Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
- Šifija
#876 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ovako stvari stoje:
skok u razvoju, 6. sedmica,
dvije uzastopne zelenkaste pelene, druga jace zelena od prve,
bojim se da nema dovoljno mokrih pelena, danas cu to pratit..
sta je cinit?
je li beba gladna?
skok u razvoju, 6. sedmica,
dvije uzastopne zelenkaste pelene, druga jace zelena od prve,
bojim se da nema dovoljno mokrih pelena, danas cu to pratit..
sta je cinit?
je li beba gladna?
- putujucidzindas
#877 Re: Bebe - ALL ABOUT!
prati te pelenice kao sto si vec i pocela, bebu na siku non-stop, a priupitaj i na fb u grupi "dojenje je in" za savjet
- vanad
#878 Re: Bebe - ALL ABOUT!
@Sifija - ne brini radi zelene kake, ima hiljadu razloga sto moze biti zelena (da nisi borovnice ili spinat jela?) a glad nece biti jer kad ne beba gladna ne kaki nikako jer nema sta da kaki. Prati pelene a bebacu na siku i ako je potrebno mlijeko ce nadoici. Samo se strpi i ne daji AD.
- zlatiborka
#879 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Zdravo mamama i tatama....
Ja sam baka najsladjeg djecacica na svijetu. Njemu je danas 2 mjeseca i 7 dana. Rodio se kao nedonosce u 34-toj sedmici trudnoce i bio tezak 1900 grama. U inkubatoru i neonatalogiji proveo je skoro 3 sedmice. Za sada odlicno napreduje, jede dobro i prije 2 sedmice je imao 3450 grama.
Medjutim pojavili su mu se grcevi poslije hranjenja (na bocicu) jer jede veoma halapljivo i naguta se zraka. Jadnicak je vise dana jako plakao, nikako ga nismo mogli smiriti. Davali smo mu HIP caj za probavu (komorac, kamilica i anis) i kapi EPSUMSION (mislim da se tako zovu) pro preporuci pedijatra.
Od tog silnog plakanja i naprezanja mu se pogorsala pupcana hernija koja je u pocetku bila jedva izrazajna. Pedijatrica nam je savjetovala da mu stavimo dugme na pupak i omotamo zavojem. Istovremeno nas je utjesila da ce se hernija sama od sebe povuci najkasnije za godinu dana. Ipak nas je na nase insistiranje uputila djecjem hirurgu na Kosevu, koji je pregledao bebu i rekao da ne stavljamo nikakvo dugme vec da opipavamo da li je pupak mekan. Ako nije mekan i ako se osjeti kvrzica ispod prsta odmah da ga dovedemo jer postoji mogucnost ukljestenja trbusne maramice.
Ja sam u medjuvremenu se raspitala na sve strane da li staviti dugme ili ne i 95% zena mi je reklo da su stavljale dugme i da poslusamo pedijatricu. Sasila sam mu kao prsluce od elasticne trake koja ga ne zateze puno i ima naramenice. To zato sto kad smo ga samo elasticnim zavojem umotavali on bi se nogicao i zavoj bi skliznuo skroz do prepona. Tako da ovaj "prslucic" sluzi samo da odrzi elasticni zavoj na mjestu. Jos sam mu napravila dugme od nekoliko pomocnih dijelova i sastavila u jedno tako da je ispupceni dio dugmeta okrenut prema unutrasnjosti pupka. Na sam pupcic stavljam komad dvoslojne gaze, malo veci od dugmeta, preko dugmeta idu dvije ukrstene trake onog bijelog papirnog hanzaplasta u roli (za najosjetljiviju kozu) i to mu namjestimo i zamotamo.
Inace ima urednu stolicu i prdi u rafalima....
Vec se nakon 10-tak dana primjeti napredak i sretni smo zbog toga. Juce sam mu kupila specijalnu flasicu koja ne dopusta da se naguta zraka. Zove AVENT i ima je u apotekama i DM-u.
Ako neko ima slicno iskustvo sa grcevima i pupcanom hernijom, lijepo bih molila da napise svoja iskustva. Svaki savjet mi je dragocjen.
Pozdrav svima bebicama, mama, tatama, dedama i bakama.....
Ja sam baka najsladjeg djecacica na svijetu. Njemu je danas 2 mjeseca i 7 dana. Rodio se kao nedonosce u 34-toj sedmici trudnoce i bio tezak 1900 grama. U inkubatoru i neonatalogiji proveo je skoro 3 sedmice. Za sada odlicno napreduje, jede dobro i prije 2 sedmice je imao 3450 grama.
