Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

prog321

#1251 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Challenger bi ukinuo korporacije, ja to ne bih nikada uradio. Samo bih zahtjevao da podijele kolac malo, Plate porez kao i svako profitabilno drustvo. Ali iskreno me libo tuki. Niti zivim tamo niti me direktno tangira sve to.
Samo pricam o sliki koju sam ja dobio kroz citanje sve oko tih izbora u USA.

Sto se tice Rothschilda, oni su sve do pocetka 20 godina vjencavali svoje rodice iz prvog i drugog koljena. Da ne bi bogastvo otislo izvan familije. :-D
Poslije su se zenili u sva visoka drustva i njihova se loza prostire u skoro svakoj imucnoj familiji na zapadnoj hemisferi. Tako da se ne moze reci da je to jedna familija, nego cvrsto povezani ogranci raznih imucnih familija, mahom zidovskih, koji drze financijske konce raznih drzava.
jefferson

#1252 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

prog321 wrote:Challenger bi ukinuo korporacije, ja to ne bih nikada uradio. Samo bih zahtjevao da podijele kolac malo, Plate porez kao i svako profitabilno drustvo. Ali iskreno me libo tuki. Niti zivim tamo niti me direktno tangira sve to.
Samo pricam o sliki koju sam ja dobio kroz citanje sve oko tih izbora u USA.

Sto se tice Rothschilda, oni su sve do pocetka 20 godina vjencavali svoje rodice iz prvog i drugog koljena. Da ne bi bogastvo otislo izvan familije. :-D
Poslije su se zenili u sva visoka drustva i njihova se loza prostire u skoro svakoj imucnoj familiji na zapadnoj hemisferi. Tako da se ne moze reci da je to jedna familija, nego cvrsto povezani ogranci raznih imucnih familija, mahom zidovskih, koji drze financijske konce raznih drzava.
Slabo citas jaro. Drzi se tema gdje se ostali teoreticari zavjera skupljaju, Rusija, Sirija, i slicno.
Challenger__

#1253 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Challenger__ »

Džafere, lažni ekspertu, još lažniji PhD-u, tebi sam ja izgleda nabio komplekse.
Challenger__

#1254 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Challenger__ »

prog321 wrote:Challenger bi ukinuo korporacije, ja to ne bih nikada uradio.
Laže. Ne vjeruj Džaferu, aka Jeffersonu kada me intepretira, slaže čim zine.
Challenger__

#1255 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Challenger__ »

pasha078 wrote:Tvrditi da su vecina Trumpovih pristasa rasiste, kao i da su vecina Bernijevaca glasaci koji izlaze po prvi put je flagrantno karikiranje, pojednostavljivanje i u krajnjoj liniji nerazumijevanje americke politicke scene.
Džafer stereotipizira jer se sam uklapa u jedan stereotip, a prema istraživanju gdje nadpolovična većina Amerikanaca (ili barem njena polovina) muslimanskog porijekla glasa za Hillary. Zato stereotipizira. Školska projekcija.

Priče o "statusu i ličnom obrazovanju" kao, tobož, njegovoj preferenciji koja ga vodi ka njoj kao favoritu su priča za malu djecu.
prog321

#1256 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Challenger__ wrote:
prog321 wrote:Challenger bi ukinuo korporacije, ja to ne bih nikada uradio.
Laže. Ne vjeruj Džaferu, aka Jeffersonu kada me intepretira, slaže čim zine.
:lol:
jefferson

#1257 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Challenger__ wrote:Džafere, lažni ekspertu, još lažniji PhD-u, tebi sam ja izgleda nabio komplekse.
Vidi forumaske pobjegulje vratila se. Odkako Rusi onaj veto ulozise, slabo te ima.
jefferson

#1258 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

pasha078 wrote:
jefferson wrote:
klavirdžija wrote:Gledam maloprije prilog na CNN-u o ovim koji podržavaju Sandersa i koji će, ako zatreba, glasati za Trumpa protiv Clintonke. Naizgled čudno, ali pokazuje upravo ono što sam ranije spomenuo.

