Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

prog321

#1151 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Tacno je da Bernijevi i Donaldovi glasaci imaju slicnosti. To su veliki slojevi ljudi koji su izuzetno nezadovoljni postojecim sistemom. Traze promjene. Strukturalne promjene od srzi. Ne kez prevarene zene sa wallstreet parama u dzepovima.
I kad bi se sabrali svi ti glasaci bili bi ogromna vecina stanovnistva u USA.
Da je Donald manje knenofobican i rasista siguran sam da bi pridobio vecinu Bernijevih glasaca.
Ali jebiga i da Hitler nije bio ksenofobican i rasista bio bi simpatican chikica. :-D
baxul

#1152 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by baxul »

cyprus wrote:Ja sam i daljepri mišljenju da su ovo najmanje neizvjesni izbori ikada u SAD-u... Iako se nisam stigao naročito involvirati u analize, ankete i procente, od samog početka sam smatrao prilično izvjesnim da Hilari uzima izbore... I dalje ne vidim načina na koji bi Trump mogao pobjediti...
Image
ultima_palabra

#1153 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by ultima_palabra »

Zaboravljate da će Trump privući gomile neopredjeljenih na izbore... da glasaju protiv njega. Preko 2/3 Amerikanaca ima izrazito negativno mišljenje o njemu, Hillary maltene ne mora ni voditi kampanju. Ne vjerujem da može dobiti išta osim Bible Belt.
ultima_palabra

#1154 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by ultima_palabra »

prog321 wrote:Tacno je da Bernijevi i Donaldovi glasaci imaju slicnosti. To su veliki slojevi ljudi koji su izuzetno nezadovoljni postojecim sistemom. Traze promjene. Strukturalne promjene od srzi. Ne kez prevarene zene sa wallstreet parama u dzepovima.
I kad bi se sabrali svi ti glasaci bili bi ogromna vecina stanovnistva u USA.
Da je Donald manje knenofobican i rasista siguran sam da bi pridobio vecinu Bernijevih glasaca.
Ali jebiga i da Hitler nije bio ksenofobican i rasista bio bi simpatican chikica. :-D
Da, ali ne bi se mogao izdvojiti ni po čemu od ostalih kandidata, samim tim ne bi mogao animirati bazu koja ga je dovela do nominacije.
baxul

#1155 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by baxul »

Image

Image
cyprus

#1156 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by cyprus »

Hilari ima zicer... Ako je uzme ona spodoba, nek se roknu i ona i Bil...
Alfons Kauders

#1157 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:Vi to gledate cisto sa stanovista ko ce uci u Bijelu kucu. Republikanci su se pomirili manje vise da od bijele kuce nema nista.
Onos to je za republikance dalekooooooooo veci problem je to sto ce Trump biti poguban za senatore i predstavnike koji dolaze iz swing drzava i distrikta. Npr. neki senatori tipa Garner i slicno vec pricaju o nezavisnom kandidatu koji je voljan da izvrsi politicko samoubistvo. Razlog je sto bi to omogucilo mnogim kongresmenima da se uhvate za tog kondidata.
Kakav bolan Trump. Republikanci se boje sada da ce sve izgubiti. On ide protiv Clinton klana. Clintonovi vec mjesecima kopaju prljavstinu. O Hilalry se manje vise sve zna. Njih 35 godina Republikanci meze, sve sto se moglo iskopati iskopalo se. Trump? Cek samo dok krene masinerija sa negativnom kampanjom. Ima da mu i hoteli propadnu od nepopualrnosti.
Stoji, ali opet nisam siguran da bi dugorocno izgubili HoR i Senat... U ovom ciklusu da, ali trendovi su takvi da dugorocno vecinu u ovim zakonodavnim tijelima gubi vladajuca stranka. Dakle, ove godine zijane... A onda protest vote na midterms, pa opet za dvije godine, i opet pokupe vecinu (sto nije problem kad su napravili izborne jedinice na kojim bi im pozavidio i Covic).

Mogu vrlo lako izgubiti vecinu, ali ne vjerujem da ce bas "sve" izgubiti. Rijec je o jednom dvogodisnjem ciklusu, poslije ce se po svemu sudeci oporaviti (tako je oduvijek bilo jbg)
jefferson

