Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

Idriz

#801 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Naslovnica wrote:Meni je Hilari toliko izvještačena i antipatična da je to čudo jedno.
Imam osjećaj da je sve, počevši od osmjeha, pa do priče, gluma i pretvaranje, naučeno i neuvjerljivo.
To je jedna beskrupulozna nemoralna marioneta kapitala, vojne industrije i tajnih sluzbi koja je vec uzasno nastetila i americi i medjunarodnoj zajednici. Tesko da ima goreg kandidata od nje. S obzirom na tretman kakav je Berni dobio u medijima i establishmentu veliki broj njegovih glasaca nece njoj dati glas protiv Donija, a nema ih malo kao sto ove bosnje koji podrzavaju kobilu pricaju na temi.
jefferson

#802 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Treba glasati za Bernija makar mu nista ne proslo u senatu. Civjek nije pokvaren kao hilari i makar nece pravit stetu. Hilari je pravo zlo.
Cuj makar mu nista ne proslo u senatu? Ti si kao i Trumpovi navijaci. Iz krajnosti u krajnost. Drzava nemoze funkcionisati na osnovu toga sto ti ili neko nevoli Hillary ili Trumpa. Vec 3 godine SAD enmaju ambasadora u Australiji jer Republikanci blokiraju. Ove godine necemo imati 9-tog sudiju na vrhovnom sudu jer republikanci blokiraju. To znaci da najgori zakoni po pitanju abortusa, zakoni koji sprecavajua bortus u slucaju incesta i sliovanja mogu da postanu zakon u drzavama kao Texas sljedecih nekoliko decenija. To znaci da ce mozda Alabama moci zatvoriti DMV u vecinskim crnackim srezovima.
Nije ovo fudbalska utakmica. Na kraju, Bosna ti je primer sta se desi kada dogovora i kompromisa nema.
jefferson

#803 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

To je tacno ali nebitno za moje pitanje....
Bolje nisam mogao odgovoriti na tvoje pitanje. Mogu jos jedino pokusati da nacrtam.
Prati kako se hispano-amerikanci organizuju i sve ce ti biti jasno.
jeza u ledja

#804 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

pasha078 wrote:
Ako mislis da je bitno iz razloga da pobijedi Bernija, manje vise on je juce anulirao floridu.
Florida, Clinton 141 delegat, Sanders 70 delegata. (+71)

Hawaii Clinton 8, Sanders 17 (+9)
Alaska Clinton 3, Sanders 13 (+10)
Washington Clinton 9, Sanders 25 (+16)
Ukupno (+35)

Džast sejin. :oops:
jeza u ledja

#805 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

A jel?

Mogao sam pretpostaviti da je suvise malo. :roll:

Vodio sam se po ovome:
http://www.nytimes.com/interactive/2016 ... sults.html

Glupo da nema nikakvog asteriska.
jeza u ledja

#806 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Da, onda ce prednost biti oko +50 u WA, plus ovo ostalo taman izadje isto kao Fl. U pravu si bio.
jefferson

#807 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

pasha078 wrote:
jefferson wrote:
To je tacno ali nebitno za moje pitanje....
Bolje nisam mogao odgovoriti na tvoje pitanje. Mogu jos jedino pokusati da nacrtam.
Prati kako se hispano-amerikanci organizuju i sve ce ti biti jasno.
Pa dajes ocjenu da je bitno sto je Hillary uzela Floridu, ja primjecujem da, pod istim uvjetima, dakle primaries, veci broj gop nego demsa izlazi u FL. Sto naravno predstavlja odraz animiranosti glasaca.
Kazes na generalnim izadje vise, naravno! Ali izadje vise i gop glasaca i demsa :D

Ako mislis da je bitno iz razloga da pobijedi Bernija, manje vise on je juce anulirao floridu.
Nije bas tako.
Na Floridi izadje generalno vise GOP glasaca (Obama 2008 kao izuzetak) zbog starosne strukture drzave. GOP primarni izbori su refleksija tkz. mid-term izbora gdje je starosna struktura dlaeko veca nego na generalnim izborima.
Sve je ovo sad OK, medjutim vidjet cemo u novembru sta ce biti. Nezaboravi dosta republikanaca uopste nece izaci na izbore ako Trump bude kandidat.
jeza u ledja

#808 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Ja samo znam da ovako lose brojeve kao Trump nije nijedan Republikanac imao jos od vremena Bob Dolea, ali i tad samo zato sto je bilo 3 kandidata. Za two-way race morali bi se vratiti sve do 60ih i onog coravog debila.
cafetin

#809 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by cafetin »

