Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rimano

#401 Re: dionice, kupovina itd.

Post by rimano »

almir1977 wrote:Bilježim se sa štovanjem :D

Ima li kakva domaća dionica sa dobrom dividendom, ne ineresuje me plaho kretanje cijena, samo sigurni prinos od dividendi.

Da li BH Telecom ima neki drugi simbol osim BHTSR na burzi? Vidim, cijena je 20 maraka, a u zadnjem izvještaju se spominje da je isplaćena dividenda od 1.73 KM po dionici. To je super dividenda ako je to, to i ako nema nekih popratnih većih troškova (nisam trgovao na našim burzama pa ne znam koliko se plaća provizija brokerima, da li se plaćaju neke dodatne naknade za prijenos dionica i sl.)

Hajde ako može malo preporuka za dionice sa dobrom dividendom, mlatnuo sam neke pare na Bitcoinu pa hoću da to uložim negdje gdje se ne moram puno sekirati oko toga :)
Po meni nemoj traziti dalje od BHTSR. Neces se obogatiti na njemu ali ces moci najmirnije spavati u odnosu kad bi kupio druge dionice.
Ulazna cijena ce ti biti oko 2-2.5% ukoliko nemas nikakav povoljniji ugovor sa brokerskom kucom. Dividendu ce sigurno isplacivati i narednih godina jer vladi fbih treba svaka marka koju mogu uzeti. U poslijednje vrijeme razlika izmedju minimalne i maximalne cijene u toku godine iznosi do 4KM.
rekla-kazala

#402 Re: dionice, kupovina itd.

Post by rekla-kazala »

rimano wrote:
rekla-kazala wrote: Prije godinu dana sam razmišljao kako bi bilo dobro kupiti obveznice ratnih potraživanja koje su tad bile na 0,30 KM i ne kupim zbog averzije prema svemu što ima ratni predznak.
Sad su te iste na 0,60 do 0,70 KM.
Ja sam razmotrio taj prijedlog koji je iznesen na ovom forumu i kupio nesto obveznica po toj cijenu (hvala za prijedlog). Da sam bogdom vise love usmjerio u obveznice a manje u telekom bilo bi bolje. Do sad sam uduplao vrijednost ali planiram ih cuvati do dospijeca.
Jos da sam par mjeseci ranije uskocio u igru mogle su se kupiti po 0.2 :zid:
Ja bi na tvom mjestu izišao iz obveznica i to odmah. Uzmi sad 0,65 do 070 KM jer je bolje nego 1 KM za 6 ili 7 godina. Trenutno je Cementara Kakanj povoljna, dobit i dividenda će rasti narednih godina jer se ponovo pokreću investicije. Treba ove tunele završiti, gradit će se dvije hidrocentrale ne računajući i ovu na Drini. Dalje Elektroprivreda je također povoljna i ima dobre izglede da se vrijednost udvostruči pa i utrostruči u narednih par godina.
Ako se gleda samo prinos ( dividenda) onda su Telekom i Cementara Kakanj najbolji.
almir1977

#403 Re: dionice, kupovina itd.

Post by almir1977 »

rimano wrote:

Ima li kakva domaća dionica sa dobrom dividendom, ne ineresuje me plaho kretanje cijena, samo sigurni prinos od dividendi.

Da li BH Telecom ima neki drugi simbol osim BHTSR na burzi? Vidim, cijena je 20 maraka, a u zadnjem izvještaju se spominje da je isplaćena dividenda od 1.73 KM po dionici. To je super dividenda ako je to, to i ako nema nekih popratnih većih troškova (nisam trgovao na našim burzama pa ne znam koliko se plaća provizija brokerima, da li se plaćaju neke dodatne naknade za prijenos dionica i sl.)

Hajde ako može malo preporuka za dionice sa dobrom dividendom, mlatnuo sam neke pare na Bitcoinu pa hoću da to uložim negdje gdje se ne moram puno sekirati oko toga :)
Po meni nemoj traziti dalje od BHTSR. Neces se obogatiti na njemu ali ces moci najmirnije spavati u odnosu kad bi kupio druge dionice.
Ulazna cijena ce ti biti oko 2-2.5% ukoliko nemas nikakav povoljniji ugovor sa brokerskom kucom. Dividendu ce sigurno isplacivati i narednih godina jer vladi fbih treba svaka marka koju mogu uzeti. U poslijednje vrijeme razlika izmedju minimalne i maximalne cijene u toku godine iznosi do 4KM.
Ma neću se obogatiti ali dividenda od skoro 9% je fantastična, koliko sam upratio dobre dividende po svijetu su 3-4%.
rimano

#404 Re: dionice, kupovina itd.

