Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
CherryLips

#6001 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

Ne kupujem u Konzumu pa nemam ni tih naljepnica. Hajd pogledacu po ovim radnjama sto inače prodaju jastuke i sl.
@manekenka,mi imamo ovakvu ogradicu ali zelenu a bilo je divnih bas u bojama za djevojčice. Kupili smo je u radnji na spratu u TC Otoka,mislim da se Zeko zove. A identičnih je bilo i u radnji kod donjeg ulaza u Kolobaru. Doduše to je sve bilo prije više od dvije godine ali vjerujem da ima jos.
JanuaryJones

#6002 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Jeftine ogradice ima kupit u Baby Azel Hrasno, budu po 10 KM, super kvalitetne ;-)
ciki4

#6003 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

PurpurH ti kao da si nas krevetić slikala,identicno :)
@manekenko,kupili je u radnji na socijalnom prije azela
dama_u_crnom

#6004 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Maloj su zadnjih dana stalno crveni obrzai i na dodir malo hrapavi. Kontam da je zbog hladnoce, iako svaki put prije nego sto izadjemo, namazem je nakom kremom za vjetrovito i hladno vrijeme, u DM-u kupila. Ali izgleda da ne pomaze bas. Jel zna neko cime je najbolje mazati ?
manekenka u penziji

#6005 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Hvala na odgovorima!

Ja sam se nedavno zalila na osip po zglobovima za koji sam mislila da je od puzanja. Ocito nije.
Cini mi se da je od mesa i to od piletine. Par dana joj nisam davala meso i smirilo se. Mozda je i slucajnost. Valjda cu odgonetnuti.

Kad ste izbacili cucu?
Ova moja ne moze spavati bez nje, i jos kako je sama zna staviti u usta, histericno place kad je uzmem.
JanuaryJones

#6006 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

dama_u_crnom wrote:Maloj su zadnjih dana stalno crveni obrzai i na dodir malo hrapavi. Kontam da je zbog hladnoce, iako svaki put prije nego sto izadjemo, namazem je nakom kremom za vjetrovito i hladno vrijeme, u DM-u kupila. Ali izgleda da ne pomaze bas. Jel zna neko cime je najbolje mazati ?
Odmah mi je naumpala urea pa pogledaj u apoteci, pitaj, za neku kremicu za lice za dijete. I neki neutralni balzam za usne. I ljubi curku ;)
http://www.klokanica.hr/specijal/prva-b ... u-kozu-918
shalla

#6007 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by shalla »

Tatinom dragom dječaku su izgleda počeli boli zbog zubića jer su nam se pojavili simptomi koje dosad nije imao (hvala Bogu, nijednom u svoja 4 mjeseca nije bio prehlađen, šmrcao, imao temperaturu i sl. što pripisujem kvalitetnom hranjenju/dojenju) kao što su loše spavanje, buđenje uz plač, malo toplije tijelo nego inače, šmrcav nos, neraspoloženost i kenjkavost (inače je hvala Bogu jako vesela beba) i sl. pa da vas pitam kako ste vi izlazili na kraj sa tim?
Našao sam dosta stranica sa savjetima kako bebi ublažiti bol (hladne igračkice za "glođanje", maženje, gel za desni i sl) ali me interesuje da li je vašim bebama pomagalo nešto što po ovim stranicama nije navedeno?

Hvala
mali_balon

#6008 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by mali_balon »

manekenka u penziji wrote:Hvala na odgovorima!

Ja sam se nedavno zalila na osip po zglobovima za koji sam mislila da je od puzanja. Ocito nije.
Cini mi se da je od mesa i to od piletine. Par dana joj nisam davala meso i smirilo se. Mozda je i slucajnost. Valjda cu odgonetnuti.

Kad ste izbacili cucu?
Ova moja ne moze spavati bez nje, i jos kako je sama zna staviti u usta, histericno place kad je uzmem.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Moja ima 2,5 godine ima 3 cuce da 3 cuce, jedna je citava i nju cucla, druge dvije su pregrizene pa nisu za cuclanja ali jesu za stiskanja usaci i masaze po licu, po obrvama i nosu :lol: :lol: :lol:
Cuca dodje kao apaurin, i sama nekad kaze odo uzeti cucu da se smirim :D , zaspati bez cuce to je nezamisljivo, jest da ispadne ali u sred noci u snu je napipa i vrati u usta :D
Tako da se mi i ne trudimo da je odviknemo, odvici ce se, ali isto tako kada joj kazemo da je dosta cuce, da je ostavi da se cuca odmori ona to i uradi, ili kada prica sa cucom mo joj kazemo da je nista ne razumijemo pa izvadi cucu i opet svce ponovi :D .
Pusti djete nek uziva :D
manekenka u penziji

#6009 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Slatko me nasmija :lol:

Ja sam navikla da ova moja nema nikako cucu dok ne krene na spavnje, ali kako je sama stavi u usta, ne mogu je od nje odvojiti. Nek uziva, kao sto kazes.