Radi se dobrim dijelom o agresivnim, neodgovornim populistima i to je ono što privlači iste takve površne, zatucane i razmažene tokmake među glasačima, nema tu previše ideologije. I objašnjenje im je kao da biraju America's Next Top Model, "We don't like Clinton".

Idiokratija na djelu.
To je ono sto sam ja rekao prije par stranica, nikakve razlike izmedju Trumpovih i Sandersovih pristalica kada je populizam u pitanju.
Trumpove pristalice misle da netrebaju biti "politicki korektni," a u njihovom vokabularu to znaci: sad mzoemo biti rasisti.
Sandersove pristalice se probudile jedno jutr, cule lijepe rijeci, i odlucile prvi put u zivotu da glasaju. Sad bi mi svi njima trebali dati orden jer glasaju.
Tvrditi da su vecina Trumpovih pristasa rasiste, kao i da su vecina Bernijevaca glasaci koji izlaze po prvi put je flagrantno karikiranje, pojednostavljivanje i u krajnjoj liniji nerazumijevanje americke politicke scene.
De pojasni zbog cega nisu rasisti? Kako ne mozes biti rasista ako podrzavas nekoga ko jeste rasista? Jel to ono: znam ja da je Trump to rekao, i to nije uredu, ali znas ima on pravo kada su neke druge stvari u pitanju? xxxxxx puta ispricana prica ne samo kada je Trump u pitanju nego desetine politicara koji su bili rasisti, fasisti, nacisti, ovakvi ili onakvi. Uvijek se nadje neki izgovor jer podsvjesno ljudi znaju da je u ovom slucaju Trump rasista, i da to nije uredu. Nikakve razlike nema izmedju nekoga ko je otvoreni rasista i nekoga koji se pretvara da je rasista ne bil uzeo glasove (Trump). Kada je isplivao kao vodja jedne od partija, mnogi su nasli u tome opravdanje da kazu ono sto misle. Stoga nemojmo previse komplikovati nesto sto je vec godinu dana itekako ocito, a to je da su mnogi ljudi u Trumpu vidjeli "bijelu" nadu (mozda narandzastu).
Sto se tice Sandersovih pristalica, pricati o socijalnom ekvilibrijumu, postenju, napretku srednje klase, i onda reci: ako moj kandidat izgubi glasat cu za Trumpa? Mislim ko su ti ljudi jbt? Kakav je to stav, ako nije kako ja mislim, onda cu glasati za nesto sto je u totalnoj suprotnosti od onoga sto mislim da treba da bude jer necu da pravim kompromis? Ne treba zaboraviti da George W. Bush nikad ne bi bio Predsjednik da se Ralph Nader nije kandidovao iako naravno nikakve sanse nije imao, a sve da: pogura svoj cilj. Posljedice znamo.
Americka politicka scena je komplikovana. Ali ovo sto se desava sa Republikanskom partijom je davno vidjeno dosta puta, samo sad ubaci u tu kombinaciju globalizaciju, socijalne medije i reality TV i sve to izgleda dosta dramaticnije. A sta se desava? Demografska promjena u kojoj zuti, smedju, rozi, itd. imaju sve vise uticaja na politiku i gdje se bijelci (prikriveni rasisti koji se kriju iz "konzervatizma.") postaju sve glasniji jer vide da se stvari mijenjaju. Nije ovo ni prvi a bogami ni zadnji put da se tako nesto desava u SAD. Na to dodja crnog predsjednika kojeg vec 8 godina na svaki nacin pokusavaju sabotirati i dobio si Trumpa. Na kraju bit ce tresla se gora rodio se mis. Republikanci ce polako poceti da prihvataju mladje i drugacije, i to je to. Mozda sljedeci put budu demokrate kao 1968.
Challenger__

#1259 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Challenger__ »

pasha078 wrote:Bar na ovoj temi se slazemo, mislim.
Da, da... Inače, na ove teme ulazim rijetko jer mi je interesantnije pratiti prepucavanje naše američke dijaspore (mislim na moju RL raju) koji me malo, malo zovu na svoje online-sesije.

