Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

Idriz

#726 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

It_is_a_Leclerc wrote:Hilary, lobiji, i bankari će da unište svijet, a socijalisti će biti nesretni tim povodom.
pa moras biti psihopata da se radujes unistenju svijeta.
sigh

#727 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

I eto frontrunnera, Hillary i Bill za 41 godinu skupili 3 biliona. 2 biliona preko svoje fondacije a 1 putem kampanja. Pa 150 miliona za govore u posljednih 15 godina, al opet kad malo bolje razmislim nema sanse da je taj novac uticao na nju na bilo koji nacin :lol:
jeza u ledja

#728 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Kakva crna 3 biliona ba. :-)
biske

#730 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by biske »

jeza u ledja wrote:Kakva crna 3 biliona ba. :-)
preveo čovjek ba, tri milijarde. :lol:

ovo ja samo da upratim temu i damgle kako tramp uzima.
prog321

#731 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Ja sam još uvijek mišljenja ako bude Trump vs Hillary, Trump uzima.
Ne znam zašto. Moguće da griješim ali imam neki predosjećaj :-D
Idriz

#732 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

prog321 wrote:Ja sam još uvijek mišljenja ako bude Trump vs Hillary, Trump uzima.
trump sigurno uzima protiv hillary.
dale cooper

#733 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by dale cooper »

Idriz wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Hilary, lobiji, i bankari će da unište svijet, a socijalisti će biti nesretni tim povodom.
Ma ne, Leclercu su furka moćni kapitalisti. On je nadobudni portir Goldman Sachsa. :mrgreen:
Idriz

#734 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

dale cooper wrote:
Idriz wrote:
Ma ne, Leclercu su furka moćni kapitalisti. On je nadobudni portir Goldman Sachsa. :mrgreen:
ni po jada da je to, nego kao vecina takvih, ne konta sta je kapitalizam.
dale cooper

#735 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by dale cooper »

Idriz wrote:
dale cooper wrote:
ni po jada da je to, nego kao vecina takvih, ne konta sta je kapitalizam.
Mene čudi da nije Trumpov supporter. Jer kao i Trump govori mnogo o svačemu, a nema pojma o ničemu. :D
bole1st

#736 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by bole1st »

walk_M-A-N wrote:Vidim rasprava otišla u detalje, kao da neki glasači nešto odlučuju. Bernie i nije imao šanse. Ništa od toga, politika bira, a Hillary je davno određena.
Glasaci odlucuju, samo sto je Bernie odma isao 1 na 1 sa HIlary, a da je bilo 5-6 jakih kandidata kao u GOP imao bi Bernie puno bolje sanse. Problem sa Bernijem je i sto je pridobio samo mladje glasace.

Trump s druge strane ne bi dobro prosao da je GOP imao jednog jakog kandidata od pocetka. Skoro svi u GOP su protiv Trumpa, ali nisu igrali pametno i sad su pred porazom. U konacnici, glasaci ipak odlucuju.
bole1st

#737 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by bole1st »

Idriz wrote:
prog321 wrote:Ja sam još uvijek mišljenja ako bude Trump vs Hillary, Trump uzima.
trump sigurno uzima protiv hillary.
Rano je za prognoze, mene najvise zanima koji nadimak ce Hilary dobit (Low Energy Jeb, Little Marco, Lying Ted) :D

It_is_a_Leclerc

#738 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by It_is_a_Leclerc »

Jah, jest eto.

Ja i Hilary ćemo zajedno sa Standard & Poorsom da uništimo svijet.

Šanse za spas sa Bernijem su propale. Preostaju još nade, ali tanke, da će Venecuela i Kuba spasiti socijalistički poredak. :D
Ja_Ja

#739 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Dva dana covjek nista ne napise i pojedini izmigolje i pocnu lupati teorije zavjere.
jeza u ledja

#740 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

I sta pise u tom clanku? De prevedi ovima koji ne znaju engleski.
jeza u ledja

#741 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Pa Hitlerova partija je sebe zvala socijalistickom i radnickom. U toj populistickoj i ksenofobicnoj retorici najlakse se pridobija narod takvim idejama. Mi cemo zajedno, ja cu vam dati, vi zasluzujete, itd...