@Shalla: Luk pomaze, ali mislim da je tvoj bebac mali za toga. Osanit gel je jako dobar. Gengigel nama nista ne pomaze. Panadol baby je djelotvoran. Mala kasikica i sve muke produ. Ja sam mojoj davala kad god je imala dosta vrucu glavicu a uz to je bila kenjkava. Nema potrebe da se dijete pati.
Prvi zubici su najgori. Moja je satima vristala dok nisu izbili i bila je isto tako mala kao i tvoj sin, cak i manja. Sto je veca, manje je boli a samim tim i manje vristi :)
Dajte mu tecnosti da pije, posto sigurno puno bali. Hladne glođe isto pomazu. Kupite neku tanju, da je moze gristi. Npr.ona babylove-cvijet gloda je predebela.
Jedino sto mi se u tvoj opis zubica ne uklapa je smrcav nosic, ali svako dijete je drugacije.
šatirana_ljubičica

#6010 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by šatirana_ljubičica »

mali_balon wrote:
manekenka u penziji wrote:Hvala na odgovorima!

Kad ste izbacili cucu?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Moja ima 2,5 godine ima 3 cuce da 3 cuce, jedna je citava i nju cucla, druge dvije su pregrizene pa nisu za cuclanja ali jesu za stiskanja usaci i masaze po licu, po obrvama i nosu :lol: :lol: :lol:
Cuca dodje kao apaurin, i sama nekad kaze odo uzeti cucu da se smirim :D , zaspati bez cuce to je nezamisljivo, jest da ispadne ali u sred noci u snu je napipa i vrati u usta :D
Tako da se mi i ne trudimo da je odviknemo, odvici ce se, ali isto tako kada joj kazemo da je dosta cuce, da je ostavi da se cuca odmori ona to i uradi, ili kada prica sa cucom mo joj kazemo da je nista ne razumijemo pa izvadi cucu i opet svce ponovi :D .
Pusti djete nek uziva :D

aaaaaaaaaaa slatkišššššššššššššššššššššššššššššš :srce:

podsjetila me na mog sinčića, mada on sad više ne cucla, ali je dugo cuclao, i nosao dekicu sa sobom :D
i isto to ''masiranje'' po obrvama, nosu, licu :lol:
mi mu sakrili tu malu dekicu koju je nosao jer je bio august pa kad je iznese na polje skuhamo se samo gledajući u njega, kad eto njega vuče ambasadorku :D
shalla

#6011 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by shalla »

manekenka u penziji wrote:@Shalla: Luk pomaze, ali mislim da je tvoj bebac mali za toga. Osanit gel je jako dobar. Gengigel nama nista ne pomaze. Panadol baby je djelotvoran. Mala kasikica i sve muke produ. Ja sam mojoj davala kad god je imala dosta vrucu glavicu a uz to je bila kenjkava. Nema potrebe da se dijete pati.
Prvi zubici su najgori. Moja je satima vristala dok nisu izbili i bila je isto tako mala kao i tvoj sin, cak i manja. Sto je veca, manje je boli a samim tim i manje vristi :)
Dajte mu tecnosti da pije, posto sigurno puno bali. Hladne glođe isto pomazu. Kupite neku tanju, da je moze gristi. Npr.ona babylove-cvijet gloda je predebela.
Jedino sto mi se u tvoj opis zubica ne uklapa je smrcav nosic, ali svako dijete je drugacije.
Ok, hvala ti puno, probaću sa tim panadolom i sa ovim Osanitom...
_Mila_

#6012 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by _Mila_ »

@dama_u_crnom
Crveni i hrapavi obrazi mogu da budu i od isusenog zraka u stanu/kuci zbog grijanja. Ja svojoj maloj mazem Weledinom baby kremom za lice i odlicna je, bas pomaze. Svidja mi se sto su njihovi proizvodi velikim dijelom prirodnog porijekla (na bazi raznih prirodnih, a ne mineralnih ulja). Postoji i njihova baby krema za zastitu lica od vjetra, ali tu jos nisam probala.
Od njihovih proizvoda jos smo probali sapun, kupku i kremu protiv pelenskog osipa i sa svime sam zadovoljna. Ono sto bi nekome mozda moglo smetati jeste sto njihovi proizvodi stvarno mirisu po travama i cajevima, a nemaju one fancy mirise poput Nivea-e, Mustele i drugih, ali kazem to je upravo zbog toga sto su im proizvodi velikim dijelom na prirodnoj bazi.
suza81

