bebe i porođaj -Pitanja???
Moderator: anex
- shipak
#1 bebe i porođaj -Pitanja???
Ponukana nedavnim primjerom snahe koja je rodila pošla sam tražiti teme o bebama. Pošto znam da ovdje ima puno mama nadam se da ću dobiti odgovore na pitanja koja me interesuju:
Je li u našim bolnicama (Sarajevo) obavezno da režu žene tokom prirodnog poroda i koliki je taj rez? Kakve su posljedice tog rezanja? Koliko to boli i boli li i poslije?
Je li tačno da u sobama na koševu u kojima žene borave zajedno sa njima borave i ''slatka mala bića'' - žohari?
Je li tačno da je potpuno različit tretman žena koje su u privatnim ordinacijama vodile trudnoću (lošiji) od tretmana žena koje su vodile trudnoću u javnoj ustanovi?
Da li je obavezno da vas porodi ljekar koji vam vodi trudnoću, ili je to ljekar koji se zadesi na dežuri?
Šta raditi bebi koja se napila plodne vode tokom poroda, i sada ne može da diše od ''slina'' u nosu?
Čula sam da je dobro jesti neke određene voćke tokom trudnoće pa da beba poslije ima čistu kožu, zna li neko nešto o tome?
Zašto se bebe više ne povijaju ono u ''kiflu'', ko što smo se mi povijali? Snahi su bebu tako povijali u bolnici, a kad je došla kući patronažna joj je rekla da ne smije bebu tako povijati.
Čula sam da je dobro izbjegavati određene vrste hrane, tako da beba nema grčeve tokom dojenja, pa me interesuje koje vrste i zašto?
Biće sigurno još pitanja. Unaprijed hvala na odgovorima.
Je li u našim bolnicama (Sarajevo) obavezno da režu žene tokom prirodnog poroda i koliki je taj rez? Kakve su posljedice tog rezanja? Koliko to boli i boli li i poslije?
Je li tačno da u sobama na koševu u kojima žene borave zajedno sa njima borave i ''slatka mala bića'' - žohari?
Je li tačno da je potpuno različit tretman žena koje su u privatnim ordinacijama vodile trudnoću (lošiji) od tretmana žena koje su vodile trudnoću u javnoj ustanovi?
Da li je obavezno da vas porodi ljekar koji vam vodi trudnoću, ili je to ljekar koji se zadesi na dežuri?
Šta raditi bebi koja se napila plodne vode tokom poroda, i sada ne može da diše od ''slina'' u nosu?
Čula sam da je dobro jesti neke određene voćke tokom trudnoće pa da beba poslije ima čistu kožu, zna li neko nešto o tome?
Zašto se bebe više ne povijaju ono u ''kiflu'', ko što smo se mi povijali? Snahi su bebu tako povijali u bolnici, a kad je došla kući patronažna joj je rekla da ne smije bebu tako povijati.
Čula sam da je dobro izbjegavati određene vrste hrane, tako da beba nema grčeve tokom dojenja, pa me interesuje koje vrste i zašto?
-
melb26sa
#2 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
Kao neko ko nikada nije radjao (nista prije 2012) ali zna dosta zena koje jesu, da ti pokusam dati neke odgovore:shipak wrote:Ponukana nedavnim primjerom snahe koja je rodila pošla sam tražiti teme o bebama. Pošto znam da ovdje ima puno mama nadam se da ću dobiti odgovore na pitanja koja me interesuju:
Najbolje odgovore za pitanja koja nisu vezana za nase bolnice vec za trudnocu, porod i dalje ces dobiti na roda.hr
Vezano za rezanje tj epiziotomiju - to se ne bi trebalo raditi osim u krajnjoj nuzdi ali su kod nas brzi na nozu. Ako si dobra sa primaljom, mozes je zamoliti da ne reze i da se potrudi da prodjes i bez toga stavljanjem toplih obloga, masiranjem medjice (to bi i sama trebala raditi ako hoces proci bez epiziotomije).
Nego ti probaj kako da ne radjas kao "kukac" na ledjima - najveci postotak epiziotomija je upravo iz razloga sto je zena u potpuno neprirodnom polozaju - na ledjima sa nogama u zraku - bolje probaj stojeci, na "stolcicu", u kadi, i slicno.
Doktor koji je vodio trudnocu ne mora biti na porodu - posebice ako ti je termin u maju - znaju pobjeci na odmor.
Kosevo je inace vrlo neuslovno tako da se nadaj da ce na Jezero uskoro biti prebacena kompletna klinika. Dokle se doslo najbolje vidjeti sa kantonalnim ministarstvom zdravstva.
Sretno!
-
lelica
#3 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
evo da ti malo pomognem iz iskustva:
- ako moraju onda režu posebno prvorotke, ali nije obavezno. mene su rezali, ne tako puno ali boli, a moju prijateljicu nisu iako je i ona prvorotka sve je to individualno.ali ako sarađuješ i slušaš šta ti doktor i babaica govore (mislim na disanje isl.) bolje ćeš proći.rez boli i kasnije ali sve brzo prođe i vrlo brzo se zaboravi samo neka beba bude dobro.
- ja sam se porodila na koševu prije 2 god. uslovi nisu idealni, čak šta više katastrofa su (barem tada bili) ali žohara nema.
