Belgija pred raspadom: postaje li Flandrija nova clanica EU?
- Fair Life
-
Bosanski Zmaj
Ja sam mislio da su Flamanci ono veći Belgijanci..oni kojima je stalo da očuvaju Belgiju...
Pa kako ovaj članak,potvrđuje suprotno, može li mi neko objansiti ko je "Bošnjak" u Belgiji?
Pa kako ovaj članak,potvrđuje suprotno, može li mi neko objansiti ko je "Bošnjak" u Belgiji?
-
muhara
ukratko, Flandrija mora svake godine da ubrizguje injekcije od nekoliko milijardi eura da bi Valonija bila na istom standardu kao i oni. Jebe ih samo Brisel koji je vecinski valonski ali se nalazi geografski u Flandriji. Toko uostalom pise u clanku, inace nisam iz Belgije 
-
Bosanski Zmaj
Flamanci čine između 55% i 60% stanovništva Belgije, smješteni su na sjeveru u pokrajinama West Vlanderen,Oest Vlanderen,Brabant, Antwerpen i Limburg...
Od 1831. Belgija je ustavna monarhija,ali je tek 1900. godine priznat flamanski kao jedan od službenih jezika...
Flamanci su germanskog porijekla,a Valonci romanskog porijekla...
Teritorijalno Flamanska Belgija je manja od Valonske Belgije...
Belgija je poznata kao veoma tolerantna zemlja, te pored ove dvije glavne skupine, tu ima i nešto manji broj Nijemaca, kojima su zagarantirana puna prava...
Nedavno su čak Hrvati navodile te Belgijske Nijemce i njihovu TV kao argumenat da i Hrvati imaju svoj kanal BHTa... s tim da tada nisu računali da su Nijemci manjina,a Hrvati konstitutivan narod,ali to je druga priča...
Flandrija se neće odvojiti od Belgije, kao ni Baskija i Katalonija od Španije, jer je Evropa davno prošla te periode raspadanja po nekakvim etnickim principima...
Od 1831. Belgija je ustavna monarhija,ali je tek 1900. godine priznat flamanski kao jedan od službenih jezika...
Flamanci su germanskog porijekla,a Valonci romanskog porijekla...
Teritorijalno Flamanska Belgija je manja od Valonske Belgije...
Belgija je poznata kao veoma tolerantna zemlja, te pored ove dvije glavne skupine, tu ima i nešto manji broj Nijemaca, kojima su zagarantirana puna prava...
Nedavno su čak Hrvati navodile te Belgijske Nijemce i njihovu TV kao argumenat da i Hrvati imaju svoj kanal BHTa... s tim da tada nisu računali da su Nijemci manjina,a Hrvati konstitutivan narod,ali to je druga priča...
Flandrija se neće odvojiti od Belgije, kao ni Baskija i Katalonija od Španije, jer je Evropa davno prošla te periode raspadanja po nekakvim etnickim principima...