Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

prog321

#901 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Avetinho wrote:
Smanjuje se, ali je Berni dobio sedam-osam za redom, ubjedljivo. Tu je stize, pa makar bar samo po broju drzava. Ja bih se mogao sloziti da je Berniju vazno samo zivu glavu iz NY da izvuce, ako ne pobjeda, a ono i minimalan poraz. Samo to bi pokazalo da je Hilari vrlo ranjiva, cak i na "svom" terenu, protiv kompletnog autsajdera koji cak nije ni clan partije, i totalni anonimus.

To je ono sto ovdje vole nazvati "momentum", a on se desava u korist BS od kada su izbori poceli. Lik je od nule dosao dovde dokle je dosao. Njujork bi bio kap koja preliva casu, po mom misljenju.
:thumbup:
Identicno razmisljamo. :-D
jeza u ledja

#902 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Avetinho wrote:
Smanjuje se, ali je Berni dobio sedam-osam za redom, ubjedljivo. Tu je stize, pa makar bar samo po broju drzava. Ja bih se mogao sloziti da je Berniju vazno samo zivu glavu iz NY da izvuce, ako ne pobjeda, a ono i minimalan poraz. Samo to bi pokazalo da je Hilari vrlo ranjiva, cak i na "svom" terenu, protiv kompletnog autsajdera koji cak nije ni clan partije, i totalni anonimus.

To je ono sto ovdje vole nazvati "momentum", a on se desava u korist BS od kada su izbori poceli. Lik je od nule dosao dovde dokle je dosao. Njujork bi bio kap koja preliva casu, po mom misljenju.
Sanders je dobio 7 drzava koje se ocekivalo da ce dobiti. Da li treba napomenuti da su u pitanju redom: Idaho, Utah, Alaska, Hawaii, Washington, Wisconsin, Wyoming? Znaci sve osim WI je Zapad i sve osim WA i WI vrlo malo ljudi.
No dobro, ako hoces to da nazoves momentumom - bujrum. Medjutim, momentum ne dobija izbore. Konacan zbir delegata na kraju dobija izbore.

Predstojece drzave su New York, Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania, Rhode Island. U svakoj od ovih vecih drzava Hillary vodi u anketama sa dabl didžits. Gdje ce tu Sanders smanjiti vodjstvo?

Poslije toga ima Indiana, West Virginia, Kentucky, Oregon. I onda zadnji datum uz Californiju idu Montana, New Jersey, New Mexico, North Dakota, South Dakota i DC.
Sanders tu sigurno uzima Oregon, i ovu sicu. KY i IN eto nek i to uzme. NJ nema sanse. Ostaje Californija, eto sam izvuci zakljucak.

Do kraja aprila, ako se nesto drasticno ne promjeni ovo ce biti gotovo. Djaba California.
Fudo387

#903 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

Ako ovaj rahiticar kojim cudom postane predsjednik, najbitnije je ko ce biti vice. Ma nema sanse da ne odapne u po' mandata.
dale cooper

#904 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by dale cooper »

Fudo387 wrote:Ako ovaj rahiticar kojim cudom postane predsjednik, najbitnije je ko ce biti vice. Ma nema sanse da ne odapne u po' mandata.
Jeste vala Hilary oličenje zdravlja i mladosti. :mrgreen:
jeza u ledja

#905 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Svi su oni matoriji nego ijedan predsjednik. Sanders, Trump, Hillary.
Fudo387

#906 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

dale cooper wrote:
Fudo387 wrote:Ako ovaj rahiticar kojim cudom postane predsjednik, najbitnije je ko ce biti vice. Ma nema sanse da ne odapne u po' mandata.
U poredjenju sa ovim izgleda k'o amel tuka, i ne hripa k'o konj dok prostu recenicu sastavi. Ne znam koji ga djavo intervjuisu prije nego ga nakljukaju tabletama. Prikljuci mu oxygen tube i infuziju pa ga onda pitaj sta i kako.
sigh

#907 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Moze Bernie stici razliku. Pa za dvije sedmice je smanjio razliku za 100 delegata a glasanje traje jos dva mjeseca. Pa recimo poslije New Yorka glasa Pennsylvania koja ima 189 delegata, tako da ima prostora da je prestigne. :)