Medjutim pojavili su mu se grcevi poslije hranjenja (na bocicu) jer jede veoma halapljivo i naguta se zraka. Jadnicak je vise dana jako plakao, nikako ga nismo mogli smiriti. Davali smo mu HIP caj za probavu (komorac, kamilica i anis) i kapi EPSUMSION (mislim da se tako zovu) pro preporuci pedijatra.
Od tog silnog plakanja i naprezanja mu se pogorsala pupcana hernija koja je u pocetku bila jedva izrazajna. Pedijatrica nam je savjetovala da mu stavimo dugme na pupak i omotamo zavojem. Istovremeno nas je utjesila da ce se hernija sama od sebe povuci najkasnije za godinu dana. Ipak nas je na nase insistiranje uputila djecjem hirurgu na Kosevu, koji je pregledao bebu i rekao da ne stavljamo nikakvo dugme vec da opipavamo da li je pupak mekan. Ako nije mekan i ako se osjeti kvrzica ispod prsta odmah da ga dovedemo jer postoji mogucnost ukljestenja trbusne maramice.
Ja sam u medjuvremenu se raspitala na sve strane da li staviti dugme ili ne i 95% zena mi je reklo da su stavljale dugme i da poslusamo pedijatricu. Sasila sam mu kao prsluce od elasticne trake koja ga ne zateze puno i ima naramenice. To zato sto kad smo ga samo elasticnim zavojem umotavali on bi se nogicao i zavoj bi skliznuo skroz do prepona. Tako da ovaj "prslucic" sluzi samo da odrzi elasticni zavoj na mjestu. Jos sam mu napravila dugme od nekoliko pomocnih dijelova i sastavila u jedno tako da je ispupceni dio dugmeta okrenut prema unutrasnjosti pupka. Na sam pupcic stavljam komad dvoslojne gaze, malo veci od dugmeta, preko dugmeta idu dvije ukrstene trake onog bijelog papirnog hanzaplasta u roli (za najosjetljiviju kozu) i to mu namjestimo i zamotamo.
Inace ima urednu stolicu i prdi u rafalima....
Vec se nakon 10-tak dana primjeti napredak i sretni smo zbog toga. Juce sam mu kupila specijalnu flasicu koja ne dopusta da se naguta zraka. Zove AVENT i ima je u apotekama i DM-u.
Ako neko ima slicno iskustvo sa grcevima i pupcanom hernijom, lijepo bih molila da napise svoja iskustva. Svaki savjet mi je dragocjen.
-
tumbelina
#880 Re: Bebe - ALL ABOUT!
zlatiborka wrote:Zdravo mamama i tatama....
Inace ima urednu stolicu i prdi u rafalima....![]()
meni je patronažna sestra (a ne dr.) rekla da stavljam dugme ali ja nisam i kila se povukla sama od sebe sa nekoliko mjeseci. dr mi je rekla da, eventualno ukoliko bude komplikacija, to se operiše negdje oko godine ako se samo ne povuče... i još mi je dr rekla da je ok ako je pupak mekan i ako se, pritiskom prsta vraća u ''šupljinu'' a ako je pupak tvrd i ne može se vratiti, e tad treba reagovati. inače, super što tako fino napreduje
- putujucidzindas
#881 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja sam stavljala bas malo dugme, koje bih oblozila vatom. Isto su nam rekli, ako pupak izadje vani kad placei li se napreze, to je normalno, pa onda nekad bude u ravni sa stomakom, nekad uvucen. Prestala sam stavljati kad su pocele vrucine, jer bih lijepila to flasterom, a on bi se skroz osuo ispod flastera, i sve je OK. Pedijatrica nam je rekla da to zna izgledati bas kao jaje, do te velicine moze izaci i da se to regulise do godinu dana. Tek bi poslije trebalo intervenisati..
-
duboka_misao
#883 Re: Bebe - ALL ABOUT!
podsjeti me na ovu knjigu

- otherside
#884 Re: Bebe - ALL ABOUT!
biti majka je posao prepun pomijesanih emocija
u jednom momentu ljubis i grlis dijete, cini se da bi ti srce puklo da mu se bilo sta desi a u slijedecem bi ga bacio kroz prozor
ili u blazoj varijanti posudio nekome na par mjeseci
u jednom momentu ljubis i grlis dijete, cini se da bi ti srce puklo da mu se bilo sta desi a u slijedecem bi ga bacio kroz prozor
ili u blazoj varijanti posudio nekome na par mjeseci
-
presca
#885 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Cure dugo vam se nisam javila .Jucer sam zavrsila u bolnici ,i rekli su mi strogo da mirujem .Ako se ne budem pridrzavala da cu lezati u bolnici do porodjaja .Kako lezati i mirovati pored troje male djece .Ja sam se sva isprepadala.Inace sam jako aktivna stalno trcim od jednog do drugog djeteta i meni mirovanje nenormalno tesko pada.Pogotovo sada kada znam da ce mi njih podici majka i svekrva bukvalno
.Lijep pozdrav i uzivajte u svojim malisanima
- Felidae
#886 Re: Bebe - ALL ABOUT!
miruj kako god znas,pa i ako to znaci da ce ti mama i svekrva pomoci, nece to biti zauvijek...
mi smo svog malenog danas sunetili, sve je proslo hB kako treba.
mi smo svog malenog danas sunetili, sve je proslo hB kako treba.
