Berlusconi je zarazan!

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
Maksim
Posts: 931
Joined: 18/11/2006 03:25
Location: Bec, Austrija
Contact:

#1 Berlusconi je zarazan!

Post by Maksim » 25/04/2007 15:15

DAMIR GRUBIŠA, POLITOLOG I AUTOR UPRAVO OBJAVLJENE KNJIGE O BERLUSKONIZMU, GOVORI O ZLOĆUDNOM UTJECAJU BIVŠEGA TALIJANSKOG PREMIJERA NA PONAŠANJE NOVE POLITIČKE KLASE U SVIJETU, A I U HRVATSKOJ

BERLUSCONI JE ZARAZAN!
Damira SKANSI
18. travnja, 2007.

Berluskonizam kao pojava oživljavanja ideja i političke prakse evropske desnice s kraja XX. stoljeća vraća se, kao i ostali pokreti toga tipa, populističkim idejama o potrebi nacionalne jakosti i važnosti, ponovno otvorenih ruku prihvaća šovinizam i rasizam koji odbacuju svaku ideju jednakosti među ljudima u pravima na rad, život i raspodjelu društvenog bogatstva. Te osnovne karakteristike fašistoidnog pokreta upotpunjuju se autoritarnim stilom vladanja i ogromnim naporima Berlusconija da se istisnu demokratska načela i pravila političke igre, a taj udar na tekovine demokratske povijesti svijeta, evropska javnost, čak i ona koja se ne može svrstati na pozicije tradicionalne ljevice, brzo je prepoznala kao opasnost koju treba imenovati pravim imenom.

Britanski The Guardian piše 2006. godine kako posvuda još uvijek postoji uvjerenje da će se fašizam vratiti u svojim starim oblicima, te da ćemo ga tako lako prepoznati, no, to nije prava istina budući da se fašizam javlja u novom odijelu, prilagođen novim globalnim, ekonomskim i kulturnim uvjetima i vremenu u kojem živimo.

Upravo to su teme koje Damir Grubiša analizira u svojoj tek izašloj knjizi "Berluskonizam – talijanski politički dossier 2001-2006", koja predstavlja zbir tekstova koji su izlazili u Novom listu u tom periodu. Međutim, kao i svi politički fenomeni, berluskonizam nije vezan samo na svoju izvornu zemlju već predstavlja i dio tendencija koje su prisutne u širem povijesnom kontekstu. Njegove patološke pojave su opće, mnoge možemo prepoznati i u hrvatskom društvu i nije samo autoritarnost obnašanja vlasti, koje u nas sve češće nazivamo blago – bahatošću, ono što na prvi pogled podsjeća na Berlusconija, nego se, naprotiv, radi o mnogo dubljim posezanjima u strukture demokratskog sistema.

Patološke deformacije

- Koji su, po vama, povijesni uzroci pojave i pobjede Berlusconija?

- Talijanska prva republika krahirala je 1993. izbijanjem afere Tangentopoli koja je razotkrila sveopću, zastrašujuću korupciju talijanske političke klase i pomela je sa scene. Korupcija je malo-pomalo zahvatila sve talijanske strukture moći. Talijanska demokracija pretvorila se u partitokraciju, vladavinu političkih stranaka na temelju klijentelizma, nepotizma, veza s raznim mafijama – od one klasične sicilijanske, do novih masonskih loža. Istina, talijanski politički sistem je od samog početka života Republike počeo bolovati od takvih patoloških deformacija, ali su one došle na vidjelo tek početkom devedesetih, kada je došlo do smjene generacija među talijanskim političarima.

Zapravo, krizu talijanske politike najavilo je ubojstvo Alda Mora, posljednjeg političara s "čistim licem". Berlusconi je samo simbol dekadencije u talijanskoj politici, a kao fenomen bio je moguć zato jer je korupcija zahvatila čitavo društvo, od dna do vrha. Poznato je da se Berlusconi obogatio tako što je gradonačelnik Milana, socijalist, izmijenio generalni urbanistički plan i omogućio Berlusconiju izgradnju velikih stambenih naselja u "zelenoj zoni" - slično kao što i Bandić danas želi mijenjati zagrebački urbanistički plan da bi omogućio građevinsku špekulaciju u centru Zagreba i u podsljemenskim zonama. Slični su pokušaji i u Splitu, s izmjenom GUP-a i uzurpiranjem 21 nove građevinske zone u staroj jezgri, zatim na otocima Braču, Hvaru...

