Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
-
dama_u_crnom
#6401 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Treba mi savjet vezano za spavanje djeteta. Dakle moja djevojcica od godinu i po, zadnjih par mjeseci nece da spava u toku dana. Zaspe navece u 8 i probudi se ujutru oko 8 i to je to. Medjutim zadnjih 15-ak dana zna zaspati i u toku dana, ali tek nekad oko 4 sata. To mi je kasno za popodnevni san, jer je onda navece jedva uspavam. Eh sad ne znam kako da joj pomjerim taj dnevni san da bude nekad npr. oko 1?
- manekenka u penziji
#6402 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mi isto imamo problema sa snom.
Ako odspava 2x onda odgodi vecernje spavanje do 22-23h. Ja se trudim da ima jedno spavanje oko 12:00 do 13:30-14:00 a ako joj se poslje opet prispava, zabavljam je do iznemoglosti.
Obavezno joj se prispava oko 17:30 pa je dva-tri sata okupiram nekim glupostima. Odemo u spavacu pa se ona baca po krevetu, "slazemo" odjecu, mahalamo kroz prozor,"listamo" casopis...
I onda spavanac u 20:00 do 6:30-7:00
Edit: A da je pokusas probuditi ranije pa da ranije odradi popodnevni san?
Ako odspava 2x onda odgodi vecernje spavanje do 22-23h. Ja se trudim da ima jedno spavanje oko 12:00 do 13:30-14:00 a ako joj se poslje opet prispava, zabavljam je do iznemoglosti.
Obavezno joj se prispava oko 17:30 pa je dva-tri sata okupiram nekim glupostima. Odemo u spavacu pa se ona baca po krevetu, "slazemo" odjecu, mahalamo kroz prozor,"listamo" casopis...
-
dama_u_crnom
#6403 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Nece ni tako. Neki dan se sama u 6 ujutru probudila i zaspala je opet tek oko 4.manekenka u penziji wrote:Mi isto imamo problema sa snom.
Stvarno malo spava..
- manekenka u penziji
#6404 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma njoj, kao i mojoj tacno fali jedan sat sna.
Ako sta promjenis, javi da i ja pokusam
- Ma.Le.Na
#6405 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Kad smo kod spavanja..kakav rezim su vam imale bebe od 2 mjeseca..dojene
Nas nikako da uhvati neki ritam..
-
dama_u_crnom
#6406 Re: Bebe - ALL ABOUT!
manekenka u penziji wrote:Ma njoj, kao i mojoj tacno fali jedan sat sna.
-
dama_u_crnom
#6407 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Moja je toj dobi spavala kad god joj se spava, nismo imali nikakav ritam.Ma.Le.Na wrote:Kad smo kod spavanja..kakav rezim su vam imale bebe od 2 mjeseca..dojene
- CherryLips
#6408 Re: Bebe - ALL ABOUT!
U toj dobi samo klopa i spavanje,i pomalo devera sa grčevima. Ne znam da smo ganjali ni imali neki poseban ritam..sika na svako tri, tri i po sata,spavanac,naravno da je bilo i dužih perioda bez sna,ali to je potpadalo pod onu staru narodnu"a sta ćeš,dijete mijenja"
-
radenska
#6409 Re: Bebe - ALL ABOUT!
moj evo dvije godine pa i dalje mijenja hahahah, a ova mala odtri mjeseca spava kad joj se spava 
-
dona868
#6410 Re: Bebe - ALL ABOUT!
tesko je uvesti ritam bebi sa 2 mj, pogotovo dojenoj...neka spava kad joj se spava.Ma.Le.Na wrote:Kad smo kod spavanja..kakav rezim su vam imale bebe od 2 mjeseca..dojene
I mom malenom je godinu i pol i uzas jedan sa snom....pogotovo u toku noci...jos uvijek se budi bezbroj puta a ako ne budi vrti ko sis
Po danu smo i nekako uveli nekakva rezim...spava oko 13:30....i u vecini slucajeva odspava oko 2 sata
-
Sunculish
#6411 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Moja curica je dojila godinu i po i dok je dojila, spavala je 2h, dojila i sve tako na dva sahata. I noću isto. Ja joj nisam uspostavljala nikakav ritam, ona je meni
i vodila sam se onom, kako neko gore reče, mijenjaju se djeca.
