Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
ganjeta

#926 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ganjeta »

Ko nije uzeo, nek uzme pod hitno ogrlicu od ćilibara :thumbup: .
Female_Sa

#927 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Alhemicarkaa wrote:Moja je otpočetka spavalica, zato sam fasovala mastitis, i budila je po noći, ma to je bio šou program, na kraju razbudim samo sebe, a ona jedva da par puta povuče kroz san. Kad je napunila tri mjeseca odustala sam od buđenja, rekli su mi da je već dovoljno velika i ako dobro napreduje nema potrebe da je budim. Ali meni je zato po danu pravo radno. Od kako se ujutro probudi, oko 6, pa negdje do 9 je non stop na siki, samo je presvučem i operem u međuvremenu. Onda opet spava, negdje do 12, kako kad, nekad i samo do 10, i opet se konektuje i otprilike mi ostatak dana prođe u dojenju. Znam ležati s nom na krevetu sa sisom u ruci na izvolite, ona malo siki, malo gleda okolo, pa siki, pa se igra sa mojim nosom, hvata ga stišće (nije majke mi ni velik niti je ko babura, prosječan nos), pa onda opet siki, pa grebe šare, pa siki i tako mi ležimo i dojimo se satima. Ako vratim sike u grudnjak plač. Ja se pomirila sa sudbinom. Takva je u zadnjih 15-tak dana.

E da, mislim da će joj zubi, možda zato nije sikila, jako puno balavi, grize mi bradavicu, puše na usta, nekad čak i zazviždi, kažu da tako hladi desni. Ma šou živi. Ja ne znam kako ću se rastati od nje kad dođe vrijeme da se vratim na posao. :-?
Ako su joj zubici, kupi joj one kapi, ne mogu da se sjetim kako se zovu, ali cini mi se da pocinju sa slovom "D". Mi smo koristili onaj calgel ali nam nista nije pomogao. Te kapi su extra. Mojoj su u 4 mjesecu porasla 2 zubica i prije osmog nije nijedan vishe imala. Sa navrsenom godinom je imala 8 zubica. Uglavnom je to nicanje zubica proslo ok uz nerovozu i povremenu kakicu koja ima onako intenzivan miris :lol: :lol: Nismo koristili taj lancic čilibarčić:)
MickeyMouse

#928 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by MickeyMouse »

Kapi/gel su Dentinox, al moze se bebi utrljat po desnima i bijelo vino pomalo naravno...
Female_Sa

#929 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Yes:) Tako se zovu
otherside

#930 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

moja je sa godinu dana imala jedan zub i nagovjestaj drugog :lol:
sad ima puna usta zuba i grize koga i sta stigne :D
i da....nama je calgel bio efikasniji od dentinoxa. valjda se ovoj mojoj smizli vise svidjao ukus gela :D
a imali smo i ogrlicu...dok je nije negdje bacila i vise je nismo nasli.
duboka_misao

#931 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

otherside wrote:moja je sa godinu dana imala jedan zub i nagovjestaj drugog :lol:
sad ima puna usta zuba i grize koga i sta stigne :D
i da....nama je calgel bio efikasniji od dentinoxa. valjda se ovoj mojoj smizli vise svidjao ukus gela :D
a imali smo i ogrlicu...dok je nije negdje bacila i vise je nismo nasli.
mi nismo ni probali denitnox niti znam da ima, a calgel bi na krisku namazao pa jeo, valjda slatko ono sta li ,nema nekih problema sa zubima,ali voli meksu hranu nicu mu ocnjaci i odra cetkicu za zube po ustima citav dan.
Felidae

#932 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Felidae »

mi imamo samo jedan zub i skoro 9 mjeseci :D :D ali se hvali sa tim jednim,stalno me ujeda i ponosno ga pokazuje.
ja sam pocela raditi i svekrva mi cuva malog, srce hoce da mi pukne kad me prate na posao,ali valjda ce i to proci. ja sam ipak sigurna da ce ga ona drzati suhog i nahranjenog puno bolje nego neko koga neznam, a da nema nje, danas sam cula da jaslice primaju djecu od 7 mjeseci, i sto je za mene vrlo bitno neke jaslice rade u dvije smjene, jer nemamo svi idealno radno vrijeme od 9-5 i da smo slobodni vikendom.
htjela sam pitati....
kad nije rano poceti sa tutom, i kako uopste poceti??'
hvala..
Alhemicarkaa

#933 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

To s tutom su podjeljena mišljenja, ima nekih koji tvrde ne treba prije druge godine :-) wtf, ja mislim da su to prizvođači pelena izmislili. Meni je logično da kad dijete nauči samostalno i čvrsto da sjedi da može na tutu i ja ću svoje tako i učiti.
sabanss

#934 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

Alhemicarkaa wrote:To s tutom su podjeljena mišljenja, ima nekih koji tvrde ne treba prije druge godine :-) wtf, ja mislim da su to prizvođači pelena izmislili. Meni je logično da kad dijete nauči samostalno i čvrsto da sjedi da može na tutu i ja ću svoje tako i učiti.
U mojoj generaciji nijedno dijete nije preslo godinu i par mjeseci sa tutom.