- o tretmanu žena koje su vodile trudnoću u javnim ili privatnim ustanovama ne znam ali mislim da to nema nikakve veze. ja sam trudnoću vodila u skerliča a porodila se na koševu ali mislim da je isti tretman za sve osim ako baš imaš nekoga da te malo bolje pripazi, ali nije ni onako katastrofa kako se priča.
- mene nije mogla poroditi doktorica koja mi je vodila trudnoću jer žena ne radi u bolnici, pa tako mislim da te porodi ljekar koji je dežurni ili ako je tvoj ljekar taj dan na poslu pa da se podudari sa tvojim porodom što je bio slučaj sa mojom sestrom ili ako uspiješ nešto izkombinovati pa tvoj ljekar htjedne ili mogne doći kada ti "prigusti".
- za bebu koja se napila plodne vode tokom poroda pitajte pedijatra to je najbolje.
- za te određene voćke tokom trudnoće da bi beba imala čistu kožu prvi put čujem. važno je da trudnica jede "zdravu hranu" - voće, povrće, meso, ribu, mlijeko i sireve posebno mladi sir itd. a da ima nešto posebno za bebinu kožu stvarno ne znam.
- u bolnici bebe povijaju u "kiflu"vjerovatno što im je tako lakše "deverati" sa bebama (zamisli da svakoj bebi oblače bodi, benkicu, gegice, čarapice, kapice...pa gdje bi stigli). sad se to povijanje ne praktikuje i ja sam lično protiv takvog povijanja, a da li se smije tako povijati ili ne to ne znam pitajte opet pedijatra tako je najbolje.
- ja sam svog sina dojila 10 mjeseci i u tom periodu sve jela. jedan stari pedijatar mi je rekao da treba izbjegavati cigarete i bijeli luk jer to beba osjeti kroz mlijeko pa neće da doji. treba jesti što raznovrsniju hranu, puno vitamina, tečnosti itd.možda treba izbjegavati i težu hranu koja i nama smeta npr. grah, kupus zaprženu i ljutu hranu i sl.
nadam se da sam ti barem malo pomogla. napominjem da su ovo moja iskustva i sve je individualno. važno je da žena i beba prođu dobro na porodu a ti bolovi se zaborave vrlo brzo čak šta više odmah čim uzmeš bebu u naručje.
i na kraju neka je sretno rođenje bebe i tebi i cijeloj porodici
- ako moraju onda režu posebno prvorotke, ali nije obavezno. mene su rezali, ne tako puno ali boli, a moju prijateljicu nisu iako je i ona prvorotka sve je to individualno.ali ako sarađuješ i slušaš šta ti doktor i babaica govore (mislim na disanje isl.) bolje ćeš proći.rez boli i kasnije ali sve brzo prođe i vrlo brzo se zaboravi samo neka beba bude dobro.
- ja sam se porodila na koševu prije 2 god. uslovi nisu idealni, čak šta više katastrofa su (barem tada bili) ali žohara nema.
- o tretmanu žena koje su vodile trudnoću u javnim ili privatnim ustanovama ne znam ali mislim da to nema nikakve veze. ja sam trudnoću vodila u skerliča a porodila se na koševu ali mislim da je isti tretman za sve osim ako baš imaš nekoga da te malo bolje pripazi, ali nije ni onako katastrofa kako se priča.
- mene nije mogla poroditi doktorica koja mi je vodila trudnoću jer žena ne radi u bolnici, pa tako mislim da te porodi ljekar koji je dežurni ili ako je tvoj ljekar taj dan na poslu pa da se podudari sa tvojim porodom što je bio slučaj sa mojom sestrom ili ako uspiješ nešto izkombinovati pa tvoj ljekar htjedne ili mogne doći kada ti "prigusti".
- za bebu koja se napila plodne vode tokom poroda pitajte pedijatra to je najbolje.
- za te određene voćke tokom trudnoće da bi beba imala čistu kožu prvi put čujem. važno je da trudnica jede "zdravu hranu" - voće, povrće, meso, ribu, mlijeko i sireve posebno mladi sir itd. a da ima nešto posebno za bebinu kožu stvarno ne znam.
- u bolnici bebe povijaju u "kiflu"vjerovatno što im je tako lakše "deverati" sa bebama (zamisli da svakoj bebi oblače bodi, benkicu, gegice, čarapice, kapice...pa gdje bi stigli). sad se to povijanje ne praktikuje i ja sam lično protiv takvog povijanja, a da li se smije tako povijati ili ne to ne znam pitajte opet pedijatra tako je najbolje.
- ja sam svog sina dojila 10 mjeseci i u tom periodu sve jela. jedan stari pedijatar mi je rekao da treba izbjegavati cigarete i bijeli luk jer to beba osjeti kroz mlijeko pa neće da doji. treba jesti što raznovrsniju hranu, puno vitamina, tečnosti itd.možda treba izbjegavati i težu hranu koja i nama smeta npr. grah, kupus zaprženu i ljutu hranu i sl.
nadam se da sam ti barem malo pomogla. napominjem da su ovo moja iskustva i sve je individualno. važno je da žena i beba prođu dobro na porodu a ti bolovi se zaborave vrlo brzo čak šta više odmah čim uzmeš bebu u naručje.
i na kraju neka je sretno rođenje bebe i tebi i cijeloj porodici
Last edited by lelica on 03/09/2008 15:47, edited 1 time in total.