- Koje su bitne karakteristike političke ideologije berluskonizma?

- To je spoj populizma, koji se realizira uporabom i zloporabom medija, osobito televizije, pa je tako i nastao pojam "telepolitika", zatim ideologija države kao poduzeća, države-korporacije, kojom trebaju upravljati menadžeri, a ne klasični političari, potom jačanje izvršne vlasti radi "povećanja efikasnosti", što je sve maska za uvođenje jakog premijerata, kancelarskog sustava koji će omogućiti premijeru jaku koncentraciju vlasti u njegovim rukama, time razvlastiti predsjednika republike i dovesti i parlament u ovisnost od izvršne vlasti.

Zatim, sama politička stranka koja zastupa takve ideje, Naprijed Italijo, svodi se na stranku-poduzeće, kojom upravljaju menadžeri, a ne stranački aktivisti i koje plaća "gazda" osobno – tako je Berlusconi uposlio tisuću mladih menadžera u stranci, koji dobivaju plaću direktno od njega, iz njegovih osobnih sredstava! Takva stranka nema potrebe ni za kongresima, konvencijama niti ikakvom unutarnjom raspravom, pa se tako Berlusconijeva stranka Napred Italijo nije ni sastajala, jer je njezin vođa određivao sve – od strategije do svakodnevnog poslovanja. Tu je, zatim, element pretvaranja državne imovine u privatnu, rasprodaja države do kraja i prevlast radikalnog liberizma, kao ekstremnog liberalizma koji se pretvara u socijalni darwinizam.

I konačno, ta je ideologija u suštini svođenje politike na konflikt, a ne na kooperaciju i stvaranje konsenzusa. Talijanski politolozi su to nazvali diktaturom vladavine većine – političari misle da u ime većine mogu vladati kako hoće, da im izbori daju potpunu vlast jer je dovoljno imati većinu u parlamentu, kako bi se progurao bilo kakav zakonski akt. Međutim, svaka vlast mora itekako voditi računa o stavovima manjine i zbog toga se moderna demokracija, koja je iznikla na zapadu, mora kretati prema konsenzualnom tipu vladavine. U tom tipu vlasti većina ne vodi rat s manjinom i stalno ju nadglasava, već se nastoji na što većem broju pitanja postići konsenzus.

Stalni konflikt

- Citirate Umberta Eca, koji je prvi rekao da se "osjeća duh Režima", kako su Talijani nazivali fašistički režim...

- U ideološkom smislu, sastavni dio berluskonizma je i revizija prošlosti, povijesni revizionizam koji rehabilitira fašizam, jer su mu potrebni novi saveznici na desnici da bi podijelio zemlju i njome vladao. Berlusconi je pokrenuo svoju "ratnu mašineriju", kako je i sam rekao, u borbi protiv "komunizma", podijelio je Italiju na dva suprotstavljena tabora koji su u stalnom konfliktu, pa je tako svaka racionalna politika "općeg interesa" gotovo nemoguća. Dolazi do sustavnog trovanja javnog mnijenja i cjelokupne atmosfere, on uključuje i koristi Bossijev ksenofobizam i rasizam, postfašističke saveze Finija. Sjetimo se demonstracija u Trstu, razvlačenja novih "povijesnih" istina o esulima, fojbama, rehabilitacije Mussolinijevog nacionalizma...

- U kojoj je mjeri uspio postati novi "duce"? Koliko je uspio ovladati zakonodavstvom i sudstvom?