Da mi neko objasni, ako bi Bernie do kraja stigao tih 250 delegata, koliko sada zaostaje, i cak i prestigao Hillari, da li bi ovi superdelegati i tada u ovoj mjeri bili na njenoj strani, i da li biti podrška njoj bila protiv volje naroda? I da, šta je s califoniom, koliko vidim nosi najveci broj delegata, ili ce se do tada vec sve znati?
Ja_Ja

#810 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

cafetin wrote:Da mi neko objasni, ako bi Bernie do kraja stigao tih 250 delegata, koliko sada zaostaje, i cak i prestigao Hillari, da li bi ovi superdelegati i tada u ovoj mjeri bili na njenoj strani, i da li biti podrška njoj bila protiv volje naroda? I da, šta je s califoniom, koliko vidim nosi najveci broj delegata, ili ce se do tada vec sve znati?
Superdelegati imaju svoje pravo izbora i ne moraju da prate nikog/nisata. No, po nekom nepisanom pravilu superdelegati promjenu misljenje zavisno kako delegat prodje u njihovom kraju. Npr. ako su superdelegati iz Washingtona odlucili da podrze Hillary, a nju Sanders zgazi sa 60% razlike, sansa postoji da superdelegati iz krajeva koji su glasali za njega promjenu misljenje i podrze njega. Glavni razlog za to je sto se boje za svoje fotelje, pa zele da podrze onog koga narod podrzava tamo gdje i njihove funkcije idu na glasanje. Ukoliko ne promjenu misljenje, to bi sigurno (po meni) bilo protiv volje naroda, ali treba istaci da ne moraju da mijenjaju misljenje, i da je to njihova slobodna volja

Kalifornija nosi preko 400 glasova i moze svasta nesto da odluci. Razmisljanje je da ce Hillary tokom Aprila doci do te famozne cifre delegata koji su joj potrebni tako da na kraju Kalifornija nece imati nikakvu ulogu. Mislim da se odlucujuca bitka bije krajem aprila na istoku.
Idriz

#811 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

cafetin wrote:Da mi neko objasni, ako bi Bernie do kraja stigao tih 250 delegata, koliko sada zaostaje, i cak i prestigao Hillari, da li bi ovi superdelegati i tada u ovoj mjeri bili na njenoj strani, i da li biti podrška njoj bila protiv volje naroda? I da, šta je s califoniom, koliko vidim nosi najveci broj delegata, ili ce se do tada vec sve znati?
Mogu da ne promjene ali to bi izazvalo raspad stranke.

Kalifornija ide na kraju perliminarnih i to Berni lahko uzima. Problem je ako se ne varam NY, u kojem samo registrovani demsi mogu glasat i mislim da je registracija vec zatvorena. Nadam se da grijesim.
jefferson

#812 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:Ja samo znam da ovako lose brojeve kao Trump nije nijedan Republikanac imao jos od vremena Bob Dolea, ali i tad samo zato sto je bilo 3 kandidata. Za two-way race morali bi se vratiti sve do 60ih i onog coravog debila.
Ma ako on bude kandidat za predsjednika oni su gotovi.
60% registrovanih republikanskih zena se izjasnilo da ne bi glasalo za njega. Nek one samo ostanu kuci to ej ogroman problem.
Prije ovog prepucavanja cija je zena ljepsa, on je trebao 70% glasova bjelaca (ja sam vec ranije to rekao i kako je Nixon najvise glasova bijelaca ikad uzeo, 68%). Znaci Trump mora da uzme vise nego bilo koji prijasnji republikanski kandidat. Jbt. 70% bijelih nije glasalo za Reagana kada je ovaj uzeo 48 drzava 1984 godine.
jeza u ledja

#813 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Jest, ali sve je moguce. Teroristicki napad nekad tamo u oktobru i eto ti Trumpa spasioca. :shock:

Toliko me to plasi da pocinjem zamisljati teorije zavjere poput zgrade br. 7. Skontaj, Trump je vlasnik toliko zgrada na Menhetnu... :skoljka:

:D

:run:
MyTao

#814 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by MyTao »

Mrzim teoreticare zavjere... Znam da zvuci ludo, I nemam nikakvih dokaza za ovo, ali mislim da je Trump Hillariev igrac, koji je se ubacio da bi ona imala slobodan put do bjele kuce :)

Vjerovatno da nije tako ali eto, ako bi se bavio teorijama zavjere, to bi bila jedna... Kada pogledas historiju koju imaju Klintonovi I Trump, pa sve gluposti koje on govori, kao da namjerno zeli da bude "unelectable" :) Nikad se ne zna... :D
MyTao

