Tamo zbog imena, vere i nacije, ovde zbog govora, mentaliteta i nacina razmisljanja.
Pa da... naravno... misljenje je subjektivno.
Lep poz.
Mene je rodjena tetka iz tog beograda s vrata bukvalno vratila na ulicu, doduse pustila me da udjem da kosu osusim. prema tome, zasto sam ja kivan na njih su moji licni razlozi i u njih se nemoj mjesti. Ne mrzim nikog ali sam ljut, sto jest jest.neocekivana_sila wrote:Po cemu se ti razlikujes od ovih koje mrzis? Isto tako oni dozivljavaju tebe, samo sto se pozivaju umjesto na proslu deceniju na prosle vijekove.stickitout wrote:Ako cemo o cevapima i toj supljoj sve se u Beogradu svodi na splavove, rakijetinu, pecenu prasetinu, kavurmu i ostale poguzijske marifetluke. Karina jedna Balkanska u.....
Savremena BiH i savremeno Sarajevo je iznad takvih odnosa prema drugim gradovima.
Dok je NATO bombardovao Beograd, nijedan intelektualac i javna licnost iz Sarajeva nije izrazavao istinsku radost i likovanje nad zrtvama, za razliku od
"Kad sam video kako se Sarajevo pusi i gori, moram-priznati-osetio sam radost." (Dragos Kalajic, 1.mart 1994., Beograd, na promociji knjige Svedok Sarajeva)
Upravo takav human i normalan pristup nas cini gradom, i daje nam urban i civilizovan status.
Sad si ti kao veliki patriota jer iznosis neke opcepoznate cinjenice..e bas si nas prosvijetlio. Svaki Sarajlija zna da je Beograd okrenuo glavu od Sarajeva '92.-'95. Svako ko je htio znati sta se u Sarajevu dogadja mogao je, ali vecina Beogradjana nije.. zatvorila je oci, plaseci se da se Milosevicevoj Srbiji ne dogodi neki belaj. Protestvovali su i skinuli Milosevica jer im je dozlogrdila sopstvena sirotinja, cenzura i ostalo..nisu protestvovali '92 kad je Sarajevo gorjelo.
S druge strane, protesti u beogradskom Pionirskom parku, paljenje svijeca, sastanci kod Borke Pavicevic u Centru za kulturnu dekontaminaciju, tekstovi u Vremenu, Nasoj Borbi, ula Mikejelj&Jasna Bogojevic..uradile su za Bosnu vise nego citava medjunarodna zajednica.
Iole obrazovan prosjecan Sarajlija ovo zna..problem je sto ti te stvari iznosis na jedan vulgaran, nacionalisticki, primitivan nacin.
Mojne se ponasati kao ljakse/dziber.. pricamo o gradovima.
Ma suti bas sam se naljutio nesto sinoc.muha_sa wrote:ja konto da se samo ja upalimžibje dok nije eksplodirala
hajmo na zezu a oni nek ovamo na ekskurzije dolaze--valja oprost tražit
Pita neka Mara s Klobukovima za tebe.stickitout wrote:Ma suti bas sam se naljutio nesto sinoc.muha_sa wrote:ja konto da se samo ja upalimžibje dok nije eksplodirala
![]()
Nosferatu wrote:Pita neka Mara s Klobukovima za tebe.stickitout wrote:Ma suti bas sam se naljutio nesto sinoc.muha_sa wrote:ja konto da se samo ja upalimžibje dok nije eksplodirala
![]()
Kaze da pravi dobre cevape od Sarajlija....
Daj, ba... Uhvatila te nostalgija pa idealiziras.Ljubitelj Zabara wrote: Ovde su ljudi jako ljubomorni, medjutim nije to ono sto mi najvise smeta u Sarajevu, smeta mi to sto se ljudi izmedju sebe uopste ne cene. Cesto cujem " ma yebo njega ba "... iako je do pre par sekundi isti taj u drustvu o doticnom govorio u superlativu i naravno sa laznim osmehom.
Zatim, ovde ljudi lazu, i to sto moja keva kaze, lazu na Fatove... onako po seljacki... ja znam, ja hocu, ja mogu... a ustvari... niti zna, niti moze, niti hoce.
Cudna je sarajevska carsija, ko nije iz Sarajeva nikad je nece razumjeti... tolikoJara wrote:Daj, ba... Uhvatila te nostalgija pa idealiziras.Ljubitelj Zabara wrote: Ovde su ljudi jako ljubomorni, medjutim nije to ono sto mi najvise smeta u Sarajevu, smeta mi to sto se ljudi izmedju sebe uopste ne cene. Cesto cujem " ma yebo njega ba "... iako je do pre par sekundi isti taj u drustvu o doticnom govorio u superlativu i naravno sa laznim osmehom.