#1158 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:
jefferson wrote:Vi to gledate cisto sa stanovista ko ce uci u Bijelu kucu. Republikanci su se pomirili manje vise da od bijele kuce nema nista.
Onos to je za republikance dalekooooooooo veci problem je to sto ce Trump biti poguban za senatore i predstavnike koji dolaze iz swing drzava i distrikta. Npr. neki senatori tipa Garner i slicno vec pricaju o nezavisnom kandidatu koji je voljan da izvrsi politicko samoubistvo. Razlog je sto bi to omogucilo mnogim kongresmenima da se uhvate za tog kondidata.
Kakav bolan Trump. Republikanci se boje sada da ce sve izgubiti. On ide protiv Clinton klana. Clintonovi vec mjesecima kopaju prljavstinu. O Hilalry se manje vise sve zna. Njih 35 godina Republikanci meze, sve sto se moglo iskopati iskopalo se. Trump? Cek samo dok krene masinerija sa negativnom kampanjom. Ima da mu i hoteli propadnu od nepopualrnosti.
Stoji, ali opet nisam siguran da bi dugorocno izgubili HoR i Senat... U ovom ciklusu da, ali trendovi su takvi da dugorocno vecinu u ovim zakonodavnim tijelima gubi vladajuca stranka. Dakle, ove godine zijane... A onda protest vote na midterms, pa opet za dvije godine, i opet pokupe vecinu (sto nije problem kad su napravili izborne jedinice na kojim bi im pozavidio i Covic).

Mogu vrlo lako izgubiti vecinu, ali ne vjerujem da ce bas "sve" izgubiti. Rijec je o jednom dvogodisnjem ciklusu, poslije ce se po svemu sudeci oporaviti (tako je oduvijek bilo jbg)
Nije bas tako. Ako izgube HoR i Senat izgubit ce i dosta drzavnih mjesta. Niko od republikanaca osim u nekim zabitima nece da se identifikuje sa Trumpom. S druge strane demokrate ce odmah na TV staviti lice tipa koji se kandiduje za mjesto u drzavnom kongresu Nevade pored Trumpa.
STa to znaci? To znaci ako izgube kongrese sirom zemlje, demokrate oducuju kako ce se raditi novo crtanje distrikta. A to znaci da ce izrezati republikanske distriktne na 10 dijelova. To su njima republikanci uradili, i sad aje vrijeme za osvetu. Malo je ovo komplikovaniej nego sto izgleda kada se prati sa strane. Trump nece samo imati negativnog uticaja na federani kongres, nego od tog kongresa do skolskih okruga.
Alfons Kauders

#1159 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:
Alfons Kauders wrote:

Nije bas tako. Ako izgube HoR i Senat izgubit ce i dosta drzavnih mjesta. Niko od republikanaca osim u nekim zabitima nece da se identifikuje sa Trumpom. S druge strane demokrate ce odmah na TV staviti lice tipa koji se kandiduje za mjesto u drzavnom kongresu Nevade pored Trumpa.
STa to znaci? To znaci ako izgube kongrese sirom zemlje, demokrate oducuju kako ce se raditi novo crtanje distrikta. A to znaci da ce izrezati republikanske distriktne na 10 dijelova. To su njima republikanci uradili, i sad aje vrijeme za osvetu. Malo je ovo komplikovaniej nego sto izgleda kada se prati sa strane. Trump nece samo imati negativnog uticaja na federani kongres, nego od tog kongresa do skolskih okruga.
Hoce naravno, narocito ako bude jos osipanja u stranci nakon konvencije. Al meni se cini da bas tu ima prostora i da hajruju u nekim sredinama. Negdje ce lokalni republikanci kupiti poene upravo na tome sto nisu za Trumpa, ganjati stare republikance, nezavisne, manjine, cak i umjerene demokrate. Negdje ce biti uz Trumpa, tamo gdje ima smisla.

Jos veci cirkus ako se pocnu igrati sa distriktima, tek onda ce morati odjebat radikalne budale, jer vise nece biti toliko sigurni u ishod izbora.

Ne znam kako to ide za kasapljenje distrikta, to nista nije na saveznom nivou? Sve je do pojedinacnih drzava?
jefferson

#1160 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Naravno da je sve do pojedinacnih drzava. Federalni kongres nema nista s tim kako ce distrikt negdje izgledati. Sve je do drzavnih kongresa.
Alfons Kauders

#1161 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:Naravno da je sve do pojedinacnih drzava. Federalni kongres nema nista s tim kako ce distrikt negdje izgledati. Sve je do drzavnih kongresa.
Kontam, dakle isti distrikti se koriste i za izbore na drzavnom i saveznom nivou? I za senat i za predstavnicki?
jefferson

