Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

Avetinho

#926 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

jefferson wrote:
Avetinho wrote:Ne razumijem bas najbolje kakve veze ima sto je GE najveci proizvodjac u Vermontu. Kao, bolje da sutimo, njih necemo dirati, nasi su. Moram priznati da je to jedan od razloga zasto lika postujem -- zato sto nazove stvari pravim imenom. Ili bi mozda trebao napadati samo frakere u Teksasu, oni su daleko pa mu nece mnogo politicki naskoditi?

Sto se tice plana i planova, HRC je mnogo poznatija po neodredjenim planovima od BS. Opcenito je tesko ocekivati od predsjednickog kandidata da ti izbifla u detalje politiku koju ce imati u Bijeloj Kuci. Pa ne zna ni trenutni Predsjednik detalje, a samo to mu je posao, i jos je okruzen timom kome je takodjer samo to posao.

Za mene je bitno da covjek zna pravac i cilj. Sumnjam da je iko, narocito ne BS, toliko naivan da vjeruje da ce svaka politika proci kroz Kongres kao da Kongres ne postoji. Nije ni HRC. Zapravo, vjerujem da bi HRC imala mnogo vise problema protiv Reposa u Kongresu nego BS.
Kako mislis kakve veze ima sto je GE proizvodjac? Daj bolan dobro ti je ja_ja rekao, pa nepricamo o mjesnoj zajednici. Mi pricamo o jednoj od najvecih korporacija na svijetu, a BS otvoreno ide protiv njih, kao oni su zli. Sta mislis sta ce prosjecni zaposlenik GE-a reci kada cuje republikansku reklamu gdje citiraju BS o korporacijama i slicno? Garant nece reci: jeste upravu je, evo ja stvaljam svoje radno mjesto u zalog.
BS konstantno se protivi Export-Import banci (tu je istog misljenja kao i Ted Cruz) kao kako radi u dobrobit Boeinga? Jel on svjestav da EU na jos suptilniji nacin gura Airbus? Kada ga slusam enkad fakat kontam da veze nema o cemu prica, iako je proveo toliko godina u Senatu.
Sto se tice HRC i republikanaca, Robert gates je rekao da je ona bila najlaksa osoba za saradnju dok je on bio SECDEF. Nekazem da BS niej lagan za saradnju, ali njegova retorika je vec dosta mostova porusila a ko zna sta ce se jos desiti.
I na kraju, opet osnovno pitanje: gdje je plan kako da razbije banke, i slicno?
Pitanje "gdje je plan kako da razbije banke" je na nivou otprilike pitanja "gdje je plan kako srediti Libiju". Podsjecam te da HRC nema plan niti za jednu od politika koje namjerava sprooditi ako postane Predsjednik. Da ne spominjem sto uopste ne zna koje su joj trenutne politike. Zena se povija kako vjetar puse, a ponajvise iz pravca Bernija Sandersa, e ne bi li mu nekako otela kojeg glasaca. I to je poznata cinjenica.

Tvoj primjer s radnikom GE i velikih banaka je upravo cinizam protiv kojeg je usmjerena Bernijeva kampanja.

A volio bih vidjeti i listu tih velikih uspjeha HRC u politici.
Ja_Ja

#927 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

I da si upravu u vezi HC (a nisi), HC ne zagovara promjene tektonske prirode kao sto to radi Sanders. Prema tome od njega se ocekuje da izadje sa jasnim planom kako univerzalna zdravstvena zastita treba da funkcionise, kako da se finansira, te kako je namjerava preinaciti iz ideje i plana u zakong kroz Kongres. Isto vazi i za skolstvo, banke, trgovinu, i gro drugih stvari kojim lozi dio Amerikanaca. Ja sam relativno siguran da bi bio u stanju teoretski objasniti nacin funkcionisanja svojih zakona, kao i finansiranje, ono na cemu pada jeste da to VELIKA vecina Amerikanaca (svi republikanci + glasaci HC) ne zele, pa prema tome automatski pada bilo kakva nada da moze da progura vecinu svojih ideja kroz Kongres.

