Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
MarshalDodik

#451 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by MarshalDodik »

coek wrote:
MarshalDodik wrote:Gdje ste ostali gljivari???
Ubrane na padinama Ozrena u rano ljeto ove godine :thumbup:
Je li ono sirokriž? Znam neke ljudi koji su ga brali, ali ja nisam - valja li išta i kako se priprema? (valjda se ne jede sirov što mu ime govori :) )
Da, ali evo vec kolega forumas je sve fino objasnio :thumbup:
Moze se napraviti odlicna pita od sirogriza kao i ćevap ( tj umak s gljivama)
arnes_king

#452 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by arnes_king »

Evo danas opet suncanica na istom mjestu :)

Image

Image

Image
anchor85

#453 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by anchor85 »

Ommadawn wrote:
forum_selektor wrote:Molim za identifikaciju. :D

Koja je ovo gljiva?
Image
Moguće da je ramaria pallida, i to je otrovnica gljiva, mada nije opasna po život ali izaziva stomačne tegobe.

A moguće da je i ramaria botrytis i ta je jestiva. Jako je teško razaznati ovako preko slike. Progooglaj malo oko ove dvije navedene vrste.

Ja inače tako radim kad berem u šumi, deset puta je pregledam i ustvrdim da se ne može eventualno zamijeniti sa nekom otrovnicom.
Ovo nije pallida, prije je aurea ili flava (pallida je bijela). Ramarie nisu ništa otrovnije od običnog šampinjona. Mogu izazvati samo gastrointestinalne probleme, ali i to je izuzetno rijetko. Ja sam ih jela u svim bojama koje se mogu naći u našim šumama, od bijele (pallida) do zlatno žute (flava). I zaista se ne sjećam da sam ikad vidjela botrytis.
Meni lično je ovo fantastična gljiva.
anchor85

#454 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by anchor85 »

PM72 wrote:Zove se sirogriz ili sirogljiva a može se jesti sirova.Ukus nosi na dimljenu ribu i ruke tuknu od bijelog mlijeka.Na žaru je ukusan mada ne toliko da se pada u trans,kao i kod mliječnica.Meni je mliječnica gumenasta i paprena i ne volim je vidjeti ali neki se dave s njima i o ukusima se ne raspravlja.
Jao sirogriz sam brala zadnji put u augustu, bilo ga je kao u priči. Njami :D
Russki

#455 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Russki »

Imal' vrganja?

Ja nisam našao ni v od vrganja.
irconbih

#456 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by irconbih »

Zna li neko kakva je situacija s gljivama na prevoju Rogoj? Bi li se isplatilo otići, ne znam, recimo gore na vrh, gdje se cesta počinje spuštati nizbrdo gdje je prije rata bio neki restoran, pa prohodati šumom? Najviše me zanimaju lisičarke. Hvala!
:sax:
PM72

#457 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by PM72 »

irconbih wrote:Zna li neko kakva je situacija s gljivama na prevoju Rogoj? Bi li se isplatilo otići, ne znam, recimo gore na vrh, gdje se cesta počinje spuštati nizbrdo gdje je prije rata bio neki restoran, pa prohodati šumom? Najviše me zanimaju lisičarke. Hvala!
:sax:
Najviše gljiva ima ti iza oni crvenih traka...na kojma piše - PAZI GLJIVE :lol: niko ih nije sakupljao od 1992.Bacilo sjeme i ima ih dosta.

Čuj na Rogoju tražit gljive.
Ramzess Veliki

#458 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Ramzess Veliki »

anchor85 wrote:
Ommadawn wrote:
forum_selektor wrote:Molim za identifikaciju. :D

Koja je ovo gljiva?
Image
Moguće da je ramaria pallida, i to je otrovnica gljiva, mada nije opasna po život ali izaziva stomačne tegobe.

A moguće da je i ramaria botrytis i ta je jestiva. Jako je teško razaznati ovako preko slike. Progooglaj malo oko ove dvije navedene vrste.