U sadasnjim generacijama nema djeteta ispod dvije godine da se skinulo sa pelena...

Danasnji pedijatri valjda misle da su danasnja djeca blago ili jako retardirana u odnosu na prijasnje generacije.

Sa tutom treba poceti cim djete moze sjediti sto je vecinu djece oko osmog mjeseca. Naravno, osim ako nemas viska para za pelene...
Female_Sa

#935 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Potpuno se slazem sa svim sto si navela. Ja sam svoju od 10 mjeseci pocela stavljati na tutu i samo je onako sjedila, ponekad bi piskila i to je sve. Prije dva mjeseca je bila redovno pocela i kakiti i piskiti u tutu (sad ima 18 mj.) ali je odjednom iznenada prestala, ne znam zasto. Sad kad hoce da kaki sakrije se i kada je vidim i dam joj tutu, pocne plakati ali vidim da je sramota sto kaki u pelenu. Ponekad piski na tutu, obicno ujutro kad ustane trazi tutu ali joj i dalje stavljam redovno pampers.

Moja mama kaze da sam ja sa godinu dana trazila tutu, ali eto, moja jos uvijek ne trazi redovno, samo ponekad. Primjetila sam da rijetko koje dijete ispod 2 god trazi tutu.
duboka_misao

#936 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

moj ce sve raditi osim kakiti i pishkiti u tutu, sjedi na njoj gleda tv, jede, ali kad treba pishkit fino stojecki u nekom cosku to odradi ako nema pelene, poceli su mi zidovi vlagu vuci
Alhemicarkaa

#937 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

Female_Sa wrote:Potpuno se slazem sa svim sto si navela. Ja sam svoju od 10 mjeseci pocela stavljati na tutu i samo je onako sjedila, ponekad bi piskila i to je sve. Prije dva mjeseca je bila redovno pocela i kakiti i piskiti u tutu (sad ima 18 mj.) ali je odjednom iznenada prestala, ne znam zasto. Sad kad hoce da kaki sakrije se i kada je vidim i dam joj tutu, pocne plakati ali vidim da je sramota sto kaki u pelenu. Ponekad piski na tutu, obicno ujutro kad ustane trazi tutu ali joj i dalje stavljam redovno pampers.

Moja mama kaze da sam ja sa godinu dana trazila tutu, ali eto, moja jos uvijek ne trazi redovno, samo ponekad. Primjetila sam da rijetko koje dijete ispod 2 god trazi tutu.
Vrlo logično i zdravo ponašanje tvoje djevojčice. Ona raste i počinje je biti sramota, vidi da ni vi to ne radite u javnosti. Trebaš lijepo sa njom pričati o tome, ohrabriti je, reči da je normalno da osjeća stid, da i odrasli piške i kake, ali u wc-u, i ako će joj biti lakše neka ide u wc sa tutom. Trebaće ti možda vremena i strpljenja, ali skoro sva djeca prolaze tu fazu.
Female_Sa

#938 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Kupila sam joj neke lijepe gaćice sa likovima iz crtica koje ona voli pa cu pokusati da joj ih obucem kad smo kuci, bez pelene, i da kazem da ne piski i kaki u te lijepe gacice :)
Felidae

#939 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Felidae »

znaci mogla bi uskoro poceti i ja sa tutom,mali ima 9 mjeseci, a to sa lijepim gacicama bi moglo uspjeti :D
putujucidzindas

#940 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by putujucidzindas »

Drage mojee, upomoc !

hvalih se ja kako je divno, poslije spavanja sa mnom, naucio zaspati nakon 2 minute ljuljanja, u svom kreveticu. e pa, nije vise :D Sad urla, vristi, place i otima se strasno. Grozno je pospan, satra lice rucicama, stalno trlja i oci i usi, zijeva, a na svaki pokusaj ninanja, umirivanja, ljuljanja ili bilo kojeg drugog uspavljivanja, urla i koci se i tersa strasno. Mislim da ce mi neko zvati policiju, kojim intenzitetom place. Nista ga ne boli, nista mu ne smeta, sve OK, samo kad treba spavati, katastrofa. Moze li biti samo da je mali ters?

I, je li, posto imamo 5 mjeseci, a samo dojenjem smo navukli na 8kg, i ja posustah prvi put i zapitah se je li moguce da je gladan?? Ne mogu da vjerujem da se uopste ovo pitam. OK jede u toku dana, medjutim, on doji i sad svaka 2 sata i po noci i po danu, ali rijetko kad da bas dugo i intenzivno jede, vise onako kao srkuce.