Ja iskreno ne razumijem zasto je to tesko shvatiti?! Mislim shvatam za ljude koji zive van Amerike da ne razumiju politicke, pa i socijalne procese u USA, ali ljudi koji zive u Americi bi to trebali znati. Istinska snaga lezi u Kongresu, bez Kongresa nema zakona. Da bi socijal-demokratska ideja imala buducnost, mora da uradi istu stvar koju je uradio Tea Party, da napravi revoluciju u svojoj partiji iz korijena prema glavi a ne s glave prema korijenu. Mozes glavu da promjenis ali ako nemas tijelo i rep da te podrze, glava pada.

Mnogo je pricano u medijima o dosadasnjim rezultatima HC kada dodje do te "across the isle" politike. Malo potrazi i naci ces dosta toga.
jeza u ledja

#928 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Pah...hmm.. neki bi rekli da je ovo sto radi danas Sanders upravo to pokretanje grassroots movementa u vezi socijaldemokratskih ideja koje podstice. Pogledati popularnu predsjednicku kampanju Ron Paula iz 2008e i poslije rast Tea Partija.

Kad se jednom sve ovo zavrsi, i Sanders (vjerovatno) izgubi, moguce da ce isti ti aktivisti nastavili gdje su stali, samo u svojim drzavama, okruzima, itd, jer ce i potencijalni kandidati uvidjeti da u tim idejama ima meda (u vidu glasova).

Mislim, mozda, samo naglas razmisljam...
Avetinho

#929 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

Ja_Ja wrote:I da si upravu u vezi HC (a nisi), HC ne zagovara promjene tektonske prirode kao sto to radi Sanders. Prema tome od njega se ocekuje da izadje sa jasnim planom kako univerzalna zdravstvena zastita treba da funkcionise, kako da se finansira, te kako je namjerava preinaciti iz ideje i plana u zakong kroz Kongres. Isto vazi i za skolstvo, banke, trgovinu, i gro drugih stvari kojim lozi dio Amerikanaca. Ja sam relativno siguran da bi bio u stanju teoretski objasniti nacin funkcionisanja svojih zakona, kao i finansiranje, ono na cemu pada jeste da to VELIKA vecina Amerikanaca (svi republikanci + glasaci HC) ne zele, pa prema tome automatski pada bilo kakva nada da moze da progura vecinu svojih ideja kroz Kongres.

Ja iskreno ne razumijem zasto je to tesko shvatiti?! Mislim shvatam za ljude koji zive van Amerike da ne razumiju politicke, pa i socijalne procese u USA, ali ljudi koji zive u Americi bi to trebali znati. Istinska snaga lezi u Kongresu, bez Kongresa nema zakona. Da bi socijal-demokratska ideja imala buducnost, mora da uradi istu stvar koju je uradio Tea Party, da napravi revoluciju u svojoj partiji iz korijena prema glavi a ne s glave prema korijenu. Mozes glavu da promjenis ali ako nemas tijelo i rep da te podrze, glava pada.

Mnogo je pricano u medijima o dosadasnjim rezultatima HC kada dodje do te "across the isle" politike. Malo potrazi i naci ces dosta toga.
Ljudi u Americi se s tobom ne bi slozili. Naprotiv, jos ih se vise s tobom ne bi slozilo kada bi imali prilike da kroz silnu predizbornu propagandnu buku cuju sta Sanders ima da kaze. Na koji nacin mislis da njegova ideja ide odozgo prema dole? Sanders ima podrsku jednog od najjacih grass-root pokreta u istoriji SAD. Dovoljno je pogledati broj novcanih priloga i dobrovoljno ulozenih sati u kampanju. Narocito ako uzmes u obzir da je do prije par mjeseci lik bio totalni anonimus osim za Vermont i mozda NH. Nije ni zgodni filmski glumac koji plijeni fizickom ljepotom -- cak ga i ovdje nazivaju hripavcem i rahiticarem.