Inače, zapazio sam prepisku tebe i Ježa, bili ste odlični, samo je bespotrebna nervoza kvarila stvar.

Pozzz.
jefferson

#1260 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

To sto pises je previse pojednostavljeno shvatanje politickih motiva. Pravis i logicku gresku: tacno je da rasiste glasaju i podrzavaju Trumpa, ali to ne znaci da ako si Trumpov glasac da si rasista. Problem je sto preslikavas vlastite stereotipove i shvatanja i drzis da svi moraju tako da razmisljaju. Ja nisam Trumpovac, to se na ovom forumu zna. Ali razumijem motive, iako se ne slazem sa njima.

Razlika izmedju Trumpa s jedne i Kasica i Cruza s druge strane (mimo rasizma), je sto ova dvojica traze ideoloski uzrok opadanju srednje klase, kao sto Kasich veceras rece, nisu Mexikanci ili Kina krivi vec vrijednosti koje mi drzimo. Cruz je jos veci ideolog, kao sto znas. Trump nastupa kvazi-marksisticki (lik me stvarno potsjeca na Musolinija) i trazi ekonomske uzroke, dijelom ksenofobija (mexikanci uzimaju poslove) ili trgovinski ugovori (ovo po mom misljenju opravdano), ili niska porezna stopa bogatim (ovo mu je skoriji argument od prije 10-tak dana). Naravno u tu svoju teoriju opadanja srednje klase Trump vjesto ugradjuje rasizam i ksenofobiju.

Elem, ti kad citas Trumpa automatski se fokusiras na taj rasisticki element. Vjerovatno zato sto si dobro obrazovan, fino zaradjujes ovdje pa i ne primijetis devastaciju koju je neo liberalni kapitalizam nanio srednjoj klasi u zadnjih 20 godina. Jedino sto vidis je rasizam.

E sad se stavi u cipele nekog lika koji nema diplomu sa faxa, radio je posao u fabrici koja je odslepana u Mexiko ili Kinu, a lik na ulici, jedva kraj s krajem sastavlja. E onda dodju Cruz ili Kasich pa mu palamude kako je rjesenje njegovih problema da "otkrije" u sebi vrijednosti koje su ovu zemlju nacinile velikom. A onda dodje Trump pa mu objasni da je on u problemima iz razloga koje, iako u potpunosti ne shvata, moze da se identifikuje.

Ali, tebi je taj lik redneck, ko ga hebe, sto nije skolu zavrsavao ili stedio da neki biznis otvori, jel tako? A redneck ko redneck, sigurno je i rasista......

Vidis, taj lik i nije rasista, ima i kolega sa posla crnaca ili mexa s kojima se druzi. Ali isto tako nije on nesto puno obrazovan da shvata civil rights ili da se nesto puno brine o minorities. On kad slusa Trumpa ne vidi pred ocima kampove za deportaciju Latinosa vec vidi onu fabriku sto je otisla u Kinu a koju Trump obecava vratiti. Ti, kako ne radis u fabrici, kad slusas Trumpa vidis te kampove.