Ja inače tako radim kad berem u šumi, deset puta je pregledam i ustvrdim da se ne može eventualno zamijeniti sa nekom otrovnicom.
Ovo nije pallida, prije je aurea ili flava (pallida je bijela). Ramarie nisu ništa otrovnije od običnog šampinjona. Mogu izazvati samo gastrointestinalne probleme, ali i to je izuzetno rijetko. Ja sam ih jela u svim bojama koje se mogu naći u našim šumama, od bijele (pallida) do zlatno žute (flava). I zaista se ne sjećam da sam ikad vidjela botrytis.
Meni lično je ovo fantastična gljiva.
Mi smo ove kiselili u teglama za zimnicu. :thumbup:
irconbih

#459 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by irconbih »

PM72 wrote:Najviše gljiva ima ti iza oni crvenih traka...na kojma piše - PAZI GLJIVE :lol: niko ih nije sakupljao od 1992.Bacilo sjeme i ima ih dosta.

Čuj na Rogoju tražit gljive.
Šta fali malo opasno živjeti? Ono, znaš da nisu otrovne, al' opet možeš najebat. :D Mislio sam da ima neki dio koji je bio pošteđen bacanja sjemena, a da je rodio :-D
duh_sa_sjekirom

#460 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by duh_sa_sjekirom »

Gdje kupiti bukovača, na području KS?
bluesjunior

#461 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by bluesjunior »

duh_sa_sjekirom wrote:Gdje kupiti bukovača, na području KS?
merkatori, konzumi, valjda ima i u bingu....samo nema u uvijek....kad nema uglavnom nema nigdje...
duh_sa_sjekirom

#462 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by duh_sa_sjekirom »

bluesjunior wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:Gdje kupiti bukovača, na području KS?
merkatori, konzumi, valjda ima i u bingu....samo nema u uvijek....kad nema uglavnom nema nigdje...
Tražio, neJma...
A znam da je nekad bilo
bluesjunior

#463 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by bluesjunior »

izgleda da se slabije prodaju pa dodju povremeno...ili to ima neke veze sa uzgojem nemam pojma, i ja ih kupim kad naletim...mozda bi valjalo kupit dva tri paketića pa zaledit...
coek

#464 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by coek »

bluesjunior wrote:izgleda da se slabije prodaju pa dodju povremeno...ili to ima neke veze sa uzgojem nemam pojma, i ja ih kupim kad naletim...mozda bi valjalo kupit dva tri paketića pa zaledit...
đe češ lediti gljivu. Kad je odlediš dobio bi kašu :-D
bluesjunior

#465 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by bluesjunior »

bluesjunior wrote:izgleda da se slabije prodaju pa dodju povremeno...ili to ima neke veze sa uzgojem nemam pojma, i ja ih kupim kad naletim...mozda bi valjalo kupit dva tri paketića pa zaledit...
jučer ih je bilo na pijaci na Grbavici na prvom stolu u sredini
senainter

#466 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by senainter »

Zdravo svima. Kako ste naucili raspoznavati gljive ...? Ima li neko savjet gdje, kako i od koga nauciti? Hvala
spreca

#467 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by spreca »

senainter wrote:Zdravo svima. Kako ste naucili raspoznavati gljive ...? Ima li neko savjet gdje, kako i od koga nauciti? Hvala
Ides u gljive sa onim koji dobro poznaju gljive i od njih ucis i to je jedini pravilni nacin ,kad umjelci pokazu gljivu i objasne razliku izmdju jestivih i otrovnih koje su prakticno iste.I kad naberes das onome ko pozna da ih pregleda da nije kakvog "uljeza" dok ne naucis sam sve cake.....kazu da su sve gljive jestive ali neke samo jedanput :lol: ....najveci problem je sto se gljivama truju obicno cijele porodice i nema ko kome pomoci...zato cetvere oci otvoriti kod gljiva
Puf