Za HC uspjehe "across the isle", nisam mogao mnogo naci. Najvazniji poznati "uspjesi" su invazija na Irak i rat u Libiji.
Zokipfc

#930 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Zokipfc »

Avetinho wrote:
Fudo387 wrote:
U poredjenju sa ovim izgleda k'o amel tuka, i ne hripa k'o konj dok prostu recenicu sastavi. Ne znam koji ga djavo intervjuisu prije nego ga nakljukaju tabletama. Prikljuci mu oxygen tube i infuziju pa ga onda pitaj sta i kako.
Meni, pravo da ti kazem, imponuje da covjek u tim godinama ima vise energije nego mnogi mladici. Hripa? Covjek drzi govoranciju za govorancijom, dan za danom, mjesec za mjesecom. Snazno i energicno. Svidjala se njegova prica nekome ili ne, za energiju mu se samo moze skinuti kapa.
Covjek u svakom postu na ovoj temi lupa li ga lupa, bez obzira na cinjenice.
jeza u ledja

#931 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Sta znaci Sanders anonimus?

Pa 80% kandidata na predsjednickim izborima su uglavnom "anonimusi". Sanders nije nista manje poznat od Cruza i Rubia na primjer, cak naprotiv. Poznatiji je od Romneyja prije nego se ovaj kandidovao ili od Kasicha. Nista manje poznat od Obame godinu pred izbore. Poznatiji recimo od Clintona Muskog kad se on kandidovao.

Jedan je od poznatijih senatora, vec godinama.
Razumijem da generalnoj javnosti nije poznat, ali ko imalo prati zna ko je Sanders, upravo zato sto se deklarisao ka socijalista, i zato sto je Independent. Ta generalna javnost vjerovatno ne zna ni ko je trenutno Secretary of State niti ko je bio prije toga, ili potpredsjednik, a kamo li sta drugo.
Avetinho

#932 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

jeza u ledja wrote:Sta znaci Sanders anonimus?

Pa 80% kandidata na predsjednickim izborima su uglavnom "anonimusi". Sanders nije nista manje poznat od Cruza i Rubia na primjer, cak naprotiv. Poznatiji je od Romneyja prije nego se ovaj kandidovao ili od Kasicha. Nista manje poznat od Obame godinu pred izbore. Poznatiji recimo od Clintona Muskog kad se on kandidovao.

Jedan je od poznatijih senatora, vec godinama.
Razumijem da generalnoj javnosti nije poznat, ali ko imalo prati zna ko je Sanders, upravo zato sto se deklarisao ka socijalista, i zato sto je Independent. Ta generalna javnost vjerovatno ne zna ni ko je trenutno Secretary of State niti ko je bio prije toga, ili potpredsjednik, a kamo li sta drugo.
Ko god da je, u poredjenju s Hilari je anonimus. Ne samo da je HRC sirom poznata licnost, nego je miljenica milionera i bankara. Poenta je u tome, sto vise vrijeme u ovoim izborima odmice, razlika u svim polovima se ubrzano smanjuje, u korist Sandersa.

Nisam ja naivan da ne vidim da Hilari do sada uzima vecinu glasova, kao ni da su se partijski poslucnici naredali iza nje. Valja im poslije zivjeti s njom ako pobijedi, a ako izgubi, manja je steta. Poenta je i u tome da sve vise glasaca napusta njene redove i prelazi na Sandersovu stranu. Da li to ista znaci, i da li ce biti dovoljno za nominaciuju, ne znam, i pravo receno, bojim se da nece. Sto ne znaci da ga ne treba pogurati, a narocito ne kao izgovor cinicno koristiti "neznanje kako razbiti banke" ili "sukob sa GE jer ovi sakrivaju takse". Znaci nesto sigurno za buduci kurs Demokratske partije, ili eventualno kao put ka trecoj znacajnijoj partiji.
jeza u ledja

#933 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Avetinho wrote:Sto ne znaci da ga ne treba pogurati
Na koga mislis da ga treba pogurati?
Avetinho

#934 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

jeza u ledja wrote:
Avetinho wrote:Sto ne znaci da ga ne treba pogurati
Na koga mislis da ga treba pogurati?
Jeza u ledja ;)

Sandersa, naravno.
jeza u ledja

#935 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Hehe, ne, mislio sam ko njega treba pogurati? Na koga mislis?
Avetinho

