Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
šatirana_ljubičica

#6526 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by šatirana_ljubičica »

MedenoSrce wrote:a koliko je djetetu dinago :D

3 :)
MedenoSrce

#6527 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by MedenoSrce »

ne mislim da je dijete u tim godinama sposobno da metabolizira alkohol (zavisi naravno i od procenta alkohola ali pretpostavljam da se ovdje ne radi o tragovima). Kasalj je prirodni podrazaj i ne treba ga susprezati, poticati iskasljavanje.
Napraviti caj/sok od lovorovog lista , malo meda, limuna i cejlonskog cimeta i dati djetetu da pije.
šatirana_ljubičica

#6528 Re: Bebe - ALL ABOUT!

MedenoSrce wrote:ne mislim da je dijete u tim godinama sposobno da metabolizira alkohol (zavisi naravno i od procenta alkohola ali pretpostavljam da se ovdje ne radi o tragovima). Kasalj je prirodni podrazaj i ne treba ga susprezati, poticati iskasljavanje.
Napraviti caj/sok od lovorovog lista , malo meda, limuna i cejlonskog cimeta i dati djetetu da pije.
da, naravno, ovo je sirup više za iskašljavanje...ma ne znam...izbjegavam sirupe inače, ali sad baš nešto se strašno zakašljao pa mu poletih kupiti sirup i nije bilo Prospana u toj apoteci,dade mi ovaj.....
procenat je 1,7 %
napraviću taj čaj u svakom slučaju, hvala! :thumbup:
dama_u_crnom

#6529 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Kako zastiti djecu od ujeda komaraca? Malu su vec poceli da ujedaju plus sto ona to stalno cacka i cese tako da ima bukvalno fleke crvene na rukama. :? Ima li neki sprej protiv komaraca kojim se moze namazati bebina koza? Ili bilo sta drugo sto zaista pomaze?
šatirana_ljubičica

#6530 Re: Bebe - ALL ABOUT!

dama_u_crnom wrote:Kako zastiti djecu od ujeda komaraca? Malu su vec poceli da ujedaju plus sto ona to stalno cacka i cese tako da ima bukvalno fleke crvene na rukama. :? Ima li neki sprej protiv komaraca kojim se moze namazati bebina koza? Ili bilo sta drugo sto zaista pomaze?
ima sprej, raspitaj se u apoteci
Ma.Le.Na

#6531 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Ma.Le.Na »

Pomagajte
Mali pobudali od zubića
Toliko ga desni svrbe da je užas nervozan
Od trljanja mu je i cistica iskočila na desnoj cetvorki, vodili pedijatru kaže od trljanja...dali nam onu ljubicastu tečnost
Preporucite mi neki gel za namazati...mislila sam nista ne mazati ali danas je bas kulminiralo..toliko je nervozan da je to užas..pati se strasno
Kupila mu neke glodalice ali mu ne pasu...neke mu male..neke prevelike..tek naučio hvatati pa ne zna ni kako treba držat kamoli primaknut ustima kako treba
Zoya

#6532 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Zoya »

Apoteka odmah! Uzmi neki gel koji ce mu hladiti taj dio.
funeral blues

#6533 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by funeral blues »

Baby gengigel je dobar. Probaj s njim.
orange

#6534 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by orange »

Drage mame, jesu li vasa djecica vristala kad su bila u dobi od 6,7 mjeseci? Ne mislim vristala u smislu da placu nego bukvalno je to vriska, prava pravcata... Savrseno raspolozen, nasmijan, nervozan, gladan, pospan... Vristao bi u svakom momentu. Nikako ne mogu da odredim sta je okidac ali kad pocne sa tim kricima i vriscima, mene tacno bude stid komsiluka, mislice narod Bog zna sta radimo djetetu :D U pocetku nisam pretjerano obracala paznju ali sad mi vec pocinje ici na zivce, zna po cijeli dan tako vristati bez ikakvog razloga. Trebam li se brinuti ili je to samo faza?
JanuaryJones