-
radenska
#6412 Re: Bebe - ALL ABOUT!
zene gdje mogu kupiti u sarajevu neki cd dvd sa edukativnim sadrzajem, tacnije ucenje slova i brojeva za jednog trogodisnjeg djecaka. Nigdje po netu ne mogu da nadjem
-
safran
#6413 Re: Bebe - ALL ABOUT!
za taj uzrast su više boje, oblici i zvuci - slova i brojevi idu malo kasnijeradenska wrote:zene gdje mogu kupiti u sarajevu neki cd dvd sa edukativnim sadrzajem, tacnije ucenje slova i brojeva za jednog trogodisnjeg djecaka. Nigdje po netu ne mogu da nadjem
-
radenska
#6414 Re: Bebe - ALL ABOUT!
trebala bih to poslati u inostranstvo da dijete uci brojeve i slova kuci na bosanskom kad dodje vrijeme za to. u skoli ce engleski savladati
-
safran
#6415 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ma skontala sam to ali ako tražiš brojke i slova prilagođeno za trogodišnjaka teško ćeš naći. tek negdje za uzrast od 5 godina pa naviše. najbolje da pošalješ svog malog ko instruktora - kad progovori.radenska wrote:trebala bih to poslati u inostranstvo da dijete uci brojeve i slova kuci na bosanskom kad dodje vrijeme za to. u skoli ce engleski savladati
- Ma.Le.Na
#6416 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne znam za kasete al.imas igracaka fisher price i sve su prevedene na "nas"
Hr cini mi se al imaju i brojevi slova itd
Mi dobili kao telefoncic, kad pritisne kaze broj
A poklonili smo tako neku loptu...isto pritisnes i "prica"
Fisher price imas u bingu hadzicima a ima i u BBIu u toy store radnji...ne znam ima li razlike u cijeni ne upratih
Za ritam..pretpostavih al reko da pitam
Koga god pitas to kupanje u tacno taj sat, spavanje u tacno taj...spavanje po noci i sl...ovaj nas bas tako po svom pa reko da nismo mi fulili i dijete se naucilo na nered
Hr cini mi se al imaju i brojevi slova itd
Mi dobili kao telefoncic, kad pritisne kaze broj
A poklonili smo tako neku loptu...isto pritisnes i "prica"
Fisher price imas u bingu hadzicima a ima i u BBIu u toy store radnji...ne znam ima li razlike u cijeni ne upratih
Za ritam..pretpostavih al reko da pitam
Koga god pitas to kupanje u tacno taj sat, spavanje u tacno taj...spavanje po noci i sl...ovaj nas bas tako po svom pa reko da nismo mi fulili i dijete se naucilo na nered
- manekenka u penziji
#6417 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Aha, voljela bih vidjeti te bebe sto ferceraju kao svicarski satovi.
Evo 10 mj.pa nista nije tacno u sat. Imamo okvirni period spavanja i budnosti, i to nam je jedini kontinuitet.
Evo 10 mj.pa nista nije tacno u sat. Imamo okvirni period spavanja i budnosti, i to nam je jedini kontinuitet.
-
safran
#6418 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Opet ću napisati priču jedne mame tri komada djece, dva dječaka u par godina i nekih 5-6 godina kasnije curica. Kaže ovako, moji dječaci su uvijek bili dobri, jeli su, ulicom išli držeći se za ruku, nisu se otimali, vrištali, jeli su po redu, spavali po redu. Ja sam gledala druge mame sa djecom koja vrište, otimaju se, neće ovo, neće ono, ne jedu, ne spavaju, ibretila se i živjela u ubjeđenju da sam ja "super-mama". Onda sam rodila NJU! I onda skontala da ja nisam nikakva super-mama već su moji dječaci jednostavno dobri.
- manekenka u penziji
#6419 Re: Bebe - ALL ABOUT!
E ta ti je prica dobra i za mene, koja u neka doba razmisljam da li sam podbacila kao "super mama".
