Ako ćemo pošteno, Berni se poziva na iskustva skandinavskih zemalja, a ne Kube.Leons wrote:Ono sto Trump zagovara je od SAD napravilo to sto jeste, ta zemlja nikada nije imala ekonomske politike koje senilni dedica zagovara. Bernieve fantazije su ostvarene na Kubi i drugim socijalistickim rupetinama.
A pitanje ekonomske politike svih kandidata je ograničeno. Sve je to "grubo". Imaju neki smjerovi, ali mnogi su nerealni.
Npr. ograničavanje visine duga države je smiješno. I smanjenje budžeta je smiješno, a niko neće da dira u vojsku i medikeid.
Pa nemogu da se skinu sa štampanja novca. Sumnjam da i republikanac dođe - da će se nešto strašno promjeniti.
Pa internet pun izjava Amerikanaca - država ne treba da se petlja u moj medikeid. Pa kod nas ljudi shvataju odakle pare dolaze za zdravstvo, a u Americi ne mogu.
Da nije bitno ko će biti predsjednik - nije baš. Veoma je bitno. Ali, ko nikada do sada doći će na naplatu sve politike prijašnjih administracija. I djelovanje predsjednika će biti isto, ma ko dođe.
Meni su zanimljive demokrate, jer najvjerovatnije osim Trampa ne postoji republikanac koji ih može pobjediti. A zanimljiv mi je Berni ko još jedan autsajder koji može pokvariti planove Klintonovoj.
A, i smara me naša politika. Odlutam u Ameriku i razmišljam kakve su karikature njihovi političari, ali i u toj karikaturalnosti ozbiljni, vjeruju u svoju politiku, stvarno vjeruju u svoju zemlju, imaju svoje interese naravno, ali i stvarno pokušavaju da uz svoje interese urade nešto i za zemlju.