- Alhemicarkaa
#887 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Felidae, čestitam.
Zlatiborka, od srca čestitam unuka, baš si me pbradovala. O grčevima ne znam puno, mi kod naše skoro da ih nismo ni osjetili.
presca, djecu ti neće odgojiti mama i svekrva, pa ti si tu, ne ideš nigdje, to što će voditi malo više računa o njima je sasvim normalno, i moja mama našu stalno nosa, presvlači, kupa, ja vidim da uživa u tome pa je pustim kad god imam priliku, ali mama ostaje mama. Ipak mene pogledom isprati svaki put kad uđem i izađem iz prostorije, počne plakati kad se odmaknem i slične stvari po kojima znam da sam mama
Zlatiborka, od srca čestitam unuka, baš si me pbradovala. O grčevima ne znam puno, mi kod naše skoro da ih nismo ni osjetili.
presca, djecu ti neće odgojiti mama i svekrva, pa ti si tu, ne ideš nigdje, to što će voditi malo više računa o njima je sasvim normalno, i moja mama našu stalno nosa, presvlači, kupa, ja vidim da uživa u tome pa je pustim kad god imam priliku, ali mama ostaje mama. Ipak mene pogledom isprati svaki put kad uđem i izađem iz prostorije, počne plakati kad se odmaknem i slične stvari po kojima znam da sam mama
- Felidae
#888 Re: Bebe - ALL ABOUT!
hvala..
uff,citam sad, i to jeste tako, mama je mama...stalno me pogledom trazi po prostoriji, a ja nemogu biti sretnija kad vidim kako mi se obradujem kad me ugleda. ja nekako nisam navikla da mi mama ili svekrva puno oko malog, moze,ali ja uvijek nadgledam...znam da pretjerujem. a za koji dan pocinjem raditi pa mi se zeludac okrene kad pomislim da me nece biti pola dana, neznam kako cu....vjerovatno je ovo problem svih mama kad se vracaju na posao, ali on je navikao na mene, muz radi neke uzasne smjene od po 12 sati, tako da smo mali i ja pravo cesto sami...ma prezivjecu i to, kad sam sunecenje

uff,citam sad, i to jeste tako, mama je mama...stalno me pogledom trazi po prostoriji, a ja nemogu biti sretnija kad vidim kako mi se obradujem kad me ugleda. ja nekako nisam navikla da mi mama ili svekrva puno oko malog, moze,ali ja uvijek nadgledam...znam da pretjerujem. a za koji dan pocinjem raditi pa mi se zeludac okrene kad pomislim da me nece biti pola dana, neznam kako cu....vjerovatno je ovo problem svih mama kad se vracaju na posao, ali on je navikao na mene, muz radi neke uzasne smjene od po 12 sati, tako da smo mali i ja pravo cesto sami...ma prezivjecu i to, kad sam sunecenje
- otherside
#889 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ne samo da ces prezivjeti nego ces poslije nekoliko dana na poslu poceti uzivati medju odraslim ljudimaFelidae wrote:hvala..
uff,citam sad, i to jeste tako, mama je mama...stalno me pogledom trazi po prostoriji, a ja nemogu biti sretnija kad vidim kako mi se obradujem kad me ugleda. ja nekako nisam navikla da mi mama ili svekrva puno oko malog, moze,ali ja uvijek nadgledam...znam da pretjerujem. a za koji dan pocinjem raditi pa mi se zeludac okrene kad pomislim da me nece biti pola dana, neznam kako cu....vjerovatno je ovo problem svih mama kad se vracaju na posao, ali on je navikao na mene, muz radi neke uzasne smjene od po 12 sati, tako da smo mali i ja pravo cesto sami...ma prezivjecu i to, kad sam sunecenje![]()
- niko_niko_kao_ja
#890 Re: Bebe - ALL ABOUT!
moj priljepak nece nikom, odnosno hoce 5 sekundi i onda i rukicama i nogicama mlati prema meni da ga uzmem, ako ga ne uzmem u roku od 2 sekunde pocinje frka. zato mama rucak pravi 3 sata, kucu cisti 10 dana
ali nebitno. bitno je da je bebac sretan
inace ja vecu mazu od njega nisam vidjela, a vidjela sam raznoraznih 
- otherside
#891 Re: Bebe - ALL ABOUT!