E midwest ti je pun takvih......
Pa sta sam ja rekao majke ti u svom postu? Trump se pretvara je rasista (cisto mislim da ga boli qrtz za ko je koje koze) ali to neporavdava onoga ko podrzava tu poruku!
Problem je poruka koja se tim glasacima salje zadnjih 15 godina, o tome kako je to krivica Kine, demokrata, Clintona (NAFTA) itd. Nije ovo ni prvi ni zadnji put da se ekonomija SAD mjenja, ali prije su drzave ulagale ogromna sredstva da se ljudi obrazuju, tj. spreme za novu ekonomiju. Danas je problem sto vecinom ove republikanske drzave, rezu budzet za obrazovanje prvo, pa tek onda razmisljaju o drugim stvarima. Npr. LSU je na ivici bankrota. U OK, zdravstveni sistem takodje (do tacke gdje razmisljaju da prihvate Obamacare), Kansas je takodje na ivici bankrota itd. sve zbog rezanja poreza i slicno. Za sve probleme su naravno okrivljeni demokrate, Washington, Obama, Muslimani, imigranti itd. Kada saljes takvu poruku 15 godina, a posebno zadnjih 8, jer imaju idealnog predsjednika u Bjeloj Kuci da okrive za sve probleme, a prijasnji kandidati koji su obecali uzeti "skalp" Obami i demokratama nisu nista uradili, ljudi hoce krv. Na to dodaj FOX, Ann Coulter itd. i dobijes danasnju politicku scenu.
Medjutm, nemoj to pakovati u neku finu sliku kako eto ljudi idu za Trumpom zbog ekonomije (prema covjeku koji je bankrotirao 4 puta) jer eto ne znaju bolje. Ja ne bi bas toliko podcjenio glasace da ne znaju, jer imaju samo srednju skolu. Problem je poruka, koja se tim glasacima salje vec dugo vremena, a u nekim drzavama nikad se nije prestala slati (Louisiana, Alabama, South Carolina itd. itd). Neki dan sam gledao poruke jedne "kolegice" na Facebooku. Pristalica Trumpa, dvije magistarske diplome, doktorat, itd. Jedini razlog zasto je nisam izbrisao je da pratim taj mentalni sklop. Svaki gif. u vezi food stamps i slicno ima crnu osobu koja prima socijalu, i nekog bijelog tipa koji je tu montiran i kaze tipa: ja radim 2 posla a oni trose moj porez. U stvarnosti 85% primalaca socijale su bijelci. Drugi "kolega" isli piti zajedno dok smo studirali, danas farmaceut, troje djece itd. najednom mu Muslimani i imigranti postali krivi za sve. Valjda ga oni zeznuli i umjesto kuce od 500 kvadrata mogao je imati kucu od 700, ne znam. Tako da ta prica kako eto neobrazovani (ne znam zasto bi neko u 21 vijeku bio "neobrazovan" sa srednjom skolom, pristupu internetu itd) ne pije vode. To je izgovor, nista vise. Mozda oni misle da nisu rasisti, ali kada podrzavas nekoga ko je rasista ili se pretvara da je rasista, nije nista drugo nego rasista. Njemci koji su podrzavali Hitlera, sta su oni bili? Malo nacisti? ili "nisu" znali bolje? Ljudi koji su gledali rusenje Ferhadije u BL, podrzavali vlast ali eto nisu bas bili za rusenje,s ta su oni? Malo nacionalisti? Za mene tu nema opravdanja. To je ono kao: "malo" sam trudna.
A sto se tice kandidata, ovi izbori su bili ko ce biti radikalniji jer znaju da ce to upaliti sa republikanskom bazom, problem je sto se ta baza smanjuje svaki dan. I to ce biti problem jos neko vrijeme dok ne postanu toliko mali da vise niko nece na njih paznju obracati.
Ja_Ja

#1261 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Danas kod demosa Kentaki i Oregon za ukupno 116 delegata.
Gojeni H

#1262 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

jefferson wrote:
Kako mislis da bi im mogao pokazati?
Time sto ce pokazati americkom covjeku da Clintonka nije dovoljno sposobna da bude vrhovni komandant. To moze na vise nacina, od Iraka i Afganistana, preko meni omiljene Libije. Ali da bi udarac bio potpun, steta bi bilo u tu pricu ne ukljuciti problem s imigrantima te da to destabilizuje zemlju i utice na nacionalnu sigurnost. ;-)

Izvini nisam te izignorisao ... samo sam u poslu, pa nisam mogao ranije. :D
Kakav problem sa imigrantima, mozes li pojasniti?
Sto se tice Trumpa i o tome kako ce on "ukazati" na problem sa imigrantima, samo info da u Hosutonu prosjecno 1,200 imigranat plozi zakletvu za drzavljanstvo. Odkako je Trump postao ozbiljan kandidat taj broj se povecao na 2200-2500 mjesecno, i svi se registruju u demokratsku stranku. Inace godisnje oko milion latinosa napuni 18g i dobije pravo glasa. Sada dodaj one sto su prolongilari uzimanje drzavljanstva i zivjeli samo na osnovu zelene karte. Ne samo latinosi, danas gledam na CNN da u cijeloj SAD je navala prijava za drzavljanstvo a demokrate nemogu stici sve registrovati nakon dobivanja drzavljanstva. Toliko o Trumpovom "ukazivanju."
Ovi izbori nisu se sveli na to da li ce neko glasati za Clintonovu ili Sandersa. Svelo se na to da se glasa protiv Trumpa. Demokrate mogu kandidovati stakora ove godine, dobio bi vise glasova.
Izvini, opet kasnim Pi polovina ... borim se s forumskim titoistima. :D

