle krizom su pogođene zemlje izvoznice.
Neznam zašto nas svrstavaju u tu kategoriju kad mi jedva da nešto izvezemo,a i nismo zaduženi poput jedne hrvatske.
Najbolji dokaz za to je izjava zvaničnika MMF-a

U BiH neće biti velike krizeBit će neizbježan određeni pad ekonomskog rasta...
25.11.2008. 09:30
Globalna finansijska kriza imat će određenog utjecaja i na BiH, ali vjerujem da neće biti velike krize u ovoj zemlji, izjavio je jučer u intervjuu za "Dnevni avaz" Murilo Portugal, zamjenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Portugal, drugi čovjek MMF-a, u dvodnevnoj je posjeti BiH kako bi prezentirao nedavni izvještaj ove finansijske institucije o našoj zemlji te kako bi se upoznao sa situacijom u BiH nakon što je svijet ušao u veliku finansijski krizu.

- Htio sam prezentirati izvještaj MMF-a o BiH u ovom teškom periodu. To je globalna situacija i želio sam saznati iz prve ruke informacije o BiH - rekao je Portugal.

Hoće li globalna kriza imati posljedice u BiH i na koji način će ih ljudi i ekonomija u BiH osjetiti?

- Svijet prolazi kroz veoma turbulentno i teško razdoblje. Imamo krizu, vjerovatno najveću globalnu finansijsku krizu nakon Drugog svjetskog rata. Ovo je stvarno posebno vrijeme i to ima utjecaj na brojne zemlje, uključujući i BiH. Ali, mislim da BiH ulazi u ovaj period iz čvrste i snažne pozicije. Imali ste snažan ekonomski rast posljednjih godina, oko pet posto, i iz te pozicije dočekujete ove događaje. Uz to, imate veoma snažnu instituciju, Valutni odbor, koji je veoma dobro postavljen.

Tome treba pridodati i važno postignuće potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom. Dobra je stvar i usvajanje Zakona o Fiskalnom vijeću BiH. Mislim da, iako će biti utjecaja i na BiH, kao i na ostale zemlje, neće biti velike krize u vašoj državi, premda će bit nešto manji ekonomski rast.

Kako gledate na reakciju nadležnih vlasti u BiH na finansijsku krizu, posebno mjere Centralne banke (CB) BiH?

- Reakcija je bila odgovarajuća i mjere su poduzete veoma profesionalno i odgovorno od Centralne banke BiH te, što je važno, pravovremeno. Znam da ste imali epizodu s povećanim podizanjem depozita iz banaka početkom oktobra, ali je CBBiH reagirala brzo koristeći mehanizme koje ima i to je bilo dovoljno da se uspostavi kontrola nad situacijom. Mjere koje su poduzete, smanjenje obavezne rezerve i osiguranje depozita, bile su dovoljne.

Jeste li vidjeli kod bh. zvaničnika neki plan i ideju kako se prilagoditi situaciji?

- Bit će neizbježan određeni pad ekonomskog rasta. To se neće moći izbjeći. Ali, ne mora to biti tako strašno, jer ste imali snažan ekonomski rast prethodnih godina. Ne mislim da će biti velikih problema zbog toga. Vlasti preduzimaju neke mjere kako bi ubrzale fiskalnu reformu. Bilo bi veoma dobro da se ova situacija iskoristi za strukturalne reforme, posebno privatizaciju. To je veoma važno i pomoglo bi u finansiranju...

Ovdje se mediji utrkuju da objave pad index-a neke svjetske berze .Objave i rast ali sporadično.
Imam osjećaj da se namjerno i naša berza pokušava vezat za svjetske kako bi se moglo više mešetarit.
cisumaisa

#2 Re: berza-sase

Post by cisumaisa »

Neko i usred tkz.ekonomske krize kupuje dionice .Pitate li se zašto.Treba li sačekat sa prodajom.
Dali energoinvest ima ikakve veze sa ekonomskom krizom kada je sve poslove dobio u arapskim zemljama koje nije pogodila ova "namještena kriza"
I pored pada dionica pojedinih firmi BH "ekonomski stručnjaci" zagovaraju privatizaciju zašto.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: berza-sase

Post by Truba »

u novom broju Svjetla riječi je izašla šaljiva priča koja odlično opisuje šta je burza
DJ Babo

#4 Re: berza-sase

Post by DJ Babo »

mdasrim, cisumaisa, mesihtrko = jedna osoba, a vec si tri nicka otvorio, prijatelju

stvarno si aktivan i azuran, svaka ti cast.

