Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Haris.ba

#51 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by Haris.ba »

Leons wrote:Ono sto Trump zagovara je od SAD napravilo to sto jeste, ta zemlja nikada nije imala ekonomske politike koje senilni dedica zagovara. Bernieve fantazije su ostvarene na Kubi i drugim socijalistickim rupetinama.
Ako ćemo pošteno, Berni se poziva na iskustva skandinavskih zemalja, a ne Kube.

A pitanje ekonomske politike svih kandidata je ograničeno. Sve je to "grubo". Imaju neki smjerovi, ali mnogi su nerealni.

Npr. ograničavanje visine duga države je smiješno. I smanjenje budžeta je smiješno, a niko neće da dira u vojsku i medikeid.
Pa nemogu da se skinu sa štampanja novca. Sumnjam da i republikanac dođe - da će se nešto strašno promjeniti.

Pa internet pun izjava Amerikanaca - država ne treba da se petlja u moj medikeid. Pa kod nas ljudi shvataju odakle pare dolaze za zdravstvo, a u Americi ne mogu.

Da nije bitno ko će biti predsjednik - nije baš. Veoma je bitno. Ali, ko nikada do sada doći će na naplatu sve politike prijašnjih administracija. I djelovanje predsjednika će biti isto, ma ko dođe.

Meni su zanimljive demokrate, jer najvjerovatnije osim Trampa ne postoji republikanac koji ih može pobjediti. A zanimljiv mi je Berni ko još jedan autsajder koji može pokvariti planove Klintonovoj.
A, i smara me naša politika. Odlutam u Ameriku i razmišljam kakve su karikature njihovi političari, ali i u toj karikaturalnosti ozbiljni, vjeruju u svoju politiku, stvarno vjeruju u svoju zemlju, imaju svoje interese naravno, ali i stvarno pokušavaju da uz svoje interese urade nešto i za zemlju.
Leons

#52 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by Leons »

dale cooper wrote:
Da si se potrudio, kao što nisi, da pročitaš ono za što se Bernie zalaže znao bi da čovjek kada govori o sebi kao
demokratskom socijalisti govori u kontekstu primjene modela Nordijskih zemalja na neke goruće probleme
u Americi. Kao naprimjer univerzalna i jeftinija medicinska skrb ili besplatno školstvo i viša edukacija.
To nema žive veze sa komunizmom niti marksizmom niti jebenoj Kubi. Ali ko će tebi to objasniti kada se
pomamiš i na samu riječ socijal. Sama činjenica da ti je Trump favorit govori koliko nemaš veze ni
o politici ni o svojoj vlastitoj dobrobiti. Jesi li pročitao njegove stavove vezano za imigrante? Trump takve
kao ti voli kao lanjski snijeg i najradije bi vas sve poslao nazad odakle ste i došli.
Ma sve super, razumijem ja da ne mislimo svi isto i to je OK, ali kako raspravljati sa nekim ko je zauzeo poziciju a ne zna ni koju.
Dakle, socijaldemokratija je marksisticka struja koja nastoji ostvariti komunisticku utopiju posredstvom demokratije a ne diktature. Svaki socijaldemokrata je po defoltu marksist. Bar definiciju procitaj.
Mislim da nema potrebe da Amerikanci prave takve radikalne reforme u obrazovnom sektoru s obzirom da imaju najbolje univerzitete na svijetu. Slicno vazi i za ostale grane.
Ovakvi kao ja tj. Bosnjaci nisu bitni Trumpu jer se ni ne vidimo u naciji od 300 miliona ljudi. Uostalom, svi Bosnjaci su marljivi i posteni taxpayeri sto se ne bi moglo reci za Hispanike nazalost.

Svejjedno, Sanders da bude president je sajns fiksn.
dale cooper

#53 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by dale cooper »

