Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
-
abfahrt
#3551 Re: Berza (dionice i kupovina)
Pozdrav ljudi! Imam par pitanja jer bih uložio neke pare u dionice. Prvo, od kojih firmi su najbolje dionice da se kupe? Drugo, ako ja kupim npr. dionice Bh Telekoma ili Elektroprivrede da li ja svake godine dobijam određenu dividendu i koliki je iznos dividende kada imam npr. 10 dionica od gore nabrojanih firmi, koliko bi trebao čekati da vratim uložene novce? Treće, koliko sam shvatio dividenda se isplaćuje kada se ostvari dobit, može li se desiti da se ne isplati iako je istvarena dobit? Četvrto, čuo sam da Raiffeisen banka ima te brokere, koga vi preporučujete? Možda su glupa pitanja, ali novi sam u ovome. Hvala!
-
pOZz
#3552 Re: Berza (dionice i kupovina)
Imaju svi odgovori na ovoj temi.
- drug_profi
#3553 Re: Berza (dionice i kupovina)
Ja bih ti stvarno odgovorio, ali toliko bih trebao pisati da bih izgubio bar sat vremena.abfahrt wrote: ↑16/05/2023 06:15 Pozdrav ljudi! Imam par pitanja jer bih uložio neke pare u dionice. Prvo, od kojih firmi su najbolje dionice da se kupe? Drugo, ako ja kupim npr. dionice Bh Telekoma ili Elektroprivrede da li ja svake godine dobijam određenu dividendu i koliki je iznos dividende kada imam npr. 10 dionica od gore nabrojanih firmi, koliko bi trebao čekati da vratim uložene novce? Treće, koliko sam shvatio dividenda se isplaćuje kada se ostvari dobit, može li se desiti da se ne isplati iako je istvarena dobit? Četvrto, čuo sam da Raiffeisen banka ima te brokere, koga vi preporučujete? Možda su glupa pitanja, ali novi sam u ovome. Hvala!
Imaju sve informacije na temi.
Ako nešto ne nađeš, pitaj opet.
-
zigzag
#3554 Re: Berza (dionice i kupovina)
Najbolje je da izdvoji ono što ste pisali ti i cinick i to pročita. Tu su svi odgovori. I mora uključiti vlasitit mozak jer mora znati šta hoće. Kao i u svakom poslu.drug_profi wrote: ↑16/05/2023 09:59Ja bih ti stvarno odgovorio, ali toliko bih trebao pisati da bih izgubio bar sat vremena.abfahrt wrote: ↑16/05/2023 06:15 Pozdrav ljudi! Imam par pitanja jer bih uložio neke pare u dionice. Prvo, od kojih firmi su najbolje dionice da se kupe? Drugo, ako ja kupim npr. dionice Bh Telekoma ili Elektroprivrede da li ja svake godine dobijam određenu dividendu i koliki je iznos dividende kada imam npr. 10 dionica od gore nabrojanih firmi, koliko bi trebao čekati da vratim uložene novce? Treće, koliko sam shvatio dividenda se isplaćuje kada se ostvari dobit, može li se desiti da se ne isplati iako je istvarena dobit? Četvrto, čuo sam da Raiffeisen banka ima te brokere, koga vi preporučujete? Možda su glupa pitanja, ali novi sam u ovome. Hvala!
-
abfahrt
#3555 Re: Berza (dionice i kupovina)
Hvala, svakako ću pročitati, mislio sam ovako na brzakazigzag wrote: ↑16/05/2023 10:20Najbolje je da izdvoji ono što ste pisali ti i cinick i to pročita. Tu su svi odgovori. I mora uključiti vlasitit mozak jer mora znati šta hoće. Kao i u svakom poslu.drug_profi wrote: ↑16/05/2023 09:59
Ja bih ti stvarno odgovorio, ali toliko bih trebao pisati da bih izgubio bar sat vremena.
-
zigzag
#3556 Re: Berza (dionice i kupovina)
Na brzaka ti je ovako, cementara, bosnalijek, telekom, elektroprivreda . Sve četiri isplaćuju dividendu i ovo nabrojano je po veličini dividende. Isplaćuju i banke i Bosna Reosiguranje.