#936 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

jeza u ledja wrote:Hehe, ne, mislio sam ko njega treba pogurati? Na koga mislis?
Evo na koga. Po skoro svim, ako ne po svim, anketama, Sanders ima ogromnu prednost nad Hilari po politickoj dopadljivosti i vjerodostojnosti, neko kome se najzad moze vjerovati sta govori (a narocito nad (R)). Ali ta prednost se pod pritiskom propagandne masine istopi, jer "Hilari je pragmaticna" i "zna kako s Republikancima". Kad u miks dodas bivseg predsjednika Bila, cak i sadasnjeg Obamu, sve Kongresmene i Guvernere kojima se zavrcu ruke, onda sitan svijet, glasaci, popuste, pod izgovorom, ma bolji je on, ali ja cu ovaj put zacepit nos i glasat za Hilari iako ne valja urcu, bolje ona nego Kruz/Tramp/bilo koji(R). Po mom misljenju to je vrlo rizican put, jer se upravo moze desiti obratno, da bilo koji (R) osvane jednog dana bolji od HRC.

Eto takvi treba da ga poguraju.
Ja_Ja

#937 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Avetinho wrote:
Ja_Ja wrote:I da si upravu u vezi HC (a nisi), HC ne zagovara promjene tektonske prirode kao sto to radi Sanders. Prema tome od njega se ocekuje da izadje sa jasnim planom kako univerzalna zdravstvena zastita treba da funkcionise, kako da se finansira, te kako je namjerava preinaciti iz ideje i plana u zakong kroz Kongres. Isto vazi i za skolstvo, banke, trgovinu, i gro drugih stvari kojim lozi dio Amerikanaca. Ja sam relativno siguran da bi bio u stanju teoretski objasniti nacin funkcionisanja svojih zakona, kao i finansiranje, ono na cemu pada jeste da to VELIKA vecina Amerikanaca (svi republikanci + glasaci HC) ne zele, pa prema tome automatski pada bilo kakva nada da moze da progura vecinu svojih ideja kroz Kongres.

Ljudi u Americi se s tobom ne bi slozili. Naprotiv, jos ih se vise s tobom ne bi slozilo kada bi imali prilike da kroz silnu predizbornu propagandnu buku cuju sta Sanders ima da kaze. Na koji nacin mislis da njegova ideja ide odozgo prema dole? Sanders ima podrsku jednog od najjacih grass-root pokreta u istoriji SAD. Dovoljno je pogledati broj novcanih priloga i dobrovoljno ulozenih sati u kampanju. Narocito ako uzmes u obzir da je do prije par mjeseci lik bio totalni anonimus osim za Vermont i mozda NH. Nije ni zgodni filmski glumac koji plijeni fizickom ljepotom -- cak ga i ovdje nazivaju hripavcem i rahiticarem.

Za HC uspjehe "across the isle", nisam mogao mnogo naci. Najvazniji poznati "uspjesi" su invazija na Irak i rat u Libiji.
Problem upravo pocinje od ljudi poput tebe :). Prica da bi se ljudi vise slozili eto kad bi samo Sandersa culi je za malu djecu. Slusaju ga vec od Novembra, pa i prije toga. Ne mozes TV upaliti, novine otvoriti da on nije tu. Floskule tipa, ne dobija dovoljno medijskog prostora su suplja prica.

A posto vidim da nisi dobro procitao ja cu ponovoiti. Ne ide njegova ideja odozgo, dole. Ide pokusaj revolucije koju on zagovara naopako tj. odozgo prema dole, sto smatram totalnim promasajem jer osim toga sto bi on bio predsjednik nikakve drugo promjene nebi bilo. On ako je toliki pobornik promjena koje zagovara treba taj grass root pokret da usmjeri kako bi se izabrao sto veci broj kongresmena i senatora koji imaju ideologiju slicnu njegovoj kako bi neki novi Sanders za 4-8 godina imao priliku biti predsjenik koji kada kaze da ce reformirati zdravstvo moze pokazati kao Ted Kruz na 50-100 kongresmena koji ce ga podrzati i boriti se zajedno s njim da to i ostvari. Ovako sve, ama bas sve sto on govori je suplja prica.