Leons wrote:
dale cooper wrote:
Da si se potrudio, kao što nisi, da pročitaš ono za što se Bernie zalaže znao bi da čovjek kada govori o sebi kao
demokratskom socijalisti govori u kontekstu primjene modela Nordijskih zemalja na neke goruće probleme
u Americi. Kao naprimjer univerzalna i jeftinija medicinska skrb ili besplatno školstvo i viša edukacija.
To nema žive veze sa komunizmom niti marksizmom niti jebenoj Kubi. Ali ko će tebi to objasniti kada se
pomamiš i na samu riječ socijal. Sama činjenica da ti je Trump favorit govori koliko nemaš veze ni
o politici ni o svojoj vlastitoj dobrobiti. Jesi li pročitao njegove stavove vezano za imigrante? Trump takve
kao ti voli kao lanjski snijeg i najradije bi vas sve poslao nazad odakle ste i došli.
Ma sve super, razumijem ja da ne mislimo svi isto i to je OK, ali kako raspravljati sa nekim ko je zauzeo poziciju a ne zna ni koju.
Dakle, socijaldemokratija je marksisticka struja koja nastoji ostvariti komunisticku utopiju posredstvom demokratije a ne diktature. Svaki socijaldemokrata je po defoltu marksist. Bar definiciju procitaj.
Mislim da nema potrebe da Amerikanci prave takve radikalne reforme u obrazovnom sektoru s obzirom da imaju najbolje univerzitete na svijetu. Slicno vazi i za ostale grane.
Ovakvi kao ja tj. Bosnjaci nisu bitni Trumpu jer se ni ne vidimo u naciji od 300 miliona ljudi. Uostalom, svi Bosnjaci su marljivi i posteni taxpayeri sto se ne bi moglo reci za Hispanike nazalost.

Svejjedno, Sanders da bude president je sajns fiksn.
Socijal demokratija postoji u polovini Evrope uključujući i jednu Njemačku i nema nikakve apsolutno nikakve
veze sa stvaranjem komunističke utopije. Pa i taj Nordijski model koji Berni spominje, ne spominje ga bezveze, nego
ga spominje zato što funkcioniše već duži niz godina u tim zemljama. Zemljama koje usput rečeno nikada nisu
imale nikakve veze sa bilo kakvim oblikom komunizma. De ba informiši se malo jebote, u Americi si, nisu u komunističkoj
Kini. :mrgreen:

Samo se ti tješi prijatelju, neće on mene. Ima ona stara priča o tipu koji je šutio i ignorisao dok su druge
zlostavljali i ubijali govoreći "neće oni mene". Dok nisu došli po njega.

Prvo su došli po komuniste,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio komunist.

Zatim su došli po Židove,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio Židov.

Zatim su došli po sindikaliste,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio sindikalist.

Zatim su došli po katolike,
a ja se nisam pobunio
jer sam bio protestant.

Zatim su došli po mene,
a do tada više nije bilo nikoga
da se pobuni.
Leons

#54 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by Leons »

Beznadezan si slucaj cooperu.

Socijaldemokratija nema veze sa komunizmom sovjetskim mozda, ali ekonomskim i kulturoloskim itekako ima.
I kad vec spominjes Skandinavce pogledaj kakve su to oni reforme sprovodili zadnjih par godina.
Funkcionisu uprkos drzavi blagostanja, Svedska je bila najbogatija nekolonijalna sila prije sto godina, ne pada welfare state s neba nego se prije toga bude kapitalista i izrabljivac sa cilindrom na glavi inace bi se i sitna buranija igrala iste igre ali kurac.
dale cooper

#55 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by dale cooper »

Ma jesam beznadežan slučaj što raspravljam sa čovjekom koji sve informacije i vijesti dobija sa Fox Newsa. :mrgreen: :run:
Ja_Ja

#56 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by Ja_Ja »

Taman kad covjek misli da ne mozemo gore, ispliva Bosnjo i punim ustima kaze Trump...hahaha
nocnaptica986

#57 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by nocnaptica986 »

Leons wrote:Joj Boze mili kakve bombe ljudi ovdje bacaju. Cuj dasak nade za Ameriku, jbt kao da je Amerika neka propala rupetina a ne vladar svijeta pa da je ovaj klaun spasava. Pa siromasni stalez u SAD je bogatiji nego srednja klasa u nekim EU drzavama. A nije im to palo s neba niti im je ikada marksist na celu drzave bio pa vi saberite dva i dva.