- South Blue Mama
#4 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
Nije obavezno rezati zenu pri porodu, ali to zavisi, zena moze i sama puci. To mora boljeti, a boli li tebe kada papirom ili nozem posjeces prst? Trajanje boli je individualno i poprilicno pomaze Bivacin sprej.
Nazalost u obje sarajevske bonice su prisutna "slatka mala bica", s tim da ih u vojnoj ima manje a i uslovi za porod su puno bolji( licno iskustvo) - a ovdje ces uvijek naci glasove za i protiv ovih ustanova.
Ja sam zbog papira za bolovanje trudnocu vodila u domu zdravlja, a moj dr (dugogodisnji) iz bolnice me je porodio (male komplikacije), nije da nisam primjetila razlicit tretman.
Nemoguce je ugatati da doktor koji ti vodi trudnocu bude dezurni kada dobijes trudove, osim u slucaju planiranog poroda kakav sam i sama imala pa me je mogao poroditi moj doktor.
Vecina beba se "napije" plodne vode, to je nesto normalno, ako joj to bas otezava disanje probajte sa nekim blagim kapima za nos, ja sam koristila Aquamaris sprej, pumpice za nosic mogu dosta pomoci. Bebici kapi stavljajte po mogucnosti prije podoja.
Nemam pojma sta jesti da bi beba imala cistu kozu, dosta toga zavisi od majcine cistoce i da li ona ima nekih bakterija ili slicno, a preporucila bih da po podoju bebicu mama strcne svojim mlijekom ili umivanje kamilicom.
Bebu povijaju u kiflu u bolnici ali koliko znam mozes joj donijeti odjechicu pa je skockati ako ti je cheif. Neznam kako ti je snaha povijala bebu da joj je patronazna tako odgovorila. Ja sam svoju djevojcicu povijala jedan izvjesni period po izlasku iz bolnice jer je njoj bilo lakse posto smo mi provele u bolnici sedam dana po porodu ona se vec navikla na to pa je bio cirkus kada smo je obukli. Ako oblacite vaseg bebca mozete mu/joj staviti rukavice na rucice da se ne grebe i samim tim ne prepada i ne budi, ja sam mojoj stavljala rukavice prva 2-3 mjeseca.
Sto se tice grceva i majcine hrane nije preporucljiva nikakva "teska hrana" kao grah, grasak, ....
Nadam se da sam ti pomogla, ako ima jos nesto samo pitaj
Nazalost u obje sarajevske bonice su prisutna "slatka mala bica", s tim da ih u vojnoj ima manje a i uslovi za porod su puno bolji( licno iskustvo) - a ovdje ces uvijek naci glasove za i protiv ovih ustanova.
Ja sam zbog papira za bolovanje trudnocu vodila u domu zdravlja, a moj dr (dugogodisnji) iz bolnice me je porodio (male komplikacije), nije da nisam primjetila razlicit tretman.
Nemoguce je ugatati da doktor koji ti vodi trudnocu bude dezurni kada dobijes trudove, osim u slucaju planiranog poroda kakav sam i sama imala pa me je mogao poroditi moj doktor.
Vecina beba se "napije" plodne vode, to je nesto normalno, ako joj to bas otezava disanje probajte sa nekim blagim kapima za nos, ja sam koristila Aquamaris sprej, pumpice za nosic mogu dosta pomoci. Bebici kapi stavljajte po mogucnosti prije podoja.
Nemam pojma sta jesti da bi beba imala cistu kozu, dosta toga zavisi od majcine cistoce i da li ona ima nekih bakterija ili slicno, a preporucila bih da po podoju bebicu mama strcne svojim mlijekom ili umivanje kamilicom.
Bebu povijaju u kiflu u bolnici ali koliko znam mozes joj donijeti odjechicu pa je skockati ako ti je cheif. Neznam kako ti je snaha povijala bebu da joj je patronazna tako odgovorila. Ja sam svoju djevojcicu povijala jedan izvjesni period po izlasku iz bolnice jer je njoj bilo lakse posto smo mi provele u bolnici sedam dana po porodu ona se vec navikla na to pa je bio cirkus kada smo je obukli. Ako oblacite vaseg bebca mozete mu/joj staviti rukavice na rucice da se ne grebe i samim tim ne prepada i ne budi, ja sam mojoj stavljala rukavice prva 2-3 mjeseca.
Sto se tice grceva i majcine hrane nije preporucljiva nikakva "teska hrana" kao grah, grasak, ....