#815 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by MyTao »

Idriz wrote:

Kalifornija ide na kraju perliminarnih i to Berni lahko uzima. Problem je ako se ne varam NY, u kojem samo registrovani demsi mogu glasat i mislim da je registracija vec zatvorena. Nadam se da grijesim.
kakav raspad stranke ba? Pa Hillary je isto ovako imala sve superdelegate kada je se borila protiv Obame, na kraju svi superdelegati presli na Obaminu stranu... Superdelegati u 95% slucajeva na kraju idu sa onim sto je njihova drzava izabrala... tako da ako Bernie ostane blizu do kraja mogli bi mnogi da prodju na njegovu stranu...
jeza u ledja

#816 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Pa onda nikad ne bi osvojio ni republikanske predizbore. Koliko puta su novinari rekli ma nema, nakon ovog on se gubi, ali svaki put podrska sve veca. Ili su Clintonovi dzinijusi ili ta teorija ipak nije tacna. :D
Bajdvej, Trump je jos blizi sa gomilom Republikanaca. Bilo je nedavno o tome kako mu je Romney isao na noge.
MyTao

#817 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by MyTao »

jeza u ledja wrote:Pa onda nikad ne bi osvojio ni republikanske predizbore. Koliko puta su novinari rekli ma nema, nakon ovog on se gubi, ali svaki put podrska sve veca. Ili su Clintonovi dzinijusi ili ta teorija ipak nije tacna. :D
Bajdvej, Trump je jos blizi sa gomilom Republikanaca. Bilo je nedavno o tome kako mu je Romney isao na noge.
Sigurno da to oni nisu ocekivali, plan je mozda bio da on prica ove gluposti I tako cijelu partiju gurne puno u desno, sto se I desilo... :) znam nema bas puno logike, ali it is conspiracy theory after all :)
Idriz

#819 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

MyTao wrote:
Idriz wrote:

kakav raspad stranke ba? Pa Hillary je isto ovako imala sve superdelegate kada je se borila protiv Obame, na kraju svi superdelegati presli na Obaminu stranu... Superdelegati u 95% slucajeva na kraju idu sa onim sto je njihova drzava izabrala... tako da ako Bernie ostane blizu do kraja mogli bi mnogi da prodju na njegovu stranu...
presli na obaminu jer je obama imao popularnu podrsku. to sam na kraju krajeva i rekao, ako idu protiv izbora to moze izazvati outcry i pobunu unutar stranke.
jeza u ledja

#820 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Superdelegati su nebitni.

Mozda da je slucaj kritican kao u onih anamo, ali na njihovu nesrecu oni nemaju superdelegate.
MyTao

#821 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by MyTao »

Superdelegati obicno ne idu protiv volje glasaca unutar drzave koju predstavljaju... Bar tako uvijek bude u velikom broju na kraju... Sto znaci ako bude blizu, superdelegati ce polako prelaziti na Bernievu stranu...
Saian

#822 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Saian »

-Are there any issues that he adresses that you particulary care about?
-Yes, many, but right now the most important issue that we have to contend with is campaign finance reform.
-I would agee with that!
Nothing can ... whatever your issue is, Lawrence Lessig talks beautifully about this, whatever your issue is, be it climate change, ahm LGBT, yeah anything, none of it can get done until we have campaign finance reform, so that should be everybody's issue.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Lessig
MaroonBrigade

#823 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by MaroonBrigade »

Code: Select all

Most likely, Sanders will need to find another way to make up ground on Clinton in the delegate race. Wyoming (April 9) and North Dakota (June 7) are the only remaining stateside caucuses. The rest of the stateside races are primaries. Sanders has exceeded his delegate targets in just three stateside primaries. He’s matched them in three and underperformed in 15. Given that Sanders is still so far behind in the delegate count, he needs to outperform his delegate targets by a lot.

How likely is that? Well, he’s behind by about 6 percentage points in Wisconsin, according to FiveThirtyEight’s weighted polling average. That’s not a huge deficit, and it wouldn’t shock me if Sanders won Wisconsin given that the black population there is below 10 percent. (To match his delegate target in Wisconsin, he needs a net gain of 10 delegates there.) Sanders, though, will likely have more difficulty in later primaries in April, such as Connecticut, Delaware, Maryland, New York and Pennsylvania, where African Americans make up more than 10 percent of the state’s population.
izvor
jeza u ledja

#824 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

aa pa washington je caucus state. pa zato je uzeo tolikom razlikom.

sve ove iole vece drzave su bile prajmariz pa me cudi.
Post Reply