Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
- n+1
#4451 Re: Berza (dionice i kupovina)
Brže se oplođuje kad je kod iste žene. 
-
zigzag
#4452 Re: Berza (dionice i kupovina)
Kako god. Pogledao sam isplate dividendi banaka na SASE pa je onda stvarno čudno što nema veće zainteresovanosti za te udjele. Kad jedan Unicredit isplati 738,06 KM onda nije čudno što cijena dionice 10.000 KM
-
Incub
#4453 Re: Berza (dionice i kupovina)
Jutro ekipa,
je li jucer bila skupstina u BH Telecomu...
Ima li kakvih vijesti kad ce biti zakazana skupstina sa temom podjele dobiti?
je li jucer bila skupstina u BH Telecomu...
Ima li kakvih vijesti kad ce biti zakazana skupstina sa temom podjele dobiti?
- drug_profi
#4454 Re: Berza (dionice i kupovina)
Ne znam, ali gledajuc SASE jucer, bice uskoro.
- Gekon
#4455 Re: Berza (dionice i kupovina)
Ima li sta za Elektroprivredu dividendu ?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4456 Re: Berza (dionice i kupovina)
Bolje bi bilo da sam kupio paletu stukanovih knjiga
-
shheff
#4457 Re: Berza (dionice i kupovina)
Tačno, bio si pohlepan mislio preko noći dobiti nešto za šta ljudi rade godinama, prodaj što brže dok si na nuli, a ne minusu. Sve je to vražiji posao.
- Truba
#4458 Re: Berza (dionice i kupovina)
Necu prodavat nek stoji dok ne budu 215
-
zigzag
#4459 Re: Berza (dionice i kupovina)
Prodaćemo skupa.
A ovi što pričaju o vražjoj raboti nek se drže kreditne kartice.
A ovi što pričaju o vražjoj raboti nek se drže kreditne kartice.
-
shheff
- drug_profi
#4461 Re: Berza (dionice i kupovina)
Poslednjih 10 godina su bile prilika za sve koji su imali hrabrosti da uloze u podcjenjene dionice i na taj nacin visestruko uvecaju uloge za par godina.
Bosnslijek je duugo bio oko 10 maraka, pa onda oko 12 i 14.
Telekom si mogao za 9 kupovat, elektroprivredu, solanu, cementaru za 23-25 gdje je povrat uvijek bila oko 8%, pri tom nije gubila vec rasla pomalo.
Banke...
SOSOR sam kupio jednu manju kolicinu po oko 6 maraka, i prodao po 15,2 čini mi se prije 4-5 godina. Nekih 400 i nesto komada. Malo li je uzeti 150% zarade za cca. 4-5 godina?
Bosnslijek je duugo bio oko 10 maraka, pa onda oko 12 i 14.
Telekom si mogao za 9 kupovat, elektroprivredu, solanu, cementaru za 23-25 gdje je povrat uvijek bila oko 8%, pri tom nije gubila vec rasla pomalo.
Banke...
SOSOR sam kupio jednu manju kolicinu po oko 6 maraka, i prodao po 15,2 čini mi se prije 4-5 godina. Nekih 400 i nesto komada. Malo li je uzeti 150% zarade za cca. 4-5 godina?
-
zigzag
#4462 Re: Berza (dionice i kupovina)
A ova ASA banka? Preko 20% rasta za par mjeseci.
- Truba
#4463 Re: Berza (dionice i kupovina)
Uopce nisam nestrpljiv nego nasa burza i burza koju svi znamo teoretski i iz normalnih drzava svijeta se nisu u putu nasle ko amer i rus
Tonje zavrsena stvar za mene prije sam svaki dan pratio pa jednom mjesecno sad nikako
Nema smisla korak naprijed nazad jedan
Dividenda sta je ti to
Rast? Kakav rast ne priznajem rast od 20%
Tonje zavrsena stvar za mene prije sam svaki dan pratio pa jednom mjesecno sad nikako
Nema smisla korak naprijed nazad jedan
Dividenda sta je ti to
Rast? Kakav rast ne priznajem rast od 20%
-
zigzag
- Truba
#4465 Re: Berza (dionice i kupovina)
sve je to super na papiru al u realnosti nikog ne zanima 20% za toliki krizik i tako male sume
-
zigzag
#4466 Re: Berza (dionice i kupovina)
Hajde mi smo u toj elektroprivredi koja (mislim) ne može propasti ali će politika sve napraviti da zakoplikuje poslovanje. Sa druge strane, čini mi se da bi mi bilo lakše da sam suvlasnik banke. Pogotovu ovih velikih banaka kada vidim kako i koliko zarađuju. Kakav je tu rizik? I kome je to 20% za par mjeseci malo? Pa nismo ratni profiteri.