Nastavi citati o HC i "cross isle" politici, pa cemo nesto kasnije o tome.
jeza u ledja

#938 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Avetinho wrote:
jeza u ledja wrote:Hehe, ne, mislio sam ko njega treba pogurati? Na koga mislis?
Evo na koga. Po skoro svim, ako ne po svim, anketama, Sanders ima ogromnu prednost nad Hilari po politickoj dopadljivosti i vjerodostojnosti, neko kome se najzad moze vjerovati sta govori (a narocito nad (R)). Ali ta prednost se pod pritiskom propagandne masine istopi, jer "Hilari je pragmaticna" i "zna kako s Republikancima". Kad u miks dodas bivseg predsjednika Bila, cak i sadasnjeg Obamu, sve Kongresmene i Guvernere kojima se zavrcu ruke, onda sitan svijet, glasaci, popuste, pod izgovorom, ma bolji je on, ali ja cu ovaj put zacepit nos i glasat za Hilari iako ne valja urcu, bolje ona nego Kruz/Tramp/bilo koji(R). Po mom misljenju to je vrlo rizican put, jer se upravo moze desiti obratno, da bilo koji (R) osvane jednog dana bolji od HRC.

Pa proso je voz, 2/3 ljudi vec glasalo. Ko ce ga pogurat?

Sto se tice dopadljivosti i vjerodostojnosti, vjeruj mi ni prvi ni zadnji sa takvim karakteristikama. Takvi zglave ne dobijaju nuzno izbore.
Avetinho

#939 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

jeza u ledja wrote:
Avetinho wrote:

Pa proso je voz, 2/3 ljudi vec glasalo. Ko ce ga pogurat?

Sto se tice dopadljivosti i vjerodostojnosti, vjeruj mi ni prvi ni zadnji sa takvim karakteristikama. Takvi zglave ne dobijaju nuzno izbore.
Nije prosao voz, sam kazes tek 2/3. Vidis li sad ko bi ga mogao pogurati?

Sto se tice dopadljivosti i vjerodostojnosti, u pravu si. Takvi gube izbore upravo zbog cinika u vlastitim redovima, sudbina koja vjerovatno ceka i Sandersa. Moj komentar je bio odgovor na tvoje pitanje 'ko da ga pogura'. Cinici treba da ga poguraju, ostali ga vec guraju.
Ja_Ja

#940 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

I da ga svi poguraju, i da osvoji izbore. Napravio bi tacno NULA onog za sto se zavlaci. To je sva prica. Ovdje se razglaba o trivijalnim stvarima tipa; daj ti njemu da pobjedi pa ces vidjet sta ce on uraditi. Iako ne postoji osnova za to razmisljanje. Jednostavno je nema.
prog321

#941 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Naravno da ima.
Nemoj biti naivan.
Avetinho

#942 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

Ja_Ja wrote:I da ga svi poguraju, i da osvoji izbore. Napravio bi tacno NULA onog za sto se zavlaci. To je sva prica. Ovdje se razglaba o trivijalnim stvarima tipa; daj ti njemu da pobjedi pa ces vidjet sta ce on uraditi. Iako ne postoji osnova za to razmisljanje. Jednostavno je nema.
Sjecam se 2008 kad je Hilari imala istu pricu za Obamu, te ne moze, te nece, te ja sam najbolja, te pragmaticna, te zna s reposima, 'ta ce on crn. Ista prica kao danas, samo sto nije vise crn, nego star i socijalista.
jeza u ledja

#943 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Avetinho wrote:

Sto se tice dopadljivosti i vjerodostojnosti, u pravu si. Takvi gube izbore upravo zbog cinika u vlastitim redovima, sudbina koja vjerovatno ceka i Sandersa. Moj komentar je bio odgovor na tvoje pitanje 'ko da ga pogura'. Cinici treba da ga poguraju, ostali ga vec guraju.
Pa nisu svi koji ne glasaju za njega cinici. Neki jednostavno misle da je Clinton bolji kandidat za predsjednika. Vjerovatno vecina njenih glasaca.
Ne znam da li bi ti cinici koje spominjes bili dovoljni da osvoji toliki broj glasova da bi je prestigao. Zato ti kazem, prosao je voz, haman pa skoro cijeli.

Isto kao sto je licemjerno tapsati Sandersa po glavi i govoriti "ta ce on", isto tako je licemjerno trpati sve glasace Clintonove u "ja bi glaso za njega al sam skeptik" rubriku.
Avetinho

#944 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

jeza u ledja wrote:
Avetinho wrote:

Pa nisu svi koji ne glasaju za njega cinici. Neki jednostavno misle da je Clinton bolji kandidat za predsjednika. Vjerovatno vecina njenih glasaca.
Ne znam da li bi ti cinici koje spominjes bili dovoljni da osvoji toliki broj glasova da bi je prestigao. Zato ti kazem, prosao je voz, haman pa skoro cijeli.