A superdelegati bi trebali imati na umu da Bernie puno bolje stoji u generalnim izborima, neko bi mogao reci da te ankete nisu precizne, medjutim u ovo vrijeme kod prethodnih izbora su bile precizne. Fazon je sto prema tim anketama Hillary jedino pobjedjuje Trumpa, tu je negdje sa Cruzom a gubi od Kasicha a za GOP sam sad nekako siguran da nece nominovati Trumpa, dosta je neizvjesno a za demokrate je puno sigurniji izbor Bernie. :)
dale cooper

#908 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by dale cooper »

Fudo387 wrote:
dale cooper wrote:
U poredjenju sa ovim izgleda k'o amel tuka, i ne hripa k'o konj dok prostu recenicu sastavi. Ne znam koji ga djavo intervjuisu prije nego ga nakljukaju tabletama. Prikljuci mu oxygen tube i infuziju pa ga onda pitaj sta i kako.
Daj ba, već godinama se špekuliše o (lošem) zdravlju Clintonove, mnogo prije nego što se odlučila za utrku.
Meni je čak bilo čudno da je donijela jednu ovakvu odluku sa obzirom na sve to.
dale cooper

#909 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote:Svi su oni matoriji nego ijedan predsjednik. Sanders, Trump, Hillary.
Istina.
Fudo387

#910 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

Djaba sva ova guzva, evo republikanci hoce da instaliraju onog medvjeda Paul Ryan-a...tolike pare, kampanja, drz nedaj, i na kraju mrs svi.
vivaldi

#911 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by vivaldi »

Fudo387 wrote:U poredjenju sa ovim izgleda k'o amel tuka
:lol: :lol: :lol: :lol:
ljevoruki

#912 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by ljevoruki »

Fudo387 wrote:Djaba sva ova guzva, evo republikanci hoce da instaliraju onog medvjeda Paul Ryan-a...tolike pare, kampanja, drz nedaj, i na kraju mrs svi.
Tek bi onda najebali - Trumo bi sigurno bio nezavisni kandidat i onda bi onaj klempo dobio jedno 3% glasova. :run:
Avetinho

#913 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

Nije problem sto bi u tom slucaju izgubili predsjednicke izbore, nego i Kongres - glatko.
Avetinho

#914 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

Fudo387 wrote:
dale cooper wrote:
Meni, pravo da ti kazem, imponuje da covjek u tim godinama ima vise energije nego mnogi mladici. Hripa? Covjek drzi govoranciju za govorancijom, dan za danom, mjesec za mjesecom. Snazno i energicno. Svidjala se njegova prica nekome ili ne, za energiju mu se samo moze skinuti kapa.
jefferson

#915 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

MyTao wrote:
jefferson wrote:
MyTao wrote:
Ok, znaci ako Sanders uzme manje od 70% delegata u NY on vise nema matematicki sansi da bude nominovan? Nisam to znao...
Moze on ostati u igri koliko hoce, kao sto je u igri i Kasich kod republikanaca. Problem je sto osim CA, nema vise drzava gdje ima veliki broj delegata da bi stigao Hilalry. CA odgovara Hillary. Tu je problem Bernija. CA je liberalna ali je najmjesovitija drzava u SAD, i medju takvom popualcijom Hillary dobro prolazi.
Sta moze promjenti igru? Neki jeben gaf Hilalry, ili da je FBI optuzi i slicno. Medjutim, slabe su sanse za to.
Tvoje pitanje: Hilalry ako pobjedi recimo 55/45, ona jos vise bjezi Berniju, za nekih 350 glasova (otprilike) bez superdelegata. Gdje ce Berni naci te glasove? Rekao sam vec za CA. Koja jos drzava ima toliko glasova?
Problem Bernija akda su u pitanju superdelegati je sto Bernie nije nista uradioz a tkz. "down ballot democrats." tj. demorkate koji se kandiduju za Kongres, guvernere, gradonacenilka, skolski okrug itd. Bernie je rekao da on nece da pomogne njima da skupe pare, da ga prakticno to neinteresuje. Neznam sa koje planete je on dosao, ali tako politika nefunkcionise jer trebas podrsku Kongresmena, guvernera itd, itd. Tu je problem Bernija, a superdelegati to prate jer kampanja nekog superdelegata mozda zavisi od toag hocel predsjednicki kandidat pomoci nejgovoj kampanji.
Znaci, tvoja prico o 2+2=4 i zeljama da to bude 5 ili 3 je puno prikladnija bila tebi nego meni?