Navijamo za Trumpa da pocisti sranja iza ovog majmuna Obame.
jedini koji pise gluposti si ti..
nedavno istrazivanje sa zanimljivim rezultatima
naj siromasni stalez ljudi u sad-u zaradjuje mnogo manje nego naj siromasniji sloj u kanadi,njemackoj,skadinavskim zemljama i vecini razvijenih zemalja eu itd
-najveca stopa siromastva nego u svim ostalim idustriski razvijenim zemljama

srednji stalez...iako je amerika od drugog svijetsog rata do pocetka 80 bila ubljedljiva to vise nije...prvo mjesto je zauzela kanada a eu zemlje pusu za vratom..rast prihoda srednje klase u sad je 0,8% u zadnjih 20 god dok razvijene eu zemlje imaju i do 20% rast

bogati stalez je naravno jedini u porastu ali ni to nije dovoljno jer recimo neke zemlje (svedske itd ) imaju mnogo veci rast od usa i pored svih beneficija
uglavnom zaljucak je bogati sloj moze funkiconirat i pored socijalne politike i da najbolja zemlja u sve tri kategorije trenutno kanada
druga stvar je da sam tamo zivio neko vrijeme,upoznao dosta ljudi i svojim ocima se uvjerio...to sto si sebe uvjerio da si pametan jer si pogledao 2-3 youtube videa i procitao par clanaka mozes okacit macku o rep
Jack Be Nimble

#58 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by Jack Be Nimble »

JoseMujica wrote:sreča pa u otoj Ameriki Prošnjaci, Svrbi i Krvati zajedno ne čine ni 1% stanovništva

bote kako je to sretna zemlja
Necemo mjenjati Ameriku, ali zato mozemo mjenjati city council i county :wink:

Al stvarno ne razumijem zasto dobar broj ljudi sa nasih prostora vuce ka republikancima. Ali ipak sa druge strane svi imaju neki svoj mali biznis tako da stalno misle da ce im republikanci smanjiti porez. Takodjer ovi koji imaju kcerke misle ako su republikanci na vlasti da ne moraju brinuti hoce li povesti unuce u BiH koje onako malo tamnije boje. Uglavnom glume angry white man-a.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#59 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by JoseMujica »

Jack Be Nimble wrote:
JoseMujica wrote:sreča pa u otoj Ameriki Prošnjaci, Svrbi i Krvati zajedno ne čine ni 1% stanovništva

bote kako je to sretna zemlja
Necemo mjenjati Ameriku, ali zato mozemo mjenjati city council i county :wink:

Al stvarno ne razumijem zasto dobar broj ljudi sa nasih prostora vuce ka republikancima. Ali ipak sa druge strane svi imaju neki svoj mali biznis tako da stalno misle da ce im republikanci smanjiti porez. Takodjer ovi koji imaju kcerke misle ako su republikanci na vlasti da ne moraju brinuti hoce li povesti unuce u BiH koje onako malo tamnije boje. Uglavnom glume angry white man-a.
ćuj zašto konzervirani čoban naginje republikancima :? ja i tebe :roll: s Dinare je to šljeglo nema dvije generacije i ti se pitaš što :lol:
Leons

#60 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by Leons »

nocnaptica986 wrote:
Leons wrote:Joj Boze mili kakve bombe ljudi ovdje bacaju. Cuj dasak nade za Ameriku, jbt kao da je Amerika neka propala rupetina a ne vladar svijeta pa da je ovaj klaun spasava. Pa siromasni stalez u SAD je bogatiji nego srednja klasa u nekim EU drzavama. A nije im to palo s neba niti im je ikada marksist na celu drzave bio pa vi saberite dva i dva.

naj siromasni stalez ljudi u sad-u zaradjuje mnogo manje nego naj siromasniji sloj u kanadi,njemackoj,skadinavskim zemljama i vecini razvijenih zemalja eu itd

srednji stalez...iako je amerika od drugog svijetsog rata do pocetka 80 bila ubljedljiva to vise nije...prvo mjesto je zauzela kanada a eu zemlje pusu za vratom..rast prihoda srednje klase u sad je 0,8% u zadnjih 20 god dok razvijene eu zemlje imaju i do 20% rast

bogati stalez je naravno jedini u porastu ali ni to nije dovoljno jer recimo neke zemlje (svedske itd ) imaju mnogo veci rast od usa i pored svih beneficija
uglavnom zaljucak je bogati sloj moze funkiconirat i pored socijalne politike i da najbolja zemlja u sve tri kategorije trenutno kanada
druga stvar je da sam tamo zivio neko vrijeme,upoznao dosta ljudi i svojim ocima se uvjerio...to sto si sebe uvjerio da si pametan jer si pogledao 2-3 youtube videa i procitao par clanaka mozes okacit macku o rep
Izvoli nadji statisticke podatke pa uporedi. Rekao sam neke EU zemlje, a ne najbogatija Njemacka.

