Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

Ja_Ja

#226 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Gojeni H wrote:
jeza u ledja wrote:Ma to je prije svega za porodiljsko.
Mislim da to moze proci.
Sanse su jedan na prema milion.
Iste sanse kao i svi drugi njegovi prijedlozi. O njemu se razmislja utopijski, a to nikako ne vodi kvalitetnoj soluciji trenutnih problema.
Gojeni H

#227 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Ja_Ja wrote:
Gojeni H wrote:
jeza u ledja wrote:Ma to je prije svega za porodiljsko.
Mislim da to moze proci.
Sanse su jedan na prema milion.
Iste sanse kao i svi drugi njegovi prijedlozi. O njemu se razmislja utopijski, a to nikako ne vodi kvalitetnoj soluciji trenutnih problema.
Sanders je tu da pokaze da je jedina realna demokratska sansa - naravno, Klintonovka. Long live the queen!
jeza u ledja

#228 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Gledam juce onog Trumpa, intervju, i kontam pa jebote hoce li mu iko poceti postavljati ozbiljna pitanja i potpitanja koja ce morati odgovoriti bez vrludanja.
On je bukvalno na jedno pitanje odgovorio "vjerujte mi", pa na potpitanje zasto bi vam vjerovali odgovorio "pa vjerujte mi". :lol:
I tako milion stvari. Kad nema odgovor, pocne o nekoj gluposti koja nema veze s tim. On veze nema o mnogim detaljima i ja prosto ne mogu da vjerujem kako niko do sad nije bio sposoban da mu se suprostavi. On jednostavno ko sivonja uleti u bilo kakvu argumentaciju. Valjda novinare strah ili su fascinirani pa ne smiju da ga pritisnu, a glupi njegovi konkurenti u debatama nece da se zamjere ljudima i da ga pocnu ismijavati.
Jedva cekam neku debatu izmedju Demokrate i njega, ako do toga dodje. Pa pojeli bi ga.

Sve ovo govorim.....ali sam svjestan da glupost americkog puka nikad ne treba podcijeniti. :roll:

Mah, kad bi sav nOrod glasao Trump nikad ne bi imao sanse, realno. Samo je pitanje ako Hillary pobjedi hoce li ljudi jednostavno izostati s glasackih mjesta zbog gadjenja. :D
Ja_Ja

#229 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Trump je zabavljac koji je s tim razlogom i usao u predsjednicku utrku. Niti je on niti neko oko njega mogao da sanja da ce imati dovoljan broj debila koji su od njega napravili relevantnog kandidata "konzervativaca". Kad se svi oni sastave tu nema cestita insana.
MyTao

#230 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by MyTao »

jeza u ledja wrote:Gledam juce onog Trumpa, intervju, i kontam pa jebote hoce li mu iko poceti postavljati ozbiljna pitanja i potpitanja koja ce morati odgovoriti bez vrludanja.
On je bukvalno na jedno pitanje odgovorio "vjerujte mi", pa na potpitanje zasto bi vam vjerovali odgovorio "pa vjerujte mi". :lol:
I tako milion stvari. Kad nema odgovor, pocne o nekoj gluposti koja nema veze s tim. On veze nema o mnogim detaljima i ja prosto ne mogu da vjerujem kako niko do sad nije bio sposoban da mu se suprostavi. On jednostavno ko sivonja uleti u bilo kakvu argumentaciju. Valjda novinare strah ili su fascinirani pa ne smiju da ga pritisnu, a glupi njegovi konkurenti u debatama nece da se zamjere ljudima i da ga pocnu ismijavati.
Jedva cekam neku debatu izmedju Demokrate i njega, ako do toga dodje. Pa pojeli bi ga.