Isto kao sto je licemjerno tapsati Sandersa po glavi i govoriti "ta ce on", isto tako je licemjerno trpati sve glasace Clintonove u "ja bi glaso za njega al sam skeptik" rubriku.
Slazem se. Izgleda da imaju tri grupe glasaca koji ce glasati za HRC:

1. Pravi partijski vojnici koji stvarno vjeruju u njenu pricu, nece oni glasat za nekog ko je od juce u partiji
2. Oni sto glasaju polnim organom umjesto mozgom, pa biraju 'jer je prva zena, pa red je vise' (ima ovakvih i zenskih i muskih)
3. Cinici koji ce zacepit nos i zaokruzit HRC

Kad prodje i kondukter, a to bi mogao biti FBI, onda je mozda i voz prosao. Bude li revizor pitao za kartu, bice zapomaganja u vozu.
prog321

#945 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Da je Bernie mlađi ne bi smio stati protiv Wallstreet konglomerata.
Ovako ga ne brine ako ga ubiju. Naživio se :-D
jefferson

#946 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Avetinho wrote:
jefferson wrote:
Avetinho wrote:Ne razumijem bas najbolje kakve veze ima sto je GE najveci proizvodjac u Vermontu. Kao, bolje da sutimo, njih necemo dirati, nasi su. Moram priznati da je to jedan od razloga zasto lika postujem -- zato sto nazove stvari pravim imenom. Ili bi mozda trebao napadati samo frakere u Teksasu, oni su daleko pa mu nece mnogo politicki naskoditi?

Sto se tice plana i planova, HRC je mnogo poznatija po neodredjenim planovima od BS. Opcenito je tesko ocekivati od predsjednickog kandidata da ti izbifla u detalje politiku koju ce imati u Bijeloj Kuci. Pa ne zna ni trenutni Predsjednik detalje, a samo to mu je posao, i jos je okruzen timom kome je takodjer samo to posao.

Za mene je bitno da covjek zna pravac i cilj. Sumnjam da je iko, narocito ne BS, toliko naivan da vjeruje da ce svaka politika proci kroz Kongres kao da Kongres ne postoji. Nije ni HRC. Zapravo, vjerujem da bi HRC imala mnogo vise problema protiv Reposa u Kongresu nego BS.
Kako mislis kakve veze ima sto je GE proizvodjac? Daj bolan dobro ti je ja_ja rekao, pa nepricamo o mjesnoj zajednici. Mi pricamo o jednoj od najvecih korporacija na svijetu, a BS otvoreno ide protiv njih, kao oni su zli. Sta mislis sta ce prosjecni zaposlenik GE-a reci kada cuje republikansku reklamu gdje citiraju BS o korporacijama i slicno? Garant nece reci: jeste upravu je, evo ja stvaljam svoje radno mjesto u zalog.
BS konstantno se protivi Export-Import banci (tu je istog misljenja kao i Ted Cruz) kao kako radi u dobrobit Boeinga? Jel on svjestav da EU na jos suptilniji nacin gura Airbus? Kada ga slusam enkad fakat kontam da veze nema o cemu prica, iako je proveo toliko godina u Senatu.
Sto se tice HRC i republikanaca, Robert gates je rekao da je ona bila najlaksa osoba za saradnju dok je on bio SECDEF. Nekazem da BS niej lagan za saradnju, ali njegova retorika je vec dosta mostova porusila a ko zna sta ce se jos desiti.
I na kraju, opet osnovno pitanje: gdje je plan kako da razbije banke, i slicno?
Pitanje "gdje je plan kako da razbije banke" je na nivou otprilike pitanja "gdje je plan kako srediti Libiju". Podsjecam te da HRC nema plan niti za jednu od politika koje namjerava sprooditi ako postane Predsjednik. Da ne spominjem sto uopste ne zna koje su joj trenutne politike. Zena se povija kako vjetar puse, a ponajvise iz pravca Bernija Sandersa, e ne bi li mu nekako otela kojeg glasaca. I to je poznata cinjenica.