Poenta je da matematicki jos uvijek ima sansi, to sto su mu sanse znatno teze je druga prica... Mislim, pocnes o prici kako je 2+2=4 i onda zavrsis sa nekim procjenama i nagadnjanjima kao da si Nostradamus.
Jbt ti opet o zeljama. Koga briga koliki je broj drzava BS uzeo? Znas li ti koliko je predsjednika dobilo preko 50% glasova ali izgubilo elektorski koledz? Sta ce BS reci kada Hillary postane kandidat? Jest on pobjedila, ali da Vi samo znate koliko sam ja drzava uzeo?
Moja matematika se vrlo dobro uklapa u 2+2=4. Jeza ti je objasnio koje drzave idu iza NY, i od drzava koje je BS dobio u proslom mjesecu, samo je WI bitan. WA? Demokrate mogu kandidovati magarca za izbore oni bi pobjedili u WA. Znaci samo je WI bitan.
NY je samo bitan sada zbog unutarstarnacke bitke izmedju BS i Hillary, ali kao i u slucaju WA< demokrate uzimaju u novembru, kao i NJ, kao i MA, kao i CT, jedino sto je bitno je PA, a tu ce ga Hilalry otresti.
jefferson

#916 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Avetinho wrote:
jefferson wrote:
MyTao wrote:
Ok, znaci ako Sanders uzme manje od 70% delegata u NY on vise nema matematicki sansi da bude nominovan? Nisam to znao...
Moze on ostati u igri koliko hoce, kao sto je u igri i Kasich kod republikanaca. Problem je sto osim CA, nema vise drzava gdje ima veliki broj delegata da bi stigao Hilalry. CA odgovara Hillary. Tu je problem Bernija. CA je liberalna ali je najmjesovitija drzava u SAD, i medju takvom popualcijom Hillary dobro prolazi.
Sta moze promjenti igru? Neki jeben gaf Hilalry, ili da je FBI optuzi i slicno. Medjutim, slabe su sanse za to.
Tvoje pitanje: Hilalry ako pobjedi recimo 55/45, ona jos vise bjezi Berniju, za nekih 350 glasova (otprilike) bez superdelegata. Gdje ce Berni naci te glasove? Rekao sam vec za CA. Koja jos drzava ima toliko glasova?
Problem Bernija akda su u pitanju superdelegati je sto Bernie nije nista uradioz a tkz. "down ballot democrats." tj. demorkate koji se kandiduju za Kongres, guvernere, gradonacenilka, skolski okrug itd. Bernie je rekao da on nece da pomogne njima da skupe pare, da ga prakticno to neinteresuje. Neznam sa koje planete je on dosao, ali tako politika nefunkcionise jer trebas podrsku Kongresmena, guvernera itd, itd. Tu je problem Bernija, a superdelegati to prate jer kampanja nekog superdelegata mozda zavisi od toag hocel predsjednicki kandidat pomoci nejgovoj kampanji.
Posteno, ali ne mora tako funkcionisati. Sama cinjenica da bi BS mogao biti na predsjednickom balotu ce pomoci i ostalim kandidatima demokratama na balotu. Ne mora on za njih hodati po seoskim vasarima, treba da bude obrnuto.

Ti lokalni zaboravljaju da je upravo njegova baza izabrala obojicu, i to moze biti pogubnije po karijeru sitnog politicara od taktike ja-tebi-ti-meni.
Tvoj argument ej argument sa dvije ostrice. Svaki republikanski kandidat za Kongres ce bilo kojeg demokratu protiv kojeg se kandiduje proglasiti komunistom odmah.
Takodje, da bi vodio uspjesnu kampanju moras imati para. Obama je tu totalno rasturio republikance kada je u pitanju pomaganje ostalim kandidatima. Sta mislis kako je na kraju pobjedio Hillary? Mogla je i Hilalry kao BS hodati po Wyomingu i slicnim pizdicima, ali je znala da ce Obama uzeti dosta superdelegata je je Obama znao kako se igra igra i sta je kompromis. BS otvoreno akze da nece pomoci ostalima, stoga sto bi iko glasao za njega osim ako ne dolazi iz super liberalnog distrikta gdje bi to dirketno ugrozilo broj glasova njegove baze.
Avetinho

#917 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

jefferson wrote:
Avetinho wrote:
Posteno, ali ne mora tako funkcionisati. Sama cinjenica da bi BS mogao biti na predsjednickom balotu ce pomoci i ostalim kandidatima demokratama na balotu. Ne mora on za njih hodati po seoskim vasarima, treba da bude obrnuto.

