Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
dance_mom

#6501 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dance_mom »

granita wrote:
dance_mom wrote:Žene, kakvo je stanje sad sa porodiljnim naknadama u KS? mislim na zaposlene mame...jesu redovne naknade, ima li neko da se porodio u decembru, a da je već dobio pare?
Ja sam se porodila u avgustu, a pare dobila u januaru. "Redivni" su, kasne jedan mjesec, nije strasno :)
znači i tu sve po starom...hvala :)
Ma.Le.Na

#6502 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Ma.Le.Na »

Zamolila bih za preporuku glodalice za bebu
Malom je skoro 3 mj...pojede ruke..jos nije naucio ni drzati sstvari ali su ruke stalno u ustima...tacno trlja desni..pa bih nekako da.mu olaksam

Takodjer preporuka za kremu za suncanje
Idemo u maju na more pa da ga mogu zastititi
I uopceno sve savjete oko odlaska dole...ovo nam je prvi duzi put...strah me da nesto ne zaboravim :cry:
CherryLips

#6503 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Ja sam mu uzela neku u dm-u,opet ćeš mu to ti čuvati da gloca,sve je to u pet deka.
Krema nam bila Nivea za djecu,faktor 50.
Sesiric većeg oboda,lijekovi koji bi mogli zatrebati -u slučaju proljeva,temp.,uboda komarca i sl. Mislim da imaju po netu ti neki spiskovi,ja sam ih gledala kad smo isli na more prvi put.
jedna tamo

#6504 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by jedna tamo »

i ova moja je počela ruku gurati u usta :D tačno trlja desni i večeras baš tražim u dm-u tu neku glodalicu, al piše 3+ mjeseca...znači može se kupiti i nije bitno koja? pretpostavljam da je to sve slično....
manekenka u penziji

#6505 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Nemojte kupovati debele glodalice.
Moja sa tri mjeseca nije mogla strpati u usta onu dm-ovu sto izgleda kao cvijet.

Uzmite tanje za taj uzrast.
dama_u_crnom

#6506 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Do kada se djeci moraju davati D vitamin kapi? Mojoj je 19 mjeseci i jos uvijek joj svaki dan dajem...
dance_mom

#6507 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dance_mom »

dama_u_crnom wrote:Do kada se djeci moraju davati D vitamin kapi? Mojoj je 19 mjeseci i jos uvijek joj svaki dan dajem...
Po savjetu doktorice, starijoj curici prestali davati nakon prvog rođendana...
dama_u_crnom

#6508 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

dance_mom wrote:
dama_u_crnom wrote:Do kada se djeci moraju davati D vitamin kapi? Mojoj je 19 mjeseci i jos uvijek joj svaki dan dajem...
Po savjetu doktorice, starijoj curici prestali davati nakon prvog rođendana...
Moja je zadnji put na pregledu bila s 13 mjeseci i tad mi je doktorica rekla da nastavim davati. Eh sad ne znam do kad. :)
Mis mekinjas

#6509 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Zavisi kad je dijete rodjeno.
Pravilo je prva godina cijela i jos dvije zime (mjeseci sa R, septembar do april)
Moje dijete je rodjeno u 11. mjesecu, pio je kapi cijelu prvu godinu i nastavio zimu, sad ce pauza i jos jedna zima.
dama_u_crnom

#6510 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Mis mekinjas wrote:Zavisi kad je dijete rodjeno.
Pravilo je prva godina cijela i jos dvije zime (mjeseci sa R, septembar do april)
Moje dijete je rodjeno u 11. mjesecu, pio je kapi cijelu prvu godinu i nastavio zimu, sad ce pauza i jos jedna zima.
Hvala ti puno. :D I kod moje je isto, rodjena u septembru, pila citavu prvu godinu, nastavila zimu, dakle sad pauza i jos jedna zima. :)
dama_u_crnom

#6511 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Znam da se sa vakcinisanjem djeteta moze kasniti, da li isto vazi i za revakcinaciju ili moramo doci onda kada su nam rekli? I da li se mogu primati vakcine u toku ljeta? :)
Mis mekinjas

#6512 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Malisa odbio dudu sa okruglih 17 mjeseci.
Ne bunim se, nije to toliko strasno, ali dijete se malo teze umiri kad treba zaspati. On nije drekavac nikakav, ali sad ipak malo vise place.
Imao je rotavirus, povratio sa dudom i bice mu se zgadila. Kad je vidi razveseli se dudi, i pocne kasljucati i baci je. Prvi dan sam mu je pokusala dati, namazala je sa eurokremom, pocuclao je, ali isto kao da nikad dudu nije imao u kljunu. Pljunuo i otisao.
Jel' iko imao ovu situaciju? Ima li nade da mu dudu vratim samo da ga malo umiri po potrebi.
Zoya

#6513 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Zoya »

Ma.Le.Na wrote:Zamolila bih za preporuku glodalice za bebu
Malom je skoro 3 mj...pojede ruke..jos nije naucio ni drzati sstvari ali su ruke stalno u ustima...tacno trlja desni..pa bih nekako da.mu olaksam

Takodjer preporuka za kremu za suncanje
Idemo u maju na more pa da ga mogu zastititi
I uopceno sve savjete oko odlaska dole...ovo nam je prvi duzi put...strah me da nesto ne zaboravim :cry:
izbjegavaj kreme sa faktorom 50, glupost zesca. faktor 25 je sasvim dovoljan ako ne i manje.

