Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

Avetinho

#1051 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

jeza u ledja wrote:
Avetinho wrote: Ne radi se o tome je li covjek izuzetna licnost ili ne, pa ima sta napisati u biografiji. Nego za sta se prodaje da jeste.
Sarena laza?
Mozda jeste, prihvatam. Ali za mene je veca sarena laza kada HRC kaze 'treba sve polako, jer vidis da su reposi u Kongresu'. Nisu problem reposi, nego Hilari. Najbolji ti je primjer Obama. Da je nedajboze pobijedila Hilari 2008, niti bi vidio ikakav Affordable Healthcare Act, niti SC gay marriage decision, niti ikakvu promjenu u Guantanamu, niti trupe iz Iraka. Ko misli drugacije, budala je.

Hilari je u igri za sebe, hrani svoj ego, a mi ostali mozemo se jebat. Nemam ja nista protiv toga sto ona hrani svoj ego. Ista kao Trump, ja pa ja. Ne mozes joj, a ni njemu, ono 'ja' nikako otet iz usta. Valjda se to masi svidja, i oni bi tako, pa se sve svrstalo iza njih dvoje u dva reda.
Avetinho

#1052 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

jefferson wrote:
Avetinho wrote:Jefferson, nemoj me sve dublje razocaravati, zvucis kao duboko razocaran pojedinac koji se u petak popodne dobro napio. Skoro kao husein-kapetan sa teme [Sirija] :)

Nisu svi kao ti dosli da deru mehose i izrabljuju sistem. Mnogi nisu pobjegli iz mracnog socijalizma u ljepsi kapitalizam, nego su samo spasavali zivote i porodice. Zivot u SAD je dobar, a ko kaze drugacije, laze. Ali.

Ne znaci da samo treba poviti glavu i ponos i zivjeti bahat zivot jer to svi drugi oko tebe rade. Ima ih, majkemi, sto u SAD imaju savjest i ne rade iskljucivo za pare.

Ima onaj cuveni vic o kurvama, u kojem se odgovor zna, pitanje je samo kolika je cijena. Ja u taj vic ne vjerujem.
Razocaravat?
Ne treba poviti glavu, naravno da ne treba, ali se netraba praviti andjeo i pricati o krivici drugog dok jadni narod nema nista s tim.
U Las Vegasu 2005 godine su se gradile 3 ulice sedmicno, varijabilni krediti, sve banke puskom natjerale da se uzme. Nema posla? ma nema veze, oni NINJA krediti (No Income No Job) a ti sto nisu imali ni posla ni zarade kao prevareni od banke? Pa sta su mislili od cega se vracati kredite?
Ti na svaku konkretnu opasku odgovaras sa: ne razocaravaj, trolas, nisam razumio. Imas li ti iti jedan konkretan odgovor ovdje osim BS knjige i linka?
I na kraju, sta bi sa BS i NRA i proizvodjacima oruzja? Nikako on da se dohaviza u vezi toga.
Cekaj, zar nisi ti tek krajem prve decenije dvadesetprvog vijeka dosao u SAD? Ili sam ja nesto pobrkao. Sve je moguce, godine prolaze, sve mi zvuci isto.
Ja_Ja

#1053 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Avetinho wrote:
jeza u ledja wrote:
Avetinho wrote: Ne radi se o tome je li covjek izuzetna licnost ili ne, pa ima sta napisati u biografiji. Nego za sta se prodaje da jeste.
Sarena laza?
Mozda jeste, prihvatam. Ali za mene je veca sarena laza kada HRC kaze 'treba sve polako, jer vidis da su reposi u Kongresu'. Nisu problem reposi, nego Hilari. Najbolji ti je primjer Obama. Da je nedajboze pobijedila Hilari 2008, niti bi vidio ikakav Affordable Healthcare Act, niti SC gay marriage decision, niti ikakvu promjenu u Guantanamu, niti trupe iz Iraka. Ko misli drugacije, budala je.

