Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
- klavirdžija
#176 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Bez ikakve dvojbe bih izabrao američke "sirovine" prije naših minderaša. Da nam je samo pola takvih u kantonu, bili bi sređeni ko pišta.
-
Fudo387
#177 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
_BataZiv_0809 wrote:Upravo.Fudo387 wrote: Pa imas u Bosni najmiroljubiviju muriju na svijetu, i svi im jebete mater sto su picke.
Cek, ne brisi ovo, prvo da zapisem datum i vrijeme.
Hvala.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#178 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
To sto ti mene ne podnosis, ne znaci da je obostrano
Whatever floats your boat.
Aj z.
Whatever floats your boat.
Aj z.
-
Fudo387
#179 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Dobro ba subara, nemoj odmah drame, znas da te volim zezat.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#180 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Pitanje je zasto to volis 
P.S. Dobar ovaj Berni Sanders, samo sto neko rece, to su godine za odmor, setanje labrador retrivera, šah, sudoku, haiku, šijacu, a ne za Haus of Kards igre i igrice
P.S. Dobar ovaj Berni Sanders, samo sto neko rece, to su godine za odmor, setanje labrador retrivera, šah, sudoku, haiku, šijacu, a ne za Haus of Kards igre i igrice
- Man of steel
#181 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Treba Americi i čitavom svijetu jedna čvrsta ruka.
Bernie bi tu došao kao čaj od kamilice teško bolesnom čovjeku.
Bernie bi tu došao kao čaj od kamilice teško bolesnom čovjeku.
- sigh
#182 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
On upozorava na sistematicni problem sa njihovim zdravstvom koje je btw 34 u svijetu. Zar je toliko nerealistican sa tvrdnjom da oni mogu boljeklavirdžija wrote:
Klasični, ne rekoh obični. Ako hoćeš, on je (posebno za Ameriku) neobični populista.Ovo prevashodno jer je populizam puno češće kod njih dolazio sa one "desne" strane.
U Americi lobistički sistem stvarno jeste pokvaren i odavno ne radi kako treba, to nije nikakva tajna. Na podobar dio onoga o čemu on priča je recimo upozorio i predsjednik Eisenhower još 1960-61 u svom oproštajnom govoru. Međutim, raznoraznim listama želja se taj sistem neće popraviti. Poređenja sa Švedskom je bilo više i očito je da baš nije u toku, ako ga je za to uopšte i briga. U ovom trenutku više liči na ljutog čikicu koji bi održi pokoju lekciju, nego na nekog ko je išta zaista i kadar uraditi na tom polju.
Mnogi ga ne dozivljavaju ozbiljno ali se vidi kroz kampanju da je on ovo sve dobro isplanirao, od toga da je prepoznao da protiv sebe ima u sustini loseg kandidata ( mislim Hilary je neki dan u NH izgubila zenski glas
- jeza u ledja
#183 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Problem je sto i Trump i Cruz, svako na svoj nacin, imaju platformu koja rezonuje dobrim dijelom populacije. 
- sigh
#184 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Tacno, ali recimo za razliku od Trumpa, Bernie ima zdravorazumsku platformujeza u ledja wrote:Problem je sto i Trump i Cruz, svako na svoj nacin, imaju platformu koja rezonuje dobrim dijelom populacije.
- jeza u ledja
#185 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Ko da je to bitno.sigh wrote: Tacno, ali recimo za razliku od Trumpa, Bernie ima zdravorazumsku platformu![]()
- Ja_Ja
#186 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Seattle se vec susrece sa problemom otkaza zbog $15 satnice. Ljudi su u prosloj godini zabiljezili najveci pad zaposlenih od 2009 godine i pocetka recesije. Uzimajuci u obzir inflaciju 4-5 godina je nedovoljno za povecanje satnice sa $7.25 na $15 (halo ba ljudi to je vise no duplo).pasha078 wrote: 15 $ je moguce, vec imas dosta gradova i drzava koje to uvode, Seattle npr. Naravno, pod tim se ne misli da sutra skace na 15, vec postupno u narednih 4-5 godina. Tako je i Seattle napravio, sada i Oregon.