Nadam se da sam ti pomogla, ako ima jos nesto samo pitaj
- dacina_curica
#5 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
evo i od mene kojashipak wrote:Ponukana nedavnim primjerom snahe koja je rodila pošla sam tražiti teme o bebama. Pošto znam da ovdje ima puno mama nadam se da ću dobiti odgovore na pitanja koja me interesuju:
1.) Epiziotomija nije neophodna, medjutim cesto se primjenjuje kod prvorotki ali prije poroda mozes (i trebas) raditi vjezbe koje ce ti olaksati sam porod (i tim ublaziti potrebu za rezanjem) ....ja sam se porodila na carski tako da nemam iskustvo iz prve ruke, ali na lamaze casovima su nas uputili kako i sta
2. i 3.) ti ne mogu odgovoriti jer nisam dole ali i kod mene je u sobi stanovao drug pauk svo vrijeme dok sam bila u bolnici
4.) nije obavezno da te porodi tvoj doktor mada je jako pozeljno (za tebe, jer ipak tvoj doktor poznaje istoriju tvoje trudnoce pa zna kako se postaviti kad situacija zahtijeva).....mene je porodio moj doktor ali zato sto je bilo komplikacija i htio je da bude prisutan
5.) za slinice u nosu ti najvise pomazu kapi tj. sprej za novorodjencad i pumpica za isisavanje
6.) ja sam se pravo cuvala u trudnoci, zdravo jela, sta vec ne, pa je bebach ipak nekoliko dana nakon rodjenja dobio bebi-akne
7.) ja sam svog zijancera povijala prvih nekoliko mjeseci (sve dok nije skontao kako se izvuci iz povoja
8.) zbog grceva kod beba mame koje doje trebaju izbjegavati hranu koja je puna vlakana, znaci brokoli, grah, neke zitarice......dodushe primjetices kako bebach reaguje na ono sto ti jedes.....mom nije mnogo smetalo
sam' ti pitaj
- shipak
#6 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
Hvala vam puno svima za sve odgovore.
Još uvijek me muči ovo za povijanje jer neki govore da se to ne smije raditi, barem su tako snahi rekli, a ne objašnjavaju zašto. Ako neko ima da zna voljela bi da napiše.
I pitanje za davanje vode i kamilice bebi! Da li se to smije i u kojim količinama? Ako ne smije zašto?
Još uvijek me muči ovo za povijanje jer neki govore da se to ne smije raditi, barem su tako snahi rekli, a ne objašnjavaju zašto. Ako neko ima da zna voljela bi da napiše.
I pitanje za davanje vode i kamilice bebi! Da li se to smije i u kojim količinama? Ako ne smije zašto?
- floki
#7 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
Povijanje je ne samo praktično , nego je i preporučljivo i nije mi jasno zašto su ti snahi preporučili kontar.shipak wrote:Hvala vam puno svima za sve odgovore.
- moje iskustvo je takvo da sam svoju kćerku povijala prvi mjesec dana iz razloga što je jednostavno za uzeti , nema previjanja preko leđa, ˝gutice ˝od bebe i najvažnije ne prepada se sopstvenih ruku i ne grebe se, nakon prvog mjeseca sam nastavila široki povoj tj. sa jednom trokutastom pelenom i jednom uzduž ( od leđa, između nogica i naprijed preko pluća) upravo zbog pravilnog razvijanja kukova, jer logično, bebac uvijek ili skoro uvijek spava na stranu.
- kad je išla na kontrolu ( snimanje kukova) doktor je rekao da su kukovi za peticu ali da se ne uobrazi ne može joj dati 5+
- što se tiče vode ili kamilice , dojila sam i davala vodu ( kamilicu) nakon svakog obroka jer opet logično bebi je dojenje isto kao i nama ručak koji pri završetku moramo ˝zaliti ˝vodom ( sokom ....)
- količinski povećavaš kako beba raste , tj. pratiš njene potrebe
- i da porodila sam se na Koševu , nisu neki uslovi ali nije ni loše i beba je poslije dva sata odmah kod tebe s tim da dežurne babice obilaze ukoliko ti zaspiš od umora i iscrpljenosti , pa je vrate u krevetić.
- fantom slobode
#8 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
Sto se tice povijanje ne kontam, jer sam vidio mnoge bebe koje od rodjenja nose normalne pelene i ne primjetih da im je to sta odmoglo.
- mericak
#9 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
Oni povijaju bebe, jer ih znaju nositi po 5-6 "komada" u rukama, pa im je lakše, samo ih zakače, a i dijete se ne otima i ne mlatara ručicama dok ga neiskusna majka doji, pa je lakše. Postavlja se pitanje zašto bi ti htjela poviti dijete ako je to već zastarjela metoda? Ja sam jedva čekala da moje dijete odviju, onako djeluje sputano. A i logičan razlog bi bio po meni: onemogućavaš normalan razvoj muskulature jer dijete jača slabašne mišiće mahanjem nogicama; možeš zapaziti da li su u redu svi ekstremiteti kad je odmotano, to jest da li jednakom snagom maše rukicama i nogicama. I jedan moj lični primjer: dijete mi je prestalo disati u bolnici i to smo primjetili tek kad je poplavilo u licu a kad smo je razmotali već je bila modra po cijelom tijelu. Uspjeli smo dijete reanimirati, al da nije bila umotana kao kifla, ja bih vjerovatno ranije vidjela na rukicama i nekom drugom dijelu tijela da dijete modri.
Doktori iz nekog čudnog razloga govore da djetetu ne treba davati vodu, valjda da natjeraju majke da što više doje, al tetka mog muža je babica u Koševu i napala me kad je čula da djetetu ne dajem tečnost. Zar nije blesavo da dijete striktno pije samo svaka 3 sata? Oni se plaše da će majke mali želudac napuniti čajem i da dijete neće biti žedno kad dođe vrijeme podoja pa neće vući mlijeko. Al male količine prokuhane vode il bolje kamilice, ne mogu škoditi. Ja sam bebi pravila čaj protiv grčava redovno, pogotovo u ljetnim mjesecima.