Elem, ti o stvarnom stanju a ja o sansama za pobjedu. :D

Ukoliko se demokratska masinerija fokusira na politiku gdje "nije vazno da li podrzavate Clintonku, vec da li ste protiv Trumpa" i to odrade na veoma, veoma dobar nacin, mislim da imaju velike sanse da zgaze Trumpa.

Ukoliko se Trump fokusira na Clintonku kao "dio establismenta koji zemlju dugo godina vodi u propast, ne rjesava pitanje ilegalne imigracije i americkog posla za maerickog covjeka, itd." a to zacini sa "Da li mozete vidjeti Clintonku kao buduceg glavnokomandujuceg nasih oruzanih snaga?", onda Trump ima velike sanse da izvuce glasove i od dijela glasacke populacije od kojih nije mogao ni zamisliti da bi mogao dobiti glasove.
Gojeni H

#1263 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

jefferson wrote:

Ali, tebi je taj lik redneck, ko ga hebe, sto nije skolu zavrsavao ili stedio da neki biznis otvori, jel tako? A redneck ko redneck, sigurno je i rasista......

Pa sta sam ja rekao majke ti u svom postu? Trump se pretvara je rasista (cisto mislim da ga boli qrtz za ko je koje koze) ali to neporavdava onoga ko podrzava tu poruku!
Problem je poruka koja se tim glasacima salje zadnjih 15 godina, o tome kako je to krivica Kine, demokrata, Clintona (NAFTA) itd. Nije ovo ni prvi ni zadnji put da se ekonomija SAD mjenja, ali prije su drzave ulagale ogromna sredstva da se ljudi obrazuju, tj. spreme za novu ekonomiju. Danas je problem sto vecinom ove republikanske drzave, rezu budzet za obrazovanje prvo, pa tek onda razmisljaju o drugim stvarima. Npr. LSU je na ivici bankrota. U OK, zdravstveni sistem takodje (do tacke gdje razmisljaju da prihvate Obamacare), Kansas je takodje na ivici bankrota itd. sve zbog rezanja poreza i slicno. Za sve probleme su naravno okrivljeni demokrate, Washington, Obama, Muslimani, imigranti itd. Kada saljes takvu poruku 15 godina, a posebno zadnjih 8, jer imaju idealnog predsjednika u Bjeloj Kuci da okrive za sve probleme, a prijasnji kandidati koji su obecali uzeti "skalp" Obami i demokratama nisu nista uradili, ljudi hoce krv. Na to dodaj FOX, Ann Coulter itd. i dobijes danasnju politicku scenu.
Medjutm, nemoj to pakovati u neku finu sliku kako eto ljudi idu za Trumpom zbog ekonomije (prema covjeku koji je bankrotirao 4 puta) jer eto ne znaju bolje. Ja ne bi bas toliko podcjenio glasace da ne znaju, jer imaju samo srednju skolu. Problem je poruka, koja se tim glasacima salje vec dugo vremena, a u nekim drzavama nikad se nije prestala slati (Louisiana, Alabama, South Carolina itd. itd). Neki dan sam gledao poruke jedne "kolegice" na Facebooku. Pristalica Trumpa, dvije magistarske diplome, doktorat, itd. Jedini razlog zasto je nisam izbrisao je da pratim taj mentalni sklop. Svaki gif. u vezi food stamps i slicno ima crnu osobu koja prima socijalu, i nekog bijelog tipa koji je tu montiran i kaze tipa: ja radim 2 posla a oni trose moj porez. U stvarnosti 85% primalaca socijale su bijelci. Drugi "kolega" isli piti zajedno dok smo studirali, danas farmaceut, troje djece itd. najednom mu Muslimani i imigranti postali krivi za sve. Valjda ga oni zeznuli i umjesto kuce od 500 kvadrata mogao je imati kucu od 700, ne znam. Tako da ta prica kako eto neobrazovani (ne znam zasto bi neko u 21 vijeku bio "neobrazovan" sa srednjom skolom, pristupu internetu itd) ne pije vode. To je izgovor, nista vise. Mozda oni misle da nisu rasisti, ali kada podrzavas nekoga ko je rasista ili se pretvara da je rasista, nije nista drugo nego rasista. Njemci koji su podrzavali Hitlera, sta su oni bili? Malo nacisti? ili "nisu" znali bolje? Ljudi koji su gledali rusenje Ferhadije u BL, podrzavali vlast ali eto nisu bas bili za rusenje,s ta su oni? Malo nacionalisti? Za mene tu nema opravdanja. To je ono kao: "malo" sam trudna.
A sto se tice kandidata, ovi izbori su bili ko ce biti radikalniji jer znaju da ce to upaliti sa republikanskom bazom, problem je sto se ta baza smanjuje svaki dan. I to ce biti problem jos neko vrijeme dok ne postanu toliko mali da vise niko nece na njih paznju obracati.
Ovo sto je pasha napisao ... nije ni bitno da li je neko redneck ili ne, on je glasac. A ne mogu svi biti redneci.
Upravo si opisao jedan dio Trumpovih glasaca koji bas i nisu redneci.
Nekoliko nas na temi vec stranicama trubimo o tome. Diletantima su svi Trumpovi glasaci nepismeni, rasisti ... ali, nisu.