Jedno vrijeme sam govorila NE i ona je znala sta to znaci, uplakana mi dotrci, ali pupusti radnju zbog koje joj je receno NE. Sada to famozno NE ne predstavlja vise nista. I sta sad ja treba da radim? Da nanesem bol uskoro 11-mj.bebi kako bi istakla poentu? Ne pada mi na pamet.
Ostaje mi da je kaznjavam tako sto je stavim u igraonu pa slusam vrisku i gledam histerisanje sve dok je iz iste ne izvadim, ili ona sama ne izade.
Bas jucer razgovaram sa muzem kako se postaviti kao autoritet a da se pri tome dijete ne prepadne i ne povrijedi. Igraona nam je najbolja opcija dok ne nademo nesto pametnije.
Kako uopce doprijeti do bebe i objasniti joj da NE znaci NE?
Jedno vrijeme sam govorila NE i ona je znala sta to znaci, uplakana mi dotrci, ali pupusti radnju zbog koje joj je receno NE. Sada to famozno NE ne predstavlja vise nista. I sta sad ja treba da radim? Da nanesem bol uskoro 11-mj.bebi kako bi istakla poentu? Ne pada mi na pamet.
Ostaje mi da je kaznjavam tako sto je stavim u igraonu pa slusam vrisku i gledam histerisanje sve dok je iz iste ne izvadim, ili ona sama ne izade.
Bas jucer razgovaram sa muzem kako se postaviti kao autoritet a da se pri tome dijete ne prepadne i ne povrijedi. Igraona nam je najbolja opcija dok ne nademo nesto pametnije.
-
dama_u_crnom
#6420 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ovo i mene zanima, mojoj je 18 mjeseci i mogu ja do sutra govoriti NE, ona ce po svom. I isto me zanima kako postaviti autoritet jer ona mene apsolutno nista ne slusa. Sa drugim ljudima je i dobra, ali mene bas maltretira.manekenka u penziji wrote:E ta ti je prica dobra i za mene, koja u neka doba razmisljam da li sam podbacila kao "super mama".
- CherryLips
#6421 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Kod mog djecaka pali priča bas tihim glasom. Kad tako za necim počne kmecati i vrištati a realno to ne moze dobiti,samo ga uzmem za ruku i privučem sebi i tiho kažem "e da ti mama nesto kaze...." i onda fino sastavim sve u par rečenica koje su jasne za njegovu dob. Uglavnom pali. Doduše on je stvarno dobro dijete,fine je naravi...bar do sada bio ne ureklo se pu pu...ljubi ga majka:)
- manekenka u penziji
#6422 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ti se ne pikas, kod tebe dijete nije harambasa 
-
dama_u_crnom
#6423 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Blago tebi
Kod moje to nista ne pali. Kad uzme nesto sto ne smije, ako npr. samo kazem "Ne diraj to", pogleda me na sekundu, okrene se i nastavi se igrati s tim i ignorise me koliko god govorila NE. A kad joj pridjem, uzmem stvar i objasnjavam zasto ne smije da dira pocinje histerisanje. Bas me nista ne slusa. 
-
Natural
#6424 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mene moja beba sluša šta god da joj kažem. Mamina pametnica.
Još uvijek je u stomaku.

-
suspect_zero
#6425 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Evo treći dan kako mi maleni (za dvije sedmice pune dvije godine) povraća hranu na kašiku-varivo
......za doručak obično jede hljeb/pecivo sa nekim mliječnim namazom i puter i to ne povrati....pred spavanje pojede uvijek nešto varivo bilo da je zblendano kao gusta supa ili onako i nikada nisam imala problemaa do prije dva dana kada je povratio ručak, sinoć večeru i maloprije grah
.....e sada, mjerila sam mu temb. i 36,7 znači nema, ne kašlje, ne slini, onako se ponaša kao i uvijek.....ima vjetrove, normalnu stolici.........kontam da nije poremetio crijevnu floru
.....nije mi sada da ga vodim doktoru pored svih ostalih virusa koje može pokupiti u čekaonici
.......ima li to možda neke veze sa peticama koje još nikako da niknu
da mu kupim neki probiotik i izbacim ovih dana varivo i slatko?...ili da ga vodim kod pedijatra?