Zatim, ovde ljudi lazu, i to sto moja keva kaze, lazu na Fatove... onako po seljacki... ja znam, ja hocu, ja mogu... a ustvari... niti zna, niti moze, niti hoce.
Čuuuj, ovdje lažu, psuju , ogovaraju, a u Beogradu ne...Ovdje lažna prijateljstva a tamo iskrena? E pa neki moji "iskreni prijatelji" beogradski i kolege s kojima bezbroj sati provedoh na kafama, ručkovima , večerama, putovanjima, za vrijeme opsade Sarajeva su tamo u metropoli vijećali o tome "šta" sam - od toga im je naime zavisilo da li da mi pošalju paket ili ne. I, pošto nisu bili sigurni a nisu htjeli da rizikuju - zaključak je bio: ako je "naša" bolje i da ne pošaljemo nego ako je "njihova" da pošaljemo!Što je sigurno, sigurno! Saznah za to poslije rata. Toliko o licemjerstvu i iskrenom prijateljstvu. Srećom, nisu tamo ni ovdje svi isti
Dakle, sto se toga tiče, nema razlike. Mozda Bgd znam najmanje kao ti Sarajevo . Oba grada imaju svoje čari. Svugdje se osjećam kao kod kuće ako sam u dobrom društvu.
Pozz
Upravo to....Jara wrote:Daj, ba... Uhvatila te nostalgija pa idealiziras.Ljubitelj Zabara wrote: Ovde su ljudi jako ljubomorni, medjutim nije to ono sto mi najvise smeta u Sarajevu, smeta mi to sto se ljudi izmedju sebe uopste ne cene. Cesto cujem " ma yebo njega ba "... iako je do pre par sekundi isti taj u drustvu o doticnom govorio u superlativu i naravno sa laznim osmehom.
Čuuuj, ovdje lažu, psuju , ogovaraju, a u Beogradu ne...Ovdje lažna prijateljstva a tamo iskrena? E pa neki moji "iskreni prijatelji" beogradski i kolege s kojima bezbroj sati provedoh na kafama, ručkovima , večerama, putovanjima, za vrijeme opsade Sarajeva su tamo u metropoli vijećali o tome "šta" sam - od toga im je naime zavisilo da li da mi pošalju paket ili ne. I, pošto nisu bili sigurni a nisu htjeli da rizikuju - zaključak je bio: ako je "naša" bolje i da ne pošaljemo nego ako je "njihova" da pošaljemo!Što je sigurno, sigurno! Saznah za to poslije rata. Toliko o licemjerstvu i iskrenom prijateljstvu. Srećom, nisu tamo ni ovdje svi isti
Dakle, sto se toga tiče, nema razlike. Mozda Bgd znam najmanje kao ti Sarajevo . Oba grada imaju svoje čari. Svugdje se osjećam kao kod kuće ako sam u dobrom društvu.
Pozz
Kao i obicno ... @A uzvraca samo retoricne odgovore, jos sa kombinacijom rijeci koje mislim da ni sama ne razumije. Nekako nedostaje konstruktivnosti i origonalnosti, jer "visog" ili "intelektualnog" podjebavanja ja mislim da je dosta.A wrote:Da "malo" vulgarizujemo?Ljubitelj Zabara wrote:... da se ljudi nacije koji su vecina u tom gradu, lepe za te gradove kao muva za cigansku picku ( da malo vulgarizujemo pricu, pa se nadam da ti kao Sarajliji, nece tesko pasti )....... sto Sarajliji nece tesko pasti ... Ne znam sta je strasnije - predrasuda prema prostaku Sarajliji ili rasizam izrazen u "saljivoj" opaski o muhi
Mozes malo sporije pisati, molim te, ne mogu tako brzo citatiSpor prevoz sam po sebi ne znaci nista, ali samo na prvu, a onda shvatis da se iza njega krije i spor zivot, sporo razmisljanje, spor govor... uopste jedan zivot kasabe, mahale, carsije, koji ja kako ti kazes ne rezumem.
Ljubo, brale ... padam u dubiozu ... de mi bre ovo objasniLjubitelj Zabara wrote: Mozes ovog vozaca da zamenis, na primer sa majstorom za ves masinu, vodoinstalterom, bravarom, a sto je najgore, kako vreme prolazi shvatas da tog majstora mozes da zamenis i sa top menadzerom, covekom koji drzi pola Sarajeva i vrti milione...
Tacno tako.DonDavudes wrote:jebo ti grad u kojem je slobo milosevic vedrio i oblacio skoro 20 godina
i u kojem su drzavni umjetnici prvog reda sarajevski dezerteri