#6535 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

orange wrote:Drage mame, jesu li vasa djecica vristala kad su bila u dobi od 6,7 mjeseci? Ne mislim vristala u smislu da placu nego bukvalno je to vriska, prava pravcata... Savrseno raspolozen, nasmijan, nervozan, gladan, pospan... Vristao bi u svakom momentu. Nikako ne mogu da odredim sta je okidac ali kad pocne sa tim kricima i vriscima, mene tacno bude stid komsiluka, mislice narod Bog zna sta radimo djetetu :D U pocetku nisam pretjerano obracala paznju ali sad mi vec pocinje ici na zivce, zna po cijeli dan tako vristati bez ikakvog razloga. Trebam li se brinuti ili je to samo faza?
Faza. Isto sam mislila bože reko šta će ljudi misliti. Vježba glasić i čuje sebe i zanimljivo je. Proći će ;)
orange

#6536 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by orange »

JanuaryJones wrote:
orange wrote:Drage mame, jesu li vasa djecica vristala kad su bila u dobi od 6,7 mjeseci? Ne mislim vristala u smislu da placu nego bukvalno je to vriska, prava pravcata... Savrseno raspolozen, nasmijan, nervozan, gladan, pospan... Vristao bi u svakom momentu. Nikako ne mogu da odredim sta je okidac ali kad pocne sa tim kricima i vriscima, mene tacno bude stid komsiluka, mislice narod Bog zna sta radimo djetetu :D U pocetku nisam pretjerano obracala paznju ali sad mi vec pocinje ici na zivce, zna po cijeli dan tako vristati bez ikakvog razloga. Trebam li se brinuti ili je to samo faza?
Faza. Isto sam mislila bože reko šta će ljudi misliti. Vježba glasić i čuje sebe i zanimljivo je. Proći će ;)
Blago mami svojoj, koliko ga vjezba, bice u najmanju ruku operski pjevac :D
Hvala na umirujucim rijecima ;-)
radenska

#6537 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

ta ti faza traje jedno tri godine hahaha , mom je dvije i po, i kad se pocne derati po balkonu, tj. to opersko pjevanje, pola naselja ga cuje. I lutalice se razbjeze. :lol: :lol: :lol:
Ma.Le.Na

#6538 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Ma.Le.Na »

Pitanje
Djecak jos malo pa 4 mjeseca
Cini mi se jako grub
Brzi jaki pokreti, nogicama udara "trci"..rukicama isto bas odalami :lol:
Zanima me jesu li takvi svi...djecaci djevojcice?
Od pocetka je bio jaka beba mashallah i kontam da ga mi nismo malo grubljim pristupom ucinili grubim?
Mazimo se i sve al nekako smo ga uvijek hendlali kao jacu zivlju zilaviju bebu
Vjerovatno trosi energiju na ovaj nacin ..who knows
MedenoSrce

#6539 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by MedenoSrce »

ako se cini kao da ima povecan misicni tonus postoje vjezbe za to (kod nas se hipertoniji i hipotoniji ne pristupa sa duznom paznjom), djetetom rukovati http://www.udruga-oko.hr/_images/docume ... finale.pdf
dijete sto vise drzati na podu

nemaju bebe koordinaciju pokreta, nisu svjesni svoga tijela pa je to najvjerovatnije uzrok ali opet gornje infor. mozda pomogne nekome.
Last edited by MedenoSrce on 14/05/2015 13:55, edited 1 time in total.
manekenka u penziji

#6540 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Koliko mlijeka poslje godine?
suspect_zero

#6541 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suspect_zero »

radenska wrote:ta ti faza traje jedno tri godine hahaha , mom je dvije i po, i kad se pocne derati po balkonu, tj. to opersko pjevanje, pola naselja ga cuje. I lutalice se razbjeze. :lol: :lol: :lol:

Upravo tako :-D sinoć u 10 h izleti na balkon popeo se na stolicu i opleo :lol:
dama_u_crnom

#6542 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

manekenka u penziji wrote:Koliko mlijeka poslje godine?
Trebalo bi 500 ml dnevno mlijeka i mlijecnih proizvoda.
orange

#6543 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by orange »

suspect_zero wrote:
radenska wrote:ta ti faza traje jedno tri godine hahaha , mom je dvije i po, i kad se pocne derati po balkonu, tj. to opersko pjevanje, pola naselja ga cuje. I lutalice se razbjeze. :lol: :lol: :lol:

Upravo tako :-D sinoć u 10 h izleti na balkon popeo se na stolicu i opleo :lol:
Zene drage nemojte me prepadati :D ovom mom je tek 6,5 mjeseci, necu ga valjda ovako do skole slusati uhhh :-)

Lakse mi je sad se sjetih da nemam balkona, Bar nece imati gdje izaci da izvodi performans :lol:
manekenka u penziji

#6544 Re: Bebe - ALL ABOUT!

dama_u_crnom wrote:

Cek, cek, cek i mlijeka i mlijecnih proizvoda?