Sve ovo govorim.....ali sam svjestan da glupost americkog puka nikad ne treba podcijeniti. :roll:

Mah, kad bi sav nOrod glasao Trump nikad ne bi imao sanse, realno. Samo je pitanje ako Hillary pobjedi hoce li ljudi jednostavno izostati s glasackih mjesta zbog gadjenja. :D
Meni je Trump bas cool :) Ne zbog svojih stavova vec sto je zivi dokaz kako politika funkcionise... on je kao satira Americke politike, kako vi volio da pobjedi i onda im kaze vidite kolike ste budale :)

Pola onih stvari koje on kaze on ne misli... zna sta prolazi i zaboli ga ona stvar, najvise volim kad unisti one druge kandidate posebno Busha i Cruza :lol: :lol: :lol: To je komedija sta im covjek radi... igra se sa njima, i svim republikanskim glasacima...

Ja nekada stvarno mislim kako je on agent kojeg je Clintonovka ubacila kako bi sigurno bila presjednik... samo nije racunala na Bernia...
jeza u ledja

#231 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

jeza u ledja wrote:Najnovije ankete, po RCP, sve izlistane:

National:
Clinton +10 (USA Today/Suffolk)
Clinton +2 (Quinnipiac)

Nevada:
Clinton +1 (CNN/ORC)

North Carolina
Clinton +17 (PPP)

South Carolina
Clinton +18 (CNN/ORC)
Clinton +30 (ARG)
Clinton +21 (PPP)
Clinton +18 (Gravis)
Clinton +19 (CBS)

Virginia
Clinton +12 (Christopher Newpost Univ)
Jos pun kurac anketa izaslo:

National:
Sanders +3 (FOX)
Clinton +8 (CBS)

South Carolina:
Clinton +22 (Blomberg)
South Carolina +29 (Monmouth)
Clinton +28 (FOX)

Nevada:
Clinton +6 (Gravis)

I PPP izbacio cijeli niz drzavnih anketa, uglavnom jug gdje Clinton vodi sa 20 i 30 razlike, Michigan gdje vodi 10, te Massachussetts gdje vodi Sanders +7. U Vermontu Sanders vodi +76 :D.

State Clinton Support Sanders Support Spread
Alabama 59% 31% Clinton +28
Arkansas 57% 32% Clinton +25
Georgia 60% 26% Clinton +34
Louisiana 60% 29% Clinton +31
Massachusetts 42% 49% Sanders +7
Michigan 50% 40% Clinton +10
Mississippi 60% 26% Clinton +34
Oklahoma 46% 44% Clinton +2
Tennessee 58% 32% Clinton +26
Texas 57% 34% Clinton +23
Virginia 56% 34% Clinton +22
Vermont 10% 86% Sanders +76

Ako se ne varam ovo iznad su mahom Super Tuesday drzave i nekoliko njih poslije, sve u roku 7 dana, a 4 dana poslije SC.

Ovdje vise o tome:
http://www.publicpolicypolling.com/pdf/ ... roject.pdf
jeza u ledja

#232 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Usput, pade mi na pamet, John Kasich je hrvatskog porijekla. Jos jedan predsjednicki kandidat hrvatskog porijekla. Zadnji je bio Kucinich. Isto tamo Ohio, Pennsylvania.
jeza u ledja

#233 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Clinton: ""I don't believe" I have ever lied" :oops:

:lol:

Al sama fraza "ne vjerujem" :lol: :lol:
mousstapha

#234 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by mousstapha »

jeza u ledja wrote:Clinton: ""I don't believe" I have ever lied" :oops:

:lol:

Al sama fraza "ne vjerujem" :lol: :lol:
:lol: :lol:

Daj video, moram vidjeti facu kad ovo govori. :D
sigh

#235 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by sigh »

Hillary se gubi u ovoj utrci. Jucer je prozvali na jednoj emisiji kao senatorka Warren smatra da ste sluga velikih banki, a ona hladno odgovori na to kako Bernie vodi prljavu kampanju. Voditelj joj govori da Bernie nema veze s njenom izjavom a ona poce pricati o zenama i djeci :lol:
jeza u ledja

#236 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Clinton 52%
Sanders 48%
relativno84

#237 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by relativno84 »

Pasha Bernie na aparatima :lol:
Gojeni H

#238 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Ako je vjerovati the Economist-u, Hillary je jos uvijek mama svim crncima. Zaostavstina muza-u-nje. :D
Dakle, Bernie u crnackim dijelovima ... voda!
jeza u ledja

#239 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

I Iowa i New Hampshire i Nevada su purple states.