Ti lokalni zaboravljaju da je upravo njegova baza izabrala obojicu, i to moze biti pogubnije po karijeru sitnog politicara od taktike ja-tebi-ti-meni.
Tvoj argument ej argument sa dvije ostrice. Svaki republikanski kandidat za Kongres ce bilo kojeg demokratu protiv kojeg se kandiduje proglasiti komunistom odmah.
Takodje, da bi vodio uspjesnu kampanju moras imati para. Obama je tu totalno rasturio republikance kada je u pitanju pomaganje ostalim kandidatima. Sta mislis kako je na kraju pobjedio Hillary? Mogla je i Hilalry kao BS hodati po Wyomingu i slicnim pizdicima, ali je znala da ce Obama uzeti dosta superdelegata je je Obama znao kako se igra igra i sta je kompromis. BS otvoreno akze da nece pomoci ostalima, stoga sto bi iko glasao za njega osim ako ne dolazi iz super liberalnog distrikta gdje bi to dirketno ugrozilo broj glasova njegove baze.
Ovo podvuceno sam promasio u vijestima. Znam da propagandna klintonitska masinerija stalno prica o tome, ali nigdje ni jednog citata. Imas li ti ista? A pravo da ti kazem, i ako je rekao - ne cudi me. Ako smatra da je HRC korumpirana i igra kako specijalni interesi sviraju, mora biti da ima slicno misljenje i o ostalima bitnim tockicima u partiji.
jefferson

#918 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Avetinho wrote:
jefferson wrote:
Avetinho wrote:

Ovo podvuceno sam promasio u vijestima. Znam da propagandna klintonitska masinerija stalno prica o tome, ali nigdje ni jednog citata. Imas li ti ista? A pravo da ti kazem, i ako je rekao - ne cudi me. Ako smatra da je HRC korumpirana i igra kako specijalni interesi sviraju, mora biti da ima slicno misljenje i o ostalima bitnim tockicima u partiji.
Bitnim tockicama u partiji? SAD imaju oko 97,000 "vlada." od federalne do skolskih okruga. AKo neko ko se kandiduje kao demokrata nemoze ocekivati pomoc predsjednickog kandidata koji ce postati Predsjednik Demokratske partije u slucaju da je izabran, onda o cemu mi pricamo?
On prica o korumpiranom sistemu, o GE, a GE najveci proizvodjac u Vermontu. Nije ni cudo sto ga je predsjednik GE razapeo. I opet se vracamo na to da prica o korupciji, da prica o bankama, o GE a nigdje plana. Kao i Trump kada kaze da ce Meksiko platiti zid.
Pardon, je rekao da ce "razmotriti" da li ce pomoci ostalim demokratama da skupe pare. Isto govno drugo pakovanje.
Avetinho

#919 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

Ne razumijem bas najbolje kakve veze ima sto je GE najveci proizvodjac u Vermontu. Kao, bolje da sutimo, njih necemo dirati, nasi su. Moram priznati da je to jedan od razloga zasto lika postujem -- zato sto nazove stvari pravim imenom. Ili bi mozda trebao napadati samo frakere u Teksasu, oni su daleko pa mu nece mnogo politicki naskoditi?

Sto se tice plana i planova, HRC je mnogo poznatija po neodredjenim planovima od BS. Opcenito je tesko ocekivati od predsjednickog kandidata da ti izbifla u detalje politiku koju ce imati u Bijeloj Kuci. Pa ne zna ni trenutni Predsjednik detalje, a samo to mu je posao, i jos je okruzen timom kome je takodjer samo to posao.