Da usporedim sa bosanskim terenom, mada znam da te to ne interesuje ... ne moze se SDA pobijediti tako sto ce SDP elitisticki govoriti kako "za SDA glasaju papci, a mi smo uber gradjanska a tek multi-kulti stranka".

Da se vratimo na Chemeriku, tesko da ce demokrati dobiti izbore galamom o Trumpu rasisti.
Ja_Ja

#1264 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Naravno da nisu svi Trumpovi glasaci ksenofobi, rasisti, huzeri, itd. Kao sto nisu ni svi Sandersovi glasaci socijalisti, a ni Hilarini dio establismenta. No cinjenica je da Trump svojom politikom koja se bazira na onome cemu se bazira, privlaci u velikom broju fasiste, rasiste, homofobe, itd. Zbog toga on nema nikakve sanse. Ja ocekujem da se Bernie povuce iz trke evo svaki dan, jer nema sanse. Kandidat koji treba da osvoji 70% glasova u svakoj drzavi do kraja izbora nema sanse. Njegove ce se vjerujem jos vise smanjiti nakon danasnje runde izbora.
jefferson

#1265 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Gojeni H wrote:
jefferson wrote:

Ovo sto je pasha napisao ... nije ni bitno da li je neko redneck ili ne, on je glasac. A ne mogu svi biti redneci.
Upravo si opisao jedan dio Trumpovih glasaca koji bas i nisu redneci.
Nekoliko nas na temi vec stranicama trubimo o tome. Diletantima su svi Trumpovi glasaci nepismeni, rasisti ... ali, nisu.

Da usporedim sa bosanskim terenom, mada znam da te to ne interesuje ... ne moze se SDA pobijediti tako sto ce SDP elitisticki govoriti kako "za SDA glasaju papci, a mi smo uber gradjanska a tek multi-kulti stranka".