- Berlusconi je pokrenuo drvlje i kamenje protiv pravosuđa, ali ga nije uspio slomiti. Istina, mnogi procesi protiv njega završili su zastarom ili oslobađanjem "zbog pomanjkanja dokaza", a njegovi suoptuženici preuzimali su na sebe krivnju, vjerojatno pod obećanjem bogatih nagrada ako izvuku svog gazdu iz neprilika. Srećom, pravosuđem nije uspio zavladati, iako bi mu to uspjelo da je ostao i drugi mandat na vlasti. Naime, nakon afere "čistih ruku" talijanski su suci i tužitelji stekli samopouzdanje i progovorio je u njima profesionalni ponos, a pojedinci koje je Berlusconi nazvao "crvenim togama", kao što su milanski tužitelji, poveli su borbu protiv pritisaka političara na njih. Ipak, u zakonodavstvu, koristeći se diktaturom većine, uspio je progurati zakone "ad personam", koji oslobađaju mnoge njegove suradnike od kaznenog progona, uspio je donijeti vrlo upitan Zakon o sukobu interesa, a jedan od najapsurdnijih zakona koje donosi parlament u njegovom periodu jest onaj kojim se depenalizira prikazivanje lažne bilance poduzeća. Evropska Unija je snažno reagirala, ali on za to nije mario.

- Taj autokratizam, međutim, mnogi ljudi doživljavaju pozitivnim, kao sposobnost vođenja države i politike. U Hrvatskoj se isto tako čuje kako politiku treba sagledavati kao biznis i da oni koji znaju zaraditi novac, uspješno voditi vlastitu firmu mogu biti najbolji političari. Dakle, ta ideja država-poduzeće, grad-poduzeće mnogima izgleda vrlo privlačno. Što je pokazala praksa vladavine Berlusconija, kamo to vodi?

- Berlusconi nije uopće bezopasan, on je zarazan! On je radikalni vid beskrupuloznog kapitalizma koji je nastao na ruševinama komunističkog svijeta i koji završava u svom posljednjem stadiju, kao privatizacija svega i svačega, pa tako i države. Općeg interesa više nema, postoji samo interes jačega, a onaj tko zna sebi steći bogatstvo, dobar je i za druge ljude, jer će se i oni okoristiti i participirati, makar i skromno, u ovom sveopćem grabežu... Nažalost, mnogi vjeruju u te floskule "politike kao biznisa" i u Italiji i u drugim zemljama zapada. A najviše su u to povjerovale, nažalost, "široke mase" u postkomunističkim zemljama. I počeli su misliti da će im biznis riješiti sve, baš sve, i omogućiti da iz siromaštva skoče odmah u bogatstvo. Država-poduzeće, grad-poduzeće djeluju jako atraktivno i na našu javnost, ali ni kod nas nema još uvijek "antitijela" protiv tako strašnog virusa kao što je to berluskonizam u raznim vidovima i varijantama. On je i kod nas stalno prisutan u vidu "mikro-berluskonizma" i mnogih berluskončića.

- Ipak u Italiji postoji snažan otpor Berslusconiju, od pravosudnih struktura do nezapamćenih protesta i brojnih generalnih štrajkova. Nezamislivo je, međutim, da u nas dođe do takvih demonstracija i otpora protiv miješanja politike u pravosuđe.

- Talijansko pravosuđe je sporo i neefikasno, ali nije korumpirano. Naše je pravosuđe također sporo i neefikasno, glomazno, birokratizirano, ali je uz to još i korumpirano. Kada je Tuđmanov režim početkom devedesetih proveo čistku u pravosuđu, doveo je u sudove premlade i neiskusne suce, koji su sačuvali osjećaj zahvalnosti prema političarima koji su ih doveli. U međuvremenu, tek se nekolicina njih uspjela emancipirati od te "zahvalnosti". Cijeli sustav Tuđmanove države doveo je pravosuđe u ovisnički odnos, i kao što je to govorio sudac Vladimir Primorac, visoke plaće i nagrade stvorile su od ovih mladih i neiskusnih sudaca novu elitu, novu kastu koja je uz to proglašena "doživotnim sucima", pa im tako sada nitko ništa ne može. Većina od njih je ostala s podaničkim mentalitetom, neobrazovani u bilo kakvom demokratskom duhu, izgrađeni na ideologiji "državotvorstva" po kojoj je država sve, a pojedinac ništa. Naravno, riječ je o nacionalnoj državi, a ne o državi koja se sastoji od građana, već od pučana, podanika, kako je to volio isticati i sam Tuđman.