Za mene je bitno da covjek zna pravac i cilj. Sumnjam da je iko, narocito ne BS, toliko naivan da vjeruje da ce svaka politika proci kroz Kongres kao da Kongres ne postoji. Nije ni HRC. Zapravo, vjerujem da bi HRC imala mnogo vise problema protiv Reposa u Kongresu nego BS.
Ja_Ja

#920 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Avetinho wrote: Sto se tice plana i planova, HRC je mnogo poznatija po neodredjenim planovima od BS. Opcenito je tesko ocekivati od predsjednickog kandidata da ti izbifla u detalje politiku koju ce imati u Bijeloj Kuci. Pa ne zna ni trenutni Predsjednik detalje, a samo to mu je posao, i jos je okruzen timom kome je takodjer samo to posao.

Za mene je bitno da covjek zna pravac i cilj. Sumnjam da je iko, narocito ne BS, toliko naivan da vjeruje da ce svaka politika proci kroz Kongres kao da Kongres ne postoji. Nije ni HRC. Zapravo, vjerujem da bi HRC imala mnogo vise problema protiv Reposa u Kongresu nego BS.
Lijepo ti to kazes, samo sto je to tako daleko od realnosti da je pomalo i smijesno. Sigurno da niti jedan kandidat ne provodi sve u sto se kune tokom trke, bas kao i da ne zna detalje svih planova jer se neki prave i naknadno. Ono sto predstavlja bitnu razliku jeste ono sto je Jefferson pomenuo stranicu dvije iza; Bernie Sanders nema apsolutno nikakvu predstavu kako da progura svoje programe u Kongresu. To je elementarni problem BS-a jer bez toga njegovo predsjedovanje bi bilo promasaj epskih razmjera. On u ovakvoj konstalaciji snaga u Kongresu nebi mogao da progura ni kakav toalet papir da se kupi. Znaci ovdje ne pricamo o programskim razlicitostima vec elementarnim mimoilazenjima zbog kojih BS trenutno nije dobar kandidat.

A taj pravac moze macku o rep objesiti ako ne moze nista da progura kroz Kongres. To je obicna glupost. Ne radi se ovdje o mjesnoj zajednici gdje je dobro da znamo da nam je pravac dobar a sto se ne mozemo dogovoriti ebi ga, nema veze. Ovdje se radi o predsjedniku najmocnije drzave na svijetu.

Isto tako je iluzorno tvrditi da bi BS imao manje problema od HC sa republikancima. Cak sta vise, njen dosadasnji rad u vladi pokazuje suprotno.

I da se razumijemo, vecina drzava koje je Bernie uzeo u zadnjih mjesec dana su banana drzave. U Wyomingu na caucuses izaslo citavih 280 ljudi. Tek NY, i ostatak drzava ovog mjeseca ce pokazati pravu snagu i mislim da ce tu odluka pasti o demokratskom kandidatu.

A posto izgleda vecina prati ankete, i kune se u Kaliforniju koja je eto kao neka nada za BS-a, pa nema relevantne ankete koja pokazuje da on vodi tamo. Cak sta vise ona ima solidnu prednost u Kaliforniji.
Avetinho

#921 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

Pricati o BS, dugogodisnjem senatoru, kao politickoj neznalici -- to granici s propagandom. Covjek se ODUVIJEK izjasnjavao kao nezavistan od bilo koje partije, i kao takav je bivao izabiran u americkoj politici od ranih 1980-ih. Ako iko zna o politici u Americi, eto ga. Odakle osnove za tvrdnju kako covjek ne zna kako progurati politiku kroz Kongres, to mi je malo cudno.

Za razliku od HRC koja je jos jedna u nizu kontroverznih figura. Njen politicki zivot svodi se na ulogu Prve Dame, nekoliko godina u Senatu i par kao Sekretar. Ove dvije zadnje mi se vise cine kao posljedica politickog zavrtanja ruke, nego kao posljedica politickog angazmana. O kompromisima sa Reposima ne bih ni govorio, osim kad bi isli na ruku Reposima.

O FBI istrazi i mogucim posljedicama po Demokratsku partiju bolje da sutim.

Sto se tice anketa, dovoljno je ponekad samo pratiti trendove. Izbori u Kaliforniji nisu sutra, nego su tek za dva mjeseca. Pogledaj kakav je bio odnos brojeva u Njujorku prije dva mjeseca, pa uporedi s danasnjima.