Od veličine godišnje dobiti zavisi i isplata dividende. Kod cementare za otprilike 10-12 godina se može vratiti uloženo i to samo kroz dividendu, kod ostalih nabrojanih dosta duže.
Jedina prednost elektroprivrede je što su dionice toliko jeftine i da dođu na iole normalniju vrijednost, cijena mora skočiti bar 500%. A struja ne može propasti
U Banjaluci je kvalitan MTel jer svaka tri mjeseca isplaćuje dio dividende.
I najbolje je uzeti brokera u sklopu banke ili raiffeisen ili ASA. Privatni brokeri su rizični jer se mogu zatvoriti preko noći a onda traje papirologija dok se dokumenti i dokazi o vlasništvu nad dionicama prebace na drugog brokera.
Od veličine godišnje dobiti zavisi i isplata dividende. Kod cementare za otprilike 10-12 godina se može vratiti uloženo i to samo kroz dividendu, kod ostalih nabrojanih dosta duže.
Jedina prednost elektroprivrede je što su dionice toliko jeftine i da dođu na iole normalniju vrijednost, cijena mora skočiti bar 500%. A struja ne može propasti
U Banjaluci je kvalitan MTel jer svaka tri mjeseca isplaćuje dio dividende.
I najbolje je uzeti brokera u sklopu banke ili raiffeisen ili ASA. Privatni brokeri su rizični jer se mogu zatvoriti preko noći a onda traje papirologija dok se dokumenti i dokazi o vlasništvu nad dionicama prebace na drugog brokera.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3557 Re: Berza (dionice i kupovina)
da..sto se meni dogodilo... taj zadnji dio
koverta puna novaca da uplatim da pometemo svedski stol sa elektroprivredom
merlin... birani pretplatnik je trenutno nedostupan
štobi stari latini rekli onima koji zadnji dolaze ostaju samo kosti
koverta puna novaca da uplatim da pometemo svedski stol sa elektroprivredom
merlin... birani pretplatnik je trenutno nedostupan
štobi stari latini rekli onima koji zadnji dolaze ostaju samo kosti
-
zigzag
#3558 Re: Berza (dionice i kupovina)
ima ona emisija "nikad nije kasno" 
- Truba
#3559 Re: Berza (dionice i kupovina)
pa necu nosat torbu para 3 dana istekla mi orocena suma u mf prenio je odmah u novu banku ili obratno sve mi to isto
al koja je vjerojatnoca da ce bas dana kada meni izlazi oroceni depozit od 13 mjeseci bas daj dan ne mogu sprovesti u djelo naum i bas tada bude rasrpodaja
al koja je vjerojatnoca da ce bas dana kada meni izlazi oroceni depozit od 13 mjeseci bas daj dan ne mogu sprovesti u djelo naum i bas tada bude rasrpodaja
-
zigzag
#3560 Re: Berza (dionice i kupovina)
Pa odeš u raiffeisen da koristiš i njihove brokere. I tamo ti to sve riješe jednostavno: javiš se na telefone 461 584, zatim dobiješ centralu i na centrali tražiš jednu gospođu koja se zove Sabaheta. Sabaheta će te spojiti sa Draganom, koji obično nije na lokalu na kome ti tražiš već ode da igra karte na lokalu 122, pa ponovo nazoveš Sabahetu da ti ona da lokal 122 ako ne bude na lokalu 120, ako je on na 122 lokalu tražiš da te spoji sa lokalom 503 i tu se javi jedna baba. Babi moraš glasnije govorit', reci: "Baba, baba, volio bih kupiti dionice", i tako to. Na taj način ćeš lako dobit' i potpisat ugovor sa raiffeisen brokerima.
