pozdrav historicari
ovih dana je aktuelna prica o berlinskom zidu pa mi jedna stvar nije jasna
cijeli berlin se nalazio u istocnoj njemackoj, znam da je grad bio podijeljen po istom principu kao i drzava, ali ne razumijem kako su onda stanovnici zapadnog berlina ostvarivali kotakt sa zapadnom njemackom i jel se uopste taj dio racunao kao teritorij te zapadne njemacke???
Berlinski zid
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2 Re: Berlinski zid
jeste, to je bila Z. Njemačka.Ivo Lola wrote:pozdrav historicari
ovih dana je aktuelna prica o berlinskom zidu pa mi jedna stvar nije jasna
cijeli berlin se nalazio u istocnoj njemackoj, znam da je grad bio podijeljen po istom principu kao i drzava, ali ne razumijem kako su onda stanovnici zapadnog berlina ostvarivali kotakt sa zapadnom njemackom i jel se uopste taj dio racunao kao teritorij te zapadne njemacke???
baš nedavno je zatvoren aerodrom u centru grada, koji je spasio živote Berlinčanima (valjda je ovako pravilno) na koji su Ameri dovlačili ogromne količine hrane jer su bili faktički u okruženju.
naletiće već neko ko će ti to sve lijepo, natenane razložiti
-
michio
#3 Re: Berlinski zid
Mogli su putovati. http://en.wikipedia.org/wiki/West_Berlin
Suprotno generalnom misljenju odnosi Z.Njemacke i I.Nj nisu bili tako hladni. DDR je dobijao velike pare za tranzit sovjetskog gasa kao i kredite.
Suprotno generalnom misljenju odnosi Z.Njemacke i I.Nj nisu bili tako hladni. DDR je dobijao velike pare za tranzit sovjetskog gasa kao i kredite.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4 Re: Berlinski zid
hm, da, zaboravih napomenuti da je ta situacija sa dovlačenjem hrane avionima relativno kratko trajala.michio wrote:Mogli su putovati. http://en.wikipedia.org/wiki/West_Berlin
to se dešavalo kad su odnosi postali zategnuti
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#5 Re: Berlinski zid
Naravno, Njemacka je podjeljena u sfere utjecaja izmedju velikih sila pa i sam Berlin. Rusi koji su najvise polozili zivota u oslobadjanju Berlina su nekako se osjecali najobaveznijim da uspostave strukturu vlasti, tj. komunisticku i kao na takvu je doslo na neodobrenje od strane zapadnih sila pa su se pokljuckali oko Berlina. Rezultat je bio potpuna blokada zapadnog Berlina u periodu '48-'49. Medjutim opet su se dogovorili "hladni rat" tako da su veze snadbjevanja bile otvorene prema zapadnom Berlinu ponovno. Medjutim, ekonomskim progresom zapadne Njemacke, Berlinci na Ruskoj strani bivaju nezadovoljni pa im ovi dizu zid u 1961 i uvode zabranu prelaska pa i streljanje, koja je do tad uglavnom bila nesmetana. Svi zidovi su vjestackog porijekla pa njegov pad se slavi u danas cijeloj Njemackoj. Inace, vec u ovom periodu imas TV i radio upotrebu sirom Njemacke tako da protok tih informacija jos vise vukle istocne Njemce na zapad i njihov prosparitet. npr. BMW vs Wartburgh!