Doktori iz nekog čudnog razloga govore da djetetu ne treba davati vodu, valjda da natjeraju majke da što više doje, al tetka mog muža je babica u Koševu i napala me kad je čula da djetetu ne dajem tečnost. Zar nije blesavo da dijete striktno pije samo svaka 3 sata? Oni se plaše da će majke mali želudac napuniti čajem i da dijete neće biti žedno kad dođe vrijeme podoja pa neće vući mlijeko. Al male količine prokuhane vode il bolje kamilice, ne mogu škoditi. Ja sam bebi pravila čaj protiv grčava redovno, pogotovo u ljetnim mjesecima.
- mericak
#10 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
Dodatak....
Ja nisam radila široko povijanje jer mi je patronažna sestra rekla da se to nigdje u svijetu više ne radi jer se to radilo kad su korištene pamučne pelene, a da su današnje klix same po sebi dovoljno široke. Dijete mi nosi Violeta pelene, spava na boku i 3 puta sam snimala kukove. Doktor je prezadovoljan kukovima i vidio je, kad sam skidala dijete na kontroli, da nije široko povijena i ništa nije rekao. Ona već sad hoda uveliko (skoro su joj 2 god).
Moram dodati da sam 2 mjeseca ležala na Koševu (čuvala trudnoću a poslije beba imala zdravstvene probleme) i beba je bila još 2 mjeseca na Pedijatriji, a nigdje nisam vidjela ni široko povijanje beba a ni žohare. Koševska klinika jest u lošem stanju, al je čista i doktori imaju više iskustva nego u Nakaš bolnici, jer su njima porodi rutinski kao na traci. Porodit ćete onaj ko je dežurni, izuzev ako ne "podmažeš" doktora da ti da svoj br. mobitela pa da doleti kad porod počne.
Ja nisam radila široko povijanje jer mi je patronažna sestra rekla da se to nigdje u svijetu više ne radi jer se to radilo kad su korištene pamučne pelene, a da su današnje klix same po sebi dovoljno široke. Dijete mi nosi Violeta pelene, spava na boku i 3 puta sam snimala kukove. Doktor je prezadovoljan kukovima i vidio je, kad sam skidala dijete na kontroli, da nije široko povijena i ništa nije rekao. Ona već sad hoda uveliko (skoro su joj 2 god).
Moram dodati da sam 2 mjeseca ležala na Koševu (čuvala trudnoću a poslije beba imala zdravstvene probleme) i beba je bila još 2 mjeseca na Pedijatriji, a nigdje nisam vidjela ni široko povijanje beba a ni žohare. Koševska klinika jest u lošem stanju, al je čista i doktori imaju više iskustva nego u Nakaš bolnici, jer su njima porodi rutinski kao na traci. Porodit ćete onaj ko je dežurni, izuzev ako ne "podmažeš" doktora da ti da svoj br. mobitela pa da doleti kad porod počne.
- fantom slobode
#11 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
Da , bas tako, to siroko povijanje se nigdje vise ne radi.A posljedica za djecu i kukove nema, kukovi su sami od sebe za 5, ako nasljedni faktor problema sa kukovima nije prisutan.Tada se mogu najcesce javiti problemi sa kukovima.Znaci raspitas se da li je u porodicama oca i majke bilo toga, ako nije, nece ni biti (ovdje globalizujem).Ne znam kako uopste taj starinski metod i kod kog pije vode. Obicna pelena (violeta ili bilo koja druga) i to je to.mericak wrote:Dodatak....
- shipak
#12 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
Evo jasnije mi je za široki povoj zašto se više ne radi. Ako su već ove... pampers ili violeta pelene dovoljne da medicinski nije potrebno da se još stavlja i široka pelena između nogica.
Kad smo već kod toga čula sam priču, što mi je i logično, da je bolje koristiti pampersice jer je dijete suho, dok se kod onih pamučnih pelena one namoče i dijete tako mokro leži dok g ne presvučeš.
Još uvijek ne vidim medicinske razloge za ili protiv povijanja bebe u ''kiflu''.
Još jedno pitanje. Čitam evo ovu stranicu roda.hr i tamo piše da je najgori položaj za porod ležeći i poluležeći. Da li kod nas postoji mogućnost da se bira položaj u kojem rađaš? I postoji li ovdje porod u vodi?
Pravo sam zahvalna za sve što pišete.

Kad smo već kod toga čula sam priču, što mi je i logično, da je bolje koristiti pampersice jer je dijete suho, dok se kod onih pamučnih pelena one namoče i dijete tako mokro leži dok g ne presvučeš.
Još uvijek ne vidim medicinske razloge za ili protiv povijanja bebe u ''kiflu''.
Još jedno pitanje. Čitam evo ovu stranicu roda.hr i tamo piše da je najgori položaj za porod ležeći i poluležeći. Da li kod nas postoji mogućnost da se bira položaj u kojem rađaš? I postoji li ovdje porod u vodi?
Pravo sam zahvalna za sve što pišete.
- floki
#13 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
I na Koševu i u Dr. Abdulah Nakaš možeš na svoje insistiranje ( bar sam ja tako radila ) izabrati najbolji položaj ali oni praktikuju da je to uvijek u poluležećem, a od skoro možeš u Dr. Abdulah Nakaš porađati se u bazenčiću koji smiješno nazivaju jacuzzishipak wrote: Još jedno pitanje. Čitam evo ovu stranicu roda.hr i tamo piše da je najgori položaj za porod ležeći i poluležeći. Da li kod nas postoji mogućnost da se bira položaj u kojem rađaš? I postoji li ovdje porod u vodi?