Mozda si mislila ili jednog ili drugog.

Ja imam problema i dalje sa unosom. Ima dana kada jedva 300 ml mlijecnog proizvoda unese u sebe.

LM, evo bebara hoda vec oko 3 mjeseca samostalno ali zna da s vremena na vrijeme ubacuje noge unutra ili da "usinuto" hoda. Mozda i ne bih toliku brigu tome pridavala da joj kukovi ne akljocaju kada je npr.drzim u rukama a ona kao cupka tj.plese.

Umisljam li ja da nesto ne stima? Ja bih nju najradije poslala na oregled kukova. A prvi pregled nam je bio sasvim OK. Hm...
Magarece_godine

#6545 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Magarece_godine »

Mi sa 14 mjeseci ponekad dnevno i skoro litar mlijeka spucamo :D

Od ponedjeljka moramo u jaslice :(
dama_u_crnom

#6546 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

manekenka u penziji wrote:
dama_u_crnom wrote:

Ja imam problema i dalje sa unosom. Ima dana kada jedva 300 ml mlijecnog proizvoda unese u sebe.

LM, evo bebara hoda vec oko 3 mjeseca samostalno ali zna da s vremena na vrijeme ubacuje noge unutra ili da "usinuto" hoda. Mozda i ne bih toliku brigu tome pridavala da joj kukovi ne akljocaju kada je npr.drzim u rukama a ona kao cupka tj.plese.

Umisljam li ja da nesto ne stima? Ja bih nju najradije poslala na oregled kukova. A prvi pregled nam je bio sasvim OK. Hm...
Ukupno 500 ml dnevno ukljucujuci sve mlijecne proizvode. :) Ako nece puno mlijeka, gledaj da joj forsiras hranu bogatu kalcijem.
I moja isto zeza s mlijekom, gledam da joj bar jedan obrok bude mlijecni, a ovako na casu da pije, kako kad, nekad popije u sekundi, nekad nece ni da okusi.
Pokusaj joj staviti malo meda u mlijeko, ako je probala med. Kod moje to prolazi. Ili ponekad kras express, ali gledam da to ne bude cesto. :)
A ovo za kukove, fakat ne znam, tvoja je dosta rano prohodala, ne znam ima li to neke veze, ali ako se brines, odvedi je na pregled da si mirnija.
Mis mekinjas

#6547 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Zna li neko gdje ima kupiti tomme tippee grijalica za bočice, ili bilo koja druga u Sarajevu?
Ma.Le.Na

#6549 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Ma.Le.Na »

Dotea u mostaru ima tt proizvode
Meni su donjeli izdajalicu u sarajevo bez ikakvog dodatnog troska
Jako su ljubazni, nazovi pa.pitaj imaju li
imas kontakt na dotea.ba
manekenka u penziji

#6550 Re: Bebe - ALL ABOUT!

dama_u_crnom wrote:
manekenka u penziji wrote:
dama_u_crnom wrote: Trebalo bi 500 ml dnevno mlijeka i mlijecnih proizvoda.

Ukupno 500 ml dnevno ukljucujuci sve mlijecne proizvode. :) Ako nece puno mlijeka, gledaj da joj forsiras hranu bogatu kalcijem.
I moja isto zeza s mlijekom, gledam da joj bar jedan obrok bude mlijecni, a ovako na casu da pije, kako kad, nekad popije u sekundi, nekad nece ni da okusi.
Pokusaj joj staviti malo meda u mlijeko, ako je probala med. Kod moje to prolazi. Ili ponekad kras express, ali gledam da to ne bude cesto. :)
A ovo za kukove, fakat ne znam, tvoja je dosta rano prohodala, ne znam ima li to neke veze, ali ako se brines, odvedi je na pregled da si mirnija.
Hvala na odg. Ma odvest cu ja nju doktoru pa makar i umisljala.

@Magarece: Koliko tvoj bebac ima? Nadam se da ce sve biti ok u jaslicama...
Post Reply