Tvoj primjer s radnikom GE i velikih banaka je upravo cinizam protiv kojeg je usmjerena Bernijeva kampanja.

A volio bih vidjeti i listu tih velikih uspjeha HRC u politici.
Pitanje gdje je plan je najbitnije pitanje koje BS treba odgovoriti.
Njegova cijela kampanja se zasniva na razbijanju banaka, "besplatnom" obrazovanju i tom nekom ratu protiv korporacija, koje by teh way zaposljavaju xxxxxxxxxx ljudi.
To je njegova kampanja, ni manji ni vise. Stoga bilo bi dobro da ponudi bar neki, bilo kakav plan a ne kokodace i mase stalno rukama koliko je Hillary zaradila drzeci govore.
Normalno da se HRC "povija" itd jer to je kampanja. Sta ti majke ti hoces? Ovo je politika, puno niskih udaraca, itd, itd, a ti pisas kao: mama udario me mali plavi iz 5 razreda. Isto kao Trump kada kaze: svi se urotili protiv mene. Sta je ocekivao majke ti? Na kraju, BS je taj koji je krenuo u napad na HRC, iako je cijelo vrijeme govorio da nece. Stoga, sto ona ne bi vratila?
I ovo sa radnikom GE nije cinizam, nego ce BS morati odgovoriti tom radinku sto ej izgubio posao. Jbt to ko da zivis na marsu pa neznas kako u SAD predstavnici stite poslove u distriktima i drzavama.
Avetinho

#947 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

Naravno da i sam znas da nije on prvi napao.

Treba li podsjecati na sve prolive od samog pocetka, njene vlastite, Bilove, ili njenih surogata? Bernie je bio dzentlmen i ostao, a kad je prozvan -- odgovorio. Mozda nije odgovorio bas u duhu prethodnih odgovora, ali definitivno je odgovorio u duhu pitanja.

I sam vjerovatno shvatas da "besplatno skolovanje" ili "besplatno zdravstvo" ne traba stavljati u navodnike. Slicno i za infrastrukturu. Umjesto placati skupe ratove, skupe i u krvi i u blagu, koji ce se prije ili kasnije pokazati kao "necija greska" (ovdje greska HRC), mnogo je bolje uloziti mnogo manje novaca u obnovu infrastrukture vlastite zelje, pameti vlastite zemlje i njenog zdravlja.

A da korporacije i banke piju krv po SAD, to valjda ne treba nikom previse objasnjavati.
jefferson

#948 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Avetinho wrote:Naravno da i sam znas da nije on prvi napao.

Treba li podsjecati na sve prolive od samog pocetka, njene vlastite, Bilove, ili njenih surogata? Bernie je bio dzentlmen i ostao, a kad je prozvan -- odgovorio. Mozda nije odgovorio bas u duhu prethodnih odgovora, ali definitivno je odgovorio u duhu pitanja.

I sam vjerovatno shvatas da "besplatno skolovanje" ili "besplatno zdravstvo" ne traba stavljati u navodnike. Slicno i za infrastrukturu. Umjesto placati skupe ratove, skupe i u krvi i u blagu, koji ce se prije ili kasnije pokazati kao "necija greska" (ovdje greska HRC), mnogo je bolje uloziti mnogo manje novaca u obnovu infrastrukture vlastite zelje, pameti vlastite zemlje i njenog zdravlja.

A da korporacije i banke piju krv po SAD, to valjda ne treba nikom previse objasnjavati.
Naravno da "besplatno" zdravstvo i "besplatno" skolovanje ide pod navodnike. To treba neko platiti, a budzet za vojsku nece niti treba ici dole zbog nekoliko vrlo valjanih razloga i xxxxxx manjih. Stoga neko ce trebati to iskesati, a to ce biti poreski obveznici.
Sada, ja nemam nista protiv toga, ja placam veci porez na nekretnine nego sva okolna naselja jer imam akademiju u svom naselju. Nije problem.
Medjutim, BS vrijedja moj intelekt kada kaze "besplatno" (a ja znam da nije) i onda nekaze kako to on misli progurati. Kako misli progurati to kroz republikanski kongres? Ti se slomi ovdje tri stranice pricajuci o BS, a nisi jos za shodno nasao da nas prosvjetlis kako on to misli uciniti sa republikanskom vecinom u predstavnickom domu. Kako to on misli uciniti kada ono o cemu on prica pada pod prerogative drzava a ne federalne vlade? Na kraju on kaze da nije siguran da ce podrzati "down the ballot democrats" pa me bas interesuje kako to on misli da uvede "besplatno" obrazovanje kada nemisli podrzati ljude koji mu trebaju da to napravi. Ili konta onu pticu poslat da prodaje muda za bubrege.
Avetinho