Kada se pogledaju breakdowns sta ko dobija, Hillary izrazito vodi u populaciji 45+, a Sanders obratno. Hillary isto tako izrazito vodi u glasacima koji se deklarisu kao Demokrate, a Sanders vodi medju Independents. Takodje, Sanders dobija liberalne glasove, a Hillary umjerene. Ono sto je interesantno je da Hillary pobjedjuje kod visokoobrazovanih ljudi, Sanders kod radnicke klase. Ovo sam vidio da je bio slucaj u NV ali i u NH. Sto je interesantno, bilo je potpuno obratno 2008e, Obama je uzimao visokoobrazovane, a Hillary radnicku klasu.
Sto se tice Latinosa, u Nevadi ih je vise glasalo za Sandersa nego za Hillary. Zene su pak u vecini glasale za nju, ove dvije stavke, kao i ona za obrazovanje, nije ogromna razlika, kao ovo za starosne grupe i Demokrate vs independents i liberals vs moderates. Plus, naravno crnci, koji su 2 naprema 1 za Hillary za sve starosne grupe.

Uglavnom, meni sve ovo govori da Hillary uzima tradicionalne D glasace, a Sanders kupi glasace iz raznih sfera, sto bi znacilo da je on kompetetivniji na generalnim izborima, AKO, a ovo je ono sto kazu BIG IF, ti ljudi stvarno izadju na izbore, a to je jako jako bitno u zemlji gdje je izlaznost obicno oko 60%.

Imamo izborno tijelo koje je otprilike pola-pola (malo naginjuci na desnu stranu) i onda jos 40% ljudi koji ne izlaze na izbore, ali koji po meni vecinom naginju na lijevu stranu. Eh poenta je potjerati njih da izadju glasati. Od ovih prvih 60%, mislim da je mozda tek jedna petina "nagovorljiva" da mijenja dresove.
Obama je pobjedjivao upravo zato jer je razumio koliko je bitno imati ground game i vuci ljude za ruku da glasaju. Ne mislim samo na predizborima.
Plus naravno 90%-na podrska crnackog stavovnistva na primaries i njihova velika izlaznost na generalnim (u odnosu na inace).
Sanders to nema. On je regional candidate i to je njegov najveci problem iako bi, paradoksalno, mozda na generalnim bio jaci kandidat. (No i to ovisi sad protiv koga, no dobro.)
Goldenhand

#240 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Goldenhand »

Meni Bernie izgleda kao Željko Komšić od Amerike, odnosno prodavač magle.
Roccohljup

#241 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Roccohljup »

da ce napatiti hilari hoce.....al da ce biti kandidat neće sigurno. Veliki biznis ga nikad neće podrzati zbog njegovih haman pa komunističkih i socijalističkih stavova.
Na kraju će biti gusta borba koje od dva zla izabrati gdje će hilari tijesno poraziti donalda. Al da je umjesto njega kakav drugi republikanac (Rubio, Rand, i sl.), vjerovatno bi izgubila jer nije ni ona previše omiljena kod većine demokrata.
Roccohljup

#242 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Roccohljup »

Goldenhand wrote:Meni Bernie izgleda kao Željko Komšić od Amerike, odnosno prodavač magle.
meni najviše liči na slobodana pavlovića sa malo boljom frizurom :D:D
relativno84

#243 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by relativno84 »

oooh kako ga devastira :izet: :D
jefferson

#244 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

relativno84 wrote:oooh kako ga devastira :izet: :D
Upravo tako. Pokazatelj da je Bill ustvari bio prvi crni predsjednik.
jeza u ledja

#245 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Uu tek sad vidim rezultat. :shock:

Talk about feeling the burn. :D

Nema ovo je gotovo.
KB9

#246 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by KB9 »

Goldenhand wrote:Meni Bernie izgleda kao Željko Komšić od Amerike, odnosno prodavač magle.
:thumbup:
Idriz

#247 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Cijeli establishment i mainstream mediji su bezobrazno pristrasno stali na stranu ove "bring them to heel" (ko je u Americi i prati politiku zna o cemu pricam) wall street "we came, we saw, he died" kucke. Bernie je, s obzirom koliko ga vlastita partija i sistem sabotira, odlican rezultat napravio.