Nije mi jasna ni primjedba o banana drzavama. Mislis da se oni ne bi trebali nista pitati? Reci im odmah da predju na sistem samo sa NY i CA onda. Ne znam ni zasto ima svaka drzava po dva senatora u Senatu, vazno je valjda samo sta kazu NY i CA.

Osim toga niko ovdje koliko se sjecam nije tvrdio da on vodi u Kaliforniji ili da je ikada vodio.
jefferson

#922 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Avetinho wrote:Ne razumijem bas najbolje kakve veze ima sto je GE najveci proizvodjac u Vermontu. Kao, bolje da sutimo, njih necemo dirati, nasi su. Moram priznati da je to jedan od razloga zasto lika postujem -- zato sto nazove stvari pravim imenom. Ili bi mozda trebao napadati samo frakere u Teksasu, oni su daleko pa mu nece mnogo politicki naskoditi?

Sto se tice plana i planova, HRC je mnogo poznatija po neodredjenim planovima od BS. Opcenito je tesko ocekivati od predsjednickog kandidata da ti izbifla u detalje politiku koju ce imati u Bijeloj Kuci. Pa ne zna ni trenutni Predsjednik detalje, a samo to mu je posao, i jos je okruzen timom kome je takodjer samo to posao.

Kako mislis kakve veze ima sto je GE proizvodjac? Daj bolan dobro ti je ja_ja rekao, pa nepricamo o mjesnoj zajednici. Mi pricamo o jednoj od najvecih korporacija na svijetu, a BS otvoreno ide protiv njih, kao oni su zli. Sta mislis sta ce prosjecni zaposlenik GE-a reci kada cuje republikansku reklamu gdje citiraju BS o korporacijama i slicno? Garant nece reci: jeste upravu je, evo ja stvaljam svoje radno mjesto u zalog.
BS konstantno se protivi Export-Import banci (tu je istog misljenja kao i Ted Cruz) kao kako radi u dobrobit Boeinga? Jel on svjestav da EU na jos suptilniji nacin gura Airbus? Kada ga slusam enkad fakat kontam da veze nema o cemu prica, iako je proveo toliko godina u Senatu.
Sto se tice HRC i republikanaca, Robert gates je rekao da je ona bila najlaksa osoba za saradnju dok je on bio SECDEF. Nekazem da BS niej lagan za saradnju, ali njegova retorika je vec dosta mostova porusila a ko zna sta ce se jos desiti.
I na kraju, opet osnovno pitanje: gdje je plan kako da razbije banke, i slicno?
Ja_Ja

#923 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Avetinho wrote:Pricati o BS, dugogodisnjem senatoru, kao politickoj neznalici -- to granici s propagandom. Covjek se ODUVIJEK izjasnjavao kao nezavistan od bilo koje partije, i kao takav je bivao izabiran u americkoj politici od ranih 1980-ih. Ako iko zna o politici u Americi, eto ga. Odakle osnove za tvrdnju kako covjek ne zna kako progurati politiku kroz Kongres, to mi je malo cudno.

Za razliku od HRC koja je jos jedna u nizu kontroverznih figura. Njen politicki zivot svodi se na ulogu Prve Dame, nekoliko godina u Senatu i par kao Sekretar. Ove dvije zadnje mi se vise cine kao posljedica politickog zavrtanja ruke, nego kao posljedica politickog angazmana. O kompromisima sa Reposima ne bih ni govorio, osim kad bi isli na ruku Reposima.

O FBI istrazi i mogucim posljedicama po Demokratsku partiju bolje da sutim.

Sto se tice anketa, dovoljno je ponekad samo pratiti trendove. Izbori u Kaliforniji nisu sutra, nego su tek za dva mjeseca. Pogledaj kakav je bio odnos brojeva u Njujorku prije dva mjeseca, pa uporedi s danasnjima.

Nije mi jasna ni primjedba o banana drzavama. Mislis da se oni ne bi trebali nista pitati? Reci im odmah da predju na sistem samo sa NY i CA onda. Ne znam ni zasto ima svaka drzava po dva senatora u Senatu, vazno je valjda samo sta kazu NY i CA.