Pravo sam zahvalna za sve što pišete.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- shipak
#14 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
pa jesul ti dopustili da se porodiš u nekom drugom položaju??
- floki
#15 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
Pa jesu , obzirom da je i to individualno , meni lično je odgovarao kao polučučeći položaj, s tim da je doktorica pri zadnjem naponu morala malo pomoći tj. gurala stomak 
- shipak
#16 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
Evo ovo je da osvježim stranicu.
Molila bih mame koje se nisu uključile da se uključe i prenesu nam svoja iskustva u vezi beba i porođaja.
Molila bih mame koje se nisu uključile da se uključe i prenesu nam svoja iskustva u vezi beba i porođaja.
-
mamica papucarka
#17 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
bebe su se povijale zato sto se u to doba vjerovalo da je bolje za bebine kukove. Ali, medicina napredsuje, pa sad se ne preporucuje povijanje, izuzev kod beba kojima su kukovi malo poremeceni prilikom poroda sto se "cesto" desava.
ja ne znam da vise igdje iko povija bebe. ja licno nisam ni jedno, ni drugo dijete. dacina, bas me iznenadi da su tebi Dadu povijali
nisam radjala u Bosni, ali znam da su iskustva mojih prijateljica jako losa.
btw, ja sam na prvom porodu imala epiziotomiju, ali na drugom ne i moram reci da je to nebo i zemlja. Poslije rezanja danima nisam mogla sjest ko covjek, a poslije drugog poroda mogla sam trcat, a bome i drvo izvalit iako sam isla na kiretazu jer mi je bio ostao komadic posteljice.
Bitno je ranu prati, logicno jelte
Isto tako je i sa polozajem prilikom radjanja. Kod prvorotki se malo vise prati i obicno su cijelo vrijeme prikljucene na CTG aparat sto je mene izludjivalo. Jos dodatno ja ne volim slusat otkucaje srca nicije, pa mi je to bila trauma. a drugo dijete sam umalo stojeci rodila. kazem umalo, jer na kraju vise nisam imala snage, pa sam pitala da legnem
ja ne znam da vise igdje iko povija bebe. ja licno nisam ni jedno, ni drugo dijete. dacina, bas me iznenadi da su tebi Dadu povijali
nisam radjala u Bosni, ali znam da su iskustva mojih prijateljica jako losa.
btw, ja sam na prvom porodu imala epiziotomiju, ali na drugom ne i moram reci da je to nebo i zemlja. Poslije rezanja danima nisam mogla sjest ko covjek, a poslije drugog poroda mogla sam trcat, a bome i drvo izvalit iako sam isla na kiretazu jer mi je bio ostao komadic posteljice.
Bitno je ranu prati, logicno jelte
Isto tako je i sa polozajem prilikom radjanja. Kod prvorotki se malo vise prati i obicno su cijelo vrijeme prikljucene na CTG aparat sto je mene izludjivalo. Jos dodatno ja ne volim slusat otkucaje srca nicije, pa mi je to bila trauma. a drugo dijete sam umalo stojeci rodila. kazem umalo, jer na kraju vise nisam imala snage, pa sam pitala da legnem
-
mamica papucarka
#18 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
meni su porodi ostali u tako super sjecanju da bih ja jos jednomshipak wrote:Evo ovo je da osvježim stranicu.
A bila sam toliko prestrasena da sam skoro testamen napisala
Rodila sam nista lakse.Jedino sto nikako nisam mogla ufercit kako treba drzat ruke prilikom izgona djeteta, tako da je i muz skupa sa mnom radjo jer mi je on skoro cijelo vrijeme drzao moje ruke na nogama. Na kraju se toliko zbunio da je nazvao moju mamu i rekao "Evo poradjamo se i super nam ide"
Samo, meni nikad nije bilo jasno sto se neke zene onoliko deru prilikom poroda. Neke su pricale da su se otimale, izbijale one infuzije nogama...
-
fixer
#19 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
ovo mi je tako slatkooooomamica papucarka wrote:meni su porodi ostali u tako super sjecanju da bih ja jos jednomshipak wrote:Evo ovo je da osvježim stranicu.
Molila bih mame koje se nisu uključile da se uključe i prenesu nam svoja iskustva u vezi beba i porođaja.zaista se ni sa cim ne moze poredit.
A bila sam toliko prestrasena da sam skoro testamen napisala![]()
Rodila sam nista lakse.Jedino sto nikako nisam mogla ufercit kako treba drzat ruke prilikom izgona djeteta, tako da je i muz skupa sa mnom radjo jer mi je on skoro cijelo vrijeme drzao moje ruke na nogama. Na kraju se toliko zbunio da je nazvao moju mamu i rekao "Evo poradjamo se i super nam ide"![]()
Samo, meni nikad nije bilo jasno sto se neke zene onoliko deru prilikom poroda. Neke su pricale da su se otimale, izbijale one infuzije nogama...ja ne znam kako imaju snage proderat se i posebno trgat sve oko sebe
-
Bajko
#20 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
ima li neka mama da je čula iskustva sa porođaja u vodi kojeg od nedavno praktikuju u vojnoj bolnici??
to bi me baš interesovalo
to bi me baš interesovalo
-
nuttyyy
#21 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
[quote][/quote]Još uvijek ne vidim medicinske razloge za ili protiv povijanja bebe u ''kiflu''.
