To sto pises je previse pojednostavljeno shvatanje politickih motiva. Pravis i logicku gresku: tacno je da rasiste glasaju i podrzavaju Trumpa, ali to ne znaci da ako si Trumpov glasac da si rasista. Problem je sto preslikavas vlastite stereotipove i shvatanja i drzis da svi moraju tako da razmisljaju. Ja nisam Trumpovac, to se na ovom forumu zna. Ali razumijem motive, iako se ne slazem sa njima.
Razlika izmedju Trumpa s jedne i Kasica i Cruza s druge strane (mimo rasizma), je sto ova dvojica traze ideoloski uzrok opadanju srednje klase, kao sto Kasich veceras rece, nisu Mexikanci ili Kina krivi vec vrijednosti koje mi drzimo. Cruz je jos veci ideolog, kao sto znas. Trump nastupa kvazi-marksisticki (lik me stvarno potsjeca na Musolinija) i trazi ekonomske uzroke, dijelom ksenofobija (mexikanci uzimaju poslove) ili trgovinski ugovori (ovo po mom misljenju opravdano), ili niska porezna stopa bogatim (ovo mu je skoriji argument od prije 10-tak dana). Naravno u tu svoju teoriju opadanja srednje klase Trump vjesto ugradjuje rasizam i ksenofobiju.
Elem, ti kad citas Trumpa automatski se fokusiras na taj rasisticki element. Vjerovatno zato sto si dobro obrazovan, fino zaradjujes ovdje pa i ne primijetis devastaciju koju je neo liberalni kapitalizam nanio srednjoj klasi u zadnjih 20 godina. Jedino sto vidis je rasizam.
E sad se stavi u cipele nekog lika koji nema diplomu sa faxa, radio je posao u fabrici koja je odslepana u Mexiko ili Kinu, a lik na ulici, jedva kraj s krajem sastavlja. E onda dodju Cruz ili Kasich pa mu palamude kako je rjesenje njegovih problema da "otkrije" u sebi vrijednosti koje su ovu zemlju nacinile velikom. A onda dodje Trump pa mu objasni da je on u problemima iz razloga koje, iako u potpunosti ne shvata, moze da se identifikuje.
Ali, tebi je taj lik redneck, ko ga hebe, sto nije skolu zavrsavao ili stedio da neki biznis otvori, jel tako? A redneck ko redneck, sigurno je i rasista......
Vidis, taj lik i nije rasista, ima i kolega sa posla crnaca ili mexa s kojima se druzi. Ali isto tako nije on nesto puno obrazovan da shvata civil rights ili da se nesto puno brine o minorities. On kad slusa Trumpa ne vidi pred ocima kampove za deportaciju Latinosa vec vidi onu fabriku sto je otisla u Kinu a koju Trump obecava vratiti. Ti, kako ne radis u fabrici, kad slusas Trumpa vidis te kampove.
E midwest ti je pun takvih......
Pa sta sam ja rekao majke ti u svom postu? Trump se pretvara je rasista (cisto mislim da ga boli qrtz za ko je koje koze) ali to neporavdava onoga ko podrzava tu poruku!
Problem je poruka koja se tim glasacima salje zadnjih 15 godina, o tome kako je to krivica Kine, demokrata, Clintona (NAFTA) itd. Nije ovo ni prvi ni zadnji put da se ekonomija SAD mjenja, ali prije su drzave ulagale ogromna sredstva da se ljudi obrazuju, tj. spreme za novu ekonomiju. Danas je problem sto vecinom ove republikanske drzave, rezu budzet za obrazovanje prvo, pa tek onda razmisljaju o drugim stvarima. Npr. LSU je na ivici bankrota. U OK, zdravstveni sistem takodje (do tacke gdje razmisljaju da prihvate Obamacare), Kansas je takodje na ivici bankrota itd. sve zbog rezanja poreza i slicno. Za sve probleme su naravno okrivljeni demokrate, Washington, Obama, Muslimani, imigranti itd. Kada saljes takvu poruku 15 godina, a posebno zadnjih 8, jer imaju idealnog predsjednika u Bjeloj Kuci da okrive za sve probleme, a prijasnji kandidati koji su obecali uzeti "skalp" Obami i demokratama nisu nista uradili, ljudi hoce krv. Na to dodaj FOX, Ann Coulter itd. i dobijes danasnju politicku scenu.
Medjutm, nemoj to pakovati u neku finu sliku kako eto ljudi idu za Trumpom zbog ekonomije (prema covjeku koji je bankrotirao 4 puta) jer eto ne znaju bolje. Ja ne bi bas toliko podcjenio glasace da ne znaju, jer imaju samo srednju skolu. Problem je poruka, koja se tim glasacima salje vec dugo vremena, a u nekim drzavama nikad se nije prestala slati (Louisiana, Alabama, South Carolina itd. itd). Neki dan sam gledao poruke jedne "kolegice" na Facebooku. Pristalica Trumpa, dvije magistarske diplome, doktorat, itd. Jedini razlog zasto je nisam izbrisao je da pratim taj mentalni sklop. Svaki gif. u vezi food stamps i slicno ima crnu osobu koja prima socijalu, i nekog bijelog tipa koji je tu montiran i kaze tipa: ja radim 2 posla a oni trose moj porez. U stvarnosti 85% primalaca socijale su bijelci. Drugi "kolega" isli piti zajedno dok smo studirali, danas farmaceut, troje djece itd. najednom mu Muslimani i imigranti postali krivi za sve. Valjda ga oni zeznuli i umjesto kuce od 500 kvadrata mogao je imati kucu od 700, ne znam. Tako da ta prica kako eto neobrazovani (ne znam zasto bi neko u 21 vijeku bio "neobrazovan" sa srednjom skolom, pristupu internetu itd) ne pije vode. To je izgovor, nista vise. Mozda oni misle da nisu rasisti, ali kada podrzavas nekoga ko je rasista ili se pretvara da je rasista, nije nista drugo nego rasista. Njemci koji su podrzavali Hitlera, sta su oni bili? Malo nacisti? ili "nisu" znali bolje? Ljudi koji su gledali rusenje Ferhadije u BL, podrzavali vlast ali eto nisu bas bili za rusenje,s ta su oni? Malo nacionalisti? Za mene tu nema opravdanja. To je ono kao: "malo" sam trudna.
A sto se tice kandidata, ovi izbori su bili ko ce biti radikalniji jer znaju da ce to upaliti sa republikanskom bazom, problem je sto se ta baza smanjuje svaki dan. I to ce biti problem jos neko vrijeme dok ne postanu toliko mali da vise niko nece na njih paznju obracati.