Hilari je u igri za sebe, hrani svoj ego, a mi ostali mozemo se jebat. Nemam ja nista protiv toga sto ona hrani svoj ego. Ista kao Trump, ja pa ja. Ne mozes joj, a ni njemu, ono 'ja' nikako otet iz usta. Valjda se to masi svidja, i oni bi tako, pa se sve svrstalo iza njih dvoje u dva reda.
Zar ne mislis da i Sanders isto to radi?! Ono sto je Obama tada prodavao je bilo realno. Ja sam cak smatrao da je i Guantanamo bio realan ali ga ne zatvori zbog reposa a ne zbog HC. HC ima umjereniju politiku koja je za mene bazirana na onome sto je moguce uraditi trenutno a ne na onome sto bi trebali uraditi ali ne moze niti cemo moci u dogledno vrijeme jer nemamo podrsku. Sa Sandersom se upravo to dobija, predsjednik koji ne moze nista da uradi a samim tim po automatizmu dobijas najmanje 4 protracene godine. Ako to nije definicija hranjenja ega, ja onda ne znam sta je?! Tip zna da ne moze uraditi ono na osnovu cega lozi ljudi ali im to opet prodaje.

Iz tvojih postova primjecujem da ti njoj ponajvise zamjeris sto je dobar politicar, sto je ustanju da dodje do sirotinje poput mene i jeffersona :) ali i da se izdigne na nivo i ovih bogatih bankara. Politika je kurva i moras znati da igras na sve strane da bi uspio, a takva je da moras da igras na sve strane.
Avetinho

#1054 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

Ne nego naopako. Da nije bilo potezanja sa lijeve strane, otislo bi se udesno. Zakon fizike.

Dodje li Sanders, prije ce se desiti ista ulijevo. Dodje li Hilari, a nedajboze Kruz, ili nedajboze Trump, idemo nazad udesno.
jefferson

#1055 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Avetinho wrote:
jefferson wrote:
Avetinho wrote:Jefferson, nemoj me sve dublje razocaravati, zvucis kao duboko razocaran pojedinac koji se u petak popodne dobro napio. Skoro kao husein-kapetan sa teme [Sirija] :)

Nisu svi kao ti dosli da deru mehose i izrabljuju sistem. Mnogi nisu pobjegli iz mracnog socijalizma u ljepsi kapitalizam, nego su samo spasavali zivote i porodice. Zivot u SAD je dobar, a ko kaze drugacije, laze. Ali.

Ne znaci da samo treba poviti glavu i ponos i zivjeti bahat zivot jer to svi drugi oko tebe rade. Ima ih, majkemi, sto u SAD imaju savjest i ne rade iskljucivo za pare.

Ima onaj cuveni vic o kurvama, u kojem se odgovor zna, pitanje je samo kolika je cijena. Ja u taj vic ne vjerujem.
Razocaravat?
Ne treba poviti glavu, naravno da ne treba, ali se netraba praviti andjeo i pricati o krivici drugog dok jadni narod nema nista s tim.
U Las Vegasu 2005 godine su se gradile 3 ulice sedmicno, varijabilni krediti, sve banke puskom natjerale da se uzme. Nema posla? ma nema veze, oni NINJA krediti (No Income No Job) a ti sto nisu imali ni posla ni zarade kao prevareni od banke? Pa sta su mislili od cega se vracati kredite?
Ti na svaku konkretnu opasku odgovaras sa: ne razocaravaj, trolas, nisam razumio. Imas li ti iti jedan konkretan odgovor ovdje osim BS knjige i linka?
I na kraju, sta bi sa BS i NRA i proizvodjacima oruzja? Nikako on da se dohaviza u vezi toga.
Cekaj, zar nisi ti tek krajem prve decenije dvadesetprvog vijeka dosao u SAD? Ili sam ja nesto pobrkao. Sve je moguce, godine prolaze, sve mi zvuci isto.
Polovinom, tako da sam prisustvovao tom cirkusu.
Zato sam ti reko, prosao sam ja te koji su me ubjedjivali kako su ONI banke zajebali, kako je ovo Amerika, a Amerika ne propada.
Tako da ta prica kako samo ako se rjesimo banaka sve ce biti u redu. Eno od zenine sestre muz, amerikanac, ima 100,000 dolara studentskog kredita, zavrsio marketing, isao 7 godina na koledz. Sta sad ja trebam da krivim univerzitet i banke jer je on drko qrtz na koledzu, vozao ono auto sa hidraulikom sto skace? Da krivim Wall Street i HRC, Busha, Trumpa i slicne jerbo je neko dao nekakav govor na Wall Streetu ili njega koji je uzimao kredite i spicko pare u skakajuce auto?
Slazem se da trebamo imati bolju regulaciju, bolje mjere zastite, ali nemojmo ici iz krajnosti u krajnost i zaboraviti da na kraju niko nikog nije natjerao da uzima kredite i da postoji nesto sto se zove individualna odgovornost.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#1056 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

jeza u ledja wrote:
jefferson wrote:
Ja_Ja wrote:U sustini nista novo. Osim, sto je Bernie mozda i prvi kandidat koji je ovako jako stao iza Palestinske stvari. Obama imao mnogo blazi stav prvi put kad je bio biran i to je vidjeno kao ekstremno u to vrijeme pa se brzo predomislio, ali Bernie ga je veceras presao.