Post by rimano »

rekla-kazala wrote: Ja bi na tvom mjestu izišao iz obveznica i to odmah. Uzmi sad 0,65 do 070 KM jer je bolje nego 1 KM za 6 ili 7 godina. Trenutno je Cementara Kakanj povoljna, dobit i dividenda će rasti narednih godina jer se ponovo pokreću investicije. Treba ove tunele završiti, gradit će se dvije hidrocentrale ne računajući i ovu na Drini. Dalje Elektroprivreda je također povoljna i ima dobre izglede da se vrijednost udvostruči pa i utrostruči u narednih par godina.
Ako se gleda samo prinos ( dividenda) onda su Telekom i Cementara Kakanj najbolji.
Razmisljao sam i o tome ali nije ovdje stvar samo u ovom porastu vrijednosti od 40% do dospijeca. Svake godine uplacuje se kamata u iznosu od 8% na moj ulozeni iznos sto nije los prihod.
U sustini ne radi se o velikoj cifri pa i ne razmisljam puno.
rimano

#405 Re: dionice, kupovina itd.

Post by rimano »

almir1977 wrote: Ma neću se obogatiti ali dividenda od skoro 9% je fantastična, koliko sam upratio dobre dividende po svijetu su 3-4%.
Dva do tri puta veci prinos nego da cuvas u banci, stim da ce vjerovatno rasti cijena u slucaju privatizacije.
rekla-kazala

#406 Re: dionice, kupovina itd.

Post by rekla-kazala »

rimano wrote:
rekla-kazala wrote: Ja bi na tvom mjestu izišao iz obveznica i to odmah. Uzmi sad 0,65 do 070 KM jer je bolje nego 1 KM za 6 ili 7 godina. Trenutno je Cementara Kakanj povoljna, dobit i dividenda će rasti narednih godina jer se ponovo pokreću investicije. Treba ove tunele završiti, gradit će se dvije hidrocentrale ne računajući i ovu na Drini. Dalje Elektroprivreda je također povoljna i ima dobre izglede da se vrijednost udvostruči pa i utrostruči u narednih par godina.
Razmisljao sam i o tome ali nije ovdje stvar samo u ovom porastu vrijednosti od 40% do dospijeca. Svake godine uplacuje se kamata u iznosu od 8% na moj ulozeni iznos sto nije los prihod.
U sustini ne radi se o velikoj cifri pa i ne razmisljam puno.
Sračunaj kamata nije 8% nego 2,5 % na nominalnu vrijednost.
Npr. kupio si 1000 KM potraživanja za 300 KM i sad vrijede 650 KM.
Na 1000 KM potraživanja dobiješ 25 KM kamate godišnje.
Ako sad prodaš potraživanja za 650 KM i kupiš 33 dionice BH telekoma dobivaš 57 KM diviende što je duplo veći prinos.
mO k3

#407 Re: dionice, kupovina itd.

Post by mO k3 »

ExNihilo wrote:Fed počeo zavrtati pipu!

I gle čuda, uprkos proročanstvima forumskih stručnjaka, tržište se nije stropoštalo u ambis :) Barem ne zasad.

Image

Sasvim suprotno, DJ skočio za 200 poena. Fascinantni svijet finansijskih tržišta :)
Svakih 7 godina dojde crash .... znaci sljedeći ce biti po tom nekom pravilu 2015 ..... Mada ja smatram da bi se mogao desiti i ove godine...... Postalo je sve prevruca , ja nemam ništa vise u mome depotu
ExNihilo

#408 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

mO k3 wrote:

I gle čuda, uprkos proročanstvima forumskih stručnjaka, tržište se nije stropoštalo u ambis :) Barem ne zasad.

Image

Sasvim suprotno, DJ skočio za 200 poena. Fascinantni svijet finansijskih tržišta :)
Svakih 7 godina dojde crash .... znaci sljedeći ce biti po tom nekom pravilu 2015 ..... Mada ja smatram da bi se mogao desiti i ove godine...... Postalo je sve prevruca , ja nemam ništa vise u mome depotu
Dobro, ne bih se baš složio s tim patternom od 7 godina, ali se slažem da sada treba prodavati. :)
Alfons Kauders

#409 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Alfons Kauders »

ExNihilo wrote:
mO k3 wrote:

Image

Dobro, ne bih se baš složio s tim patternom od 7 godina, ali se slažem da sada treba prodavati. :)
stovani kolega, sta ocekujete od ovog fed tapera? :D
dinooh

#410 Re: dionice, kupovina itd.

Post by dinooh »

.
mO k3

#411 Re: dionice, kupovina itd.

Post by mO k3 »

To sa 7 godina nisam ja iz rukava izvukao .... :D

Upravo sam imao zanimljiv razgovor , gdje mi je rečeno da se na području bayerna tajkuni pozicijoniraju , skupljaju pare ,jer za 4-5 godina očekivanju da pukne balon nekretnina ....
ExNihilo

#412 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

@Alfons

Ooo, kolega. :D Lijepo Vas je vidjeti.