Reforma policije je takodjer moguca, naravno federalna vlada nema ingerencije nad lokalnim policijama. Ali moze: povecati intenzitet federalnih tuzbi protiv policija gradova koji posebno krse prava manjina. Zatim moze uskratiti neke federalna sredstva drzavama koje ne prihvate reformu ( slican presedan imas za cugu od 21, nije federalna ingerencija, ali drzave koje bi imale manje od 21 statutory limit, ne primaju federalna sredstva za infrastrukturu. Sasvim legalno, taj sistem vec traje decenijama, stoga na osnovu presedana moze i ovo)
Trosak dzabnog skolstva je 0.7% federalnog budzeta. To je na nivou statisticke buke, cak ti je juce objavljeno da je federalna vlada imala suficit u budzetu od 50 milijardi. To ti je 70% troska plana za to skolstvo. Provuci povecanje od 0.7% nije veliki problem.
Vojska je direktna ingerencija federalne vlade i executive arm tako da, iako ne mogu bas sta has ce radit, mogu jako jako puno.
Ljudi de malo citajte sta moze i kako, koji su presedani itd. Treba samo imati muda.
Jedini hard stop su single payer i citizens united. Za te dvije stavke ce trebati vremena, ali kao sto rekoh, nama liberalima je uspjeh da ostvari stavke koje sam gore naveo.
A sto se tice ostalog napisanog, mogu samo da kazem da to nema nikakve veze sa mudima. I Obama je obecavao kule i gradove pa se sve svelo na par stvari od cega jedna od najznacajnih ACA ili Obamacare-a koji za sada jos uvijek ne radi u svom punom obliku, te se od pocetka Obamacare-a trosak tih planova znatno povecao. Ti si dotakao srz problema a to je da u velikoj vecini tih obecanja predsjenik nema nikakvog djela niti udjela. Oni svi baljezgaju, samo sto su neki malo realniji a neki ne. Sanders je jedan od onih koji nisu realni za sada. Vec sam objasnio da ne idem dalje u objasnjavanje da snaga promjene lezi u kongresu te da predsjenik moze mlatit onom stvari i nista se nece promjenuti bez kongresa. Senders bi bio predsjenik koji ne samo da nebi ispunio nista od onog sto je zamislio (osim mozda skolstva i energije jer ti su procesi vec poceli) jer nema snagu ne samo podrske republikanaca za svoje reforme vec cak ni svoje partije.
- Ja_Ja
#187 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
U Americi postoji mnogo problema, jedan od njih je i to lahko potezanje za oruzjem. Sigurno da ima mali milion primjera i neki od njih se vrte i po youtube-u u kojim su neduzni ljudi ubijeni. S tim recenim, slucaj koji se desio u Fergusonu nije jedan od njih. Ferguson je iskoristen za te i slicne stvari ali u sustini Amerikanci ocekuju ono sto se polahko i kod nas sve vise ocekuje a to je preseravanje u nekim licnim pravima i slobodama koje granice sa ludoscu. Danas se ocekuje da je normalno uci u prodavnicu, oteti sta ti se otima, ne zaustaviti se (ili pobjeci kad si zaustavljen) kad policija zaustavlja, i jos pri tome nalupati policajca bez ikakvih posljedica. Ludost, i nista drugo.jeza u ledja wrote:Ne mogu ja tebi objasnjavati Ferguson, a kamo li mali milion situacija gdje je POTPUNO NEDUZAN covjek ubijen. To se SVAKODNEVNO desava na ulicama Amerike. Znaci ne govorimo o ljudima koji su krivi za bilo sta.
I ne radi se samo o crncima.
- relativno84
#188 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Sve bi manje vise ok, svako vrti svoju pricu dok mu nije uletila klizeci s Obamom za kraj

- jao_situacije
#189 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
koji kraljpici wrote:ma bilo ko samo da oni kravari ne dobiju trump i bush... eto nam novih ratova i bogačenja bogatih još dvajs godina, još uvjek se svjet oporavlja od bušizma...
znači kad krene na operu il utakmicu naoružat se do zuba pa ko prije izvadi... majmune retardirani ĆelaviO masakru u dvorani Bataclan je rekao: 'Tamo su samo teroristi imali oružje. To je bio otvoreni bar za masakr.'