Osim toga osrednja debata.
Palestinsko pitanje: BS totalno pocistio pod sa HRC. Problem je sto ako bude kandidat to ce ga dobro kostati u generalnim izborima.
Oruzje: HRC totalno pocistila pod sa BS.
U sustini, moze mu se - upravo jer je Jevrej. Nije ni prvi ni zadnji takav primjer. Da to uradi Clingonka ( :D ) ili bilo drugi bilo bi antisemit ovo ono. Samo jevreji u Americi imaju izgleda ekskluzivno pravo da jebu mater Izraelu. Licemjerno.

Inace nisam gledao debatu. Mene licno smorise vise s tim.
:thumbup:

Bravo #jeza..!

Ni ja ih ne gledam. Prestao od davnih debata Gora i Busha. :-D

BS ne prolazi koliko god se nekome svidjala njegova retorika, a ne prolazi iz dva razloga; prvi je sto je suvise lijevo liberalan cak i za veliku
vecinu demokratskih glasaca, a drugi je sto je lijevo liberalan Jevrej. Amerika jos nije spremna za Jevreja presjednika, a jos manje za lijevo liberalnog Jevreja, kao sto nije bila spremna ni za mormona.

HRC ce dobiti demokratsku nominaciju i opuhace kandidata iz RP bez obzira ko god od njh dobije njihovu utrku.

Prvi puta cujem od mojih kolega sa posla, koji su oba puta glasali za Busha, da podrzavaju HRC jer je "lesser evil" od bilo kojeg republikanskog kandidata.

Al' ni ovo ne mora nista znaciti jer se radi o drzavi na pacifickoj obali-koja vecinski glasa za demokrate, a i republikanci su ovdje umjereniji.
Ja_Ja

#1057 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Svjesni su republikanci cirkusa koji im se odvija u dvoristu. Meni samo nije jasno zasto se ta baza ne bude i glasnije ne podrzava Kasicha. On bi po meni imao realne sanse protiv bilo koga od demokrata. Pogotovo mislim da bi imao podrsku neovisnih glasaca.
jefferson

#1058 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Ja_Ja wrote:Svjesni su republikanci cirkusa koji im se odvija u dvoristu. Meni samo nije jasno zasto se ta baza ne bude i glasnije ne podrzava Kasicha. On bi po meni imao realne sanse protiv bilo koga od demokrata. Pogotovo mislim da bi imao podrsku neovisnih glasaca.
Kakva bolan baza? Baza se trenira od Monice Lewinski da bude kivna na liberale, crnce, meksikance, muslimane, i sve sto nije bijelo i ne voza Pick Up truck sa naljepnicom NRA.
Monica, pa Gore Vs. Bush, pa Swift Boat, pa Sarah Palin, pa Kenija, pa on je Muslima, pa on je terorista, pa 8 godina konstatnog prepadanja kako ce Obama uzeti oruzje, pa izborni zakoni da se oteza glasanje crnaca, pa zakoni da se oteza abortus, pa zakoni protiv LGBT zajednice, itd, itd. . Samo su se zajebali. Baza se smanjuje, umire, ili je u drzavama koje ne znace nista na izborima.
Ja imam par ljudi na facebooku koji podrzavaju Trumpa. To su izuzetno "obrazovani" ljudi, ono diplome i folovi. Ali rezon? Necu da ih izbrisem do Novembra da vidim kako taj sklop funkcionise.
Mislim an kraju da ce Cruz uzeti ovo. Republikanci ce kandidirati covjeka koji bi prije 100 godina bio kreten a ne sad.
Avetinho

#1059 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

jefferson, nemas pravo glasa. Dzaba sto znas amandmane. Nisi bio tu kad je Monika pusila Bilu, a kamoli sta je Hilari radila u medjuvremenu.
Avetinho

#1060 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

Ali moram priznati da mi se ovaj tvoj zadnji post svidio. Jest da zvuci malo sa visine, 'ja sam najpametniji', ali ipak.