- drndalo
#3561 Re: Berza (dionice i kupovina)
zigzag wrote: ↑16/05/2023 12:18 Pa odeš u raiffeisen da koristiš i njihove brokere. I tamo ti to sve riješe jednostavno: javiš se na telefone 461 584, zatim dobiješ centralu i na centrali tražiš jednu gospođu koja se zove Sabaheta. Sabaheta će te spojiti sa Draganom, koji obično nije na lokalu na kome ti tražiš već ode da igra karte na lokalu 122, pa ponovo nazoveš Sabahetu da ti ona da lokal 122 ako ne bude na lokalu 120, ako je on na 122 lokalu tražiš da te spoji sa lokalom 503 i tu se javi jedna baba. Babi moraš glasnije govorit', reci: "Baba, baba, volio bih kupiti dionice", i tako to. Na taj način ćeš lako dobit' i potpisat ugovor sa raiffeisen brokerima.
-
Prodice
#3562 Re: Berza (dionice i kupovina)
https://triglavfondovi.ba/triglav-globalni-dionicki/
Je li oko naletio na ovo? Je li ovo nešto novo na našim prostorima?
-
zigzag
#3563 Re: Berza (dionice i kupovina)
Sigurno je novo. Svi znamo da slovenci nikad nisu raspolagali našim parama.
- drug_profi
#3564 Re: Berza (dionice i kupovina)
Ljudi obicno ne citaju najvaznije stvari:Prodice wrote: ↑16/05/2023 19:14 https://triglavfondovi.ba/triglav-globalni-dionicki/
https://triglavfondovi.ba/triglav-globalni-dionicki/
A ima i grafik kretanja vrijednosti udjela. Uglavnom -3% je u odnosu na mart 2022.
Onako prostim rijecima ko je usao u ovo prije godinu dana, dace 10% ulozenog da sada izadje.
Moze cekati 5 godina, Mozda bude u plusu 20-30%, a mozda i u minusu.
Pogledati tab ispod grafikona "osnovni podaci o fondu".
Između ostalog:
Ulazni troškovi
za iznose do 50.000,00 KM ulazna naknada iznosi 3,00%
za iznose od 50.000,01 KM do 100.000,00 KM ulazna naknada iznosi 2,00%
za iznose od 100.000,01 KM do 150.000,00 KM ulazna naknada iznosi 1,00%
za iznose preko 150.000,00 KM ulazna naknada se ne naplaćuje
institucionalni investitori oslobođeni su plaćanja ulazne naknade. Izraz institucionalni investitor odnosi se na domaće ili strano pravno lice koje posluje kao investicijski fond, penzioni fond, banka, osiguravajuće ili reosiguravajuće društvo ili drugo pravno lice koje na osnovu svoje registrirane poslovne djelatnosti može procijeniti značaj buduće investicije u vrijednosne papire.
Izlazni troškovi Prilikom svakog otkupa udjela Fonda vlasniku udjela obračunava se i naplaćuje izlazna naknada uvećana za poreznu obavezu, ako takva obaveza postoji.
za ulaganja do godinu dana izlazna naknada iznosi 2,00%
za ulaganja do dvije godine izlazna naknada iznosi 1,00%
za ulaganja do tri godine izlazna naknada iznosi 0,50%
za ulaganja duža od 3 godine ne naplaćuje se izlazna naknada
institucionalni investitori oslobođeni su plaćanja izlazne naknade. Izraz institucionalni investitor odnosi se na domaće ili strano pravno lice koje posluje kao investicijski fond, penzioni fond, banka, osiguravajuće ili reosiguravajuće društvo ili drugo pravno lice koje na osnovu svoje registrirane poslovne djelatnosti može procijeniti značaj buduće investicije u vrijednosne papire.
Upravljačka provizija 2,50%
-
lissics
#3565 Re: Berza (dionice i kupovina)
Sa tom upravljackom provizijom nema te nigdje. Mozes biti u plusu samo ako ide neki lud bull market.
- Truba
#3566 Re: Berza (dionice i kupovina)
ma ništa to šuplja
nego gledam oba izvjesca telekoma srpske
ne izgleda uopce lose
nego gledam oba izvjesca telekoma srpske
ne izgleda uopce lose
-
zigzag
#3567 Re: Berza (dionice i kupovina)
Kad počneš čitati finansijske, postaješ profi

- Truba
#3568 Re: Berza (dionice i kupovina)
A sto ti nisi prodao na duplo nisam skontao?