#6013 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

_Mila_ wrote:@dama_u_crnom
Crveni i hrapavi obrazi mogu da budu i od isusenog zraka u stanu/kuci zbog grijanja. Ja svojoj maloj mazem Weledinom baby kremom za lice i odlicna je, bas pomaze. Svidja mi se sto su njihovi proizvodi velikim dijelom prirodnog porijekla (na bazi raznih prirodnih, a ne mineralnih ulja). Postoji i njihova baby krema za zastitu lica od vjetra, ali tu jos nisam probala.
Od njihovih proizvoda jos smo probali sapun, kupku i kremu protiv pelenskog osipa i sa svime sam zadovoljna. Ono sto bi nekome mozda moglo smetati jeste sto njihovi proizvodi stvarno mirisu po travama i cajevima, a nemaju one fancy mirise poput Nivea-e, Mustele i drugih, ali kazem to je upravo zbog toga sto su im proizvodi velikim dijelom na prirodnoj bazi.
Gdje kupujes?
sanjam-te

#6014 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by sanjam-te »

shalla wrote:Tatinom dragom dječaku su izgleda počeli boli zbog zubića jer su nam se pojavili simptomi koje dosad nije imao (hvala Bogu, nijednom u svoja 4 mjeseca nije bio prehlađen, šmrcao, imao temperaturu i sl. što pripisujem kvalitetnom hranjenju/dojenju) kao što su loše spavanje, buđenje uz plač, malo toplije tijelo nego inače, šmrcav nos, neraspoloženost i kenjkavost (inače je hvala Bogu jako vesela beba) i sl. pa da vas pitam kako ste vi izlazili na kraj sa tim?
Našao sam dosta stranica sa savjetima kako bebi ublažiti bol (hladne igračkice za "glođanje", maženje, gel za desni i sl) ali me interesuje da li je vašim bebama pomagalo nešto što po ovim stranicama nije navedeno?

Hvala
Najjednostavnije rješenje, a što mojoj bebici godi jeste hladan komadić prase, kao štapić...s tim se izigra, smiri se, ne može se izgrebati, ako i proguta koji komadić neće joj ništa biti.
_Mila_

#6015 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by _Mila_ »

@suza81
U apotekama. Cijena je oko 11km.
manekenka u penziji

#6016 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Drage moje, sta djeca u jaslicama jedu?
Jedu li sve smiksano? Jedu li sama, moraju li sama jesti?
Ide li prilagoden jelovnik bebama ili im daju hranu kako je mi konzumiramo?

Zbog prirode posla mog muza i njegovog radnog vremena, ne mogu uzeti tetu pa cemo ici u jaslice.
Sutra odoh u jedne da se raspitam sta i kako. Jos 4 mj.i nazad na posao, jesam li poranila sa raspitivanjem vezano za jaslice ili ipak kasnim?
suza81

#6017 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

_Mila_ wrote:@suza81
U apotekama. Cijena je oko 11km.
Hvala! Da probamo i nju.
mali_balon

#6018 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by mali_balon »

Mame a i tate :D, cime pokrivate djecu navece? Pokrijes dok grijanje radi dijete se oznoji a kasnije kada iskljuce grijanje smrzne se, pokrijes lagano pa ugase grijanje - opet tamo oko 1, 2 postane hladno (ovo smo probali i sa vrecama). Ali najveci problem je otkrivanje, kad god pogledam ona otkrivena ima li kakva caka da dijete bude pokriveno cijelu noc (probali smo sa vrecama ali se opet oznoji).
Sada kako ne radim, slabo i spavam pa mogu da bdijem i da pokrivam ali nekad me prenese, pogledam ona otkrivena a meni malo hladno pod dekom.
Zahvalan bi bio na iskustvima roditelja koji su "na toplanama", hvala.
safran

#6019 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Problem otkrivanja riješili vrećom za spavanje sa nogavicama. Beba u vreću ide u body kratkih rukava + gornji dio pidžame. Nikad nije bio ni oznojen ni hladan a nije ga ni srklet hvatao kao u običnoj vreći za spavanje.
ciki4

#6020 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

safran wrote:Problem otkrivanja riješili vrećom za spavanje sa nogavicama. Beba u vreću ide u body kratkih rukava + gornji dio pidžame. Nikad nije bio ni oznojen ni hladan a nije ga ni srklet hvatao kao u običnoj vreći za spavanje.
Gdje si kupila tu vreću sa nogavicama?koje su veličine i cijena?moje dijete je konstantno otkriveno,a u obicnu vrecu nikad nije usla,vrišti čim je vidi
funeral blues

#6021 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by funeral blues »

manekenka u penziji wrote:Drage moje, sta djeca u jaslicama jedu?