'Ja uvijek sa sobom nosim oružje. Da sam bio u Bataclanu ili kojem drugom od tih mjesta, sigurno bih pucao. Možda bih pri tome i sam poginuo, ali bih barem zapucao. Najgora stvar je nemoć da se oduprete onome tko vas želi ubiti', rekao je Trump.
'Bez naoružanog otpora u prostoriji to je bilo kao da gađate glinene golubove. Ubojice su bili kao djeca u trgovini sa slatkišima.'
ode u kino sa magnumom
on je neka verzija američkog essa
- Xray
#190 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Od sinoc
Pocinje od 1:00:00
Pocinje od 1:00:00
- sigh
#191 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Dobar je bio Bernie sinoc, posebno mi se svidjelo kako je bio agresivan u vezi njenih promasaja s djecom i Kisingerom. Dobro je iskoristio i njeno licemjerje u vezi Obame. 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#192 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Sta mu je ona to govorila za Obamu?sigh wrote:Dobar je bio Bernie sinoc, posebno mi se svidjelo kako je bio agresivan u vezi njenih promasaja s djecom i Kisingerom. Dobro je iskoristio i njeno licemjerje u vezi Obame.
- Zokipfc
#193 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Tokom cijele debate se uvlacila Obami u dupetu. I onda je krenula sa komentarima kako je Sanders popljuvao Obamu_BataZiv_0809 wrote:Sta mu je ona to govorila za Obamu?sigh wrote:Dobar je bio Bernie sinoc, posebno mi se svidjelo kako je bio agresivan u vezi njenih promasaja s djecom i Kisingerom. Dobro je iskoristio i njeno licemjerje u vezi Obame.
- sigh
#194 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Ma prozvala ga kao da je tvrdio da je slab i razocaran s njim, sto je opet laz s njene strane buduci da je on izjavio kako je zapravo veliki broj amerikanaca razocaran s njim, znaci ne i licno on. U replici joj rekao kako je ona bila ta koja se takmicila protiv njega ( i ovdje je po mom misljenju trebao spomenui kako je izgledala njena kampanja protiv njega )._BataZiv_0809 wrote:Sta mu je ona to govorila za Obamu?sigh wrote:Dobar je bio Bernie sinoc, posebno mi se svidjelo kako je bio agresivan u vezi njenih promasaja s djecom i Kisingerom. Dobro je iskoristio i njeno licemjerje u vezi Obame.
Inace je cijelu noc koristila Obamu kada se ocekivalo da razjasni poruku svoje kampanje. Na upit o wall streetu sakrila se iza njega u fazonu da je on najvise novca uzeo od njih u povijesti a na terenu vanjske politike pokusala je predstaviti eliminaciju Bin Ladena kao svoju zaslugu.
- sigh
#195 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Inace za taj freebeacon kazu da nije kredibilan izvor.pasha078 wrote:Najnovija anketa iz NV. Bernie i Hillary 45/45
http://freebeacon.com/politics/free-bea ... in-nevada/
Ovo je druga za redom anketa koja pokazuje tie u Nevadi. Da li se urusava podrska manjina koju Hilary ima? U najmanju ruku se cini da gubi Latinose.
Mislim da je generalno sinoc Hillary bolje prosla, no po pitanjima koje se ticu Latinosa, mislim da je Bernie bio uvjerljiviji, pogotovo sa djecom iz Hondurasa.
Ne znam da li samo na osnovu crnackih glasova ona moze ovo izvuc.....
- sigh
#196 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Najvise sam razocaran ovom medijskom kucom koja je vodila debatu. Jbt u jednom momentu pitaju Sandersa sta on misli o tome sto stoji na putu pisanju historije u smislu da vodi kampanju protiv Hillary koja bi trebala biti prva zena na poziciji predsjednika. Kakvo je to pitanje

- jeza u ledja
#197 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Ono, kad vec pricamo o kredibilnim izvorima.sigh wrote:Inace za taj freebeacon kazu da nije kredibilan izvor.pasha078 wrote:Najnovija anketa iz NV. Bernie i Hillary 45/45
http://freebeacon.com/politics/free-bea ... in-nevada/
Ovo je druga za redom anketa koja pokazuje tie u Nevadi. Da li se urusava podrska manjina koju Hilary ima? U najmanju ruku se cini da gubi Latinose.