Usput maloprije pricam s prijeteljom, i nesto govorimo o Trumpu i rastu njegove podrske, te o tim ljudima koji ga podrzavaju. Te neke fraze tipa "politicka korektnost", to je samo eufemizam za sprjecavanje rasizma. Ovi ljudi sto danas dolaze na njegove skupove, njima je godinama govoreno da nije u redu biti rasista, ksenofob, homofob, mizoginist, i to su oni koji su jedva docekali da im neko odozgo kaze "ma mozete slobodno nastaviti srati". Tacno ko kad djeci odu roditelji preko vikenda, a oni podivljaju i naprave neko sranje.
Rast Donalda Trumpa i njegovih sljedbenika na kraju me podsjeca na neku izbornu verziju Lord of the Flies.

A kad sve eksplodira, kad nastane haos pa dobiju po njusci....onda ce svi polako kucama, otrijeznjeni, nastavit svoj tupavi, zalosni zivot.
jeza u ledja

#742 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Bernie i Trump imaju vrlo malo dodirnih tacaka. Protest protiv neoliberalnog kapitalistickog uredjenja i protest protiv liberalne demokracije su dva razlicita svijeta koja samo imaju dodira utoliko sto se radi o protestima protiv liberalizma. :) (kao pojma u sociologiji, ne kao politickog ubjedjenja u Americi). Pa nisu djaba ovi sve ucestaliji sukobi na ulicama upravo izmedju najvatrenijih pristalica jednih i drugih.

Nisam ni mislio da je business as usual, samo kazem da ce se desiti fajront. Sad dokle ce dogurati ovo sad ne znam, ali fajront ce sigurno biti isti. Gdje si bio, sta si radio. Suti i poklopi se.

Zato je konzervativizam ultimativno failed ideology. Uvijek, po definiciji. Na jednoj strani progres, na drugoj ovi sto te vuku na dole

A establishment uvijek, uvijek i uvijek pobjedjuje u Americi. On se lagano mijenja, i mozda izgubi poneku bitku, ali ultimately pobjedjuje. I hvala bogu da je tako. To je tako 250 godina. Da nije tako, Amerika bi bila Meksiko, Brazil ili nesto slicno.
Ljudi cesto pricaju o Americi kao zemlji bez historije. No kad skontas, to je zemlja sa vjerovatno najduzim stazom istog sistema koji se neprestano prilagodjava. That's the beaty of it. :wink:

I samo ovo da ti dodam. Ti si navijac Bernija i to. Amerika samo moze ici naprijed. Ovo sto Trump predstavlja to je davno prevazidjeno. Tu nema nista novo. Ako ce se sta mijenjati, to moze biti samo ovo sto Bernie propagira, mozda ne sad, ali za 10-20 godina...mozda...ali ovo sto Trump propagira, to je samo vapaj neukih i zatucanih ljudi. Ovo sto on propagira nece nikad biti trajna kategorija. Nestace dok si reko "tramp" i brzo ce se vratiti gdje im je i mjesto. Za 5 godina, isti ti ljudi ce pricati nesto sasvim drugo, sta vec bude interesantno na televiziji. ;)
prog321

#743 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Hoćeš da kažeš da će frustracije mladih, neobrazovanih bijelaca za 5 godina nestati kada Hillary bude presjednik?

Oni su srž srednje klase. Oni su ta Amerika o kojoj svako priča . Koja je bila uzor drugim drzavama po svojim uspjesima.
Rast Bernija i Trumpa je uzrok ekonomskih frustracija u toj zemlji. Nije to nastalo iz ničega da bi nestalo kao magla.
jeza u ledja

#744 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

prog321 wrote:Hoćeš da kažeš da će frustracije mladih, neobrazovanih bijelaca za 5 godina nestati kada Hillary bude presjednik?