Osim ono za Kruza. Lik nema sanse ni za predsjednika mjesne zajednice, osim ako nije u Teksasu.
jefferson

#1061 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Avetinho wrote:Ali moram priznati da mi se ovaj tvoj zadnji post svidio. Jest da zvuci malo sa visine, 'ja sam najpametniji', ali ipak.

Osim ono za Kruza. Lik nema sanse ni za predsjednika mjesne zajednice, osim ako nije u Teksasu.
Pa to je poenta. oni ce kandidovati kretena koji ce uspjeti izgubiti i ono sto je nekada biloz nezamislivo.
Sa visine? Samo kazem koja bolan baza? Baza se svela na ljude koji misle da sada mogu pokazati svoje rasisticke porive jer eto kao nema vise "politicki korektnog govora."
Njima je rasizam toliko normlana stvar da oni misle da je to razlika izmedju biti fin i biti bezobrazan, i nista vise.
Ovo sto se sada desava je normalno. Normalno iz razloga sto bijelci postaju manjina. Imali smo crnog predsjednika, i tu su svi rasisti se ujedinili. Sada ide zena ili od svih mogucih ideologija, socijalista. To su tektonske promjene, i naravno to izaziva reakciju ljudi koji nece promjene, osjecaju se nelagodno kada su bilo kakve promjene u pitanju. Naravno Republikanci hrane ovu masu zadnjih 20 godina kojekakvih budalastinama, od opoziva Clintona do ponistavanja ACA i slicnih gluposti. Naravno, kada takve ljud hranis takvim stvarima mora doci do neke vrste sukoba, pobune, samo sto se to desilo untar republikanske partije, slicno kao sto se desilo 1968 unutar demokratske partije.
Sve dok nedodje Republikanski Bill Clinton, Republikanska partija ce biti izvor ove krize i ljutnje, ali kad tad ce neko doci ko ce povuci rucnu i uspjeti da resetuje partiju.
Last edited by jefferson on 16/04/2016 18:33, edited 1 time in total.
Avetinho

#1062 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

Procitaj svoj post prije nogo pritisnes 'Submit'

Tesko te citati. Ostalo OK.
jefferson

#1063 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Avetinho wrote:Procitaj svoj post prije nogo pritisnes 'Submit'

Ma znam, jbg, jos proofreading postove na forumu, ko ce se i time zajebavati :D
Avetinho

#1064 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

jefferson wrote:
Avetinho wrote:Procitaj svoj post prije nogo pritisnes 'Submit'

Ma znam, jbg, jos proofreading postove na forumu, ko ce se i time zajebavati :D
Vazi i za mene :D
jefferson

#1066 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Avetinho

#1067 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Avetinho »

O tome sam nekidan pisao, pobijedio vajoming 55/44, izgubio delegate 11/7.

Ne treba mi da pobijedi Trump, selim u Kanadu odmah. :D
Ja_Ja

#1068 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Avetinho wrote:

Ja s facebooka brisem ljude zbog uzimanja informacija sa stranica poput ove kao kredibilinih izvora informacija. No na stranu to, sistem superdelegata je prezvakana tema i na ovoj temi a pogotovo u generalnim politickim temama tokom tekucih izbora.
jefferson

#1069 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Avetinho wrote:

Niko im nebrani da osnuju svou stranku. Republikanska i Demokratska stranka nisu socijalne ustanove. Svi su oni znali kako su te stranke organizovane, neka se neprave budale.
mayab

#1070 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by mayab »

Image
Gojeni H

#1071 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

jefferson wrote:

Razocaravat?
Pogledaj film Big Short. Nekada sam i sam tako mislio (i dalje mislim da su ljudi predivna bica na jednoj i pohlepna govna na drugoj strani ;-) ), ali ako te neko ubjedjuje da je u redu da uzmes nekoliko desetina tisuca, ako neko stalno salje postu na tvoju adresu da uzmes kredit bez ikakvih pitanja, a ogorman broj ljudi oko tebe bas tako rade, a nije ti objasnjeno u kakve rizike se upustas, onda da, snosis krivicu, ali banka ili neko u banci mora biti krivicno gonjen zbog prevare.

To se nije desilo, i zato ce se uskoro desiti jos jedna kriza, jos jedno iznenadjenje, ...