tako vam je sa maminim sinovima.
rodite tati kcerku pa cete uzivati kad je on kuci
moja trci po kuci i pola dana mantra: tata, tata, ta-ta
rodite tati kcerku pa cete uzivati kad je on kuci
- niko_niko_kao_ja
#892 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ja ko da gledam i da kcerku rodim opet bi se za mene ljepila 
-
presca
#893 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Isti je moj sin ,ali on hoce drugima dok mene nema u sobi ili dok me ne cuje .Tada je prava maza i svi odusevljeni sa njim ,gnjave ga .Cim cuje mene ili vidi to haos nastaje .Odmah da ga ja uzmem ni 2 sekunde vise nece kod nekoga da ostane .A kcerke su mrvicu drugacije .Njih dvije su ljubomorne na brata strasno .Kada vide da ja njega nosam nema sanse da ih ja poslije uzmem .Ali su i one maze velike.I one hoce kod sviju kada sam ja tu .Ali ja malo branim da ih ne naviknu na ruke .Iako vec vidim razliku kako ja lezim .Jer mama i svekrva jedva docekale da im rade sta hoce
.Po cijele dane ih nosaju .Djeca vise nece mirno u kolica .
-
zbunjena2010
#894 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja imam pitanjce za mame koje su putovale sa malim bebicama. Treba li bebi pasos za prelazak granice u HR? Znam da j moglo sa rodnim listom ali neko mi rece da treba pasos. Inace smo jucer izasle iz ceteresnice 
-
safran
#895 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ništa Rodni list - pasoš je obavezan! A presmiješno je što ta slika od 40 dana vrijedi 3 godine.
- vanad
#896 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mi za dva dana izlazimo iz ceteresnice
. Mi smo malog slikali za pasos kad je tacno mjesec dana imao. Meni sega, nemas ga sta vidjeti, niti drzi glavu pa ga meni na prsa prislonili a preko mene neku pelenu stavili da bude bijela podloga. Slikali smo i stariju kcerku (za mjesec 2 godine aBd) ali posto nju planiram poslati ovaj vikend na more sa mojim roditeljima ici ce sa pasosom sa slikom od cetri mjeseca
.
Nego sam vas htjela pitati kad namjeravate ici sa tim skroz malim bebama na more? Ja nesto kontam krajem septembra ali zavisi od bebceta kako bude prilagodiv. Krajem septembra bi trebao imati 2.5 mjeseca.
Nego sam vas htjela pitati kad namjeravate ici sa tim skroz malim bebama na more? Ja nesto kontam krajem septembra ali zavisi od bebceta kako bude prilagodiv. Krajem septembra bi trebao imati 2.5 mjeseca.
- Female_Sa
#897 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Eh...moja nece od mene ni minutu jednu, takva je bila i ko beba i sad je ista, ima godinu i po. Dok odem do WC-a ako ostane sa babom...ma to je vriska i bacanje po podu "ode mama, ode mama"otherside wrote:tako vam je sa maminim sinovima.
rodite tati kcerku pa cete uzivati kad je on kuci![]()
- otherside
#898 Re: Bebe - ALL ABOUT!
moja vrlo rijetko izgovara rijec "mama" iako joj je 20 mjeseci. "tata" kaze svakih 2-3 minute, ostali fond rijeci kako kad ali mama jednom hefticnoFemale_Sa wrote:Eh...moja nece od mene ni minutu jednu, takva je bila i ko beba i sad je ista, ima godinu i po. Dok odem do WC-a ako ostane sa babom...ma to je vriska i bacanje po podu "ode mama, ode mama"otherside wrote:tako vam je sa maminim sinovima.
rodite tati kcerku pa cete uzivati kad je on kuci![]()
mozda je do mene
-
duboka_misao
#899 Re: Bebe - ALL ABOUT!
je, losa si majka bla bla nisi povezana sa djetetom na astralnom nivou
moj ne govori ni mama ni tata nego DAJ MI !ko u kafani da narucuje..
- otherside
#900 Re: Bebe - ALL ABOUT!
doduse, ja vicem na nju i podjahkad je opalim po guzi jer postane nesnosljiva pa je mozda to razlog sto me bojkotuje
neki dan cujem ja nju kako nesto cici, vristi, pogledam, kad ona stavila lutku na stolicu, stala ispred nje, podigla prstic i prijeti joj
neki dan cujem ja nju kako nesto cici, vristi, pogledam, kad ona stavila lutku na stolicu, stala ispred nje, podigla prstic i prijeti joj