Da se vratimo na Chemeriku, tesko da ce demokrati dobiti izbore galamom o Trumpu rasisti.
Bosna, pa to je Sejo Saxon davno rekao za SDP: Kada Zlatko lagumdzija kaze: ja eksplicitno tvrdim, on pola glasaca izgubi jer ga ne razumiju.
Gojeni H

#1266 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

jefferson wrote:
Bosna, pa to je Sejo Saxon davno rekao za SDP: Kada Zlatko lagumdzija kaze: ja eksplicitno tvrdim, on pola glasaca izgubi jer ga ne razumiju.
Barem 50% Amerikanaca ne razumije Sandersa kada govori o corporate responsibility i naravno da ne moze dobiti izbore. Ali, da je iznenadio i same Amerikance, mislim da jeste.
Challenger__

#1267 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Challenger__ »

- Najnoviji Trumpov twitt/status:
Bernie Sanders is being treated very badly by the Democrats - the system is rigged against him. Many of his disenfranchised fans are for me!
:arrow: LINK

Očekivan i ni malo glup manevar sa ciljem da dio razočaranih Sandersovih glasača privuče na svoju stranu: "Sistem" ('superdelegati') je s*ebao Sandersa, mnogi njegovi razočarani glasači se okreću meni!"

Dakle i dalje koristi antisistemsku retoriku da bi animirao potencijalne glasače i tako pojačao svoje izborne šanse. Istovremeno, bliži se vrijeme kada će se pokazati da li je Sanders sasvim sistemski igrač, odnosno da li će pristati da bude Hillary VP kandidat.
Challenger__

#1268 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Challenger__ »

Samo dva komentara ispod, prije osam sati, Trump Sandersa - od čijih razočaranih glasača očekuje podršku - de facto naziva budaletinom, neznalicom:
Trump for President! Bernie is a joke (Image), knows nothing - and Hillary is yesterday's and today's nightmare"
:lol:
jefferson

#1269 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Gojeni H wrote:
jefferson wrote:
Barem 50% Amerikanaca ne razumije Sandersa kada govori o corporate responsibility i naravno da ne moze dobiti izbore. Ali, da je iznenadio i same Amerikance, mislim da jeste.
Mislim da oni vrlo dobro razumiju Sandersa. AKo se nesto u Americi razumije, i svako ko nije psihijatrijski slucaj to razumije, je kako se novac okrece, kako se zaradjuje i kako korporacije funkcionisu.
Ja_Ja

#1270 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Od kako je Sanders ispuho ko dusica, ovdje niko nista ne pise. Jucer je HIllary i brojcano presla magicnu cifru. Danas ce samo potvrditi sa dodatnim delegatima. Sad tek ce biti interesantno kada joj Obama da svoju podrsku i kada krene na Trumpa.
Ja_Ja

#1271 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

btw.. Danas u igri Kalifornija, Montana, Nju Dzersi, Nju Meksiko, Sjeverna i Juzna Dakota. Gotovo 700 delegata.
relativno84

#1272 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by relativno84 »

Bart_ wrote:Ako neregularni sistem stvarno uspije u namjestanju nominacije ovoj zaostaloj prodanoj babetini koja ima najveci unfavorability rating u istoriji demokratske stranke, Trumpster ce je razvalit.

Poslije svog pljuvanja velikog Donnyja od strane glavnih medija i sistematskog navijanja za ovu retrogradnu poremecenu babetinu u namjestenim primarnim protiv Bernija, opet su il izjednaceni ili Trumpster vodi u anketama.

A tek kad je safata i pocne derat nakon svih lazi i poganluka kojima se bavila. Odrace je!

Naprijed Donny T! Imas podrsku iz cijelog svijeta!
Bas je kucka, kad si morao samo zbog nje da se reg. :roll: ako je i imala neku sansu od veceras je vise nema :izet:
jeza u ledja

#1273 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Bart_ wrote: Naprijed Donny T! Imas podrsku iz cijelog svijeta!
Trump ima podrsku debila iz cijelog svijeta.
Bart_ wrote: Poslije svog pljuvanja velikog Donnyja od strane glavnih medija i sistematskog navijanja za ovu retrogradnu poremecenu babetinu u namjestenim primarnim protiv Bernija, opet su il izjednaceni ili Trumpster vodi u anketama.
Nije tacno.
Bart_ wrote: pa rekoh da bacim koju pametmu
Lupas gluposti.
jeza u ledja

#1274 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Trump je rasista i ksenofob, kao i oni koji ga podrzavaju.

Na generalnim izborima nema sanse ni protiv Paja Patka. Bernie Sanders je izgubio izbore fair and square. Nista tu nije "rigged".
Post Reply