koliko hvalis energoinvest, mogu samo zamisliti koliko njegovih dionica pokusavas prodati po sto vecoj cijeni prije globalnog potopa :D
BiH_mladi

#5 Re: berza-sase

Post by BiH_mladi »

sad berzom manipulisu i prikupljaju dionice igraci slicni ovim:

Skraeeni naziv:"EUROHAUS INVEST" d.o.o.Sarajevo
Strani naziv dru§tva:"EUROHAUS INVEST" Management Company Sjedi§te:Azize Sacirbegovic br: 16
18.2. Pravni oblik Druitva
"EUROHAUS INVEST" Dru§tvo za uprav1janje fondovima d.o.o. Sarajevo je organizirano kao dru§tvo s ograni~enom odgovornoMu.
Osniva~i Druitva :
Pojedina~ni udjeli Osniva~a u osnovnom kapitalu Druitva
"AVAZ" Dru§tvo za izdava~ku i §tamparsku dje1atnost d.o.o. Sarajevo 20.00%
. B1ekic (sin Osmana) Zijad, nastanjen u Sarajevu 15.00%
Sotra (sin Milenka) Boi§a, nastanjen u Podgorici 15.00%
• Kurtcehajic (sin Sefketa) Suad, nastanjen u Sarajevu 10.00%
• WVP Dru§tvo sa ograni~enom odgovorno§cu za posredovanje i zastupanje Sarajevo 10.00%
"SA Investment" d.o.o. za konsalting i investicije, Sarajevo 7.50%
• MenadZment Preduzece "Euroinvest" a.d. Podgorica 7.50%
• Dugum ( sin Muje ) Mirsad, nastanjen u Sarajevu 5.00%
• Pehilj (sin Mahmuta) Me§an, nastanjen u Pore~u, 5.00%
• Brkanic ( sin Seida) Faruk, nastanjen u Sarajevu 2.50%
• Brkanic (sin Seida ) Ibrahim, nastanjen u Sarajevu 2.50%
UKUPNO:
Dje1atnost Dru§tva je osnivanje i upravljanje investicionim fondovima u sk1adu sa odredbamau Zakona 0 dru§tvima za upravljanje fondovima i 0 investicionim fondovima.
Dru§tvo je rje§enjem Komisije za vrijednosne papire FBiH br. 03/2-19-19/08 od 24. 01.2008 .god. upisano u registar emitenata pod brojem: 04-14-3326, a rje§enjem Opcinskog suda od 31.12.2007. godine u Registar Suda pod brojem 065-0-Reg-07-003614
Visina u sudski registar upisanog i uplacenog osnovnog kapitala Dru§tva iznosi 1.000.000, KM ( jedan milion konvertibilnih maraka)
18.3. Uprava Druitva

http://www.eurohaus-invest.ba/dokumenti ... ospekt.pdf
BiH_mladi

#6 Re: berza-sase

Post by BiH_mladi »

xxxxxxxxxxxxx

BarbaDue
valter.ba

#7 Re: berza-sase

Post by valter.ba »

Neka je neko konacno postao imena iz ove dobro organizovane skvadre. Mnogo su naroda zavalili ali ima korektor gore,vratice se! Mene nisu ali jesu meni drage ljude,nazalost! Zelim sve najgore u zivotu njima i njihovim najmilijim.
gmail

#8 Re: berza-sase

Post by gmail »

Azijske dionice rastu treći uzastopni dan
Autor/izvor: SEEbiz / Bloomberg News
ZAGREB – Azijske dionice rastu treći uzastopni dan nakon što je Australija signalizirala novo rezanje ključnih kamatnih stopa, a Standard Chartered Plc. izvijestio je o snažnom početku tekuće godine.

MSCI Asia Pacific indeks uzletio je 2,3 posto do 2 sata i 46 minuta poslije podne po tokijskom vremenu, a dionice financijskog sektora čine 37 posto porasta cijene. U zadnja tri trgovinska dana MSCI Asia Pacific indeks uzletio je 8,1 posto. MSCI Asia Pacific indeks od početka godine još uvijek je 14 posto u negativnom teritoriju, dodajući na prošlogodišnji pad od 43 posto. Ključan japanski dionički indeks Nikkei 225 Stock Average u utorak je uzletio 3,18 posto. Dionicama u sastavu MSCI Asia Pacific indeksa trguje se uz valuaciju 23 puta očekivana neto dobit, što je značajno više u odnosu na 14 puta sa kraja prošle godine.

http://www.seebiz.eu/bih/analize/azijsk ... 40185.html
Post Reply