Osim toga niko ovdje koliko se sjecam nije tvrdio da on vodi u Kaliforniji ili da je ikada vodio.
Znaci ne radi se o neznalici vec o oprtunisti koji pokusava da se domogne predsjednicke fotelje uclanjenjem u neku partiju (ko da je juce iz Bosne izasao). Njegovo biranje u neki od ureda nije sporno. Ukoliko znas kako Americka politika funkcionisu onoliko koliko tvdis da znas, onda ti je jasno da je vrlo lahko to moguce. Njegov uticaj u kongresu i senatu je bio u najmanju ruku limitiran. Tako da tvrdnja da ne da ne zna vec da nije u stanju zbog svoje politicke opredjeljenosti da progura vazne stvari kroz Kongres itekako stoji.

Pazi kroz nekoliko godina rada HC je uradila vise nego Sanders u svojih 30. To je jedna od tema koja je tokom ovih izbora prozvakana i jasna statistika postoji. Znaci radi se o kandidatu koji je efektivniji od SB-a. Sad koliko se radi o tome da je to posljedica uvrtanja ruku i zakonskih akata koji idu na ruku GOP-u o tome se moze raspravljati.

Niko nije rekao da se sve drzave ne trebaju pitati, ali banana drzava poput Wyominga gdje 280 ljudi izadje na izbore i gdje je u igri 14 delegata dakako da nije isto kao npr. Ilinois ili Ohio. Zbog toga epitet banana drzave. A gotovo sve u zadnjih mjesec dana su bile banana drzave.
jeza u ledja

#924 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

sigh wrote:Moze Bernie stici razliku. Pa za dvije sedmice je smanjio razliku za 100 delegata a glasanje traje jos dva mjeseca. Pa recimo poslije New Yorka glasa Pennsylvania koja ima 189 delegata, tako da ima prostora da je prestigne. :)

A superdelegati bi trebali imati na umu da Bernie puno bolje stoji u generalnim izborima, neko bi mogao reci da te ankete nisu precizne, medjutim u ovo vrijeme kod prethodnih izbora su bile precizne. Fazon je sto prema tim anketama Hillary jedino pobjedjuje Trumpa, tu je negdje sa Cruzom a gubi od Kasicha a za GOP sam sad nekako siguran da nece nominovati Trumpa, dosta je neizvjesno a za demokrate je puno sigurniji izbor Bernie. :)
Mislim da je GOP konvencija prije DNC. Negdje sam citao spekulacije oko toga kao kako ce se Dems ponasati na svojoj u ovisnosti od toga sta se desi u Clevelandu na R konvenciji.
Ja_Ja

#925 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Vjerujem da ce kod demsa biti to sredjenije. Gotovo sam ubjedjen da bi i u slucaju tjesne pobjede Sandersa on dobio nominaciju. Kod GOP-a to ipak nije slucaj i tamo moze da bude svega. Zestoko se protive Trumpu, ali ljudi glasaju za njega. Za demokrate bi bilo najbolje da GOP Trumpa izgura iz utrke i da onda on ide kao neovisni kandidat. To bi dovelo do raskola republikanaca i pobjedu demokratskog kandidata kad bi bio i sam Fidel Kastro.

Na lokalnom nivou Sanders trenutno ima dobrih problema u svim drzavama. Naime nakon sto se rezultati stranackih izbora potvrde u jednoj drzavi, dolazi do procesa koji se zove "selekcija demokratskih kandidata za demokratsku nacionalnu konvenciju". Tokom tog procesa svaki registrovani demokrata moze da se kandiduje da bude predstavnik svog distrikta u ime kandidata kojeg podrzaje na nacionalnoj konvenciji. Tako npr. osoba X koja podrzaje Bernija, moze da se kandiduje da bude Bernijev delegat iz distrikta X, u svojoj saveznoj drzavi. Tokom tih izbora svi kandidati dolaze na jedno mjesto i glasa se za predstavnike. Bernijev krug glasa za svoje predstavnike, Klinton krug glasa za svoje. Procentualno su podjeljeni zavisno o broju glasova koje je njihov kandidat osvojio u tom distriktu. Problemi su nastali zbog nepoznavanja ovog procesa od strane Bernijevih volontera/glasaca, koji se ne pojavljuju nikako ili u nedovoljnom broju na ovim izborima te imaju problema da popune svoja mjesta delegatima. U nekim dijelovima dolazi cak do toga da iz distrikta ide vise HC delegata nego Bernijevih iako je Bernie pobjedio, jer ovi nisu dosli na te izbore i nemaju prijavljene delegate.
Post Reply