Opstruiranje reforme

- Kako sustavno ojačati i vratiti dignitet našem sudstvu?

- Dignitet bi se sudstvu mogao vratiti samo oštrom primjenom profesionalnih kriterija, ali za to mora postojati politička volja, međutim, ovdje postoji politička volja samo za očuvanjem statusa quo, jer bi se u protivnom doveo u pitanje i legitimitet ove nove političke klase, izrasle na korupciji, švercu oružja, kriminalnoj privatizaciji, zloporabama svake vrste. Oni to neće dopustiti jer je u pitanju i njihova egzistencija i zato će stalno opstruirati reformu pravosuđa.

- Drugi, izuzetno važan otpor uzurpaciji vlasti sagledan je u liku predsjednika Republike, a natpisi na rimskim ulicama "Hvala ti Ciampi" najbolje govore da je njegova uloga bila od povijesne važnosti. Kako se postavlja Predsjednik, kao čuvar ustavnosti i zakonitosti?

- U Italiji je predsjednik Republike Ciampi odigrao značajnu ulogu u zaustavljanju berluskonizma. On je prema Ustavu garant demokracije i pravnog poretka i on je na kraju iskoristio svoje ustavne prerogative. Zato je i Berlusconi u svojoj ustavnoj reformi pokušao razvlastiti predsjednika i preuzeti neke njegove kompetencije, kao što je raspuštanje parlamenta, raspisivanje novih izbora i slično. No najbitnije je to da talijanski Ustav izrijekom daje predsjedniku prava da zaustavi zakonsku proceduru, da odbije potpisati neki zakon ako se s njime ne slaže jer misli da krši Ustav i načelo pravde. Osim toga, ima i pravo obraćati se javnosti u obliku "eksternacija" i iznositi svoja mišljenja. Po tome je naš predsjednik sličan, je i on voli istupati u javnosti, ali je to kod nas sve izmiješano, pa se predsjednik bavi i onim čime ne bi trebao. Međutim kod Mesića se zna dogoditi da igra vrlo pozitivnu ulogu čak i onda kada prekoračuje svoja ovlaštenja. Mi smo u tom smislu sasvim anormalna, da ne kažem abnormalna zemlja.

- Treća razina otpora uzurpaciji vlasti u Italiji bilo je mnoštvo pojava iz sfere civilnog društva, Italija se uvijek buni, protestira, demonstrira. Tko je ipak bio najglasniji i najvažniji?

- Berlusconiju se oduprijelo i jako civilno društvo, čega kod nas nema, jer Italija je zemlja bogate tradicije civilnog društva, još od renesanse. U borbi protiv Berlusconija civilno društvo bilo je glasnije i moćnije od oporbe, koja je bila razderana oportunizmom, taktiziranjem, prevladavanjem sitnih igrica prestiža i sitnih "ego-tripova", baš kao i kod nas. No najveću ulogu odigrali su intelektualci, oni koji nisu instrumentalizirani u političkim strankama i to oni iz najrazličitijeg spektra stavova i ideja, od jednog desničara kao što je Montanelli, liberala kao što su Sartori i Bobbio, do lijevo orijentiranih Umberta Eca i Darija Foa. Oni su pisali, demonstrirali, mitingirali, oni su uspjeli prodrmati javnost. Talijanski intelektualci su 2002. osnovali udrugu "Sloboda i pravda", stranački neopredijeljenu, kojoj ubrzo pristupaju tisuće članova.

Ipak, berluskonizam je samo privremeno pobijeđen i borba protiv njega stalno traje.