- drug_profi
#4467 Re: Berza (dionice i kupovina)
Istina je da je ovo lažna berza, ali ipak se na njoj trguje po nekim zakonima ponude i tražnje.
To što je podložna manipulacijama je uzrok i posljedica malog kapitala koji dolazi na nju.
Da je regulator htio da je zaštiti od manipulacija, upotrijebio bi svoje ovlasti.
Dopuštanje manipulacija otjeralo je strane i institucionalne ulagače i privuklo samo kriminalce iz regiona.
E sad mi tu plivamo na osnovu onoga što znamo. Prave vrijednosti će kad-tad biti valorizovane na ispravan način.
Pokazalo se na Bosnalijeku, na SOSOR, na Cementari itd.
Samo strpljenja.
To što je podložna manipulacijama je uzrok i posljedica malog kapitala koji dolazi na nju.
Da je regulator htio da je zaštiti od manipulacija, upotrijebio bi svoje ovlasti.
Dopuštanje manipulacija otjeralo je strane i institucionalne ulagače i privuklo samo kriminalce iz regiona.
E sad mi tu plivamo na osnovu onoga što znamo. Prave vrijednosti će kad-tad biti valorizovane na ispravan način.
Pokazalo se na Bosnalijeku, na SOSOR, na Cementari itd.
Samo strpljenja.
- Truba
#4468 Re: Berza (dionice i kupovina)
kako su razdvojeni dioničari hidrogradnje i cementare?
- drndalo
- Truba
#4470 Re: Berza (dionice i kupovina)
htjeo sam reći da su moji bili dioničari hidrogradnje
a prije privatizacije i razdvajanja to je bila jelte jedna firma koju su uzeli hidrogradnji
i šta je lik sa 1000 dionica hidrogradnje imao u cementari?
ništa prepostavljam samo pitam kako je to išlo
a prije privatizacije i razdvajanja to je bila jelte jedna firma koju su uzeli hidrogradnji
i šta je lik sa 1000 dionica hidrogradnje imao u cementari?
ništa prepostavljam samo pitam kako je to išlo
- Truba
#4471 Re: Berza (dionice i kupovina)
i sjećam se kako sam se smijao svojima kad ih je zajebao dragan sin džemala bijedić za prijeratnu privatizaciju u dioničko društvo po anti markoviću arhitekt firme na markalama
plašio ih padom dionica ovo ono
sad nakon godinu dana iskustva ovdje
vala dobro su i postupili
ne petljati se u to sotonsko sokoćalo
u bosni je sve iskrivljeno i namješteno za velike igrače da je i burza karina
plašio ih padom dionica ovo ono
sad nakon godinu dana iskustva ovdje
vala dobro su i postupili
ne petljati se u to sotonsko sokoćalo
u bosni je sve iskrivljeno i namješteno za velike igrače da je i burza karina
- drndalo
#4472 Re: Berza (dionice i kupovina)
To je nekada odvojeno odlukom FBiH Vlade o privatizaciji Cementare. Kako je tacno to dijeljeno ne znam, ali su oni koji su znali vise profitirali, a ona vecina koja nije znala je izvisila...
- drug_profi
#4473 Re: Berza (dionice i kupovina)
Mnoge se stvari dešavaju zato što se nekom pogoduje, ali treba znati da se sve to radi po nekom zakonu jer niko nije lud da čini tako očigledan kriminal.
Zato svako zainteresovan, a to je svaki vlasnik dionica, treba da brine o svojoj imovini i da se uputi u događaje koji ga se tiču.
Na kraju i da se organizuje i sa drugim malim dioničarima i artikuliše zahtjeve, stavove... učestvuje na skupštinama, pa na kraju krajeva i tuži sudu društvo koje prekrši neki zakon o D.D.