Ali su se prevarali ako misle da ce Hillary uzeti generalne izbore. Progresivni glasaci ce radije apstinirati ili glas dati Trumpu nego ovoj zloj gamadi.
PeppermintSA

#248 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by PeppermintSA »

Roccohljup wrote:da ce napatiti hilari hoce.....al da ce biti kandidat neće sigurno. Veliki biznis ga nikad neće podrzati zbog njegovih haman pa komunističkih i socijalističkih stavova.
Na kraju će biti gusta borba koje od dva zla izabrati gdje će hilari tijesno poraziti donalda. Al da je umjesto njega kakav drugi republikanac (Rubio, Rand, i sl.), vjerovatno bi izgubila jer nije ni ona previše omiljena kod većine demokrata.
šta lupi i osta živ :-)
Ja_Ja

#249 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Idriz wrote:Cijeli establishment i mainstream mediji su bezobrazno pristrasno stali na stranu ove "bring them to heel" (ko je u Americi i prati politiku zna o cemu pricam) wall street "we came, we saw, he died" kucke. Bernie je, s obzirom koliko ga vlastita partija i sistem sabotira, odlican rezultat napravio.

Ali su se prevarali ako misle da ce Hillary uzeti generalne izbore. Progresivni glasaci ce radije apstinirati ili glas dati Trumpu nego ovoj zloj gamadi.
Uff..polahko. Pristup koji ti imas i jeste pristup jedne grupe Sandersovih glasaca, na svu srecu ne radi se niti o progresivnoj, a jos bitnije vecinskoj grupi njegovih glasaca. A to da ce progresivci ostati kod kuce ili dati glas Trumpu je glupost zbog koje bi se ja odjavio s foruma i namjerno zaboravio sifru da se ne mogu vise upisati.
Idriz

#250 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Ja_Ja wrote:
Idriz wrote:Cijeli establishment i mainstream mediji su bezobrazno pristrasno stali na stranu ove "bring them to heel" (ko je u Americi i prati politiku zna o cemu pricam) wall street "we came, we saw, he died" kucke. Bernie je, s obzirom koliko ga vlastita partija i sistem sabotira, odlican rezultat napravio.

Uff..polahko. Pristup koji ti imas i jeste pristup jedne grupe Sandersovih glasaca, na svu srecu ne radi se niti o progresivnoj, a jos bitnije vecinskoj grupi njegovih glasaca. A to da ce progresivci ostati kod kuce ili dati glas Trumpu je glupost zbog koje bi se ja odjavio s foruma i namjerno zaboravio sifru da se ne mogu vise upisati.
Ako Sanders pobjedi, ovi naivci koji podrzavaju Hillary ce preci na stranu Sandersa i glasati za njega samo kako republikanci ne bi dosli na vlast. Ukratko, ponasace se kako se uvojek i ponasalo u americkoj politici - kalkulativno.

To nije slucaj sa Sandersovim glasacima. Oni sigurno, milijardu posto, nece preci u drugi tabor. To su malo pametniji glasaci koji shvataju da nema razlike izmedju Hillary i Rubia recimo. I da zapravo, nema bitne razlike izmedju dvije stranke. Ovo su drugaciji izbori koji ne lice na sukob Gore - Bush ili bilo sta dosad u istoriji americke politike. Masa njih ce ili apstinirati ili dati glas Trumpu jer ce se osjecati izdati od strane vlastite stranke i sistema. To ce b8ti glas protesta a ne podrske, ali sasvim sigurno glasovi koji ce poraziti Hillary na generalnim izborima.

Ko ovo ne vidi, ne konta sta ae desava.
Post Reply