Oni su srž srednje klase. Oni su ta Amerika o kojoj svako priča . Koja je bila uzor drugim drzavama po svojim uspjesima.
Rast Bernija i Trumpa je uzrok ekonomskih frustracija u toj zemlji. Nije to nastalo iz ničega da bi nestalo kao magla.
Nit su bijelci srz srednje klase, nit su pogotovo mladi ljudi srz srednje klase. Za 20ak godina bijelci ce biti u manjini u ovoj zemlji.

Rast Bernija i Trumpa nemaju puno doticnih tacaka. Howard Dean je prije 12 godina imao otprilike isti impact kao Sanders, dok nije poceo vristati i mediji ga sahranise. Trump je nesto drugo i on ne bi postao to sto jeste da nije reality show celebrity.
Sutra da se Jerry Springer kandiduje, osvojio bi srca ovih debila.
Gojeni H

#745 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

jeza u ledja wrote:
prog321 wrote:Hoćeš da kažeš da će frustracije mladih, neobrazovanih bijelaca za 5 godina nestati kada Hillary bude presjednik?

Nit su bijelci srz srednje klase, nit su pogotovo mladi ljudi srz srednje klase. Za 20ak godina bijelci ce biti u manjini u ovoj zemlji.

Rast Bernija i Trumpa nemaju puno doticnih tacaka. Howard Dean je prije 12 godina imao otprilike isti impact kao Sanders, dok nije poceo vristati i mediji ga sahranise. Trump je nesto drugo i on ne bi postao to sto jeste da nije reality show celebrity.
Sutra da se Jerry Springer kandiduje, osvojio bi srca ovih debila.
:shock: Ko je onda?

Inace, na temu ... Hillary ovo uzima k'o rukom. Amerikanci jos uvijek nemaju apetita za Sandersa, to smo znali.
Za svijet bi bilo bolje da Trump uzme izbore, ali gospoja ima celicnu zaledjinu.
hzsa22

#746 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by hzsa22 »

A niko od vas ne racuna da bi Hilary mogla otpast u junu zbog optuznice za tajne dokumente? Tek bi tad cirkus nastao.
Idriz

#747 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Ne padaj na spin o neobrazovanima. I obrazovani ne postizu sta ocekuju. Shvatas. U tome je poenta, kapital drzi manje od 1 % ljudi i medju njima ima jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako puno neobrazovanih, ali hej, imaju dionice i svaka 3 mjeseca dodje cek od dividende a da pojma nemaju gdje je ta firma u kojoj imaju dionice ni cime se bavi, niti ista znaju u zivotu osim da trose dok drugi rintaju.
Gojeni H

#748 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Idriz wrote:

Ne padaj na spin o neobrazovanima. I obrazovani ne postizu sta ocekuju. Shvatas. U tome je poenta, kapital drzi manje od 1 % ljudi i medju njima ima jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaako puno neobrazovanih, ali hej, imaju dionice i svaka 3 mjeseca dodje cek od dividende a da pojma nemaju gdje je ta firma u kojoj imaju dionice ni cime se bavi, niti ista znaju u zivotu osim da trose dok drugi rintaju.
Kupi pasa i ti dionice i rizikuj. Sto bi morao znati gdje je firma u koju si investirao? Ha, ja
Ja_Ja

#749 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

hzsa22 wrote:A niko od vas ne racuna da bi Hilary mogla otpast u junu zbog optuznice za tajne dokumente? Tek bi tad cirkus nastao.
Ma kakvo padanje, pa vuku je po medijima i kongresnim komisijama svako malo u vezi Bengazija i tih dokumenata i ne mogu joj nista. Za Bengazi i farsu koju prave sa Hillary treba da odgovara onaj Gebelovski supak Trey Gowdy, koji se teatralno baca u trans tokom svake istrage. Znaju oni da su puni gluposti zato i ne idu dalje od tih saslusanja. Da su imali nesto do sada, optuzili bi oni nju.
Idriz

#750 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Gojeni H wrote:
Idriz wrote:

Kupi pasa i ti dionice i rizikuj. Sto bi morao znati gdje je firma u koju si investirao? Ha, ja
Pa nisu stekli bogatsvo tako sto su krenuli sa investicijama u berzu. Procitaj "kapital u 21 vijeku" od tomasa piketija.
Post Reply