#1162 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:
jefferson wrote:Naravno da je sve do pojedinacnih drzava. Federalni kongres nema nista s tim kako ce distrikt negdje izgledati. Sve je do drzavnih kongresa.
Kontam, dakle isti distrikti se koriste i za izbore na drzavnom i saveznom nivou? I za senat i za predstavnicki?
Ne, posebni distrikti su za drzavni kongres (manji) a posebni za Federalni kongres (veci i broj distrikta je proporcialan broju stanovnika prema zadnjem popisu).
Medjutim, iste crta drzavni kongres a ne federalni jer Americki Predstavnicki dom je upravo to, predstavnicki, i drzave odlucuju kako ce izgledati distrikt prema iz kojeg ce ici predstavnici Americki predstavnicki dom.
Naravno, nije to bas tako jednostavno pa po Civil i Voting rights act's imas tkz. "minority majority districts" u juznim drzavama prema kojim odredjene drzave moraju imati odredjeni broj distrikta u kojem ce vecinu ciniti crnci. Tako Alabama ima dva "minority majority distrikta" i drzavni kongres moze da ih precrtava, ali crnacku vecinu mora ostaviti unutar tog distrikta.
Naravno, i tu ima caka. Sta npr. Alabama radi je da Republikanci odmah znaju da se mogu pozdraviti sa dva distrikta i znaju da ce demokrate ici u Kongres. Medjutim, posto imaju vecinu u drzavnom kongresu, oni iscrtaju tako distrikt da oslabe crnacke glasove u ostalim distriktima cime prakticno garantiraju pobjedu Republikancima u ostalih 5 distrikta u Alabami.
Tu sada dolazi u pitanje, to je bila moja poneta. Nece to doci u pitanje u Alabami (tu ce Trump pobjediti) ali vrlo lako moze doci u pitanje u Georgiji, SJevernoj karolini, Nevadi, Arizoni i Coloradu koji svakako ima demokratskog guvernera, demokratski predstavnicki dom i republikancki senat. Senat bi Republikanci vrlo lako mogi izgubiti upravo zbog Trumpa, Bennet ostaje 100% u Americkom senatu iako su neki govorili da bi mogao imati problema, ali nista sad od toga. To preslikaj na Ohio (gdje ce se Rob Portman isto tako valjati u blatu da zadrzi mjesto republikancima), Illionois, Main itd.
To sto ti kazes ljudi ce se prikloniti Trumpu ili ce se ograditi, je OK u teoriji. Medjutim, kada krenu TV reklame, a HRC ih je vec pocela, pa neki predstavnik izjavio nesto u vezi abortusa, pa odmah pokazu Trumpa poslije kako je sve to "isto," bit ce tu svega.
Zato republikanci razmisljaju o nezavisnom kandidatu, "pravom" konzervativcu tipa Romney i slicno, neko ko je voljan da izgubi izbore. To bi dalo ovim senatorima i predstavnicima osobu koja se kandiduje za predsjednika da se poistovjete sa tom osobom, jer je danas Trump prakticno vodja Republikanske partije, i demokrate ce kljucat mozak glasacima do 8 Novembra kako je bilo koji republikanac ustvari samo kopija Trumpa. U tome je sada problem. Bijela Kuca? Republikanci su se pozdravili s tim prije 6-8 mjeseci. Cruz je upravo bio pokusaj da se spase senatori i predstavnici. Niko nije ni mislio da onaj uhljup moze pobjediti HRC.
baxul

#1163 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by baxul »

jefferson wrote: Naravno, i tu ima caka. Sta npr. Alabama radi je da Republikanci odmah znaju da se mogu pozdraviti sa dva distrikta i znaju da ce demokrate ici u Kongres. Medjutim, posto imaju vecinu u drzavnom kongresu, oni iscrtaju tako distrikt da oslabe crnacke glasove u ostalim distriktima cime prakticno garantiraju pobjedu Republikancima u ostalih 5 distrikta u Alabami.
Image
jefferson

#1164 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

baxul wrote:
jefferson wrote: Naravno, i tu ima caka. Sta npr. Alabama radi je da Republikanci odmah znaju da se mogu pozdraviti sa dva distrikta i znaju da ce demokrate ici u Kongres. Medjutim, posto imaju vecinu u drzavnom kongresu, oni iscrtaju tako distrikt da oslabe crnacke glasove u ostalim distriktima cime prakticno garantiraju pobjedu Republikancima u ostalih 5 distrikta u Alabami.
Image
Upravo tako. Iako imas xxxx primjera gdje npr. izbace jednu kucu iz distrikta jer upravo u njoj zivi kandidat, i onemogucis mu kandidiranje.
jefferson

#1165 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Ovo je upravo ono sto sam govorio:
http://www.cnn.com/2016/05/05/politics/ ... index.html

Ovo je prvi korak, da se poruci predstavnicima u Kongresu da je OK da kazu da ne podrzavaju Trumpa.
Pokusaj da se neide ka nezavisnoj kandidaturi te se na ovaj nacin pokusa dati "sidro" kongresmenima da kazu: ja podrzavam Paul Rayana.
Mozda uspije, ako ne mozda budu i isli sa nezavisnim kandidatom.
Ovos e do sada koliko ja znam nikad nije desilo!
Gojeni H

#1167 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

jefferson wrote:Ovo je upravo ono sto sam govorio:

Ovo je prvi korak, da se poruci predstavnicima u Kongresu da je OK da kazu da ne podrzavaju Trumpa.
Pokusaj da se neide ka nezavisnoj kandidaturi te se na ovaj nacin pokusa dati "sidro" kongresmenima da kazu: ja podrzavam Paul Rayana.
Prije nekoliko dana, dopisnica BBC-a iz Njujorka kaze da pokriva americke izbore vec 20 godina i da nikada nije vidjela ovako nesto.
Od duboke podijeljenosti unutar partijskih krugova, preko Trumpa, Sandersa, itd.
Avetinho

#1168 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

Gojeni H wrote:

Prije nekoliko dana, dopisnica BBC-a iz Njujorka kaze da pokriva americke izbore vec 20 godina i da nikada nije vidjela ovako nesto.
Od duboke podijeljenosti unutar partijskih krugova, preko Trumpa, Sandersa, itd.
I prije je bilo "trecih" kandidata, ali nisu uspjeli artikulisati politiku.

Sto se Trampa tice, ni meni nije jasno odakle su isplivali ovi buzdovani sto mu daju glasove.

Za Sandersa je jasno. Ima "crvenih" u Americi vec decenijama, a nedavno onaj "Occupy" pokret, i koliko god da nije bio fokusiran tada, neke su ideje isplivale na povrsinu, koje je Sanders, inace demokratski socijalista, utrpao u svoju agendu.

Tramp je propao, sigurno. Sanders cak i ako izgubi, sigurno ce imati uticaja na skretanje kursa Demokratske stranke ulijevo.
jefferson

#1169 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Avetinho wrote:
Gojeni H wrote:

Sto se Trampa tice, ni meni nije jasno odakle su isplivali ovi buzdovani sto mu daju glasove.

Za Sandersa je jasno. Ima "crvenih" u Americi vec decenijama, a nedavno onaj "Occupy" pokret, i koliko god da nije bio fokusiran tada, neke su ideje isplivale na povrsinu, koje je Sanders, inace demokratski socijalista, utrpao u svoju agendu.

Tramp je propao, sigurno. Sanders cak i ako izgubi, sigurno ce imati uticaja na skretanje kursa Demokratske stranke ulijevo.
Demokratska stranke je davno skrenula uliejvo, pa se morala ponovo "centrirati" zbog Reagana i Busha prvog.
Avetinho

#1170 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

jefferson wrote:
Avetinho wrote:
Gojeni H wrote:

Demokratska stranke je davno skrenula uliejvo, pa se morala ponovo "centrirati" zbog Reagana i Busha prvog.
Zato nam je Hillari sada dobra pravo. Dobro je dok ne puca.
jefferson

#1171 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Sto nije? Imas skoro pola stanovnistva koje je totalno skrenulo u desno i kao odgovor na to je totalno skrenuti u lijevo? Ovdje ce morati doci do priblizavanja stavova a ne: moja ideologija je 100% bolja od tvoje.
Avetinho

#1172 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

jefferson wrote:
Sto nije? Imas skoro pola stanovnistva koje je totalno skrenulo u desno i kao odgovor na to je totalno skrenuti u lijevo? Ovdje ce morati doci do priblizavanja stavova a ne: moja ideologija je 100% bolja od tvoje.

Naravno da ne, i to se najbolje vidi po republikanskim izborima. Dali keca Tea Party, dali keca establishmenty. Ne vidim da bas skrecu udesno.

Ovo je fakat pravi momenat za ulijevo.
Gojeni H

#1173 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Avetinho wrote:

:shock:

Nemoj me zahebavat'?
Meni je samo cudno sto Cruz nije osvojio veci broj glasova. Ali, kad malo bolje promislim i nije, jer lika kamera ne voli nikako, a prica k'o da ima tvrdu stolicu a pokusava da se iskenja.

Pored visegodisnjeg Christian Right, evnadjelista uopste, Tea Party, i na kraju ratovima u Iraku i Afganistanu, neko s malo meksom verzijom Cruzove price i Trumpovim showman sposobnostima bi pomeo ne samo sve republikanske kandidate, vec i bilo kojeg demokratskog kandidata.
Gojeni H

#1174 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

jefferson wrote: Demokratska stranke je davno skrenula uliejvo, pa se morala ponovo "centrirati" zbog Reagana i Busha prvog.
:thumbup:

Naravno. S tim da ne mislim da su se demokrati previse centrirali. Izmedju republikanaca i demokrata u sustini nema prevelike razlike, barem u smislu evropskog shvatanja desnice i ljevice.
Sanders je anomalija.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#1175 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

:thumbup:

Ponekad se bas i ne slazem sa onim sto pises, ali i ja mislim slicno ovome iznad napisanom. Protiv Hilary Trump nema nikakve izglede da pobjedi. :-D
Post Reply