#468 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Puf »

spreca wrote:
senainter wrote:Zdravo svima. Kako ste naucili raspoznavati gljive ...? Ima li neko savjet gdje, kako i od koga nauciti? Hvala
Ides u gljive sa onim koji dobro poznaju gljive i od njih ucis i to je jedini pravilni nacin ,kad umjelci pokazu gljivu i objasne razliku izmdju jestivih i otrovnih koje su prakticno iste.I kad naberes das onome ko pozna da ih pregleda da nije kakvog "uljeza" dok ne naucis sam sve cake.....kazu da su sve gljive jestive ali neke samo jedanput :lol: ....najveci problem je sto se gljivama truju obicno cijele porodice i nema ko kome pomoci...zato cetvere oci otvoriti kod gljiva
A haj nadji nekog ko je voljan da te vodi sa sobom i objasnjava :D
anchor85

#469 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by anchor85 »

Puf wrote:
spreca wrote:
Da.
Ja sam imala sreće da mi je stari volio gljivarit, a i mama, pa mi je ona mogla pokazati neke. Sestra i ja smo kupile neku knjigu u kojoj je fino opisano sve, ali i dalje beremo nekih 10ak vrsta (u koje smo 100% sigurne). Ima i grupa na fb gdje znalci pomažu u determinaciji (mada preko slika, još ako su lošije kvalitete, ni oni nekad ne mogu bti 100% sigurni).
Znam da nekad na jesen / u proljeće negdje oko Banja Luke bude kratki "kurs", ali ne mogu da nađem na fb više objave.
spreca

#470 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by spreca »

Puf wrote:
spreca wrote:
Ima ljudi koji su voljni pokazati i poduciti,tako sam i ja naucio....nekog roditelji nauce,nekog susjed i prijatelji itd......a ima i onih koji ti nebi rekao gdje ima gljiva za zivu glavu a kamoli poducili,ja od takvih nebih volio ni uciti...ima i na Yootube dosta materijala gdje ljudi podrobno objasnjavaju...kad se hoce nauciti nadje se ucitelj
banjaluka078

#471 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by banjaluka078 »

anchor85 wrote: Znam da nekad na jesen / u proljeće negdje oko Banja Luke bude kratki "kurs", ali ne mogu da nađem na fb više objave.
Pecka. Nalazi se malo dalje od BL, ali svakako vrijedi otići, makar zbog predivne prirode.

https://zadobardan.com/2019/09/16/skola ... tva-pecka/
Puf

#472 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by Puf »

banjaluka078 wrote:
anchor85 wrote: Znam da nekad na jesen / u proljeće negdje oko Banja Luke bude kratki "kurs", ali ne mogu da nađem na fb više objave.
Pecka. Nalazi se malo dalje od BL, ali svakako vrijedi otići, makar zbog predivne prirode.

https://zadobardan.com/2019/09/16/skola ... tva-pecka/
E svaka cast za link, odoh malo istraziti o ovome :)
djes_ba

#473 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by djes_ba »

mala pomoc ima loi negdje kupiti ovih gljiva
neka pijaca nesto
osim sampinjona i bukovog lista
hvala
banjaluka078

#474 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by banjaluka078 »

Puf wrote:
E svaka cast za link, odoh malo istraziti o ovome :)
Nema na čemu. Prelijepa je priroda tamo, fino za otići i mimo gljiva.
azurna_obala

#475 Re: Berba gljiva, sve o gljivama, info, slike itd

Post by azurna_obala »

Image

Jučer sam naišla na ove, bila ih je puna šuma, nemam pojma kakve su.

arnes_king wrote:Evo danas opet suncanica na istom mjestu :)

Image

Image

Image
Ja sunčanice spremam sa crvenim lukom u koje dodam kajmak ili pavlaku ili vrhnje za kuhanje....naravno uz so, biber ili šta već ko voli :D
Post Reply