SAD su do prije koju godinu imale najbogatiju srednju klasu na svijetu. Ako ne vjerujes meni vjeruj gugletu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#61 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by _BataZiv_0809 »

Popij Prozac.
nocnaptica986

#62 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by nocnaptica986 »

Leons wrote:
nocnaptica986 wrote:

Izvoli nadji statisticke podatke pa uporedi. Rekao sam neke EU zemlje, a ne najbogatija Njemacka.

SAD su do prije koju godinu imale najbogatiju srednju klasu na svijetu. Ako ne vjerujes meni vjeruj gugletu.
neke zemlje eu ..poredis bugarsku i rumunsku sa sad-om :lol: to je isto kao da kazes da je kazes da je bih super bogata zemlja jer ima bolji gdp od Burkine Faso..kad vec hoces da usporedjujes usa onda je usporedjuj sa zemljama njenog kalibra (kanada,njemacka,skandinavske zemlje) a ne usporedjivat sa bih,rumunijom i ostalim banana drzavama

Image

Other countries’ middle class incomes
CHANGE IN MEDIAN INCOME SINCE 2000 COUNTRY
Britain 19.7 %
Canada 19.7
Ireland 16.2
Netherlands 13.9
Spain 4.1
Germany 1.4
United States 0.3
Leons

#63 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by Leons »

Na Bugarsku nisam mislio naravno. Evo za pocetak Portugal. I sta ti to znaci kalibar SADa? Ne mozes vrsiti komparaciju takvu izmedju Amerike i Danske koja nema ni 5 miliona populaciju.

Kontam, ako su ih tek nedavno Svicarci prestigli kao najbogatija srednja klasa na svijetu i ako su im prosjecne plate vece od onih u Z.Evropi vjerovatno postoji neka korelacija s tim da nikada u historiji nisu imali socijalistu za predsjednika. Pa nek nastave sa istom praksom ha ja.
Arteta

#64 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by Arteta »

nocnaptica986 wrote:

Da su u Svabiji pola stanovnistva Nigeri i Latinosi i da ima stanovnistva kao Amerika malo morgen bi najsiromasniji slojevi vise zaradjivali.
Tito_i_Partija

#65 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by Tito_i_Partija »

Cak iako Bernie postane predsjednik, nemojte ocekivat' neke velike promjene. Republikanci trenutno kontrolisu i House i Senat, sto znaci da se bilo kakav prijedlog za zakon od strane Demokrata (pogotovo socijaliste k'o Bernie) obara u startu. Cesto se to radi cak i iz inata, bez obzira koliko to dobro za drzavu bilo, jer se u obadvjema partijama gaji kultura mrznje prema drugoj (sto je pogotovo slucaj sa Republikancima).

Sistem u Americi je jednostavno takav da za promjene u unutrasnjim poslovima moras imat' vecinu na svim nivoima vlade. Obama je to im'o nakratko, dok sada toga vise nema.
ophelia92

#66 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by ophelia92 »

Hillary Clinton to introduce taxes for men only http://satirelife.com/index.php?id=195
seln

#67 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by seln »

Tu glupost od drzave bi trebalo zakljucati i baciti kljuc u Mariana Trench.
Zasto u USA (United States of Assholes) nema socijalizma?
Zato sto se tamo i najveca fukara ne smatra siromasnim, vec samo privremeno sprijecenim milionerom.
sinuhe

#68 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by sinuhe »

Sta fali. Ode iz Kanzasa u Hollywood i obogati se :D
Posljednji americki komunista https://en.wikipedia.org/wiki/Gus_Hall , finski drvosjeca.
ioannes

#69 Re: Bernie Sanders, socijaldemokrata, budući predsjednik USA?

Post by ioannes »

u toj monstruoznoj tvorevini od drzave je svjedno ko ce biti predsjednik...kad svi vrse jednu te istu klijentelnu politiku,
a koliki su demokrati govori to da imaju dvije stranke...ove sve zemlje koje su oni bombardirali su imale vise stranaka.
kad takva jedna partija skupi po milijardu i vise dolara za svoju predizbornu kampanju onda znas koliko je sati, lobiizam na kvadrat...
Post Reply