Dobro pitanje, baš sam nedavno pisao rad na temu korelacije QE programa i berze koristeći event study, pa mi je bila zanimljiva rasprava koja se na ovoj temi vodila. Naravno, niko ne može reći kakav će ishod biti sa sigurnošću, ali dosad provedene empirijske studije nisu pronašle kauzalnu vezu koja bi potvrdila da tapering obavezno znači crash. Vidi Dobbs et al (2013) i Lawler (2012). :D

Gore pomenuti početak zavrtanja pipe (i skok DJI) možda potvrđuje ova saznanja, da berza neće doživjeti kolaps zbog taperinga, ali je smanjenje LSAPa još uvijek "stidljivo", pa je nerealno zaključivati samo na osnovu nedavnog događaja. S obzirom da je Bernanke prije nekoliko mjeseci trabunjao o početku taperinga, možda je ovaj ishod bio, ustvari, pozitivna vijest za investitore (u odnosu na očekivanja) jer sada je prilično sigurno da LSAP neće potpuno prestati barem do polovine 2014?

Bilo kako bilo, DJI i S&P 500 nikada u historiji nisu bili ovako visoko. Zbog toga je, kao što rekoh, dobra ideja sada prodati. Barem bih ja to učinio, ali ja sam prilično averzičan prema riziku. Ko se voli kockati, bujrum.
sportman1

#413 Re: dionice, kupovina itd.

Post by sportman1 »

imali internet broker u bih preko kojeg mores da trgujes i instrumentima fin. i izvan bih tacnije u jevropi?
sportman1

#414 Re: dionice, kupovina itd.

Post by sportman1 »

almir1977 wrote:
rimano wrote:

Ma neću se obogatiti ali dividenda od skoro 9% je fantastična, koliko sam upratio dobre dividende po svijetu su 3-4%.

jes ako isplacuje svake godine 9% :D
Alfons Kauders

#415 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Alfons Kauders »

ExNihilo wrote:@Alfons

Dobro pitanje, baš sam nedavno pisao rad na temu korelacije QE programa i berze koristeći event study, pa mi je bila zanimljiva rasprava koja se na ovoj temi vodila. Naravno, niko ne može reći kakav će ishod biti sa sigurnošću, ali dosad provedene empirijske studije nisu pronašle kauzalnu vezu koja bi potvrdila da tapering obavezno znači crash. Vidi Dobbs et al (2013) i Lawler (2012). :D

Gore pomenuti početak zavrtanja pipe (i skok DJI) možda potvrđuje ova saznanja, da berza neće doživjeti kolaps zbog taperinga, ali je smanjenje LSAPa još uvijek "stidljivo", pa je nerealno zaključivati samo na osnovu nedavnog događaja. S obzirom da je Bernanke prije nekoliko mjeseci trabunjao o početku taperinga, možda je ovaj ishod bio, ustvari, pozitivna vijest za investitore (u odnosu na očekivanja) jer sada je prilično sigurno da LSAP neće potpuno prestati barem do polovine 2014?

Bilo kako bilo, DJI i S&P 500 nikada u historiji nisu bili ovako visoko. Zbog toga je, kao što rekoh, dobra ideja sada prodati. Barem bih ja to učinio, ali ja sam prilično averzičan prema riziku. Ko se voli kockati, bujrum.
osobito stovanje kolega, i moram reci da se u potpunosti slazem... sto naravno nije slucaj na nekim drugim temama :D

crasha nece biti, to je vec izvjesno... korekcija je svakako za ocekivati, a zavrtanje QE pipe ce je samo ubrzati, odnosno pokrenuti samo par kvartala ranije, sto uopste nije lose jer bi se tako mogla vjestacki ublaziti... tajming je dobar, ali s druge strane je i problematican jer bernanke ide - pa ce mnogi neinformisani investitori to shvatiti kao dodatni znak nesigurnosti "on ode, zaboli ga sta ce biti poslije njega"... institucionalni investitori naravno nece imati tih problema, te bi lagano mogli iskoristiti priliku da "podebljaju" portfolio po dobrim cijenama ako mali pocnu prodavati

dodatni problem s taperingom i generalno sa QE sto je dosta ljudi dezinformisano... pogotovo od strane pojedinih panicara i teoreticara zavjera koji u svemu vide potencijalni krah

iskreno vise me brine stanje trzista nekretnina u SAD u narednih godinu-dvije

kada krenu medjedi, mislim da bi bilo najbolje prodati i cekati nekoliko sedmica da se istresu mali investitori, a onda kupovati par mjeseci kasnije prije no sto potraznja velikih ponovo napumpa cijene
rimano

#416 Re: dionice, kupovina itd.