#949 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

jefferson wrote:
Avetinho wrote:Naravno da i sam znas da nije on prvi napao.

Naravno da "besplatno" zdravstvo i "besplatno" skolovanje ide pod navodnike. To treba neko platiti, a budzet za vojsku nece niti treba ici dole zbog nekoliko vrlo valjanih razloga i xxxxxx manjih. Stoga neko ce trebati to iskesati, a to ce biti poreski obveznici.
Sada, ja nemam nista protiv toga, ja placam veci porez na nekretnine nego sva okolna naselja jer imam akademiju u svom naselju. Nije problem.
Medjutim, BS vrijedja moj intelekt kada kaze "besplatno" (a ja znam da nije) i onda nekaze kako to on misli progurati. Kako misli progurati to kroz republikanski kongres? Ti se slomi ovdje tri stranice pricajuci o BS, a nisi jos za shodno nasao da nas prosvjetlis kako on to misli uciniti sa republikanskom vecinom u predstavnickom domu. Kako to on misli uciniti kada ono o cemu on prica pada pod prerogative drzava a ne federalne vlade? Na kraju on kaze da nije siguran da ce podrzati "down the ballot democrats" pa me bas interesuje kako to on misli da uvede "besplatno" obrazovanje kada nemisli podrzati ljude koji mu trebaju da to napravi. Ili konta onu pticu poslat da prodaje muda za bubrege.
Prica o 'down the ballot' pada u vodu ovdje. Ovo je email koji sam dobio od Bearnijeve kampanje:
I’ve told you throughout this campaign, XYZ, that no candidate for president, not Bernie Sanders, not the greatest president you could possibly imagine, can take on the billionaire class alone.
When I am elected president, I am going to need progressives in Congress who are willing to continue the fight we started in this campaign. Here are three:
Zephyr Teachout literally wrote the book on political corruption and is running for Congress in New York. Pramila Jayapal helped lead the fight for a $15 minimum wage and paid sick leave in Seattle, where she’s now running for Congress. Lucy Flores is a progressive champion running for Congress in Nevada and one of the most courageous people I’ve met on the campaign. I need them with me in Washington, D.C., and that’s why I have to ask:
Split a contribution between Bernie 2016 and Lucy Flores, Zephyr Teachout, and Pramila Jayapal for Congress today and we are going to win this primary AND elect a Congress willing to stand up billionaire class of this country.
Sto se tice budzeta, naravno da ce platiti poreski obveznici, ali ce za studente i nihove porodice odatle biti besplatno. Ne moraju ici na Harvard, ali mogu na lokalni univerzitet, besplatno, bez obzira na imovinsko stanje roditelja. Taj sistem postoji i odlicno funkcionise na mnogim krajevima Planete. Niko ne misli da ce pare padat s neba, nego da ce Americki poreski obveznici platiti za svoju buducu pamet, za svoje buduce zdravstvo, i za svoju buducu infrastrukturu. 'National security' nije pitanje granica s Meksikom ili Al_Qaida. Pitanje americke nacionalne sigurnosti i prosperiteta je americka pamet. Ono sto ne treba da placa Amerika, to su ratovi po planeti za naftu. Uvijek sam za, kad treba uletit i slomit kicmu idiotima poput Slobodana ili Radovana, ali ne za naftu.
jefferson

#950 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Ti opet fakat ili ne kontas ili si fakat postao zaludjen tom kampanjom.
Evo hajde odgovori ovo. Kako ce BS kada postane predsjednik uciniti Louisiana State University besplatnim za stanovnike LA? Eto de konkretan odgovor.
Post Reply