evo ja cu ti pojasniti.... prirodno stanje bebe u stomaku je stisnuto, skvrceno, savijeno, nazovi ga kako hoces... beba nema bas puno prostora da mlati rukama i nogama sto se dogadja nakon rodjenja kada je slobodna.... posto beba po rodjenju nije svjesna da postoji a kamo li da ima ruke i noge onda postoji mogucnost da se beba prepadne same sebe, da se udari, ogrebe. novostecena sloboda na bebe djeluje vrlo razdrazujuce.
bebi naravno nece biti nista lose ako je ne povijes u kiflu ali povijanje joj naprosto pruzai osjecaj mira i sigurnosti jer je to ono na sto je beba navikla tokom 9 mjeseci u stomaku....lakse ce zaspati, bice mirnija i sigurnija a imace priliku u periodu kupanja i presvlacenja da se polako upoznaje sa svojim tijelom.
tu je takodje i pitanje *baby handlinga* jer ce tebi kao novopecenoj majci (pretpostavljam) biti puno lakse nositi, ljuljati, uspavljivati bebu kad je cvrsto umotanai neces imati strah od onoga *pazi glava!!, pazi ledja!!* i ostalo sto stariji imaju obicaj da upozoravaju kada se radi o maloj bebi.
ja imam dijete 5 godina i bebu 5 mjeseci. oboje sam povijala u kiflu do otprilike mjesec dana starosti dok i ja i beba nismo stekle osjecaj sigurnosti....
zohara u bolnici nema, kao ni tople vode - rijec je o kosevu....
ostalo je vec receno....
tebi sretno na porodu i uzivaj sa bebicom

evo ja cu ti pojasniti.... prirodno stanje bebe u stomaku je stisnuto, skvrceno, savijeno, nazovi ga kako hoces... beba nema bas puno prostora da mlati rukama i nogama sto se dogadja nakon rodjenja kada je slobodna.... posto beba po rodjenju nije svjesna da postoji a kamo li da ima ruke i noge onda postoji mogucnost da se beba prepadne same sebe, da se udari, ogrebe. novostecena sloboda na bebe djeluje vrlo razdrazujuce.
bebi naravno nece biti nista lose ako je ne povijes u kiflu ali povijanje joj naprosto pruzai osjecaj mira i sigurnosti jer je to ono na sto je beba navikla tokom 9 mjeseci u stomaku....lakse ce zaspati, bice mirnija i sigurnija a imace priliku u periodu kupanja i presvlacenja da se polako upoznaje sa svojim tijelom.
tu je takodje i pitanje *baby handlinga* jer ce tebi kao novopecenoj majci (pretpostavljam) biti puno lakse nositi, ljuljati, uspavljivati bebu kad je cvrsto umotanai neces imati strah od onoga *pazi glava!!, pazi ledja!!* i ostalo sto stariji imaju obicaj da upozoravaju kada se radi o maloj bebi.
ja imam dijete 5 godina i bebu 5 mjeseci. oboje sam povijala u kiflu do otprilike mjesec dana starosti dok i ja i beba nismo stekle osjecaj sigurnosti....
zohara u bolnici nema, kao ni tople vode - rijec je o kosevu....
ostalo je vec receno....
tebi sretno na porodu i uzivaj sa bebicom
-
neutral
#22 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
Ne znam da li to smijem ali preporucila bih ti odlican nas forum http://www.ringeraja.ba tu imas dosta toga od zatrudnjivanja, trudnoce, poroda, bebica, djece pa do zabave i druzenja trudnica, i mamicashipak wrote:Ponukana nedavnim primjerom snahe koja je rodila pošla sam tražiti teme o bebama. Pošto znam da ovdje ima puno mama nadam se da ću dobiti odgovore na pitanja koja me interesuju:
Uglavnom rezu. I posljedica uglavnom nema... Boli ali prodje![]()
Zohara imaMada ih cesto majke ne vide jer gledaju uglavnom samo svoje bebice
Nije tacno... najcesce je suprotno jer privatni DR imaju svoje "ljude" kojima preporuce svoje pacijente
Mozes insistirati da te tvoj DR porodi ali to se "placa"
Ne znam...moja beba kojoj ce uskoro 6 m se napila plodove vode prilikom poroda carskim rezom ali nema tih problema
Nisam cula
Zato sto je to nepotrebno...Ne bi ni tebi bilo prijatno da te neko drzi tako nemocnu i svezanu...ipak su bebice ziva bica koja vole "slobodu"...
DA... kupus, mahunarke, ...ma najbolje ti je da to malo proguglas
-
zgembo24
#23 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
http://djeca.org/site//index.php?option ... &Itemid=36
evo jednog finog članka i iskustva o porodu u vodi, ako si razmišljala mozda i o toj opciji.
S obzirom da su i drugi iznosili svoja iskustav iz nasih bolnica i ja cu prenijeti dio atmosfere koju sam ja osetila tamo i odgovoriti na neka pitanja.
Da, epiziotomija je kod nas rutina, ali nije neophodna i nuzna, ali je nasim koljacima u bolnici lakse tako, uz drip malo i skalpera i eto ti bebe napolju, a majka se onda danima oporavlja. Naravno da uvijek imas mogucnost da iskljucivo trazis da te ne rezu i da ti ne daju nikakve lijekove.