KORUPTIVNA KLASA

- Problem korupcije postaje jedan od temeljnih pokazatelja funkcioniranja moderne države. Hrvatska je vrlo visoko pozicionirana na listama korumpiranih zemalja. Kako prepoznati mjere koje "navodno" suzbijaju korupciju od onih pravih, sistemskih koje će to zaista činiti?

- Prave su mjere one koje su otvorene, javne, transparentne i - daju rezultate. Kod nas nema ničega od toga! Vladina strategija je netransparentna, površna i pisana takvim birokratskim jezikom da je u praksi neprovodiva. Zato se i EU čudi koliko je malo napravljeno u Hrvatskoj na planu borbe protiv korupcije.

Ali kako suzbiti korupciju kada su glavni akteri korupcije oni koji bi tu borbu trebali provoditi? U nas je cijela nova politička klasa nastala na koruptivnom modelu privatizacije, ratnog šverca, brzog bogaćenja ratnim profiterstvom, a tražiti od njih da povedu efikasnu borbu protiv korupcije je gotovo Sizifov posao. Ipak, vjerujem da je hrvatskim građanima već dosta korupcije pa će tako pritisak odozgo, iz EU-a, i odozdo, od strane javnosti, predvođenih mass-medijima, ipak na kraju morati rezultirati jednim radikalnim zaokretom. Tome će pridonijeti i mnoge afere, koje ovih dana izbijaju na vidjelo i koje izazivaju zgražavanje i revolt građana.

Izvor: feral.hr


User avatar
Maraschino
Posts: 16258
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...
Has thanked: 344 times
Been thanked: 212 times

#2

Post by Maraschino » 25/04/2007 15:18

Maaaamaaaa, hocu i ja da bidnem Berluskoniiiiiiii :-) :D

User avatar
ja71
Posts: 4127
Joined: 31/03/2006 14:45
Has thanked: 83 times
Been thanked: 32 times

#3 Re: Berlusconi je zarazan!

Post by ja71 » 25/04/2007 15:44

Maksim wrote:DAMIR GRUBIŠA, POLITOLOG I AUTOR UPRAVO OBJAVLJENE KNJIGE O BERLUSKONIZMU, GOVORI O ZLOĆUDNOM UTJECAJU BIVŠEGA TALIJANSKOG PREMIJERA NA PONAŠANJE NOVE POLITIČKE KLASE U SVIJETU, A I U HRVATSKOJ

BERLUSCONI JE ZARAZAN!
Damira SKANSI
18. travnja, 2007.

Berluskonizam kao pojava oživljavanja ideja i političke prakse evropske desnice s kraja XX. stoljeća vraća se, kao i ostali pokreti toga tipa ....
dzabe se obradovah
taman sam bio pomislio da je zarazen :lol:

User avatar
Ergot
Posts: 1020
Joined: 27/03/2004 23:00
Location: dislocation

#4

Post by Ergot » 25/04/2007 15:46

Maraschino wrote:Maaaamaaaa, hocu i ja da bidnem Berluskoniiiiiiii :-) :D
Odstrani cetiri petine mozga. Bob's your uncle.

User avatar
Maraschino
Posts: 16258
Joined: 10/11/2006 16:15
Location: ...
Has thanked: 344 times
Been thanked: 212 times

#5

Post by Maraschino » 25/04/2007 16:14

Ergot wrote:
Maraschino wrote:Maaaamaaaa, hocu i ja da bidnem Berluskoniiiiiiii :-) :D
Odstrani cetiri petine mozga. Bob's your uncle.
Sta to fali Berluskoniju :? (ironicno receno,ima sve) :(

Kod nas a Bogami i u svijetu 'malih' Berluskonija na sve strane.To sto je on postigao kontrolu nad svim uticajnim faktorima(mafija,mediji,biznis...) krivi su oni koji su mu davali i jos daju glasove odnosno podrzavaju ono sto on radi.Ulaskom u politiku i imenovanjem na mjesto premijera zaokruzio je svoju moc.Licno bih volio da se nigdje ne pojavi jos jedan Berluskoni.

Toliko od mene u one 4/5 mozga. :roll: :D

Post Reply