-
zigzag
#3569 Re: Berza (dionice i kupovina)
Mene pitaš za elektroprivredu?
- Truba
#3570 Re: Berza (dionice i kupovina)
ma da... ako sam dobro skontao imao si prigodu uduplati pare
-
zigzag
#3571 Re: Berza (dionice i kupovina)
Jesam, bile uduplane i nešto više od toga. Za početak sam ispratio smjernice ovih naših profija a onda odem na web stranicu SASE i pogledam sve one firme koje su mi spomenuli i koje sam kao i ti ocijenio kao dobrim firmama. I telekom , cementara,bosnalijek,sarajevo osiguranje elektroprivreda ,energoinvest.Pošto ne znam čitati bilance išao sam jednostavnim pristupom za koji imaju podaci.
Moja formula je bila : kolika je nominalna cijena a kolika je tržišna.
I dionice elektroprivrede i energoinvesta su bile najjeftinije. Sve ostale su bile a i sada su preko nominalne cijene. Elektroprivreda i energoinvest samo deseti dio nominalne.
Za energoinvest znam da je u problemima a za struju znam da je energent budućnosti.
I onda odlučim kupiti elektroprivredu.Tada je već za nekoliko sedmica cijena otišla na 16 KM i tu sam znao da sam napravio pravi odabir. I od tada nešt raste nešto pada ali svi smo vidjeli i svi sad znamo šta je struja i elektroprivreda. Tako da sam sad siguran da može cijena dionica ići i do 50 KM.
Sreća, žena nikad nije pitala za tu ušeđevinu a i da nekad pita uvijek će se iznenaditi da je biti više od očekivanog jer ovo može samo rasti pošto je nenormalno podcijeneno.
A i Bufett se složio samnom.
Moja formula je bila : kolika je nominalna cijena a kolika je tržišna.
I dionice elektroprivrede i energoinvesta su bile najjeftinije. Sve ostale su bile a i sada su preko nominalne cijene. Elektroprivreda i energoinvest samo deseti dio nominalne.
Za energoinvest znam da je u problemima a za struju znam da je energent budućnosti.
I onda odlučim kupiti elektroprivredu.Tada je već za nekoliko sedmica cijena otišla na 16 KM i tu sam znao da sam napravio pravi odabir. I od tada nešt raste nešto pada ali svi smo vidjeli i svi sad znamo šta je struja i elektroprivreda. Tako da sam sad siguran da može cijena dionica ići i do 50 KM.
Sreća, žena nikad nije pitala za tu ušeđevinu a i da nekad pita uvijek će se iznenaditi da je biti više od očekivanog jer ovo može samo rasti pošto je nenormalno podcijeneno.
A i Bufett se složio samnom.
-
Ci-Nick
#3572 Re: Berza (dionice i kupovina)
Kaže Buffett,.." Kad očekuješ pljusak, ne podmeći čašu,.. nego kantu"
Ja sam kupio neke dionice i drzao ih godinama, racunao sam da vrijede 5 puta više od onog sto sam plaćao, i onda krene cijena rasti i ja prodam na nabavna x 3,.. nestrpljiv, poslije godinu je većinski isao u preuzimanje po cijeni koja bila moja nabavna x 7.
Osjećao sam se ko magarac.
Ne zato sto nisam uzeo maksimalnu nego zato sto sam znao da vrijedi vise od onog sto sam uzeo..
Realna vrijednost Elektroprivrede BiH koja bi poslovala po trzisnim uslovima je iznad 100 KM ali eto da zbog negativnog utjecaja politike kazemo da je realna vrijednost 50 do 60 KM.
Last edited by Ci-Nick on 17/05/2023 20:57, edited 1 time in total.
-
zigzag
#3573 Re: Berza (dionice i kupovina)
Svi se slažemo. Samo to treba dočekat , a godine prolaze 
- Ajs_Nigrutin
#3574 Re: Berza (dionice i kupovina)
A pare se možda mogle u međuvremenu obrnuti sa pozitivnim višestrukim ishodom… Možda…
- iks