Pozdrav, razmisljam da krenem da se bavim ulaganjem u vrijednosti dionica, krecem s nekim pocetnim profitom, koji ce zasad ostati nebitan.
Zanima me gdje bih u BiH mogao naci edukaciju za isto, u vidu kursa, privatnih lekcija.
Trenutno zivim u Mostaru, medjutim okolni gradovi dolaze u obzir- Sjeverno do sarajeva, pa mozda i Hrvatska.
Pokazao sam neko zainteresovanje za to, i iako se nikada nisam bavio s tim i radio, ispostavlja se da imam neku odlicnu intuiciju i racionalizaciju predviđanja nadolazecih situacija na trzistu. To mi je ukratko sva podloga, dalje bi volio da se educiram.
Berza - Kursevi, lekcije, slicno.
Moderator: anex
-
rekla-kazala
#2 Re: Berza - Kursevi, lekcije, slicno.
Ne znam da postoje seminari ni predavanja na tu temu.Rason94 wrote:Pozdrav, razmisljam da krenem da se bavim ulaganjem u vrijednosti dionica, krecem s nekim pocetnim profitom, koji ce zasad ostati nebitan.
Zanima me gdje bih u BiH mogao naci edukaciju za isto, u vidu kursa, privatnih lekcija.
Trenutno zivim u Mostaru, medjutim okolni gradovi dolaze u obzir- Sjeverno do sarajeva, pa mozda i Hrvatska.
Pokazao sam neko zainteresovanje za to, i iako se nikada nisam bavio s tim i radio, ispostavlja se da imam neku odlicnu intuiciju i racionalizaciju predviđanja nadolazecih situacija na trzistu. To mi je ukratko sva podloga, dalje bi volio da se educiram.
Ne znam ni koliko bi ti vrijedila edukacija. Mogla bi te zbuniti jer naše tržište ne prati nikakva pravila osim ponude i potražnje.
Ono koliko ti treba možeš naći na internetu. Za početak bi dobro bilo da naučiš (ukoliko ne znaš) čitati finansijske izvještaje. Za više drži se intuicije.
-
prog321
#3 Re: Berza - Kursevi, lekcije, slicno.
Nikakvo citanje izvjestaja. Izgubit ces vrijeme i volju za zivotom ako nastavis tim putem.
Intuicija da. I moras pratiti globalna kretanja.
Cijena nafte, dolara, zlata. Sve je povezano.
Evo recimo USA je prestala stampati dolar, ali negdje drugdje je jedna velika zemlja nastavila stampati valutu.
Stampanje valute = rastu borze. Pa povezes sve to i ho ruk.
Zapamti,, ulazi samo onaj novac koji si spreman izgubiti.
Intuicija da. I moras pratiti globalna kretanja.
Cijena nafte, dolara, zlata. Sve je povezano.
Evo recimo USA je prestala stampati dolar, ali negdje drugdje je jedna velika zemlja nastavila stampati valutu.
Stampanje valute = rastu borze. Pa povezes sve to i ho ruk.
Zapamti,, ulazi samo onaj novac koji si spreman izgubiti.
Last edited by prog321 on 04/12/2014 11:54, edited 1 time in total.
- babaroga1x
#4 Re: Berza - Kursevi, lekcije, slicno.
na internetu ima more toga...
evo, ja guglao "share trading tutorials"
i ovaj link mi izgleda ozbiljno...
http://www.investopedia.com/
intuicija je super, divna i krasna... ali pokušaj naučiti što više, ne može ti štetiti
evo, ja guglao "share trading tutorials"
i ovaj link mi izgleda ozbiljno...
http://www.investopedia.com/
intuicija je super, divna i krasna... ali pokušaj naučiti što više, ne može ti štetiti
- dinooh
#5 Re: Berza - Kursevi, lekcije, slicno.
ima knjiga i knjiga koje govore o analizi FI. Tako da to moze biti neki pocetak.
Ali nase trziste ne bi preporucio. Lako je kupiti dionicu, ali hajde prodaj.
Ali nase trziste ne bi preporucio. Lako je kupiti dionicu, ali hajde prodaj.
- sema911s
#6 Re: Berza - Kursevi, lekcije, slicno.
mozes ti kod nas prodati ali po kojoj cijeni,.,
na nasoj berzi je bilo para do prije 4-6 godina,., sada vecinu profita drzi par kuca ove mrvice em su jako skupe em teske mada se zna ponesto ubost
na nasoj berzi je bilo para do prije 4-6 godina,., sada vecinu profita drzi par kuca ove mrvice em su jako skupe em teske mada se zna ponesto ubost
- dinooh
#7 Re: Berza - Kursevi, lekcije, slicno.
pa zato i kazem. Prodat, ali onda i izgubit. Mozda da se redovno trguje sa BSNLR, BHTSR, JPESR, FDSSR. Ostalo je upitno.sema911s wrote:mozes ti kod nas prodati ali po kojoj cijeni,.,
Mozda je pametnije uloziti nesto u neki otvoreni fond. Mozes podici kad hoces, imas diverzifikaciju, a i kupuju strane VP.
Mozda bi se trebalo fokusirat i na devizno trziste, na dolar. Cijena nafte ce porsati kad tad, a vjerujem da ce tada doci i do pada dolara.
- sema911s
#8 Re: Berza - Kursevi, lekcije, slicno.
mah kod nas mozes trgovat sa par tih firmica i to je sve, ostalo sitna buranija koja nezna ni sta radi na berzi,.dinooh wrote:pa zato i kazem. Prodat, ali onda i izgubit. Mozda da se redovno trguje sa BSNLR, BHTSR, JPESR, FDSSR. Ostalo je upitno.sema911s wrote:mozes ti kod nas prodati ali po kojoj cijeni,.,
Mozda je pametnije uloziti nesto u neki otvoreni fond. Mozes podici kad hoces, imas diverzifikaciju, a i kupuju strane VP.
Mozda bi se trebalo fokusirat i na devizno trziste, na dolar. Cijena nafte ce porsati kad tad, a vjerujem da ce tada doci i do pada dolara.
za naftu tu ti treba malo vise novca, znanja mogu se fine pare zaradit na dolar-euro ili pogotovo sada na jen,., imaju politickih problema koje ako rijese moze da bude svasta, ali igrat se sa jen-om je opasan posao koji je mnoge na metar strika doveoo
-
prog321
#9 Re: Berza - Kursevi, lekcije, slicno.
Yen jeste zajeban.
Isto je sa kursom dolar-euro. Njihov nivo je dogovoren izmedju Washingtona i Brussela.
Koliko god igrao na sintagmu ako nafta naraste da ce dolar pasti, ne garantuje da ce tako biti u vecem obimu.
Isto je sa kursom dolar-euro. Njihov nivo je dogovoren izmedju Washingtona i Brussela.
Koliko god igrao na sintagmu ako nafta naraste da ce dolar pasti, ne garantuje da ce tako biti u vecem obimu.