Post by rimano »

rekla-kazala wrote: Sračunaj kamata nije 8% nego 2,5 % na nominalnu vrijednost.
Npr. kupio si 1000 KM potraživanja za 300 KM i sad vrijede 650 KM.
Na 1000 KM potraživanja dobiješ 25 KM kamate godišnje.
Ako sad prodaš potraživanja za 650 KM i kupiš 33 dionice BH telekoma dobivaš 57 KM diviende što je duplo veći prinos.
25KM na ulozenih 300KM je 8.3%, na to sam mislio.
Na prvu ruku ova tvoja racunica govori da je povoljni prebaciti se na telecom, ali kad se uzme period do dospjeca u obzir cca 7god racunica je slijedeca.

Obveznice 1000+25*7=1175
BHT 650+57*7=1049

Obveznice nakon tih 7 god ce proizvesti 126KM vise u odnosu na telekom (ako je dividenda i dalje 1.73KM). Sad pitanje je kolika ce biti dividenda u tih 7 godina i kolika ce biti cijena dionice nakon 7 god.
Vrijednost dionice moze biti i 30KM ili vise sto bi bilo odlicno a moze i 10 pa sam onda na gubitku ili na nuli u najbolju ruku.
sportman1 wrote: jes ako isplacuje svake godine 9% :D
Isplacivat ce se sve dok je vecinski vlasnik vlada FBIH, a nakon privatizacije vjerovatno ce biti veca dividenda.
curiousx

#417 Re: dionice, kupovina itd.

Post by curiousx »

Šta se ovo događa na berzi sa Energoinvestom, nakon što su ugovorili velike poslove vani, posebno u Alžiru posao od preko 50 miliona EURA, neko od početka sedmice samo kupuje dionice?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#418 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Entropio »

curiousx wrote:Šta se ovo događa na berzi sa Energoinvestom, nakon što su ugovorili velike poslove vani, posebno u Alžiru posao od preko 50 miliona EURA, neko od početka sedmice samo kupuje dionice?
Sigurno neko ima neke insajderske informacije. :D
drndalo

#419 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

Koliki je obim trgovine ? Moze biti i samo navlakusa...
drug_profi

#420 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Svi su prometi dionicama na nasoj plitkoj berzi strogo kontrolisani izmedju poznatog kupca i prodavca uz dogovorenu cijenu a nadlezne sluzbe ne cine nista da se to sprijeci. Jedino sto se jos koliko toliko trguje po zakonu trzista jesu obveznice.
Bodkin

#421 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Bodkin »

ExNihilo wrote:@Alfons

ne vidim razloga da neko misli da ce trziste krahirati. veci problem je povjerenje investitora. skoro je bio clanak na cini mi se marketwatch-u da sve i ako je bull trziste, mali investitori nece uskociti da kupuju. dalje, ako imas diverzificiran portfolio, dji i S&P te ne bi bas trebali brinuti :D imas apple, imas nekoga sa negativnom korelacijom i to je sve ok :D
mO k3

#422 Re: dionice, kupovina itd.

Post by mO k3 »

Iskreno cekam sa strane , i mislim da ce "crash" da se desi iz ovoga ili onoga razloga . Kada? Blage , ali racunica je svakih 7 godina , znaci sljedece godine "predstoji "
za sada vazi pravilo "sell in may and go away"
Leons

#423 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Leons »

Pozdrav svima,

nešta je ova tema zamrla.

Kako sada stoje stvari na sarajevskoj berzi, jer sam ja mislio da ulažem u naše dionice?

Obeshrabruje me to što često čujem i pročitam da se nonstop izvode neki mutni poslovi i manipulacije trzista ovdje kod nas.
Imam novca u banci koji nisam namjeravao trošiti u skorije vrijeme jer sam student i nemam nekih troškova niti velikih želja.
Hoću da bar polovinu iznosa koji mi je u banci pretvorim u vrijednosne papire, ne mislim da ću se obogatiti preko noći već ne vidim poentu držanja para u banci.

Osim toga, zvanična stranica SASE je jako loša i neupdatovana, ne znam da li je do mene ali za neke emitente mi se čini da uopšte nema nikakvih finansijskih izvještaja u zadnju godinu,dvije,tri. Zar ovo ne bi trebalo biti zakonski regulisano?

Kolega je postavio pitanje na koje nije dobio odgovor a isto mene interesuje - da li se iz BiH može trgovati na berzama u inostranstvu?
channel10

#424 Re: dionice, kupovina itd.

Post by channel10 »

Da li je BHT isplatio dividendu za proslu godinu?
rekla-kazala

#425 Re: dionice, kupovina itd.

Post by rekla-kazala »

channel10 wrote:Da li je BHT isplatio dividendu za proslu godinu?
Da, prije par dana.
Post Reply