Uglavnom, veceras je sikio i kad je krenulo uspavljivanje, opet ista prica. i ja blesava, ne znam vise sta da mu radim, odem i napravim hapu od rizinih pahuljica i adaptiranog mlijeka (neki zlotvor mi donio za nedajboze, kad sam pila antibiotike) i nahranim ga i on zaspi momentalno. i ja sad mrzim sebe sto sam mu to dala uopste, uzivam u tom sto je zaspao bez plakanja i jedem se jer ne znam sta sad da radim??? i zato se pitam je li moguce da je stvarno bio gladan? u upravo je zavrsio bio sa sisanjem i pola sata poslije je pojeo hapu :( :( :(
sabanss

#941 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

putujucidzindas wrote:Drage mojee, upomoc !

hvalih se ja kako je divno, poslije spavanja sa mnom, naucio zaspati nakon 2 minute ljuljanja, u svom kreveticu. e pa, nije vise :D Sad urla, vristi, place i otima se strasno. Grozno je pospan, satra lice rucicama, stalno trlja i oci i usi, zijeva, a na svaki pokusaj ninanja, umirivanja, ljuljanja ili bilo kojeg drugog uspavljivanja, urla i koci se i tersa strasno. Mislim da ce mi neko zvati policiju, kojim intenzitetom place. Nista ga ne boli, nista mu ne smeta, sve OK, samo kad treba spavati, katastrofa. Moze li biti samo da je mali ters?

I, je li, posto imamo 5 mjeseci, a samo dojenjem smo navukli na 8kg, i ja posustah prvi put i zapitah se je li moguce da je gladan?? Ne mogu da vjerujem da se uopste ovo pitam. OK jede u toku dana, medjutim, on doji i sad svaka 2 sata i po noci i po danu, ali rijetko kad da bas dugo i intenzivno jede, vise onako kao srkuce.

Uglavnom, veceras je sikio i kad je krenulo uspavljivanje, opet ista prica. i ja blesava, ne znam vise sta da mu radim, odem i napravim hapu od rizinih pahuljica i adaptiranog mlijeka (neki zlotvor mi donio za nedajboze, kad sam pila antibiotike) i nahranim ga i on zaspi momentalno. i ja sad mrzim sebe sto sam mu to dala uopste, uzivam u tom sto je zaspao bez plakanja i jedem se jer ne znam sta sad da radim??? i zato se pitam je li moguce da je stvarno bio gladan? u upravo je zavrsio bio sa sisanjem i pola sata poslije je pojeo hapu :( :( :(
Djetetu od 5. mjeseci je svakako vrijeme za dohranu. Pogotovo ako je musko i jos zivahno... Vrijeme je za kasiku.
Alhemicarkaa

#942 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

A što ga nisi pokušala još podojiti? Meni je doktorica rekla da počnem sa pet mjeseci polako uvoditi povrće, pošto je i moja baš napredna, mašala, skoro da sjedi samostalno. U principu, sa dohranom ne bi trebalo početi prije 6. mjeseca, mada sam ja od dosta mama čula da su nakon uvođenja dohrane vidjele kako su bebe gladne i da bi da su to znale uvele ranije. Ti najbolje poznaješ svoje dijete. Ja na svojoj recimo vidim da je spremna za kašiku, bukvalno kao da traži, ali još odgađam, kažu da kad počneš sa dohranom tek vidiš blagodeti dojenja, non stop si u poslu oko hrane.
nikimostar

#943 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by nikimostar »

Ja ne kontam stvarno rano forsiranje djece za tutu,oni stvarno nisu svijesni,citam neko stavlja dijete na tutu ima vec pola godine i ono jos nije naucilo,ne vidim onda poentu toga,mozda grijesim,ali maltretiram sebe,maltretiram djete bez potrebe.Ja sam pokusala sa sinom kad je imao 18 mjeseci i vidila sam da stvarno ne ide,ni jednom nije trazio tutu u 3 dana,a bezbroj puta se popisao u gace.Kad je imao 2 godine,fino sam mu objasnila zasto tuta sluzi,i da treba da trazi kad mu se kaki i piski,prva dva dana je imao neke male nezgodice dok je skontao,a vec treci dan nije vise pisao u gace nego je trazio i evo sad bez problema ide na tutu vec skoro pola godine i nikada mu se nije desilo da se popisa u gace,ne nosi ni nocnu pelenu ni nista.Mislim da je bolje malo sacekati da djete postane svijesno i da prije svega zna traziti tutu,nesto ne vjerujem bas da djete od 12 mjeseci zna pricati i traziti tutu :)
otherside