Ja sam se porodila na Kosevu, zohara i ako ima, od svog bunila ih nisam vidjela, ali sam vdijela kada su me htjeli staviti da legnem na krvav krevet, tačnije ceradu koja se nalazi ispod plahte
Ovo ne znam, ali ako imas vezu, imas i bolji tretman, bez obzira ko i gdje je vodio trudnocu,
U principu, ako nije zakazani carski rez, onda u pravilu "ne uskacu" u smjene kolegama, nego ko se zadesi. Ali uvijek postoji sansa da porod krene u jutarnjim satima, pa je onda svejedno, jer su svakako svi tu do 16 sati.
Za ovo ne znam, ali znam da je vecina djece sa Koseva, posebno djece rođene u zimskom periodu mjesecima bolovalo od "slina" u nosu. Tu se radi o tome da djeecu, bar su prije svije godine, hrane na sondu koju djetetu provuku kroz nos do zeluda. Sonda naravno da nije sterilna i da sa jednom svu djecu nahrane.
Mit, bitno je da se trudnica hrani zdravo i raznovrsnom hranom, a najvaznije je da osluskuje sta joj se jede, jer to nije babska prica, ono sto se trudnici jede, vjerovatno joj nedostaje u organizmu.
U principu ne preporucuje se ono omotavanje kao sto su to radile nase nane, jer ne treba jako stiskati dijete, ali je dobro da se maloj bebi podrazaji smanje na minimum i osigura okolina koja simulira stanje u materici: umotana, njihanje, odnosno ljuljanje, tihi šššššššššššššš, ritmičko nosanje i prigušena svjetlost
Sve namirnice koje uzrokuju nadimanje trebalo bi izbjegavati ili postupno ekspetrimentisati sa po jednom "sumnjivom" namirnicom, jer postoji mogusnt da nekoj djeci nece smetati ni grah, ni kupus, ni luk (naprotiv ja sam jela luk kao luda jer mi je od njega mlijeko nadolazilo)
evo jednog finog članka i iskustva o porodu u vodi, ako si razmišljala mozda i o toj opciji.
S obzirom da su i drugi iznosili svoja iskustav iz nasih bolnica i ja cu prenijeti dio atmosfere koju sam ja osetila tamo i odgovoriti na neka pitanja.
Da, epiziotomija je kod nas rutina, ali nije neophodna i nuzna, ali je nasim koljacima u bolnici lakse tako, uz drip malo i skalpera i eto ti bebe napolju, a majka se onda danima oporavlja. Naravno da uvijek imas mogucnost da iskljucivo trazis da te ne rezu i da ti ne daju nikakve lijekove.
Ja sam se porodila na Kosevu, zohara i ako ima, od svog bunila ih nisam vidjela, ali sam vdijela kada su me htjeli staviti da legnem na krvav krevet, tačnije ceradu koja se nalazi ispod plahte
Ovo ne znam, ali ako imas vezu, imas i bolji tretman, bez obzira ko i gdje je vodio trudnocu,
U principu, ako nije zakazani carski rez, onda u pravilu "ne uskacu" u smjene kolegama, nego ko se zadesi. Ali uvijek postoji sansa da porod krene u jutarnjim satima, pa je onda svejedno, jer su svakako svi tu do 16 sati.
Za ovo ne znam, ali znam da je vecina djece sa Koseva, posebno djece rođene u zimskom periodu mjesecima bolovalo od "slina" u nosu. Tu se radi o tome da djeecu, bar su prije svije godine, hrane na sondu koju djetetu provuku kroz nos do zeluda. Sonda naravno da nije sterilna i da sa jednom svu djecu nahrane.
Mit, bitno je da se trudnica hrani zdravo i raznovrsnom hranom, a najvaznije je da osluskuje sta joj se jede, jer to nije babska prica, ono sto se trudnici jede, vjerovatno joj nedostaje u organizmu.
U principu ne preporucuje se ono omotavanje kao sto su to radile nase nane, jer ne treba jako stiskati dijete, ali je dobro da se maloj bebi podrazaji smanje na minimum i osigura okolina koja simulira stanje u materici: umotana, njihanje, odnosno ljuljanje, tihi šššššššššššššš, ritmičko nosanje i prigušena svjetlost
Sve namirnice koje uzrokuju nadimanje trebalo bi izbjegavati ili postupno ekspetrimentisati sa po jednom "sumnjivom" namirnicom, jer postoji mogusnt da nekoj djeci nece smetati ni grah, ni kupus, ni luk (naprotiv ja sam jela luk kao luda jer mi je od njega mlijeko nadolazilo)
-
njonjica
#24 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
U trudnoci sam pojela cijelo brdo badema....jedna sestrica rece da je to razlog sto beba nije imala niti jednu tackicu na sebi, a ten je bio svijetlo ruzicast.
-
modesti
#25 Re: bebe i porođaj -Pitanja???
Ne znam je li ti već neko odgovorio na pitanje zašto se novorođenčad ne povijaju u "kiflu", kako si sama rekla... Jedan od razloga je razvoj motorike koji je nemoguć dok su bebi i ruke i noge pritješnjene uz tijelo dok je u povoju. Drugi razlog je taj što ako ne zategneš dobro bebu a uzmeš je onako kao babice u porodilištu, pelena se može odmotati a beba ispasti. Mislim ipak da je prvi razlog bitniji jer ako gledaš novorođenče, vidjećeš da ono ne miruje-maše rukicama, nogicama, savija ih...