Zato svako zainteresovan, a to je svaki vlasnik dionica, treba da brine o svojoj imovini i da se uputi u događaje koji ga se tiču.
Na kraju i da se organizuje i sa drugim malim dioničarima i artikuliše zahtjeve, stavove... učestvuje na skupštinama, pa na kraju krajeva i tuži sudu društvo koje prekrši neki zakon o D.D.
-
belse
#4474 Re: Berza (dionice i kupovina)
Pored bankarskog sektora, cini mi se da ce u fokus doci firme iz namjenske industrije, jer ce ove godine osvariti rekorde po prihodu i dobiti, posebno mislim na Ginex i Pretis, vidjecemo kako ce trziste na sase na to odreagovati.
Takodjer, super rezultat se ocekuje i kod Energoinvesta, sa drasticno smanjenim obavezama, iako je cijena dionice smijesna.
Sto se tice JPESR, kada se samo najavi rast cijene el en za domacinstva, cijena dionice ce da odmah ode u vis.
Kod Rudnika soli su i dalje racuni puni, solidna proizvodnja, a i cijena dionice je trenutno jako povoljna.
Takodjer, super rezultat se ocekuje i kod Energoinvesta, sa drasticno smanjenim obavezama, iako je cijena dionice smijesna.
Sto se tice JPESR, kada se samo najavi rast cijene el en za domacinstva, cijena dionice ce da odmah ode u vis.
Kod Rudnika soli su i dalje racuni puni, solidna proizvodnja, a i cijena dionice je trenutno jako povoljna.
-
Ci-Nick
#4475 Re: Berza (dionice i kupovina)
Bankarski sektor je najbolji, ove godine će ostvariti oko 600 miliona dobiti u FBiH i skoro 300 u RS-u. Dakle u 2024. će vjerovatno stići na milijardu KM dobiti.
I to nikom ne smeta, ni stanovništvu koje plaća provizije i kamate ni Vladi FBiH. A nedaj bože da Elektroprivreda naplati struju po proizvodnoj cijeni.
A iz tog bankarskog sektora su istisnuti mali dioničari pa u Raiffeisenu i Intesi nema vise malih dioničara a u Unicredit banci još nešto promila. Dakle ostala je kao opcija ASA banka do cijih se dionica još uvjek može doći i to po relativno povoljnoj cijeni koja je niža od knjigovodstvene.
Namjenska je sigurno dobra, kome ulaganje u oružje nije problem. Cementara je dobra ali i tu bi u jednom trenutku moglo doći do istiskivanja malih dioničara, a vjerovatno će rast kamata usporiti stanogradnju pa će se vratiti na dobit od oko 15 miliona i profitabilnost u odnosu na trenutnu trzisnu ispod 5%.
Elektroprivredu bolje da ne komentarisem jer sam subjektivan. Tu se moze ocekivati veliki rast ali se može desiti i dugogodisnja stagnacija. Uglavnom ulaganje za strpljive, dugoprugaše.
I to nikom ne smeta, ni stanovništvu koje plaća provizije i kamate ni Vladi FBiH. A nedaj bože da Elektroprivreda naplati struju po proizvodnoj cijeni.
A iz tog bankarskog sektora su istisnuti mali dioničari pa u Raiffeisenu i Intesi nema vise malih dioničara a u Unicredit banci još nešto promila. Dakle ostala je kao opcija ASA banka do cijih se dionica još uvjek može doći i to po relativno povoljnoj cijeni koja je niža od knjigovodstvene.
Namjenska je sigurno dobra, kome ulaganje u oružje nije problem. Cementara je dobra ali i tu bi u jednom trenutku moglo doći do istiskivanja malih dioničara, a vjerovatno će rast kamata usporiti stanogradnju pa će se vratiti na dobit od oko 15 miliona i profitabilnost u odnosu na trenutnu trzisnu ispod 5%.
Elektroprivredu bolje da ne komentarisem jer sam subjektivan. Tu se moze ocekivati veliki rast ali se može desiti i dugogodisnja stagnacija. Uglavnom ulaganje za strpljive, dugoprugaše.