Sesiric obavezan, dosta tecnosti (prokuhavaj vodu taman i da je kupljena) i ako dojis drzi se toga. Nemoj mu slucajno davati sladoled. Pazi na ushi da mu se ne napune vodom, nedo Bog nikom te muke jos kad ti ne zna reci sta je :( Chepici/sirup.Obavezan odlazak kod kuce i odmor za njega a i za vas popodne. I ne plasi se :-D Taman ces vidjeti kako ce se ponasati. A znam sta znaci biti majka i brinuti se :srce:
dama_u_crnom

#6514 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Mis mekinjas wrote:Malisa odbio dudu sa okruglih 17 mjeseci.
Ne bunim se, nije to toliko strasno, ali dijete se malo teze umiri kad treba zaspati. On nije drekavac nikakav, ali sad ipak malo vise place.
Imao je rotavirus, povratio sa dudom i bice mu se zgadila. Kad je vidi razveseli se dudi, i pocne kasljucati i baci je. Prvi dan sam mu je pokusala dati, namazala je sa eurokremom, pocuclao je, ali isto kao da nikad dudu nije imao u kljunu. Pljunuo i otisao.
Jel' iko imao ovu situaciju? Ima li nade da mu dudu vratim samo da ga malo umiri po potrebi.
Nisam bila u takvoj situaciji, jer moja dudu nikad nije htjela. Ali iskreno ne vidim potrebu za vracanjem dude. Nije on vise mala beba. Bice ti mozda frka prvih par dana dok se ne navikne i to je to.
funeral blues

#6515 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by funeral blues »

Ne bih je ni ja vraćala, kasnije ti valja opet odvikavati, a nije više tako mali, da se ne može smiriti bez nje. Pretrpite plač nekoliko dana i naviknuće se. Probaj ga zabaviti nečim drugim, igračkom, igrom, hranom... Što je prije bacite, to će zdravije zube imati.
Magarece_godine

#6516 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Magarece_godine »

Zna li neko koha je procedura za uzimanje brisa na ilidzi? Imamo uputnice, jel se trebami najavit? Kakio ćemo za bris stolice :-D treba nam to za jaslice
duboka_misao

#6517 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Magarece_godine wrote:Zna li neko koha je procedura za uzimanje brisa na ilidzi? Imamo uputnice, jel se trebami najavit? Kakio ćemo za bris stolice :-D treba nam to za jaslice
odes sa uputnicom na drugi sprat mislim, odmah tu iza saltera rade briseve, za gonance imas kupiti u apoteci malu kutijicu sa kasicicom, ne treba nositi citavu pelenu kao uzorak ; samo trazi kutijicu za koprokulturu .
Magarece_godine

#6518 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Magarece_godine »

Hvala za odgovor. Znaci moze bilo koji dan?
Cholina_Lokica

#6519 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Cholina_Lokica »

Bilo koji dan mozete, samo sto uzorke primaju do 8 ili 9 ujutro, bar je tako prije bilo, ne znam jesu li produzili sta
duboka_misao

#6520 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by duboka_misao »

Cholina_Lokica wrote:Bilo koji dan mozete, samo sto uzorke primaju do 8 ili 9 ujutro, bar je tako prije bilo, ne znam jesu li produzili sta
do 11 primaju, subotom do 9 a preuzimanje cini mi se 4, 5 dana
šatirana_ljubičica

#6521 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by šatirana_ljubičica »

Mame, jeste li imale iskustva sa dječijim sirupima koji u sastavu imaju etanol? :shock: :?
šatirana_ljubičica

#6522 Re: Bebe - ALL ABOUT!

šatirana_ljubičica wrote:Mame, jeste li imale iskustva sa dječijim sirupima koji u sastavu imaju etanol? :shock: :?
iko?niko??
nisam znala da me mame ne vole... :-)
Mis mekinjas

#6523 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

A koji je sirup u pitanju?
MedenoSrce

#6524 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by MedenoSrce »

a koliko je djetetu dinago :D
šatirana_ljubičica

#6525 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Mis mekinjas wrote:A koji je sirup u pitanju?
Nisam sigurna sad kako se zove, neka beogradska firma, protiv kašlja...
Post Reply