Zbog prirode posla mog muza i njegovog radnog vremena, ne mogu uzeti tetu pa cemo ici u jaslice.
Sutra odoh u jedne da se raspitam sta i kako. Jos 4 mj.i nazad na posao, jesam li poranila sa raspitivanjem vezano za jaslice ili ipak kasnim?
Uglavnom je ispasirano. Tete ih hrane, jedno po jedno, mali su oni još za samostalno baratanje kašikom i viljuškom. Kad se potrefi nešto od čvršće hrane daju im u ruku da sami grickaju. Naravno, ako dijete ne zna ili ne želi tako, onda opet teta preuzima i nahrani ga.
Imaš na stranici ''Djeca Sarajeva'' mjesečni meni, pa pogledaj. Vrtići se pojedinačno ne drže striktno tog spiska, već kombinuju. U svakom vrtiću na oglasnoj tabli ima raspored hranjenja i popis jela za tu sedmicu.
safran

#6022 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

ciki4 wrote:
safran wrote:Problem otkrivanja riješili vrećom za spavanje sa nogavicama. Beba u vreću ide u body kratkih rukava + gornji dio pidžame. Nikad nije bio ni oznojen ni hladan a nije ga ni srklet hvatao kao u običnoj vreći za spavanje.
Gdje si kupila tu vreću sa nogavicama?koje su veličine i cijena?moje dijete je konstantno otkriveno,a u obicnu vrecu nikad nije usla,vrišti čim je vidi
Kupila od babysaurus. Ja sam naručila preko fb, tada je bila oko 40-45 KM, zimska varijanta bez rukava. Kontaktiraš vlasnicu i dogovoriš veličinu, dezen - sve. Samo bih savjetovala odmah veći broj, pa i dva. Dobro dođe.

edit: evo vidjeh upravo da imaju box na Sarajevo Holiday Market - ima i popust 20% do 14.01. pa ako budete šetali. A vidim da sada ima i prodavnica u Merkatoru na Socijalnom.
manekenka u penziji

#6023 Re: Bebe - ALL ABOUT!

funeral blues wrote:
manekenka u penziji wrote:Drage moje, sta djeca u jaslicama jedu?

Uglavnom je ispasirano. Tete ih hrane, jedno po jedno, mali su oni još za samostalno baratanje kašikom i viljuškom. Kad se potrefi nešto od čvršće hrane daju im u ruku da sami grickaju. Naravno, ako dijete ne zna ili ne želi tako, onda opet teta preuzima i nahrani ga.
Imaš na stranici ''Djeca Sarajeva'' mjesečni meni, pa pogledaj. Vrtići se pojedinačno ne drže striktno tog spiska, već kombinuju. U svakom vrtiću na oglasnoj tabli ima raspored hranjenja i popis jela za tu sedmicu.
Hvala ti puno! Pomislila sam da sam ja jedina koja planira bebu u jaslice dati.
Ne stigoh danas otici do vrtica, pa budem sutra. :kiss:
PurpurHazel

#6024 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by PurpurHazel »

Drage žene, majke, očevi, savjet oko autosjedalice molim.
Šta, koja, kakva, gdje, od koliko do koliko kilograma, itd?
Njoj je sad 6 mjeseci, prerasla je onu sjedalicu/jaje iz kolica 3u1. u čemu smo se (i u korpi koju je isto prerasla dužinom :D) vozali na kratke relacije , i u potrazi smo za pravom, dobrom autosjedalicom.
Bitno mi je samo da se baš pokazala sigurnom i udobnom, jer ćemo dosta biti u autu.
Hvala vam na svim savjetima i prijedlozima unaprijed. :)
JanuaryJones

#6025 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

PurpurHazel wrote:Drage žene, majke, očevi, savjet oko autosjedalice molim.
Šta, koja, kakva, gdje, od koliko do koliko kilograma, itd?
Njoj je sad 6 mjeseci, prerasla je onu sjedalicu/jaje iz kolica 3u1. u čemu smo se (i u korpi koju je isto prerasla dužinom :D) vozali na kratke relacije , i u potrazi smo za pravom, dobrom autosjedalicom.
Bitno mi je samo da se baš pokazala sigurnom i udobnom, jer ćemo dosta biti u autu.
Hvala vam na svim savjetima i prijedlozima unaprijed. :)
http://forum.klix.ba/kolica-i-autosjeda ... 15280.html probaj i ovdje ;)
Post Reply