#944 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

nikimostar wrote:Ja ne kontam stvarno rano forsiranje djece za tutu,oni stvarno nisu svijesni,citam neko stavlja dijete na tutu ima vec pola godine i ono jos nije naucilo,ne vidim onda poentu toga,mozda grijesim,ali maltretiram sebe,maltretiram djete bez potrebe.Ja sam pokusala sa sinom kad je imao 18 mjeseci i vidila sam da stvarno ne ide,ni jednom nije trazio tutu u 3 dana,a bezbroj puta se popisao u gace.Kad je imao 2 godine,fino sam mu objasnila zasto tuta sluzi,i da treba da trazi kad mu se kaki i piski,prva dva dana je imao neke male nezgodice dok je skontao,a vec treci dan nije vise pisao u gace nego je trazio i evo sad bez problema ide na tutu vec skoro pola godine i nikada mu se nije desilo da se popisa u gace,ne nosi ni nocnu pelenu ni nista.Mislim da je bolje malo sacekati da djete postane svijesno i da prije svega zna traziti tutu,nesto ne vjerujem bas da djete od 12 mjeseci zna pricati i traziti tutu :)
ma prije su zene zurile sa skidanjem pelenama zbog sebe :D valjalo je prati one pamucne pelene kad nije bilo pampersa :D
ja isto ne zurim...tutu smo kupili, zasad nam je igracka :D
probali smo desetak dana, piskila je u tutu nekoliko puta, ali nije pokazala interes da je koristi svakodnevno :D
pricekacemo jos par mjeseci kad se priblizi drugoj godini pa krecemo opet sa avanturom zvanom "tuta" :-)
Female_Sa

#945 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Female_Sa »

Ma nije tu pitanje zurbe ili cijene pampersa nego samo kad pomislim da nosa onu pelenu, a vani 40 stepeni, bude mi je zao. Nije da je forsiram ali bih voljela da piski na tutu iako je sa pelenama puno jednostavnije, stavis joj pelenu i ne moras sto puta ustajati da das tutu da bi se ono popiskilo svega 3-4 kapljice:)

Kad zatrazi, dam joj tutu, kad nece, ne mogu je ni natjerati.. ali voljela bih da je pocne koristiti.
nikimostar

#946 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by nikimostar »

Prije su se djeca rano odvikavala upravo zbog ovoga sto je otherside navela :)

Moja mama je sestru forsirala,forsirala,ova nije bila spremna,svako malo je stavljala na tutu,ona nije htijela plakala,to je imalo za posljedicu svakodnevno pisanje u gace do 3 godine i pisanje po noci do 7 godine,sad je ona velika,ali ocito joj je to sto ona nije bila spremna stvorilo traumu.
Alhemicarkaa

#947 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Alhemicarkaa »

niki, kad sam rekla da su to izmislili proizvođači pelena mislila sam na tvrdnju da djete motorički nije spremno da sjedi na tuti u prve dvije godine :-)

Pored toga, to što se tvoja seka piškila u gaće, ne znači da je zbog tute, i moj se brat znao jako dugo upiškiti u noći, a ja sam prestala sa 7 mjeseci (da, nije greška u tipkanju, sa 7 mjeseci sam se prestala piškiti u pelene) ista nas mati odgojila, u isto vrijeme stavljala na tutu. Ali ipak ni moj brat, a pretpostavljam ni tvoja sestra, nisu kakili u gaće, što još ide u prilog tome da to nije bilo trauma od tute i nespremnosti.

Kad staviš bebu na tutu, naravno da niko ne očekuje da će ona sama skontati da traži tutu, već jednostavno da je privikneš i na nju. Dosta djece voli biti na tuti, staviš im igračke ispred i oni se igraju, to dođe kao vid relaksacije i tebi i djetetu. Ne treba forsirati, ali nema ništa loše povremeno staviti bebu koja je prosjedila na tutu. Polako im stvaraš taj refleks.
sabanss

#948 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sabanss »

Ne znam za vasa iskustva ali licno mogu potvrditi da dijete od 8 mjeseci moze skontati za sta tuta sluzi.

Recimo moze da ne kaki po par sati i cim ga stavis na tutu on se olaksa... To sto dijete ne zna reci "tuta" ne mora znaciti da ne shvata za sta sluzi. Dijete koristi i dosta neverbalne komunikacije.
duboka_misao

#949 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

ma ovaj moj stealth kaki, nema sanse da ga skontam i dok ja priletim sa tutom job done , ali ima dva dana poceo na solju direkt puca hoce pishkit, kakit jok .
otherside

#950 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by otherside »

sjoooo..je l' ovo neko takmicenje cije ce bebe krenuti u skolu prije nego napune godinu dana :lol:
znam jednu koja tvrdi da joj je dijete razgovjetno pricalo sa 8 mjeseci :D
neka ba....neka djece, ne moraju svi biti prepametni od rodjenja :wink: :D
Post Reply