Mislim da je generalno sinoc Hillary bolje prosla, no po pitanjima koje se ticu Latinosa, mislim da je Bernie bio uvjerljiviji, pogotovo sa djecom iz Hondurasa.
Ne znam da li samo na osnovu crnackih glasova ona moze ovo izvuc.....
Znaci lik potpuno nesvjestan o kome i o cemu se radi citira anketu izrazito right-wing govneta od vebsajta koji ce sve i jednu priliku iskoristiti da popljuje Hillary na najgori nacin i koristi to kao argument za donosenje generalnih zakljucaka o podrsci Demokratskim kandidatima. Vau!
Preksinoc slusam jednu novinarku, nesto Goldberg, na MSNBC. Kaze, vrlo malo ili nimalo se govori o nepostojanju medijske kampanje protiv Sandersa, misli, sto se tice konzervativnih lobija. Kada bi oni usmjerili svoje pare protiv Sandersa ovoliko koliko protiv Hillary, lik bi bio samljeven. Jebote zenu 20 godina melju na najgori nacin, a Sandersa niko i dalje ne shvata ozbiljno. On prica o overturning Citizens United, a niko da spomene da se radilo o court case gdje je ova lobi organizacija postojala da napada Hillary. Znaci slucaj kojeg Sanders smatra kao krucijalnog za sve ono sto ne valja u americkoj politici je slucaj upravo izgradjen na napadanju Clinton. Nesto sto Sanders nikad ni blizu nije iskusio.
Last edited by jeza u ledja on 12/02/2016 18:09, edited 1 time in total.
- sigh
#198 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Pa dobro na prvi pogled sam i ja pretpostavio da je sve cisto, ali eto 538 ih uopste ne uzima u obzir.jeza u ledja wrote:
Ono, kad vec pricamo o kredibilnim izvorima.
Znaci lik potpuno nesvjestan o kome i o cemu se radi citira anketu izrazito right-wing govneta od vebsajta koji ce sve i jednu priliku iskoristiti da popljuje Hillary na najgori nacin i koristi to kao argument za donosenje generalnih zakljucaka o podrsci Demokratskim kandidatima. Vau!
- sigh
#199 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Ne sporim to, po zadnjim izvjestajima nekako sam pravo optimistican u vezi pobjede Sandersa u Nevadi. Samo kazem za tu konkretnu anketu da nije opcenito priznata.pasha078 wrote:
Ni ovaj nije kredibilan? Malo je stariji ali isto pokazuje statisticki tie
http://overtimepolitics.com/pollingdata ... Nevada.pdf
Isto tako, Hilary staff vec psiholoski pripremaju raju za gunitak/tie u NV. Sada tvrde da je NV 80% bijela????
https://www.ralstonreports.com/blog/tea ... lse-claims
Na osnovu ove tri stavke, mozecse zakljuciti da je Hilary u problemima
- jeza u ledja
#200 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?
Znaci, lik daje link za jos jedan "kredibilan" izvor ankete u Nevadi.pasha078 wrote:
Ni ovaj nije kredibilan? Malo je stariji ali isto pokazuje statisticki tie
http://overtimepolitics.com/pollingdata ... Nevada.pdf
Isto tako, Hilary staff vec psiholoski pripremaju raju za gunitak/tie u NV. Sada tvrde da je NV 80% bijela????
https://www.ralstonreports.com/blog/tea ... lse-claims
Na osnovu ove tri stavke, mozecse zakljuciti da je Hilary u problemima
Onda u sljedecoj recenici daje drugi link, u kojem izmedju ostalog pise sljedece:
(Clanak je od juce.)There is no reliable polling in Nevada -- at least not yet.
Eee, al valja procitati ono sto linkas. Neki dan isti momak pise kako ankete ne valjaju jer ispituju samo "likely voters", onda daje link za anketu u kojoj pise da su intervjuisali upravo "likely voters". Ah da, i prije toga pise da su ankete samo od pocetka februara, tj nakon Iowe, relevantne, a postavlja link za anketu iz NV koja je radjena - sredinom januara.
Haha, sjedi, 1.