Ili su u Bosni supci sto varaju raju, a u Americi su samo bizMismeni na cije fore nalijecu levati?
fazer

#1072 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by fazer »

BS je puno toga zamislio, a dosta je toga tesko ostvarivo. Sjecam se kako je govorio da se minimalac treba povcati na 10$/h, pa onda na 15$/h. 15$ za okretanje mesa? Povecanjem minimalca cijene proizvoda bi rasle, manje bi ljudi kupovalo taj proizvod.

Također se provaljuje izjavama tipa: "ako ste bijelac ne znate kako je biti siromasan".
jefferson

#1073 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Gojeni H wrote:
jefferson wrote:

Razocaravat?
Pogledaj film Big Short. Nekada sam i sam tako mislio (i dalje mislim da su ljudi predivna bica na jednoj i pohlepna govna na drugoj strani ;-) ), ali ako te neko ubjedjuje da je u redu da uzmes nekoliko desetina tisuca, ako neko stalno salje postu na tvoju adresu da uzmes kredit bez ikakvih pitanja, a ogorman broj ljudi oko tebe bas tako rade, a nije ti objasnjeno u kakve rizike se upustas, onda da, snosis krivicu, ali banka ili neko u banci mora biti krivicno gonjen zbog prevare.

To se nije desilo, i zato ce se uskoro desiti jos jedna kriza, jos jedno iznenadjenje, ...

Ili su u Bosni supci sto varaju raju, a u Americi su samo bizMismeni na cije fore nalijecu levati?
Pogledao! Pogledao ustvari 3 puta jer zena zaspala odmah na pocetku dva puta.
Ja sam rekao da treba pojacati regulacije, tako da nemoj uzimati samo jednu stranu mog argumenta.
ALi, sjecas li se striptizete u filmu?
Gojeni H

#1074 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

jefferson wrote:
Gojeni H wrote:

Pogledao! Pogledao ustvari 3 puta jer zena zaspala odmah na pocetku dva puta.
Ja sam rekao da treba pojacati regulacije, tako da nemoj uzimati samo jednu stranu mog argumenta.
ALi, sjecas li se striptizete u filmu?
Znao sam da ces spomenuti striptizetu. :D
Pogledao film 2 puta, drugi put objasnjavajuci kcerci sta pohlepa i robovanje novcu moze uciniti od ljudskog bica.

Da, striptizeta ... iz danasnje perspektive sve izgleda stravicno glupo i nimalo smijesno.
Ali, imas temu na pdf Razne diskusije o kladionicama u Bosni.
Imas takodje u Hrvatskoj ljude koji su se uvaljivali u kredite sa svicarskim francima.

Jedna strana - pogani covjek sa nezajazljivim potrebama ili jednostavno, zeljom da se kocka.
Druga strana - ugladjeni pijacari zvani bankari, koji se takodje klade, ali tudjim novcem, obecavajuci neupucenom svijetu da je njihov novac siguran, i da se pad nije desio "nikada prije". Sjeti se scene iz kockarnice gdje i ona Selena Gomez cini mi se, objasnjava kako se pijacari u Armani odijelima klade tudjim novcem i zivotima.
jefferson

#1075 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

Nemoj me pogresno shvatiti, apsolutnos e slazem s tobom.
ALi ta prica kako ako se razbiju banke i uvede porez na spekulacije i slicno, da ce to nekako rijesiti probleme, je naivna (glupa ustvari) kao i prica da bez regulacija svi ce se zaposliti i imati para.
Regulacije moraju postojati, nema tu sumnje, ali kao sto si rekao i kao sto sam ja rekao, koliko god su ti bankari pohlepni, tako je isto ta pohlepa isplivala kod xxxxx ljudi.
Da skratim prici, jedino u svemu tome mi je zao ljudi koji su kupili jednu kucu, nisu znali jezik (ono tek dosli u SAD) i ovi lesinari ih uhvatili na tanak led.
Ovi sto znaju citati i sabirati, sta reci? Ili slucaj tip se zaduzivao 30,000 godisnje u Kaliforniji da biz avrsio neki online univerzitet koji ima kancelariju u nekoj garazi. Nakon 120,000 dolara, univerziteta kojeg je federalna vlada zatvorila, kaze covjek: oni emne navukli. Navukli? U doba Google-a on je znao naci nacin da uzme 30,000 doalra godisnje ali nije znao ukucati taj univerzitet u google i provjeriti o cemu se radi?
Post Reply